commentarii publicate de: Hypatia


-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
Intruder - de Hypatia la: 30/06/2005 11:35:32
(la: Un compromis, doua compromisuri..."n" compromisuri?)
Multumesc pentru urari. Prind bine, socialmente vorbind.
Revenind la alt sens al cuvintelor tale "din pacate, viata nu-i un masterat", cred ca asa e drept ca oamenii sa foloseasca achizitiile lor din planul cunoasterii, atunci cand iti formeaza propriul orizont asupra vietii in genere. Altminteri, a face abstractie in viata cotidiana de ceea ce acumulam pe parcurs, inseamna, pentru mine, ca timpul invatarii, ca viata in sine - pentru ca toata viata invatam cate ceva- e o pierdere de timp favorabila degradarii firii umane. Parerea mea.

Hypatia
#57487 (raspuns la: #57483) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului
TeodoreiPA - de Hypatia la: 30/06/2005 11:23:23
(la: Un compromis, doua compromisuri..."n" compromisuri?)
Mult succes iti doresc!
Eu nu am luat 10, ci 9,33 , poate iei tu 10!
Pe de alta parte, raman consternata cate asemanari sunt intre noi... o fi intamplare? Pana unde merg oare similitudinile?
Hypatia
#57485 (raspuns la: #57483) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului
Sorry, pentru intarziere! - de Hypatia la: 28/06/2005 20:43:47
(la: Un compromis, doua compromisuri..."n" compromisuri?)
Maine sustin dizertatia, asa ca..
intelegeti voi...
Pe urma iar dispar din peisaj pana pe 18 iulie.
Dar ca sa revin, la master am invatat ca in nici un caz nu se recomanda compromisul ca solutie, pentru nici o situatie.Asa spun cartile, studiile, cheia succesului sta in negocieri, nu in cedari. Asa a zis si Don parca, nu?


Hypatia
Foarte ciudat! - de Hypatia la: 15/06/2005 10:07:53
(la: Un compromis, doua compromisuri..."n" compromisuri?)
Intruder scrie undeva mai jos: "ai dreptate, nu toate compromisurile sunt de ordin moral cum am vazut ca a scris cineva...deci poti fi un om absolut integru si cat se poate de moral si sa faci un compromis cu cineva...cred ca ambele parti au de castigat..."
Dupa care norme ai dedus ce ai scris? Ca luat dupa norma, e o imoralitate sa incalci un principiu, deci, si sa faci un compromis e o imoralitate.
Parerea mea e ca e bine ca oamenii au puterea sa recunoasca neputinta lor, ca si a mea, a ceea de a face mici compromisuri. Dra e total ne-la locul firescului sa facem dintr-o greseala o normalitate. Probabil ca aceasta atitudine a noastra de a accepta foarte usor compromisurile pe care le facem, e unul din semnele REGRESULUI, ca sa zic asa....
Hypatia
Anisia, - de Hypatia la: 10/06/2005 20:04:12
(la: despre nimicul in sine)
Uite ca m-am tot gandit ce inseamna nimicul pentru mine- si mi-am luat ceva timp de gandire- si nu am gasit decat un singur lucru pe care il corelez cu nimicul: non-valoarea. Adica, de cate ori folosesc in vorbire cuvantul nimic, desemnez o nonvaloare oarecare. Deci, parerea mea e ca nimicul desemneaza orice forma de nonvaloare.
Hypatia
#54234 (raspuns la: #54192) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului
Interesant subiect de discutie! - de Hypatia la: 03/06/2005 17:15:55
(la: despre nimicul in sine)
Personal cred ca la acest subiect se vor da raspunsuri faine in functie de multe criterii, din care cel mai important este zona de spiritualitate in care se misca cel ce raspunde...
Deja in mintea mea se fac conexiuni cu aspecte din "Baudolino" a lui Umberto Eco. Acolo "nimicul" este bine analizat, ca si in "Jidovul ratacitor": povestea cifrei zero. Arabii, descoperitorii lui zero, leaga nimicul de metafica foarte frumos...
Hypatia
Fara cafea - de Hypatia la: 03/06/2005 17:08:08
(la: forumul "cafeneaua")
M-am lasat de cafea acum trei ani. Asa ca am facut si o usoara intoleranta la cafea...; daca as bea, mi s-ar face rau.
Dar Cafeneaua merge si fara cafea, timp sa fie...
Hypatia
#53089 (raspuns la: #53030) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului
Paianjene, - de Hypatia la: 02/06/2005 14:21:26
(la: Pt inceput:"bine v-am gasit!")
Nici nu stii cat adevar ai scris... Numai ca si eu am luat un bobarnac de la Cico, pentru i-am cerut sa se prezinte la rubrica profil personal...Si acelasi bobarnac l-am luat si in cercetarile facute aici in Cafenea. Se pare ca pe unii ii deranjeaza propria identitate asa de mult, incat nu vor sa dea nici o informatie despre ei. N-au de unde sti ca asta nu-i face nici mai interesanti, nici mai bine cotati, oricare ar fi punctul de vedere si oricare ar fi "epatatul" ("securistul" etc.) care le cere un minim de informatii despre ei... Sau, probabil ca nici unii din ei nu au vazut poza meseriasa pe care Belle o are in profilul personal....:)
Hypatia
#52814 (raspuns la: #52800) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului
Honey, bine ai venit in aventura! - de Hypatia la: 02/06/2005 09:34:30
(la: Pt inceput:"bine v-am gasit!")
De abia de aici e faina Cafeneaua! Pana ii inveti secretele. Recunosc ca pe mine m-au ajutat Belle si SB_one, dar.... nu-i tarziu nici pentru tine.
Hypatia
#52780 (raspuns la: #52742) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului
Cico, scuze de neintelegere! - de Hypatia la: 31/05/2005 20:31:49
(la: La religie toata lumea se pricepe...)
Mergi prea departe. Credeam ca atunci cand ai zis de preocuparile mele, ai citit datele mele, te-ai uitat la datele cu care m-am inregistrat in Cafenea. Deci, asa m-ai facut curioasa sa ma uit si eu dupa ale tale, si am gasit un alb stralucitor.. Acolo nu se cerea nici buletin, nici prea multe date. Unii le dau, altii nu. E treaba lor. Si a ta, daca vrei sau nu sa zici cu ce te ocupi. Altfel, nu mai citesc in cafenea decat extrem de putine conferinte, atat cat ar fi pauza de tigara la un fumator...:)
Inca o data scuze.
Hypatia
#52521 (raspuns la: #52511) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului
Cico, - de Hypatia la: 31/05/2005 13:51:47
(la: La religie toata lumea se pricepe...)
am scris asta intr-un mesaj anterior: energia necreata.


Hypatia
#52504 (raspuns la: #52501) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului
honey, - de Hypatia la: 31/05/2005 13:36:54
(la: Pt inceput:"bine v-am gasit!")
Dar cei mai vechi unde s-au prezentat?
Mi-aduc aminte ca debutul meu a fost foarte stangaci. Ca sa aflu cum si ce trebuie sa fac pentru a scrie ceva, intervenit in dialogul dintre doi cafengii. Drept e ca am ramas prietena cu unul, dar tot regret ca :
- nu mai sunt cei cu care discutam la inceputurile mele pe aici;
-cei ce au ramas raspund rar, pe conferinte insipide, deci nu ma mai intalnesc cu ei;
-Cafeneaua incepe sa semene cu o gara mare, in asteptarea unui tren care nu mai vine, iar cei ce s-au plictisit sa astepte, aun inceput sa plece... Intr-o zi se va auzi ecoul....
Hypatia
#52503 (raspuns la: #52379) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului
Cico, - de Hypatia la: 31/05/2005 13:28:12
(la: La religie toata lumea se pricepe...)
Apropos de lista preocuparilor mele, cred ca frumos ar fi sa stiu si eu cu cine stau de vorba, respectiv care sunt preocuparile tale...
Am vazut ca esti o persoana cam zgarcita in a vorbi despre sine si asta nu e fair...Nici macar nu stiu de unde esti si cu ce te ocupi, ce sa mai vorbim de orizonturile tale....

Hypatia
#52501 (raspuns la: #52475) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului
Cico, - de Hypatia la: 31/05/2005 07:51:49
(la: La religie toata lumea se pricepe...)

Timpul fizic nu-mi permite sa raspund acum cererii tale, pentru ca tocmai fac o cercetare interdisciplinara: psihologie sociala+ teologie. Adica, mai degraba pot raspunde Cassandrei. Chestia e ca pe 9 tre sa fie gata si mai am de discutat rezultatele statistice obtinute foarte stiintific prin folosirtea SPSS-ului. Mai exact, cercetarea mea se ocupa de felul in care s-au format reprezentarile sociale despre Biserica la adolescenti. E o cercetare pe care o poate proba oricine, cu aceleasi instrumente: Chestionarul initial pentru stabilirea frecventelor asociatiilor libere, analiza tematico-categoriala, analiza statistica cu SPSS-ul, interviuri semidirective si analiza de continut.
Mai discutam. Dupa 9 iunie. Pana atunci, mesaje simple.
Hypatia
#52472 (raspuns la: #52465) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului
Pentru Cassandra 2 - de Hypatia la: 30/05/2005 12:02:19
(la: La religie toata lumea se pricepe...)
Un alt lucru pe care il sustin personal, atat ca om religios, cat si ca observator al actului stiintific- iar lecturile!- este cel referitor la darul cunoasterii, ca dar al lui Dumnezeu. Indiferent de domeniul ales, posibilitatea cunoasterii in toate formele ei: de la formulare de ipoteze si pana la rezultate valide, este sporita direct proportional cu harul lui Dumnezeu pe care il primeste fiecare cercetator. Sunt destule exemple in acest sens si cele mai faine sunt aceleasi descoperiri facute de cate doi cercetatori, fara a sti unul de celalalt: magnetonul Bohr- Procopiu. Dar mai frumoase sunt cele din religie. Bunaoara, prin secolul al XII-lea, doi calugari, unul din Apus- Varlaam de Calabria( adversar al Scolasticii si autor al cartilor "Etica stoicilor" si "Logica", si unul din Rasarit, Sf. Grigorie Palama( in principiu, scrierile sale: "Triadele in apararea sfintilor isihasti") sunt publicate la noi in volumul 7 din "Filocalia"), cerceteaza aceleasi lucruri, chiar daca sunt din zona supranaturalului: energiile necreate a lui Dumnezeu. Adica taman harul. Rezultatele au fost foarte apropiate in prima faza, dar prelucrarea rezultatelor a dus la diferente marcante intre ortodocsi si catolici. Practic, scrierile Sf. Grigorie Palama aveau sa consolideze mistica crestina, cu argumente foarte logice si validate de traditia monastica rasariteana a secolelor urmatoare (isihasmul si lumina taborica). Marele Catehism Catolic avea sa se opreasca cu prezentarea dogmei despre Duhul Sfant exact la momentul Varlaam de Calabria. Nu are sens sa spunem ca intre cei doi protagonisti s-a dat si o disputa puternica, dar asta se intampla si in lumea stintifica.
Hypatia
#52297 (raspuns la: #52201) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului
Draga Cassandra, - de Hypatia la: 30/05/2005 11:29:39
(la: La religie toata lumea se pricepe...)
Eu am facut o disctutie pe doua planuri incercand sa spun multe lucruri in cuvinte putine, si daca se poate, cu aceleasi cuvinte.
Pentru a ne intelege punctual, cred ca avem nevoie de aceleasi lecturi. Cum spuneam in celalalt mesaj, am scris totul in baza lecturilor mele: cartea lui Capre- "Taofizica", pe care o recomand oricui, e o carte de popularizare a stiintei, accesibila, si articolele din revista "Stiinta si tehnica" pe anii 2000, 2001, 2002. Acolo era si un serial despre istoria fizicii cuantice..., tot asa pe intelesul tuturor. Am luat de acolo elemente - constiinta si conditia cercetatorului- de interferenta intre doua domenii clar distincte, pentru ca nimeni nu poate tine cunoasterea ca pe un domeniul exclusivist- multumesc RSI!
In faza urmatoare, am explicat ce inseamna a cerceta in ambele cazuri: stiinta si religie. Asta ca tot zicea cineva ca nu se poate vorbi de cercetare in religie. Si eu zic ca se poate. Si ca fiecare om face intr-un fel sau altul asta. Ca empirismul e la cote inalte, OK. Ca nu folosim SPSS-ul pentru analize statistice in cercetarile noaste de zi cu zi, OK. Dar cercetarea s-a intamplat cu certitudine. Exemplu: Mahomed cerceteaza Biblia si Thora, pentru ca Mecca atunci era un orasel cu foarte multi crestin si evrei, constata- a se vedea observatia- ca arabii lui sunt teribil de dezbinati religios, asa ca scrie Coranul, avand la baza cele doua documente.Primele 25 de capitole din Cartea Facerea a lui Moise devin astfel comune celor trei Carti: Thora, Biblia si Coranul. Dar acest nou document, avea sa reprezinte punctul de plecare pentru o noua religie. Ma rog, sunt multe de spus, dar eu urasc mesajele lungi. Poate revin cu un altul.
Hypatia
#52292 (raspuns la: #52201) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului
RSI, - de Hypatia la: 28/05/2005 20:16:42
(la: La religie toata lumea se pricepe...)
Cu tot respectul, voi explica ce a ramas neclar in mesajul meu anterior. Dezvoltarea stiintei se face prin interogarea teoriei cunoscuta si considerata valabila pana la acel moment. Foarte important de retinut este faptul ca atunci cand se formuleaza ipotezele de lucru in baza carora se porneste noua cercetare, omul de stiinta pleaca de la niste premise in care crede. Stiti cum se formuleaza o ipoteza de cercetare: Daca......... atunci ....... . Indiferent de domeniul de cercetare. Pai, ceea ce pui dupa DACA, e ceea ce crezi, ceea ce te-a convins din acumularile anterioare sau din observarea unor fenomene etc, etc. Dupa "atunci" vine rezultatul pe care - ATENTIE!- CREZI ca il vei obtine. Pai de unde stii tu ce vei obtine? Ce te face sa crezi ca vei obtine ceea ce scrii in ipoteza de lucru a cercetarii tale?
Cei mai multi teoreticieni din domeniul cercetarii vorbesc de intuitie, de act revelator etc. etc. .
Uneori ipotezele se confirma, alteori nu, Atunci se revine la teorie, se fac noi evaluari a teoriei de pana acum si de multe ori se ajunge la noi orientari in teoria clasica, sa zicem asa, a domeniului respectiv.In mod similar au luat nastere achizitiile de la inceputul sec. XX in fizica. In unele domenii, cum ar fi stiintele sociale, fizica a dat teoria campurilor, care ajuta foarte mult la intelegerea unor lucruri. Insa deja mesajul acesta e cam lung. Tot ce vreau sa zic, e ca in stiinta astazi se demonstreaza ca fiind extrem de importanta constiinta cercetatorului fata de obiectul studiat. Asta scrie si Capra in cartea lui si exemplifica cu particulele accelerate in Acceleratorul de particule de la Geneva, CERN, parca ii zice.
Ei bine, religia pune altfel problemele, iar evolutia tine strict de constiinta celui ce doreste progresul lui spiritual, celui ce face cercetarea, sa zicem. Daca el nu conlucreaza cu harul divin, nici o ipoteza nu va fi demonstrata ca valida, iar intoarcerea la teorie va fi ca "cercetatorul" va nega tot ce credea initial, schimbandu-si orientarea ( religia)... :) parerea mea e ca asa au si luat nastere religiile, si in mod special denominatiunile crestine. Parerea mea. Daca am gresit, scuze anticipate.
Hypatia
#52057 (raspuns la: #51838) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului
RSI, - de Hypatia la: 27/05/2005 17:48:41
(la: La religie toata lumea se pricepe...)
Ca una cu state vechi in Cafenea, ma asteptam ca dupa atatea conferinte in care s-a dezbatut problematica religioasa, unele tampenii, ca sa nu le numesc discreditari la adresa comunitatilor de credinciosi, indiferent de religie, sa nu mai apara... Insa unii nu invata nimic niciodata. O tin pe-a lor pana in panzele albe....
Secundar, in privinta oamenilor de stiinta, pot spune ca orice cercetator elaboreaza niste ipoteze in care CREDE. Ca le cerceteaza pe toate fetele, pana ce se demonstreaza validitatea lor, e partea a doua. Si despre asta a zis si Catalin: Iisus ne invata sa cercetam Scripturile ca sa nu ne amagim. Si asta inseamna ca trebuie cercetate permanent! Pana la coada, si fenomenul religios se poate pune in termeni rationali, demonstrabili cu putina bunavointa. Insa atunci dispare taina intalnirii cu Celalalt. Si asta nu o ai in stiinta. Frumusetea e ca si stiinta si religia te conduc la ADEVAR, insa una e sa accept cu inima plina de iubire, alta e sa cer sa fiu convinsa. In ultimul caz, deja liberul meu arbitru e inlocuit cu obligatia recunoasterii si atunci, nici vorba de taina, de intalnire.
Hypatia
RSI, - de Hypatia la: 27/05/2005 17:46:46
(la: La religie toata lumea se pricepe...)
Ca una cu state vechi in Cafenea, ma asteptam ca dupa atatea conferinte in care s-a dezbatut problematica religioasa, unele tampenii, ca sa nu le numesc discreditari la adresa comunitatilor de credinciosi, indiferent de religie, sa nu mai apara... Insa unii nu invata nimic niciodata. O tin pe-a lor pana in panzele albe....
Secundar, in privinta oamenilor de stiinta, pot spune ca orice cercetator elaboreaza niste ipoteze in care CREDE. Ca le cerceteaza pe toate fetele, pana ce se demonstreaza validitatea lor, e partea a doua. Si despre asta a zis si Catalin: Iisus ne invata sa cercetam Scripturile ca sa nu ne amagim, Si asta inseamna ca trebuie cercetate permanent! Pana la coada, si fenomenul religios se poate pune in termeni rationali, edemonstrabili cu putina bunavointa. Insa atunci dispare taina intalnirii cu Celalalt. Si asta nu o ai in stiinta. Frumusetea e ca si stiinta si religia te conduc la ADEVAR, insa una e sa accept cu inima plina de iubire, alta e sa cer sa fiu convinsa. In ultimul caz, deja liberul meu arbitru e inlocuit cu obligatia recunoasterii si atunci, nici vorba de taina, de intalnire.
Hypatia
Cassandra, - de Hypatia la: 25/05/2005 15:36:07
(la: La religie toata lumea se pricepe...)
Prin disimularea mesajului. Taoistul a pus, asa ca fapt divers, niste citate din cartea lui Capra, propunandu-le tinerilor pentru frumusetea lor. Apoi comentariul a urmat in de aproape scopul lui. Mi-a fost greu pana am gasit cartea... pe urma am contrabalansat putin comentariile, aratand ca aceeasi fizica cuantica poate duce si spre mistica crestina, nu numai spre cea tao.
Hypatia
#51103 (raspuns la: #51098) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...


loading...

cautari recente
mai multe...

linkuri de la Ghidoo: