commentarii publicate de: marty


-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
aroganta.. - de marty la: 21/10/2006 11:26:26
(la: AROGANTA noastra, cea de toate zilele...)
Care anume ?
#152467 (raspuns la: #152396) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului
ce intelegi prin dizidenta ? - de marty la: 20/10/2006 09:05:47
(la: Stefan Niculescu-Maier, despre dizidenta si diaspora)
Este adevarat, Kong Fuzi, Confucius vs latina, a lansat un minunat simbol : "Drumul de 1000 de li incepe cu primul pas" (li - este o unitate de masura a distantei, utilizata in china veche).

De asemeni cariera prezentata in articol este impresionanta. Felicitari, cred ca putini se pot lauda cu un asemenea "concurs de circumstante" favorabil si de exceptie.

Este notabila si intentia de a lansa o nota scrisa de opozitie la adresa regimului ceausist ante '89. Altii chiar au facut-o !

Ce intelegi prin "dizidenta" ? Doar a gandi sau a intentiona sa gandesti altfel decat dictatura ?

Dizidenta reala fata de sistem, nu a existat in Romania. O dizidenta firava, penibila si sub control a existat doar fata de ceausescu.

Poate ca totul va ramane o cacialma, cum poate ca timpul le va lamuri pe toate. Pacat ca noi nu vom mai fi de fata.
ce trebuie... - de marty la: 19/10/2006 19:39:56
(la: si totusi masonii........)
In primul rand sa stii mai multe despre motivele aparitiei miscarii masonice. Apoi despre metodele lor de lucru, despre felul in care sunt organizati si despre scopurile lor declarate.

Apoi, sa faci cunostinta cu loja care iti reprezinta cel mai bine personalitatea, din preajma ta. Cu acordul conducatorului acesteia, sa participi o perioada la intrunirile deschise, ca spectator.

Daca iti este satisfacut interesul, sa devii, la cerere, novice. Apoi sa urmezi caile ierarhice ce iti sunt oferite.

Aceasta alternativa de actiune sociala iti poate fi corespunzatoare sau nu. Daca nu este ceea ce ti se potriveste, cauta alte forme de participare la rezolvarea problemelor socieiale de langa tine. Poti sa iti manifesti aplicatia in diverse structuri. Gaseste-o pe cea care te reprezinta.
draga Adrian... - de marty la: 19/10/2006 19:39:56
(la: Decembrie '89)
Nu m-am referit la cei care au manipulat si deturnat intentiile si actiunile celor din strada. La cei care au luat puterea pentru a continua de pe pozitii noi aceleasi metehne...

Dizidenta era nula, intelectualitatea ocupata cu lustruitul sistemului, toti din cei care sunt astazi potentati economici, politici, "granguri" ai societatii sub toate aspectele sale, erau mici, servili, aplecati, inexistenti.

Ma refer la cei care au infruntat dictatura causista, sistemul mafiot totalitar socialist. Pe vremea cand armata nu era "cu noi", securitatea, militia si intreg aparatul represiv, erau in functie, fara sa aiba intentia de a ceda.

Ce credeti despre acei oameni ?
#152155 (raspuns la: #152063) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului
pentru ca... - de marty la: 18/10/2006 14:42:46
(la: de ce credeti in dumnezeu?)
Pentru ca oamenii nu merita increderea celui care s-a "fript" deja, pentru ca nu exista nimic palpabil care sa ii aduca salvarea, pentru ca indiferent de forma un dumnezeu impalpabil, detasat de mizeria umana si cotidiana, este ultimul zvacnet disperat al celui care se ineaca, in plin balci zgomotos, unde nimeni nu-l baga in seama si unde abandoneaza, pe rand, idealuri, nazuinte, sensuri ale existentei. Pentru ca oricat de incredibil ar pare, tot ceea ce a construit anterior, sperante, vise, credinte, se dovedeste fals, iluzoriu, carton aurit. Pentru ca ii este frica sa nu ajunga precum ceilalti, traind o viata detestabila si mizerabila, pentru un scop ce nu ii apartine. Pentru ca in aceiasi masura ii este frica de moarte, de acel vid necunoscut, pe care trebuie sa-l creioneze cu ceva. Pentru ca nesiguranta, incertitudinea, disperarea, reprezinta singurul viitor ce i se ofera.

In aceste conditi se deschide catre orice "pai" ce-l poate sesiza, acceptand chiar si minciuna drept adevar. Iar numele acestui Dumnezeu, forma de manifestare a celor ce-i stau in jur, nu mai conteaza. Poate fi orice religie oficiala, orice secta, orice manifestatie, recunoscuta sau nu de catre ceilalti.

Cateodata solidaritatea acestor adepti poate salva vieti, prin coeziunea ce o dezvolta social in jurul noului venit. Atunci se poate miza chiar si pe anumite forme de fanatism sau totalitarism.

Se crede in Dumnezeu si pentru ca asa au fost populatii intregi dresate, din frageda pruncie. Fara explicatii, fara motivatie. Cei ce au fost conditionati de mici in, sa zicem, catolicism, ortodoxism, protestantism, evanghelism, ca musulmani, iudaici, budisti, mahicari, etc., etc., etc., vor avea dificultati de constiinta sa schimbe obiectul si mai ales forma adoratiei lor. Subiect de conflicte si razboaie sangeroase formele au depasit fondul in acest subiect si continua sa fie la originea multor crime, nenorociri si abjectii pe mapamondul timpurilor trecute, prezente si aproape sigur, viitoare.
cel mai mare roman... - de marty la: 17/10/2006 20:26:58
(la: Cei mai mari români)
Fara indoiala, cred ca cel mai mare roman al tuturor timpurilor a fost si este ROMANUL ANONIM. Cel care a fost obligat sa fie macelarit de interesele obscure ale carmuitorilor vremelnici, cel care, nefiind excroc, nu a facut brusc averi faraminoase, cel care, neavand "pile" nu a fosu propulsat in fata scenei artistice, politice, sociale, cel care din prea mult bun simt nu "s-a frecat cu caramida pe piept" pentru a demonstra cat de "dizident" sau "neinteles" sau "extraordinar" este. Acest roman a obisnuit sa se scoale devreme pentru a munci si a-si intretine familia, nu a facut "prima pagina" pentru aceasta, spusele lui nu au fost incadrate in aur si performantele lui nu au fluturat mult si bine in pagini de ziar sau spoturi de televiziune. A fost cinstit, si de aceea excrocat, drept, si de aceea batjocorit, just si de aceea uitat intotdeauna, ca si astazi. Pe umerii, munca si spinarea lui au facut toti potentatii din trecut si din prezent avere, rupandu-i bucatica de paine de la gura copiilor neindestulati. Este cel pe care nu il veti vedea niciodata la televizor, intrucat "strica" audimatul : oamenii vor sa se distreze, nu sa vada realitati stanjenitoare. Nu a avut mijloace sa urmeze facultati si sa calatoreasca in tari straine. Si totusi inteligenta lui este deasupra celor cu premii celebre. Nu are nici macar mijloacele si timpul sa participe la astfel de "top"-uri care vor desemna, national si mondial, pe "cl mai" dintre toti. De fapt nici nu-l pasioneaza asa ceva. Grija lui este hrana familiei, intretinerea, sanatatea alor lui. Nimeni din cei din fata scenei de azi si de ieri nu ar fi realzat ceva fara el. Si, ca intotdeauna, el, cel mai important, este uitat si nu exista, in lumea reflectoarelor, paietelor si "top"-urilor mondene.

Nu vei intra in nici un top, nu vei avea locul ce-l meriti, ca si pana acum vei fi uitat, ocolit, mintit, folosit. Dar macar vremelnic si insignifiant eu imi scot palaria in fata ta si te salut, strabun, parinte, vecin, necunoscut, Roman Anonim !...
greseli... - de marty la: 15/10/2006 20:27:39
(la: Am greşit. Iartă-mă !)
Cel mai ingrozitor lucru este sa gresesc si sa nu imi dau seama de asta. Daca imi realizez ulterior gresala, ma urmareste pana nu o recunosc fata de cel ce am gresit. Ma simt usurat facand-o, chiar daca prin aceasta pozitia mea are de suferit. Fata de mine ma simt impacat.

Sunt si situatii in care gresala este echivalenta crimei : in sanatate, justitie, invatamant, armata, biserica, etc., etc. Dar chiar si in relatiile ierarhice, colegiale.

Cei care "gresesc" in mod intentionat (pentru interese personale) intra in splendida categorie a celor "lipsiti de scrupule", a "tinerelor cadre dimanice", a "viitorului soietatii", a "invingatorilor", sau mai pe scurt a canaliilor.
Ne-au marcat existenta... - de marty la: 11/10/2006 20:37:25
(la: Carti ce ne-au marcat existenta)
Cartea de capatai in ceea ce ma priveste, cea care mi-a marcat existenta cred ca este ABECEDARUL ! Prin ea am facut ulterior cunostinta cu nenumarate lumi, personaje, situatii, intamplari, informatii.

Urmatoarea a fost ARITMETICA, apoi un sir de carti datorita carora sunt ceea ce am devenit, toate legate de scoala si invatatura.

Carti mai fundamentale in marcarea existentei mele nu am intalnit.

Restul, functie de interese, dorinte, sentimente, senzatii, etc., m-au plimbat prin domenii formidabile, de la filozofie la stiinte exacte, de la fantastic la sentimental, de la solutii la punerea de intrebari.

Cum sa notific un autor fara sa-l mentionez pe altul ? Cred ca toate cartile (ce le-am terminat de citit) m-au marcat si au reprezentat ceva pentru mine. Chiar si cele cu continutul carora nu am fost de acord.

O carte este o lume. In fiecare zi prind viata cateva mii, daca nu mai multe, lumi. Ne-ar trebui un timp pe care nu-l avem in aceasta viata, doar pentru a lua cunostinta de toate cartile ca apar in lume. Deabea dupa aceea liberul nostru arbitru, subiectiv bineanteles, va "cladi" o ierarhie proprie aproape fiecarui din noi.

Nu am avut posibilitatea sa parcurg pana acum decat o infima parte din ceea ce este transmis prin scris. Dar asa cum se spune in competitiile sportive, importanta este participarea.
Scrisul... - de marty la: 11/10/2006 20:37:25
(la: Vreau sa scriu, am sanse?)
Cred ca ar trebui inceput cu intrebarea : de ce sa scrii ? Raspunsul la aceasta iti va aduce cheia de dezlegare. Este o alegere personala, deci nu exista formule standard de raspuns.

In rest, obsesia foii goale, indoielile, teama de nebine facut, ridicul si nesemnificativ, printre altele, sunt condimentele creatiei, de care nimeni nu scapa. Iar a te repune mereu sub semnul intrebarii este un mijloc de resursare.

Indiferent de ce vor spune unii si altii, scrie, fa-o pentru tine, iar daca prin aceasta vei aduce ceva celorlalti, cu atat mai bine.
trec tigani pe drum... - de marty la: 09/10/2006 21:36:47
(la: "TIGANIADA"- o istorie nestiuta si improprie poporului roman?)
Despre tigani se pot spune multe. In primul rand ca precum kurzii sau mai inainte evreii, sunt un popor fara de patrie, diseminati in toata lumea.

Ceea ce li se reproseaza tiganilor in Romania nu este o exceptie, aceiasi « incondeiere » ii urmareste orinde se duc. Si asta intrucat cultura lor este diferita de ceea ce celor pe care « ii calca ». Sistemele de valori, de asemenea.

Ii putem separa din start pe tiganii « sedentarizati » de cei « nomazi ». Daca primii sunt asimilati si chiar cvasi-integrabili societatilor pe langa care s-au instalat, a doua parte este in totala opozitie cu prima, ca mod de viata si mentalitati.

Ce au adus bun tiganii ? In primul rand mana de lucru pentru « boierii » care i-ai cumparat. Caci statutul lor de plecare a fost de sclavi, in varianta lingvistica romana « robi ». Dezrobirea tiganilor a fost un act de emancipare sociala extraordinar, similar cu abolitia sclavagismului in statele americane.

« Problema tiganeasca » nu a fostabordata si rezolvata la fel in toate tarile Europei, pemtru a ne limita la aceasta. V-ati intrebat oare de ce in Romania este minoritatea cea mai importanta din Europa vestica si centrala ? Pentru ca in Europa de vest, sub al doilea razboi mondial in special, tiganii au fost capturati si ucisi fara nici un fel de mila. Fenomene de sterilizare colectiva au continuat pana in anii ’70, iar copii tiganilor au fost smulsi familiilor lor pentru a fi crescuti in spirit autohton, repet pana prin anii ’70.

In fata represiunii hitleriste multi tigani s-au retras spre est. Guvernul Antonescu a participat la lupta impotriva tiganilor dar fara a finaliza prin genocid acest act. Ideea era de a ii stamuta « peste Bug », intr-o zona prestabilita.

Romania comunista i-a tolerat si incurajat la sedentarizare, prin mijloace ce nici o alta natiune nu le-a pus la dispozitie : locuri de casa in sate, apartamente (de calitatea pe care toata lumea o avea) locuri de munca.

In occident tiganii nu sunt lasati nici macar temporar sa se opreasca unde vor, cand vor si cat vor. Comunele ii vaneaza si le interzic accesul pe teritoriul lor si doar marile orase mai sunt tinta lor, unde se aseaza ilegal.

O serie de practici curente in societatea de astazi au fost inspirate de modul de viata al tiganilor : vanzatorii itineranti, comis-voiajorii, unele servicii pe masura si la domiciliu, etc.
Casatoria din interes - prostitutie ? - de marty la: 08/10/2006 20:42:54
(la: Casatoria din interes- prostitutie?)
Desi pare simpla ca intrebare, raspunsul nu este de loc usor :

Daca luam sensul strict al notiunii, doar multiplele contacte sexuale, facute pentru avantaje materiale, face dintr-o femeie o « prostituata ». Sau un barbat.

In cazul in care aceasta exercita aceleasi relatii, in acelasi scop, cu un singur partener insa, se aplica notinuea de « intretinut (a) ».

Ceea ce este insa de remercat, inainte ca una dintre variante sa devina efectiva, exista un proces de acceptare psihica a faptului, cunoscut sub denumirea de prostitutie morala.

Daca extrapolam si consideram obtinerea de avantaje materiale in schimbul unei anumit raspuns din partea subiectului ca fiind o forma definitorie a prostitutiei morale, atunci pot fi numiti ca atare si unii dintre cei care sunt asistati, dintre cei care parvin si isi obtin promovari sociale sau ierarhice, dintre cei care isi pun la dispozitie existenta in promovarea unor scopuri ce nu le apartin, dintre agentii de publicitate si din zona vanzarilor, a produselor bancare, a menagementului clientelar, a speculantilor bursieri, imobiliari, fidunciari, etc., etc., etc.

Asa ca, pe linga toate acestea, casatoria din interes nu vi se pare aproape inocenta ?...
Apropos de DRAGOSTE ;) - de marty la: 08/10/2006 13:07:42
(la: Ce este dragostea? Cine mai crede in dragoste?)
Un film de aventuri incepe cu o butada intre doi hoti :

« - Motorul lumii este banul.
- Unii sustin ca este dragostea!
- Desigur, dragostea … de bani ! »
Ce ?... - de marty la: 08/10/2006 13:07:42
(la: Ce facultati se cauta?)
Cu ce ti-ar face placere sa-ti ocupi urmatorii 40 de ani ? In care, prin ceea ce faci, sa creeaz (deci sa dai) sa asumi (deci sa dai) sa te simti implinit (deci sa dai) ?

Sau era vorba doar de ceea ce ai dori sa primesti ?...
Nu asteptam nimic - de marty la: 07/10/2006 08:11:05
(la: Ce asteptam de la profesori?...)
Precum in zona medicala si in cea sociala, meseria de dascal ar trebui sa fie facuta de persoane avand calitati pedagogice si umane de exceptie. Ce regasim in realitate, intr-o ingrijorator de mare masura ? Persoane ce au optat pentru o cariera in domenu exclusiv pentru avantaje sau din lipsa de deschideri in alte domenii.

Cu foarte putine exceptii, nu exista elevi prosti ci dascali incompetenti. Ceea ce se practica, inca odata, cu exceptiile de rigoare, este dresajul, conditionarea si nu educatia.

Un exemplu de prestigiu este Albert Eistein : Licean fiind a fost sfatuit de dascalii lui sa renunte la studii fiind incapabil, exemplu - in domenii ca fizica, unde a fost lasat corijent. Urma chiar sa fie eliminat din scoala pe acest motiv. Sansa lui (si a noastra – cred) este ca tatul lui a avut bani. Astfel, a schimbar scoala de stat cu una particulara, iar lucrurile au evoluat asa cum le stim. Cate « premii Nobel » au fost aruncate la cosul societatii doar pentru ca dascalii lor si-au arogat judecati dezastroase ?

Cat priveste institutia invatamantului, atata timp cat intre a se investi intre educatie si armata se va alege armata, rezultatul va fi ca se va ajunge la o societate debila dar bine pazita ( !).
O lume mai buna - de marty la: 07/10/2006 08:11:05
(la: Timpul probabil.. pentru a muri)
Diverse curente sustin obligativitatea vietii. Cele anti IVG (intrerupere voluntara a sarcinii) au ajuns chiar la violente inimaginabile.

Altele sustin dreptul la respect uman in fata suferintei. Eutanasia (oprirea asistata a vietii in cazuri medicale fara speranta) au ajuns sa functioneze clandestin si semilegal.

Intre cele doua, trebuie spus ca atata timp cat moartea este o ipoteza indepartata, ne “jucam” cu ideea mortii. Un important procentaj din sinucideri sunt de fapt “strigate de ajutor” si nu dorinte ferme de a inceta din viata.
O societate evoluata, fara abuzuri si deformari, ar trebui sa ofere membrilor ei o « iesire » decenta, atunci cand acestia o considera. Multi contratimpi ca cei de acum vor putea fi evitati la nivelul societatii. Iar cel mai important castig ar fi ca vor ramane doar cei ce doresc sa partajeze societatea asa cum este.
Noi toti - de marty la: 07/10/2006 08:11:05
(la: Cat din viata noastra ne apartine?)
In principal ne « aranjam » exteriorul pentru a seduce. De la varste fragede si pana la senectute, este o « ocupatie » care ne « mananca tot timpul » ! Valabil pentru ambele sexe.

Cat din viata noastra ne apartine, este intr-un cu totul alt registru ; pentru a ii raspunde ar trebui sa respundem in primul rans la intrebarea : pentru ce traim ? Cine o poate face, cu pertinenta ?
Humanum est - de marty la: 07/10/2006 08:11:05
(la: Prietenia in zilele noastre)
Exista la nivel social tot felul de contacte inter umane : relatii, cunostinte, contacte mai mult sau mai putin pasagere. Si prietenia in toate acestea ?

Notiunea de prietenie nu este perceputa in acelasi fel peste tot. Diferentele pot fi sesizate prin diferentele culturale care la randul lor se supun delimitarilor regionale.

Asta face ca anumite zone sa perceapa diametral opus ceea ce altora li se pare evident.

Personal cred ca pentru un prieten esti dispus sa faci ORICE sacrificiu. Iar daca reciproca este valabila, legatura de prietenie poate fi deasupra timpului si futilitatilor sociale.

Sunt oameni care nu a niciodata parte de asemenea relatie. Acestia nu o pot intelege precum cei care citesc critica dar nu asculta piesa muzicala ce extaziaza auditoriul.

Impreuna cu compasiunea si creativitatea, prietenia este o caracteristica a UMANULUI.
Confuzie - de marty la: 06/10/2006 20:51:00
(la: Reusita integrarii la emigranti)
O confuzie subzista intre « integrare » si « asimilare ». Dar, in afara acesteia, cred ca fiecare roman ajuns, din motivele lui, pe plaiuri straine de Romania, a cautat sa-si gaseasca « locul lui » pe acolo. Vreau sa spun ca de bunavointa si interes nu cred ca se duce lipsa. Ceea ce este peste tot valabil se poate rezuma in intrebarea : care este imaginea pribeagului in ochii localnicilor ? De aici si succesul sau insuccesul adaptarii lui la noile realitati inconjuratoare, precum si deferentele notabile intre tari sau regiuni diferite.
exista ?... - de marty la: 03/10/2006 09:17:16
(la: Blesteme)
Draga Jennifer,

1.- Deochiul exista. Nu numai in Romania este specificat, ci si in tari ce nu au in comun nici macar continentul. El nu se poate « invata » si nici « exersa » oriunde si pe oricine. Ti s-a intamplat ca mergand pe strada sa observi persoane, ce nu au in aparenta nici o problema, care sa se impiedice fara sa existe vre-un obstacol ? Daca da, atunci este posibil sa fi fost martora la o actiune a cuiva care, in preajma, « deoache ». Este posibil ca persoana respectiva nici macar sa nu stie ca a produs incidentul, sau sa isi cunoasca facultatile, dapai sa il fi provocat intentionat… El este o facultate si nu o actiune voluntar-cognitiva. Cateodata este confundat cu anumite practici vrajitoresti.
2.- Vrajitoria, sub aspectele ei cele mai diverse, este o practica curenta in lume. In formele ei cele mai « soft » tine de traditii si obiceiuri locale, netratate ca atare. Exista zone intregi unde s-a si se practica vrajitoria in forme mai scolastice, insa exista, ca peste tot, si o multime de sarlatani si excroci. Supranaturalul este o forma a cotidianului, indiferent daca o (re)cunoastem sau nu.
3.- Informatia ca solutie in realitatea noastra nu poate fi acceptata in totalitate. Si asta in primul rand pentru ca suntem supusi devoalarii treptate a unor informatii ce nu puteau fi luate in consideratie inainte. Daca acum 100 de ani s-ar fi afirmat ca un automobil se va deplasa cu viteza de 120 Km pe ora, ar fi fost tratat de nebun. O serie de progrese tehnice, de la bomba nucleara pana la calculatorul portabil, de la chirurgia pe inima (de exemplu) la televiziune, ar fi fost considerate expresii ale unei minti deranjate. In aceste conditii, avem noi informatii despre cum va arata omenirea peste 100 de ani ? Dar peste 1000 ? Dar peste 1000000 ? Realitatea este o constanta. Informatia nu ne poate ajuta la intelegerea acesteia decat rezumand-o pe factorul timp. Ceea ce ii micsoreaza considerabil exponenta.
#149177 (raspuns la: #148962) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului
blesteme - de marty la: 01/10/2006 17:42:27
(la: Blesteme)
Cateva categorii de persoane merita notoficare :

1.- Ignorantii : nu cunosc deci fenomenul nu exista.
2.- Religiosii : orice amentintare teribila este nula un spatele scutului religiei.
3.- Fanaticii : propria credinta este unica CALE.

Si inca multe altele. Cateva intrebari merita reflectie :

1.- Exista deochi ? – DA.
2.- Exista practici vrajitoresti ? – DA.
3.- Exista realitati despre care nu cunoastem mare lucru sau chiar nimic, dar care ne marcheaza existenta ? – DA.

La 15 ani un om este aproape definit, fie baiat, fie fata. Nu-i vorba, va continua sa invete pana la moarte, va fi manipulabil tot restul vietii lui si va avea inca multe « piei » de schimbat. Este varsta orizonturilor deschise, iubirilor sfasietoare, profundelor neintelegeri de sine, etc. Neindrumat corect poate devia, se poate renega, va hotara ce si cum vrea de la viata. Este in plina explozie hormonala si a discernamantului. O serie de cunostinte ii sunt prezentate de catre societate, altele ii sunt transmise prin alte forme. Printre acestea exista si optiuni de genul celor ce fac obiectul propoului. Ceea ce este sigur este faptul ca nimic nu ii va putea fi impus, drumul urmat va fi decizia sa personala.-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...