commentarii publicate de: cattallin2002


-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
Salutare
1. Ii putea afecta obiectivitatea
2. Eu ma gandeam la adaugarea tarzie, adica prin evul mediu. Asa se poate reduce doar la o adaugare in primii 300 de ani.
3. M-am uitat acum, interpretarea este de smeriti, umili, cum zicea si Plesu.
#615107 (raspuns la: #615087) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului
Karl Kautzky citesc ca era marxist, deci nu se baza pe nimic, decat pe lupta proletara contra obscurantismului.
Fraza nu putea sa fie adaugata mai tarziu, acum stim asta pentru ca avem Codex Sintaiticus pe net (din sec.IV, daca am inteles). Din cele 800 de pagini salvate e si acest capitol: http://www.codexsinaiticus.com/en/manuscript.aspx?book=33&chapter=5&lid=en&side=r&zoomSlider=0

Adica: "3 Blessed are the poor in spirit; for theirs in the kingdom of the heavens."
#615084 (raspuns la: #615077) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului
Cri Cri - de cattallin2002 la: 24/10/2010 19:35:45
(la: admin, am o mica problema)
Se refera la faptul ca textele tale sunt aproape indispensabile cafenelei, stergerea lor ar insemna o grea pierdere pentru cafenea.
Deci... e de bine :)
#577390 (raspuns la: #577331) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului
Daca nu ma conformez religiei ortodoxe, nu inseamna ca ideile mele sunt luate din panteism, hinduism, new-age...
Nu am zis nimic de religia ortodoxa, eu am zis ca toate religiile monoteiste, adica iudaismul, islamismul si crestinismul, au aceasta conceptie, opusa panteismului.
Nu ai impresia ca divinitatea trebuie inteleasa altfel ca pana acum? Oamenii nu mai pot fi amagiti cu sabloane din vremuri trecute.
Exact asta e si intentia miscarilor new-age, schimbarea conceptiilor si pregatirea, printre altele, pentru o religie noua. New-age asta si inseamna, noua era.
Nu e panteism, etc, incerc sa ma apropii de ceea ce este cu adevarat divinitatea.
De fapt cum o vad cei din miscarile new-age. Majoritatea din ele se ocupa cu practici oculte.
Spui in alt mesaj "In filmul asta si in altele pe care le-am vazut in ultimii ani, nu am vazut pe nimeni care sa zica "Haideti in randurile noastre." si "Ce sa manipuleze? Dupa filmul asta iti vine sa manipulezi... "
Organizatiile acestea nu cauta neaparat sa-si faca membrii, ci sa schimbe conceptiile, gandirea, adica sa introduca subtil conceptiile lor religioase.
Pai in ortodoxism, Dumnezeu nu este omniprezent?...
Nu doar in ortodoxie, in toate denominatiile crestine si probabil si celelalte religii monoteiste. Dar omniprezent nu inseamna ca face parte din lumea creata, deci televizorul sau cartea nu sunt formate din divinitate, ca in panteism.
Pentru o explicatie mai completa din punct de vedere crestin, in lume este prezent harul divinitatii, care e un fel de energie (dar nu din cea lumeasca). Aceasta energie este cea care apare si in aura sfintilor, in icoane si apare ca o lumina nemateriala la unii calugari cand se roaga. Abia aici apare o deosebire intre catolici si ortodocsi, ortodocsii spun ca harul nu e creat si il emana divinitatea, iar catolicii ca e creat si nu e parte din divinitate.
Divinitatea e responsabila de rau?
In religiile monoteiste nu. In hinduism, din ce stiu, binele si raul sunt relative.

#577222 (raspuns la: #577120) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului
Mersi, o sa incerc sa le fac cat mai ascutite.
#577111 (raspuns la: #577058) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului
zaraza sc - de cattallin2002 la: 22/10/2010 12:44:42 Modificat la: 22/10/2010 12:50:21
(la: Documentar privind ultimele implicatii ale descoperirilor fizicii cuantice)
[i]Stiinta studiaza tot ce e in univers.[/i]
Asta e si problema, ca in religiile monoteiste divinitatea nu face parte din univers.
[i]Divinitatea este si in noi si de acolo se manifesta. Divinitatea este peste tot, dar are focare de constiinta, sa zicem...[/i]
Asta cred ca tine de panteism. Panteismul spune ca totul este divinitate, divinitatea este in toate. Este specific hinduismului si este propovaduit de miscarea new-age.
In aceasta conceptie se poate spune ca divinitatea e responsabila de rau si e imperfecta.
[i]Si cand stiinta va ajunge la limita de care spui, ce se intampla cu oamenii de stiinta? [/i]
Stiinta a avut intotdeauna limite pe care a incercat sa le depaseasca. Ceea ce stim acum nu se stia cu 50 de ani in urma, de exemplu. Dar la nivelul macro si microcosmosului vor exista intotdeauna limite. Si aici stiinta poate doar sa presupuna, sa creeze teorii. De exemplu nu se stie din ce sunt formate cele mai mici particule si s-au emis mai multe teorii, printre care cea mai cunoscuta e a stringurilor.
La fel la nivelul macrocosmosului, s-a emis teoria Big Bang-ului, mai departe nu se stie ce a fost inainte, care sunt limitele universului, ce e dincolo de univers, etc.
[i]Oricum eu cred ca putem studia minunile, ca efect al psihicului uman.[/i]
Daca minunile sunt psihoze inseamna ca psihiatrii trebuie sa se puna serios pe treaba. :) Si ideea aceasta vine tot pe filiera hinduism, panteism, new-age. Adica divinitatea fiind peste tot si in noi, noi avand constiinta si evoluand putem face minuni, devenind mici zei. Si in hinduism, un guru este considerat un mic zeu.
[i]Hmm, asta ma face sa ma intreb daca nu cumva Divinitatea are un izvor al Binelui., iar Raul e ceva accidental pe parcursul existentei noastre. Universul e bazat pe armonie, pe echilibru, care inseamna Binele. Mintea omului perturba acest echilibru.[/i]
Aici cam asa e, cel putin in crestinism sau religiile monoteiste. Raul este urmarea liberului arbitru, constiintei data fiintelor superioare. Gandirea urmata de fapte perturba echilibrul.
P.S. Nu merge italic.
#577047 (raspuns la: #576996) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului
Stiinta nu poate studia nimic din divinitate, pentru ca sunt un fel de universuri paralele. Divinitatea nu este formata din ceea ce se poate studia, nici materie, nici energie. Poate studia cum e alcatuita lumea, pana la o anumita limita.
Se pot vedea si studia doar efectele "universului paralel", adica minunile (daca sunt de la divinitate) sau "minunile paranormale" (daca sunt din cealalta parte).
Probabil asa au aparut si stiintele astea, observandu-se ca exista unele fenomene care nu pot fi explicate cu ceea ce se cunostea.
#576263 (raspuns la: #575938) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului
Nu m-am uitat la filmulet, dar din descriere pare a fi un altul din seria new-age, gen Zeitgeist. Asadar, intr-o oarecare masura sunt de acord cu donquijote. Din ce mi-am dat eu seama imbinarea aceasta intre stiinta si paranormal a aparut odata cu Rudolf Steiner. Asa au aprut ideile ca gandul poate misca obiecte sau face orice nu ne putem explica noi. Adica din moment ce nu-l vedem putem sa-i punem in spate tot ce vrem, nu are cum sa riposteze sau sa demonstreze cineva ca nu-i asa.
*** - de cattallin2002 la: 18/05/2010 22:05:55
(la: stridentze, cruci si alte oratanii...)
"Ai zis limpede că-s protestanţi, iar dumnealor sunt neo."
Spui ca eu am zis ca-s protestanti si de fapt ei sunt neo? Nu de la asta ne-am luat, ca eu ziceam invers? Daca acum sustinem acelasi lucru e ok.
Chiar daca ei se numesc Biserica Evanghelica nu-i leaga decat numele de Biserica Luterana. Au aceeasi organizare ca si neoprotestantii, toti sunt frati, fara cler. Si toate celelalte pe care le au neoprotestantii si nu le au protestantii. Dar putem sa ajungem la un compromis: si neo si cei vechi tot protestanti se numesc. I-au numit neo pentru ca s-au adunat mai aproape in timp de noi si au unele deosebiri.
#542781 (raspuns la: #542709) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului
*** - de cattallin2002 la: 18/05/2010 20:42:16 Modificat la: 18/05/2010 20:47:05
(la: stridentze, cruci si alte oratanii...)
"Dacă o confunzi pe Biserica Creştină după Evanghelie cu Biserica Evanghelică (sinonimă cu Biserica Luterană) e sfertodoctism, nu semidoctism... "
Informarea nu are importanta unde o gasesti, important e sa fie cea corecta. Si mai important e sa fie. Nu sunt vreun doct.
Cum am mai precizat, la prima citire am crezut si eu ca e Biserica Evanghelica Luterana, dar ei nu-si fac site-uri si prozelitism. Asa ca am cautat si am vazut ca e o alta biserica, exclusiv romaneasca. Astia se numesc Biserica Evanghelica Romana. Pe wikipedia, in articolul despre ei, scrie clar ca e un cult neoprotestant si nu trebuie confundati cu Biserica Evanghelica Luterana. Probabil s-au numit evanghelici pentru ca s-au desprins din "dupa Evanghelie".
Eu ti-am explicat babeste. Resemneaza-te. :)
#542699 (raspuns la: #542162) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului
monte - de cattallin2002 la: 16/05/2010 17:46:24
(la: stridentze, cruci si alte oratanii...)
N-am stat nici eu sa puric, am vazut ca scria in primul sau comentariu ca e in Biserica Evanghelica si m-am gandit ca nu poate sa fie protestant pentru ca ei nu prea sunt activi si nu fac prozelitism. Cautand pe net am vazut ca e un cult care exista doar in Romania format in perioada interbelica. S-au unit cu Biserica dupa Evanghelie si apoi s-au desprins dupa revolutie numindu-se doar evanghelici, sunt organizati dupa modelul neoprotestant.

Referitor la AC/DC, desi imi placeau cateva piese inainte, nu-mi place prea mult vocea solistului, Brian.
#542161 (raspuns la: #542049) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului
*** - de cattallin2002 la: 15/05/2010 22:28:13
(la: stridentze, cruci si alte oratanii...)
"Semidoctism, nene bigot!
Evanghelicul nu-i neoprotestant, ci protestant sadea, apud Luther."
Si eu m-am gandit prima data ca e cea protestanta, dar m-am uitat pe blog si apare intr-un link Biserica Crestina dupa Evanghelie, un cult neoprotestant. Dar... ca sa scrii si tu ceva...
#542047 (raspuns la: #541997) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului
monte - de cattallin2002 la: 15/05/2010 19:12:24
(la: stridentze, cruci si alte oratanii...)
"Asta-i o treaba destul de veche...si-ntalnita..in mediile ultraortodoxe..."

Omul spune ca e evanghelist, un cult neoprotestant. Deci nu cruci, preoti si altele.
Daca analizam mesajul, el face apel la ortodocsi, doreste sa-i salveze si altfel decat convertindu-i. Face si o mica aluzie, bataia in piept.
#541995 (raspuns la: #541501) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului
Mao - de cattallin2002 la: 06/02/2010 07:56:08
(la: Sfantul Eminescu)
Am zis cate ceva si de Eminescu, dar la subiectul geaman: http://www.cafeneaua.com/nodes/show/23903/15-ianuarie-sarbatoare-cu-cruce-rosie/2
#523313 (raspuns la: #522843) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului
Stefan cel Mare - de cattallin2002 la: 04/02/2010 17:04:50
(la: Sfantul Eminescu)
"pe Stefan cel Mare l'au canonizat numai si numai pentru ca a ctitorit niste manastiri...si ATAT."
Nu avea cum sa fie numai atat, multi domnitori sau boieri au facut biserici, unul devenind chiar musulman dupa (Mihnea Turcitul).
Cronicarul polonez scrie in cronica poloneza despre Stefan, dupa lupta de la Vaslui: "Nu s-a îngâmfat Ştefan în urma acestei biruinţe, ci a postit 40 de zile cu apă şi cu pâine. Şi a dat poruncă în ţara întreagă să nu cuteze cineva să-i atribuie lui acea biruinţă, ci numai lui Dumnezeu, cu toate că ştiau toţi că învingerea din ziua aceea numai lui i se datoreşte." Si mai departe: " După a mea părere, el este cel mai vrednic să i se încredinţeze conducerea şi stăpânirea lumii şi mai ales cinstea de comandant împotriva turcilor, cu sfatul, înţelegerea şi hotărârea tuturor creştinilor, de vreme ce ceilalţi regi şi principi catolici îşi petrec timpul numai în trândăvii sau în războaie civile."
Unii considera ca batalia de la Vaslui e cea mai mare infrangere a islamului pana in acea epoca. Mai ales ca a fost realizata cu o oaste mult inferioara numeric: turcii erau cam 120 de mii, iar moldovenii erau 40 de mii, plus 5 mii secui (cucerise regiunea de la Matei Corvin).
Dar asta nu conteaza pentru canonizare.
Se mai pastreaza scrisoarea unui doctor catre conducerea Venetiei: "Cât despre sus-numitul domn, el este un om foarte înţelept, vrednic de multă laudă, iubit mult de supuşii săi, pentru că este îndurător şi drept, veşnic treaz şi darnic, arată bine la trup pentru vârsta sa."
Daniil Sihastrul i-a fost apropiat si duhovnic, se spune ca se sfatuia des cu el.
Despre viata sa, magazin istoric a avut un articol in 2006 intitulat: „O legendă lipsită de temei: «Copiii din flori» ai lui Ştefan cel Mare”. L-am gasit aici: http://www.stefancelmare.ro/Intrebari-frecvente-s5.htm
De curand am citit din intamplare niste aberatii ale lui Aliodor Manolea, cel responsabil de flacara violeta. Dansul abera ca Stefan cel Mare a avut puteri paranormale, dar cita dintr-un document turc privind batalia de la Vaslui: "Eu vă zic acum doar ce scrie cronicarul turc, nu comentez. Ştefan şi curtea lui, cu vreo 200 de lefegii polonezi, stăteau pe un deal. Surle şi trâmbiţe peste tot. Sultanul dă ordin: să atace infanteria! Între Ştefan şi armata turcă apare un mic norişor. Infanteria începe să atace. Intră în nor. Şi au intrat. Şi au intrat. Trei regimente au intrat, dar nu ajungeau pe cealaltă parte! Sultanul ordonă spahiilor să atace şi ei. Şi au intrat în nor şi spahiii, dar nici ei nu mai ieşeau pe cealaltă parte!

Cronicarul povesteşte cum toată oastea românească era aşezată pe deal, în genunchi. Ştefan, ţinea sabia ridicată în sus, ca o cruce."
Nu stiu daca asa scrie cronicarul acela turc, daca e asa e ceva ce poate avea legatura cu canonizarea.


#522842 (raspuns la: #522490) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului
*** - de cattallin2002 la: 04/02/2010 16:16:38
(la: 15 ianuarie - sarbatoare cu cruce rosie?)
Nu exista nicio sansa sa fie facut sfant,se poate pune doar intrebarea daca a murit credincios. In ultimele zile am citit ceva despre asta, un comentariu de Zoe Dumitrescu Busulenga: http://www.crestinortodox.ro/editoriale/eminescu-intre-credinta-cunoastere-70429.html
A fost atras de ideile filozofice, inclusiv cele orientale. Avea si momente de indoiala in privinta credintei (nu stiu daca erau doar momente).
Busulenga spune ca moartea unei fetite pe care o indragea, din satul natal, i-a zdruncinat credinta.
Cu trei ani inainte de sfarsit, intr-o perioada de luciditate, a stat o scurta perioada la manastire: "De altfel, o marturie mult mai tarzie, de prin 1886, din perioada ultima a bolii, vine sa confirme intoarcerea definitiva la credinta izbavitoare. Incurajat de Creanga sa incerce si un tratament la bolnita Manastirii Neamt, Eminescu accepta sugestia. Tratamentul nu s-a dovedit eficace, dar aura locului sacru l-a inconjurat pe bolnav cu clipe de liniste binefacatoare pentru sufletul sau. Caci, asa cum a consemnat un duhovnic al manastirii pe un Ceaslov, poetul a cerut sa fie spovedit si impartasit (era ziua de 8 noiembrie 1886, ziua Sfintilor Voievozi Mihail si Gavriil, ziua lui Mihai). Si, dupa ce a primit Sfanta Impartasanie, a sarutat mana preotului si i-a spus: "Parinte, sa ma ingropati la tarmul marii, langa o manastire de maici si sa ascult in fiecare seara, ca la Agafton, cum canta Lumina lina ".

Printre poeziile sale se numara si cateva religioase, de genul:

Rasai asupra mea, lumina lina,
Ca-n visul meu ceresc de-odinioara;
O, Maica Sfanta, pururea fecioara,
In noaptea gandurilor mele vina.

Speranta mea tu n-o lasa sa moara
Desi al meu e un noian de vina.
Privirea ta de mila calda, plina,
Induratoare - asupra mea coboara.

Strain de toti, pierdut in suferinta
Adanca a nimicniciei mele,
Eu nu mai cred nimic si n-am tarie.
Da-mi tineretea mea, reda-mi credinta
Si reapari din cerul tau de stele,
Ca sa te ador de-acum pe veci, Marie!

Sancho - de cattallin2002 la: 01/07/2009 07:27:08 Modificat la: 01/07/2009 19:40:23
(la: „Scrisul e o formă a rugăciunii" - Kafka)
Ultimul citat, al lui Alexandru V., imi pare un pamflet, o ironie. Sper ca asa e...
#457208 (raspuns la: #457196) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului
*** - de cattallin2002 la: 23/06/2009 13:26:51
(la: yin - yang)
Nu cred ca are importanta, e yin-yang.
zaraza sc - de cattallin2002 la: 23/12/2008 14:35:17
(la: Deshruşcăizarea României)
Eu am zis ca nu-mi placea mie, sunt sigur ca placea si place multora. Aveam si disc cu el acasa. Bineinteles, nu canta colinde, avea un cantec ce nu-mi placea deloc, "Un copac cu flori", era obsedant.
La colinde cred ca se potriveste.
#376830 (raspuns la: #376820) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului
1brasovean - de cattallin2002 la: 23/12/2008 13:28:34
(la: Deshruşcăizarea României)
Si inainte de revolutie era peste tot Hrusca (sau asa mi se parea mie, ca nu-mi placea). Locuieste de cativa ani in Canada, vine doar in decembrie.
Alte colinde:
Maria Raducanu (o voce mai speciala, canta jazz de obicei): http://www.trilulilu.ro/poeme/37abd0f96ca8cb

Divna Ljubojevic:
http://www.youtube.com/watch?v=PEHJY0T9RsQ
http://www.youtube.com/watch?v=Y7tKexc4wSM&feature=related-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...