-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

somatizarea


de onutza la: 27/08/2006 19:25:00
modificat la: 29/08/2006 22:19:50
voteaza:
boala fizica este rezultatul unei suferinte psihice. ce stim despre somatizare? ce suferinte psihice se ascund in spate bolilor noastre?
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (17):


ce stim despre somatizare? - de Cassandra la: 30/08/2006 00:36:26
ce stim despre somatizare?

importanta problema medicala, sociala si economica. este un fenomen complex si multifactorial. cel in cauza de regula cauta ajutor la medicul general sau internist nu la psihiatru. un exemplu: copilul pe care ii doare brusc burta, gitul etc lunea dimineata cind trebuie sa mearga la scoala (fara sa se prefaca). Cind e dus la medic, nu are nici un semn fizic care sa justifice simptomele.
Cred ca gasesti multa informatie in internet daca esti interesata.


Quidquid latine dictum sit, altum sonatur.

#142089 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
personalitate sanatoasa - de anuk31 la: 01/09/2006 05:32:26


a desparti psihicul de corp si a le trata separat, ca si cum ar fi distincte unul de altul, este o modalitate nerealista de a ne raporta la noi. Cu toate acestea, cei mai multi ne tratam propria minte ca si cum ar fi dusmanul nostru. Intelectul se dezvolta cautând sa umple golurile noastre de adaptare la lumea din jur, iar acest fenomen poate merge pâna la o adevarata prostituare a mintii în scopul protectiei continuitatii unei existentei aflate în pericol. Ne ducem la doctori prezentând propria lume interna ca un inamic si de multe ori doctorii participa la iluzia noastra, alaturându-ni-se împotriva mintii noastre persecutoare ( numeroase medicamente de uz psihiatric sunt solicitate pentru a "ajuta" pacientul sa nu se mai gândeasca la problemele sale, fapt care nu anuleaza problemele, ci doar le amâna).

Se poate vorbi despre o personalitate sanatoasa atunci când mentalul si fizicul persoanei sunt în relatii bune si coopereaza pentru a crea starea de bine. Invers, se poate vorbi despre o personalitate tulburata atunci când acestea doua sunt în conflict.

#142435 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
pentru onutza - de casandra_radu la: 01/09/2006 14:04:02
Apropo de somatizare, cand ma enervez incepe sa ma doara bila. Aia care participa la digestie :) Suferintele cu bila s-au declansat mai ales pe un fond de stres si iritare. Parte psihica evident a potentat durerea fizica. Asa ca incerc sa nu ma enervez ca apoi tot eu patimesc :)
Scuze daca am luat prea usor subiectul, dar nu am citit despre aceasta problematica. Imi aduc aminte de o carte vazuta in biblioteca mamei, demult, era scrisa de un doctor si se intitula "structura psiho-somatica la Eminescu", autorul analizand poetul dupa poeziile acestuia.
#142559 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
casandra radu - de onutza la: 01/09/2006 20:30:45
din cate am citit eu in domeniu( nu foarte mult) bila este cea care reactioneaza, intr-adevar, in momentele de manie. sentimentele neexprimate, refulate, corpul le scoate la iveala mai devreme sau mai tarziu. cea mai buna solutie este sa spunem ce simtim, se pare, intr-o maniera cat mai putin agresiva pentru celalalt.---------------------------------------------------------------------
timpul nu le rezolva pe toate
#142603 (raspuns la: #142559) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Felicitari - de ondine la: 02/09/2006 13:21:10
Un subiect extrem de interesant. Stiam pe cineva care isi facea doctoratul in asa ceva si asa am aflat si eu cateva lucruri. Printre altele, ca introvertitii sunt cei mai predispusi la cancer, deoarece interiorizeaza toate conflictele. Fibromyalgia este alt fenomen interesant: boala cu extrem de variate simptome, dar lipsita de cauze fiziologice. O alta teorie interesanta este cea a neputintei dobândite: o experienta traumatizanta in care ai fost (sau te-ai perceput ca fiind) total neputincios in a interveni, poate duce la un proces in care organismul nu mai lupta cu necazurile sau bolile, deoarece subconstientul "a invatat" ca nu se poate face nimic. Lipsa de incredere si dispretul fata de propria persoana pot fi si ele cauze ale unor boli auto-imune, in care prin definitie, asemeni cancerului, anumite celule "se intorc impotriva celorlalte", ceea ce poate fi semn al unui conflict interior puternic sau al unor tendinte inconstiente autodistructive, pe fondul nemultumirii fata de sine.
Conceptul este logic si de bun simt. Din pacate, am senzatia ca inca nu e suficient explorat, ce sa mai spun integrat in medicina traditionala. Ceea ce ma intereseaza pe mine cel mai mult este legatura concreta intre anumite afectiuni psihice, respectiv fizice (ce afectiuni psihice stau la baza unei anume boli). Daca e cineva care imi poate recomanda niste lucrari pe tema asta, i-as fi recunoscatoare.
#142770 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
ondine - de Cassandra la: 02/09/2006 15:37:58
Lipsa de incredere si dispretul fata de propria persoana pot fi si ele cauze ale unor boli auto-imune, in care prin definitie, asemeni cancerului, anumite celule "se intorc impotriva celorlalte", ceea ce poate fi semn al unui conflict interior puternic sau al unor tendinte inconstiente autodistructive, pe fondul nemultumirii fata de sine.

Nu cred ca afirmatia ta poate fi documentata. Exista multe forme de cancere si de boli auto-imune diferite intre ele, generalizarea este incorecta. In bolile auto-imune, anumite "parti" ale propriului organism nu mai sint recunoscute ca proprii de catre sistemul imunologic si sint atacate de acesta. In cancer, exista in general o proliferare celulara necontrolata. (simplificind foarte mult) Cind vorbim de cancer, boli auto-imune, deja exista patologie detectabila deci se exclude somatizarea. In trecut, pentru somatizare se folosea termenul isterie.
Iata citeva articole:

http://www.jfponline.com/pdf%2F5403%2F5403JFP_AppliedEvidence2.pdf#search=%22somatization%20pdf%22

http://www.cpa-apc.org/publications/archives/CJP/2004/october/mai.pdf#search=%22somatization%20pdf%22
http://www.cpa-apc.org/Publications/Archives/CJP/2004/march/hurwitz.pdf#search=%22somatization%20pdf%22


I’m not afraid to die; I just don’t want to be there when it happens. Woody Allen.

#142835 (raspuns la: #142770) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Cassandra - de ondine la: 03/09/2006 12:14:13
Merci mult pentru linkuri. Nu a fost intentia mea sa generalizez. In ce priveste legatura cancer-afectiuni psihice, mi se pare ca s-a acceptat totusi ca depresiile si reactiile la evenimente nefericite majore, pe fundalul unui anume tip de personalitate, pot fi un factor de risc (nu exclusiv, nu universal). De asemenea, exista studii care demonstreaza existenta unei legaturi intre neputinta invatata si sistemul imunitar al subiectului, din cate tin eu minte, cel putin de principiu. In ce priveste legatura concreta cu anumite boli auto-imune...nu am gasit nici eu prea multe, de aceea ma si interesa foarte mult. E ceea ce cauta acea fosta colega a mea pentru teza ei, insa din pacate am pierdut contactul. Nu intotdeauna se pot gasi cauze bine determinate pentru astfel de boli. Faptul ca se pot identifica niste factori cu influenta puternica, genetici, fiziologici, nu cred ca exclude influenta altor tipuri de factori (ex.de natura psihica). "Le microbe n'est rien, le terrain est tout" (Pasteur). Nu vreau sa extrapolez pana la a crede ca orice boala e psihosomatica (vezi Alexander), dar intuitiv mi se pare ca e un sâmbure de adevar aici si cred ca merita pusa problema in legatura cu bolile auto-imune, in general cu orice tip de afectiune in care organismul "se intoarce impotriva siesi", sau "isi face singur rau", daca ma pot exprima asa. Poate fi o legatura, e tot ce am zis. Invitatie la dezbatere.
#142998 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
ondine - de onutza la: 03/09/2006 13:39:55
inabusirea emotiilor poate duce la diferite blocaje, reprimarea lor putand antrena somatizarea in corp. cand noi nu vorbim, vorbeste corpul pentru noi...
si mie mi-ar placea sa stiu mai multe despre acest domeniu. ceea ce am eu deocamdata este o carticica mica"cauzele spirituale ale bolilor" care incearca sa explice legatura dintre boala fizica si cea psihica.---------------------------------------------------------------------
timpul nu le rezolva pe toate
#143008 (raspuns la: #142998) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
ondine - de Cassandra la: 03/09/2006 15:43:59
Cu placere.
Este stiut ca stress-ul este un factor negativ pentru sanatate si ca exista o legatura strinsa intre stress si sistemul imunologic. Sistemul imunologic este sensibil la stress pentru ca exista o strinsa relatie reciproca regulatoare intre sistemul imunologic si sistemul nervos central. Rezumind mult, in timpul stresului se elibereaza factori care modifica numarul si distributia de celule imunologice afectind deci capacitatea sistemului imunologic de a raspunde la “agresiuni” imunologice.

Totusi, acesta nu este aspectul principal al etiologiei bolilor auto-imune in mare parte necunoscuta in prezent, existind insa un consens asupra aspectului multifactorial al acestor boli - cauze genetice, ambientale etc. Fenomenele sint extrem de complexe si in prezent cauzele sint necunoscute, iar tratamentele sint destinate in mare parte "usurarii" simptomelor dar nu vindecarii acestor patologii. E drept ca aceste boli se "reactiveaza" in mod sensibil in conditii de stress pe care bolnavii sint instruiti ca in masura posibilului sa-l evite. Poti gasi multe articole interesante pe aceasta tema cautind in Medline.
Iata citeva, dar sint de plata:
http://www.annalsonline.org/cgi/content/abstract/876/1/1
http://www.annalsnyas.org/cgi/content/abstract/1069/1/51

Dar repet, aceste boli nu au nimic de-aface cu somatizarea dupa parerea mea (caz in care anumite afectiuni ale psihicului se traduc in afectiuni fizice fara a detecta insa o patologie reala a respectivelor organe)
Nu stiu ce este "neputinta invatata".


I’m not afraid to die; I just don’t want to be there when it happens. Woody Allen.

#143058 (raspuns la: #142998) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Psihoneuroimunologie - de ondine la: 10/09/2006 23:42:50
Ceva interesant...De pilda:
http://www.mysticmolecules.com/articles/Barrett%20PNI%20doc.pdf

Neajutorarea învatata ... adica learned helplessness. Se gasesc multe informatii pe net. Rezultatul experimentelor e notabil. Sau Martin Seligman, el e cel care a formulat teoria.

Cassandra...Merci. Da, poate ca e mult spus, daca intelegem somatizarea ca o transpunere directa si exclusiva a afectiunilor psihice in afectiuni fizice. Cred ca am largit fara sa vreau discutia, vorbind despre factori de influenta, factori determinanti...Dar cred ca merita.
#144654 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
ondine - de onutza la: 11/11/2006 15:11:27
mi-a cazut in mana o carte despre somatizare. nu stiu cat este de buna pentru ca nu am citit-o, dar m-am gandit sa-ti zic de ea pentru ca stiam ca te intereseaza.
lise bourbeau, corpul tau iti spune: iubeste-te---------------------------------------------------------------------
timpul nu le rezolva pe toate
#156433 (raspuns la: #144654) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
somatizarea - de angyal la: 12/07/2007 22:06:16 Modificat la: 12/07/2007 22:20:31
Cartea scriitoarei LOUIS L. HAY Traieste-ti viata ,ne ofera raspunsuri foarte clare la aceasta intrebare,pacat ca nu este tradusa in limba romana.As traduce-o dar nu stiu limba engleza iar din limba maghiara daca as traduce-o s-ar pierde posibil multe din ceea ce vrea sa zica scriitoarea :(
#215418 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
dragii mei, - de r-ritualuri la: 13/03/2008 18:12:23
Boala fizica?Este un efect.
Efect care isi are cauzqa in interiorul nostru,adanc,nu neaparat psihic.Componente ale fiintei noastre sunt atat partea mentala cat si cea spirituala,carora li se ataseaza o ,,imagine,,o secventa a existentei milenare a sufletului intruchipat intr o parte fizica,corespunzatoare mediului si a etapei in care se afla si pe care o parcurge spiritul.In esenta dragii mei,gandirea negativa,ura,invidia,rautatile de zi cu zi ori cele mai vechi,inoculate undeva in adancul fiintei noastre pot constitui o cauza,o chemare a ,,raului,,care ne imbolnaveste sufletul.
Tratamentul?Transpunerea in realitate,autoeducarea propriul ,,ego,,gandirea positiva,autospovedania-in realitate nu putem spune ca suntem lipsiti de toate cele pe care le insinuam ,ca poate avem de ce sa fim mandri,pt ce sa i multumim lui Dzeu,ca poate nu suntem atat de bolnavi precum sunt altii,ca nu avem de ce plange singuri de mila,etc.......
Asadar,intr un fel sau altul,suntem declansatorii propriei noastre ,,potentiale boli fizice,,prin insasi autostimularea acesteia!Tot noi suntem cei care o putem preveni sau vindeca!
#292848 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Cauzele psihice ale bolilor fizice - de crisa l la: 29/06/2008 12:33:05
Sintem oameni si muritori. Fiecare are cite o sensibilitate fizica si nu numai Altfel am fi perfecti si nu sintem. J Salome vorbeste in cartile lui de ranile emotionale aratate de problemele fizice si mai sint si alti autori. Psihiatri vorbesc despre psihosomatizari - astmul, cefaleea, enurezisul, ticurile, alergiile, gastrita, ulcerul, psoriazisul, dermatitele, lipotimiile, ametelile, voma psihogena, colonul iritabil, migrena, nevroza cardiaca, hipertensiunea etc De ex cind un copil vomeaza poate spune - nu suport aceasta experienta, cind o pers se sufoca e ca si cum ar spune - nu ma supraproteja, nu am cum sa ma exprim.
Iata mai jos o clasificare a limbajului bolilor:
Comentariul meu : Fiecare avem o slabiciune genetica. Important este sa ne-o cunoastem si sa lucram asupra ei. Cititi cele de mai jos cu intuitia - nu luati totul ad literam.Cauzele subtile ale bolilor(conform astrologiei medicale si nu numai)
Tabelul
Boala Cauza subtila
Anemia refuz de a utiliza talentele în folosul aproapelui
Angina teama de a se exprima sau de a cere
Artrita rigiditate, spirit critic
Boli nervoase în viata anterioara gânduri negative, utilizare necorespunzatoare a calitatilor intelectuale si a cunostintelor
Boli venerice culpabilitate sexuala
Cancer refuza evolutia, nu a realizat nici jumatate din scopul încarnarii
Ceafa teama de noutate
Coapsele fractura: nu si-a ascultat fiinta interioara
Colesterol rigiditate sentimentala, tratarea cu asprime a vietii
Coma fuga de ceva sau cineva
Conjunctivita mânie neexprimata
Constipatie posesivitate, refuzul de a se debarasa de scheme vechi
Diabetul în tinerete: persoana care în viata anterioara nu si-a refuzat nimic; la maturitate: probleme relationale
Diaree, Hemoroizi teama, refuzul de a slabi încordarea
Dintii dificultate în a lua decizii
Dureri de cap rezistenta la cursul vietii, la schimbare sau la scopul încarnarii
Ficatul ura, mânie, de obicei îndreptate împotriva propriei persoane; spirit prea critic
Gâtul temere de a întreba sau de a se exprima
Genunchi îndepartare de la scopul încarnarii, ruptura între suflet si personalitate
Guturai, gripa confuzie sufleteasca, culpabilitate
Hepatita în viata anterioara dezacord între suflet si mental, acum probe care nu sunt rezolvate bine; necredinta
Herpes culpabilitate sexuala
Hipo si Hipertensiunea iubire limitata, lipsa de compasiune, în viata anterioara nu a crezut în iubire
Infectie urinara mânie fata de partenerul sexual
Inima nu exprima deschis sentimentele
Insomnie culpabilitate sau idei obsesive
Miopia si hipermetropia teama de viitor, în viata anterioara nu a dorit sa vada niste evidente; la copii stresul provocat de parinti poate sa faciliteze miopia
Organe sexuale proasta utilizare a sexualitatii acum sau în viata anterioara
Picioare refuz de a avansa
Pielea teama de a fi tu însuti, de a te exprima total, de deschidere; într-o viata anterioara cruzime fata de animale (în special psoriazisul)
Prostata culpabilitate sexuala, teama de batrânete
Rau în transport teama de a nu pierde controlul
Respiratia refuzul de a accepta viata sa decurga normal; într-o viata anterioara folosirea defectuoasa a energiilor
Reumatism gelozie, rigiditate
Rinichii neexprimarea talentelor, dorintelor, capacitatilor sau a credintei sale, refulare
Sângele simbolizeaza emotiile si sentimentele
Sistem digestiv neasimilarea experientelor de viata
Spatele jos: teama de viitor; mijloc: culpabilitate fata de femeie (stânga), fata de barbat (dreapta); sus: neînteles de altii, impresia unei responsabilitati prea mari
Splina obsesie, neexprimarea iubirii
Solduri lipsa de utilizare a propriului arbitru
Tiroida neputinta de exprimare dupa dorinta, umilinta
Tuberculoza anterior a fost supermaterialist
Urechile refuzul de a întelege ceva sau pe cineva; neascultarea vocii interioare
Varsaturi respingerea unei idei, a cuiva sau ceva (la femeile însarcinate sarcina nedorita cu adevarat)
Vezica biliara îngustime de spirit
#321263 (raspuns la: #292848) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
permiteti interventia mea modesta - de maria de las maravillas la: 29/06/2008 13:54:10
merita asculata conferinta lui Dimitri Avdeev care se gaseste in site www.crestinortodox.ro (prediciaudio.mp3)
Cunostintele pe care le am eu se leaga de experienta proprie. Si cum spunea cineva aici, multe suferinte izvorasc din mostenirea genetica; n-au nici o legatura cu psihicul.
Atunci cand am gasit leacul, a disparut suferinta psihica.
Am o sinuzita frontala cronica care m-a chinuit din facultate. Am fost la doctori, mi-am facut tomografii, ochelari etc. (se pare ca a aparut dupa ce mi-am scos un canin care era stramb, aveam vreo 16 ani). Deci doctorul m-a avizat ca poate afecta ochiul, de aceea au si asteptat sa ajung la o varsta mai mare.
Se declanseaza si acum uneori, cand e frig sau ma ploua. Dar leacul a fost nu autosugestia si un unguent cu neomicina, local , care-si face efectul momentan.
Apoi tot din facultate am mostenit o cistita, ca nu puteam merge cu piciorele desculte nici vara prin casa. Am cautat, am citit, am descoperit ca plantele medicinale nu sunt buruieni, ca mancarea influenteaza dar nu vindeca.
Sigur ca me preocupau toate asta, pentru ca erau prezente in mine; si tot timpul ii ceream lui Dumnezeu sa ma lecuiasca; Ii ceri lui Dumnezeu un peste si el te ivata sa pescuiesti. Ca rugaciunea e un medicament ...
#321276 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
maria - de INSULA ALTUIA la: 29/06/2008 14:56:37
am o intrebare iti trimit un mp
#321284 (raspuns la: #321276) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Rectificare - de angyal la: 10/12/2008 18:55:18
Este necesar sa modific afirmatia facuta cu mai mult timp in urma ,deoarece din lipsa de informatie am gresit, deoarece cartea <> scrisa de autoarea Louis L. Hay este singura carte care este tradusa in limba romana,si sper ca a doua sa fie cea pe care o traduc eu. Deja este tradusa doar sa reusesc sa o editez.Multumesc de atentie.
#371430 (raspuns la: #215418) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...