-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Campanie elctronica in sprijinul ziaristilor din RO


de ciberplai la: 19/02/2004 14:17:00
modificat la: 19/02/2004 14:47:45
voteaza:
Protest privind unele modificari ale codului penal
E-Campanie pe Ciberplai
Sprijiniti campania la:

http://ciberplai.net/campanie.html • Nu suntem de acord cu introducerea in codul penal, in forma actuala, a articolelor 203 (alineatul 2) si 204 (alineatul 1), si ceram modificarea lor, eliminand prevederile care limiteaza drepturile cetatenilor români la informare si libera exprimarem - drepturi prevazute in Constitutia României si in Conventia Europeana a drepturilor omului. In art. 203, al (2), patrunderea "fara drept" pare a avea aceeasi semnificatie si in cazul spatiilor private si al celor publice, in viziunea autorilor proiectului codului penal. O astfel de ambiguitate care asimileaza carcteristici private spatiilor publice, poate avea ca efect introducerea arbitrariului in decizia administrativa de a permite sau nu intrarea cetateanului contribuabil intr'un spatiu cu functionalitate publica. Art. 204, al. (1), este formulat imprecis lasand loc unor interpretari ce favorizeaza hartuirea jurnalistilor ce incearca sa informeze opinia publica.

 • Nu suntem de acord ca articolul privind calomnia sa ramana in codul penal (articolul 220). Consideram ca in conditiile specifice ale României, un astfel de articol isi gaseste locul in codul de procedura civila. Practica a aratat ca foarte multi jurnalisti capata cazier penal pe baza unui astfel de articol doar pentru ca incearca sa informeze opinia publica despre cazuri de abuz si coruptie.


  Citate din proiectul codului penal


  Violarea de domiciliu ori a sediului Art.203 – (1) Patrunderea fara drept, în orice mod, într-o locuinta, încapere, dependinta sau loc împrejmuit tinând de acestea, fara consimtamântul persoanei care le foloseste, sau refuzul de a le parasi la cererea acesteia, se pedepseste cu închisoare stricta de la unu la 5 ani.

  (2) Cu pedeapsa prevazuta în alin.(1) se sanctioneaza patrunderea fara drept în sediile autoritatilor publice centrale si locale, ale institutiilor publice, ale partidelor sau în locul unde o persoana fizica sau juridica îsi desfasoara activitatea.

  (3) În cazul în care fapta prevazuta în alin.(1) sau (2) se savârseste de o persoana înarmata, de doua sau mai multe persoane împreuna, în timpul noptii sau prin folosire de calitati mincinoase, pedeapsa este închisoarea stricta de la 3 la 10 ani.
  (4) Pentru fapta prevazuta în alin.(1), actiunea penala se pune în miscare la plângerea prealabila a persoanei vatamate. Împacarea partilor înlatura raspunderea penala.

  Încalcarea dreptului la viata privata Art.204 – (1) Încalcarea dreptului la viata privata a unei persoane prin folosirea unor mijloace de interceptare de la distanta de date, informatii, imagini sau sunete din interiorul locurilor aratate în art.203 alin.(1), fara consimtamântul persoanei care le foloseste sau fara permisiunea legii, se pedepseste cu închisoare stricta de la unu la 3 ani sau cu zile amenda.

  (2) Actiunea penala se pune în miscare la plângerea prealabila a persoanei vatamate. Împacarea partilor înlatura raspunderea penala.

  Calomnia Art.220 – (1) Afirmarea sau imputarea în public, prin orice mijloace, a unei fapte determinate privitoare la o persoana, care, daca ar fi adevarata, ar expune acea persoana la o sanctiune penala, administrativa sau disciplinara, ori dispretului public, se pedepseste cu zile amenda.

  (2) Actiunea penala se pune în miscare la plângerea prealabila a persoanei vatamate. Împacarea partilor înlatura raspunderea penala.

 • comenteaza . modifica . sterge
  semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

  comentarii (0):

  Nu exista comentarii

  -50%
  reducere de Black Friday
  Cursuri de matematica si fizica online!
  Incearca-le gratuit acum

  Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
  www.prepa.ro
  loading...


  loading...

  cautari recente
  mai multe...

  linkuri de la Ghidoo: