Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

O scurta istorie a bacsisului a carei lectura este... gratuita!


de luckystar la: 20/02/2004 05:35:00
modificat la: 20/02/2004 07:13:40
voteaza:
O scurta istorie a bacsisului a carei lectura este... gratuita!

"Tipping", "service" inseamna, in traducere romaneasca, "bacsis"



Pentru noi, romanii, indiferent daca mergem cu taxiul, daca achitam o nota de plata (nu conteaza unde sau pentru ce anume), daca avem nevoie urgenta de un act sau de vreo aprobare, a devenit ceva firesc sa dam bacsis. Ce este bacsisul? "Este o suma de bani data, peste plata cuvenita, pentru un serviciu personal, pentru a castiga bunavointa sau protectia cuiva."



Si ne mai miram ca observatorii europeni, americanii si multi altii au descoperitca, in Romania, gradul de coruptie atinge cele mai inalte niveluri!... Dar, oare numai la noi, la romani, exista bacsisul?



Nici vorba! Exista si prin alte parti, ba chiar pe alte continente. Dar nu am de gand sa fac o trecere in revista a cazurilor de coruptie de pe alte continente. Pur si simplu, mi-a trecut prin cap sa fac - un exercitiu de scriitura - o scurta istorie a bacsisului banal...



In America, bacsisul este cunoscut sub forma de "tipping" sau "service". Numai ca aceste cuvinte nu exprima foarte clar intinderea flexibilitatii sau scopul acestei practici cunoscuta la noi drept bacsis.



Sa admitem ca America este tara tuturor posibilitatilor si ca este firesc sa sa nu le lipseasca nimic - nici bune, nici rele.



Dar sa mergem mai departe, pe un alt continent, in... Egipt!. Nu va fie teama, nu am de gand sa fac apologia bacsisului, din cele mai vechi timpuri (adica de pe vremea faraonilor) si pana in zilele noastre, desi... Voi incerca sa va demonstrez doar ca romanii nu sunt oile cele mai negre din lume!



Am aterizat deci in Egipt! Aici lucrurile sunt chiar mai amuzante caci, din clipa in care ai pasit in aeroport, descoperi una dintre cele trei forme pe care le poate lua bacsisul in aceasta tara.



Dar sa le luam pe rand! O prima forma a bacsisului este "datul de pomana". Si acest lucru se datoreaza faptului ca, unul din cinci egipteni instariti dau de pomana saracilor. Iar prin aceasta actiune se spera sa se atinga un grad mai mare de sfintenie. Pe undeva nu este nimic anormal, daca ne gandim doar la faptul ca si crestinii si musulmanii trebuie sa isi ajute aproapele. Ciudat este faptul ca, daca la noi cersitul pe strada este pedepsit prin lege, in Egipt acest lucru nu se intampla. Este pur si simplu un mod de a trai!



Un al doilea tip de bacsis este acela platit pentru "serviciile prestate" si acesta se aseamana cel mai bine cu bacsisul occidental. Spuneam mai devreme ca, inca de la intrarea in aeroport, descoperi o alta forma sub care este intalnit bacsisul in Egipt. Asa este pentru ca aici exista oameni a caror aparenta ocupatie este aceea de a deschide usile. Desigur ca pentru acest serviciu ei cer sa fie platiti. Si fiecare toaleta are cate un ingrijitor, care pentru doar cativa piastri trebuie sa mentina curatenia (sau cel putin asa ar trebui). Si tot timpul ar trebui sa imparti cativa piastri ici si alti cativa colo... Slava Domnului, ca grupurile de turisti se bucura de serviciile unui ghid care stie unde si cat trebuie dat de fiecare data!



Cea de-a treia forma pe care o poate lua bacsisul este aceea pentru "obtinerea unor favoruri". Vrei sa vezi interiorul unui mormant la a carui intrare se afla un afis pe care este scris cu majuscule "inchis"? Cu doar cativa piastri vei vedea cu anuntul cu pricina dispare ca prin minune. Vrei sa afli unde poti face cele mai frumoase fotografii? Te costa numai 25 de piastri si poti afla. Dar ce faci daca, aflandu-te intr-un muzeu, constati ca nu functioneaza iluminatul? Nu uita de ingrijitorul salii! Vrei sa vezi o mumie la care in mod normal nu poti avea acces? Mai scoate 25 de piastri. Si stii ce este cel mai uluitor lucru? Nici macar nu trebuie soliciti vreunul dintre aceste servicii. Cum ai scos primii bani din buzunar, chiar si paznicii muzeului te vor insoti, facandu-ti tot felul de servicii si favoruri. Interesant este faptul ca imediat dupa ce a trecut acel prim moment de aversiune fata de aceasta practica, datul bacsisului devine ceva aproape firesc si, pe undeva, chiar placut. De exemplu, la Muzeul de Arta Islamica, te vei simti chiar incantat de paznicul care va aprinde toate luminile si care - intr-o engleza groaznica - iti va da cateva explicatii referitoare la anumite exponate. Fara ajutorul sau (interesat ce-i drept) nu ti-ai putea desfata privirile cu un manuscris din papirus, vechi de cateva mii de ani. Si, la plecare, va fi chiar o placere sa ii dai cele doua lire care ti-au mai ramas in buzunar... Ca sa nu mai vorbim despre faptul ca zambetul sau, plin de recunostinta, va face toti banii!...



Acestea au fost cele trei forme principale pe care le poate lua bacsisul. Dar istoria mea nu se opreste aici, pentru ca numai in Egipt poti intalni o practica ce, pentru noi, pare imposibil de inteles. Este vorba despre "comoara ascunsa". Cu toate ca maruntisul si biletele cu valoare mica sunt mai mult decat necesari pentru a putea da bacsis, obtinerea restului sau schimbarea banilor este o adevarata problema. Hartiile mici si maruntisul trebuie ascunse si pastrate asemenea unei comori. Oricine ar fi fericit sa iti imprumute 10 lire pentru a achita ceva, dar nu iti va imprumata in nici un chip 25 de piastri. Deci, daca ai nevoie urgenta de 25 de piastri trebuie sa te descurci!



Se pare ca exista o adevarata "conspiratie a restului". De pilda, daca trebuie sa achiti un obiect in valoare de 4,25 lire si dai 5 lire, vei primi rest mai degraba o lira, decat cei 75 de piastri cuveniti. Iar in unele locuri, este chiar imposibil sa schimbi bani. La Moscheea Ibn Tulum din Cairo, biletul de intrare costa 6 lire. Iar atunci cand am dat la casa de bilete o hartie de 10 lire, dinauntru s-a auzit o voce disperata care aproape ca tipa "Nu am rest! Nu am rest!". Dupa ce am schimbat banii undeva, pe strada, cand am trecut de casa de bilete am constatat ca in sertarul cu bani era plin de maruntis. Pur si simplu nu voiau sa il dea!

Dupa aceasta incursiune pe meleaguri straine, ar trebui sa revin pe plaiurile noastre mioritice. Nu vreau sa crezi ca sunt adepta bacsisului, a mitei sau a spertului - cum vrei sa il numesti -, dar oricum, la noi parca este mai altfel. Nu este cu mult mai bine, dar parca scoatem mai putini bani din buzunar sau poate mai multi, dar mai rar?!... Ramane sa descoperi tu!

comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (0):

Nu exista comentarii

Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...