Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Afla despre Trecut!!!


de SB_one la: 21/02/2004 14:26:00
modificat la: 21/02/2004 15:43:25
voteaza:
Erau dacii "inapoiati"?NU, nu erau!!! Va voi prezenta in continuare cum am fost noi "romanizati"...


- Arte - Dacii au excelat in acest domeniu, asa cum ne dovedesc sapaturile arheologice. Podoabele lor erau de o rara frumusete, sculptura in lemn avea o veche traditie transmisa pana in timpurile noastre pe intreg teritoriul tarii, casele erau impodobite cu fel de fel de ornamente, pentru care foloseau scule fine, in genul toporaselor miniaturale etc. Tesatoria la razboi era cunoscuta inca din perioada culturii Cucuteni (2700-2000 i.e.n.). In sec. V-IV i.e.n., in tinuturile traco-getice se dezvolta asa numita arta traco-getica a aurului si argintului, din care va deriva direct arta clasica daco-getica. Pentru aceasta se folosea argintul si aurul extras din muntii Apuseni si cel rezultat din topirea monedelor. S-au stabilit in total 111 localitati in care s-au gasit piese de argint daco-getice ce fac parte din tezaure sau alcatuiesc descoperiri singulare. Asa cum s-a aratat si in articolele precedente, toate realizarile isi au izvorul in timpuri foarte indepartate. Cele mai vechi opere de arta dateaza din epipaleolitic (8000-7000 i.e.n.). Din eneolitic (3000 i.e.n.) ne-au ramas opere ca "Ganditorul" si "sotia" sa decoperite la Cernavoda etc. Frumusetea sculpturilor si ceramicii de atunci nu avea comparatie decat cu cea a produselor din bazinul Marii Egee. Asa apare "zeita fertilitatii" de la Cucuteni, realizata in perioada 3600-3400 i.e.n., altarul din teracota de la Trusesti-Botosani, modelele din teracota ale celor patru sanctuare de la Cascioarele - Ilfov, datate 3600-3400 i.e.n. si care prezinta un rafinament arhitectonic, pe care templele elene il vor atinge dupa mai bine de 2200 de ani, femeia care duce un vas pe cap de la Oltenita (de unde putem deduce ca purtatul vasului si a altor sarcini pe cap nu e un imprumut extern, ci un obicei autohton), minuscula vulpe de la Pietrele, a carei siretenie artistul a surpins-o magistral, precum si celelalte opere pline de originalitate si rafinament ale culturii Cucuteni (3600-3400 i.e.n.) si in special vestita si tipica ceramica pictata, arsa la temperaturi inalte si egala in rafinament cu aceea din Atica arhaica, ca si nu mai putin originalele opere descoperite la Habasesti (2700-1880 i.e.n.). Din epoca bronzului ne-au ramas cele 11 pumnale de aur de la Persinari, tiparele pentru turnarea topoarelor de la Sarata-Monteoru (1700-1300 i.e.n.). Tot aici s-au pastrat inele de bucla din aur, echivalente cu cele de la Troia si margele de faianta asemenea celor din Egipt. Si aceasta epoca este la fel de bogata ca si cea anterioara, neolotica, de la Cucuteni, sau cea urmatoare - Wiettemberg (1700-1300 i.e.n.) - care formeaza trecerea spre epoca fierului si din care cea mai semnificativa amintire este depozitul de bronzuri de la Uioara de Sus, compus din 5800 obiecte in cantitate de 1100 kg (sabii, pumnale, seceri, fibule, pandative, vase, zabale). Este perioada ce corespunde civilizatiei submiceniene din Grecia etc....

- medicina - Nu s-a pastrat nici o planta medicinala din limba latina, dacii fiind cei mai mari specialisti ai antichitatii in cunoasterea, cultivarea si folosirea plantelor medicinale si neavand ce imprumuta de la romani. La Sarmizegetusa Dacica, s-a gasit o trusa medicala ( o cutie de lemn ferecata in alama si cu maner de fier, ce continea: un scapel, o penseta, pulbere de piatra ponce si vase miniaturale pentru poduse farmaceutice), dovada a nivelului ridicat al practicii medicale in timpul lui Decebalus. Tot atat de importanta este si metoda lor de a trata si sufletul odata cu trupul.

- agricultura - Dacia a avut cea mai veche agricultura din Europa, fiind cotatat printre cele mai vechi din lume (neolitic). Ei au folosit brazdarul de fier inca din prima jumatate a secolului IV i.e.n., acesta fiind gasit in mormantul tracic de la Kalacanovo (Bulgaria). In nordul Dunarii, brazdarul de fier este prezent in aproape toate asezarile mari cercetate, incepand cu sec. II i.e.n.: Ocnita-Valcea, Cetatenii din Vale, Comalau, Costesti, Craciunesti, Cristesti, Gradistea-Muncelului, Pecica, Strambu, Mosneni, Poiana, Tinosu, Capaina, Piatra Neamt, Odorhei.

- port - Este stiut ca taranii nostri mai poarta si azi, in multe zone ale tarii, aceeasi imbracaminte ca dacii de pe columna lui Traian (itari, camasa lucrata cu flori pe poale si maneci, cojocele lucrate cu flori, caciula - pe care romanii nu le aveau) si ca femeile dace erau net superioare celor romane ca stil si arta in toalete (camase cu decolteu, ie, fusta cu clos, fote, bazma etc, pe care - de asemenea - femeile romane nu le cunosteau). De asemenea, insusi cuvantul imbracaminte este de origine dacica, fiind grefat pe cuvantul dac braca "pantaloni", cuvant care a evoluat in limba româna sub forma de bracinari "itari" si bracinar "curea, sfoara, cingatoare pentru strans pantalonii". Primul care foloseste brava este Ovidius, apoi Tacitus. Amandoi se refera la estul Europei: Ovidius descriind pe geti, Tacitus folosind litere elene. Deci cuvantul braca nu este celtic, ci dac. Dimpotriva, romanii, veniti in Dacia au adoptat portul dac, astfel cum ne informeaza D. Protase. Pana in prezent nu s-a gasit nici un monument in care sa fie reprezentat un dac in toga romana. In fapt, colonistii erau obligati sa adopte portul dac pentru a nu "crapa" iarna de frig, asa cum ne demonstreaza monumentul sculptural de la Casei (Jud. Cluj) al lui Iulius Crescens imbracat intr-un cojoc mitos, ca si cel de la Apulon. Ca element de permanenta a elementelor de port de-a lungul mileniilor, in afara closului si decolteului, avem originala caciula dacica pe care o mai poarta inca taranii nostri, ca mostenire din timpurile imemoriale ale pelsagilor dunareni si carpatici si ale lui "Mithras genitor luminis" reprezentat ca un tanar imbracat in costum traditional dac: camasa lunga, cingatoare peste mijloc, mantie ce-i ajunge pana mai jos de genunchi si caciula traditionala daca pe cap. E o costumatie identica cu cea a dacilor sculptati pe columna lui Traian. Imaginea taurului este simbolul unei bogatii a dacilor stravechi: cresterea vitelor si agricultura. Aceeasi reprezentare o intalnim, ca element de traditie, la Corbea din colectia Teodorescu.

- administratie - Bruma de administratie adusa de romani in scopul spolierii dacilor de fabuloasele lor bogatii a cazut odata cu parasirea Daciei de catre Aurelianus la 271 e.n. Reorganizarea statala dupa navalirea tatarilor (1241) nu a folosit nimic din sistemul roman, pornind de la baze cu totul noi. Singura realizare pozitiva a romanilor de care a beneficiat intr-o oarecare masura posteritatea, este sistematizarea normelor juridice cunoscute azi sub denumirea data in epoca moderna de dreptul roman, cu precizarea ca el nu a fost adoptat in epoca romana, codificarea facandu-se sub Napoleon. In toate tinuturile locuite de români, inclusiv Polonia, s-a folosit acel drept consuetudinar, numit obiceiu al pamantului sau dreptul valah, pana prin sec. XVI-XVII.

- armata - Romanii au imprumutat de la daci vestitul stindard reprezentand lupul si sarpele, unic in lumea antica si care va fi insusit de toate legiunile romane. Insasi organizarea de lupta a fost la inceput de origine traco-macedoneana sub forma bine cunoscutei falange. Dacii invinsi nu au mai avut ce prelua, deoarece armata lor a fost desfiintata. In schimb romanii nu au reusit sa invete niciodata sa lupte calare folosind totodata arcul, cee ce explica rapida lor capitulare in fata partilor, a carpilor si a popoarelor migratoare. (...)

Articol complet: http://www.e-altfel.ro/dacica/Dacia/erau.htm
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (117):


Salut SB one, - de (anonim) la: 26/02/2004 16:46:15
Salut SB one,

M-am uitat pe site-ul care il pui in mesajul tau. Cine a scris de fapt acest articol?

Pe curind
Florin si atat
#10727 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului .
...cred ca pepe 2001... - de SB_one la: 27/02/2004 13:00:51
Florin,
Articolul e ptr. cei care sint in "criza de personalitate" si au nevoie de asa ceva.
Ca si la religie: totul e sa crezi puternic


...cred ca pepe 2001...


SB
................................................................
Infinitul e mare, mai ales catre sfirsit.
(W. Allen)
#10802 (raspuns la: #10727) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Steagul roman - de RSI la: 26/06/2004 21:19:48
"Romanii au imprumutat de la daci vestitul stindard reprezentand lupul si sarpele, unic in lumea antica si care va fi insusit de toate legiunile romane". Hmmm...
Lupul nu era lupoaica? Acea faimoasa lupoaica ce i-a alaptat pe Romulus si Remus, fratii care au intemeiat Roma? Nu cred ca avea legatura cu dacii.
#16818 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
lupul si lupoaica - de AlexM la: 16/08/2004 23:45:18
RSI se intreba daca lupu nu era lupoaica si care ar fi legatura cu lupul/sarpe dacic.

Nu e nici una directa. Intradevar, in trupele romanii se putea gasi dupa razboiale Dacice si dragonul dacic ca semn al cohortelor care erau formate din daci. De fapt dupa reforma armatei a lui Hadrian, s-a stabilit ca fiecare detashament de "straini" sa aibe dreptul sa-si foloseasca armele de acasa, stindardele de acasa precum li s-a ingaduit sa-si foloseasca fiecare strigatele de lupta in limba lor materna.

AlexM
#19886 (raspuns la: #16818) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
stindardul dacic a fost preluat de armata romana - de dracones la: 31/08/2004 22:13:12
Dupa cucerirea romana a Daciei, dacii si-au pastrat fiinta nationala.
Alae de daci au fost integrate in armata romana.
Unele din ele au ajuns in Anglia.
Cohors I Aelia Dacorum a luptat în S-E Britaniei în 143 en.
Acest regiment s-a stabilit aici primind pamant pentru faptele lor de arme.
In continuare il descoperim pe Arthur regele angliei in evul mediu
ridicand un dragon de tip dacic in onoarea tatalui sau Uther Pendragon cu ocazia mortii sale.
Constantin cel Mare a intrat triumfal in Roma cu armata sa cu draconesi.
Nu credeti uitati-va pe arcul sau de triumf.
Aceste lucruri au aparut inclusiv pe Discovery.
#20730 (raspuns la: #16818) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Draco.. - de AlexM la: 01/09/2004 17:29:20
... asta nu inseamna ca Armata Romana a preluat stindardele dacice ci numai ca unitatile dacice in cadrul armatei romane si-a pastrat insignele stramosesti. De fapt noi doi am discutat astea de mult, tare de mult daca nu ma insel, pe sarmizegetusa, nu o discutaram?

alex
#20782 (raspuns la: #20730) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
stindardul dacic in armata romana - de dracones la: 01/09/2004 22:13:50
ba l-au preluat dar evident ca nu in masa.
#20813 (raspuns la: #20782) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
RADACINILE ADANCI ALE CIVILIZAŢIEI DANUBIENE - de SB_one la: 01/09/2004 22:20:04
RADACINILE ADANCI ALE CIVILIZAŢIEI DANUBIENE
de Marco Merlini

1. Starea înaltă a Civilizaţiei Danubiene

Starea de “civilizaţie de început” nu mai poate fi limitată numai la regiunile care au atras de mult atenţia cercetătorilor (Egiptul, Mesopotamia, Libanul şi antica vale a Indusului),

Dar ea a trebuit să se dezvolte ca să poată imbraţişa civilizaţia Neolihică şi Cialcolitică a Vaii Dunării.

Câteva caracteristici ale civilizaţiei în sud-estul Europei:

- Dezvoltarea unei economii de subzistenţă agrară prin îmbunătăţirea terenului agrar şi a tehnologiei. Agricultura nu mai este limitată numai la cele mai bune petice de pamânt arabil din jurul aşezămintelor, ci este practicată pe terenuri mai dificile la o oarecare distanţă de casă. Există evidenţă a folosirii plugului şi a irigării.

- Rafinamentul şi îmbunătăţirea tehnicei de producţie a ceramicii. Progresul în tehnologia ceramicii este la fel de rapid atât în vest cât şi în est.

- Apariţia metalurgiei a fost un proces independent care n-a fost influenţat de tradiţiile din Orientul Apropiat.

- O creştere în comerţ poate fi observată încă de la mijlocul mileniului opt t.p. (timpul prezent). Era un comerţ la distanţă lungă şi care implica scoici, marmoră, obsidian şi cupru.

- Urbanism. In cadrul aşezământului care se extinde, un aranjament mai eficace poate fi observat în cursul dezvoltării sale. Planurile stilurilor de strazi şi aliniamentul caselor devin mai complexe în timp. Cât despre mărimea aşezămintelor, unele cresc atât de mult încât oferă case pentru câteva mii de locuitori.

- Case. Au loc schimbări în mărimea şi funcţia clădirilor. In timp ce mărimea medie a caselor este de cam 8 x 5 m, clădiri în oraşe mai mari pot avea o lungime de până la 30m, două etaje, cu două până la trei camere pe fiecare etaj.

- Cladirile îşi asumă funcţii mai specializate. In mileniul opt p.t., există o tendinţă fie ca spaţiul să fie separat după etajele din casă sau, mai preferabil, să se construiască clădiri separate cu funcţii specializate. In plus, arhitectura profană şi sacrală tinde să-şi asume trăsături mai distincte decât în perioadele anterioare. La câteva şantiere arheologice au fost excavate modele de temple. Unele dintre ele trebuie să fi fost probabil structuri mari pe platforme întinse.

- Stiluri sophisticate de imagini religioase.

- Europa de sud-est şi-a dezvoltat sistemul ei de scris (Scrisul Danubian) acum 7300 de ani şi este cel mai vechi scris cunoscut până azi.

http://www.dacia.org/articole/radacini-civilizatie.html


SB
................................................................
it's nice to be important, but it's more important to be nice !
#20814 (raspuns la: #20782) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
sanctuarul neolitic de la Parta - de desdemona la: 24/09/2004 17:56:05
Un fragment gasit in agenda.ro (www.agenda.ro/2002/10-02-a.htm)

"... Aşezările neolitice în ceea ce astăzi numim Banat erau numeroase şi, unele dintre ele, vaste: la Dudeştii Vechi, Sânnicolau Mare, Foeni, Uivar, Hodoni, Sânandrei, Chişoda Veche, Parţa, Zorlenţu Mare, Liubcova şi Gornea... Cei mai importanţi arheologi ai Banatului românesc de astăzi, sunt Gheorghe Lazarovici şi Florin Draşovean. Altfel spus, piloţii campioni ai curselor în secolele neoliticului:
6 000-3 500 î.Hr. Când profesorul Lazarovici relua, în 1978, săpăturile la ceea ce avea să fie (până de curând) cea mai importantă aşezare neolitică din sud-estul Europei, Parţa, Florin Draşovean era student. Exact 20 de ani mai târziu, mai bogat cu Premiul Academiei pentru cercetarea Culturii Vinča şi cu 20 de ani de şantiere arheologice în spate, dr. Draşovean avea să descopere la Uivar ceea ce se conturează a fi astăzi cea mai mare aşezare de neolitic din Europa. Vara anului 2002 va fi vara adevărului.

Metropola Uivar
După ce a... dat târcoale vreo 8-9 ani locului, făcând prospecţiuni împreună cu profesorul Wolfram Schier (Germania), după ce a convins Universitatea din Würzburg că merită să investească masiv în această cercetare, dr. Florin Draşovean a început, în 1999, săpăturile la ceea ce avea să devină descoperirea vieţii sale: Uivar, cea mai mare aşezare neolitică din sud-estul Europei. S-au dezvelit până acum poarta de intrare în fortificaţia de la Uivar, unul dintre cele 5 şanţuri de apărare, o locuinţă neolitică integrală. Cum însă la Uivar trăiau în urmă cu 6 000 de ani peste 400 de oameni, mai sunt de descoperit minuni ale trecutului încă 20 de ani încoace. Cel mai important lucru e însă altul: prospecţiuni magnetometrice, cu tehnică de ultimă oră din Germania, au arătat că într-un anume loc se află îngropată o clădire atipică, de 20 m. Un sanctuar mare, este convins dr. Florin Draşovean. Primul din lume de acest fel. Încă nedescoperit

În urmă cu 6 000 de ani, pe locul numit astăzi Banat, trăiau oameni civilizaţi. La Timişoara s-au descoperit vestigii neolitice în Freidorf, Calea Torontalului, Chişoda, Fratelia. În ultimii 20 de ani însă, descoperirile de senzaţie au făcut din Banat un Eldorado al neoliticienilor, întrecând cu mult tot ce s-a scos la lumină în România şi Europa Centrală. Cea mai importantă descoperire rămâne, deocamdată, sanctuarul de la Parţa, singurul sanctuar neolitic complet restaurat. Descoperit de profesorul Lazarovici, sanctuarul poate fi văzut şi astăzi în Muzeul Banatului. Unicat absolut în Europa şi chiar în lume, sanctuarul este o dovadă irefutabilă a civilizaţiei neolitice. El avea două încăperi cu podele suspendate: altarul, cu celebrele sculpturi monumentale - cap de taur, şi odaia de vest. Veneau aici să se închine zeilor oameni din mai multe comunităţi mari şi mici, la ceremonii majore. Aportul de civilizaţie venea din Orient, pe traseul Anatolia-Grecia-Europa de Est-Occident. Din triburile de vânători paleolitici apar în neoliticul timpuriu comunităţi care îşi schimbă modul de viaţă: găsesc graminee sălbatice, le păzesc de animale, apoi le culeg. Încep apoi să cultive pământul, să-l ude, să-l îngraşe, descoperă rotaţia culturilor. Aşa iau naştere marile aşezări dezvoltate, precum Parţa, unde trăiau peste 200 de oameni: adevărată metropolă a epocii. De la bordeie, neoliticii au ajuns la "vile" cu etaj. Exista o organizare socială obştească, militară, economică, exista autoritate, dar existau şi pericole. Oamenii au dislocat mii de metri cubi de pământ, pentru şanţurile de apărare ale fortificaţiei. Erau oameni a căror meserie era să facă bile de praştie din lut ars în cuptoare mari. Aşezare de neolitic mijlociu, Parţa avea reguli clare şi relaţii cu lumea largă. Existau drumuri şi legături de schimb comercial. Se disloca piatra în locul pe care azi îl numim Budapesta şi aici, la Parţa, se făceau unelte; tot aşa se aducea sticlă vulcanică din Slovacia, scoica spondalis din Mediterana. Oameni avuţi, neoliticii găteau rafinat. Kostalena Mikelaki de la Michigan University a făcut, în America, analiza unor cioburi neolitice din vase în care, cu 6 000 de ani în urmă, vreo gospodină arsese mâncarea. Concluzia: oamenii epocii pietrei şlefuite mâncau tocane de porc, specialităţi complicate de vânat cu legume, păsări sălbatice, vite şi... câini... La Parţa s-au găsit tăvi speciale pentru coacerea lipiilor, pentru topirea grăsimilor, prăjirea ouălor şi tăvi cu forme speciale pentru coacerea peştilor. Aveau vase speciale pentru depozitarea grânelor. Tăierea animalelor nu se făcea în devălmăşie, ci după reguli şi ceremonii clare şi se aduceau jertfe, cel mai des invocaţi fiind Marea Zeiţă Mamă şi Taurul. Se practica libatio (obiceiul de a bea sau a vărsa înainte de a bea câteva picături dintr-un lichid sfânt sau nu, sfinte fiind considerate, spre pildă, sângele şi sperma), oblatio (ofrande de carne, fructe, pâine, obiecte) şi fumigatio (ofrande prin ardere). O cutremurătoare statuie-vas e bocitoarea: un vas cu două guri, una reprezentând o figură care urlă şi purtând semnul masculin W. Se pare că vasul era folosit la stropirea ogorului cu spermă (lichid sfânt) ca să rodească. Spermă de taur. Sau... La ritualuri, oamenii ardeau ierburi halucinogene şi vorbeau cu zeii. În case, aveau poliţe de vase, obiecte de artă şi altare. Războaiele de ţesut erau înguste, aşa încât hainele erau croite din fâşii, foarte elegante, cu modele rafinate şi variate. Femeile (mai ales) purtau podoabe (cele bogate, de alabastru) şi amulete magice. Casele aveau curţi interioare, etaj, dormitoare, terase.
S-au descoperit chiar blocuri de locuinţe cu şase încăperi. Când un bărbat se însura, pleca din casa mamei, în cea a nevestei. El îşi păstra totemul până la moarte (identitatea, semnul şarpelui, de pildă), dar copiii lui purtau totemul mamei lor. Era matriarhat. Capul familiei era femeia cea mai în vârstă din casă. Despre înmormântări se ştie foarte puţin, pentru că s-au găsit extraordinar de rar morminte. Nici la Parţa nu a fost găsit cimitirul. Florin Draşovean a descoperit totuşi, acolo, un mormânt şi unul la Foeni: despre cel din urmă, medicul legist Marius Munteanu susţine că este primul caz de poliomielită din istoria medicinei. Se crede că morţii erau puşi pe o plută şi, după un ceremonial complicat, li se dădea drumul pe apă. Sau că - în zone sacre - teritoriile morţilor, - erau puşi pe estacade de pari şi lăsaţi să putrezească. Cine încălca teritoriile morţilor, era la rându-i omorât. Dacă totuşi erau îngropaţi, oamenii neolitici erau puşi în pământ chirciţi, legaţi: în poziţia fătului. Lângă ei erau îngropate vase cu ofrande, arme, unelte. Când cineva trebuia pedepsit, magia neagră era o metodă bună. Unica sculptură monumentală de la sanctuarul din Parţa avea un rafinament plastic incredibil: când ardea focul, din zid se reflectau ochi aprinşi, nevăzuţi până atunci. Se pare că populaţia războinică de la Foeni a distrus, prin incendiere, aşezările de la Chişoda, Parţa, Uivar. "Foenii" purtau la brâu maxilarul inferior al duşmanului ucis. Cert e că după expansiunea războinicilor, Banatul rămâne depopulat vreo 200 de ani, până în eneolitic. Cauza este încă un mister.

Unicate, rarităţi
Străfundurile Banatului au fost darnice cu arheologii. S-au dezgropat aici piese unice în Europa, vestigii unice în lume, primate absolute. Între acestea: l statueta-unicat de la Liubcova, cu masca pe umăr şi vasul în mână, descoperită de profesorul Ion Drăguşin l sculpturile monumentale din sanctuarul de la Parţa, descoperite de prof. Lazarovici l bocitoarea de la Parţa, descoperită de prof. Marius Moga l masca de zeu de la Uivar, unicat mondial, descoperită de dr. Florin Draşovean. "


Desdemonovici
#23297 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Cetate legendara, descoperita la Chelmac - de SB_one la: 20/10/2004 19:23:30
Cetate legendara, descoperita la Chelmac
Sorin Trocan
Miercuri, 20 Octombrie 2004


Fosta cetate Eperydes exista in zona inca din secolul al XI-lea
Ruinele fostei cetati Eperydes au fost descoperite de arheologi in comuna aradeana Chelmac. Prima atestare documentara a cetatii dateaza din secolul al XV-lea, dar specialistii spun ca in zona exista o manastire inca din secolul al XI-lea. Descoperirea a fost facuta de o echipa de arheologi de la Complexul Muzeal Arad si Muzeul Banatului Montan din Resita.

Despre cetatea Eperydes nu se stia pina acum decit din documentele de epoca. Acestea atesta existenta unei manastiri in secolele XI-XII si, ulterior, in secolul al XV-lea a unei cetati medievale. Potrivit inscrisurilor, aceasta se numea Eperydes. Insa informatiile scrise sint extrem de sarace, drept care arheologii au decis sa faca o cercetare a sitului din comuna aradeana Chelmac. Dupa ce au analizat toate datele existente, au hotarit sa inceapa sapaturile in zona numita de localnici “In prund la cetate”. Aceasta se afla pe lunca Muresului, la aproximativ 1,5 km de riu si la citeva sute de metri de Biserica Ortodoxa din Chelmac.

Casa veche de o mie de ani

Arheologii au descoperit aici ziduri de 3,2 metri grosime ale vechii cetati, precum si o vatra de casa si ferestrele cu galerii pentru tragere. In vechea locuinta ei au gasit mai multe podoabe de bronz, piese de fier, sticla si ceramica.
Arheologii aradeni spun ca aceasta cetate medievala a fost ridicata chiar pe locul vechii manastiri din secolul al XI-lea si spera ca vor descoperi locul fostului lacas de cult.
Copyright © 1996-2004 Evenimentul Zilei Online.

http://www.expres.ro/social/?news_id=169433

#25702 (raspuns la: #23297) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Erau dacii ' inapoiati ' ? - de ana97 la: 11/04/2007 11:05:16 Modificat la: 12/04/2007 10:07:42
Acest subiect poate fii indelung discutat . Fata de romani erau " inapoiati " dar depinde din ce punct de vedere privim acest lucru . Poate din perspectiva 'tehnologica' :erau mai putin dezvoltati . Dar sa nu uitam ca si geto-dacii erau un popor cu multe calitati . Aveau mare pricepere in arta mestesugurilor. Casele lor erau decorate cu fel de fel de ornamente facute cu scule fine si multa truda . Ar mai fii multe de spus despre asta dar din punctul meu de vedere dacii nu erau inapoiati .
#186077 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Urmele sfinte ale dacilor I - de Grigore Rotaru la: 07/04/2008 09:10:23
Acolo unde au vietuit dacii – le gasim urmele . Ofer o lista cu informatii sigure ( nu legende ! ) despre astfel de posibile urme:
- in zona Carpatilor de curbura – locuintele rupestre au fost locuite de sfintii calugari misionari – insa acele grote ( chilii ) au fost cioplite in piatra cu mult inainte ( una dintre ele a fost datata stiintific : sec VI inante de Hristos ) ;
- la Alunis – Colti , langa biserica dintr-o piatra , langa cele trei chilii descoperite se afla un platou – sanctuar (este greu de scris la ce a folosit …);
- la nordul satului Muscelul Caramanesc se afla un depozit in aer liber cu material rezultat in urma reducerii fierului – l-a vazut un inginer metalurg si s-a exprimat – aproximativ astfel ; localnicii numesc produsul pamancior – in trecutul nu foarte indepartat era dislocat , uscat , cernut si dizolvat in apa de var sau in apa de mortar pentu a da culoare varului sau pamantului folosit la tencuit sau lipit … omologul oxidului galben de zinc de azi ;
- fantana din preajma depozitului are apa feruginoasa – greu de consumat ;
- pe fata de est a dealului Vatraiu , la poale , in spatele catunului Camboru – fantana are apa cam cu acelasi gust – consuma si oamenii …
- izvorul Ruginoasa , ce inconjura dealul Vatraiul prin partea de nord are apa feruginoasa ( gust specific , oricum rau – nici animalele chiar la neagra nevoie nu consuma) ; in Anini , la Bordei , la Coada Storistei , langa Lacul Verde – ochiuri de apa cu aceeasi compozitie ( in strafunduri este fier ) .
- in acest catun Camboru a fost descoperit un brazdar de fier al plugului de lemn ( dacic ? roman ? feudalism timpuriu ? ) – are cutitul lipit de corp prin sleire , nu prin nituri si nu are cormana ( pentru a intoarce brazda ), are jgheab din fier – masiv pentru a fi intodusa pana de lemn ca sa se faca bloc – comun cu scheltul de lemn al pluglui; as fi bucuros daca l-ar vedea un specialist !
- numele dat unui deal – Vatraiu – te duce cu gandul ca undeva prin zona a duduit cuptorul cel pantecos pentru topit minereu ( cu memoria colectiva nu-i de glumit : ce sa insemne denumirea asta pentru o forma de relief ?! ).
- dealuri cu varful retezat ( Varful Gotilor ( Getilor !?) la nord de satul Scaieni ,
si In Muchie la Arie – dealul Ivoiu , langa Varful Gosa ; in locul varfurilor gasim cate un platou inconjurat fie de prapastii – Stancile lui Leonardo , fie pe toate partile de pante foarte abrupte – greu de escaladat ; nu a facut nimeni vreo incizie in acele locuri ( poate ca … mai bine ! ) ; ( daca vezi stancile lui Leonardo , atunci poti intelege ce este aceea salbaticie a naturii ! ).
- la locul numit Pe Balta ( in Seciu – un fost sat ) au fost descoperite( tuburi de ceramica ) – conducte pentru apa – tip olane si au fost ridicate , oficial ; ce o fi cu ele ? in ce catalog apar ?
de Grigore Rotaru
#299862 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Urmele sfinte ale dacilor II - de Grigore Rotaru la: 07/04/2008 09:12:27
- langa satul Scaieni a fost desoperit intamplator un cimintir stravechi ( de uriasi – 2,40 m ) ; se amenaja la fostul C.A.P. o livada de pomi fructiferi. Au fost chemate autoritatile si specialistii din Bucuresti , au luat cateva schelete si au plecat . Resul tacere: fapta descoperirii este atat de aproape de zilele noastre ca timpul nu a asternut legendele lui – o parte din oamenii care au sapat acolo traiesc ; s-a scris un articol in Ziarul si cam atat. Nu lansam ideea ca cei inhumati erau daci , ar trebui actionat …
- dacii cunosteau plantele medicinale mai bine decat oricare alt popor al antichitatii ; in acest domeniu nu au imprumutat de la romani nimic ; exista semne clare ca se foloseau de efectul benefic ( si cel mortal ! ) al toxicitatii din unele plante ; in satele de munte si acum este stropit nutretul cu tinctura de matraguna pentru a mari pofta de mancare la animale , iar primavara caii sunt spanzuiti ( cuvantul spanz – este dacic ) . In zona Carpatilor de Curbura creste spanzul .Traditia spune ca este bine ca cineva sa stie a cunoste spanzul dupa ce a implinit varsta de 30 ani ca sa aiba discernamant complet cand il foloseste .
- nu ma pricep , dar intreb despre originile cuvintelor: storiste, camboru , majiceanca , marne , bosovei , spoiedera , curmatura , carciegi .
- zona este a comunelor Colti si Bozioru – judetul Buzau : nu zic nimic despre de mult celebrul rumanit de Colti , nu am gasit nicaieri vreo stire ca dacii exploatau , foloseau (comercializau) chihlimbarul ! ar fi o dovada forte ca locuitorii din zona au in sange – cu majoritate – genele dacilor .
Am scris despre acestea pentru ca le cunosc bine si nu sunt fantasme cu naluci si nici produse ale imaginatiei poeticesti . Cele mai puternice urme ale dacilor sunt in zonele descrise de articol , insa niste vestigii precum rupestrele – daca se stabileste ca au vechimea ametitoare despre care se spune , atunci valoreaza cat greutatea lor in aur – sunt ambasadorii unui trecut fara memorie catre oricare fel de viitor ( daca Nelutu si Alina trecand pe acolo vor fi opriti – si prin lege – sa mai scrijeleasca piatra – love !).
- alte subiecte ce ar putea avea legatura cu subiectul : Pestera Tatarului din Magadani , Pietrele Pelsagilor – contin inscriptii vazute de mari specialisti – nedescifrate , ca altele de la Nucu sau de la Alunis , pestera fara sfarsit de la Martire , ascunzatoarea – singura casa din Europa ce mai are asa ceva !
- am citit articol in care se spunea ca pietre cioplite de mesterii daci sunt folosite ca temelie pentru … domnule , acei faptuitori vor avea o moarte naprasnica , cum sa se intample asemenea salbaticii !?
- apa care nu se strica ( apa nemuririi – am gasit un nume intr-un articol ) ; la poalele aceluias masiv , Vatraiu exista si loc pentru apa buna – ata de buna ca poate fi pastrata oricat de mult fara sa faca depuneri, fara sa-si schimbe gustul.
de Grigore Rotaru
#299863 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Urmele sfinte ale dacilor III - de Grigore Rotaru la: 07/04/2008 09:13:57
- urmele ramase de la daci trebuie urgent cercetate , monitorizate si declarate sfinte si intangibile ( sub blestem - daca nu se poate altfel !)
- cautam aur , dar comorile sunt langa noi – la verdere ; trebuie sa nu ne mai facem ca nu le vedem.
- crestinarea dacilor prin apostolul Andrei a fost posibila pe un fond spiritual bun pe care dacii il aveau ; translatia s-a facut din mers . Cele scrise aici nu vor sa minimalizeze importanta crestinismului in a inalta cu multe trepte spiritul nostru ca popor , ci pentru bunul echilibru al balantei trebuie sa recunostem ca dacii au lasat atatea urme prin care sa arate ca nu erau niste salbatici.
Intrebarea : Intamplator am descoperit brazdarul de fier al plugului de lemn : nu stiu daca este dacic , roman , epoca feudala .
Brazdarul cantareste 12 kg , are cutitul lipit de corp prin sleire , nu prin nituri si nu are cormana ( pentru a intoarce brazda ), are jgheab din fier – masiv pentru a fi intodusa pana de lemn ca sa se faca bloc – comun cu scheltul de lemn al pluglui; as fi bucuros daca l-ar vedea un specialist !
Daca stie cineva care este diferentya intre brazdarul; dacic si cel roman , este rugat frumos sa faca o descriere. Multumesc !

de Grigore Rotaru
#299865 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
intrebare - de maan la: 07/04/2008 09:39:47
aveau dacii cultul aurului?
#299866 (raspuns la: #299865) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Grig - de picky la: 07/04/2008 11:27:22
Pe cine numeşti tu daci? Poţi delimita arealul pe care-şi făceau veacul aceşti, numiţi de tine "daci".
#299878 (raspuns la: #299865) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
lui Nelutzu - de maan la: 07/04/2008 12:29:19
ia dacii un LOVE, bre!
erau un popor cu multe calitati.
doar ca nu se-mbaiau asa de des!
#299905 (raspuns la: #299878) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de picky la: 07/04/2008 12:35:49
D-aia unii-i credeau din neamul... godacilor.
... şi nici fitness-ul nu-l prea împachetau.
#299907 (raspuns la: #299905) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Am inteles - de Grigore Rotaru la: 15/04/2008 22:25:29
Te rog , foloseste : http://ro.wikipedia.org/wiki/Dacia .
Daca admitem ca Burebista era dac si nici comoara , nici coroana unde sunt ascunse nici de bine , nici de rau cu osteneala unii incearca sa tulbure apa ... Carpatii de curbura vor oferi surprize.In ideile mele ... dacii erau locuitorii tinutului pe care harta de la adresa ni-l narata. In zona la care fac referire si acum se mai poarta elemente din costumul dacilor . Nu cred ca stramosii acestor localnici au dat fuga pana la Sarmisegetuza sa imprumute cate ceva .
#303240 (raspuns la: #299878) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
PENTRU PICKY ( I ) - de Grigore Rotaru la: 19/04/2008 11:24:19
Cea ce urmeaza este un citat de la adresa : http://www.zamolxis.ro/modules.php?name=News&file=article&sid=92
„In aria de locuire a tracilor de nord se cristalizează, în sec. VIII-VII î.e.n., o mare unitate de cultură, pe care arheologii o numesc —, după o uzanţă internaţională —, cultura Basarabi, o localitate în jud. Dolj. Aceasta acoperea o mare arie geografică, al cărei centru se sprijinea tot pe Carpaţi şi pe Dunăre. De pe fondul etno-cultural Basarabi s-au ridicat geto-dacii, poporul care începuse să se constituie ca atare chiar din cursul dezvoltării culturii Basarabi. Geto-dacii formau — încă de la început — o puternică entitate etnică, lingvistică, economică şi — în vremea lui Burebista —politică. Şi pe plan spiritual, geto-dacii se manifestau tot în cadrul aceleiaşi mari unităţi etno-culturale. Ei locuiau pe întreaga arie dintre pantele de nord ale Balcanilor (Haemus, Stara Pianina), Carpaţii Păduroşi — la nord, litoralul de vest şi de nord al Pontului Euxin şi Tyras (Nistru) — la est şi Dunărea mijlocie şi Morava spre vest şi sud-vest. Pe această întinsă vatră, geto-dacii vor crea o civilizaţie materială şi spirituală superioară aceleia a neamurilor învecinate. Tot pe această vatră va avea să se petreacă, diferenţiat, procesul romanizării, al sintezei daco-romane şi al naşte rii, astfel, a poporului român.“ de D. Berciu
#304460 (raspuns la: #303240) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
PENTRU PICKY ( II ) - de Grigore Rotaru la: 19/04/2008 11:25:40
Nota : Subsemnatul ( Rotaru Grigore ) nu doreste o polemica pe tema dacii – romanii de tipul Steaua – Dinamo , ci pur si simplu ma intereseaza sa fie explicitate , pe baza dovezilor , anumite afirmatii . Cand cineva spune : au existat oameni inalti de 2,40 – 2,60 metri , sa ne si indice unde gasim un asa schelet. Eu am descris numai astfel de dovezi si nu am zis ca ne vin de la daci sau alte popoare – nu sunt specialist in domeniu , dar m-a lovit norocul de am gasit din intamplare niste urme : brazdar de fier , Pestera fara sfarsit , Apa vie , Scrierea pelasgica ( ? ) , Chipul de om sculptat in piatra care priveste Steua Polara , Scorpionul de Camboru , Muntii cu varfurile retezate , Stancile lui Leonardo , etc . Acestea toate si alte nu sunt fantasme , le pot arata cui doreste , le-au vazut chiar specialisti si nu s-au pronuntat … asta zic eu si nu cine a fost mai intai : oul sau gaina , pentru ca nu am capacitatea sa dezleg asemenea enigme . Sa fie pace !
#304461 (raspuns la: #303240) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
PENTRU PICKY ( II ) - de Grigore Rotaru la: 19/04/2008 11:27:23
Nota : Subsemnatul ( Rotaru Grigore ) nu doreste o polemica pe tema dacii – romanii de tipul Steaua – Dinamo , ci pur si simplu ma intereseaza sa fie explicitate , pe baza dovezilor , anumite afirmatii . Cand cineva spune : au existat oameni inalti de 2,40 – 2,60 metri , sa ne si indice unde gasim un asa schelet. Eu am descris numai astfel de dovezi si nu am zis ca ne vin de la daci sau alte popoare – nu sunt specialist in domeniu , dar m-a lovit norocul de am gasit din intamplare niste urme : brazdar de fier , Pestera fara sfarsit , Apa vie , Scrierea pelasgica ( ? ) , Chipul de om sculptat in piatra care priveste Steua Polara , Scorpionul de Camboru , Muntii cu varfurile retezate , Stancile lui Leonardo , etc . Acestea toate si alte nu sunt fantasme , le pot arata cui doreste , le-au vazut chiar specialisti si nu s-au pronuntat … asta zic eu si nu cine a fost mai intai : oul sau gaina , pentru ca nu am capacitatea sa dezleg asemenea enigme . Sa fie pace !
#304462 (raspuns la: #303240) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
dacii - de Bucu la: 19/04/2008 11:49:51
astia nu beau cam mult ? nu stiu , întreb si io niznai ...
#304466 (raspuns la: #304462) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
stimate domn... - de proletaru la: 19/04/2008 12:00:09
incontestabil lucrezi in domeniul istoriei si cunosti "poezia" asta mai mult decat mine. mi-e greu sa te contrazic pentru ca argumentele mele au o alta substanta decat a ta. intamplarea face sa fi lucrat vreo 2 ani pe un santier arheologic (in vacante) si sa am marele privilegiu de a cunoaste oameni care sa ne explice ce era cu populatiile acestea primitive.
crede-ma, era cu totul altceva decat invatam in scoala de la profesoara de istorie (mai mult "poeta" decat dascal)... care avea si ea o poezie din asta ca a ta. nu m-a impresionat si nici memoria nu mi-am incarcat-o cu prostile ei. dupa '89 a intors "versurile" pe dos dar poezia era aceeasi.
sa nu ma intelegi gresit... istoria are rolul ei clar. dar pentru ca este o "poezie" lipsita de suportul si rigoarea stiintifica, a putut fi mistificata dupa bunul plac al unora si al altora.
exista o istorie sociala a orashului meu natal care e tare faina si care are puterea de a determina prezentul si viitorul. putini sunt insa cei care se preocupa de asa ceva. pacat.
#304467 (raspuns la: #304462) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Mare - de Horia D la: 19/04/2008 12:27:00
rahat si cu dacii astia. Pana la urma ce marte lucru au facut? O masina numita Dacia, dar si aia cu ajutorul francezilor. KK mare
#304472 (raspuns la: #304467) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Horia D - de INSULA ALTUIA la: 19/04/2008 12:39:24
Horia ,si Loganul??(buburuza)
#304479 (raspuns la: #304472) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
buburz - de Horia D la: 19/04/2008 12:45:09
pai nu stiu nimic de logan din pacate:(
#304482 (raspuns la: #304479) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Coane Griguta - de RSI la: 19/04/2008 12:46:40 Modificat la: 19/04/2008 12:47:07
Ca si mata am inceput sa citesc siturile astea tip zamolxw.ro, etc. , la inceput cu entuziasm. Care entuziasm se transforma repede in stupoare si apoi in greata cand am inteles in sfarsit cine si ce se ascunde in spatelel lor. Nimeni altcineva decat "doctorii" in manarii istorice ai vechiului regim, specialistii in proto-cronism national-comunist. ( Daca national-socialistii au fost numiti prescurtat nazisti, poate ca este cazul sa-i numim pe natioal-comunisti ... nacoi! ).Oricum este vorba de niste manipulari ideologice fara baza stiintifica si nu de istorie sau arheologie , cum asa de bine a aratat si proletaru'.
Brazdarul de fier? I s-a stabilit vechimea? Originea metalului? Felul prelucrarii? Si daca da, ce dovedesc toate acestea?
Asta sunt intrebarile la care trebuie raspuns. Altfel ajungem la bancul cu dacii care au descoperit telefonia wireless.
#304484 (raspuns la: #304462) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Horia D - de INSULA ALTUIA la: 19/04/2008 12:47:32
Offfffff...(buburuza)
#304486 (raspuns la: #304482) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
RSI - de Horia D la: 19/04/2008 12:59:26 Modificat la: 19/04/2008 13:01:22
cum indraznesti sa insinuezi ca nu dacii au descoperit telefonia wireless? Rusine!
Nu sti ca s-au adunat odata un celt, un saxon, si un dac si incep sa vorbeasca de avansurile technologice facut de civilizatiile lor. Celtul zice ca ei au inventat un telefon care e implantat direct in cap, asa ca nu are decat sa se traga de ureche ca sa raspunda la el.
Saxonul zice ca ei au inventat un televizor care e implantat in retina ochilui, si tot ce are de facut e sa-si traga o palma peste frunte ca sa-i dea drumul.
Dacul nostru, ia un sul de hartie igienica si da sa iasa afara, la care ceilalti doi il intreba unde se duce; la care dacul: "ma duc sa primesc un fax"
#304496 (raspuns la: #304484) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Horia ;) - de RSI la: 19/04/2008 13:08:45
Sapa nemtii si gasesc niste urme de fire de cupru in straturile epocii de bronz. Si de aici treg ei concluzia ca vechii germani foloseau telefonia pe fir.
Saa si romanii, ajung in straturile epocii de fier, de bronz etc. si nu gasesc nimic. Concluzie: dacii inventasera deja telefonia wireless.!
#304500 (raspuns la: #304496) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
RSI:) - de Horia D la: 19/04/2008 13:11:18
Logic, nu-i asa?:)
#304503 (raspuns la: #304500) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Horia - de RSI la: 19/04/2008 13:13:10
Absolut ! E o dovada irefutabila, cum se spune la Drept!
#304505 (raspuns la: #304503) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
acum trebuie sa explici ce e aia - de Horia D la: 19/04/2008 13:20:12
o dovada irefutabila:))
#304508 (raspuns la: #304505) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
PLUGUL DE LEMN ( I ) - de Grigore Rotaru la: 19/04/2008 15:28:16
Plugul de lemn cu brazdar de fier este un subiect incitant; Un subiect interesant : plugul de lemn ( cu brazdar de fier ). Brazdare de fier aduse de romani exista mai multe, dar se stie ca si dacii confectionau – local – asa piese. Interesant ! Cine este in tema este rugat sa intervina cu unele explicatii – eventual de specialitate. Subsemnatul a descoperit din intamplare un brazdar din fier : ansamblul se realiza printr-un sistem pana , este de fapt un jgheb lat de 15-18 cm si lung de 20-24 cm ; marcinile jgheabului face cu platoul jghebului un unghi ascutit cu scopul sa ajute pana sa se intepeneasca incat brazdarul sa nu se miste in complexul format de coarnele de lemn, osia de lemn si protapul ( axul central) tot de lemn. Numai greutatea brazdarului ( fierul) ajungea la 15 kg – destul de masiv ; atunci cand era batuta pana – fierul sa nu fisureze. Au fost descoperite brazdare care au stat in pamant 1000 – 1500 ani si scoase la lumina s-au dovedit functionale.
#304548 (raspuns la: #304508) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
PLUGUL DE LEMN ( II) - de Grigore Rotaru la: 19/04/2008 15:30:04
Un asemenea plug era tras de minimum patru boi, deci propietarul era instarit. Vorba lui Platon : acestea toate mi le-a povestit bunicul meu cand aveam 5 ani si el 97 ani si spunea ca le-a auzit de la bunicul lui care…. < Cum intorcea brazada, am intrebat eu.> < Nu o intorcea, a zis bunicul, numai rama, scorolea pamantul.> Deci, nu sunt specialist, am vrut sa comunic ceea ce stiu, cea ce am auzit sau am citit, mai ales ca am vizitat Muzeul – Colti si, in alte muzee am vazut brazdre de fier ale plugului de lemn. Fie ca e dacic , fie ca este roman – acest obiect de valoare ar merita sa ajunga intr-un muzeu. Piesa a fost descoperita intr-o comuna a Carpaţilor de curbura : Colti. Dacz cineva cunoaste care este diferenta dintre plugul de lemn cu brazdar dacic şi plugul de lemn cu brazdar roman .
#304549 (raspuns la: #304508) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Nea' Grigore - de proletaru la: 19/04/2008 15:49:42
mai tataie... las-o mai moale cu relicvele... eventual scrie o carte. nu mai da copy/ paste din vechile tale scrieri de pe forumuri.
nu de alta dar i-ai plictisit si pe altii.
zi ceva interesant daca ai ce spune, nu citeste nici draq polologhii din astea.

#304554 (raspuns la: #304549) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
ba, - de Bucu la: 19/04/2008 16:09:07
io citesc ...mai ales asta îmi place de mor :"- Arte - Dacii au excelat in acest domeniu" ...avea Mel Brooks parodia ceea despre Louis XIV in Istoria Lumii , zicea la un moment dat "ce misto e sa fii rege!" ...asa zic si io acu': ce misto e sa fii dac! :-)))))))))))))))))))))
#304557 (raspuns la: #304554) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
TRAZNET ( urmeaza ceva ucigator ) - de Grigore Rotaru la: 19/04/2008 16:19:28
Nu am intentia sa produc fiori de nici un fel , nici chiar de nuanta escatologica . Demersul meu tine de curiozitate alimentat si de un fel de ciuda : altii daca ar avea locuintele rupestre care exista la noi , in Carpatii de curbura , ar creea pana acolo drum de aur , nu de asfalt . … ai dat-o pe turism … Nu ! Acele incinte daltuite in piatra ( chestiune unica – sculptura facuta dinspre interior … daca le-ar vedea Brancusi ar fi invidios ! ) sunt atestate stiintific sec. IV inainte de Hristos ( cel putin Fundul Pesterii - Nucu … dati pe NET acest titlu !). Celelelalte au fost locuite de sfintii calugari misionari ( sihastrii ) incepand cu sec. III - IV dupa Hristos. Sunt atat de multe incinte ( constructia uneia necesita asa de mare volum de munca … ) incat te intrebi : sfintii calugari le-au daltuit sau le-au preluat ( cu blandete ) si l-au locuit . Taietura de dalta de la pietrele de la Sarmisegetuza se aseamana cu cele de la Nucu si Alunis – judetul Buzau ? Un specialist ar lamuri problema . Cine vrea sa faca glumite ieftine pe acest subiect - este treaba lui ; oamenii acelor locuri , cand se intampla ceva anapoda folosesc o locutiune … greu de gasit aiurea : dacii se zvarcolesc in vazduh … Care-i problema : sa existe un cadru legisltiv - administrativ pentru aceste vestigii , cand Nelutu si Alina ( love ! ) scrijelesc acele stanci , alaturi de semnul paleocrestin al celor doi pesti , sa fie pe-acoalea un paznic si sa le dea peste maini . Propun sa nu folosim injuraturi , cuvinte pe care , copii dumneavoastra daca le-ar citi , in ochii lor sa nu mai puteti a va oglindi . Una este sa combati o idee cu argumente solide , alta e sa injuri sau sa arunci etichete . Sa fie bine !
#304558 (raspuns la: #304554) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Nea' Grigore - de proletaru la: 19/04/2008 16:32:59
dar cine te-a injurat taica... ca pun eu mana pe derbedeu!
#304563 (raspuns la: #304558) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
eu cred ca nea Grigore - de Horia D la: 19/04/2008 16:43:00
nu si-a luat medicamentele astazi:)
#304565 (raspuns la: #304558) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
NEA PROLETARU - de Grigore Rotaru la: 19/04/2008 16:55:37
Eu te citesc cu drag - oriunde mata lansezi o idee ; asa de mult m-a infierbantat indemnul pe care-l facusi ca as vrea sa nu mai plang , dar constat ca asta nu se mai poate Esti coplesitor si iti admir stilul acesta direct , cred ca poti aranja imediat afaceri care sa miste valori imense , esti un tip energic , spui omului de la radacina ce ai de spus. Concluzia : cred ca ai in sange 90% genele dacilor . Te invidiez ! Multam de indemn !
#304570 (raspuns la: #304557) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Nea' Grigore - de proletaru la: 19/04/2008 16:59:21
sa nu ma intelegi gresit, n-am nimic cu matale. hai, pune ceva de suflet pe cafeneaua asta. stiu ca esti capabil.nu ma lua in seama, am aversitate fata de istorie...
#304571 (raspuns la: #304570) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
domnu' Grigore, - de Bucu la: 19/04/2008 17:04:30
ce ne facem daca peste doua sute de ani se descopera ca acolo,prin Carpatii de curbura, au fost de fapt ...nigerienii,sa zicem...
cum o rezolvam cu mândria nationala daco-daca? continuam sapaturile sau o lasam asa cum pica?
#304573 (raspuns la: #304558) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Domnule Horia - de Grigore Rotaru la: 19/04/2008 17:16:18
Cunosc 200 de plante medicinale . N-am folosit pic de medicament in viata mea ...oho si sunt vechi. Spanzul era cunoscut numai de catre daci: spanzuiau caii . Medicul lui Alexandru Macedon era dac si , la nevoie , il trata (numai cu plante). Alexandru s-a sinucis : a cerut doza de spanz peste masura . Stiti mai bine decat mine : vorba trimisa daca are valoare , prin ecou trimite efluvii benefice ... Dacii erau inapoiati ? S-a lansat o intrebare . Eu nu am dat un raspuns , ci am descris niste vestigii care exista , si nu prea crede nimeni. Nu am zis ca sunt ale dacilor sau ale tracilor . Am zis ca daca s-ar face lumina , nu s-ar mai scrie atatea bazaconii prin ziare despre acele locuri . Cu multe nu sunt de acord . Despre ce vorbesc eu – exista in ralitate . Nu sunt arheolog – sunt muntean . Si eu credeam ca pun de-un asfalt .
#304574 (raspuns la: #304565) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Dl Grig - de Horia D la: 19/04/2008 17:31:54
Alexandru Macedon s-a sinucis? Esti sigur? Daca informatiile care le ai despre daci sunt la fel de exacte ca cele despre Alexandru cel Mare, atunci sunt complect gresite.
#304576 (raspuns la: #304574) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
INSIST - de Grigore Rotaru la: 19/04/2008 17:46:42
Nu am mandrie nationala , eu am pipait niste stanci pe care este sapata in stanca o scriere ( nedescifrata !? ) , am in casa fierul de plug ( o fi roman, o fi dacic , feudalism timpuriu ) , bunica mea a trait 108 ani ( a decedat in 1975 – Dumnezeu s-o odihneasca !) si atrait toata viata in ie , fota, camasa alba si opinci, incinsa cu bete . Mi-a lasat mostenire o lada de zestre plina cu astfel de pise de costum popular … cand am fost la Roma le-am gasit daltuite in scene din celebra Columna ( comandata de Traian ! ).
Ca sa ajungi in Pestera fara sfarsit de la Martire trebuie sa cunosti un cifru – un singur om de-al locului mai poate arata intrarea . Sa stam linistiti ca o s-o descoperim din satelit ?! Despre zona numita Colchida vorbesc cei din trecut …
Eu nu am gasit o sarma de cupru , ci un ditamai brazdar de fier … o sa caut modalitatea sa-l timit prin poza ! Este foarte simpatic . Dati pe Net la Obiecte de patrimoniu si gasiti unul asemanator … dar foarte deteriorat . Daca eu nu ma leg de tine – tu ce ai ! Cine injura aici inseamna ca are o durere si , altfel omul nu poate scapa de ea , si o lasa aici . Este un procedeu .
Despre Mcedon e un fel de a spune ca s-a sinucis : a cerut doza marita de spanz . Pe Discovery a vazut mai multa lume serialul
#304578 (raspuns la: #304576) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
ha! - de Horia D la: 19/04/2008 18:01:43
Despre Mcedon e un fel de a spune ca s-a sinucis : a cerut doza marita de spanz . Pe Discovery a vazut mai multa lume serialul

M-ai facut sa rad cum nu am mai ras de multa vreme. La asa argument nu am cum raspunde:)))
#304580 (raspuns la: #304578) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
neica, - de Bucu la: 19/04/2008 18:02:28
n-am vazut pe nimeni sa te fi înjurat aici .. ia-ti dacii si joaca-te linistit , daca asta-i hobby-ul matale , altii poate au alte hobby-uri , e o chestie de gusturi si de alegere,pâna la urma ...eu pot sa te cred si pe cuvânt , daca-i pâna acolo , ti-am semnalizat doar ca ma cam doare-n cot de stramosi cu ale lor comori , sa nu ai impresia gresita ca sunt toti pe-aici fermecati de textele astea pompoase...un semnal din partea mea , carevasazica , sper ca n-ai nimic împotriva , ca doar nu ti-am dat în cap ...ok ?
#304581 (raspuns la: #304578) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
VARFUL RETEZAT - de Grigore Rotaru la: 19/04/2008 18:11:22
In zona Buzaului, Colti – Bozioru exista doua locuri unde muntele are varful retezat : Varful Gotilor ( gresit zis : varful Hotilor) si Dealul Ivoiu alaturat de Muntele Gosa. Dealul Ivoiu are varful retezat si a rezultat un platou crcular de raza 15 m. Constructia apartine vechimii : nimeni nu-si aminteste cine a facut asa lucrare. Se crede ca acolo era treierat graul si vanturat. Zona nu produce asa ceva – nici porumbul nu ajunge la maturitate, rosiile si strugurii nu ajug la coacere. Alta idee : acolo se retrageau oamenii urmariti de navalitori ; inspre Gosa ascundeau batranii, femeile si copii. Iar pe aria respectiva ramaneau cei care luptau. Acest varf este de necucerit.teooria varfului retezat o gasim la Vasile Parvan. La Varful Gotilor se repeta imaginea : platoul din varf este imposibi de cucerit daca cei care il apara au dus acolo arme cat de simple.
Altfel : Vatraiu . Ivoiu şi Varful Gotilor au forma aproximativa de trunchi de piramida.
Aceasta idee cu piramida naturala amenajata dintr-un munte nu imi apartine, de ce preferau dacii trunchiul de piramida, de ce retezau varful muntelui. Ca este lucrare umana – nu exista dubii. Daca cineva ajunge In muchie la arie , in centrul acelui platou , cu fata spre cer , corpul intins , ochii inchisi – trei minute , apoi sa vina aici si sa ne spuna ce banc interesant i s-a transmis din vazduhuri prin inductie . Daca nu s-a lecuit sa mearga la fantana cu apa vie si sa bea cateva cani ; este rece .
Muzeul chihlimbarului din Colti este unic in Europa : il viziteaza anual 3000-4000 de francezi . Daca la-ti vizitat , nu cred ca va lasa unda sa faceti ironii . Ironia de soi – inalta , ironia de doi bani – e tot o fleasca ! Sa fie clar : am gasit aici idei valoroase .
La Alunis exista Biserica dintr-o piatra ( si acum se oficiaza slujba ) , langa biserica - celebrele chilii , mai sus pe munte a fost descoperit un platou ( de sacrificiu ?!) . Muntii cu varful retezat sunt tot locuri de sacrificiu ? Ce ne costa daca punem asemenea intrebari ? Se stie ca dacii nu se purtau tocmai frumos cu dusmanii … Daca mai zic ceva si despre ritualurile lor … e cu foc .
Trebuie cercetat daca dacii , romanii si grecii faceau comert cu chihlimbar ( celebrul rumanit de Colti – unic in lume !).
In doza moderata rasul este bun … exagerarea de orice fel constipa !
#304583 (raspuns la: #304580) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
D-le Rotaru - de INSULA ALTUIA la: 19/04/2008 18:28:39
OK va inteleg ca sunteti pasionat de istorie dar spuneti-mi ce inaltime aveau dacii din parcul Retezat??(Hunedoara)
(buburuza)
#304584 (raspuns la: #304583) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
D-le Rotaru - de INSULA ALTUIA la: 19/04/2008 18:49:54 Modificat la: 19/04/2008 19:27:03
Si ce stiti despre dinozaurii pitici tot din acea zona.??(buburuza)
#304588 (raspuns la: #304583) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
D-le Rotaru - de INSULA ALTUIA la: 19/04/2008 18:49:55 Modificat la: 19/04/2008 19:25:24
*
#304589 (raspuns la: #304583) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
nea Grig - de RSI la: 19/04/2008 18:58:33 Modificat la: 19/04/2008 19:00:11
confunzi doua lucruri:
1)-punerea in valoare a unor locuri frumoase si interesante, si faptul ca sunt neglijate, neprotejate si neexploatate cum se cuvine de autoritati;
2)-proto-cronismul, falsificarea istoriei in scopuri politice si in slujba unei ideologii sovine.
Cu primul punct cred ca suntem amandoi de acord, cu al doilea simt eu ca suntem la poli opusi. Este datoria tutror sa devina adulti si sa nu mai creada in basme, mai ales cele prost si tendentios scrise.
In paranteza, tare-s curios sa stiu daca s-ar face un sondaj pe Cafenea, cine ar fi considerat "constipat"? ;D
#304591 (raspuns la: #304583) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Eu am propus limbaj decent , - de Grigore Rotaru la: 19/04/2008 19:32:34
Ca nu mi-am luat medicamentele … daca aveti aici numai doctori in medicina si cu paranormalul imi dadura atatea diagnostice … ma retrag , nu ca sa o fac pe filozoful .. cine cedeaza … Ironia consta in urmatoarele : nu sunt cu partidele de nici un fel , nici cele vechi , nici cele noi ; nici cele care vor veni – nu voi fi . Eu sustin , in rezumat , urmatoarele : Locuintele rupestre sunt amenajate de fostii locuitori ai acestori locuri ( dati-le un nume care va convine ! ) , romanii au adus alta civilizatie , au costruit orase ; in acele grote amenajate ( ascunzatori ) isi depozitau cei vechi ( ?) aurul si ( poate ) chihlimbarul . Nu ma poate determina nimeni sa cred ca un lucru pe care pot sa-l pipai … nu exista . Sunt grote ( ascunzatori ) nedescoperite , chiar in zona respectiva . Am eliminat din start ipotezele : ozenautica si pe cea a misterului ( un soldat din primul razboi mondial se plimba prin zona : apare si dispare ). Nu vreau sa diminuez nici importanta crestinismului in ridicarea nostra cu multe trepte ale spiritului . Daca vine cineva si-mi spune : … domnule la Nucu in pestera cutare a trait Dionidie Torcatorul , dar pestera a fost daltuita de sf. Ioanichie Robul , atunci zic : uite , s-a facut lumina . Scorpionul de Camboru … cati biologi nu m-au injurat si nu mi-au atribuit epitete … din medicina … ei bine , aceasta bestie gingasa exista , traieste in zona ; altii se duc in Nicaragua sa vada scorpioni si noi sa nu ne laudam cu scorpionii nostri ? Exista fantana cu APA VIE – eu a aduc apa in oras din ea de 30 de ani , o tin pe balcon cate o luna – doua si nu se strica , si beau din ea . Cu olanele se jucau dacii sau romanii , sau tatarii ca sa aduca apa din munte la vale ? Au fost gasite in zona si duse la muzeu … asta nu-i politica . Pe mine ma intereseaza cine a scris o suprafata de stanca de zeci de metri patrati cu litere nedescifrate . Se zice ca dacii nu aveau scriere , insa pe mine tot ma intereseaza cine a scris si ce a vrut sa spuna – nu este interesant ?! Atat.
#304600 (raspuns la: #304591) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Nea' Grigore - de proletaru la: 19/04/2008 20:21:53
ia-ti timp si citeste despre ce vorbim noi pe aici...
ai intrat pe un subiect care s-a dezbatut acum 4 ani (02/21/2004) iar cei de atunci nu prea mai sunt. subiectul dumitale e depasit.
in fine, site-ul asta nu e cerc literar si nici clubul micilor istorici. se pare ca reiei aceleasi comentarii pe care le-ai postat si pe alte forumuri. lasa-ne cu chestile astea pseudo-adevarate.
ti-am spus, scrie o carte si daca e interesanta o cumparam. mergi la OTV... acolo se spun tot felul de ciudatenii. poate incape si asta cu scrisul neinteles.
cat despre noi, putem vorbi cum vrem, cand vrem, cu cine vrem...
nu-ti place, muti canalul...
#304601 (raspuns la: #304600) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Grigore Rotaru - de Cri Cri la: 19/04/2008 20:36:58 Modificat la: 19/04/2008 20:37:31
ESTE interesant
si in viziunea mea accesul la cele descrise aici e un privilegiu demn de dorit
multumesc tie, ca n-ai tinut doar pt tine
#304606 (raspuns la: #304600) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Grigule - de picky la: 21/04/2008 11:40:12
Baliverne în hârtie creponată!
#304794 (raspuns la: #304460) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Nea Gore - de picky la: 21/04/2008 11:44:41
Bibliografia ta e îndoielnică!

Nu vrei polemică? Bineeeeeeeee. Da' un ceas cu vâsle-ţi tre'be?

Acu' bagă la tărtăcuţă: o discuţie fără controverse nu duce nicăieri, precum un drum înfundat. Dacă unu' zice şi altu' dă numa' din cap în semn de aprobare, atunci se cheamă că, în acest caz, cel puţin unul este legumă. Ghici care?
#304796 (raspuns la: #304462) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de picky la: 21/04/2008 11:50:55
Ce idee să combaţi aici??? Aud???


Dacii au fost localizaţi eronat la Buzău, sau poate erau într-un turneu de... buzăreală! Te întreb din nou: pe cine numeşti tu, Grigore Palavra (sic), daci?
#304799 (raspuns la: #304558) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...