-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Secvenţe în alb


de alex andra la: 25/09/2006 08:42:00
modificat la: 28/09/2006 21:08:02
taguri: Proza_scurta 
voteaza:
Din când în când mă dor ochii. De atâta lumină. Lumea e albă, învăluită într-un abur umed. Apele sunt lăptoase, cerul se acoperă cu perne de puf, păpădiile se subţiază adolescentin, talia lor e mai suplă, pălăriile galbene se schimbă cu o boare albicioasă, pălării de dantelă ce stau să zboare la cea mai vagă flurutare de vânt.

Acum stau în faţa ferestrei, cu coatele pe pervaz şi cu capul sprijinit în pumni, incomod, anume incomod, să-mi potolesc neastâmprul, zvâcnetul din tâmple, fâlfâitul din piept. Şi mă dor ochii de atâta alb. Văd zidul din faţă, mult prea aproape. Imi acoperă o parte de zare, mi se lasă pe ochi ca o cataractă ce-mi tulbură vederea la mare. Aştept sosirea vaporului. O să apară la colţul din dreapta al casei din faţă. Intotdeauna acolo apare. Şi tot creşte, până ajunge cât casa şi se aşează lângă ea, pe pământ. Simplă iluzie optică. Dacă ar fi linişte, aş auzi clipocitul apei lovindu-se de carena vasului poposit în radă. Dar nu e. Aud pescăruşii deasupra capului. Se aude şi larma oraşului, un zumzet surd, îndepărtat. Tu n-ai să vii. Tu nu vii niciodată când te aştept.

Cântă în mine un flaut trist. Işi picură notele albe, translucide, una după alta, înşirate mărgele pe firul de mătase. Se înserează. Vaporul a sosit de mult. Stau la masă, cu albumul de anul trecut în faţă. Tu. Şi iar tu. Zeci de fotografii. Toate făcute de mine. Pe unele le am doar pe retină. Tu, în ziua când mi s-a rupt bareta de la sanda. Râzi. Iar eu şchiopătez. Tandru, zici tu. Râd şi eu. Tu, împovărat de un rucsac imens, urcând spre cabană. Parcă duci tot pământul în spinare. Fotografie din spate. Intorci capul peste umăr. Ai o figură disperată. Te prefaci. Şi iar râdem. Tu, cartea şi ochelarii. Ai lui papa. Ii ţii caraghios pe vârful nasului. Cad într-o rână. Sunt prea mari. Papa are capul mai mare decât al tău. Evident, s-a bosumflat că i-ai luat. M-a bombănit toată după amiaza aia. Zicea ceva de tinerii ăştia care nu respectă nimic. Ai jucat apoi o partidă de şah cu el şi l-ai lăsat, generos, să câştige, după o luptă îndârjită. Şi te-a iertat. Cum putea să nu te ierte? Pe tine te iartă toată lumea. Pe tine nu se poate supăra nimeni cu adevărat.

A venit C. Mi-a adus un buchet de flori de câmp. Maci, albăstrele, câteva spice de grâu, câteva fire de pipirig. Macii au pălit. Păcat să-i rupi. Sunt atât de frumosi acolo, la locul lor, în lan. Pun florile într-o ulcică de lut. C. tace. Mă priveşte alb, cu ochii lui mari, întrebători. Ce-aş putea să-i spun ? Tace şi mă priveşte. Intorc capul, involuntar. Intr-un târziu îi fac semn să se aşeze. Se depune pe o margine de canapea, cu frică parcă să nu deranjeze ceva, o cuvertură imaginară. Mă scoate din sărite. Ii zâmbesc, ce să fac ? Ii pun în faţă o cafea. Nu se atinge de ea. Şi tace. Sună telefonul. Vorbesc tare, repede, cuvintele se bulucesc. Prelungesc convorbirea nefiresc de mult.

Primăvară târzie. Jucăm tenis. Pe un teren aproape de plajă. Marea se simte în aer. Suntem îmbrăcaţi în alb din cap până în picioare. Nu suporţi invenţiile alea colorate, ireverenţioase, zici, faţă de nobleţea sportului ăstuia.

Papa. Bate discret la uşa camerei mele. Ii spun să intre. Ne aşezăm amândoi la măsuţa de la fereastră. Ca în fiecare seară. E momentul bilanţului zilnic. Doamne, cât o să-mi lipsească, atunci când n-o să mai fie. Alung gândul ăsta trist, care revine tot mai des. Poate pentru că îl văd uşor schimbat, ezitant, sublimat cumva. Doar mâinile alea frumoase, nefiresc de albe, fine, prelungi, rasate sunt aşa cum mi le amintesc din copilărie. Ai văzut norii astăzi ? zice. Te-ai uitat la cer ? Am avut un tête-à-tête de vreo două ore cu Marcel. Paginile alea minunate despre Gilberte. Les aubépines, les églantines... Papa şi cuvintele lui fermecate. Sună altfel cel mai banal cuvânt pe care îl rosteşte. Il pune, nu ştiu cum, într-o lumină specială. Ii face un loc al lui...

Mă pregătesc de culcare. Metafizic. Imi aşez asimptotic aspiraţiile cu neîmplinirile zilei, lăsate pe seama condiţiei precare de femeie. Asta în timp ce mă spăl metodic pe dinţi. Aştept efecte cosmice, dumnezeiri, străluminări, de la poziţia orizontală, care mă ademeneşte cu aşternuturi albe, apretate, impecabile.

Ieri mi s-a întâmplat ceva ciudat. M-am ciocnit pe stradă, din neatenţie, cu un domn mai în vârstă. Mi-am cerut scuze. Nu mi-a răspuns. Când m-am uitat mai bine, am văzut că nu era un domn în vârstă, ci un băiat cu o aliură bătrânicioasă. Purta un baston alb. Ochii lui stinşi mă aţinteau cu reproş, undeva la nivelul pieptului. O părere. Brusc m-am îmbujorat. Era ceva arzător în neprivirea aia.

Nisip alb în clepsidra minusculă aşezată pe tava cu trei cafele. Eu şi ea. Nu i se vede faţa, e abia un contur. Vorbeşte, gesticulează. Nu înţeleg ce spune, deşi mă concentrez. Dacă i-aş putea vedea buzele. Să i le citesc. E cenuşie. Şi mă întristez, de parcă mi-ar lua lumina. Mă ridic, alunec pe deasupra parchetului. Sunt uşoară, mă ţin de un scaun să nu mă înalţ prea mult. Văd totuşi cum se apropie tavanul, cum se scorojeşte vopseaua care-l acoperă, cum începe să ningă peste încăperea asta cunoscută şi totuşi diferită. Ce bine. O s-o îngrop în omăt, să n-o mai văd, să n-o mai aud. Aud nişte bătăi în geam. Nu le bag în seamă. Doar visez...Ea nu se mai vede. Să fi plecat fără să observ ? Doamne, ce insistă. Va trebui să cobor de acolo de sus, să văd cine e...Bate iar. Mă ridic brusc dintre perne. Chiar bate. Trag pe mine halatul, îmi vâr picioarele în papuci. Aprind lumina. Arunc o privire în oglindă. Nu mă grăbesc. Doar inima a luat-o la galop nebun...


comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (20):


tu, flaut - de Guinevere la: 29/09/2006 02:53:43
Fiecare descriere parca te descrie, chiar daca e vorba de flautul acela, de lumina de la inceput sau de Papa. Construiesti totul cu fire din tine, asa mi se pare. Stii filmele acelea in car personajul pune mana pe oglinda si ceva il trage inauntru?
Asa imi amintesc de ce-mi spunea Cri odata, ca eu ma construiesc invers, din ceilalti, asortat ca un platou de sushi, reversul. :o)

Si daca spun ca parca respira si pulseaza nu mi se pare o figura de stil.

Guinevere Aimee d'Albon
#148513 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
alex andra - de rolia la: 29/09/2006 20:02:57
M-am regasit ....
Pentru o clipa ,m-am intrebat:
De unde stie ?.
Apoi ... , e posibil sa avem aceleasi trairi ,(in lumi si timpuri diferite ).
rolia

#148590 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
alex - de latu la: 29/09/2006 13:57:43
E mult dor si multa dorinta.
Ceva face din amandoua un val, pe care-l simt adesea. Desi nu-l pot vedea, ii simt adierea falfairii, cand mai tare cand mai indepartat, asa ca o toana.
Dar nu e toana. E un val, o parere.
Nu-i stiu culoarea, dar ii simt melancolia.
Sau e nuanta eliberarii prin reflectie?
Nu stiu.
Nu intreb ca sa mi-o spui.
Intreb doar, pentru ca as vrea s-o stiu...
__________________
Things to do today: 1) Get up; 2) Survive; 3) Go back to bed.
#148604 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
alexulee - de anisia la: 29/09/2006 15:05:00
daca as putea sa ma tranform in nisip, m-as scurge fir auriu zambetelor sirag, m-as construi castel albului in secvente, m-as uda val lacrimilor uscate si m-as darui caldură tălpilor alergand dupa vise.

dar sunt doar un om, ramas mut frumosului ascuns in tine...
_________________________________________________________
doar pentru ca toate pasarile au aripi, nu inseamna ca zboara toate la aceeasi inaltime...
#148619 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
guine - de alex andra la: 02/10/2006 17:02:48
Ciudat. Nimic din ce am scris, nicio secventa nu are legatura directa cu realul in care ma invart. Sunt imagini inventate, personaje fictive, vorbe spuse poate sau auzite de mine. Ca totul vine din interior mi se pare firesc. Ca ma autodefineste, nu stiu...

Lost without music in a world of noises
#149129 (raspuns la: #148513) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
latu - de alex andra la: 02/10/2006 17:14:43
Raspunsuri à la Latu: P

Nu intreb ca sa mi-o spui.
Nu intrebi, ca sa ti-o spun eu, de buna voie, sau nu pui intrebarea pentru ca nu astepti un raspuns de la mine ?

Intreb doar, pentru ca as vrea s-o stiu...
Nu intrebi dar intrebi.
Pe cine intrebi? Daca intrebi.
Cum vrei sa stii daca nu intrebi ? :)))))))))))

Si acum serios. Ai simtit tu ceva, ceva ce nu pot defini nici eu:)

Lost without music in a world of noises
#149133 (raspuns la: #148604) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
nisu - de alex andra la: 02/10/2006 17:18:16
Ce frumos exprimi tu frumosul din tine:)
Multumesc.

Lost without music in a world of noises
#149134 (raspuns la: #148619) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
rolia - de alex andra la: 02/10/2006 17:24:13
Apoi ... , e posibil sa avem aceleasi trairi ,(in lumi si timpuri diferite ).
De ce in lumi si timpuri diferite? Nu traim aici si acum ?

Lost without music in a world of noises
#149135 (raspuns la: #148590) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
alex - de latu la: 02/10/2006 19:14:36
Nu intrebi, ca sa ti-o spun eu,...
Nu intreb pentru ca asa ceva nu se intreaba. Sau pentru ca eu nu intreb asa ceva...

Nu intrebi dar intrebi.
Da. Nu te intreb pe tine, dar as vrea s-o stiu. E o contradictie?...:-))

Si acum serios.
De fapt, mesajul despre care vorbim in cel de fata, a fost serios.
Nu ti-ar fi scapat sensurile lui, daca nu erai asa preocupata sa gasesti sensurile umoristice prin sertarul cu ironie din care cine stie daca - si daca da cand - am sa ies..:-)))

Ai simtit tu ceva, ceva ce nu pot defini nici eu:)
Nu stiu, pentru ca nu stiu cat poti - iti ingadui - sa definesti.
Am simtit ceva - nu de acum - si se pare ca nici tu nu poti exclude ca e ceva de simtit, daca intrebi.
Sau a fost doar din politete?..:-))

__________________
Things to do today: 1) Get up; 2) Survive; 3) Go back to bed.
#149153 (raspuns la: #149133) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
alex - de Guinevere la: 02/10/2006 19:20:03
Visareatza, eu. :o)
Nu realitatea, ci personajul din cafenea ma fascina cum razbate.
Iar firescul nu e intotdeauna la indemana, mai ales in scris.
Cam asta admiram. :o)

Guinevere Aimee d'Albon
#149154 (raspuns la: #149129) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
latu - de alex andra la: 02/10/2006 20:18:59
De fapt, mesajul despre care vorbim in cel de fata, a fost serios.
Nu ti-ar fi scapat sensurile lui, daca nu erai asa preocupata sa gasesti sensurile umoristice prin sertarul cu ironie din care cine stie daca - si daca da cand - am sa ies..:-)))


Sa spun ca mi-a placut mult comentariul tau ar fi banal. Sa spun ca m-a miscat nu stiu daca se cade. Sensurile lui sunt departe de a-mi fi scapat. Ca n-am scapat tentatiei de a glumi e altceva. Chestia asta ti se datoreaza in buna masura:)) Sa vezi si tu cum e:P

Am simtit ceva - nu de acum - si se pare ca nici tu nu poti exclude ca e ceva de simtit, daca intrebi.

Nu putem nega ca simtim, cand simtim. Mai greu e sa definim ce simtim, de cele mai multe ori. Cred ca cel mai aproape de adevar as fi dac as spune ca exista in mine un preaplin ce se cere exprimat. Ca e tristete sau e veselie, ca e nostalgie sau dragoste de frumos si de viata sau cate un pic din toate nu stiu si nici nu cred ca are prea mare importanta.

Sau a fost doar din politete?..:-))

Nu obisnuiesc sa dau raspunsuri politicoase.


Lost without music in a world of noises
#149159 (raspuns la: #149153) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
guine - de alex andra la: 02/10/2006 21:05:29
Sorry pentru neintelegere:)
Dar pana la urma personajul din cafenea sunt tot eu. Poate un eu care isi permite sa fie mai "visaretz" decat in viata cea de toate zilele.
Tu, in schimb, nevisareatza ? Glumesti ? Viseaza cuvintele in tine atunci.

Lost without music in a world of noises
#149169 (raspuns la: #149154) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
alex - de Guinevere la: 03/10/2006 00:16:29
M-a impresionat mult textul, printr-un fel de puritate, asa am simtit si asa mi te imaginez.
Dar de spus o mai spun si cu balbe, mai ales cand ma screm eu sa fiu subtila. :o)
Si iti jur ca prin mine nu viseaza nimic, imi vine numai sa merg prin toate textele astea frumoase ale voastre ca sa va rog sa nu plecati, sa nu imi luati limpezimile, ca proprii nu am. A se citi fara patetisme (ca ma apuca si astea din cand in cand! Brrr!). :o)

Guinevere Aimee d'Albon
#149213 (raspuns la: #149169) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
alex - de latu la: 03/10/2006 20:31:02
Ca n-am scapat tentatiei de a glumi e altceva. Chestia asta ti se datoreaza in buna masura:)) Sa vezi si tu cum e:P
Cum de nu mi-am dat seama...:-)))

Nu putem nega ca simtim, cand simtim. Mai greu e sa definim ce simtim, de cele mai multe ori.
Am putea zice ca greutatea de a defini consta nu in a da definitia, ci, uneori in a accepta ce iese?

Ca e tristete sau e veselie, ca e nostalgie sau dragoste de frumos si de viata sau cate un pic din toate nu stiu si nici nu cred ca are prea mare importanta.
Nici eu nu cred ca e important ce e. Cred ca un pic din toate e in fiecare dintre noi, ceea ce predomina intr-un moment dat determinand poate starile trecatoare.
Cu timpul insa, gandul la "preaplin" devine tot mai prezent. Cateodata aceasta senzatie prevesteste apropierea de o noua rascruce...

Nu obisnuiesc sa dau raspunsuri politicoase.
Prea nepoliticoase insa iara nu-s...:-)))
Ok, stiu ce-ai vrut sa zici. Dar la aia cu abtinutul de la a glumi, cred ca avem parti egale atat de "vina" cat si de dorinta ca celalalt sa vada cum e ...:-))
__________________
Things to do today: 1) Get up; 2) Survive; 3) Go back to bed.
#149338 (raspuns la: #149159) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Guinevere - de latu la: 03/10/2006 20:36:18
cand ma screm eu sa fiu subtila.
Da. Asa te si cunosteam...:-)))

...sa nu imi luati limpezimile, ca proprii nu am.
Limpezimea unui asemenea gand, e un inceput la care altii ravnesc o viata, as zice eu, daca m-ar intreba cineva...
__________________
Things to do today: 1) Get up; 2) Survive; 3) Go back to bed.
#149340 (raspuns la: #149213) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
latu - de alex andra la: 03/10/2006 21:39:45
Am putea zice ca greutatea de a defini consta nu in a da definitia, ci, uneori in a accepta ce iese?

Cred ca uneori e dificil si sa stii ce vrei sa definesti. Sa pui degetul pe sentiment, sa stii exact care e acela. De asta vorbeam eu de un preaplin, ca un fel de termen generic, care sa cuprinda intreaga gama de sentimente pe care nu stiu nu sa le definesc, ci daca sa le definesc sau nu. Si de fapt, pana la a le defini, se pune problema de a le numi. Uneori e chiar mai greu sa le numesti decat sa le definesti. A numi inseamna a admite existenta obiectului, sentimentului, starii numite. Si poate nu vrem intotdeauna sa admitem ca iubim, sau ca ne este dor, sau ca ne doare sau mai stiu eu ce alta traire.

Lost without music in a world of noises
#149354 (raspuns la: #149338) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
guine - de alex andra la: 03/10/2006 21:49:44
Ma faci sa zambesc. Mi-e greu sa mi te imaginez facand eforturi sa fii subtila. Apoi limpezimile alea de care vorbesti te definesc, sunt ale tale. Lumina vine din tine, e clar pentru oricine te citeste. Si nu e vorba aici doar de textele literare, ci de orice luare de cuvant. Tu nu stii sa vorbesti ca oamenii:)))

Lost without music in a world of noises
#149359 (raspuns la: #149213) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
alex andra - de rolia la: 18/10/2006 14:42:46
Era alt timp ,alta lume (cel putin pentru mine )
rolia
#152010 (raspuns la: #149135) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
rolia - de alex andra la: 18/10/2006 17:37:45
Acum am inteles ce ai vrut sa spui:)
Se pare ca dincolo de timp si spatiu sunt niste permanente. Ne regasim cateodata in spusele altora. Simtim aproximativ la fel, pe scari diferite de intensitate si uneori, rar, gasim aceleasi cuvinte pentre a exprima ce simtim. Adesea insa cuvintele ne despart, astfel incat avem impresia ca vorbim despre lucruri diferite. Infinita sursa de malentendu-uri :(

Lost without music in a world of noises
#152044 (raspuns la: #152010) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
alex andra - de rolia la: 19/10/2006 09:13:43
... te- ai prins :) , vorbim aceeasi limba :))))))
rolia
#152137 (raspuns la: #152044) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...