-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Jurnal de indragostit


de moonwish la: 01/10/2006 17:32:00
modificat la: 05/10/2006 22:40:49
taguri: Proza_scurta 
voteaza:
Luni
Azi l-am luat pe iubitul meu de pe raft şi am încercat să-l scot la plimbare puţin. Eram în ajunul de Crăciun şi afară erau vreo 35 de grade şi totuşi lui îi era frig. A început întâi să tremure, apoi pielea i se zbârci asemenea celei de copil îngrozit, buzele începură să-i învineţească, iar pleoapele rămâneau din ce în ce mai mult închise, lipite. Mi-am dat seama că nu se simte prea bine aşa că l-am dus înapoi în casă, l-am spălat, l-am aranjat şi l-am pus din nou în locul binemeritat. Muşchii au început uşor să se destindă, doar fălcile îi mai erau încleştate. Probabil frigul e de vină. L-am întrebat dacă doreşte ceva şi atunci mi-am dat seama: iubitul meu nu mai vorbeşte. Cred că nu mai ştie, din moment ce a fost uitat o vreme îndelungată pe raft. Asta trebuie să fie…precis…


O zi ploioasă
Caut un nume pentru iubitul meu. Abia acum puţin timp, când aveam nevoie de el şi am vrut să-l strig mi-am dat seama că nu ştiu cum îl cheamă. Aşa că am pornit în căutarea unui nume. L-am luat de pe raft şi l-am pus să se rotească încet odată la stânga, apoi la dreapta, poate tot văzându-l, tot observându-l mi se va ivi ceva în minte. Degeaba! Nu i se potriveşte nimic. Oricum nu prea contează.

Noaptea.
Iubitul meu e prăfuit. L-am pus nu de mult pe raftul al treilea al bibliotecii în colţ şi am uitat de el. Poate pentru că nu l-am văzut, din moment ce era pus bine atât de sus, încât să nu ajungă nimeni la el să-l spargă sau să-l mişte. E plin de praf. Parcă e şi ceva nisip în el. Probabil de la cât vânt a suflat prin camera mea în care în bibliotecă, pe al treilea raft, la colţ se află el. Îmi pare rău că s-a întâmplat asta. Mie îmi place să am lucrurile pe care le păstrez pe raft fără praf. Ciudat e că nimic altceva nu a mai păţit asta. Doar iubitul meu. Cărţile mele, parfumul meu, viaţa mea, radiera, creioanele, foile toate par a nu avea nimic. Cel mai ciudat lucru e, însa, că nu reuşesc să dau de eticheta pe care scrie la ce temperatură poate fi spălat iubitul meu, să-l pot curăţa odată, pentru că nu dă bine aşa în bibliotecă. Pare decrepit din cauza prafului. Arată de parcă ar fi trecut ani-lumină de când l-am lăsat acolo, în siguranţă, ca să nu păţească nimic niciodată. Să rămână mereu intact şi vechi pentru că mie îmi plac lucrurile vechi. Par înţelepte. Însă el a adunat praf. Nu-i nimic. Am să-l curăţ frumos, îl voi spăla cu multă apă şi cu săpun, îi voi pune straie curate şi apretate, îi voi pieptăna părul încâlcit şi...cred că-l voi pune înapoi. N-aş vrea să păţească ceva, sincer. Ne e mai bine amândurora dacă el e acolo sus, pe raftul al treilea, în colţ, în bibliotecă. Eu sunt liniştită şi el nu va putea păţi nimic niciodată. Şi vom trăi fericiţi până la adânci bătraneţi. Şi vom trăi fericiţi până la adânci bătrâneţi. Şi vom trăi fericiţi până la adânci bătrâneţi. Şi vom trăi fericiţi până la adânci bătrâneţi...


Într-o zi de 10…
Se pare că eu sunt vinovata. Probabil că instinctul de conservare mă împiedică să pătrund dincolo de firava mea cortină solidificată. Sau poate că nu e nimic dincolo. Ciudat! Niciodată nu m-am mai referit la sufletul meu ca la un dincolo, un departe sau un demult. Era mereu aici şi acum. Cred că i-am pierdut urma pentru că nu văd pe pământ decât o urmă greoaie, adâncită din ce în ce mai mult de furtuna de cuvinte ce se zbârcesc in mintea mea şi creează mormane de rumeguş. Sunt o frunză îngălbenită de poleiala scuturată de pe miile de idealuri cu care m-am împovărat. Nu mă mai întrerupe, ştii că nu vorbesc des.


Conversaţie mută dinaintea ultimului pahar de Cola
Din întregul zbucium al universului care a încercănat privirea noastră, a mea şi a ta, iubitul meu, a rămas aceeaşi teamă că doar noi doi am văzut-o. Mi-e greu să explic, dar cred că ne-am cunoscut şi într-o viaţă mult prea de mult trecută şi în care am murit crucificaţi de eterna libertate. Pe atunci, nu ştiam decât să fim noi înşine, pe când azi purtăm deja însemnul omului obosit şi bleg. În aceea fracţiune de secundă, insuportabila mea povară, nu aveai nevoie de mâna mea care să te întoarcă pe raft sau să-ţi şteargă praful de pe gene pentru a putea primi noaptea binecuvântarea somnului. Iubitul meu, aveai pe atunci şi un nume. Acum eşti doar tu. Uneori am impresia că de fapt eşti doar o bolnăvicioasă prelungire a mea şi ca nu ating sau sărut decât nişte molecule de aer. Însă nu poate fi asta; vezi tu, în afară de locul pe care îl ocupi tu în bibliotecă, rafturile sunt pline de praf, un strat deloc subţire. Dacă ar fi să descriu aceeaşi bibliotecă, privită din perspectiva lumii mele imaginare, în care da, ai intuit bine, eu sunt esenţa preamăririi şi închinăciunilor, găsesc mai multe pseudo-statui pe care stă gravată inscripţia „Iubitul meu din minutul x”, „Iubitul meu din minutul y”, „Iubitul meu din al doilea vis de aseară”. Nu fi gelos. Pentru ei inima îmi bătea mai tare, dar pentru tine ea bate firesc. Nu din inerţie, ci pentru că aşa e firesc. Mai mult nu se poate explica…e riscul prea mare.


Mi-ar fi plăcut să fiu înţeleaptă!
M-am trezit de dimineaţă pe un raft oarecare, într-o bibliotecă oarecare. Un pămătuf asemănător celui pe care obişnuiam să-l utilizez la fardul de obraz mă gâdila la tălpi şi pe faţă. Nu mă puteam mişca. Nu ştiu cum, prin ce răsturnare de echilibru al universului, iubitul meu se trezise din letargie şi devenise viu. Iar eu eram acum un simplu obiect de colecţie. M-am întristat, evident, dar am zâmbit şi m-am lăsat ştearsă de praf.
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (1):


nu-mi place - de soriana la: 06/10/2006 20:51:00
Nu-mi place. Dai impresia ca scrii cuvinte si atat, sugestiile nu duc nicaieri.
#149730 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...