te provoaca sa gandesti
Vin cu o intrebare aparuta in vacanta mare. Ca nici atunci nu pot uita parintii de scoala. Am aflat ca li s-a spus profesorilor sa nu dea teme de vacanta elevilor.
Va intreb daca vi se pare normal ca elevii de la profilul filologie sa nu aiba o lista de carti propuse spre citire in vacanta, lista facultativa, desigur. E adevarat ca mai demult cred ca se numea tot facultativa, dar la scoala erau intrebati ce au citit si asta avea o influenta asupra notelor elevilor. Cred...Oricum, nelamurirea mea este ce fac in vacanta elevii de la profilul de filologie. Pot ei sa nu citeasca nimic in vacanta? Orice elev ar trebui sa citeasca in vacanta, dar mai ales cei de la filologie, se presupune ca le place!...Si ce citesc atunci cei ce citesc? Si uite-asa am ales titlul conferintei, am generalizat, ca daca trebuie sa asteptam ca ministerul sa schimbe structura materiei, sa o aeriseasca, totusi profesorii nu pot indulci regimul? Inteleg ca' o profesoara trebuie sa fie categorica la inceput de an scolar si sa anunte noii ei elevi ca le cere sa invete si gramatica si istorie si mai stiu eu ce(e vorba de latina, clasa a zecea), dar care e efectul? Dezastruos! Elevii se simt stresati ca anul asta li se va cere mai mult, presiunea asupra lor creste. Din experienta am vazut ca lasind copiii/tinerii mai lejer, ei vor invata mai cu placere si in final rezultatele vor fi mai bune. Dar asta e metoda doamnei profesoare. In ziua de azi insa trebuie sa ne gindim de doua ori cu ce metoda ne impunem elevilor.
comentarii (91):
*
- de
picky
la: 06/10/2006 13:22:02
Adrian Fuchs :
Se numeau lecturi ... particulare. Elevii (nu numai in vacanta) au sau ar trebui sa aiba un model. Acesta arareori este profesorul. Tot mai arareori. Si vina nu este a copilului. Lecturile, facultative au ba, vin ca pofta de mancare, adica citind. Greu e pana ia prima ... imbucatura !
Yuki
- de
zaraza sc
la: 06/10/2006 15:15:05
Ma voi referi numai la lecturile de vacanta, pentru ca despre profesoara de latina mi-a spus fiica sa o las in pace, pur si simplu prima impresie nu a fost pozitiva, iar a doua inca nu a aparut fiindca au putine ore de latina.
Deci: mi se pare o grava eroare sa nu dai o lista orientativa de carti pentru vacanta. Profesorii sint de acord oare? Ideea vine de la minister sau de la inspectorat? Nu stiu cum functioneaza sistemul. Aici sint nisipuri miscatoare si ne misca pina la lacrimi.
Picky
- de
zaraza sc
la: 06/10/2006 15:40:41
Cu tinerii de azi nu mai este valabil nici asta...Fiicei mele ii place sa citeasca, dar nu orice. E normal pe de o parte...dar daca ii mai dau din biblioteca ceva ce nu-i place nu citeste. Daca o trimit la biblioteca s-ar putea sa astept cam mult. Deocamdata sper sa se tina de invatat, a avut ca tema de citit cinci basme...prefera orice altceva :D In timpul semestrului nu prea mai are timp de citit...doar bibliografie scolara.
Aici sint nisipuri miscatoare si ne misca pina la lacrimi.
ce pot sa spun e ca si in occ
- de
Calypso
la: 06/10/2006 16:05:20
ce pot sa spun e ca si in occident au elevii teme de vacanta si nimeni nu comenteaza; si fiindca veni vorba de lectura in occident se pune mare, mare accent pe acesata, mai mare decat pe maths, de ex;
in vacanta de vara elevii nu au teme la maths de ex, dar de citit li se da; si acest lucru eu il gasesc f bun, elevii au nevoie sa-si imbobateasca vocabularul, pt cultura; in fine, foamea vine mancand cum zicea parca picky:)
invat la o scoala fff buna i
- de
natalia_ian
la: 06/10/2006 20:51:00
invat la o scoala fff buna in roma si am ramas cu un gust foarte amar...cum kkt fac astia ca liceul lor sa fie pe locul doi din tara cand ei nici nu invata?daca la limba si literatura italiana vorbeam de bine cunoscuta divina comedie scrisa de dante alighiri iar profesoara ne spunea ca e scrisa de matteo maria boiardo...in fine am crezut la inceput ca e o greseala care nu se va mai repeta,dar de unde ea era ferm convinsa ca e scrisa de boiardo iar elevii nici nu se grabeau sa o corecteze.in fine asta e o problema minora.ce carte sa citesti cand nici nu ti se spunesau de ce sa citeste ce imi place daca e altceva mai bun de facut(viata de strada noaptea fumati si bauti)si totusi a doua zi vin la scoala si se i au de profi ca ei is vinovati ca or dat de invatat un paragraf din ulise e nausica pt ca e prea greu pt ei sa inveti asa ceva.pe vacanta de vara am plecat acasa fara un exercitiu de facut..de ce oare?iar daca le spun cu ce imi umplu timpul liber se uita la mine ca la masini stricate,nu numai elevii dar si profesorii, asa ca va intreb si eu pe voi cine e de vina?sistemul sau elevii?
E greu sa obligi elevii sa c
- de
Yuki
la: 06/10/2006 21:03:34
E greu sa obligi elevii sa citeasca, poti sa le dai lecturi particulare de citit in vacanta, oricum multi nu le citesc. Cred ca aici un rol foarte important il au parintii, pofta vine mancand corect, dar prima imbucatura poate fi si fortata; in loc de calculator si iesit afara in vacanta se poate incerca si o carte, si abia apoi calculator sau alte distractii. Ce poate face profesorul la clasa este sa canalizeze anumite discutii si spre aceste lecturi partculare, dand ocazia celor care au citit sa se ' afirme', si sa-i stimuleze si pe ceilalti.
------------------------------------------------------------- i've often seen a cat without a grin, but a grin without a cat it's the most curious thing i ever saw in all my life!
Esti tare..
- de
sarsilovici
la: 06/10/2006 22:03:41
Tu urmareste copii tai dfe fac ce trebe...I-ai urmarit?
Mai da tu crezi ca se schimba ceva in invatamant? Ne !!!!!
Yuki
- de
zaraza sc
la: 06/10/2006 23:05:55
Nu e greu sa-i faci sa citeasca daca incepi din vreme, cind totul pare o joaca. Le alegi cartile care le-ar place pina dau de gust.
E pacat, uite, ca fiica mea ar fi citit ceva recomandat de profesoara, dar asa a citit ce am gasit prin casa potrivit virstei ei. Nu mai stiu daca la biblioteca a fost la inceputul vacantei sau la sfirsitul anului scolar. Unuia singur daca ii foloseste lista data de profesor, si este justificata lista data tuturor elevilor. Aici sint nisipuri miscatoare si ne misca pina la lacrimi.
Sarsilovici
- de
zaraza sc
la: 06/10/2006 23:10:57
Eu sint convinsa ca se vor schimba multe in invatamint. Materia se va aerisi, asta e bine. Vor fi si alte masuri ca sa ne aliniem cerintelor UE, dar nu stiu in ce constau. Sper ca vor fi bune, dar am multe reticente...
Aici sint nisipuri miscatoare si ne misca pina la lacrimi.
Nu asteptam nimic
- de
marty
la: 07/10/2006 08:11:05
Precum in zona medicala si in cea sociala, meseria de dascal ar trebui sa fie facuta de persoane avand calitati pedagogice si umane de exceptie. Ce regasim in realitate, intr-o ingrijorator de mare masura ? Persoane ce au optat pentru o cariera in domenu exclusiv pentru avantaje sau din lipsa de deschideri in alte domenii.
Cu foarte putine exceptii, nu exista elevi prosti ci dascali incompetenti. Ceea ce se practica, inca odata, cu exceptiile de rigoare, este dresajul, conditionarea si nu educatia. Un exemplu de prestigiu este Albert Eistein : Licean fiind a fost sfatuit de dascalii lui sa renunte la studii fiind incapabil, exemplu - in domenii ca fizica, unde a fost lasat corijent. Urma chiar sa fie eliminat din scoala pe acest motiv. Sansa lui (si a noastra – cred) este ca tatul lui a avut bani. Astfel, a schimbar scoala de stat cu una particulara, iar lucrurile au evoluat asa cum le stim. Cate « premii Nobel » au fost aruncate la cosul societatii doar pentru ca dascalii lor si-au arogat judecati dezastroase ? Cat priveste institutia invatamantului, atata timp cat intre a se investi intre educatie si armata se va alege armata, rezultatul va fi ca se va ajunge la o societate debila dar bine pazita ( !).
marty
- de
onutza
la: 07/10/2006 15:04:34
mi-a placut ce-ai scris.cel mai grav este ca exista in sistem si oameni carora nu le plac copiii...
Cat priveste institutia invatamantului, atata timp cat intre a se investi intre educatie si armata se va alege armata, rezultatul va fi ca se va ajunge la o societate debila dar bine pazita ( !). stii melodia aia" tara te vrea prost". cam asta este impresia pe care mi-o creeaza mie atitudinea celor care ne conduc.daca suntem si usor de manipulat si bine paziti, cum spui tu, este super! pentru ei, evident. --------------------------------------------------------------------- timpul nu le rezolva pe toate
De unde?
- de
ondine
la: 07/10/2006 22:56:45
Nu poate sa-ti dea o bibliografie buna decat cineva care citeste. La fel de bine nu te poate educa asa cum trebuie decat cineva care citeste.
Problema e ca multi profesori in Ro nu citesc. Nu citesc si nici nu scriu (copiatul din cartile altora nu il consider scris). Au invatat ceva la vremea lor si...asta e! Aceeasi problema am intalnit-o la medici. Multi care n-au auzit de anumite boli sau tratamente, pentru ca acestea s-au descoperit recent. Daca nu le-au invatat in facultate, nu exista! Unii ca acestia nu te pot invata si nu te pot ajuta cu mare lucru. Singura sansa e sa citesti tu mai mult decat ei! Sfatul meu: nu astepta ca fiicei tale sa-i dea profesorii ceva de citit. Si, in general, nu astepta de la ei sa o invete ceea ce tu crezi ca e important sa stie. Fa tu asta, numai asa poti fii sigura.
ondine
- de
onutza
la: 08/10/2006 12:15:23
primul model pe care orice copil il are este cel parental. atata timp cat isi vede /nu isi vede parintele citind, copilul va face acelasi lucru. nu poti sa-i pretinzi unui copil sa citeasca, iar tu sa stai in fata televizorului, de exemplu.
profesorul poate si da lecturi peste vacanta copiilor, dar avand in vedere varietatea individualitatilor din fata lui, nu poate intui ce-i va placea fiecaruia.daca este intr-adevar interesat spre un anumit gen de carti, copilul le va cauta, iar unii chiar vin si intreaba ce se poate citi in acel domeniu. --------------------------------------------------------------------- timpul nu le rezolva pe toate
Ondine
- de
zaraza sc
la: 08/10/2006 17:06:10
In timpul scolii ma asigur ca citeste ce i se cere...in rest, eu n-am facut filologia, deci ar trebui, cred, sa iau legatura cu profesoara de romana inainte de vacanta mare ca sa ii dea o lista de carti.
Aici sint nisipuri miscatoare si ne misca pina la lacrimi.
Nu numai ce trebuie...
- de
ondine
la: 08/10/2006 23:56:37
Nu stiu care mai e acum programa, dar imi amintesc ca pe vremea mea daca nu erai la uman, nici nu faceai literatura universala. Ii stiai pe de rost pe Moromete si Victoria Lipan, dar n-aveai habar de Shakespeare sau Dante. Si asta era foarte trist. Probabil ca acum e diferit.
Insa in orice caz, nu intotdeauna e musai sa citesti ce ti se da la scoala. Cateodata nu pierzi nimic, ba chiar castigi daca in timpul ala citesti ceva mai bun. De multe ori, citeam rezumate sau critici ca sa am o idee, fiindca n-aveam rabdare sa citesc cartea. Important e sa nu ratezi clasicii, cel putin la inceputurile perioadei de formare. Ce bune erau colectiile acelea, cand eram la scoala - Biblioteca pentru toti sau clasicii literaturii universale...aveam ce alege, desi nimeni nu ma obliga. Si cel mai important e sa prinzi drag sa citesti. Sa ai curiozitate, cel putin. Sa ajungi la punctul la care sa-ti alegi si sa citesti o carte din proprie initiativa. Altfel, in momentul in care scoala nu te mai obliga, te opresti, te lasi pe tânjeala. Si e pacat. Ca sa raspund la alta intrebare de-a ta, cred ca asa ar trebui sa procedeze un bun profesor: sa starneasca dragul de a citi si curiozitatea, nu sa imparta portii de lectura cu lingurita. Ai vazut filmul Dead Poets Society?
Ondine
- de
zaraza sc
la: 09/10/2006 13:59:55
Nu, din pacate stau din ce in ce mai prost cu filmele.
Tinerii de azi s-au saturat de clasici, macar daca ar mai improspata numele scriitorilor studiati. Li se cere insistent sa stie despre clasici, dar din cei mai moderni scriitori, de care unii aud si chiar mai citesc, nu se pomeneste in carti sau la ore. Pina acum nu au facut literatura universala. Intr-a noua fac mai mult comunicare (jocul, basmul), intr-a zecea iar incep cu basmul, va urma mai incolo Eliade (au facut ceva si intr-a noua...) si vom mai vedea :( Aici sint nisipuri miscatoare si ne misca pina la lacrimi.
Ondine
- de
zaraza sc
la: 10/10/2006 08:15:48
La sugestia ta, descarc din reteaua Romaniei filmul. Va dura circa o saptamina.
Aici sint nisipuri miscatoare si ne misca pina la lacrimi.
"Tinerii de azi s-au saturat de clasici"
- de
M a o
la: 10/10/2006 16:50:58
As zice, mai degraba: tinerii de azi habar n-au de clasici.
macar daca ar mai improspata numele scriitorilor studiati. Clasicii nu se fac peste noapte. In ultimii 50 de ani, lista s-a improspatat. In urmatorii 50 , vor aparea si altii. Scriitorii moderni vor trebui sa mai astepte pana ce operele lor vor deveni, dupa multi ani de studiu si critica, apte de a trece la clasicism. In alta ordine de idei, cred ca va trebui sa ne obisnuim foarte repede cu stilul occidental, unde, pana la facultate, cunostintele dobandite prin sistemul scolar sunt incredibil de sarace. Tare ma tem ca, spre deosebire de ei, si dupa liceu standardele vor ramane, la noi, aceleasi. Ultima sansa: parintii. Abilitatea acestora de a trezi interesul pustiului pentru cultura. De-aici incolo... ====================================================== "Nu mă gândesc la viitor. Va veni el oricum" Albert Einstein
Maotzedung
- de
zaraza sc
la: 11/10/2006 09:32:31
Probabil ca in primul rind tinerii s-au saturat de clisee. Cel mai atacat este, tot probabil, Eminescu. I s-a pus eticheta de cel mai mare poet, dar incet-incet trebuie sa ne revizuim parerea. Unora li se pare infinit mai interesant Bacovia, iar Radu Gyr este pe nedrept dat la o parte, parerea mea...
Tinerii ataca scriitori clasici ca o reactie a ignorarii scriitorilor mai noi. Ei nu ataca neaparat valoarea clasicilor, ci valoarea celor care nu-i pun cum trebuie in evidenta si nu-i cunosc pe cei mai noi. Tinerii s-au saturat de predarea de catre profesori a unor cunostinte plictisitoare, aparent fara legatura cu realitatea. Ei nu sint ajutati sa faca legatura dintre scoala si viata...daca mai exista vreuna. Trezindu-i interesul pentru cultura, automat ii deschizi ochii si vede in jur dezinteresul pentru ea...Oricit ar conta exemplul parintilor, tinarul tot in lumea asta lipsita de valori adevarate sau bine ascunse trebuie sa se impuna si sa se foloseasca de cultura ce vor parintii sa o aiba... Aici sint nisipuri miscatoare si ne misca pina la lacrimi.
Zaraza sc
- de
M a o
la: 11/10/2006 10:03:42
'Probabil ca in primul rind tinerii s-au saturat de clisee.'
Privesti prin prisma ta, de om adult, trecut prin viata. Pentru tineri astea nu sunt clisee ci noutati. Clasicii raman in literatura precum faptele in istorie. Nu pot fi schimbati. Geniul lui Eminescu nu poate fi comparat cu excelenta lui Bacovia sau Radu Gyr. De aceea cunoasterea sa cuprinde atata spatiu. Mi s-ar parea tare ciudat sa aduci proaspetii consacrati alaturi de clasici, avand in vedere ca primii nu au trecut prin incercarea timpului. De acord ca profesorii, in cea mai mare parte, sunt mediocri. ====================================================== Damned! If a man has no right to kill another, what kind of world is this!?
S-a vorbit pe aicea de ' aeri
- de
Yuki
la: 11/10/2006 13:56:53
S-a vorbit pe aicea de ' aerisirea materiei' in invatamant lucru care se incerca a fi pus in practica. Avand in vedere ca numarul de informatii noi creste pe zi ce trece, doar numarul de carti care apar in lume in fiecare zi este mult mai mare decat acum 100 de ani e paradoxal sa rarefiezi materia elevilor. Cum o rarafiezi? Simplu, mai taind pe ici pe colo si din clasici, si uite asa a ajungem la discurtia despre canonul literar.
------------------------------------------------------------- i've often seen a cat without a grin, but a grin without a cat it's the most curious thing i ever saw in all my life!
Maotzedung
- de
zaraza sc
la: 13/10/2006 22:38:22
Tinerii observa usor ca profesorii vorbesc despre Eminescu, clasici in general, cu o usurinta ce denota ca ii au la degetul mic. Ei stiu ca asta se preda de decenii, in curind putem vorbi de secole.
Eu spun ce observ la fiica mea...si mai era pare-mi-se tot o fata ce a lansat o conferinta despre incremenirea in sabloane...n-am salvat conferinta, cine stie pe unde zace... Aici sint nisipuri miscatoare si ne misca pina la lacrimi.
Yuki
- de
zaraza sc
la: 13/10/2006 22:48:16
Undeva mai sus descriam ce se studiaza intr-a noua si inceputul clasei a zecea...basmele pot ocupa mai putin spatiu sau chiar deloc. Comunicarea se poate face o data cu studiul materiei.
La celelalte materii este introdusa multa informatie nefolositoare. In occident materia este rarefiata. Elevii pierd vremea invatind din obligatie, mecanic, in loc sa invete din placere ceea ce ii pasioneaza, ceva pentru care au inclinatie...Din pasiune, din placere, se invata mai mult si mai bine. Informatia o gasesc usor, trebuie invatati sa caute cu un scop, sa le placa ceva, nu sa retina informatie in mod mecanic. Aici sint nisipuri miscatoare si ne misca pina la lacrimi.
Sa incepem cu inceputul
- de
doro
la: 19/10/2006 19:39:56
Ca sa intelegem de ce s-au saturat de citit pustii, ar trebui sa vedem de unde a inceput totul. Tot aud ca se spune ca inainte de caderea comunismului cititul era ceva ce face parte din viata oricaruia dintre copii, numa' ca multe opere au fost interzise... Ma rog asta nu conteaza. De ce azi nu mai se citeste la fel de mult (si cu aceasi placere) ca acum 15 ani? Pentru ca atunci nu exista calculatorul, exista teve-u, singurele mijloace de informare erau cartile, ziarele si rar radioul. Acuma, de ce sa mai stai sa citesti Morometii cand dintr-un click poti poti afla totul in 5 minute? Au aparut alte mijloace de informare care incetul cu incetul le inlocuiesc pe alea vechi.
Sincer imi pare rau, ca se pierd atatea opere din cauza asta, ca s-a pierdut farmecul cititului. Da' nu tre sa generalizam prea mult: mai exista inca pusti care citesc cu placere niste poezii d-ale lui Lucian Blaga sau niste piese d-ale lui I.L. Caragiale.
Cititi-ma si pe mine putin.
- de
Lexis
la: 19/10/2006 19:39:56
Uuhh uhh ,profesori?elevi?scoala?Domeniul meu…prezent! Uite cum sta treaba…in primul rand mi se pare total eronat ca in liceu, dupa ce copilu’ a trecut prin ani buni de scoala sa ti se predea niste materii ( la filologie fiind) ca fizica,chimia,biologia,latina ( mi se pare o prostie totala pentru ca daca stai sa te gandesti nu iti mai ajuta la absolut nimic decat daca vrei sa dai mai departe la o facultate care cere lb latina.Nu se vorbeste ,nu se intalneste ,rezulta=>> nefolositoare)etc.Ar trebui sa se faca numai ore din materii corespunzatoare profilului ( la uman: straine:romana,literatura universala,psihologie/sociologie,filozofie si eventual limbile straine si etc ). Temele : mie una mi se par o prostie totala pentru ca gandeste-te , tu ca adult daca ai mai avea si in plus de lucrat acasa ,cum ti-ar fi? E adevarat ca,fiind elev,invatand o materie iti trebuie exercitiu mult ca sa reusesti si sa iti fixezi anumite notiuni dar asta nu inseamna ca trebuie sa ii iei din timpul liber . Profesorii : aici e maaaare problema.De profesori depinde tot din punctul meu de vedere.Uite ca exemplu sa zic ca imi place…romana , na..asa , si am o profesoara jalnica,numai pedagog nu se poate numi.Asemenea detaliu aparent minor imi poate strica planurile , adik ma face sa urasc materia respectiva si sa dau la mate-info ca poate inteleg si eu ceva mai mult de la profesorul care imi explica frumos si calm radicalii sau permutarile. Iti zic din proprie experienta ca am intalnit “n” tipuri de cadre didactice.Un profesor bun tre’ sa fie in stare sa faca ora placuta elevului.E important sa comunice cu ei , sa rupa niste bariere si sa lege relatii de amicitie nu numai acea “elev-profesor thing”.Sa fie intelegator,sa nu tipe sau sa fie isteric chiar daca are o zi proasta…ar trebui sa se gandeasca ca nu sunt elevii de vina pentru probleme lor,si cu toate astea sa stie si sa se impuna ca dupa aia iar nu e bine.Sa faca ora atractiva si sa predea intr-un mod original , asa incat elevul sa plece cu lectia deja invatata si sa vina cu placere la ora. Ca exemplu de materie plictisitoare : istoria.Ma da’ daca stii sa o predai si sa nu plictisesti elevul,ii captezi atentia …sa ii explici de Tzepes sau mai- stiu- eu de cine pe limba lui….ii zici ceva gen “A crapat in anu’ cutare “ sau mai stiu eu ce , adik chestii amuzante,care sa distreze poate chiar socheze in asa fel incat elevul sa tina minte. In legatura cu bibliografia,ei bine , eu stiu ca se da la sf. de an scolar pentru romana si de ce nu si engleza.Daca nu ti-o da si o vrei cauta si tu pe net programa-si ca parinte ca sa ii zici copilului ce sa citeasca ( desi sincer mi se pare o prostie sa il obligi) fie ca elev sa ai un pas inainte .Inca o chestie…ma , uitati-va in jur…ce vedeti? Internet,presa …peste tot informatii…eu una zic ca scoala e doar o traditie ca sa zic asa pentru ca daca vrei sa inveti o faci oricum,fie ca te duci sau nu la scoala.Frate,iti iei cartile ,acasa fiind , caiete si un pix si te pui pe invatat …nu intelegi ceva? Ai internetul prin care gasesti orice…Revenind la carti,crede-ma ca … chiar daca ar da programa chiar daca nu ar da-o tot in timpul scolii se citeste si nu in vacanta pentru ca oricum pana la ora in care se analizeaza opera respectiva cam uiti ce ai citit si nu mai stii decat in mare ce se intampla si tot aia e . Eu zic ca e subiectul asta pe care l-ai deschis e chiar inutil si crede-ma ca nu e vina numai a elevilor , ci in mare parte a profesorilor care nu stiu sa isi tina ora si au uitat ca e democratie si nu mai suntem pe vremea lu’ Ceasca cand te puneau sa canti imnul la inceputul orelor sau mai stiu eu ce.Unele cadre didactice pur si simplu nu au ce trebuie…n-au scanteia aia de profesor care aprinde focul viitorului unui copil. Eu atat am avut de zis…daca e cineva disponibil sa ma contrazica…l-as sfatui sa nu. :D si daca totusi o face…bring it ooon baby! :)) Hai noroc! p.s.Ondine,super tare filmul(il vazusem mai demult).Mi-a placut la nebunie…eh,despre asta vorbesc si eu .Ala e adevaratul profesor,care te face sa gandesti si sa iti urmezi visele. Na ca mi-am adus aminte de fosta diriginta care mi-a zis clar "Faci ce-a mai mare prostie daca dai la uman,ca de fapt nu faci nimic cu el." Vreau sa va zic ca aproape imi impunea sa ma duc unde credea ea ca e mai bine desi asta era drumul pe care voiam sa il urmez...de asta ce mai zici?Numai eu stiu cat am putut sa o urasc pentru tot ce mi-a facut de-a lungul anilor....Bleah,zile ngre! Fratilor....urmati-va visul orice ar zice cei din jur...voi stiti ce e cel mai bine pentru voi,nu va luati dupa gura prostilor.Punct
zaraza sc
- de
onutza
la: 19/10/2006 19:40:14
cum crezi ca poate detecta un elev, un adolescent, acel ceva spre care are inclinatie? cati copii care sa invete din placere stii? ar trebui ca motivatia intrinseca sa fie foarte puternica. or, la varsta lor nu cred ca se poate vorbi despre asa ceva. sau la extrem de putini. ei invata pentru mama, tata, profesori etc. pt oricine altcineva decat ei si ce-i mai grav este ca nimeni nu-i constinetizeaza ca ceea ce acumuleaza este pentru ei. ca procesul in sine ii poate provoca si nu doar finalitatea. in orice scoala li se spune ca invata pentru viitorul lor. oare pentru prezent nu?
--------------------------------------------------------------------- timpul nu le rezolva pe toate
Onutza
- de
Lexis
la: 20/10/2006 20:33:59
In PRIMUL rand pentru prezent,stai tu linistita ca eu daca invat maine biografia lui Bacovia e in primul rand pentru testul la romana de care depinde media mea.Si pe de o parte crede-ma ca elevii sunt bine informati in ce priveste scopul invataturii...in like,mereu li se zice la scoala : "Fratilor,invatati pentru voi in primul rand,nu pentru mine(ca profesor),parinti sau pentru nota" Si totusi, zic eu , cum sa nu inveti pentru nota?Luam un caz...iti zic ca am invatat o lectie din urma,pentru o lucrare de control si profesorul imi da din alta lectie pe care nu o stiu asa de bine pentru ca am citit-o doar.Iau deci o nota mai slaba si boul din banca din spate care a copiat pe rupte ia 10...si dupa aia se uita diriginta sau parintele in catalog si zice "Ia uite daca nu ai invatat...ce note proaste.."
Lexis
- de
zaraza sc
la: 20/10/2006 22:55:52
Am avut si mai am multe rude in invatamint si dupa cum scriam pe aici fiica mea e in liceu.
Cu unele aprecieri te-ai cam pripit. Invatind de unul singur obtii ceea ce se cheama persoana semidocta, adica nici cal, nici magar. Are informatii in cap, dar e alandala, nu e structurata. Fara biologie o sa ajungem sa ne casatorim verii intre ei, ca doar nu stim genetica! Fara chimie o sa fim afoni la alimentatie sanatoasa, ca doar ce-i ala acid acetic, proteina, aminoacizi, lipide etc. Fara fizica o sa ni se para ca soarele nu e pe bolta ca anul trecut, o sa ni se para ca si-a schimbat locul, asa cum am auzit pe o doamna contabila in virsta de 50 de ani. Sau cum ar fi ca cineva de la real sa nu stie romana, sa vorbeasca domnul director tehnic agramat, de sa nu-l intelegi ce vrea sa spuna! Lectura de vacanta nu cuprinde numai carti din programa anului viitor, ci si alte carti, mai ales alte carti, ca slava Domnului sint carti pe toate gusturile. Mai dureaza pina descarc filmul:( La uman merita sa dea cine are talent. Cine nu, nu! La real mai ai sanse daca inveti pe de rost...Probabil asta vroia sa spuna. In rest ai mare dreptate in tot, dar absolut in tot ce spui. Mi-a facut placere sa iti citesc comentariul! cere si ti se va da
Onutza
- de
zaraza sc
la: 20/10/2006 23:04:24
Sint si exceptii. Eu de exemplu invatam parca in virtutea inertiei pina in clasa a opta, pe vremea aia materia era relativ usoara. In liceu s-a mai schimbat treaba, trebuia sa am grija sa invat ca altfel la ore riscam sa nu iau 5. Pina intr-a opta era suficient de multe ori sa-mi fac temele si sa fiu atenta la ore.
Din pacate prezentul devine repede trecut. Cam la prezent cred ca se gindesc ei cind invata de frica notelor sau a parintilor. In conditiile cind materia este stufoasa, programa incarcata, fireste ca e greu sa-ti dai seama de inclinatii. Parintii ce mai observa ceva, daca au spirit de observatie :D Oricum alegerea facultatii va fi un pas greu pentru noi. Cineva ne-a sfatuit sa apelam la un psiholog din Bucuresti care sa evalueze fiica. Deocamdata e cam devreme... Aici sint nisipuri miscatoare si ne misca pina la lacrimi.
Pika pika pika boo!
- de
Lexis
la: 21/10/2006 11:26:26
Zaraza,my dear…in primul rand eu nu am pe nimeni in invatamant decat pe mine insami,ani buni de experienta in care tot ce am facut a fost sa ii observ pe cei din jur,si inca mai am obiceiul asta =)) old habits die hard.Asa…eu nu am zis in nici unul dintre randurile de mai jos ca nu ar trebui sa se invete chimia sau fizica…doar ca ar trebui sa se opreasca la un anumit punct.intelegi?Adik notiunile de baza si ceva mai mult sa se faca,nu am zis sa NU.Plus ca…dupa cum am mai zis,cu tehnologia de azi…dai search pe chimie,sau fizica si gasesti o droaie de referate si informatii despre tot si toate.Operele literare la fel,ce sa te mai cari la biblioteca sa le cauti,uite aici yahoo/google .C’yaz
zaraza sc
- de
onutza
la: 21/10/2006 11:26:26
cel putin la gimnaziu, materia nu este cu nimic mai stufoasa decat atunci cand am invatat noi. din pacate se fac mereu experiete si asta face sa se schimbe cerintele aprope de la an la an.
motivatia extrinseca ii face sa se gandeasca la parinti, profesori, note etc. nici intr-un caz prezentul, dupa parerea mea. motivatia intrinseca eu zic ca lipseste aproape cu desavarsire. copiii se simt agresati daca li se pare ca-i indrumi spre un liceu sau altul. am o fosta eleva care are inclinatii clare spre partea umanista. parintii, eu i-am spus sa dea la uman. a dat la mate-info, iar acum ii depresiva, merge la psiholog, psihiatru pentru ca nu se poate acomoda. la varsta lor nu stiu exact ce le-ar place sa faca si merg ori din spirit de turma, ori pentru ca au auzit ca anume liceu este bun. --------------------------------------------------------------------- timpul nu le rezolva pe toate
Onutza
- de
zaraza sc
la: 23/10/2006 22:34:37
Esti prima persoana care considera materia tot atit de stufoasa fata de ce a fost. Ce pot sustine din proprie experienta e ca e mult mai grea decit ce am prins eu in gimnaziu:1975-1979.
Nu inteleg la ce se refera experientele si cerintele de care spui. Cind i se va cere elevului sa stie ceea ce ii va folosi, nu si balastul din programa? Aici sint nisipuri miscatoare si ne misca pina la lacrimi.
zaraza sc
- de
onutza
la: 24/10/2006 20:22:40
daca ministerul spune ca , de exemplu in clasa aV-a, nu mai trebuie sa le explici copiilor ce-i ala un basm, ci ei trebuie doar sa stie sa-l povesteasca, scuza-ma, dar mie asta nu mi se pare incarcare de programa. mai de graba incercare de indobitocire.si exemple de notiuni care nu se mai cer as mai putea da.
experiente...pai teza unica pe tara incepand de anul asta cu clasa a VII-a ce sa fie oare? elevul, la varsta mica, nu stie inca exact ce inclinatii are. trebuie sa aiba profesori foarte buni pentru ca acestia sa observe inclinatiile lui spre anumite discipline si sa accepte ca poate fi un pictor bun, de exemplu, dar nu poate invata o limba straina la fel de repede ca altii. profesorii ar trebui sa fie constienti ca au in fata oameni in devenire, nu obiecte. --------------------------------------------------------------------- timpul nu le rezolva pe toate
Onutza
- de
zaraza sc
la: 27/10/2006 15:45:11
Pai asta e!
Ca nu stiu cum functioneaza... Cum in occident au materie aerisita... Cum la noi e ingreunata de notiuni multe nenecesare mai tirziu... De ce era scoala buna si cind invatam eu in 5-8, si acum cind in generala se invata cu multe amanunte si se aduc in discutie notiuni ce eu le-am facut cu un an mai tirziu sau in liceu. De ce nu vad unii profesori ca se plictisesc elevii, chiar cei buni. Fiica mea prefera sa i se explice fara intreruperi, cind cica profesorul tine legatura cu clasa...dar ea e stresata ca i se pun intrebari in timpul predarii lectiei. Aici sint nisipuri miscatoare si ne misca pina la lacrimi.
zaraza sc
- de
Yuki
la: 27/10/2006 16:44:24
"De ce nu vad unii profesori ca se plictisesc elevii, chiar cei buni.
Fiica mea prefera sa i se explice fara intreruperi, cind cica profesorul tine legatura cu clasa...dar ea e stresata ca i se pun intrebari in timpul predarii lectiei."---de ce e stresata? ------------------------------------------------------------- i've often seen a cat without a grin, but a grin without a cat it's the most curious thing i ever saw in all my life!
zaraza sc
- de
onutza
la: 28/10/2006 16:50:46
idem yuki
--------------------------------------------------------------------- timpul nu le rezolva pe toate
"Cum in occident au materie a
- de
Calypso
la: 28/10/2006 14:19:56
"Cum in occident au materie aerisita..."
asa e, e chiar bine aerisita materia cam pe la toate materiile; de ex, la franceza (ca tot se vorbeste de ora de literatura) pe elevi ii duce sa vada filme actuale care apoi sunt comentate impreuna cu proful; ultimul exemplu pe care l-am intalnim: elevii de-a X-a au vazut "La ligne verte" cu Tom Hanks, un film ff bun;
ce sa mai asteptam de la profesori...dar ce asteptam de la noi?
- de
who_Cares
la: 29/10/2006 13:17:27
ce sa asteptam de la profesori?!..in primul rand sa fie OAMENI...nu elemente de/intr-un(sau "intrun"=)) ) sistem....educatia trebuie sa porneasca de la a "invata" cum sa fii om...e mai important decat o carte...daca invata asta...elevul va sti si sa se cultive...profesorii...sa se faca respectati...nu prin forta ci prin calitati ...dar de la noi...ar trebui sa ne asteptam la mai multe in primul rand de la noi....dar cum spunea cineva mai invatat decat mine...masele si-au cerut intotdeauna dictatorul....si deci cum profesorii nu ne mai invata sa fim oameni,ci parte din masa....uite-asa avem noi nevoe sa ni se impuna...o lista de lectura de exemplu ...si multe altele...
who Cares
- de
zaraza sc
la: 30/10/2006 10:45:38
Cer asa de mult de la profesori? O lista de lecturi, atit...
Nu pot sa cer mai mult ca nu ma pricep, zic si eu de una, de alta, ca scirtiie sistemul si profesorii se complac in el... Poate ar trebui sa ii intereseze pe ceilalti parinti din clasa, dar toti ceilalti sint din satele apropiate cu o singura exceptie, o familie care locuieste la marginea orasului, pe deal sus, si au gospodarie cu animale. Asa ca am cautat "colegi de suferinta" in tara... Adica eu ii propun niste carti elevului, dar si elevul isi da seama ca trebuia profesorul sa vina cu propuneri... Nu dictatura a dus la asta, ci prostia celor care au venit cu ideea sa nu se dea liste de lecturi in vacanta...tot n-am aflat cine...nu e niciun profesor de limba romana pe aici? Aici sint nisipuri miscatoare si ne misca pina la lacrimi.
Yuki
- de
zaraza sc
la: 30/10/2006 11:02:31
Fiindca se gindeste ca daca nu stie, profesorul o sa tina minte, si la ascultare asta ii va trage nota in jos pe nedrept. Ea vrea sa fie atenta la lectie, nu sa-si tina atentia treaza la eventualele intrebari. Nu-i place metoda asta de predare, cu intrebari ca sa trezeasca chipurile atentia elevilor. Nu orice e bun la oricine, poate ca unora le e folositoare metoda, nu zic nu. Dupa ce am fost un an de invatamint eu personal as prefera sa le explic sa vad ca inteleg, nu sa le pun intrebari la care as putea sa nu primesc raspuns...
Aici sint nisipuri miscatoare si ne misca pina la lacrimi.
Teza unica...
- de
zaraza sc
la: 30/10/2006 11:14:28
Deduc ca experientele astea streseaza profesorii si ii indeparteaza de la atentia pe care trebuie sa o aiba asupra bunului mers al educatiei elevilor.
Ministerul nu stie numai sa incurce si ultimele incercari ale unor profesori de a face educatie. Adauga noi probleme celor deja existente, derutind pe toata lumea...Asa e? Aici sint nisipuri miscatoare si ne misca pina la lacrimi.
zaraza sc
- de
onutza
la: 30/10/2006 21:40:04
am scris undeva mai jos de ce nu se prea dau liste bibliografice(sau cel putin de ce nu dau eu).
alt argument ar fi ca din cauza materiei pe care trebuie sa o faci, nu ai timp sa verifici si lectura copiilor. mai nou ii pun sa faca ceva de genul: cum iti convingi colegii ca-i o carte care merita citita? pe de alta parte ti se pare firesc ca la clasele de uman de la liceu sa nu mai existe ore de literatura universala? --------------------------------------------------------------------- timpul nu le rezolva pe toate
zaraza sc
- de
ooanna
la: 31/10/2006 09:46:26
...."Ea vrea sa fie atenta la lectie, nu sa-si tina atentia treaza la eventualele intrebari. Nu-i place metoda asta de predare, cu intrebari ca sa trezeasca chipurile atentia elevilor."
....te-ai gandit vreodata ca gresesti? una este sa inveti mecanic ( memorie de scurta durata ), si alta este sa inveti logic ( memorie de lunga durata ).... ...."Dupa ce am fost un an de invatamint eu personal as prefera sa le explic sa vad ca inteleg, nu sa le pun intrebari la care as putea sa nu primesc raspuns...".... ....nu este totul sa le dai "mura in gura", important este sa-i motivezi sa caute cai de-a descoperi, de-a ajunge la rezultat....
Onutza
- de
zaraza sc
la: 31/10/2006 09:47:11
Tu esti chiar profesoara de limba romana?? Suuuupeer! Atunci concluzia mea este ca spre sfirsitul clasei a zecea o sa-i cer profesoarei fiicei mele lista de lecturi suplimentare.
Chiar ma tenta sa pun intrebarea ce-i si cu literatura universala. Dar eu neavind tangenta pina acum cu profilul filologie nu stiam cit e normal sa se faca. Da, sigur ca trebuie sa se faca...dar deja...cer prea mult si prea multe, ma pierd in "vreau aia, vreau ailalta..." Vroiam sa o intreb pe fiica mea si sa retin exact ce au facut din Shakespeare (intr-a noua). Stiu ca o singura opera...vai, si citi scriitori nu sint...Jacques Prevert din care am facut eu o poezie la franceza nu stiu in ce clasa etc etc. E jale mare, sa stii!... Aici sint nisipuri miscatoare si ne misca pina la lacrimi.
zaraza sc
- de
Yuki
la: 31/10/2006 13:23:10
Nu cred ca un profesor intreg la minte ar pune note mici sau ar scadea nota unui elev pentru ca nu a astiut sa raspounda la o intrebare din lectia noua. DAR, mi se pare normal ca profesorul sa recompenseze elevul care raspunde la aceste intrebari; pana la urma e vorba de gandire, iar daca altii sunt mai inteligenti mi se pare normal sa aiba note mai bune. Metoda este folositoare pentru a face lectia interactiva, pentru a nu lasa elevii sa cada intr-o lene intelectuala, sa scrie lectia pe jumtate adormiti si sa nu inteleaga nimic, iar apoi sa toceasca acasa. Cineva aici zicea ca ar fi bine ca elevii sa plece din clasa cu lectia invatata: guess what, asta e si scopul profesorilor. In plus, sunt foarte convinsa ca nici un profesor- profesor nu ar lasa neexplicat sau neprdeat un aspect important al lectiei, sau 'explicat' doar deductiv. ------------------------------------------------------------- i've often seen a cat without a grin, but a grin without a cat it's the most curious thing i ever saw in all my life!
lecturi...obligatoriu facultative
- de
mariecurie
la: 31/10/2006 20:15:12
Incepatorul in ale cititului recunoaste bucuros in textele citite unele din ideile sau trairile sale, cu timpul devine receptiv si la ideile sau trairile autorului. Totul este ca nivelul de complexitate al lecturii sa fie adaptat varstei invatacelului. Fragmentele din "Morometii" prezente in manualul de lb. romana pentru clasa a III-a (ed Aramis) au oare menirea de a incita elevul sa citeasca opera intreaga? Daca nu (si, desigur, nu!), atunci care e rostul? Lista lecturilor 'particulare' trebuie sa fie in concordanta cu programa si...aici e probleme. Inca de la clasele mici din programa lipsesc unii dintre scriitorii romani de referinta, iar dintre cei straini, sunt aceleasi fragmente din opere care nu mai sunt neaparat necesare pentru formarea unui copil din zilele noastre ("Aventurile lui Tom Sawyer")
Yuki
- de
zaraza sc
la: 31/10/2006 15:47:59
Ai dreptate, mai trebuie sa asimileze acest adevar si fiica-mea. Parca vad ca spune: "da, stiu, dar...tot nu-mi place sa ma intrebe in timpul predarii..."
Of, adolescentii din toate timpurile!... Aici sint nisipuri miscatoare si ne misca pina la lacrimi.
Yuki
- de
Lexis
la: 31/10/2006 20:15:12
Hai sa iti zic un secret...cunosc profesori care iti dau 2 pe loc daca nu ai tema facuta chiar si o singura data....de aia ce mai zici? si e sunt profesori foarte buni cu exceptia acestui -aparent- miic detaliu.Si inca ceva...nu toti profesorii tin cont ca tu (ca elev) sa pleci cu lectia invatata din clasa...adik pentru unii chestia asta nici makr nu e verosimila.Faza cu "nici un profesor nu ar lasa neexplicat sau nepredat un aspect important al lectiei, sau 'explicat' doar deductiv." a fost chiar misto =)) m-a facut sa zambesc ( si e greu sa scoti un suras de la mine zilele astea) Adica...hai sa fim seriosi,sunt unii incompetenti care te pun sa faci un rezumat la lectie si pe ala sa il inveti...doar am intalnit atatea si atatea cazuri....si cred ca si voi de asemenea,cel putin din auzite
zaraza sc
- de
onutza
la: 31/10/2006 20:15:12
este mai mult decat normal sa se faca literatura universala..., dar nu se face! asta ar insemna incarcarea programei, din punctul unora de vedere.problema nu este incarcarea, din punctul meu de vedere, ci brambureala in care se trateaza lucrurile.
profesoara de romana o sa-ti recomande probabil textele pe care le are pentru bac. teza unica nu-i problema neaparat a profesorilor, cat a copiilor care sunt supusi unui stes suplimentar, pentru inca o experienta pe care m inisterul vrea sa o testeze. intrebarile in timpul lectiei isi au rostul lor clar si yuki a spus in parte ceva despre asta. --------------------------------------------------------------------- timpul nu le rezolva pe toate
:)
- de
who_Cares
la: 01/11/2006 09:56:17
un profesor bun e cel al carui elev n-are nevoie de pregatire(exceptand cazu in care ala n-are habar ce vrea d la viata lui)....in cazu in care elevii n-ar mai avea evoie de pregatire..atunci profesorii ar avea "dreptui" ,sa zicem ,sa faca grevele pt care tot elevii platesc....k tot ne bat la cap ca nu ne asumam responsabilitatea...da pt gevele p care le fac profii...ei isi asuma raspunderea??? nu...tot elevu tre sa faca recuperari...si atunci normal k nu-i mai vine sa invete...din coruptie pleaca totul..cand un prof favorizeaza vizibil un elev..ceilalti il detesta=> nu il mai atrage nici ora nici materia....profu face greva pt bani...da aia p care-i ia din pregatiri pt k nu-si face bine treaba?!
mariecurie
- de
Yuki
la: 31/10/2006 21:52:02
" Morometii" la a treia mi se pare si mie ciudat, dar cu Tom si Huck ce ai?
------------------------------------------------------------- i've often seen a cat without a grin, but a grin without a cat it's the most curious thing i ever saw in all my life!
Yuki
- de
zaraza sc
la: 31/10/2006 22:54:33
Am anticipat reactia fiicei mele si am reusit sa fac astfel un test ad-hoc. A fost in toane bune ;) si dupa ce a citit textul tau despre scopul intrebarilor din timpul predarii, am intrebat-o cum i se pare. Raspuns: "Fain!" Neasteptat raspuns, probabil ca si pentru voi.
Aici sint nisipuri miscatoare si ne misca pina la lacrimi.
Lexis
- de
zaraza sc
la: 31/10/2006 23:03:43
Una din diferentele intre scoala de azi si cea de cu foarte multa vreme in urma, ca citeam zilele astea pe undeva, este ca pe atunci nimeni nu punea in discutie metoda profesorului. El taia si spinzura, iar elevii erau obligati sa faca ce li se cerea.
Cind un profesor e foarte bun in rest, ar trebui ca elevii sa inteleaga ca nimeni nu poate fi perfect. Aici sint nisipuri miscatoare si ne misca pina la lacrimi.
Din coruptie, da! Pentru ca a
- de
zaraza sc
la: 01/11/2006 11:19:11
Din coruptie, da! Pentru ca acolo sus nu-i intereseaza calitatea invatamintului, ci micile gainarii si aranjamente. Experiente sa zica lumea ca nu stau degeaba. Cei care vor sa faca ceva sint marginalizati ca le stau in coaste celor cu bani. Pina o sa aiba bani cei care merita...Cei cu idei bune se lasa pagubasi, pentru ca ei sint cei care studiaza, se perfectioneaza CU ADEVARAT, si nu au timp sa se lupte cu cei ce urmaresc profitul propriu.
Aici sint nisipuri miscatoare si ne misca pina la lacrimi.
who_Cares
- de
Yuki
la: 01/11/2006 11:46:54
Serios??!! Profesorii trebuie sa aiba dreptul sa faca greva? De cand?, nu vrei sa ceara cumva si permisiunea elevilor? Si de cand DOAR elevul face recuperari? Te pomenesti ca stau elevii singuri in clasa si recupereaza constiincios materia.Pentru cultura ta generala: cand este greva profesorii stau in scoala, dar nu tin ore ( unii insa tin); pt timpul asta nu-i plteste nimeni, grevele nu se platesc, ca sa castige bani vin la recuperari.
"profu face greva pt bani...da aia p care-i ia din pregatiri pt k nu-si face bine treaba?!"---- te-ai gandit mult pana ai scris asta? ------------------------------------------------------------- i've often seen a cat without a grin, but a grin without a cat it's the most curious thing i ever saw in all my life!
Yuki
- de
zaraza sc
la: 01/11/2006 13:50:57
Ce-mi plac discutiile cind nimeni nu stie adevarul din interior...;))
Recuperarea nu e o problema, un profesor poate reduce din materie, deoarece doar o parte din materie e obligatorie a se face. Sint si profesori care nu-si organizeaza bine materia si ramin in urma chiar si fara timpul acordat grevelor. E rau ca elevii isi ies din ritm. Vreau sa stiu cit la suta din profesori au stat in clasa pe parcursul grevei...Se sta in clasa mai ales la tara...din cite stiu, dar aici in oras...nu! S-au facut ceva recuperari simbata, o picatura in ocean, de ochii lumii, ca sa-si ia banii...la materiile asa-zis importante...ca daca un elev e bun la desen, ar avea dreptul sa faca desenul la modul serios, nu cum se face citeodata... Da, sint si cazuri cind un profesor da note bune la cei care vin la pregatiri; sau nu-si da interesul in clasa asa cum si-l da la pregatiri; sau care predau o engleza depasita, dar sint foarte cautati pentru meditatii...probabil ca le baga bine in cap materia asta... Aici sint nisipuri miscatoare si ne misca pina la lacrimi.
who Cares
- de
onutza
la: 02/11/2006 00:01:11
pe mine unde m-ai incadra avand in vedere ca, nu mai departe de anul trecut, am avut eleva cu 10 la examen, fara sa ia ore(parintii nu-si permit), si elev cu 4.
--------------------------------------------------------------------- timpul nu le rezolva pe toate
yuki
- de
donquijote
la: 01/11/2006 19:37:03
cand ai citit ultima data povestile lui tom si huck?
s-ar putea ca un copil sa le vada putin altfel decat noi, dar... pe langa faptul ca sunt total contrare spiritului de 'political correctness' care bantuie in ultima vreme, sunt ca un monument dedicat anarhiei si dezordinii. mie mi-au palcut la nebunie si as fi vrut sa fiu ca tom sau huck. din pacate, sau din fericire, raul care trecea prin zona nu era potrivit(prea mic si putea), padurea era departe si ca sa ajung la vreo pestera trebuia sa iau trenul... poveste adevarata: tin minte ca dupa ce rulase unul din multiplele filme istorice, (nu-mi aduc aminte care) era o scena cu doi care se fac frati de cruce taiind vena in zona incheieturii. pe unde ma invarteam in vacanta, la bunica, era o gasca de copchii de 8-10 ani care se tot discutau cum sa se faca frati de cruce si au incercat sa faca rost de o lama, noroc ca unul din parinti mai atent (profesoara:)) s-a prins si a facut ordine. facea inspectie in fiecare zi sa vada daca n-avem vreo taietura.:). nu tot ce e simpatic e si educativ la orice varsta...semnele alea cu 10/12/16 ani la filme nu sunt puse de flori de cuc, ci ca parintii sa explice copiilor despre ce e vorba, sa nu inteleaga gresit. la carti e mai greu. mai ales daca e vreun copil cu initiativa si incepe sa citeasca tot ce gaseste prin biblioteca.
batman batman
- de
who_Cares
la: 02/11/2006 00:01:11
pai da normal ca ala care face pregatiri isi face treaba pt k e platit mai mult k la scoala....si nici nu plateste impozit pe astfel d lectii...eu spuneam k nu-si face treeaba la ore.si cu greva...ei si ce daca stau in scoala si nu predau?! p elevi ii ajuta cu ceva?!=))...si fac recuperari pt a fi platiti..pai pe spinarea elevilor o fac...ei trebuie sa mearga sambata la scoala sau sa stea dupa program....nu spun k nu au dreptu....am pus in ghilimele prima data...da na...au dreptate pt k din pacate guvernu Romaniei nu-i respecta....numai k pt gevele lor...si pt ca ei sa-si ia banii pe acea perioada de greva trebuie sa vina elevu sambetele la scoala...si ironia.....da normal ca m-am gandit...eu spun doar punctul de vedere al elevului...ai carui parinti trebuie sa scoata din buzunar mult pt pregatiri(nu luam in considerare cazul in care elevul e putin incet la minte sau nu stie ce-i cu el)...al elevului care nu mai are weekend...al elevului care mai are si bac sau examen national...al carui profesor de geografie vine la ore si ba vorbeste despre cat al castiga el in Spania la capsuni sau zice"aveti manual conspectati"...nu poti sa spui ca astia is profesori....din pct de vedere al elevului care nu intra la o facultate pentru ca nu stiu care prof a "umflat" nota altuia in teza de examen...nu spun k toti fac asta....dar..e dea ajuns k 10% sa o faca pt ca o suma de oameni sa nu mai intre la facultatea la care doresc. Sunt si profesori demni de toata aprecierea...dar sunt si care(din experienta personala) stiu mai putin decat elevul in domeniul lor...nu stiu cine le-o dat voie sa termine o facultate-de fapt alt profesor
|
![]() |
-------------------------------------------------------------
i've often seen a cat without a grin, but a grin without a cat it's the most curious thing i ever saw in all my life!