te provoaca sa gandesti
Am plecat dintr-o firma in care nu exista asa ceva, desi exista. Nu tu politica de personal, nu tu politica de salarizare, nu tu politica de promovare. In schimb team buildinguri la greu pentru intregirea echipei care are cam 300 de angajati. doua serii obligatoriu cu impartiri subiective intre prima si a doua serie, cu barfe la greu etc. Asta inseamna HR si team building?
comentarii (4):
resursele umane mereu inovatoare
- de
kiki hap
la: 11/10/2006 20:37:25
Ce bine le zici. Exact asa si era! mai mult, am plecat si am constatat ca nici cartea de munca nu-mi era completata. Acusica fac o luna si nu am sanse sa o iau prea curand.
In ceea ce priveste cultura manageriala, unul singur dintrei cei de acolo se pretinde mai manager si mai inteligent si mai a tot stiutor in ale psihologiei si managementului decat toti. ghici cine e? Chiar tipa de la HR. Plateste peste tot pe unde apuca, culege diverse certificari ca sa aiba atestari la dosar, iar la recrutare vei pus sa desenezi copacei cu crengi in vant si scaune in diverse pozitii. Mai mult, daca comentezi esti bagat la colt si amenintat. Asta e politica. Nimeni nu maraie.
Kiki hap
- de
Andre29
la: 12/10/2006 06:57:10
mai a tot stiutor in ale psihologiei si managementului decat toti. ghici cine e?
Femeia de serviciu? la recrutare vei pus sa desenezi copacei cu crengi in vant si scaune in diverse pozitii. Trebuie sa fie si cineva care sa le deseneze si pe astea nu? ;) Acum fara gluma, testul copacului este un test proiectiv de personalitate care se practica. Nu stiu nici un test cu scaunele dar ma voi interesa. Nu sunt deloc suficiente insa. Faptul ca ea se duce pe la tot felul de cursuri si-si ia certificari nu face altceva decat sa provoace o stare de bine, pentru ea. Management de resurse umane inseamna cu totul altceva decat situatia descrisa de tine. Din pacate in multe firme s-a importat denumirea nu insa si ceea ce presupune aceasta munca. Pe langa a face angajari, a tine cartile de munca si salarizarea personalului trebuie sa se aiba in vedere schema de personal (o schema prea incarcata inseamna costuri mari si deci ineficienta), modul de educatie continua pentru angajati, posibilitatile de avansare, crearea echipei si multe multe altele. Nu este suficient sa citesti carti, pentru ca pana la urma lucrezi cu oamenii, e nevoie si de putin fler si intr-adevar psihologie. Oricum acumularea cunostintelor teoretice este primul pas. ________ "amicus certus in re incerta"
management-ul resurselor umane ...
- de
Grettel
la: 07/11/2006 18:46:14
...se presupune a se integra in procesul de management general. Insa in masura in care management-ul se face "dupa ureche", lipsind cu desavarsire, team-buildingurile se considera un fel de minivacante platite, o compensatie pentru orele rutinante de munca, in conditiile lipsei in care un business plan pe termen lung la nivel organizatinal. Si atunci cum sa mai vorbim de "coaching" sau managementul carierei, cand nici macar descrirea postului nu este clara? Cand nici macar managerii nu stiu sigur unde vor ajunge, au ca singura strategie nepotismul si traiesc din tun-uri sau ocazii?
Nu toate firmele lucreaza asa, insa majoritatea. Sa facem din ce in ce mai bine!
|
![]() |
poate fi cel mult numit "team buliding mioritic"... desi din ce imi spui tu acolo, seamana mai degraba a sex in grup (daca consideram alegerile ca facand parte din ritualul de imperechere).
spre necazul nostru situatiile sunt cumplite la nivelul asta. majoritatea sunt feude iar angajatii un fel de negrii din perioada coloniala. exceptiile sunt rare, dar exista.
un mare handicap e faptul ca bunele obiceiuri tind sa se strice in timp ce proastele obiceiuri se copiaza si se multiplica cu titlul de "intelepciune populara" - asa e la noi.
nu numarul de angajati dicteaza o politica de personal ci tipul de cultura manageriala (cu mari influente in cultura organizationala) a firmei sau organizatiei.
daca vrei sa aprofundezi, sunt carti bune si materiale interesante pe net despre HR.