-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Decembrie '89


de marty la: 15/10/2006 21:10:00
modificat la: 18/10/2006 19:17:15
voteaza:
Ce credeti despre cei care au facut revolutia din Decembrie '89 ?
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (22):


* - de picky la: 18/10/2006 20:54:33
Adrian Fuchs :

Prietene, tu nu stii ce spui. In decembrie '89 n-a fost revolutie. Nu in Romania. Ti-o spun ca unul care a trait al naibii de pe viu acele intamplari.

Daca vrei pareri despre oamenii implicati, atunci trebuie sa precizezi. Au fost mai multe categorii. Si nu pot fi tratati la pachet.
#152063 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
marty - de Lascar Barca la: 18/10/2006 23:24:33
Cind pui o asemenea intrebare ne-ar place sa stim in ce ape te scalzi.
Ca unul care a vazut multe, chiar inainte de 16 decembrie, sunt total de acord cu picky.
#152121 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
eu habar nu am - de Horia D la: 19/10/2006 02:05:23
pentru ca eram prin new york...
dar vazand ce s-a intamplat dupa asa zisa revolutie, pot sa spun ca aceasi oameni, doar steagul a fost putin schimbat
#152126 (raspuns la: #152121) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de rolia la: 19/10/2006 09:13:43
Ceea ce s-a intamplat in decembrie '89 numai revolutie nu a fost .Au crezut sau poate mai cred asta naivii .Tu intrebi ce credem despre cei care au facut revolutia .La cine te referi ? ; la cei care au pus la cale lovitura de stat sau la masa de manevra ? . Despre primii ce sa spun ? Conduc destinele tarii (pe fata sau din umbra) , ceilalti si-au platit si inca mai platesc portia de naivitate .
rolia
#152133 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
### - de Baloo_ la: 19/10/2006 19:39:56
De cei ce au facut ce ai numit in topic nu ai auzit tu. ... Si nici eu, chiar daca am bantuit atunci pe strazi de credul.

Am plecat de la ipoteza ori ca folosesti cuvantul revolutie fara sa-i cunosti definitia, ori ca ai auzit tu ca ar fi fost o revolutie undeva, candva.

Habar n-am sa fac un pronostic. Sic!
#152152 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
draga Adrian... - de marty la: 19/10/2006 19:39:56
Nu m-am referit la cei care au manipulat si deturnat intentiile si actiunile celor din strada. La cei care au luat puterea pentru a continua de pe pozitii noi aceleasi metehne...

Dizidenta era nula, intelectualitatea ocupata cu lustruitul sistemului, toti din cei care sunt astazi potentati economici, politici, "granguri" ai societatii sub toate aspectele sale, erau mici, servili, aplecati, inexistenti.

Ma refer la cei care au infruntat dictatura causista, sistemul mafiot totalitar socialist. Pe vremea cand armata nu era "cu noi", securitatea, militia si intreg aparatul represiv, erau in functie, fara sa aiba intentia de a ceda.

Ce credeti despre acei oameni ?
#152155 (raspuns la: #152063) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Ce credeti despre cei care au - de om la: 19/10/2006 15:28:06
Ce credeti despre cei care au facut revolutia din Decembrie '89 ? = cred ca s-au achitat de rolul avut cu brio:
-cei care au vrut un os de ros ... il au
-cei care s-au vrut doar masa de manevra ... au fost
-cei care au vrut sa fie carne de tun ... au fost

Am o mica problema (nu stiu cum sa-i "etichetez" ;)) cu cei mai ametiti care nu stiau pe ce lume erau/sunt si continua sa puna intrebari, despre ceea ce a fost/este, la modul inocent fara sa caute sa obtina ceva beneficii ;))
#152176 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
marty - de picky la: 21/10/2006 12:15:42
Adrian Fuchs :

Nu m-am referit la cei care au manipulat si deturnat intentiile si actiunile celor din strada. La cei care au luat puterea pentru a continua de pe pozitii noi aceleasi metehne...
Astea-s sabloane. Nici eu nu m-am referit la coacerea painii.

Dizidenta era nula, intelectualitatea ocupata cu lustruitul sistemului, toti din cei care sunt astazi potentati economici, politici, "granguri" ai societatii sub toate aspectele sale, erau mici, servili, aplecati, inexistenti.
Nu, domnule, nu erau cum zici cei cu pricina. Dadeau la saiba din greu si cu simt de raspundere. Ei pur si simplu ERAU si SUNT. Limpede ?
Iar "revol'tiile" si-le-a facut cu multa migala insasi Ceausescu, in beneficiu propriu ! Si aia socialista si aia postmortem.

Ma refer la cei care au infruntat dictatura causista, sistemul mafiot totalitar socialist. Pe vremea cand armata nu era "cu noi", securitatea, militia si intreg aparatul represiv, erau in functie, fara sa aiba intentia de a ceda.
Toti au infruntat. Unii cu farfuria goala, altii cu caloriferu' rece, altii cu tarnacopu-n dreapta si trascau-n stanga. De aici si rascoala sau razmelita sau revolta, dar nici o revolutie ! Clar ?

Armata, militia, securitatea NU AU FOST NICIODATA CU NOI.
Acele organizatii (atentie, nu institutii) au fost si vor fi intotdeauna obediente si in siajul puterii. Uneori chiar la prova acesteia.

Despre acei neoameni nu cred nimic. In schimb sunt foarte emotionat de reusita lor in viata si de capacitatile lor nemaipomenite si de priceperea lor intr-ale mocirlei.#152528 (raspuns la: #152155) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Oala conferintei da in foc - de zaraza sc la: 24/10/2006 16:24:34
Asta e unul din subiectele cele mai fierbinti. Inca.
Sa o luam incetisor, fara ura si partinire.

A vrut sa fie o lovitura de stat, da? Si le-a scapat de sub control...
Oricit v-ati simti inconjurati de cei omnipotenti, si ei trebuie sa faca fata economiei de piata sau paiata cum doriti. Trebuie sa faca fata pluripartidismului care nu le era in plan. Dupa o vreme deja va trebui sa vorbim de urmasii celor care au urmarit lovitura de stat...care se vor schimba vrind-nevrind, urmind alte scoli si avind alta educatie.

Picky:
Cum si-a facut Ceausescu revolutia post-mortem in beneficiul propriu? Sint curioasa...

Revolutie sau altceva: putem sa-i spunem cum vrem...tot aia vedem in jur...din punct de vedere obiectiv, desigur...

Din obisnuinta rastalmacesc cuvintele, asa ca "cei care au facut " pot fi:
1. cei care au inceput a face lovitura de stat.
...hmmm, ce sa zic...ulciorul nu merge de multe ori la apa. Pina la urma tot se sparge...aveti putintica rabdare, chiar daca se cere o virsta matusalemica, important e sa stim ca li se infunda acestei clase...

2. cei care credeau la un moment dat ca ei chiar sint in plina revolutie.
fraieri? visatori? dar avem nevoie de ei in continuare.

Decit numai din prima categorie, mai bine numai din a doua.

Parerea mea!
#153152 (raspuns la: #152528) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Revolutie - de M a o la: 24/10/2006 17:42:47
REVOLÚŢIE, revoluţii, s.f. I. 1. (Fil.) Ansamblul transformărilor calitative profunde care cuprind fie un sistem în întregime, fie unul sau mai multe subsisteme ale acestuia. 2. Schimbare bruscă şi de obicei violentă a structurilor sociale, economice şi politice ale unui regim dat. 3. (Pop.) Răscoală, revoltă.
sursa DEX 98


Ce mai tura-vura, a fost revolutie. Si continua, inca.
Adevarul se trambiteaza acum in gura mare, peste tot, da' nu-l mai baga nici dracu' in seama. De ce? Pentru ca asta s-a vrut. Si s-a reusit. Sa devenim nepasatori si sa ne fie lehamite de orice scenariu, oricat ar fi el de ticalos. Cui ii mai pasa acum ca totul a fost regizat si hotarat afara iar romanasul folosit ca fraierul, carne de tun? Ca cei saptejdemii de morti au fost calculati initial ca posibile "pierderi" si trambitati prin media cu atata siguranta din inertie, netrecandu-le macar prin cap ca s-ar putea ca romanasul sa nu fie chiar atat de viteaz, sau pur si simplu ca nu va merge totul asa "snur".

"Ce credeti despre cei care au facut revolutia din Decembrie '89 ?"
Cred ca si-au atins scopul. Nu a mers totul ca la carte, (romanul e imprevizibil) dar pe termen lung, s-a ajuns la calea batatorita dinainte de altii. Piata de desfacere destul de importanta (vezi importurile), lada de gunoi incapatoare (vezi aceleasi importuri), mana de lucru ieftina, pozitie in coasta rusilor, aliante servile, o tara de supt, o populatie zombi, un stat servil si dezorientat si altele, care nu-mi mai vin acum in minte.
Asta cred.

======================================================
Damned! If a man has no right to kill another, what kind of world is this!?


#153162 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
zaraza sc - de picky la: 24/10/2006 20:31:43
Adrian Fuchs :

Regret pentru tine dar cred ca nu ai inteles nimic. Nici din decembrie '89 nici din postarea mea. :(

Cat despre catalogarea ca lovitura de stat, aceasta este total neconforma cu notiunea respectiva. Lovitura de stat putea sa dea Verdet sau Milea sau Postelnicu sau Vlad etc. Adica cineva singur sau in grup, din cadrul puterii. Nu Iliescu, manca-i-ar viermii si sufletul.
#153190 (raspuns la: #153152) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
picky - de zaraza la: 25/10/2006 02:04:43
Iar "revol'tiile" si-le-a facut cu multa migala insasi Ceausescu, in beneficiu propriu ! Si aia socialista si aia postmortem.


vrei sa detaliezi, pls?

pe vremea revolutiei aveam 14 ani si nu ma preocupa. apoi n-am aprofundat. chiar am un gol in domeniul asta si ma intereseaza. deci fara misto.

zaraza
#153253 (raspuns la: #152528) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
zaraza - de picky la: 25/10/2006 10:38:49
Adrian Fuchs :

Nu am facut misto si nici nu as face de asa ceva.

Asadar : in decembrie '89 niste oameni s-au revoltat, adica s-au rasculat sau daca vrei au produs o rebeliune sau o razmelita. Aceasta rascoala a fost cvasispontana. Nu poate fi vorba de o revolutie din cauza ca o revolutie presupune o preparare anterioara, sau niste acte preparatorii , o organizare, o conducere si un program precum si un scop determinat. Nu a fost nici pe departe vorba asa ceva. A fost doar un recipient prea plin si sub presiune (merge si opresiune), care recipient a cedat acolo unde era peretele sau mai slab sau mai subtire sau cu fisuri. Locul cu pricina se cheama TIMISOARA. Si au urmat circa 72 de ore de "razboi civil" total dezorganizat, o dementza si un vacarm cu tunuri, tancuri, proiectile, morti, raniti si o tensiune maxima, dar si o incrancenare de genul "acum sau niciodata" sau "vom muri, dar vom fi liberi" sau "ce-am avut si ce-am pierdut". Apoi s-a cerut "sa fie judecat, aicea in Banat". A fost ceva usor de povestit dar greu de perceput. In acea perioada am primit cateva telefoane succesive de la un necunoscut din Brasov care pur si simplu vroia sa stie ce sa intampla si era foarte emotionat. Formase numarul la intamplare. Probabil ca ceea ce i-am spus eu a spus mai departe. Era de la 450 km alaturi sufleteste. Nu pot sa exprim ce mult a insemnat sa stii ca esti sprijinit, chiar daca doar onorific. Acum cand rememorez scriindu-ti, ma trec fiori si carnea pe mine tremura.
Asa. Apoi niste jigodii (citeste Iliescu si ai sai) s-au erijat in creierul "revolutiei", botezand-o ca atare si inventand teroristi si alte bazaconii. Deci totul se bazeaza pe minciuna si pe fals. Nu revolutie, nu lovitura de stat. Eu as compara cu insusirea unui lucru aflat pe marginea drumului, temporar al nimanui. Si nerevendicat de cineva.
In ceea ce priveste "revolutia socialista", este de notorietate ca Ceausescu a fost "primul revolutionar al tarii" ( asa cum ulterior am avut un prim poponar al tarii sau un prim matelot al tarii) si astfel desigur ca a si fost atat initiator cat si beneficiar al acelei "revolutii".Iar "revolutia postmortem" si-a facut-o cu mana lui, prin batjocorirea poporului, prin infometarea acestuia, prin indobitocirea romanilor, prin jecmanirea lor, prin opresiune si privatiuni de toate cele, inclusiv de toate libertatile.
Din pacate "revolutia" continua ... este perpetua ...
#153270 (raspuns la: #153253) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
picky - de zaraza la: 25/10/2006 23:57:00
multumesc pentru detaliere, imi foloseste.
acuma, tu zici ca rebeliunea a fost o chestie spontana, o izbucnire a maselor, care a fost ulterior folosita de cativa smecheri ce au stiut sa se erijeze in leaderi.

o intrebare: cum se face totusi ca toate statele comuniste au avut rebeliuni cam in aceeasi perioada si ca toate au reusit? nu crezi ca asta e un semn ca a existat un plan initial? ca scanteia nu a aparut la intamplare, ci ca cineva a aprins bricheta iar lemnele uscate erau exact unde trebuiau sa fie?

zaraza
#153412 (raspuns la: #153270) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
zaraza - de picky la: 26/10/2006 09:05:06
Adrian Fuchs :

Nu toate statele comuniste ! Erau 14 state comuniste. Trei inca mai sunt : Cuba, Coreea de Nord si China. Partial si Mongolia si Vietnamul.
Nu stiu cat a fost plan si cat a fost o incercare de liberalizare si de rezolvare a problemelor fara iesire. Cred ca intentia din partea lui Gorbaciov a fost de destrangere a suruburilor, care a scapat din mana, pana la epuizarea filetului.
Chestia a inceput in Ungaria, din punct de vedere actional, cu lasarea DDR-istilor sa treaca in Austria. Ceilalti au vazut ca se poate rupe un zagaz si au prins curaj. Dar acolo la fel ca si in Polonia, Cehoslovacia nu a fost rebeliune ci manifestatii si proteste coroborate cu masuri de liberalizare ale autoritatilor. In acest timp noi vedeam la televiziunile maghiare si sarbesti precum si la cele prin satelit ce se intampla in "lagarul socialist". Auzeam si la radio. Asa lumea a inceput sa capete exemple, sa prinda curaj si sa ridice capul.
#153474 (raspuns la: #153412) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
gust amar - de proletaru la: 26/10/2006 18:48:51
despre CE a fost in dec. 89 vom afla probabil peste cateva zeci de ani, atunci cand marile puteri isi vor da la FREE arhivele referitoare la acele vremuri.
despre cei care au fost atunci pe strazi, numai de bine, despre cei care erau la "butoane", nu stim decat o infima parte, in ciuda cartilor, documentarelor sau marturiilor.
ma gandesc cu groaza prin ce am trecut in acele momente, pe strazile brasovului. bine c-am scapat teafar!

in principiu armata si securitatea, teroristii, diversionistii, habaucii si curiosii au tras in aer. noi, ceilalti, am tras aer in piept.
#153537 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
picky - de zaraza la: 29/10/2006 21:56:07
multumesc pentru detalieri. nu-s in masura nici sa confirm, nici sa infirm, cum iti ziceam, subiectul ma depaseste. momentan acumulez.

merci,

zaraza
#154333 (raspuns la: #153474) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Picky - de zaraza sc la: 30/10/2006 12:06:01
Da, ai dreptate, nu putea fi lovitura de stat...
In rest, aceeasi parere despre Iliescu...care a facut multi pui.
Nu-i nicio problema daca avem alte pareri, nu? Ei asta vor, sa fim dezbinati...


Aici sint nisipuri miscatoare si ne misca pina la lacrimi.
#154428 (raspuns la: #153190) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
nu stiu decat din povestiri a - de who_Cares la: 02/11/2006 00:01:11
nu stiu decat din povestiri asa ca despre asta nu ma hazardez sa spun ceva sigur...imi pare rau doar pt faptu' ca azi nu mai e respectu' pt cei care au murit acolo pentru un ideal ..si noi acum ne intoarcem tot la un fel de autoritarism...dar mai mascat...daca unii au facut ceva pt noi...macar sa le ducem mai departe visul...da nah....cateodata...sau de mai multe ori poporul roman calca in picioare trecutuu si nu si-l amintesc decat in vreun moment in care in prezent e pe cale sa fie din nou calcat in picioare...uite asa au murit ei in '89 pt un soi de libertate de care noi acum ne lepadam...
#154836 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
De ce nu-l intrebatzi pe Bush senior - de Klaus S la: 02/11/2006 00:01:11
sau pe Gorbaciv ? Cu sigurantza ca va pot spune mai multe.Ar trebui sa-i multzumim in fiecare zi Generalului Iulian Vlad ! De ce ??Pentru simplul fapt ca Romania mai exista in forma actuala . Pentru ca , daca era dupa dorintza prietenilor Bush si Gorbi , azi Romania nu ar mai fi decat 50 % din ce era . Eu am trait vremurile respective activ ! Doi oameni s-au opus atunci acestor planuri : Generalul Guse si Generalul Vlad. Primul a " facut " cancer si a murit , celalalt a facut destula puscarie .
#154872 (raspuns la: #152063) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
who Cares - de Mimoza la: 06/11/2006 19:47:14
Da, sunt de acord cu tine. Am trait toate evenimentele acolo pe strada in Timisoara...am crezut sincer cu lacrimi in ochi, cu rugaciuni disperate pe buze. Am vazut cunoscuti murind. Unii dintre ei chiar vitejeste, altii din greseala. Dar oricum nimeni nu isi aduce aminte de ei, poate rudele pline de amaraciune si dezamagire.Totdeauna poporul roman a calcat in picioare trecutul.
In rest sunt de acord cu picky.
Problema este ca nici nu stiu de ce am scris..de fiecare data cand imi amintesc am o stare de revolta..iar in gusa multe reprosuri..pe care..cui sa le spun?
#155523 (raspuns la: #154836) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
#154872, de Klaus S - de RSI la: 06/11/2006 15:58:54
Da, sigur, inca un mare "patriot securist" ...
==================================================
"Beer is proof that God loves us and wants us to be happy."

~ Benjamin Franklin
#155543 (raspuns la: #154872) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...


loading...

cautari recente
mai multe...

linkuri de la Ghidoo: