-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

O imagine a maturitatii


de Ovidiu Scarlat la: 21/10/2006 16:12:00
modificat la: 23/10/2006 20:49:00
taguri: Eseuri 
voteaza:
Eram azi in masina si am vazut un copil mic care ii spunea mamei sale tot ce vedea, “am ajuns la gara”, “pe aici trece trenu’”, “pe aici merge autobuzu’”, “uite gara” etc.

Cu trecerea timpului ajungem sa nu mai spunem tot ceea ce vedem. Lucrurile sunt descoperite deja, nu trebuie sa mai spunem “uite un bloc turn”. Este o dovada de maturitate.

Acest algoritm de gandire (daca e bine spus) se poate aplica pe toate laturile vietii. Cred ca este o dovada de maturitate cand cineva stie sa taca, sa nu spuna tot ce vede. Si nu ma refer acum la ascunde niste lucruri care trebuie spunse dar sunt multe lucruri care nu aduc nici un folos daca sunt spunse.

Sa analizam putin, cum ar fi ca eu sa merg pe strada cu tine si sa-ti spun: “uite o masina”, “merge pe strada”, “uite o casa”, etc. Exact aceeasi senzatie este determinata de cel care nu stie sa taca.

Legat de acest subiect, am citit in ultimul timp undeva, dar nu mai stiu unde, despre faptul ca cea mai sigura metoda de a-i face pe altii sa nu aiba incredere in ceea ce spui este ca sa-ti dai cu parerea despre orice lucru ca si cand ai fi cel mai mare specialist in domeniu. Una este sa spui: “nu stiu prea bine cum e mai bine, dar din informatiile pe care le am treaba este cam asa… “, si alta e sa spui: “bai nene, fa asa cum iti spun eu… asa si asa, iti spun eu ca asa-i”.

Dar sa ma intorc la ceea ce am spus prima data. As putea sa dau si un mic exemplu. Sa zicem ca vezi un apropiat, si observi ceva din intimitatea lui, poate un lucru de care-i este rusine, un lucru despre care sigur nu vrea sa discute. Mergem mai departe si spunem ca el a realizat ca tu stii. Dar tu te porti ca si cand nu ai aflat, nu spui nimic, si uiti. Cred ca aceasta este o dovada de maturitate. Exempele pot fi nenumarate. Sunt atatea ocazii in fiecare zi in care putem sa tacem…

P.S. Nu vreau sa fiu inteles gresit. Nu vreau sa spun ca un om matur este acela care nu-l auzi deloc vorbind, din contra, o vorba spusa la momentul potrivit este iar o dovada de maturitate.
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (0):

Nu exista comentarii

-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...