-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

"Anti-românul" Cioran


de Filip Antonio la: 28/02/2004 11:30:00
modificat la: 28/02/2004 13:09:41
voteaza:
În primul rând vreau să vă recomand o lectură foarte interesantă "Pro & Contra Emil Cioran - Între idolatrie şi pamflet", Editura Humanitas 1998. Este o culegere de texte despre Cioran publicate mai ales în România, între 1934 şi 1989. Sunt semnate, printre alţii, de nume de rezonanţă precum Mircea Eliade, Nichifor Crainic, George Călinescu, Lucian Blaga, Marin Sorescu, Eugen Simion, etc.

Textele sunt fie elogioase, fie critice sau de-a dreptul pamflete. Remarc reacţia stârnită de un fragment din "La tentation d'exister", apărut la Paris în 1956. Iată-l:

"Mărturisesc că am considerat odinioară ca o ruşine faptul de a aparţine unei naţii oarecare, unei colectivităţi de învinşi, asupra originii căreia nu-mi era îngăduită nici o iluzie. Credeam - şi poate că nu mă înşelam - că noi ne tragem din drojdia barbarilor, din resturile marilor năvăliri, din acele hoarde care, ostenind să-şi continue drumul spre Apus, s-au aşezat de-a lungul Carpaţilor şi Dunării, căutându-şi un culcuş ca să vegeteze - masă de dezertori la graniţele Imperiului Roman, vulg mizerabil spoit cu un pic de latinitate"

...

"Cum poţi să fii român? - Era o întrbare la care nu puteam să răspund decât printr-o durere de fiece clipă. Urându-i pe ai mei, urându-mi ţara şi ţăranii ei atemporali, îndrăgostiţi de toropeală şi crpând de stupizenie, mă ruşinam că mă trag din ei, îi renegam, refuzam să accept subeternitatea lor, certitudinile lor de larve osificate, visarea lor geologică. În zadar le căutam pe chip freamăul sau semnele revoltei: în ei, vai! murea încet maimuţa. La drept vorbind, nu aparţineau oare regnului mineral? Neştiind cum să-i scutur, cum să-i însufleţesc, îmi trecu prin minte să-i extermin. Dar nu poţi masacra pietrele:"

...

"Nu încetam să blestem accidentul care făcuse să mă nasc printre ei...Ţara mea, a cărei existenţă, în mod vădit, nu-şi avea nici un rost, îmi apărea ca un rezumat al neantului sau ca o materializare a inconceptibilului, ca un fel de Spania fără secol de aur, fără cuceriri şi nebunie şi fără un Don Quijote al amărăciunilor noastre. Să fii dintr-o astfel de ţară, ce lecţie de umilire şi de sarcasm, ce calamitate, ce lepră!".

Aşadar textul e datat în 1956. Reacţia a fost promptă. În următorii ani au apărut replicile în România. N-am să vă reţin atenţia cu demascări de tip "înfierare cu mânie proletară" semnate de nişte non-entităţi. N-am să menţionez nici textele jenante (astăzi) semnate de critici de mare valoare ca George Călinescu sau Barbu Cioculescu. Nu mă refer nici la critica de la sfârşitul anilor 50 a filosofului Lucian Blaga, care nu l-a avut niciodată la inimă pe Cioran. Am să vă citez dintr-un singur articol, publicat în 1962 în "Glasul Patriei", organ de propagandă al regimului destinat diasporei.

"Din şleahta detractorilor trădători şi renegaţi care s-au lepădat de ţara românească pe care astăzi încearcă să o împroaşte cu noroi, face parte şi un neînsemnat scrib, pe nume Emil Cioran, aşa-zis filosof al unui curent decadent care se intitulează "existenţialism"", începe fulminant articolul din Glasul Patriei.

Autorul nu uită să ne informeze că "Emil Cioran nu face patre dintre tinerii care au îmbrăţişat legionarismul înşelaţi de iluzia mântuirii naţionale în care se învăluia meşteşugit un ucigaş de rând cum a fost Corneliu Zelea Codreanu. El era perfect conştient că maduva acestei organizaţii era criminalitatea".

Bref, to cut a long story short, articolul conchide: "Talentatul şi harnicul popr român, în care renegaţi de teapa lui Cioran încearcă să împroaşte cu noroi, şi-a ocupat de mult locul de cinste în rândul celor mai înaintate naţiuni ale lumii. Prin revoluţia de la 23 august 1944, în fruntea căreia s-a aflat eroica clasă muncitoare română şi care a adus ţării eliberarea de sub jugul reacţionar al burgheziei şi al dictaturii...Tocmai de aceea, într-o epocă în care poporul român, electrizat de energia revoluţionară, creează într-un singur deceniu cât au creat alte popoare în sute de ani, ieşirea nesocotită a lui Emil Cioran nu e numai un act de renegare degenerată, nu e numai un act de neruşinată calomnie, dar şi un act de demenţă şi imbecilitate intelectuală".

Vă întrebaţi oare dacă textul aparţine unui propagandist comunist? Nu. Textul de atribuit lui ... Nichifor Crainic, aflat la închisoare în acel an. Este drept că un neobosit simpatizant legionar de pe internet Nicolae Niţă, susţine că textul nu ar aparţine lui Crainic http://pages.prodigy.net/nnita/crainic2.htm, dar editorul ediţiei de la Humanitas nu face nici o precizare la acest text, deşi la altele au apărut rectificări.

La textele mai târzii - chiar în perioada causşistă - vor apărea elogii din partea unor oameni fără nici un fel de simpatii legionare sau chiar de dreapta ca Marin Sorescu, Eugen Simion sau Radu Florian care l-au cunoscut personal pe Cioran şi au scris despre modestia sa, despre dragostea lui faţă de Sibiu (oraş pe care-l considera cel mai frumos din lume) şi faţă de limba română.

Azi Emil Cioran este un nume consacrat nu numai în România dar şi în Franţa unde este considerat pruintre cei mai mari stilişti ai secolului XX şi este alături de Eliade şi Ionesco una dintre marile valori româneşti pe plan mondial. Ca şi Caragiale (care se "săturase de România" şi s-a exilat, murind departe de ţară), Cioran a scris lucruri aspre despre România şi români. Datr asta nu înseamnă nimic. Cu tot naţionalismul lor real sau de carton, oameni ca Nichifor Crainic sau mai nou Adrian Păunescu vor rămâne nişte nume în cultura română, dar nu în în cea universală aşa cum este Emil Cioran.
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (16):


La un moment dat, probabil si - de gabriel.serbescu la: 29/02/2004 16:56:36
La un moment dat, probabil si dintr-un soi de reabilitare postuma, parte a elitei romanesti au definit sentimentele lui Cioran drept ura din dragoste. Oricum nu a fost deajuns. Pentru multi romani, inclusivi utilizatori ai sit-ul asta, romanismul trebuie sa existe intr-o stare atat de pura, incat logic, nu exista.
Cei care l-au cunoscut pe Cioran insa, Tutea spre exemplu, au stiut sa-l aprecieze, iar vis a vis de ¨antiromanismul¨ lui nu au avut prea multe comentarii pentru ca prisosesc.
Romania in schimb ramane la un stadiu de nationalism narcisist, care nu-i face bine nici macar ei insisi.
E bine ca promovezi subiecte ca astea, Filip, felicitari incaodata, doar de la o justa apreciere a realitatii se pot schimba lucrurile, si doar daca diagnosticul e bun, un doctor poate prescrie retete.
#10969 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Consacrat mondialmente au ba, - de Daniel Racovitan la: 01/03/2004 09:42:52
Consacrat mondialmente au ba, nu imi place fandoseala lui pseudo-intelectuala, si poza tragica pe care si-o compune in mod studiat. Il suspectez chiar de bovarism.

..................................................................................
"-- Hei, uitati-va! regele e gol!"
#11016 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
"Fandoseala" lui Cioran - de Filip Antonio la: 01/03/2004 10:54:35
Câte cărţi ale lui Cioran ai citit (în limba franceză)? Ce părere ai despre limba franceză în care scrie?
#11022 (raspuns la: #11016) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
nu am citit in franceza are - de Daniel Racovitan la: 01/03/2004 11:16:34
nu am citit in franceza
are vreo importanta?


..................................................................................
"-- Hei, uitati-va! regele e gol!"
#11025 (raspuns la: #11022) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
E esenţial - de Filip Antonio la: 01/03/2004 11:32:58
Cioran este considerat unul dintre cei mai mari stilişti francezi al secolului XX. Mai citeşte şi apoi revin-o cu o părere mai avizată, mai puţin umorală.
#11028 (raspuns la: #11025) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Eu gasesc ca e neesential: fo - de Daniel Racovitan la: 01/03/2004 13:18:41
Eu gasesc ca e neesential: forma asupra fondului.
Eu nu-i analizez opera din punct de vedere stilistic.

..................................................................................
"-- Hei, uitati-va! regele e gol!"
#11050 (raspuns la: #11028) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Ce ai citit de Cioran? - de Filip Antonio la: 01/03/2004 18:05:44
Ia fa-mi o insiruire.
#11075 (raspuns la: #11050) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Stilismul lui Cioran - de ionel la: 02/03/2004 14:38:31
Daniel zice aici ca Cioran e doar forma si totusi acum o luna in "Emil Cioran - viziune asupra vietii" ( http://www.cafeneaua.com/node/view/734#8313 ), il mai acuza pe Cioran de a fi ateu si anti-Christ. Acuzatia din urma sugereaza ce este destul fond in ceea ce zice Cioran pentru a provoca un asemea atac invaluitor de flanc (adica forma contra fond).

Trist, dar probabil adevarat, stilismul lui Cioran a fost doar o angoasa ce a provocat o obsesie de o viata de a supracompensa pentru faptul ca nu era francez de origine. De fapt, chiar si anti-romanismul lui poate fi vazut prin aceasta prisma, a unui emigrant care incerca sa se distanteze cat mai mult de patria mama pentru a-si ingropa durerea si dezamagirea, si pentru a-si suprima spiritul de vinovatie ca a parasit Romania.

Ignorand acest stilism, acest aspect efemer si francocentric al operei lui Cioran, putem descoperi miezul filozofiei lui -- agnostica ori umanist-seculara, depinzand de unghiul cititorului.
#11153 (raspuns la: #11075) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Cioran "anti-Christul" - de Filip Antonio la: 02/03/2004 16:49:08
Ma mir ca nu-l acuza ca dupa razboi s-a "jidovit"...dat fiind capitolul admirativ la adresa lui Iuda din "La tentation d'exister"
#11166 (raspuns la: #11153) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Metafore ce ne ranesc - de (anonim) la: 17/03/2004 09:27:45
Nu stiu daca si-a insirat acele ganduri despre patrie dupa ce a scris "Pe culmile disperarii" ,dar tragismul ce-l cuprinde in toata fiinta in aceasta carte, indepartandu-l de orice si inchizandu-l intr-un univers pustiu ii anuleaza orice obsesie de a fi fost francez de origine.Durerea si dezamagirea poate ca l-au cuprins de atatea ori gandindu-se la propria-i patrie,dar in cuvintele sale se gaseste esenta unei fiinte ce nu-si gaseste locul in nici o frantura a lumii noastre.Poate ca erau doar metafore.
#12262 (raspuns la: #11153) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului .
Lectia "Cioran" - de a399 la: 24/01/2006 23:03:27
Fara discutie Cioran a fostun geniu; a fost descris intr-adevar ca fiind cel mai mare stilist francez din secolul XX. Abia acum personalitatea lui incepe sa cucereasca America. Dar exista si o "lectie"Cioran: pe patul de moarte, suferind de boala Alzheimer, scriitorul care s-a jurat sa nu mai vorbeasca romaneste niciodata se adresa personalului medical francez in limba lui natala! Si nimeni nu intelegea o iota!
Justitie poetica, sau ironie a soartei!
Universul in care traim are metodele lui sa ne oblige sa revenim mereu la ceea ce suntem!
Cand am aflat acest amanunt mi-am jurat ca nu voi mai ascunde niciodata faptul ca sunt ceea ce sunt:un homosexual. A te ascunde dupa deget nu e o optiune valabila.
#102075 (raspuns la: #12262) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
cioran - de felinaruluidragos la: 09/09/2008 15:50:51
e.m.cioran.am intrat in beciul nihilismului cioranian prin pe culmile disperarii.prima reactie?ei bine,in mod subit l-am luat de mana,palpandu-i nervurile sihastre.condamant de sistemul randului dictat la conformism s-a refugiat in occident unde sa cocotat nu pe un platou ci pe un varf izbutand astfel sa lepede haina ridicol de trista a celor multi.cioran?metecul prin excelenta.cine il critica pe cioran si-a pierdut avantul...
#340416 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Amuzant - de PopDragos la: 20/12/2010 10:38:47
Atat opiniile domnului Cioran despre tara natala cat si replica propagandista a domnului Crainic mi se par amuzante. Nu ca m-as ridica la intelectul lor dar parerea este ca primul incearca sa se isi arate o superioritate denigrand natia in care s-a nascut desi dupa umila mea opinie daca esti cu adevarat superior un mic impediment ca mediul in care te-ai nascut nu si-ar pune amprenta asupra realizariilor tale. Cel de al 2-lea s-a simtit direct vizat de afirmatii asa ca a tinut dinadinsul sa isi confirme inferioritate(fata de domnul Cioran bineinteles) prin un raspuns care nu prea are tangenta cu realitatea.

Sincer prin aceste scrieri nici unul dintre ei nu au dovedit ca sunt niste personalitati vrednice de admiratia mea, care oricum nu ar conta avand in vedere ca fiecare dintre ei se bucura de o mare popularitate.
#588351 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
PopDragos - de monte_oro la: 20/12/2010 10:45:05
cred ca, mai degraba, nu l-ai citit pe Cioran, cu exceptia acestor mici pasaje scoase din contextul intregii lui opere si cautari a impacarii cu un neam pe care... tocmai din iubire... il denigra aparent. Pe de alta parte, mai cred ca n-ai idee ce facea de fapt Crainic prin 656, cam pe unde-si bea cafeaua...si de ce facea ce facea, scria ce scria. Atat.
#588353 (raspuns la: #588351) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Probabil - de PopDragos la: 20/12/2010 11:26:27
Da ai dreptat nu pot spune ca am devorat cartile celor 2 dar iti pot spune clar ca nu ... nu a fost din iubire oricat de mult ti-ar placea tie sa crezi asta(si esti liber sa o faci), acele cuvinte par sa fie opinia lui, sa fie incercarea lui de a se integra in societatea franceza pe care o vedea el superioara desi din credinte de genul se naste snobismul si nu exista societate sau clasa superioara doar indivizi extraordinari iar dorinta de a te integra undeva te scoate clar din aceasta categorie(eu am iesit de mult dar am dreptul sa ii admir pe cei care nu au facut asta). Nu stiu despre opera lui prea multe, doar unele parafrazari de la prieteni care nu au sugerat o profunzime incredibila lucru care m-a facut sa nu fiu interesat prea mult. Nu sunt un tip cult sau inteligent, nici nu pretind sa fiu, dar in ignoranta mea mi se pare ca atunci cand incerci sa transmiti niste ideii comune prin cuvinte mari vrei sa demonstrezi ceva, bine probabil nu am inteles eu profunzimea dar asta este viziunea mea. Iar despre viata domnului Crainic am fost un mic ignorant si nu stiu mai nimic dar oricum propriile cuvinte vorbesc mai tare decat orice biografie.
#588357 (raspuns la: #588353) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
PopDragos - de monte_oro la: 20/12/2010 11:58:48
... e bine sa nu extragi, totusi, secvente din viata ori spusele cuiva, din contextul in care au fost traite ori spuse, de vrei sa le intelegi esenta, mesajul. Altfel... Ahile n-o sa ajunga nicodata broasca aia testoasa...
#588364 (raspuns la: #588357) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...