-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

5:43


de nete la: 05/11/2006 05:06:00
modificat la: 07/11/2006 22:07:12
taguri: Eseuri 
voteaza:
M-am tot gandit zilele astea la ce inseamna un om. Din ce este el alcatuit, ce il intareste etc. Nici nu puteam sa-mi aleg un subiect mai vast!
Credeam, intr-un timp, ca oamenii nu se schimba. Ca ei sunt intr-un fel anume din momentul in care se nasc si tot asa si mor. Dar nu mai sunt convins de asta. Oamenii se schimba. Dar de ce se schimba? Asta e mai interesant! Experienta?... E prea vag; suna deja ca un cliseu: "am experienta"... Nu cred... Interactiunea dintre ei si mediu/alti oameni? Se prea poate, dar si ipoteza aceasta e cam vaga pentru ca in urma interactiunii cu mediul poti alege ceva iar in urma interactiunii cu un alt om total invers. Deci... Sufletul?... Din nou, mult prea vag! Inteligenta?... DA! Inteligeta determina modul in care interactiona, modul in care gestionam relatiile cu mediul/oamenii. Inteligenta determina alegerile noastre constiente si filtreaza pe cele inconstiente. Ce ne schimba? Inteligenta! Tot inteligenta sta la baza experientei. Omul piramida se sprijina pe inteligenta.
In consecinta, omul preocupat de de inteligenta proprie (adica dornic de raspunsuri, de logic, de inxplicabil explicat, etc...) se schimba mult mai des, evolueaza. Si cum evolutia inseamna miscare, asa cum am spus, se schimba. Acum vine intrebarea: Se schimba in bine sau in rau? Din pacate, raspunsul este nedefinit acum. Intr-o lume libera si democratica bine inseamna ceva ce nu danueaza binele altuia.Dar o astfel de lume nu e libera decat cu numele. Credeam ca exista o reteta pentru bine, o reteta care se raporteaza la oameni. Totusi, parca n-ar fi asa... Sau, poate ca ar fi putut fi asa daca populatia ar fi ramas constanta pentru o foarte mare perioada de timp. Atunci echilibrul acesta numit "BINE" ar fi putut fi atins. Asa, insa, e imposibil. Cu fiecare nou-nascut ecuatia se imbogateste cu o necunoscuta. Deci este gresit sa raportam aceasta stare de bine la oameni. Si atunci ce sa alegem ca sistem de referinta? Daca folosesc acelasi rationament ca si in cazul inteligentei ajung la o singura concluzie, la o singura posibilitate. Si anume sistemul acesta de referinta ar trebui sa fie ceva ce ne apartine, ceva ce putem influenta, ceva ce poate determina foarte multe la noi, oamenii... Planeta pe care o locuim! Decat sa incercam sa gasim un "BINE" universal valabil intr-o ecuatie cu un numar de necunoscute in continua crestere, nevoiti sa tinem cont, in mod special, de fiecare necunoscuta in parte, mai bine alegem varianta ecuatiei solide, rezistente (Universul) cu o singura necunoscuta (Terra). Rezolvarea este mult mai usoara in cazul ecuatiei din urma. Ce am fi si, mai ales, unde am fi fara aceasta planeta? Binele nostru depinde de binele ei. Deci binele universal este binele lipsit de orice egoism si indreptat intr-o singura directie: Pamant.
"Se schimba in bine sau in rau?" ramane, deci, o intrebare neclarificata avand in vedere ca unii se schimba spre Terra, altii nu tin cont de ea.
Omul se schimba, deocamdata nedefinit. Il ajuta schimbarea? Raspunsul ar trebui impartit. In plan general, il ajuta daca e indreptata spre planeta pe care o locuieste, cum am spus. In plan personal, individual, schimbarea e binevenita deoarece miscarea inseamna perspectiva. O bila ce sta intr-un singur loc are o parte invizibila, din orice punct ai privi-o; punct fix, evident. O bila in miscare, prin insasi miscarea ei dezvaluie permanent acea parte care era ascunsa, permitand descoperirea. Revelatia, viziunea, intrezarirea!
Aici doream sa ajung!
Preocuparea pentru inteligenta, dorinta de raspunsuri, de logic, de inexplicabil explicat etc... determina revelatia, viziunea, intrezarirea, iluminarea. Sunt convins ca as mai putea gasi exemple in favoarea aceste idei daca as scotoci putin prin istoria umanitatii. Din pacate, cunostintele mele sunt limitate foarte in acest domeniu la momentul actual...
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (4):


* - de picky la: 08/11/2006 14:41:53
Adrian Fuchs :

Rar asemenea inalte cugetari ! Si adanci, domnule, abisale chiar ...
#155889 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Si zici ca... - de Sancho Panza la: 13/01/2007 17:29:03
"Cine nu crede in minuni,nu e realist."

Oamenii se schimba.
Ferice lor si vai de cei care nu o fac!

In consecinta, omul preocupat de de inteligenta proprie (adica dornic de raspunsuri, de logic, de inxplicabil explicat, etc...)
Eu credeam ca paranteza asta ar defini omul preocupat de cunoastere...Nu-mi amintesc ca inteligenta si cunoasterea sa fie sinonime, poate in interactiune.

DA! Inteligeta determina modul in care interactiona, modul in care gestionam relatiile cu mediul/oamenii. Inteligenta determina alegerile noastre constiente si filtreaza pe cele inconstiente.
As fi trecut peste fraza daca nu era acel DA,care-i confera titulatura de adevar ce se vrea absolut...
Si atunci care e rolul empatiei? Al inteligentai emotionale?Al multcontroversatei intuitii?
Poate ca Goleman ti-ar putea da niste raspunsuri...si-un alt unghi din care sa privesti problema.
#168432 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
nete - de Intruder la: 14/01/2007 02:41:56
asa...si?
continua! te-ai oprit tocmai cand era mai palpitant!
______________________________________
"on ne frappe pas un ennemi à terre. mais alors quand?"


#168534 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Intruder - de picky la: 14/01/2007 12:02:01
Adrian Fuchs :

Era normal. Se facuse deja 5:44.
#168603 (raspuns la: #168534) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...