-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

open source versus closed source


de Homo Stultus la: 05/11/2006 12:11:00
modificat la: 11/11/2006 13:04:13
voteaza:
In alte cuvinte Linux versus Windows. Sunt o multitudine de discutii pe net cu privire la asta. Nu reinventam roata. Incercam doar sa vedem ce folosim si de ce. Problema fundamentala este piratarea si folosirea in masa, fara licenta, a unor programe ceea ce inseamna oricat am cosmetiza - furt. Se poate spune contrariul dar nu cred ca in Romania sunt (multi) oameni care sa aiba acasa doar softuri cu licenta. Deci problema este ...renuntam la hotie si platim licentele sau vedem ce fel de alternative avem? Este linuxul o optiune pentru necesitatile de zi cu zi ale unui utilizator de PC?
Astept comentariile voastre.
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (10):


Linuxul este o optiune perfec - de Daniel Racovitan la: 10/11/2006 22:54:53
Linuxul este o optiune perfect valabila. Putine sunt lucrurile pe care le poti face in Windoze si nu le poti face in Linux. E doar chestie de timp, oricum Microsoft e in declin.

___________________________________________________________________
"aceste cuvinte ne doare" (sic).
#156321 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
alternative excelente,la Micr - de Daniel Racovitan la: 10/11/2006 23:00:23
alternative excelente,la Micro$oft, gratuite si mult mai sigure :

openoffice.org - alternativa la MS Office
mozilla.com - alternativa la Internet Explorer

___________________________________________________________________
"aceste cuvinte ne doare" (sic).
#156324 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Daniel Racovitan - de Homo Stultus la: 12/11/2006 13:47:23
"Somnul ratiunii naste monstrii" - Goya

Sunt perfect de acord cu tine. Am intalnit si oameni care au nevoie neaparata de Dreamweaver sau photoshop etc. Acestea sunt doar cateva cazuri. In realitate foarte multa lume foloseste softuri piratate din comoditate. Exista parerea conform careia trebuie sa stii foarte multe multe pentru a te descurca pe linux. Se uita ca s-au dezvoltat si variante de desktop, user friendly (gen Fedora Core - un proiect redhat sau mandrake).
Sunt cateva lucruri de stiut daca ai nevoie sa fii root sau trebuie sa te ocupi de o retea. Pentru un simplu user (cum sunt si eu de altfel) am descoperit destul de usor (dupa cateva saptamani de documentare) cum sa fac tot ce am nevoie. De aceea sustin ca daca nu ai bani sa iti platesti licentele pentru acasa (la serviciu e mai putin important, folosesti ceea ce ti se pune la indemana) e ideal sa folosesti open source.
Trebuie sa inceteze vaicarelile de genul "ticalosii de militienii ne confisca hardurile". Exista o dreptul la proprietatea intelectuala si daca nu te supui inseamna ca desfasori o activitate ilicita si vai suporta consecintele legii.
Pana la urma chiar si romanii care in general socotesc ca se "descurca" vor invata ca un furt ramane tot un furt si asta nu te face in nici un caz Robin Hood ci un potential inculpat.
#156684 (raspuns la: #156324) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Daniel sau Homo Stultus... - de Mr Six la: 14/11/2006 08:16:53
Intrebare pentru voi.
-Daca deschid browserul de 4 ori si minimalizez pe fiecare exact cit un sfert din monitor (sa fie toate vizibile in acelasi timp, fara suprapunere intre ele)...cum pot sa le fac TOATE PATRU active simultan ? Stiu ca exista niste switch-uri prin pc shops, dar imi trebuiesc 4 monitoare in cazul asta, nu-i asa ?!
. Eu vreau cu o singura tastatura sa introduc "aceeasi adresa sau aceleasi date" in 4 windows minimalizate intr-un singur monitor in acelasi timp.
-Cunoasteti vreun artificiu in Mozilla sau Explorer ? Nu stiu cit de adevarat este, mi s-a spus ca trebuie video-card special...

Sper ca m-am facut inteles

salutari,
sixpack
#157033 (raspuns la: #156684) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Mr Six - de Homo Stultus la: 14/11/2006 13:54:15
"Somnul ratiunii naste monstrii" - Goya

anulat
#157111 (raspuns la: #157033) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Mr Six - de Homo Stultus la: 14/11/2006 13:57:44
"Somnul ratiunii naste monstrii" - Goya

- Intrebarea nu are legatura cu tema conferintei.
- Nu sunt sigur ca am inteles problema. In linux (momentan folosesc fedora core 3) exista o posibilitate pentru problema pe care (cred eu) ca o ai. In bara de jos dreapta ta partea stanga a monitorului ai patru icons in forma dreptunghiulara. Primul icon = primul monitor, al doilea icon = al doilea monitor si tot asa. (e ca si cum ai avea patru monitoare care lucreaza independent).
Se prea poate sa nu fi inteles eu bine.
#157115 (raspuns la: #157033) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Homo Stultus - de Mr Six la: 14/11/2006 17:38:21
Ok, deschid acum Mozilla, intru in cafeneaua.com, deschid conferinta ta, incep sa-ti raspund cu "Hey, Homo Stultus..... " o micsorez la marimea 1/4 din monitor si o arunc in coltul din stinga (al monitorului)...

Deschid iarasi Mozilla, intru in cafeneaua.com, deschid conferinta ta....etc, etc, etc

Repet chestia asta pina am 4 windows in cafeneaua.com...conferinta ta si inceputul raspunsului "Hey, Homo Stultus... " - in cele 4 colturi din monitor !

!!!!!!!!!!!! Acum, vreau sa fac cursorul activ in toate ferestrele si sa continui "Hey, Homo Stultus how are you ? " simultan, simultan, simultan !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

-Deci, hai sa zicem un cursor ACTIV in cele 4 Mozilla pe un singur monitor, cu aceeasi tastatura, acelasi computer-


Multzam pentru reply,

salutari,
sixpack

#157165 (raspuns la: #157115) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
hmm... - de Octy la: 21/11/2006 20:35:20
Windowsul are o interfata mai prietenoasa si mai frumoasa...merge a fi personalizat mai mult (in special XP) - este adevarat ca e super furat dar s-a impamantenit chestia asta de pe vrema ca acesta era foarte scump (nevoia te invata). Astazi se cam vand sistemele cu licente.
Citisem pe aici la cineva cum ca Microsoft ar fi in declin; sincer nu prea cred, are prea multe resurse ai experientain domeniu ca sa pice si e prea mare - de exemplu acum urmeaza sa iasa versiunea finala pt "Vista" (proiect de milioane)
Este o obtiune si Linux, numai ca e ceva mai greoi si lumea cauta obtiuni mai simple.
#158499 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Mr. Six - de Homo Stultus la: 21/11/2006 11:40:30
"Somnul ratiunii naste monstrii" - Goya

Nu am o solutie pentru problema ta. Dupa cum am spus sunt un simplu user. Cred ca exista o solutie si daca e sa cauti pe net probabil ca vei gasi un raspuns.
#158506 (raspuns la: #157165) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Octy - de Homo Stultus la: 22/11/2006 18:44:49
"Somnul ratiunii naste monstrii" - Goya

Juste observatiile tale. Acum ca e mai ieftin inseamna ca este justificat sa il furam? daca te costa mai putin furtul e mai mic? Mai exista si programele propriu-zise pentru un sistem de operare closed source care costa bani. Daca e sa cumperi OS-ul cumperi oare si licentele la Office, Photoshop, Dreamweaver? Zici sa sistemele se vand in general cu OS gata instalat. Ai dreptate (mai ales cele mai scumpe gen laptop)
Nu sunt impotriva windows dar problema este daca ai sau nu bani sa iti cumperi softurile? Cine sunt cei care utilizeaza mai des calculatorul acasa? Tinerii. In Romania majoritatea tinerilor nu au ca prioritate de investitie softurile (care oricum se pare ca se invechesc a doua zi dupa ce le-ai instalat si nasc diverse incompatibilitati). Oricum e mult mai simplu sa iei un serial de pe net, sunt atat de multe crack-uri etc...ce rost ar mai avea sa dai bani?
Windows nu va disparea tocmai din comoditate si pentru ca un proiect open source free (oricat de mare ar fi comunitatea care sustine acel proiect) nu va dispune de resursele microsoft. In plus aplicatiile de fun (jocuri si alte cele) sunt construite pentru platforma closed source.
Cand vorbesti despre un linux greoi cred ca te referi la partea "pana il pui la punct" (instalare sistem de operare plus softurile de care ai nevoie) in rest (daca nu te pricepi sa folosesti consola) merge exact ca windows facand click pe o iconita de pe desktop. (asta daca nu cumva vrei mai mult de la el decat un calculator de zi cu zi; daca vrei sa configrurezi o retea sau altele asemenea atunci situatia se schimba si linux intra cu adevarat in elementul sau). Vorbeam strict de necesitatile unui utilizator comun cum ma si consider de altfel.
#158815 (raspuns la: #158499) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...


loading...

cautari recente
mai multe...

linkuri de la Ghidoo: