-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Lautrec


de Guinevere la: 14/11/2006 21:50:00
modificat la: 19/11/2006 16:37:38
taguri: Proza_scurta 
voteaza:
Piticul se întinsese cât era de lung, ca o praştie cu poante, cu buzele ţuguiate grotesc în sus. Mă uitam la el cu groază cum se chinuia şi-l ademeneam din ce în ce mai sus, dulce amărui, aţâţată şi îngrozită, roşie-albăstruie ca un foc de vreascuri prea verzi.

Era frumos piticul. Ochii albaştri ca doua ferestre, niciodată deschişi până la capăt, privirea încurcată în gene. Bine proporţionat, delicat, savuros, alunecat prin gaura cheii cu o şoaptă de noapte la colţ de stradă, un fir uşor de fum in rotocoale. Fuma în faţa băcăniei de peste drum şi o fată râdea zgomotos, zornăind ca din cioburi. Îi strecurase mâinile pe sub palton, două cârtiţe grăbite mutându-şi muşuroaiele de colo colo, în dreptul pântecului şi pe coapse, pe piept, înapoi pe coapse şi pe pântec. Noaptea scăpase din portjartier şi se mula sub felinar, mai întâi piciorul stang, apoi dreptul, cu stele risipite pe asfalt, cu cerul înnecat de fum în rotocoale. Trebuia să văd. Am deschis fereastra, am zdrăngănit din balamale, capacul de pe oala de ciorbă a căzut într-o parte cu partea nesmălţuită în sus. Rugina asta.
Atunci l-am vazut prima dată, albastru, tăiat de fasciculul ferestrei pe diagonală. Cu cămaşa desfăcută pe piept şi braţele zvâcnind, încruntat, deranjat. A scuipat ţigara, a adunat ciorapii femeii de pe asfalt şi i-a băgat pe jumătate-n buzunar, femeia se uita zăpăcita în toate părtile, împiedicată în sandale, cu cataramele desfăcute: "Ce, ce?!"

I-am auzit paşii toată noaptea în apartamentul de deasupra. Se opreau la răstimpuri şi înjurau înfundat prin pereţi, pe la colţuri. Am deschis fereastra să intre fumul de ţigară şi-am visat în rotocoale largi, cum lumea îşi scotea căptuşeala cu oamenii prinşi pe ea şi-o cosea la loc invers apoi se scutura ca un câine ud, cum piticul meu se ridica cu genunchii juliţi si se prindea din nou, să îl mai zboare o dată, să îl mai spargă o dată şi să-l facă praf. Eu îl luam în palmă şi-n loc să-l suflu câinelui in ochi, îl respiram, lamă cu lamă, tăiş cu tăiş. Oceanul se oprea din frământat cu scoicile deschise larg la fereastră, aţintite spre noi.

La trei dimineata i-am batut în uşă. A venit să-mi deschidă în pijama, cu cearcănele până la pămant.
- Ce vrei, ştii cât e ceasul? şi-a ridicat umerii, ca să pară mai înalt. Până şi papucii de casă aveau tocuri. Am înţeles de unde zgomotul interminabil de ploaie de lemn, de toacă nesăţioasă în nopţile mele interminabile de nesomn. În colţul gurii ţigara îi stătea invers, cu filtrul înspre exterior. Se juca cu bricheta şi mă întrebam dacă să-i spun sau nu, dar am uitat într-o secundă. Nu mai văzusem sprâncene aşa de frumoase, risipite până la tample, aplecate ca nişte ramuri grele, îngreunate.
- Nu pot să dorm... fumul. I-am arătat ţigara cu degetul, ca şi cum n-ar fi ştiut că o ţinea între buze. A ridicat din nou din umeri: "eşti nebună", dar mi-a raspuns politicos:
- Imi pare rău, nu m-am gandit. O să închid fereastra. Şi mi-a trântit uşa in nas, razant. Nu m-am mişcat. Am aşteptat clicul brichetei, apoi înjurătura şi paşii repezi ţocănind pe podeaua de lemn. Cu capul sprijinit de uşa lui mă gândeam la expresia mamei când îi voi spune că-l iubesc.

A doua zi avea sprâncenele pârlite. Ne-am întalnit în faţa cutiei poştale, eu radioasă ca o pisică pe gard, el încordat ca un câine scos din sărite.
Ne-am salutat în bărbie şi ne-am încurcat paşii, ne-am ciocnit de vreo trei ori înainte ca eu sa gasesc dreapta si el stânga, şi am trecut unul pe lânga celălalt ca două bombăneli încrucişate. Brambureala asta.

I-am zis Lautrec. Paşii lui sunau altfel pe scări, mărunţel şi sacadat, scara se gudura pe latura stângă a apartamentului ca să-i ştiu murmurul plecărilor şi întoarcerea, cu urechea lipita de zid. Imi fura ţigările. Înca le mai ţineam ascunse în tabloul electric de la intrare. Îi puneam mereu ţigări noi, ca unui şarpe laptele în castronel. Într-o zi, în loc de ţigări am gasit un desen in miniatura cu un măgar verde, în erecţie. De ciudă, i l-am dat Annei, Anna a râs cu extensie peste extrensie, apoi l-a înrămat, l-a pus in dormitor şi a început să îl sărute din buricul degetului după fiecare închinaciune de seară. Pe pitic m-am hotărât să-l iau într-o seară în buzunar, să-l duc la cină si să-l pufăi basm cu basm. L-am găsit în halat si papuci, vălătucit in fum, în fumul meu furat cu regularitate din tabloul electric. M-a măsurat din cap până în picioare, femeie de circ, şi-a pus mâna streaşină la ochi şi-a ameţit, s-a aşezat pe scaun din trei încercări şi a început să-şi miste buzele cu aşa o pofta încât am înfipt repede un pai şi-am început să-l sorb cu ochii închişi si înghiţituri mici.
Pe peretele din spate, o umbră uriaşă întinsă toată peste mine.
- Picioarele or să se strâmbe de la glezne, a început un glas să mă prostească.
- Nu cred. Nu îl credeam, pitic frumos, medalion.
- Si mâinile, or să le crească noduri.
- Aiurea. Mie or să-mi crească crengi. Si pepeni verzi, din loc în loc pe ram.
Râdeam ca o Alice pe piatra ei şi-mi vânturam picioarele sub masă, faţa de masă mă-ncurca în lujeri. Sub mine însa gol, condens. Două păsări îşi roteau zborul aiurit în golul acela, cu bătăi de aripi nedesluşite, aşteptând să le cadă ceva, un semn c-ar fi glumit. Prăpastia din fata mea îşi trăgea ceţurile adânc, usturător, direct în piept.
- O să întepenesc încet. Mai întâi gâtul, apoi încheieturile, la urmă maxilarul, ochii... Gâtul statuar, poftind la buze prin reverul abia răsfrânt al halatului flauşat, maxilarul fin, nebărbierit, cu tuleie castanii smirghelindu-mi in raspar causul palmei, ochii văluriţi de undeva din spate, grote. A scos o ţigară şi a pus-o din nou invers, între buze. Am apucat-o uşor şi-am sărutat-o la capătul cu filtru, apoi i-am pus-o corect înapoi, să-l las s-o ardă. I-am mai pus una, si inca una.
- Dacă le fumezi pe toate, te cred. Continuam să i le îndes uşor intre buze, cu buricele degetelor. Noaptea se scurgea izbită de geam, cu aripile lăsate in jos. Le-a fumat pe toate odată, ca o ridiche cu rădăcinile albe împrăştiate-n sus. Minţea. Copila asta de circ, înfăşurată la trapez gata să sară.
Când i-am simţit degetele pe încheietura mâinii eram amândoi deja în picioare, el întins cât era de lung, ca o praştie cu poante.
Îl ademeneam din ce în ce mai sus, cu buzele ţuguiate grotesc, îngrozită de trosnetul vreascurilor prea verzi, roşie albăstruie, îl trăgeam direct pe nări, fără nicio atingere. M-a izgonit încet de lânga el, căţel pierdut la uşa lui din întâmplare.

A doua zi de dimineaţă l-am furat. Dormea linşitit pe-un colţ de pat, făcut ghem, aproape minuscul, aproape ros la capete de soarele lungit cu el pe pernă. Cu şapca roşie si cozorocul întors pe-o parte, a fost mulţi ani şofer de camion teleghidat, jucărie trântită cu ciudă şi împinsă duşmănos cu piciorul când mai ieşea la lumină din cămara cu gioarse.
Deasupra, paşii lui s-au stins demult. Rugina asta la fereastră in dimineti cu prea mult soare.

Lautrec. Am văzut ieri un copac alb, chircit pe ţărm. Golit de scoarţă, de crengi, de frunze, muşcat de ocean pe toate părţile, cu melci pietrificaţi şi sare dând în pârg.

comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (20):


guine - de alex andra la: 19/11/2006 21:18:32
Inca o data m-ai naucit. Nu stiu daca imi place sau nu, nu stiu daca am inteles sau daca e ceva de inteles in mod deosebit. Dar asta chiar nu conteaza. Catusi de putin. Cert e ca nu seamana cu NIMIC. Ti-am mai spus ca tu nu gandesti si nu vorbesti ca noi, ceilalti. Tu muti toate lucrurile din fagasul lor. Si asta nu e putin...

Lost without music in a world of noises
#158221 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
:) - de zaraza la: 19/11/2006 21:36:21
iti zic ce-am inteles eu: un fel de fantezie pre-adolescentina pornind de la o jucarie. insa e un fel de ghiceala, caci lipsesc reperele.

cred ca-i frumoasa, nu-i ceva ce ma prinde neaparat, tocmai pentru ca-s genul care intai vrea sa inteleaga si apoi admira (din pacate). dar apreciez mult stilul, felul in care te joci cu imaginile, cum schimbi unghiul si logica.

cred ca ar merge mai scurta, tocmai pentru ca mie personal mi-a cerut mult efort s-o decodific.

zaraza
#158224 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Guine - de Baloo_ la: 20/11/2006 06:15:23
Niccolò Paganini - in loc de vioara o tastatura :)
________________________________________
Twin Peaks : " Bufnita nu este ceea ce pare ... "
#158230 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
alex - de Guinevere la: 19/11/2006 23:50:14
Daca in loc de vorbe as putea despica pietre in doua si s-ar intelege, m-as face despicator de pietre.
O sa razi, dar urasc cuvintele pentru gardurile lor, le-as tortura sa semene cu altceva. Un fel de Sfarma-Vorbe, daca s-ar putea. :o)

Just turn left at Greenland...
#158244 (raspuns la: #158221) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
zaraza - de Guinevere la: 20/11/2006 00:00:45
Ma iarta ca nu ma pot abtine de la plantat labirinturi, tic de minotaur, sunt o bestie. :o)

Imi vine sa rad de fiecare data cand "te superi" ca nu ghicesti si esti exact in the right spot. :o)

Imi amintesc de cartea asta pe care am gasit-o cativa ani in urma, intr-o gara. Am uitat autorul si cum se numea, dar s-a terminat atat de enigmatic incat m-am enervat si am lasat-o si eu in alta gara. Si totusi inca o mai caut prin toate bookstorurile prin care intru, tot ce imi amintesc e ca avea cuvatul "casa" in titlu. O caut constant, cu incapatanare!

Just turn left at Greenland...
#158245 (raspuns la: #158224) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
!!! - de Sancho Panza la: 20/11/2006 06:15:23
"Cine nu crede in minuni, nu e realist."

Am deschis-o,am vazut cat e de lunga si mi-am spus..."o sa arunc o privire".Pe urma am devorat-o...asa, ca pe rotocoalele acelea de fum.
Ma batea uneori gandul sa scriu proza...cred ca mi-a trecut!:)))
Offf, ce frumos canta metaforele tale!
#158261 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Guinevere - de Shtevia la: 20/11/2006 14:06:02
mi-a placut mult. reverentza:)

"Exista un singur colt din Univers pe care stii sigur ca-l poti face mai bun - si acela esti tu insuti." Aldous Huxley
#158340 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
sancho panza - de Guinevere la: 20/11/2006 21:04:39
"Offf, ce frumos canta metaforele tale!"

Jean Moscopol, nu altceva. :o))

"Ma batea uneori gandul sa scriu proza...cred ca mi-a trecut!:)))"

Eu abia astept sa citesc si sa-mi treaca mie. :o))

Just turn left at Greenland...
#158412 (raspuns la: #158261) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
baloo - de Guinevere la: 20/11/2006 21:14:50
"in loc de vioara o tastatura :)"

Nu ma pot abtine sa-mi imaginez cum ar fi invers. Boxe ai? :oD
(esti simpatic, imi dai jucarii) :o)

Just turn left at Greenland...
#158414 (raspuns la: #158230) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
shtevia - de Guinevere la: 20/11/2006 21:23:45
Mie mi-era dor, ce bine ca ai reaparut.
Reverenta si tie, cu carlig la crinolina: mai stai pe-aici, nu fugi asa de repede. :o)

Just turn left at Greenland...
#158418 (raspuns la: #158340) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
guine - de donquijote la: 21/11/2006 00:27:35
talent cu caru'...
mare
:)
#158456 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
DQ - de Guinevere la: 21/11/2006 01:04:37
Trebuia sa-mi vezi zambetul circular :o)
Am nimerit-o, Don. Dar ca ai trecut pe la mine, asta da bucurie.

Just turn left at Greenland...
#158464 (raspuns la: #158456) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
#158414, de Guine - de Baloo_ la: 21/11/2006 20:35:20
Pusa pe shotii :)) da' daca nu te joci destept si faci numa' galagie, te intorci la clampanit :P

_________________________________________
Twin Peaks : " Bufnita nu este ceea ce pare ... "
#158541 (raspuns la: #158414) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
baloo - de Guinevere la: 21/11/2006 22:14:34
Daca plecam de la clapacit, ar fi stiut franjurii viorilor alora. :oO
Tot mai bun un scarpinici, zice adunarea urechiuselor ciulite. :o)

Just turn left at Greenland...
#158609 (raspuns la: #158541) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
cautându-mi nominalizarile pentru 2009 - de Bucu la: 10/01/2010 23:05:53
am dat si peste asta.

între Lautrec si pomul chircit m-am oprit în amanuntele dintre etaje si era cât pe ce sa ratez ora limita 24:00 de nominalizare...

un bravo întârziat si de-aici...
#514157 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
bucu - de Guinevere la: 11/01/2010 22:30:48
truth to be told, imi plac asa de mult comentariile tale acide incat sper sa nu te surprinda de voi demara un program menit sa te faca a ma uri.
oho, la asta ma pricep cel mai bine.
plus ca-s obisnuita cu stalkerii, candva credeam ca toata lumea are unu', so be mine!

normal ca ti-a placut lautrecul, e de-al tau. :o)
#514595 (raspuns la: #514157) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Guinevre - de cher la: 11/01/2010 22:54:41
Si mie mi-a placut acest text. Nu imi aminteam cine l-a scris dar textul il stiam. E deosebit. Uite, ma uit acumm sa vad daca ai mai scris ceva care sa-mi fi placut la fel de mult.
#514602 (raspuns la: #514595) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Guinevre - de cher la: 11/01/2010 22:54:41
Si mie mi-a placut acest text. Nu imi aminteam cine l-a scris dar textul il stiam. E deosebit. Uite, ma uit acumm sa vad daca ai mai scris ceva care sa-mi fi placut la fel de mult.
#514603 (raspuns la: #514595) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
cher - de Guinevere la: 11/01/2010 23:04:00 Modificat la: 11/01/2010 23:04:28
multumesc, te asigur ca au fost altele mult mai bune la vremea cand a fost scris. eu in locul tau i-as dezgropa pe intruder sau pe realdo, merita. ma intreb daca si pe unde mai scrie realdo, ultima data l-am citit in feed-back. e interesant sa revezi "timpurile cafenelei", mie insa mi-e prea lene.
#514608 (raspuns la: #514603) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
guinevere - de Bucu la: 12/01/2010 16:53:56
imi plac asa de mult comentariile tale acide...

adica sa fie textele tale precum hârtia de turnesol? mai pui tu o baza, mai pun io un acid..:))

plus ca-s obisnuita cu stalkerii, candva credeam ca toata lumea are unu', so be mine

trebuie sa ma obisnuiesc mai întâi cu titlul asta, eventual trag un ochi pe wikipedia sa vad cu ce se ocupa zilnic si-apoi sa-l imit de-a binelea...

normal ca ti-a placut lautrecul, e de-al tau.

este, da.
daca mai avem timp tare mi-ar placea sa-l întoarcem pe toate fetele, înca nu m-am saturat de tablourile lui ...#514859 (raspuns la: #514595) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...