Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Infinitul


de pgaa la: 16/11/2006 23:05:00
modificat la: 19/11/2006 17:06:05
taguri: Ganduri_in_0_si_1 
voteaza:
Ce este defapt infinitul ? Aici ma refer mai putin la multimea numerelor .
Exista posibilitatea de comparare a infiniturilor ? Exista infinit in timp si in spatiu ?
EX : o dreapta de 1 cm este comparata cu o dreapta de 2 cm . In ipoteza se spune ca o dreapta contine o infinitate de puncte . Deci infinitatea punctelor care formeaza dreapta de 1 cm este egala cu infinitatea punctelor ce formeaza dreapta de 2 cm ? De ce ?
Daca universul ca ansamblu de 4 dimensiuni reprezinta un "grafic" cu patru axe , aceste axe ar putea fi considerate drepte ? Ar putea fi infinite ? Este posibil ca acest lucru sa duca la o eventuala calatorie in timp - spatiu ?
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (13):


Pentru mine sintem ca orice e - de jeniffer la: 20/11/2006 03:10:13
Pentru mine sintem ca orice element de pe pamint, deci ideea timpului si cea a infinitului (specifica numerelor) sint inventate, dind ideea spatiului infinit, prin imposibilitatea de a avea o viziune generala despre tot ce exista.
#158266 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Sa o luam pe rand: 1. Nu p - de mihaia la: 20/11/2006 22:12:21
Sa o luam pe rand:

1. Nu poti sa "te referi mai putin" la multimea numerelor cand te referi la infinit. Infinitul este "acel ceva" ce este mai mare decat orice altceva finit, deci care are o valoare, un numar asociat. Simplu spus infinit > finit, oricare ar fi finitul.

2. Da se pot compara infiniturile, exista chiar clase de infinituri numite Alef (Alef 0 este multimea numerelor naturale si orice multime infinita si numarabila, Alef 1 este multimea numerelor reale). Numere intregi(Z) si numerele rationale(Q) sunt Alef 0 pentru ca se poate construi o functie bijectiva de la N la Z(Q).

3. Infinitatea punctelor din segmentul(nu dreapta) de 1 cm este aceeasi cu infinitatea punctelor din segmentul de 2 cm este aceasi pentru ca fiecarui punct din primul segement i se poate asocia unul din cel de-al doilea si invers. f(x)=2*x este functia bijectiva ce realizeaza aceasta corespondenta. Cele 2 segmente sunt deci perfect echivalente, sunt daca vrei "acelasi lucru".

4. Universul nostru se pare ca functioneaza dupa un model cu 11 dimensiuni, nu 4:). Anyway, orice axa este infinita prin definitie si cat despre intrebarea daca ele sunt "drepte" sau nu, trebuie sa fii mai precis, acel drepte poate insemna orice si in acelasi timp nimic. Axele nu sunt decat o reprezentare, un model, sunt cum vrei tu pentru scopul in care le folosesti. Daca intrebarea ta este : "Universul nostru este drept?(plan, 2 raze de lumina ce pleaca paralel raman paralele)" raspunsul fizicienilor este da, este drept. Ar fi putut fi sferic sau hiperbolic, dar se pare ca este drept.

5. Calatoria in timp? Ce legatura are cu tot ce ai spus pana acum. Asta e o problema fizica interesanta, nascatoare de multe discutii si paradoxuri. Pozitia acceptata acum este ca nu, nu este posibila calatoria in timp deoarece ar fi echivalenta cu a depasi viteza luminii. Exista insa destui entuziasti care propun solutii posibile(curbarea spatiului, gauri de vierme, etc) dar deocamdata sunt doar scnearii de SF.

Concluzie: ai pus intrebarile astea ca sa aflii ceva sau doar asa, sa arunci o piatra. Daca chiar vrei sa afli mai multe despre infinit, timp-spatiu si univers, pot sa recomand cateva carti/pagini bune, daca pur si simplu ti se pare ca un subject ca "Infinitul" suna bine si filosofic, nu te obosi, sunt o groaza ca tine. Si inca o chestie, chestiile filosofice se amesteca bine cu stiinta cu conditia sa nu o perverteasca.
#158425 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
nu este posibila calatoria in - de jeniffer la: 21/11/2006 00:14:00
nu este posibila calatoria in timp deoarece ar fi echivalenta cu a depasi viteza luminii. Mi se pare ca viteza luminii inca poate fi depasita, dar calatoria in timp nu o inteleg.

Despre axe, ele pot fi curbe, ce inseamna univers drept?


#158452 (raspuns la: #158425) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Jeny - de M a o la: 21/11/2006 16:35:38
Mi se pare ca viteza luminii inca poate fi depasita,

Ai auzit tu ceva concret despre chestia asta? PLS. nu ma lasa in intuneric!:))

======================================================
Damned! If a man has no right to kill another, what kind of world is this!?


#158562 (raspuns la: #158452) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
mao - de jeniffer la: 21/11/2006 17:11:08
Un imposibil diferit.
#158568 (raspuns la: #158562) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
jeny - de M a o la: 21/11/2006 18:24:19
Un imposibil diferit.

Sunt si mai adanc in ceata. Decodifica.

======================================================
Damned! If a man has no right to kill another, what kind of world is this!?


#158577 (raspuns la: #158568) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
mao - de jeniffer la: 21/11/2006 23:12:12
Intre naturalul matematic despre infinit, poate exista o vitesa mai mare, dar in ideea de a circula in timp, nici macar logica, timpul fiind in fata.
#158621 (raspuns la: #158577) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
@ jeniffer “Pentru mine su - de pgaa la: 23/11/2006 20:06:58
@ jeniffer
“Pentru mine suntem ca orice element de pe pământ “ Da , un “element dotat” cu capacitatea de a raţiona .
“ideea timpului şi a infinitului este inventată” Este inventată , dar nu inseamnă că nu există . Timpul a fost inventat (!) pentru nevoia de organizare şi pentru a se enunţa pe baza acestuia diverse teorii sau explicaţii logice . Timpul există (!) , iar materia , inclusiv noi , oamenii , facem parte din acesta ; de exemplu un atom se află în poziţia x , y , z , la momentul t , nu ( in cazul unui univers cu patru dimensiuni ) ? Idem pentru infinit , cu următoarea observaţie : nu sunt in totalitate sigur că infinitul există - dar cu toate acestea , poate I se gasesc aplicatii in stiinta - cum nu sunt sigur ca universul are 11 dimensiuni ; cred că în fizică se fac destule reduceri la absurd , prima dată presupunându-se şi apoi demonstrându-se .
“ prin imposibilitatea de a avea o viziune generală despre tot ce există “ Cred ca aceasta este mai mult o explicaţie filosofică decât una ştiinţifică …
“ mi se pare că viteza luminii încă poate fi depăşită “ Acelaşi lucru l-am auzit si eu … parcă nişte atomi din cosmos au reuşit acest “record” ( asta în cazul in care lumina este formată din fotoni , cred )
“ dar în ideea de circula în timp , nici măcar logică , timpul fiind în faţă “ Nici nu am pomenit de călătorie in timp , ci despre călătorie în spaţiu – timp .

@ maotzedung
“ … decodifica “ un finit infinit sau un infinit finit … maybe

@ mihaia
“Nu poti sa "te referi mai putin" la multimea numerelor cand te referi la infinit “ Tocmai asta este . Stiu ce inseamna infinitul raportandu-ne la multimea numerelor . Intrebarea mea era daca poate sa aiba aplicatie si in fizica … sau in geometrie .
“Universul nostru se pare ca functioneaza dupa un model cu 11 dimensiuni“ Da … de la 3 dimensiuni , la 4 , 6 , 10 , apoi la 11 dimensiuni ( si poate de aici a venit ideea unui univers plan ) . Poate in doi ani se ajunge la concluzia ca universul este format din 20 dimensiuni ( fizica cuantica face minuni , nu ? ) .
“ orice axa este infinita prin definitie “ punct ochit , punct lovit
“ axele nu sunt decat o reprezentare “ Asta stiam . Ma intrebam daca se poate face o reprezentare liniara a universului , printr-un ansamblu de axe , bineinteles , pentru a se evidentia ceva .
“ fiecarui punct din primul segment I se poate asocia un punct din cel de-al doilea segment “ din nou … punct ochit , punct lovit . Este o teorie mai veche “ formulata “ prin clasa a IX-a . Mi-am adus aminte de ea si i-am oferit mai multa atentie de data aceasta . Ma gandeam la timp ca la un infinit “ finit “ . Poate exista decat prezentul , echivalent cu un erg , implicit cu un punct din axa formata prin reprezentarea liniara a universului … iar restul este infinit , cu toate ca si prezentul face parte din acelasi infinit . Nu stiu daca exista vreo relatie dintr-un punct ce tinde spre plus infinit , deci un erg viitor , necunoscut , cu un punct ce tinde spre minus infinit , deci un erg trecut , cunoscut ; dar poate exista relatia dintre ele si poate fi determinata prin determinism ( prea multe variabile – oricum , putin probabil , dar totusi probabil ) . Un procedeu asemanator , poate si pentru spatiu … poate nici nu mai este nevoie de determinism … in continuare , se schimba putin ideea ( de exeplu viitorul si trecutul nu exista , ci decat un fel de prezent ) . Repet , nu este vorba de calatorie in timp , ci despre calatorie in spatiu – timp . Pentru asta nu conteaza viteza luminii … ma gandeam la transferul dintr-un timp – spatiu , in altul , o calatorie instantanee prin univers si nu o “ plimbare prin viitor “ .
“ univers plan , doua “ raze “ de lumina ce pleaca paralel , raman paralele “ Si asta da impresia de univers plan ? Pentru a da aceasta impresie , razele nu trebuie sa fie suprapuse ? Poate aceasta teorie a fost enuntata pentru a mari posibilitatile in fizica .
“ nu este posibila calatoria in timp deoarece ar fi echivalenta cu a depasi viteza luminii “ Am auzit ca viteza luminii este constanta . In ce sens ? De ce ? Si daca lumina ar fi formata din fotoni si daca ar fi formata din unde , rezultatul ar fi acelasi … viteza luminii ar fi perturbata ... fie de diferite forte din cosmos , fie prin interferenta cu alte unde , fie prin interactiunea cu alte materii , nu-I asa ? Repet , ma refer la calatorie spatiu – timp , ca la o “ teleportare “ … transferul dintr-un loc – timp in altul prin modificarea “ geometriei “ spatiului .

Concluzie : Normal ca am pus intrebarile pentru a afla ceva . Daca doar as fi vrut sa “ arunc o piatra “ , m-as fi dus la scoala si as fi innebunit-o pe a mea profesoara de fizica cu aceste intrebari ; si chiar daca m-ar fi interesat sa vorbesc cu un profesor despre asta … nu cu multi profesori mai poti purta o astfel de discutie .
“ pot sa recomand cateva carti / pagini bune “ … chiar va rog .
“ sunt o groaza ca tine “ Si numarul lor este intr-o alarmanta scadere , chiar daca as fi ca ei ( cu toate ca am mentionat ca nu sunt )
Stiinta si filosofia “ interfera “ pe alocuri , dar sunt doua lucruri diferite .

Multumesc
Andrei Parfenie


" I want to know God's thoughts ... the rest are details ... " Albert Einstein
#159005 (raspuns la: #158621) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Parfenie! - de Intruder la: 15/01/2007 02:17:19
o dreapta de 1 cm este comparata cu o dreapta de 2 cm . In ipoteza se spune ca o dreapta contine o infinitate de puncte . Deci infinitatea punctelor care formeaza dreapta de 1 cm este egala cu infinitatea punctelor ce formeaza dreapta de 2 cm ? De ce ?

daca o "dreapta" are 1 cm sau 2 cm sau cati vrei tu, atunci nu mai e dreapta ci SEGMENT DE DREAPTA. stiai?
un segment de dreapta AB are o lungime de 2 cm, ceea ce-nseamna ca distanta de la punctul A la punctul B este de 2 cm.
deci un segment de dreapta de 1 cm nu are cum sa fie egal cu unul de 2 cm...si nici nu poate avea o infinitate de puncte!
poti sa le numeri cand ai insomnie.

credeam ca numai eu sunt bata la matematica! :)))
______________________________________
"on ne frappe pas un ennemi à terre. mais alors quand?"


#168744 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Intruder - de freeman la: 15/01/2007 20:27:31
Nici eu nu-s tare la matematica dar am invatat in nu mai stiu ce clasa ca intre doua numere sunt o infinitate de alte numere. Prin analogie, cam la fel stam si cu segmentul de dreapta. Astea-s infiniturile finite de care zicea careva mai inainte. Da' de numarat, canci!:))

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Daca nu stii, intreaba!
#168831 (raspuns la: #168744) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
ale naibii drepte - de picky la: 15/01/2007 14:01:02
Adrian Fuchs :

sau, ma rog, segmente de drepte.
Da' de ce nu au amandoua 2 cm? De ce ? Si sunt de import sau autohtone ? Si punctele, punctele de care-s ? Simple sau cu butoniera ?
Hmm. Si nu in ultimul rand, la ce ora trece elicopteru' ???
#168836 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Intruder si Picky - de Sancho Panza la: 15/01/2007 16:08:43
"Cine nu crede in minuni,nu e realist."

Ce-aveti, railor , cu cele drepte ale lui Parfenie? 'Au nu vedeti ca el,Parfenie, nu are nimic cu ele - dupa cum nici dansele,dreptele, nu au nimic cu el ? Ca intre el si ele e instaurata o limpede relatie de paralelism?
'Au dara voi de ce-mi umblati cu strambatate? :(
#168849 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Sancho Panza - de picky la: 15/01/2007 16:23:37
Adrian Fuchs :

Pai am vrut sa fac din ele un cerc de lucru manual si nu am reusit. asa ca mi-am spus of-ul.
Apoi am comandat un scwartz ca sa-l cinstesc si vaz ca s-a ushchit.
#168855 (raspuns la: #168849) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...