-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Muzeul Minciunii


de eidos la: 28/11/2006 06:05:00
modificat la: 29/11/2006 23:17:51
taguri: Proza_scurta 
voteaza:
Copiii mergeau încolonaţi împreuna cu reeducatoarea lor pe străzile pustii, uitându-se curioşi şi puţin speriaţi în jurul lor. Nimic din ceea ce vedeau nu le era familiar. În stânga şi în dreapta drumului se înşirau construcţii ciudate, masive, greoaie, alcătuite din materiale necunoscute, cu nişte găuri pătrate sau dreptunghiulare, părând a aparţine unei alte lumi.
-Copii, spuse reeducatoarea, acestea sunt casele în care au trăit strămoşii noştrii. Nu se aseamănă în nici o privinţă cu locuinţele noastre comfortabile, dar sunt foarte interesante, mai ales în interior.
-Cam ciudaţi strămoşii ăştia ai noştrii, spuse cu voce slabă, mai mult pentru sine, Vasilică, un băiat mărunţel ce stătea cuminte în coloană.
-Da, şi mie mi se pare la fel, spuse prietenul său Marcel, care îl auzise. Cred că erau nişte oameni tare fioroşi şi răi.
-Mi-e puţin frică, spuse Vasilică uitându-se precaut înapoi. Dac-aş avea pilula la mine chiar acum, nu mi-ar mai fi teamă de nimic.
Între timp grupul de copii ajunsese în faţa unei clădiri ce se deosebea de celelalte printr-o arhitectură deosebita, mai îngrjită, prin mărime şi printr-un semn distinct ce se găsea în vârful cupolei sale: doua bare de metal aşezate perpendicular şi simetric una peste cealaltă.
-Copii, astăzi vom vizita clădirea pe care o avem în faţă, care se numeşte Muzeul Minciunii si căreia, în trecut oamenii îi spuneau biserică. Este singura clădire de acest gen care s-a mai păstrat de la Marea Trezire până astăzi.
-Biserică !!! exclamară copiii în cor, ce cuvânt mai e şi ăsta? Nu l-am mai auzit până acum!
-Da copii, se numea biserică şi era un loc în care oamenii se adunau pentru a se ruga la Dumnezeu.
-Cine-o mai fi şi Dumnezeu, se întrebă Vasilică cu voce joasă; oricum nu mi se pare prea simpatic după nume, oare vorbea şi el limba unică?
-Era cumva un aparat care îţi citeşte gândurile şi îţi îndeplineşte toate dorinţele, ca acela pe care trebuie să-l avem fiecare acasă? întrebă Gigel.
-Ceva asemănător, spuse doamna reeducatoare, numai că mult mai rudimentar pentru că oamenii nu ajunseseră încă la perfecţiune şi a fost nevoie să desfiinţeze această invenţie pe care, de fapt, ei o credeau creatorul lor atotputernic, i se închinau şi o adorau.
-Atunci de ce ni se spune la şcoala că noi suntem cei atotputernici, că putem face orice, oricând? întrebă Florinel, un băieţel candid , bine dezvoltat.
-Pentru că e adevărat ceea ce vi se spune la şcoală. Dumnezeu este doar o mică invenţie de-a vechilor oamenilor despre care ei credeau că-i ajută să treacă de perioadele dificile. Oamenii considerau că El le spune ce, cum şi când trebuie să facă, ce este bine şi ce este rău. Dar…
-Doamna reeducatoare, am găsit o bucată de metal foarte ciudată…, are nişte semne pe ea şi o figură ce pare a fi de monstru, dar are şi ceva de om, deşi…, parcă are gura mult mai mică decât a unui om, iar ochii sunt mai mari…
-Vasilică ştii că nu e frumos să mă întrerupi, acum arată-mi ce ai găsit. Da, e ceva interesant, e o monedă foarte veche, ce a aparţinut vechilor oameni. Veniţi mai aproape copii să o vedeţi.
-Dar ce înseamnă o moneda doamna reeducatoare? întrebă Gigel cuprins de un sentiment neîncercat pana atunci.
-Este …îîî, …este un ban. Banii erau un fel de unitate de schimb care le procura vechilor oameni ceea ce ne procură astăzi aparatul care îţi citeşte gândurile şi îţi îndeplineşte toate dorinţele. Pentru bani, ei trebuiau să muncească, în timp ce noi trebuie sa luăm pilula înainte de a avea dorinţe de îndeplinit de către aparatul care îţi citeşte gândurile şi îţi îndeplineşte toate dorinţele. Pilula ne ajută sa ne dorim ceea ce este mai bine pentru noi. Vechii oameni nu aveau pilula, de aceea făceau în fiecare moment alegeri greşite.
-O să păstrez această monedă până la alegerea de dupa pilula de seara, când vom lua cea mai buna decizie posibilă în privinţa ei. Bravo Vasilică! Meriţi o idee în plus pentru o extra-dorinţă.
-Acum să ne întoarcem la vechea discuţie…
-Deci şi Dumnezeu şi banii făceau acelaşi lucru pe care îl face aparatul care îţi citeşte gândurile şi îţi îndeplineşte toate dorinţele? întrebă Vasilică, cu voce tare de astă dată.
-Aproximativ, numai că apreciau în mod greşit importanţa lui Dumnezeu, în timp ce banii erau într-adevăr importanţi pentru nivelul lor de evoluţie.
-Revenind la vechea discuţie, spuneam că Dumnezeu este doar o mică invenţie de-a vechilor oamenilor, un mit, despre care ei credeau că-i ajută să treacă de perioadele dificile. Dar voi ştiţi copii, încă de acum că noi, noii oameni nu facem decât ceea ce este necesar, numai Binele, cum s-ar exprima vechii oameni. Din acest motiv au renuntat oamenii la Dumnezeu acum câteva mii de ani. Prea le dădea impresia că fac multe greşeli.
-Dumnezeu a fost ultima greşeală a omului!
-Acum haideţi să vizităm clădirea, însă nu uitaţi să luaţi fiecare pilula fericirii, la ieşirea din muzeu. Ştiţi că este pentru binele vostru…!
-Oare dacă nu o să iau pilula înseamnă că voi face o greşeală? gândi Gigel, dar se linişti repede pentru că ştia că oamenii nu greşesc niciodată.


comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (10):


Nu o pilula poate inlocui zeu - de jeniffer la: 29/11/2006 23:43:45
Nu o pilula poate inlocui zeul, ci crezul in natura.
#160444 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
* - de picky la: 30/11/2006 09:24:37
Adrian Fuchs :

Talmes-balmes. Se serveste in aspic. De deshidratare clatinata.
#160513 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
! - de maan la: 30/11/2006 09:51:27
Nu o pilula poate inlocui zeul, ci crezul in natura.
iegzpilici putin?
#160520 (raspuns la: #160444) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
eidos - de Sancho Panza la: 30/11/2006 20:41:04
"Cine nu crede in minuni, nu e realist."

Daca mai ai pilule din acelea, iti cumpar eu tot stocul! :)
Oricum,ceva mai bine decat poezelele.
#160655 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
maan - de jeniffer la: 30/11/2006 20:23:16
Adica fara pilule din astea. Crezul poate fi doar in zeu?
#160665 (raspuns la: #160520) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
pilule - de eidos la: 01/12/2006 06:50:08
Din nefericire le gasim pe toate drumurile sub o forma sau alta si nu de ieri de azi. Oricum, cele mai multe ne intra in casa prin televizor, iar partea buna e ca ne-am obisnuit cu suporadoza.
#160743 (raspuns la: #160655) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
pilule - de eidos la: 01/12/2006 06:50:08
Din nefericire le gasim pe toate drumurile sub o forma sau alta si nu de ieri de azi. Oricum, cele mai multe ne intra in casa prin televizor, iar partea "buna" e ca ne-am obisnuit cu supradoza...
#160744 (raspuns la: #160655) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
picky - de eidos la: 01/12/2006 06:50:08
Comentariile superioare si lapidare sunt cele mai reusite si sunt la moda, nu-i asa ?!
#160748 (raspuns la: #160513) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
eidos - de picky la: 01/12/2006 09:23:00
Adrian Fuchs :

Comentariile superioare si lapidare sunt cele mai reusite si sunt la moda, nu-i asa ?!
Ba-i asaaaaaaaaa. Intuitia-ti este sfredelitoare precum percutzia cu betze din plastilina.
Da. Este la moda precum respiratu', precum bautu' de apa, precum mersu' la latrina.

Chiar imi place cum scrii, da' aricirea poate ca va lua prafu' da pa toba.
#160791 (raspuns la: #160748) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Dojana : - de alter ego la: 10/01/2007 01:01:46
Marea Trezire si oamenii continua sa-si numeasca plozii Vasilica?
#167498 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...