Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Integrarea tiganilor


de Filip Antonio la: 03/03/2004 17:09:00
modificat la: 04/03/2004 02:49:02
voteaza:
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (49):


o mica observatie: raspunsuri - de mapopescu la: 04/03/2004 05:14:11
o mica observatie: raspunsurile "negative" sint mai mult decit majoritare.
ar fi binevenita o detaliere.

in caz ca e dificil de detaliat cazurile pozitive, de integrare, posibile, ar trebui sa ne punem un semn de intrebare.
#11287 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
da - de belazur la: 04/03/2004 05:27:30
Da, exista si varianta "a nu face nimic, sa-i lasam sa se integreze in mod "natural". Sigur ca nu e o optiune, din punctul meu de vedere, stiind ca diferentele sunt prea multe si prea mari (vezi casatoriile timpurii, de exemplu), dar s-ar putea sa existe altii, care cred anume asa...

Ar mai fi varianta "discriminarii pozitive", care nu prea se portiveste cu premisa "sunt egalii nostri", dar e o optiune, si inca una eficienta in alte parti.
#11290 (raspuns la: #11287) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
integrare naturala?!?!? - de bluey2564 la: 04/03/2004 06:58:44
Varianta propusa imi aminteste de o discutie "coffee break" avuta cu ceva timp in urma despre un cu totul alt subiect, dar pe care o sa incerc sa o redau cat mai pe scurt. Enuntasem ideea ca unul din motivele pentru care se traieste prost in Romania este acela ca toata lumea face de toate, ne pricepem la orice si refuzam sa ne recunoastem diletantismul. Daca am renunta sa ne zugravim singuri bucataria si am plati un zugrav calificat, bucataria noastra ar arata mai bine, iar zugravul isi va permite sa plateasca un mecanic in loc sa-si dreaga singur masina in fata blocului iar mecanicul i-ar da nevestei bani de coafor ca sa nu o mai vada cu vopseaua in cap prin bucatarie, iar coafeza ar avea si ea bani mai multi si... pana se inchide cercul la zugrav.
Argumentul era ca - in felul asta - banii circula si devin productivi. Am primit o replica ce m-a lasat fara replica: "e un rationament corect, dar de ce sa incep eu prin a plati un zugrav, in loc sa zugraveasca Pisi (asta era sotul partenerei mele de discutie).

Revenind la integrarea naturala si la ramanerea in expectativa pana la realizarea acesteia, nu ma pot opri sa remarc, ca un pieton grabit aflat in trecere prin jungla de beton, ca nefacand nimic, inseamna sa-i lasam pe ei sa faca ce vor.
Ma mai mir de ce vad la ProTV, la principala editie a stirilor cum a fost incoronat regele manelelor, in timp ce o alta echipa reportericeasca se afla acasa la "concurenta" si pare a se simti minunat. La alt buletin de stiri crainica schita cativa pasi de dans tiganesc printre fetele ce aspirau la titlul de Miss Piranda 2004. Deci integrarea rromilor in societatea romaneasca se produce prin tiganizarea romanilor....
Daca asta e scopul urmarit, atunci putem astepta linistiti: il vom atinge cu siguranta, dupa principiul "daca nu-i poti dovedi, alatura-te lor!"
Propun organizarea un training al factorilor de raspundere din justitie care sa urmareasca modul de solutionare al problemelor specifice in cadrul staborului tiganesc, in timp ce noi, ceilalti, sa invatam lectia solidaritatii de la etnia rroma!
#11303 (raspuns la: #11290) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Nu sunt adepta "integrarii naturale" - de belazur la: 04/03/2004 07:53:32
Sunt mai degraba pentru discriminare pozitiva si incurajarea tiganilor de a renunta la practicile care nu sunt conforme cu normele unei societati democratice. Si da, sunt pentru o oarecare europenizare a modului de viata a etniei rrome, fara sa am pretentia ca ei sa renunte la particularitatile lor culturale.

Poate n-am inteles eu bine, dar nu vad cum, in ce mod a deprinde niste pasi (miscari, mai degraba) din dansurile tiganesti ar insemna "tiganizare". Sunt lucruri frumoase pe care le putem imprumuta cu incredere, dupa parerea mea. Spre deosebire de casatoriile intre minori, de care am mai vorbit.

Daca a cunoaste bine folclorul celuilalt e asimilare sau, daca ziceti, integrare, atunci ar insemna ca tiganii s-au romanizat perfect, pentru ca majoritatea dintre ei au asimilat folclorul romanesc... Or, integrare inseamna altceva dupa parerea mea.
#11310 (raspuns la: #11303) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Sunt mai degraba pentru discr - de mapopescu la: 04/03/2004 08:22:37
Sunt mai degraba pentru discriminare pozitiva si incurajarea tiganilor de a renunta la practicile care nu sunt conforme cu normele unei societati democratice.

Si eu. Dar poate ar trebui prima data ca romanii sa faca acelasi lucru. A se citi:
Sunt mai degraba pentru [...] incurajarea romanilor de a renunta la practicile care nu sunt conforme cu normele unei societati democratice.

;)
#11311 (raspuns la: #11310) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
pt mapopescu - de belazur la: 04/03/2004 09:24:07
Foarte nostima paralela, si recunosc ca propozitia citata de dvs. e inexacta, dar ideea mea putea fi usor inteleasa din context, daca ati fi avut bunavointa sa cititi si restul. Sigur ca si romanii mai au multe de facut in directia "democratizarii". Si nu numai romanii. Altfel, daca va referiti la hotie, coruptie, ineficienta... - sa stiti ca nu despre astea vorbeam! Am dat exemplul cu casatoriilor intre minori. E nevoie sa enumar si altele? Penutru ce? Eu nu mi-am propus sa fac un inventar aici. Sau considerati ca problema nu exista, si romii nu mai au nevoie sa fie integrati?
#11319 (raspuns la: #11311) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
sa ma explic ... - de mapopescu la: 04/03/2004 13:30:00
Sunt mai degraba pentru discriminare pozitiva si incurajarea tiganilor de a renunta la practicile care nu sunt conforme cu normele unei societati democratice. Si da, sunt pentru o oarecare europenizare a modului de viata a etniei rrome, fara sa am pretentia ca ei sa renunte la particularitatile lor culturale.

In legatura cu acest pasaj notam doar ca societatea romana ea insasi inca nu este la acest nivel asa-zis "european". Iar a propune o discriminare pozitiva sau europenizarea modului de viata a rromilor tine deocamdata de fantastic. Mai ales pentru ca "europenizarea" aceasta este o vorba in vint, o forma fara continut. Nimeni nu propune o chestie clara, pe ani si pe etape, pentru minoritari.

De exemplu in Franta populatia nomada (declarata ca atare, cu acte reflectind aceasta situatie) este acceptata (in general) pe terenul oricarei comune. Aproape toate comunele (nu stiu daca sint obligate dar in practica) pun la dispozitie terenuri si chiar servicii (scoala, igiena etc) pe termen limitat acestor populatii nomade. Sin asa numitii "gitanes", echivalentul francez (cred) pentru "tigani", dar nu numai. (daca gresesc rog a fi corectat).

In general acestia se deplaseaza in rulote, nu prea ramin pe teritoriul unei comune mai mult de un an si se ocupa cu multe activitati temporare, servicii platite ca oricare alta munca in Franta. Necalificati, in general.

Poate n-am inteles eu bine, dar nu vad cum, in ce mod a deprinde niste pasi (miscari, mai degraba) din dansurile tiganesti ar insemna "tiganizare". Sunt lucruri frumoase pe care le putem imprumuta cu incredere, dupa parerea mea. Spre deosebire de casatoriile intre minori, de care am mai vorbit.

Aici subscriu.

Daca a cunoaste bine folclorul celuilalt e asimilare sau, daca ziceti, integrare, atunci ar insemna ca tiganii s-au romanizat perfect, pentru ca majoritatea dintre ei au asimilat folclorul romanesc... Or, integrare inseamna altceva dupa parerea mea.

Cine a integrat pe cine, sau mai bine zis ce a integrat fiecare din cultura celuilalt, putem discuta dar nu este esential cita vreme aceasta integrare o dorim, la nivel declarativ cel putin.
#11335 (raspuns la: #11319) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
"In legatura cu acest pasaj n - de belazur la: 04/03/2004 16:20:55
"In legatura cu acest pasaj notam doar ca societatea romana ea insasi inca nu este la acest nivel asa-zis "european". Iar a propune o discriminare pozitiva sau europenizarea modului de viata a rromilor tine deocamdata de fantastic. Mai ales pentru ca "europenizarea" aceasta este o vorba in vint, o forma fara continut. Nimeni nu propune o chestie clara, pe ani si pe etape, pentru minoritari."

Nici nu am avut pretentia ca propun un proiect, un plan bine elaborat, de integrare a etniei rrome in... europa. Am mentionat numele "batranei doamne" doar pentru ca e aceasta perspectiva pe care societatea romaneasca n-ar trebui sa o rateze (acum, ca veni vorba - cu sau fara Basarabia ;)). Sunt totusi cateva aspecte ale vietii rromilor care creaza dificultati suplimentare in acest proces. Cazul "nuntii regale" - ma repet, dar tot refuz sa dezvolt subiectul sau sa detaliez (cel putin in etapa aceasta detaliile nu mi se par relevante) - a fost un indiciu clar ca Romania este cea care trebuie sa-si asume responsabilitatea pentru integrarea rromilor.

Bineinteles ca nu e usor, ca exista si alte probleme nerezolvate, dar nu cred ca va fi posibila ignorarea in continuare a problemei rromilor. Cu cat Romania va fi mai aproape de Europa, cu atat diferentele din interiorul societatii romane vor fi mai vizibile. Si... asa vad eu lucrurile astea... nu vad alta cale decat integrarea simultana a etniei rromilor in societatea romaneasca - pe de o parte, si a societatii romanesti in UE - pe de alta...

Recunosc ca vorbesc fara a cunoaste prea bine situatia rromilor. Ma bazez pe ce am vazut in Bucuresti si in calatoriile (destul de dese) prin Tara si in afara. Dar nu am studiat problema, nu sint un specialist... - deci nu voi insista... :)

"In general acestia se deplaseaza in rulote, nu prea ramin pe teritoriul unei comune mai mult de un an si se ocupa cu multe activitati temporare, servicii platite ca oricare alta munca in Franta. Necalificati, in general"

Da, si am impresia ca au un statut cu totul diferit de cel al etniei rrome din Romania.

"Cine a integrat pe cine, sau mai bine zis ce a integrat fiecare din cultura celuilalt, putem discuta dar nu este esential cita vreme aceasta integrare o dorim, la nivel declarativ cel putin."

De acord. Si pentru ca nu am formulat eu bine mesajul anterior, probabil ca ati avut dreptate sa presupuneti ca as avea in vedere altceva decat integrare. Nu, ma refeream anume la integrare (care nu e acelasi lucru cu asimilare totala, dupa parerea mea), iar orice integrare presupune schimb de valori culturale si necesita o anume maturitate a "partilor"...
#11354 (raspuns la: #11335) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
comentariu la "INTEGRAREA TIGANILOR ROMîNI "-constanta - de (anonim) la: 04/03/2004 18:07:29
în luna Decembrie am fost invitatâ la o conferintâ iar continutul era "CUM SÂ AJUTÂM TIGANII CA SÂ SE INTEGREZE IN SOCIETATEA SPANIOLÂ?
Ei bine întrebârile si gîndurile erau in aerul din salâ unii erau În favoarea efortului de a incerca altii nu bineînteles ,erau de toate de la gînduri pozitive ,mai putin pozitive dar cu bunâvointâ si la negative mai putin dure si la negative rotunde,.....Ei bine acum întrebarea mea este ¿Vor sâ se integreze?
Nu toti asta va pot informa :stire de prima pagina in anul 1999 luna mai -iunie i-a foc unul dintre corturile care le-au montat tiganii romini la periferia Madridului...si moare o fetita de doi ani....
Multa polemica ,multe organizatii de ajutoare pt ca binenîteles din acest moment nu au mai fost înghititi de proprii locuitori din împrejurimi ,acestia ultimii plîngîndusi necazurile ca sÎnt furatii de acestii indivizi ca au inceput sa dispara gainile ,ratele ,ouale ...si oamenii speriatii cu acest motiv au inceput sa dea alarma sociala .....asupra ceea ce fac tiganii romini de aceea au fost ridicatii de acolo si li s-au facut niste campamente cu mici apartamente in care au lumina ,gaz (si asta totul gratis),asistenta medicale si din cind ajutoare cu mincare si haine,au gradinita in campament pina la 6 ani cu un orar de la 9 -14, si cei care au implinit sase au dreptul la colegiu pt acestia s-a facilit un autobuz gratis care îi duce si îi aduce respectiv 9 -17 in acest orar li se da micul dejun ,amiaza si o merienda la 16 H. ah...si am uitat au si dusuri in incinta scolii ...,recensamintul care s-a facut in acel moment in care s-a produs incendiul a dus la infintarea unor 300 locuri la scoala pt ca numarul copiilor gasiti in campament cu parinti si fara parinti era de 256 ...dumneavoastra credeti ca in momentul deschiderii anului scolar in campament mai erau 64 de copii care asteptau nerabdatorii sa mearga la scoala sa manince o mincare calda si sa se joace cu altii copiii...ei bine restanta de la 256 la 64 au fost trimis de parinti ,tutori ,unchi frati cine stie de cine si cum la cersit bani...la spalat parbrize si binenteles la furat............ca sa nu lipseasca din program....acum bine cine vrea sa se integreze se cunosc pt ca acestia duc copii la scoala in genmeral nu se muta din oras in oras si duc o viata normala de tigani romanizati cum spun ei...
#11366 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului .
etnia tiganilor a existat di - de (anonim) la: 04/03/2004 18:16:34
etnia tiganilor a existat din totdeauna :exista doua ipoteze ca ar putea venii din egipt sau india ..dar cert e ca sint nomazi si au emigrat.... ei bine depinde ff mult si de tara in care s-au asezat pt ca asa sint au evoluat in functie de ce li s.a permis ,ex aici in SPANIA m-i s-a spus ca tiganilor spanioli le era era interzis sa vorbeasc "romani" limba lor care pare sa fie o limba internationala pt ca se spune ca tiganii romini se inteleg cu tiganii spanioli in limba "romani"...acuma la dezvoltarea integrarii tiganilor spanioli se munceste de acum 50 ani si tot mai este de lucru....
#11367 (raspuns la: #11354) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului .
Nu pot vota cu nici o parere - de (anonim) la: 04/03/2004 22:20:01
Eu am parerea mea si sunt convis ca este cea ma corecta:
Romii sunt parte integranta din poporul Roman, exact cum si Indienii din Statele Unite sunt Americani 100%. Dela asta trebuie pornit. Sunt Romani ca si noi. Nici mai mult, nici mai putin. Au trait cu noi secole la rand si atunci, nici astazi sa nu-i acceptam ca compatrioti? Asa ceva mi se pare total ridicol.
Asta nu inseamna ca ei trebuie sa se "integreze" in ceva anume, sa renunte la felul lor de viata, la obiceiuri, la port, la limba, la cultura, la religie etc. Nu trebuie sa le pretindem nimic decat sa respecte legile tarii si sa-si plateasca taxele la Stat. Atat.
#11377 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului .
teorie vs practica - de bluey2564 la: 05/03/2004 02:28:55
Raspuns la
Nu sunt adepta "integrarii naturale"
V-am citit si - pret de o clipa - v-am invidiat deschiderea crestina. Dar mi-am dat seama ca, probabil, nu va confruntati zilnic cu problema asta.
Pe strada sau in tramvai, in piata sau la semafor, peste tot in Bucuresti ai zilnic ocazia sa auzi acele ingrozitoare texte lalaite pe o muzica ce nici macar tziganeasca nu este (cred ca opinia exprimata in acest sens de catre Madalin Voicu este mai demna de incredere decat umila mea parere). Nu mai spun ca, auzindu-le in piatza sau in alte locuri publice si fara a ma pretinde o nevinovata fecioara abia iesita de al pensionul unei manastiri de maici, mi s-a intamplat sa-mi fie de-a dreptul rusine de versurile acelor oribile manele. Prin comparatie, asa zisa "cultura de cartier" chiar si-ar merita denumirea de "cultura".
Procentul de consumatori de manele si alte produse de origine rroma (de orice natura) devine din ce in ce mai mare.
Mahalagiul roman (care a existat de cand targurile) tinde sa devina - din ce in ce mai mult - una cu tziganul.
Notiunea romantica de tzigan (a se vedea "Satra" sau "Mica tziganiada", de exemplu)aproape ca nu mai exista, asa cum nu mai cred sa existe tzigani ca cei pe care ii aducea in curte bunicul meu si care cositoreau cazanul de tzuica si pe ai caror copii ii invidiam sincer (pentru ca ei erau multi, iar eu inca eram copil unic). Ocupatiile traditionale sunt astazi cu totul diferite.

Ceea ce se afiseaza acum ca fiind folclor tziganesc, este un amalgam de obscenitati cu nuante oriental-balcanice si "impodobite" opulent cu sclipiciuri ce ar face deliciul oricarui pui de cotzofana.

De aceea consider ca, cel putin atata timp cat nivelul de educatie estetica al romanului mediu ramane sub nivelul de avarie si pentru o conservare a romanismului cultural, necesara chiar si azi, in epoca globalizarii, ar fi mai sanatos sa se evite incercarea de a amesteca apa si uleiul... ceea ce rezulta miroase a ranced.
#11391 (raspuns la: #11310) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
integrarea tiganilor - de Andreas la: 05/03/2004 03:31:59
am urmarit votul. intrebarile era predispuse sa primeasca raspunsurile primite. exista insa, dupa umila mea parere si o zona printre rinduri. despre care tigani vorbim??? cei care locuiau (din pacate) aproape de mine pe strada nu ii voi vedea niciodata integrati. De ce ? Din simplul motiv ca nu vor ! Si nu vor sa fie ajutati! apoi, dragi cafegii, sa-l vad eu pe tiganul francez sau spaniol "integrat"! Rid in hohote. Ar insemna sa munceasca normal, sa abandoneze caravanele "Tabbert" luxuoase pe care multi dintre noi nu si le pot permite, Merz-urile sau bmw-urile ultimile modele, sa renunte la libertatea de a se opri unde au chef. cel putin in germania aproape fiecare comuna are un loc special (nu camping) putin in afara oraselor, unde se pot opri caravanele pt citeva zile. in franta si spania am vazut rezidente de tigani (gitans, jitanos) care aratau la fel de pompos si de prost gust ca si cele din ro a tiganilor instariti (sau poate "integrati???).
Numai bine si cred ca le acordam prea multa atentie, se descurca ei fffff bine si fara voturile noastre.

PS eu nu am votat. Intrebarea la care as fi raspuns cu "nu" suna cam asa: vor tiganii sa fie ajutati la o integrare ? parafraza: vor turcii din germania sa fie ajutati la "integrare" Raspunsul este tot NU! chiar si la treia generatie sunt la fel de anti totul care nu este turcesc in afara de fete care trebuie sa fie blonde si destul de proaste ca sa iasa cu ei in lume...
#11399 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Tigani? - de (anonim) la: 05/03/2004 10:12:43
O problema serioasa. am gasit peste tot un grav declin cultural in ceea ce-i priveste si ne priveste
#11411 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului .
Avem şi indivizi cu intenţii genocidare printre noi - de Filip Antonio la: 05/03/2004 11:25:56
Observ două voturi în favoarea "ţiganocidului".
#11415 (raspuns la: #11354) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
gluma proasta - de belazur la: 05/03/2004 11:50:46
Nu pot sa cred ca cineva in zilele de azi ar fi pentru "nimicrea in masa". Daca e o gluma, e una proasta...
#11416 (raspuns la: #11354) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Nu e de loc o glumă - de Filip Antonio la: 05/03/2004 11:59:53
Nu-ţi aduce aminte de Radu Burdujan care propunea "eutanasierea" ţiganilor?
#11417 (raspuns la: #11416) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Integrarea tiganilor - de (anonim) la: 05/03/2004 12:45:01
In primul rind nu cred ca putem vorbi serios despre integrara acestei minoritati fara a realiza ca nu exista discriminare pozitiva sau negativa. Discriminarea este discriminare sub indiferent ce forma, culoare, nuanta etc. Tiganii la fel ca si romanii, la fel ca si germanii, suedezii samd sint creatii ale lui Dumnezeu cu exact aceleasi, drepturi, aspiratii, suferinte ...
Plecind de la aceasta premiza, integrarealor trebuie sa apara ca un proces natural si firesc, avind in vedere ca prejudecata afecteaza in egala masura pe cel impotriva caruia este indreptata cit si pe cel care o prolifereaza. Cu atit mai mult in contextul integrarii in societatea Europeana - romanii trebuie sa inteleaga ca societatea vestica se caracterizeaza in primul rind prin faptul ca a creat un om extrem de tolerant si sensibil la suferintele si aspiratiile semenilor sai.
#11421 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului .
iresponsabilitate - de belazur la: 05/03/2004 15:08:35
Nu cred ca e cineva care ar indrazni sa-si argumenteze alegerea. Daca nu e o glima, atunci e vorba de cineva irsesponsabil detot.
#11447 (raspuns la: #11417) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
nu inteleg - de belazur la: 05/03/2004 15:33:14
"am urmarit votul. intrebarile era predispuse sa primeasca raspunsurile primite."

Adica? Te forteaza sa raspunzi intr-un anume fel, sau cum? Altfel, sunt de acord ca trebuiau formulate putin altfel, dar nu cred ca intrebarile sunt de vina pentru felul in care s-a votat... Mai inclin sa cred ca se voteaza si aiurea, uneori, se mai poate gresi...

"despre care tigani vorbim???"

Buna intrebare. Tiganii nu sunt toti la fel, si mai ales nu sunt toti neintegrati.

"in franta si spania am vazut rezidente de tigani (gitans, jitanos) care aratau la fel de pompos si de prost gust ca si cele din ro a tiganilor instariti (sau poate "integrati???)."

Instariti nu inseamna "integrati". Imi pare rau, cred ca vorbim "limbi diferite". Integrati sunt cercetatorii stiintifici, actorii, scriitorii de etnie rroma pe care daca nu i-am cunoscut personal, am avut destule ocazii sa-i vad si sa-i apreciez, admir - pentru ceea ce fac... Vei spune ca sunt unitati. Pai daca nu ar fi prea putini, nu ar exista nici problema.

"eu nu am votat. Intrebarea la care as fi raspuns cu "nu" suna cam asa: vor tiganii sa fie ajutati la o integrare ? parafraza: vor turcii din germania sa fie ajutati la "integrare" Raspunsul este tot NU!"

Vorbesti din numele lor? Cu ce drept? Acum, sigur ca intr-un anume sens unii dintre ei (poate majoritate?) NU VOR sa se integreze. Dorinta de a fi integrat ar declansa imediat procesul de integrare, si n-ar mai trebui sa discutam despre programe, planuri concrete etc.. Problema e de ce nu vor? Si cum sa fie incurajati sa vrea sa se integreze? Sper ca stii ca nu e numai problema Romaniei, ca exista si alte tari cu probleme similare. Problema rusilor basarabeni este oarecum similara... In toate cazurile insa responsablitatea pentru integrarea minoritatilor e pe seama populatiei majoritare.
#11449 (raspuns la: #11399) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
bluey2564 - de belazur la: 05/03/2004 16:11:23
"Raspuns la
Nu sunt adepta "integrarii naturale"
V-am citit si - pret de o clipa - v-am invidiat deschiderea crestina. Dar mi-am dat seama ca, probabil, nu va confruntati zilnic cu problema asta."

Zilnic? Nu. Dar e adevarat ca de doua ori mi s-a furat pana la ultimul ban din poseta (era la inceputul anilor de studii si inca nu stiam sa ma pazesc), si in ambele cazuri au fost tigani. Sigur ca am dezvoltat o fobie (acum, recunosc, rasista) dupa asta, cu toate ca imi dadeam seama ca hotii doat intamplatori erau rromi si ca ar fi putut fi cu acelasi succes de orice alta origine. Problema e ca nu poti trai cu acest sentiment - te desfiinteaza ca entitate, devii robul "fricii" tale. O solutie se cere gasita. Si "solutie" inseamna: sa amelioreze situatia, nu sa o agraveze. Daca ramanem sa ne complacem in ipostaza de victime, vom sfarsi ca niste vctime sadea (repet ca ma gandesc si la situatia din RM - unde rusii si alti minoritari refuza sa vorbeasca romaneste: daca stai sa te gandesti, fenomele sunt de aceeasi natura, iar cauza este lipsa de comunicare).

"Pe strada sau in tramvai, in piata sau la semafor, peste tot in Bucuresti ai zilnic ocazia sa auzi acele ingrozitoare texte lalaite pe o muzica ce nici macar tziganeasca nu este (cred ca opinia exprimata in acest sens de catre Madalin Voicu este mai demna de incredere decat umila mea parere)."

Manelele dateaza de prin sec. 19, daca nu ma insel, si sunt o influenta turceasca mai degraba. Probabil ca ceea ce va displace si imi displace si mie este chiar un fel de "rebut cultural". Fenomenul exista in orice societate. Dar sa presupunem ca aici e mai grav. Si, care e solutia? Nu tot o scoala mai buna? Doar nu va ganditi la cenzura sau altceva de acest gen?

"Notiunea romantica de tzigan (a se vedea "Satra" sau "Mica tziganiada", de exemplu)aproape ca nu mai exista, asa cum nu mai cred sa existe tzigani ca cei pe care ii aducea in curte bunicul meu si care cositoreau cazanul de tzuica si pe ai caror copii ii invidiam sincer (pentru ca ei erau multi, iar eu inca eram copil unic). Ocupatiile traditionale sunt astazi cu totul diferite."

In afara de faptul ca n-am vazut in "Satra" doar "notiunea romantica de tzigan", nici eu nu sunt adepta crearii unor mituri despre tigani. Dar nici ignorarea aspectelor pozitive nu va face bine. Cred in atitudinile echilibrate. E valabil si in chestiunea "miturilor despre romani".

"Ceea ce se afiseaza acum ca fiind folclor tziganesc, este un amalgam de obscenitati cu nuante oriental-balcanice si "impodobite" opulent cu sclipiciuri ce ar face deliciul oricarui pui de cotzofana."

Nu tot ce "se afiseaza" este folclor autentic (nici in cazul celui tiganesc, nici in cazul celui romanesc - sper ca sunteti de acord?). "Sclipiciul" este apanajul Orientului, pe de alta parte... Si cred ca tiganii stiu mai bine ce sa pastreze si ce sa "uite" din ceea ce au asimilat de la alte culturi cu care au venit in contact. Este problema lor. Dupa cum problema romanilor este sa-si pastreze propria bogatie spirituala, asa incat sa aiba ce oferi, la randul lor, in procesul unui continuu schimb cultural. Deci, cred ca e clar, eu tot la SCOALA si CARTE ma gandesc. Imi dau seama ca nu sunt "originala", dar... atata pot si eu. :)

"De aceea consider ca, cel putin atata timp cat nivelul de educatie estetica al romanului mediu ramane sub nivelul de avarie si pentru o conservare a romanismului cultural, necesara chiar si azi, in epoca globalizarii, ar fi mai sanatos sa se evite incercarea de a amesteca apa si uleiul... ceea ce rezulta miroase a ranced"

De acord cu "nivelul de educatie", iar sensul metaforei cu "apa si uleiul" imi cam scapa. Dar oricum suna trist...
#11453 (raspuns la: #11391) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Greseala e ca aceasta optiune a fost pusa in sondaj - de mapopescu la: 08/03/2004 04:47:04
vezi? de aceea propuneam in primele mele mesaje la acest sondaj sa revezi un pic optiunile.
Prima greseala e ca aceasta optiune a fost pusa in sondaj.
#11584 (raspuns la: #11416) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Nu cred - de belazur la: 08/03/2004 05:07:39
Cred ca nu, optiunea este "inspirata" de personaje care isi manifesta cu nonsalanta extremismul pe alte forumuri. Este intamplator oare ca si aici este luata in considerare de tocmai trei anomini (banuiesc)?
#11586 (raspuns la: #11584) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Nu cred ca au fost trecute to - de dan_mc la: 08/03/2004 06:12:10
Nu cred ca au fost trecute toate variantele posibile de raspuns. Eu personal, am votat prima varianta.
Cu totii am intalnit, la un moment dat si familii de tigani decente, nu neaparat intelectuali, familii normale cu parinti care lucreaza pentru a-si castiga existenta , copii frumosi si curati. La vederea unor asemenea familii iti spui ca se poate, rromii se pot integra foarte bine in societatea noastra.
Totodata, de-a lungul istoriei, romii au format intotdeauna comunitati separate, traind in satre... cred ca acest lucru face parte din felul lor de a fi, reprezinta cultura lor si aici trebuie sa dam si noi dovada de deschidere, prin a accepta acest lucru. Poate suna putin ciudat, cred ca rromii pot sa se integreze in societatea noastra, traind in comunitatea rroma. Cred ca nu se pot aplica formule cunoscute, ci trebuiesc gasite solutii pentru a integra in societate nu rromul ca persoana unitara, ci comunitatea rroma. Trebuiesc gasite solutii pentru a vindeca fobia pe care societatea noastra o are fata de rromi, in primul rand prin evitarea discriminarilor care se fac in scoli prin crearea claselor speciale pentru rromi. Copiii nostri sunt invatati de mici sa se teama de tigani, li se induce sentimentul ca sunt superiori acestora. In aceste conditii nu se va mira nimeni, ca adultii de maine vor gandi la fel ca cei de azi si situatia va ramane neschimbata.
Totodata, trebuiesc facute eforturi si din partea comunitatii rrome. Cred ca o campanie "apa si sapunul nu omoara" ar fi binevenita, dar ca o astfel de campanie nu trebuie facuta de catre autoritati, ci chiar de catre conducatorii comunitatilor rrome, care au o influenta foarte mare in randul acestora. Multe alte astfel de campanii ar trebui initiate, dar nu am sa le mentionez eu pentru a nu fi considerat rasist.
Variantele 3) si 4) de raspuns cred ca nici nu pot fi luate in calcul. Doar persoane extremiste au putut opta pentru aceste raspunsuri. Hai sa fim realisti... o expulzare a rromilor nu va avea loc niciodata, acestia sunt cetateni romani cu drepturi depline (cei care le mai au), ca oricare dintre noi.
Pentru cei care au ales ca si varianta de raspuns expulzarea, ar face bine sa reflecteze asupra impactului pe care l-ar avea asupra UE o astfel de decizie. Nu am mai fi admisi in UE, ci am fi pusi la colt fara drept de recurs.
#11597 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
sunt pt o integrare conditionata - de Jimmy_Cecilia la: 09/03/2004 06:10:28
cum nu gasesc optiunea potrivita, nu votez, doar imi exprim parerea..
inainte de a vorbi integrare, ar trebui vorbit despre educare si obligatia lor de a respecta legile tarilor pe unde sunt.

apoi as fi pentru o integrare, o integrare printr-o munca cinstita, fara cersetorie, prostitutie, furturi si inselaciuni!

o integrare prin educarea copiilor lor, obligatia de a fi scolarizati.
#11678 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Integrare - de belazur la: 09/03/2004 11:49:56
probabil ca integrarea presupune si un atasament mai mare al minortarilor fata de modul de viata si mai ales fata de legea statului ai carui cetateni sunt, dar si renuntarea majoritarilor la atitudini rasiste sau xenofobe. Oricum e un proces bi- (sau chiar multi-) - lateral...
#11693 (raspuns la: #11678) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Tiganii - de gabriel.serbescu la: 11/03/2004 13:43:30
Tiganii nu se vor putea integra in societatea occidentala, de nici unde, pentru ca apartin unei culturi mult mai puternice decat cea spaniola, franceza, romana sau de aiurea. Ea e a familiei/clanului in care te-ai nascut, si te-ai format, legandu-te afectiv pe viata.
Restul de societati amintite sunt in genere individualiste.
Tiganii nu sunt fideli nici macar etniei tiganesti, ci in interiorul acesteia isi creaza propriile clanuri. Nu va exista prietenie intre un clan de tigani romani si unul sarb, sau spaniol.
Iar altfel, singuri tigani care s-au integrat, apartin unor familii cu tipologie individualista si solitara, care de generatii nu mai mentin aceleasi tip de legaturi cu grupul de origine.
Daca li se ofera case si campinguri nu se face in scopul integrarii lor, ci e un fel de a li se sugera sa nu mai fure. De altfel majoritatea tiganilor ¨occidentali¨ nu se mai ocupa decat de mici negoturi la negru, mai mult sau mai putin legale. Restul, care apartin tarilor estice, o fac indarjiti in parvenire, dar asta este un aspect infractional iar nu o trasatura culturala.
Practic nu pot fi convinsi sa renunte la cultura lor (cel mai mic ¨atentat¨ educational va fi sanctionat prin retragerea copilului de la scoala sau indepartarea subconstienta in cadrul grupului), ci doar convinsi sa nu mai fure. In unele tari insa, inca nu e posibil.

#11820 (raspuns la: #11693) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Refuz sa cred ca nu se pot integra - de belazur la: 11/03/2004 15:25:59
"Practic nu pot fi convinsi sa renunte la cultura lor (cel mai mic ¨atentat¨ educational va fi sanctionat prin retragerea copilului de la scoala sau indepartarea subconstienta in cadrul grupului), ci doar convinsi sa nu mai fure. In unele tari insa, inca nu e posibil."

Mi se pare o atitudine exlcusivista si xenofoba. Refuz sa cred ca nu pot fi integrati. Si de ce sa renunte la cultura lor? De unde ideea ca "integrare" = "renuntare la cultura ta"? In plus, cred ca e gresit sa consideri ca ceea ce numiti "cultura tiganeasca" ar consta doar in "fidelitatea fata de clan". Sau ca toti tiganii fura...

Am avut o colega tiganca. Intre paranteze fie spus, ea mi-a dat si un motiv pentru care accept termenul de tigan, desi unii ar pretinde ca are conotatie peiorativa si ca e de preferat termenul de rrom: era foarte mandra de apartenenta sa etnica. Colega mea era dintr-un sat de tigani, un sat ca oricare altul, a carui populatie are ca ocupatie de baza agricultura. Din ce povestea ea, e vorba de tigani oarecum asmilati, de mult timp sedentari (un sat destul de vechi), dar care si-au pastrat limba, traditiile, obiceiurile etc. Deci, se poate... Colega mea - ca si altii ca ea, ca nu este singura - fiind un argument in acest sens.

P.S. Nu mai spun ca pe langa calitatile pe care le avea (nu ne-am mai vazut de ceva timp, dar banuiesc ca asa a e si acum) e si de o onestitate remarcabila - in mai multe sensuri, incepand cu atitudinea fata alte etnii (ea fiind putin nationalista, dar manifestand consideratie fata de ceilalti, indiferent - minoritari sau majoritari) si terminand cu cele mai mici lucruri. Repet, cred ca, cu ceva mai multa vointa, se poate.

P.P.S. Cum e in Spania cu integrarea tiganilor?
#11832 (raspuns la: #11820) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Belazur - de gabriel.serbescu la: 12/03/2004 13:58:07
socializarea=educatie, respectiv un complex proces prin care un individ nou (un copil) invata obiceiurile, regulile, obligatiile, comportamentul si manifestarile permise sau care apartin grupului de care apartine, si culturii in s-a nascut. Nu ma refer la cultura ca si totalitate artistica ci ca si tot social. E folosit si asa. Consulta un dictionar.
Integrare presupune incorporarea unui individ deja format, deja definit, intr-o cultura noua lui. Presupune un proces constient si sustinut voluntar din ambele parti. Altfel e asimilare. Ideea apartine sociologiei.
Am numit-o fidelitate ca sa nu-i spun de alta forma, insa e o legatura afectiva foarte puternica, ceea ce ai remarcat si tu: ¨era foarte mandra de apartenenta sa etnica¨
Practic nu pot fi integrati pentru ca nu vor sa fie integrati. Teoria e frumoasa insa prea putin demonstrabila practic. Vorbim insa de practica generala, pentru ca asta e principiul democratic.
Nu sunt xenofob, urasc etnocentrismele si nationalismul in general. Sunt doar concluzii personale, e un diagnostic propriu.

Acum de tiganii spanioli nu pot sa-ti spun decat ca sunt o societate intr-o alta. Pe cei straini entiei ii numesc ¨payo¨. Exista o certa discriminare cum exita si o certa rezistenta culturala tiganeasca. (Cultura ca tot social). Relatiile sunt astfel de repingere, din partea spaniola, de refuz de integrare iar de asimilare nu poate fii vorba.
Li se ofera sprijin social, case, campinguri, iar ei se ocupa cu mici negoturi ambulante, si de flamenco.

numai bine
#11923 (raspuns la: #11832) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
integrare vs.asimilare - de belazur la: 12/03/2004 16:32:20
Cred ca vorbim despre lucruri diferite. Faptul ca N. (sa-i zicem asa colegei mele) e foarte mandra de apartenenta sa etnica este un lucru normal la un minoritar (as putea adauga ca impartasea cu mine un interes deosebot pentru folclor, ea fiind si dansatoare de profesie - deci, e si un fel de "arhivar "al culturii rrome)... Pentru ca si eu vin dintr-o zona in care romanii (moldovenii) au fost timp de decenii (chiar secole) MINORITATE NATIONALA, trebuie sa spun ca e un sentiment absolut firesc: daca nu ar exista acea "rezistenta culturala" de care vorbesti, minoritatile ar disparea foarte usor (s-ar asimila in totalitate), iar lumea ar deveni de o omogenitate plictisitoare.

Cred ca nu prezenta culturilor minoritare este impedimentul in calea integrarii unei etnii sau a alteia, ci tocmai ceea ce ai mentionat la inceputul mesajulu: nivelul scazut de socializare.

E adevarat, nu toti tiganii de la noi sunt la fel de integrati cum e colega mea, ea fiind si dintr-o familie de intelectuali. Existenta, la noi cel putin, a unor sate de tigani care nu se deosebesc de romani decat prin faptul ca sunt putin mai bruneti, vorbesc o limba in plus (limba materna), danseaza si canta ALTFEL decat romanii - mi se pare o baza solida pentru speranta intr-o viitoare integrare mai buna a tiganilor. Nu mai mentionez ca avem scriitori, actori, pictori, cantareti, diplomati de origine rroma, care sunt mult mai bine integrati decat cei mai scoliti si bogati rusi, de exemplu. Or, faptul ca rusii nu respecta legile (Constitutia) este, la fel, o manifestare a nedorintei de integrare, dupa parerea mea... Si lor nu le poti reprosa ceea ce li se reproseaza tiganilor, in general - desi niste similitudini exista, ele nu tin de specificul cutural, ci mai degraba de o psihologie, mentalitate aparte... Fara a le cere sa renunte la cultura lor, as dori sa fie si ei la fel de integrati cum e colega mea N. de etnie rroma.

Sper ca am explicat mai bine, de asta data: e vorba de loialitate fata de lege si concetateni, nu de renuntarea la valorile culturale (care, altfel, sunt "adunate" de secole, in procesul comunicarii cu diverse culturi, si nu are nimeni caderea sa le ceara sa renunte la ele).
#11932 (raspuns la: #11923) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
¨Cred ca nu prezenta culturi - de gabriel.serbescu la: 18/03/2004 16:30:51
¨Cred ca nu prezenta culturilor minoritare este impedimentul in calea integrarii unei etnii sau a alteia¨
Nu inteleg formularea.
In rest ai dreptate, pana la urma e vorba de a accepta sistemul educational, tutorele oficial adica, ca de aici porneste totul, si asa se produce integrarea. In rest colega ta e un caz fericit. Eu cunosc pe Putu, Zorala, Iancu, Spic, Trut, Romica Martinescu, Romica Macelaru, Bodo, Vasi si multi multi altii, care impreuna ca mamele si familiile lor nu au degand sa accepte o cultura romaneasca nici sa stea in cap, reinventeaza permanent limba romana, si sodomizeaza orice regula gramaticala. Sa-i asculti e un deliciu: ¨dig, shavelu n-are mazi, Zarie! du-te saracio, la ce mai venisi la Club? daca n-ai bulan stai dracu acas, sau produ´ cehva!¨
#12377 (raspuns la: #11932) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
poate n-am formulat prea bine - de belazur la: 20/03/2004 04:58:43
N-am formulat tocmai bine: aveam in vedere "diferenetle culturale", dar am lasat "prezenta culturilor minoritare" din cauza ca asta e impresia pe care o lasi: din mesajele tale inteleg ca tu vezi insusi faptul existentei culturilor minoritare ca pe o problema de integrare. Or, ceea ce ziceam eu e exact invers: cu cat mai usor acceptam diferentele dintre noi (majoritari si minoritari), cu atat mai integrati suntem. Cel putin pentru mine, e clar ca tu confunzi integrarea cu asimilarea (sau "depersonalizarea cuturala" a minoritarilor).
#12450 (raspuns la: #12377) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Pai hai sa luam niste exemple - de gabriel.serbescu la: 21/03/2004 14:43:43
Pai hai sa luam niste exemple:
o comunitate de irlandezi in SUA se va integra doar in directia individualista competitiva americana. In rest nu va adopta nici o trasatura culturala de acolo. Italienii la fel, spaniolii la fel.
Vor face un compromis materialist mai degraba, decat de alt tip.
De aici se porneste la conceptul multiculturalitatilor, si lucrurile coexista intr-o oarecare armonie.
Pentru tigani in schimb, conceptul asta individualist al muncii, al independetiei fata de familie, a cumpararii de un apartament, de hiopotecare etc este o tampenie, cand primele valori despre viata pe care le invata sunt familia si migrarea. Un tigan nu va renunta la iubita/iubitul sau in favoarea carierei, si nici nu va ramane peste orar, la munca, in loc sa mance cu ai sai(sunt niste exemple la intamplare).
Bine, incerci sa integrezi pe cineva, insa in ce? Si inca odata integrare se produce in cazul prietenei tale, care la procesul asta participa si ea voluntar. Probabil are niste prioritati identitare: sunt femeie, sunt tiganca, sunt romanca; insa dupa cum spuneai provine din patura elitista si fericita a tiganilor educati, respectiv care au invatat niste valori sociale comune.
Eu nu confund asimilarea cu integrarea. Insa sa nu astepte nimeni ca Putu, pe care ti-l dadeam exemplu, sa mearga sa munceasca la orar de 8-10 ore, doar fiinca el ca tigan trebuie sa se integreze.
Maica-sa care vindea seminte pe centru, impreuna cu toata familia lor de comercianti de nimicuri si ghicitori in palma, l-a trimis pe Putu al ei la scoala pentru ca altfel o batea sectoristu´, iar dupa Revolutie ce scoala mai nene...
Astfel Putu, sau Trutz sau Zorala nu s-au integrat in societatea romaneasca ci i-a asimilat strada si cartierul cu specificul ei social.
Unu: pentru ca sentimentul lor de apartenenta se rezuma la lucruri concrete, emotionale: familia, clanul, tovarasii, iar nu la concepte simbolice si frivole ca ¨patrie¨,¨natiune¨,¨societate¨
Doi: au fost asimilati de cultura urbana, sau de strada, pentru ca acolo ¨existau¨ acolo traiau cotidian, strada ii impacta emotional, si le conditiona un anume tip de comportament.
O intrebare, daca mi-e permis, cati tigani ai cunoscut?

#12510 (raspuns la: #12450) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
valoarea de contraexemplu - de desdemona la: 23/03/2004 04:22:05
De multe ori avem impresia ca dreptatea e de partea noastra si ca (idealizatul) mod de viata european e lucrul care ar trebui cu totii in mod natural sa tindem. Sunt convinsa insa ca nici vest-europenilor nu le-ar strica putin contact cu lumea est-europeana si chiar si cu cea a tiganilor. Exista o dimensiune a libertatii in personalitatea umana care se atrofiaza cand ai prea mult confort material - casa, servici, asigurari sociale, vacante - tur, si plan de pensie. Sunt norocosi cei ce pot trai aceasta viata de mic burghez, cand milioane de oameni (si nu chiar foarte departe) duc o viata sub orice standarde. Nu avem dreptul sa uitam ca am putea sa fim noi in locul lor.

E adevarat ca mai toate inconvenientele prezentei tiganilor provin din atitudinea lor diferita fata de valorile morale acceptate in Europa, capitol la care diferentele culturale aduc un mare decalaj. Pentru nomazi posesiunile materiale sunt mai putin importante decat mandria si faima. Un furt pentru noi nu e acelasi lucru si pentru ei. Cred ca avem nevoie de tigani care traiesc in stilul lor preferat, asa cum orice teorema are nevoie de un contraexemplu.

Totusi, nu toti tiganii traiesc in Bucuresti si in orasele mari, si am auzit ca mai sunt inca ursari, caramidari si caldarari, si satre mai mult sau mai putin dotate tehnologic.

Cat despre cei ce au votat pentru exterminare, nu va alarmati, acestia sunt oameni care gandesc mai mult in teorie decat in practica. Dealtfel, statistica prezice ca orice distributie normala include cateva procente de extreme absolute.
#12639 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Din modul in care a fost form - de Alain la: 01/04/2004 06:02:48
Din modul in care a fost formulata intrebarea, eu inteleg ca cel care a facut sondajul are o problema cu tiganii. Ca sa fiu mai clar:din patru optiuni(o exclud pe "nu stiu"), trei sunt dedicate celor porniti mai mult sau si mai mult impotriva acestei etnii.Poate ca la urma urmei exprima realitatea.
Eu sunt nascut in Tulcea, unde am si locuit pana la vreo19 ani, comunitatea tiganeasca este destul de prezenta, dar vreau sa spun ca difera destul de mult de cea din capitala in sensul bun. Acolo poti vedea cum rromii se integreaza treptat, incercand in acelasi timp sa-si pastreze traditiile, e o lupta pe care o duc probabil cu ei insisi, iar ce va iesi din ea vom afla doar in timp...
Apropo, am avut in clasele 1-5 un coleg tigan pe care l-am mai ajutat din cand ic cand cu cate o carte. Desi nu-l mai vazusem de vreo zece ani, nu numai ca m-a recunoscut dar s-a vazut o adevarata bucurie pe fata lui cand ne-am reintalnit dupa vreo zece ani. Lucru pe care ma indoiesc ca l-as putea zice despre foarte multi colegi romani.
Sincer cred ca am avea si de invatat de la tigani poate chiar in privinta valorilor morale, si n-ar trebui sa intoarcem capul cu sila la vederea lor...
Pe alta data!
#13119 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
vesticii si tiganii - de florin u la: 25/06/2004 10:57:48
Intr-o privinta nu sunt de acord cu tine: ziceai ca "Sunt convinsa insa ca nici vest-europenilor nu le-ar strica putin contact cu lumea est-europeana si chiar si cu cea a tiganilor", cred ca tocmai legatura lor cu tiganii a stricat imaginea Romaniei, noroc cu diaspora, care ne mai ridica in ochii lor. Poti sa zici ca sunt impotriva tiganilor, sa stii ca da, atata timp cat fac ce fac, stii bine. Insa recunosc ca stiu si tigani oameni cumsecade si cinstiti, insa sunt prea putin ca numar fata de ceilalti.
#16734 (raspuns la: #12639) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
lumea tiganilor/pt florin u - de desdemona la: 28/06/2004 15:35:29
oops ! N-ai inteles ce-am vrut sa spun, eu sunt de vina ca nu m-am exprimat clar. Cand am zis 'lumea tiganilor' ma gandeam la tiganii asezati sau nomazi care se ocupa cu mestesugurile lor traditionale si mai putin cu cersitul si furturile. Ma gandeam la shatre si la caramidari, lautari, caldarari, lingurari. Sau la unii ca in filmul "white cat, black cat". Si imi mentin convingerea exprimata anterior. Multi dintre vest europeni ar fi pierduti fara mobil sau fara masina. Cu siguranta nu le-ar placea sa stea 'la tzara', fara curent, canalizare si apa curenta, cu atat mai putin in corturi sau carute la un mal de rau. Sunt prea mult prizonierii confortului, ai urbanismului si consumerismului. Multi dintre cei din orasele mari nici n-au umblat peste altceva decat asfalt si beton, eventual gazon. Oamenii de genul acesta nu (mai) stiu ce inseamna existenta de om, separata de confortul vietii cu care s-au obsinuit. Un mic 'reminder' al existentei omului in restul lumii nu le-ar strica.
Cand scriu tigani eu nu ma gandesc la aspectele lor negative, care sunt mai evidente, fiindca ne apar in cale cersind. Dar si pe astia e bine ca ii pot vedea vesticii, fiindca reprezinta o imagine a unei alte lumi care moare de foame si se zbate in saracie si mizerie. Din pacate banii trecatorilor impresionati nu ar tebui dati cersetorilor organizati in retele (care isi imbogatesc sefii) ci organizatiilor de caritate care ajuta lumea a treia.
Si e foarte neplacut ca tzara ta sa ajunga a fi reprezentata prin oamenii ei nu tocmai cei mai de calitate, nici cei mai multi. Si eu fac parte din diaspora, si m-am lovit des de prejudecati impotriva romanilor din cauza 'exporturilor' noastre de indivizi cu tinuta morala indoielnica. Insa consider ca intelegerea, deschiderea si oferta unei a doua sanse celor ce gresesc reprezinta cel mai bun mijloc de-a progresa pentru un grup uman.
___________
"Sa fii tu insuti schimbarea ce o doresti in lume".
#16926 (raspuns la: #16734) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Etnoperplexitati, sau despre tigani - autor: Horia Cornel Ivan - de (anonim) la: 13/12/2004 12:45:03


Etnoperplexitati

Transmis prima data: duminica 5 ianuarie 2003
Faceam urmatoarea observatie si o supuneam atentiei Domniilor Voastre: daca-i adevarat ca scriind „copiii” cu trei de „y” se vertifica la români culmea snobismului, atunci pentru a atinge, la acelasi neam (popor, etnie) culmea stupiditatii crase, nu trebuie decit sa scriem „tigan” cu doi de „r”. In aceeasi ordine de idei intreb precum urmeaza:
Ce se poate spune despre un popor al carui folclor de o extraordinara frumusete, varietate si vitalitate, este interpretat intr-o maniera cu totul exceptionala, pe marile scene ale lumii (aceea care conteaza), doar de reprezentanti ai unui alt popor (neam, etnie)?!?
Aici ar fi de adaugat ca guvernantii francezi au reusit recent (2002-2003) cu greu sa trimita inapoi in Romania mai multe zeci, poate chiar sute, de rromi, adica tigani, dintre cei citeva mii patrunsi in mod ilegal pe teritoriul lor. Intrebarea ce cu groaza si-o pun occidentalii este insa: Ce se va putea face in fata a patru milioane de tigani (!!!) ce vor avea deplina libertate sa circule si sa se stabileasca oriunde, oricind si pentru oricit timp, in toata Europa, odata cu primirea Romaniei si Bulgariei in UE?!?! Si cind te gindesti ca toate statisticile noastre - de dinaintea lui decembrie ‘89, dar si de dupa - vorbesc doar de citeva sute de mii de rromi.... 1,7% la o populatie de 22.572.000 locuitori, valoare estimativa pentru 1997: cifre oficiale transmise la ONU!!! Un calcul simplu arata ca toata populatia rrom din Romania ar fi de circa 400.000 persoane; sau, pentru o mai mare precizie, 22.572.000 x 0,017 = 383.724 (anul 1997) si 22.430.000 x 0,017 = 381.310 (anul 2001) …
Dind o ocheada intr-un altas geografic recent, editie 2003, dintr-o tara civilizata, vom constata ca:
in Bulgaria la o populatie de 7.932.984 locuitori in 2002 avem urmaoarea distributie in teritoriu a grupurilor etnice:
bulgari 83,5%; turci 9,55%; tigani (romi) 4.6%; altii 2,4%.
in Romania la o populatie de 21.698.181 locuitori in 2002 avem urmatoarea prezenta in teritoriu a diverselor grupuri etnice:
romani 89,5%; maghiari 6,6%; tigani (romi) 2,5%; germani 0,3%; ucrainieni 0,3%; rusi 0,2%; turci 0,2%; altii 0,4%. Observatia mea: cum cuvintul altii se compune din: bulgari, tatari, greci, evrei, armeni, sirbi, l-as folosi dupa pomenirea acestora ...
Acum folosind arimetica pe care insusind-o in clasa a treia primara o stapinim cu totii, si aplicind „banalissima” regula de trei simpla, vom ajunge lesne la urmatoarea descoperire:
9o7.372 ........................... 4.000.000 tigani in Bul. si Rom.
364.912 ........... x (in Bul.) = 1.610.000 tigani in Bulgaria
542.955 ........... x(in Rom.) = 2.400.000 tigani in Romania
Aceste cifre furnizate de OCSE, adica foarte demne de incredere, conduc la mai realele procente: 20,3% tigani in Bulgaria si 11,1% tigani in Romania.
Precizez ca cifrele: 364.912 tiganii din Bulgaria, 542.955 tiganii din Romania, a caror suma 907.372, reprezinta numarul tiganilor din cele doua tari, asa cum in mod fals au fost comunicate la Natiunile Unite, in timp ce 4.000.000 este estimatia facuta de statisticienii OCSE.
Dar din pacate pentru imaginea destul de putin fotogenica a acestor Tari, recent s-au adaugat alte si mai putin magulitoare date. La telejurnalul retelei de televiziune RAI TRE, adica a aceleia fosta si actuala de stinga marxista, prin urmare favorabila unor tari al fostului bloc comunist, am putut auzi consternat urmatorul semnal de alarma: Citez aproae textual: „In 2007 Europa, primind in sinul comunitatii sale Bulgaria si Romania, va trebui sa faca fata revarsarii unei maree de sapte pina la noua milioane de tigani, liberi sa se miste peste tot pe intregul teritoriu al Uniunii.”
Este instructiv de stiut ca la doar 7 milioane de romi avem, respectind proportile (procentele) comunicate de cele doua Tari: in Romania 4,18 milioane de tigani (romi), care reprezinta 19,3% din populatia totala, in timp ce la 9 milioane, 5,38 milioane romi (tigani), adica 24,8% din populatia totala a tarii !!!
Concluzie: Unul din patru (sau din cinci) locuitori ai Romaniei sint(em) tigani! Iar asta n-o spune Jirinovschi si nici o anumita minoritate sovina apartinind etniei maghiare, ci o afirma intreaga Europa, chiar si aceea favorabila noua, prin institutiile ei, cu seninatate si fara urma de dispret!
Pentru Bulgaria, cifrele sint: minimum 2,8 milioane tigani (romi), adica 35,6%din populatia totala si maximum 3,62 milioane romi (tigani), adica 45,7% din intreaga populatie a tarii.
…dupa care citim, cu amaraciune dar fara a ne minuna, in recentele ziarele romanesti (din noiembrie 2003) ca referendumul pentru validarea noii Constitutii a Romaniei s-a realizat cu aportul determinant al taranimii in mediul rural si al tiganilor la orase ...
Cu stima, Horia Ivan (Roma, 27 iunie 2004)


#31514 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului .
de ce? - de (anonim) la: 07/01/2005 15:33:20
de ce tiganii sunt considerati inferiori? nu sunt tot oameni ?
#32885 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului .
RASISTI - de (anonim) la: 08/03/2005 14:04:47
DE ce sinteti Rasisti oameni buni ?´.
Oare Dumnezeu nu ne vede pe toti egal, oare nu sintem creati de acelas Dumnezeu ?
Lasativa de umilit Tigani OK.
#38607 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului .
de ce tiganii sunt considerati inferiori? nu sunt si ei oameni? - de M a o la: 23/01/2006 21:02:11
Ba da! Cand ii vezi de la distanta...

___________________________
Ei sunt crestini pentru orez!
Mao Tze-Dung
#101848 (raspuns la: #32885) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
mda - de Kombatantu la: 31/08/2006 19:57:37
Hai sa fim buni cu tiganii ca daca la noi o familie are 2 copii la ei are 12 asa ca in curand vor fi mai multi ca noi. Atunci sa vedem cine ne va proteja de discriminare, pentru ca totusi prea ne baga astia pe gat problema cu integrarea minoritatilor. Eu apreciez omul, nu minoritatea. Ca majoritatea romanilor cred ca maghiarii sunt secesionisti si am retinut ce scrie in cartea de istorie despre activitatile lor in Transilvania, si cred ca tiganii sunt hoti, nespalati si agresivi. Dar am intalnit si unguri si tigani care nu sunt asa, le-am dat sansa sa-mi arate ca ma insel. Parerea mea despre majoritate insa nu se schimba asa usor.
#142291 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
integrarea tiganilor - de dorinteodor la: 27/01/2007 11:21:33
mao,

ai dreptate partial. asa cum exista multi tigani rai si periculosi, exista si tigani normali, care se integreaza.

eu personal am avut odata doi lucratori tigani cu care am colaborat perfect si care au facut treaba foarte buna si chiar i-am laudat pentru asta.

cred ca discutia este doar despre cei care nu se integreaza si care sint singurii care sint "vizibili". dar din acest punct de vedere avem si noi destui care nu se integreaza si nu se vor integra vreodata. exista inca destui copii ai strazii care prefera "libertatea" decit adapostul "integrator".

in cazul tiganilor, cei care nu se integreaza sint probabil zeci de procente iar pe termen scurt si mediu nu exista nici o solutie. ei prefera ocupatii libere (citeste ilegale) dar presiunea asupra lor este tot mai mare. la un moment dat sau cedeaza sau explodeaza. vom vedea. dorinteodor
#171478 (raspuns la: #101848) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
-------- - de romica martinescu la: 07/01/2008 01:53:59
MA MIRA FAPTUL CA UNI CA SI ,,GABI BOLDIS,,DIN CARANSEBES ISI PERMITE A SCRIE CU ATIT NERUSINARE DESPRE UNI PE CARE NICI NU STIE CUM ARATA..ASTA E O RUSINE MARE SI PEDEASUPRA INCEARCA SA PARA UN MARE CUNOSCATOR SI UN MARE FILOZOF AL CARANSEBESULUI...ISI PERMITE SA IMI AFISEZE NUMELE MEU LINGA
ALTE NUME ASA FARA NICI UN FEL DE RESPECT,SI ACEST LUCRU NU AM SA-L LAS ASA CIND O SA MA INTILNESC CU EL..PROFITA DE FAPTUL CA EU LOCUIESC IN AMERICA SI EL LA CARANSEBES..E O RUSINE SI NU MI-AS PERMITE ACEST LUCRU CU NIMENI,SI NU AS ATIRNA NUMELE ALTOR PERSOANE PE UNDE NU TREBUIE..
NU INSEAMNA CA,DACA EU AM AVUT PRIETENI
SI MAI AM INCA DE ETNIE ROMA SA IMI TERFELEASCA NUMELE MEU CUM VREA EL..
NU IMI ADUC AMINTE DE ACEST OM CARE PRETINDE CU ATIT NERUSINARE CA MA CUNOASTE PE MINE....POATE PE CEILALTI
SCRISI DE EL S-AR PUTEA DAR,E O RUSINE CA JUDECA PE UNI CHIAR DACA SINT TIGANI ASA NUMAI CA SA VEZI DOAMNE EL E
O PERSOANA IMPORTANTA IN CARANSEBES..
CULTURA SI MENTALITATEA PE CARE O ARE SI FELUL LUI SCURT DE GINDIRE LASA DE DORIT......E O RUSINE PT.CARANSEBES SI PENTRU ROMANIA ,SI INCA CEVA ASTEPT CU NERABDARA SA IL POT INTILNI PE ACEST
,,GABI BOLDIS,, RUSINE RUSINE RUSINE RUSINE RUSINE
#271689 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
dorin - de M a o la: 07/01/2008 10:24:36
Ne scriem din an in an, tot e bine.
asa cum exista multi tigani rai si periculosi, exista si tigani normali, care se integreaza.
Tocmai asta-i problema, normalitatea la tigan e hotia, jaful, omorul, faradelegea in general. Cei care reusesc sa se integreze in societatea romaneasca sau in alte societati din afara sunt exceptii. Oricat am astepta, perceptele morale ale tiganilor vor ramane aceleasi. E o stare de fapt, poa' sa-mi zica oricine ca sunt rasist, sovin sau altceva, lucrurile sunt clare, tiganul prefera libertatea, chiar daca aceasta libertate este in detrimentul altora, pe care ii fura sau talharesc. Incercam sa ne ascundem dupa degete nerecunoscand sau nedand in vileag, in ultima vreme, etnia de care apartin cei mai multi dintre infractori. Americanii fac la fel, dar situatia la ei e cu totul alta, nu intru in detalii.
Nu poti sa treci peste aceste lucruri cand la tine in oras, cinci boraturi de agest gen, ataca si injunghie in inima un copil care stransese oarece bani la colindat. In plina zi, alte cinci animale din aceeasi specie, lasa fara cunostinta pe strada alt copil care iesea de la alimentara cu painea, lovindu-l cu bate, pentru a-i fura proviziile si cinci lei, restul de la paine.
Uneori, romanii rabufnesc, din pacate fara cap, asa cum a fost la Kogalniceanu si Hadareni. Acolo nu ar fi trebuit sa aiba loc revolte spontane ci lucrat incet, metodic, in asa fel ca justitiarii sa nu fie prinsi. Hai, ca m-am 'nervat destul!

#271755 (raspuns la: #171478) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Admin. - de picky la: 07/01/2008 11:00:04
A dispărut textul conferinţei!
#271768 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Picky - de M a o la: 07/01/2008 11:23:24
Cred ca era tip sondaj, pe puncte. Din 2004. La schimbarea lukului cafenelei, au disparut toate din genul asta.
#271776 (raspuns la: #271768) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de picky la: 07/01/2008 11:24:27
Aha. E clar.
#271777 (raspuns la: #271776) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Etnoperplexitati - de Horia Ivan la: 22/02/2010 07:03:00
(continuare la articolul "Etnoperplexitati"

PS: Adaug citeva observatii.

1) In excelenta sa carte, Intre Orient si Occident, distinsul istoric si om de cultura Neagu Djuvara, referindu-se la etnia romilor, apreciaza la circa 200-250.000 de suflete numarul tiganilor din Principatele Romane, la data eliberarii lor din robie, cu 6-7 ani inaintea emanciparii afroamercanilor. In una din emisiunile ciclului tv Istorie polemica, domnul Djuvara de comun acord cu invitatul sau, constata ca azi, anno domini 2005, romii au ramas, numericamente vorbind, cam aceeasi cu cei ce-au fost dintotdeauna, adica o comunitate de citeva - putine - sute de mii de persoane: 2-300.000. Oare?

2) Exact in aceeasi perioada, iarna-primavara lui 2005, reprosind demnitarilor din PDS de a nu fi acordat fostului lor leader Iliescu nici o functie de raspundere, Madalin Voicu il consoleaza pe fostul de trei ori presedinte al Romaniei, invtindu-l la el, la Partidul Romilor, care-i va da, nici mai mult nici mai putin decit 1.500.000 de voturi!!! Punind la socoteala puradeii, adica tinerii in virsta de sub 18 ani, se trece usor de 2 milioane! Sau chiar de 2,5-3 milioane!? Si incep sa palesc gindindu-ma la cei ce-si ascund, in mod absout legitim, originea etnica.

3) Artista emerita Draga Olteanu-Matei, la o emisiune de divertisment, zice: ce, in fond, nu sintem toti tig... romani?
.
4) La 21 decembrie 1989, catarat la mare inaltime pe firma luminoasa (din fata blocului Dunarea) ce indica accesul la parcajul subteran din Piata Universitatii, se afla, tinta sigura, precum Vasile Roaita la Grivita 1933, Dumitru Dinca, de etnie rom, viitorul protagonist al mitingului maraton desfasurat in acelasi istoric loc, 22.04-13.06.1990 . Vazindu-l, i-am zis - profund impresionat - prietenului meu Stefan ca de acum incolo nu-i voi mai dispretui pe tigani. Exact trei luni mai tirziu, cind la Tg. Mures se desfasura rusinosul spectacol pus in scena de Securitatea Redivivus, ma aflam in turneu electoral la Timisoara. Aici in holul hotelului, un localnic mi-a marturisit ca la ei cei ce-au iesit primii in strada, incitindu-i si pe ceilalti oraseni, au fost ei bisnitarii si tiganii, adica acele categorii care colaborau, vrind nevrind, in calitate de interlopi, sau de recidivisti cu Militia si Securitatea. Astfel mi-am explicat - mult mai tirziu - curajul lui Dinca.

Horia Cornel Ivan, alias Gatto49. Roma, 17.08.2005.
#527131 (raspuns la: #31514) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...