Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Romania si calea spre ¨bunastare¨


de gabriel.serbescu la: 04/03/2004 16:05:00
modificat la: 05/03/2004 12:45:56
voteaza:
Romania si calea spre ¨bunastare¨

Ratiunea acestei conferinte se regaseste in concepte des utilizate, chiar pe acest forum, concepte sinonime destinului si fatalitatii: ¨ce ti-e scris pe frunte ti-e pus¨, ¨amara soarta¨, iar imposibilitatea controlului vietii la nivel personal, e deviata in plan politic, unde asertiunea cea mai familiara, din nou fatalista, este ¨avem liderii pe care ii meritam¨.
Acum, e evident ca o evolutie economica se produce in timp, presupune diverse strategii, investitii, dar este sustinuta de o mentalitate si de o cultura sociala.

Boomul economic englez si ulterior european ( incepand in sec. XVIII), nu s-a produs doar cu aparitia primei masini cu aburi si cu revolutia industriala, ci a fost sustinut si de catre un schimb fundamental de mentalitati. Unul dintre acestea a vizat banul, si doar din momentul in care banul a capatat valoare sociala, materializand efortul sau munca prestata de catre un individ, s-a produs o reala schimbare.(1)
Un alt aspect trateaza natura umana, o constanta si un postulat al dimensiunii umane fiind egoismul. Cum eradicarea lui este imposibila, si genereaza obtinerea unui statut economic si social, independent culturii in care un individ traieste, egoismul a fost investit intr-o politica economica liberala, iar economia, un simplu negot pana atunci, s-a impus ca stiinta (2)
Religia protestanta a avut si ea un rol extrem de important, din momentul in care fiind formatoare a construit mentalitatea populara. Credinciosii erau astfel socializati si familiarizati cu conceptul individualismului, a realizarii glorioase si a destinului implinit prin munca.(3) .
Asadar, prin cateva schimburi in sistemele de gandire a epocii , in specularea naturii umane si prin ajutorul bisericii protestante, se pun bazele primei economii prospere.
In acest proces de dezvoltare economica si schimmburi de mentalitati, cu timpul, importanta bisericii scade, gandirea de tip pragmatic si laic, autodeterminismul, reprezentand unul din motoarele mentalitatii europene actuale.

Revenind la Romania, BBC publica un studiu asupra fericirii natiunilor(4), in care aceasta tara ocupa unul din primele locuri, alaturi de Rusia.
In afara vecinatatii, intre Rusia si Romania exista o profunda legatura ortodoxa si de mentalitate post comunista.
Se cade amintit un alt studiu, mai vechi insa, care arata ca in Romania a doua institutie, dupa Armata, in care se investeste increderea populara este Biserica. Din acest punct, in care ortodoxismul este prin esenta resemnat, nu se mai poate negocia nimic, numai poate exista nici presiune sociala, nici negociere, nici schimb de mentalitati, pentru ca pragmatismul, sau macar un minim echilibru intre social si spiritual, nu mai exista.
Concluziile am sa va rog sa le trageti dumneavoastra.


1.La inceput de secol XVIII apare sloganul ¨time is money¨ iar mai tarziu ¨the penny make the pound¨
2.¨An Inquiry into the Nature and Caufes of the Wealth of the Nations¨Adam Smith
3.Max Weber in lucrarea sa ¨Etica protestanta si spiritul capitalismului¨
4.http://news.bbc.co.uk/go/pr/fr/-/2/hi/africa/3157570.stm
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (2):


cine spunea? - de JCC la: 08/03/2004 07:42:42
nu marx este cel care spunea ca "timpul este egal bani"??
#11613 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
- de gabriel.serbescu la: 09/03/2004 15:42:42#11706 (raspuns la: #11613) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...