-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Ce mai e cu Mos Craciun in 2006


de val manescu la: 17/12/2006 21:27:00
modificat la: 19/12/2006 00:15:58
voteaza:
EUROPO, VENIM!
MOŞ CRĂCIUN
de VAL Mănescu

Nu ştiu dacă şi în anul 2006, ca să vină Moş Crăciun cu brăduţ, bomboane şi jucării, e obligatoriu să fii tare cuminte încă înainte cu două-trei săptămîni de 24 decembrie. Să nu mai sari gardul la vecinul Ercuţă după minge, să mănînci tot ce ţi se pune în farfurie, să ai numai 9 şi 10 în carnet, să nu te baţi cu soră-ta şi să n-o mai porecleşti, să nu faci aia, să nu faci ailaltă, în general, să fii un copil model.
Ia mai repetă colinda, să nu te faci de rîs. Vezi că naş-tu Paisa abia aşteaptă să greşeşti ca să te ia la-ntrebări din istorie şi din geografie! Unde pleci fără fular? Ţi-ai pus ciorapii de lînă? Că s-a lăsat un ger…
Pe la cinci, cînd cădea noaptea, o porneam cu colinda. Mirosea a cozonaci, a vanilie, a scorţişoară şi a coajă de lămîie pe toată strada. Zăpada scîrţîia sub bocănceii talpă de talpă, din piele adevărată, adică. Nu prea erau becuri pe stîlpi, aşa că trebuia să-ţi învingi teama de întuneric şi unde găseai o poartă deschisă, intrai să colinzi. Gospodarii legau cîinii, dar trebuia să fii tare curajos să te avînţi prin întuneric pînă la uşa casei. Primiţi cu colinda? Soră-mea dădea tonul: O, ce veste minunată din Betleem ni se-arată, c-astăzi a născut prunc din duhul sfînt, Fecioara Maria…Cîntam scuturînd steaua de hîrtie creponată în mijlocul căreia ardea o lumînare. Cînd am mai crescut, am pus în locul lumînării care se tot stingea, un bec cu o baterie ELBA de 4,5 volţi. Iote-te bă, s-a mirat taică-meu cînd a văzut inovaţia. Parc-aţi fi nemţi! Da’ n-o fi păcat? Că pe vremea aia nu erau modernizări d-astea! Ia să-l întrebi pe popa Ardeleanu, că el tre’ să ştie!
Preotul Ardeleanu m-a mîngîiat pe căciula de miel şi-a zis că nu-i problemă, că mai bine cu baterie ELBA decît să ne dăm foc, Doamne-fereşte!, la haine, în ajun de Crăciun.
Erau multe porţi deschise, semn că vestitorii erau aşteptaţi. La tovarăşul miliţian Tocilă şi la cei care lucrau „la partid” puteai să baţi în poartă mult şi bine. Şi la profesori te primeau, dar ei te trăgeau repede în casă, uitîndu-se să vadă cine mai era pe stradă să-l vadă c-a primit cu steaua şi, după ce-ţi ascultau „O ce veste minunată”, îţi dădeau bomboane învelite în poleială, fondante sau cozonac cu rahat şi smochine.
La de-alde Doliş, Stoica, Pardoseanu, Răuleac, Chiriac, Gînju, Onea, Ichim, Anastasiu, Macovei, Bobeică, primeai cîte un leuţ, doi. Era mult atunci. Un ecler costa un leu şi cincizeci de bani, o ciocolată era doi lei, iar pe o carte
dădeai cinci. La film, la Cinema 1 Mai, intrai cu un leu şi cincizeci. Nouă lei kilul de zahăr, un leu jumătate pîinea, 47 de lei biletul de tren pînă la Bucureşti. Un salariu bun de muncitor era 800 – 1000 de lei.
Cu un colindat, un copilaş făcea în jur de 150 de lei. Banii erau ai lui, făcea ce voia cu ei. Putea să-şi împlinească orice vis ar fi avut timp de un an, de la Crăciunul trecut. O pereche de patine cu cheiţă, care se puteau prinde de orice fel de încălţăminte, costa şaptezecişicinci de lei.
Nu ştiu cum se făcea, dar cînd terminam de colindat peste tot pe unde trebuia să colindăm, simţeam şi frigul. Cu bujori în obraji şi cu picioarele bocnă, ne scuturam de zăpadă şi ne repezeam să ne încălzim mîinile la sobă. N-a venit Moşul? N-a venit, cum era să vină şi noi să nu fim acasă? Moşul vine cînd copiii dorm, că nu trebuie să-l vadă nimeni cum se chinuieşte el să care sacul cu daruri. Bradul era la locul lui, în holul mare, frumos şi mirosind a pădure. Mama, ce-i aia Betleem? Cînd s-a născut Domnul Isus, era decembrie, era ger ca acuma , şi Maica lui, Maria, l-a aşezat într-o iesle cu fîn, la Betleem. Pruncuşorul ar fi îngheţat dacă nu veneau animalele să-l încălzească cu suflarea lor.
Adormeam greu, gîndindu-ne la pruncul Isus, la maşinuţe de tablă, la cei trei magi de la răsărit, la păpuşi şi la bombonelele fondante atîrnate pe lîngă globurile în care lumina se reflecta în culori nemaivăzute. Peste noapte auzeam forfotă pe lîngă brad, dar n-aveam voie să ne ridicăm din pat. Trebuia să-l lăsăm pe Moş să-şi facă treaba. Cum în hol nu era coş de fum, ai mei ne-au spus că el se strecura prin tabloul electric, printr-o crăpătură aflată între buşoane şi contor. Eu credeam că vine chiar prin firele de electricitate, mi se părea mai logic. Deşi nu prea puteam să explic cum încape ditamai sacul cu daruri pentru toţi copiii cuminţi din Comăneşti printr-un fir aşa de subţire.
Cred că eram printr-a doua cînd i-am surprins pe ai mei aranjînd darurile lui Moş Crăciun sub brad. M-am trezit noaptea şi mi-am zis, fie ce-o fi, trebuie să vorbesc direct cu Moşul, să-i spun că vreau un tanc teleghidat cum văzusem la domnul Bîrjoveanu. Dar în hol nu erau decît tata şi mama. Cică Moşul se grăbea şi-i lăsase pe ei să împodobească bradul. M-am uitat la tabloul electric şi am văzut scobitoarea pe care-o pusesem ca semn, exact la locul ei. M-am dus repede în pat şi m-am culcat.
Dimineaţa, mi-am luat darurile de sub pom şi-am mîncat portocale şi multe bomboane. Scobitoarea dintre buşoane nu mai era.
De atunci, sunt convins că Moş Crăciun există. El vine cum poate. Acum, în 2007, poate că aduce daruri copiilor prin Email sau SMS. Cine poate şti?comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (7):


tare fain :) - de anisia la: 19/12/2006 02:32:54
pe mine m-a cucerit. si cel mai tare mi-a placut asta :
Eu credeam că vine chiar prin firele de electricitate, mi se părea mai logic.

aveam sapte ani cand o vecina de cartier, Lucia, care nu ma putea suferi ca aveam parul mai lung ca al ei, mi-a azvarlit verde-nfata: si ce esti fata proasta sa mai crezi in Mos Craciun? Mama si tata cumpara cadouri si le pun sub brad.
am plans de s-a rupt camasa pe mine in ziua aia. am facut greva foamei si n-am vrut sa merg la culcare. l-am asteptat pe mosu.
taica-meu, om cu minte, a aranjat in asa fel ca mosu sa vina... cu barba si caciula, cu haina lunga rosie cu mansetele albe.
l-am vazut, am vorbit cu el, si m-am dus la culcare triumfatoare. MOS CRACIUN EXISTA si prostanaca era ea, nu eu.

dupa multi ani mi-a marturisit batranul ca pe mosu il chema Cornel, si ca era coleg cu el de serviciu. ca imprumutase costumul de la un amic de-al lui de la Bulandra, caruia i-a dat la schimb, imprumut, jobenul lui achizitionat cu greu.

anul acesta mosul o sa-mi aduca bucuria de a fi cu ai mei. daca mai adauga si nitica sanatate, printre daruri, eu ma declar multumita.

UN CRACIUN FERICIT!
_________
Criule... ce bine ca esti, ce minune ca sunt... Miss Cafeneaua 2006!
#164181 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Val, - de Sancho Panza la: 19/12/2006 02:51:05
"Cine nu crede in minuni,nu e realist."

m-ai facut sa ma catar pe genunchii Mosului si sa-i sarut un fir din barba, rugandu-ma sa ma ierte ca anul asta nu l-am dorit...:)
tiptil-tiptil,prin copilarie...
treceam cu masina pe strada ingusta si nu era casa unde sa nu clipoceasca,jucause,luminite...si padurea tacea molcom sub zapada.si dimineata abia-mi faceam poteca prin nameti.
Iernile copilariei mele mi-a dat buzna in casa.:)
Multumesc.:)
#164184 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Mos Craciunul meu - de alex andra la: 19/12/2006 06:37:23
Aveam vreo sase ani. Era in preajma Craciunului. Un unchi de-al meu in vizita la noi. Din vorba in vorba ajungem sa discutam despre existenta Mosului. Si eu imi manifest scepticismul proaspat dobandit, dintr-o discutie cu niste copii mai mari. Iar unchiul, ca ultim argument imi tranteste: "daca nu crezi in el, nu vine". In clipa aia mi s-a daramat lumea... Cred ca am trait atunci prima mea dilema. A rezolvat-o Mosul, venind:)

Mi-ai starnit nostalgii cu textul si cu amintirile tale. Multumesc.

Lost without music in a world of noises
#164204 (raspuns la: #164184) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
val:) - de PROUDFRECKLED la: 19/12/2006 22:27:10
am intrat in rezonanta:)anii copilariei tale sunt si ai mei.Fraza:
" O pereche de patine cu cheiţă, care se puteau prinde de orice fel de încălţăminte, costa şaptezecişicinci de lei " o intorc pe toate fetele de ieri.Am amintiri cu ele ,patinele cu cheita ,dar ghetele mele cred, sunt singurele care nu se potriveau.Poate, din cauza ca reciclam patinele fratelui meu cu sase ani mai mare?De fiecare data trebuia sa schimb locul prinderii,care lasa urme adinci in cantul tocului,sfirsea prin a desprinde talpa.Si bineinteles ,ghetele, trebuiau purtate asa ferfenita pina cresteam din ele.Dar ce jocuri incingeam la patinoar!Concursuri de viteza,patinat cu spatele,coronite si cumpene sau zbiciul ,cind nu era foarte aglomerat.Ne prindeam mai multi copii de miini cu unul mai puternic in fata si unul mai pricajit la urma,care eram eu de obicei. Cel din fata tragea tot sirul si-i imprima o miscare circulara in asa fel ca ultimul prindea viteza ametitoare si forta centrifuga-l proiecta spre exterior.Pe rind ne desprindeam din sir si continuam in viteza dupa maiestria fiecaruia….care-n gard ,care incotro, care-n cur si capete:))Extreme sport pentru noi, ne ridica adrenalina. Patinoarul amenajat pe terenurile de tenis de pe malul Muresului,in amintirile mele este luminat feeric.Si nu stiu un ceai mai parfumat decit ce se putea cumpara intre doua jocuri .Ne incalzea miinile si sufletele, aveam timp intre doua inghitituri sa ne cunoastem sa ne privim,sa crestem.
#164260 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
mosul... - de gigi2005 la: 20/12/2006 08:23:21
Il pandeam sa vina dar adormeam totdeauna inainte. Locul de depozitare a darurilor era in fatza sobei pe o masa pregatita special langa pom. Ma fura somnul de caldura, de grija - daca nu vine, daca am fost prea obraznica - si ma culcam sub masa tot sa-l vad. Invariabil ma trezeam inaintea tuturor si schimbam darurile. De obicei fratii mei (in numar de 2 si mai mici) primeau masini care erau arestate imediat de subsemnata. Puneam in loc papusa, din portia mea de ciocolata si banana. Ascundeam bine masinile sa nu le afle nimeni si sa nu se stie ca mie mi-a adus mai mult. "Cum dumnezeu a aflat tata ca am luat eu masinile? M-a luat la fix! Oare i-a spus mosu?" Nu aveam ce sa fac, le dadeam inapoi... Ramaneam si fara ciocolata...
Cand batea "moshul" la geam tata ne lua in carca sa-l vedem... Vedeam un fes rosu si o barba alba trecand in fuga pe sub corcodushul din curte. Daca as fi stiut ca e vecinu la care se ducea si tata, "la schimb", ce-as mai fi avut grija de geamurile lui... Cand a murit vecinu a ramas nea Traian dresoru'... N-am vazut asa om: orice catel de pe strada, cel mai prost, el reusea sa-l dreseze... Se scula dimineata cu noaptea in cap: "hai Mutzulache, hai tata..." Repeta chestia asta de mii de ori pe zi... Ne era frica de el. Era Mosh Craciun pentru totzi copiii din vecini. Il cinstea tata ca era sarac nea Traian si avea o nevasta urataaaaa rau, o chema Sila...
Copilarie...
#164296 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
mie - de Honey in the Sunshine la: 22/12/2006 16:52:03
Mie mi-a zis bunica pe la vreo 8 ani, crezand ca sunt deja mare ca nu exista Mos Craciun. Cu lacrimi in ochi si simtindu-ma profund tradata i-am cerut explicatii mamei care m-a asigurat ca Mos Craciun exista, chiar daca nu vine el la toate serbarile si chiar daca nu cumpara toate cadourile. De atunci nu m-am mai indoit :)
_________________________________________________________
There's nothing sadder in this world than to awake Christmas morning and not be a child.
#164686 (raspuns la: #164296) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Este un fel de zeu crestin? - de jeniffer la: 31/12/2006 15:47:32
"Un rol important în crearea mitului l-a avut pastorul american Clement Clarke Moore, autor al unui poem care îl prezenta pe Sfântul Nicolae ca şi un personaj simpatic, dolofan şi zâmbitor, care împarte cadourile din sania sa trasă de reni. Publicat pentru prima dată în ziarul Sentinel din New York pe 23 septembrie 1823, poemul a devenit în anii următori foarte căutat, ajungând în mai multe cotidiane din Statele Unite, dar fiind şi tradus şi publicat în întreaga lume." Wikipedia

"Craciun este însa un zeu solar, specific teritoriilor locuite de geto-daci, identificat cu zeul roman Saturn şi cu zeul iranian Mithra." http://www.apropo.ro/index.php?channelID=338&art=141282

#165913 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...