Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

reflectii asupra fiintarii lui trebuie


de Homo Stultus la: 22/12/2006 18:45:00
modificat la: 23/12/2006 12:07:20
taguri: Diverse 
voteaza:
Adanciri fragmentare in negura. Negura unui eu care se dumireste, o dumirire perpetua. Dimineti in care iti pipai gandurile. Sunt INCA aici. Priviri in oglinda unde trupul incepe sa nu mai arate inmuguriri ci asfintiri. Efortul ce trebuie asumat in iesirea catre ceilalti. Tocmai pentru ca trebuie, te simti din ce in ce mai putin dispus sa il accepti. Multi au nevoie sa le confirmi ceea ce cred ei ca ai fi, ca doar asa se simt in siguranta.
Cu alte cuvinte o lupta continua de automotivare in incercarea de a construi relatia, poduri "catre".
Cafeaua neagra poate sa fie o motivatie. Uneori ca sa pui piciorul jos din pat e suficient gandul la ea.
Dar cum ar fi ca intr-o dimineata sa te trezesti si sa realizezi ca nu te atrage deloc ideea sa te mai porti inca o zi prin fiinta celorlati? Cum ar fi o zi in care functionezi pentru ca ...trebuie?
Oricat de siret ar fi cugetul in negocierile pe care le poarta (pe ascuns) cu mult mai greu sensibilul subconstient sau cu neperceptibilul inconstient trebuie sa te recunosti cateodata impietrit de uimire. "Fabrica" merge si esti pus in fata produsului finit, fara a avea nici cea mai vaga idee cum a ajuns acolo. E al tau, l-ai produs dar cum si mai cu seama cand - un total mister.
Si in momente de genul asta ceilalti te solicita. Celalalt te solicita. Si esti intr-o dilema. Intru sau inspre? Plecand inspre poti fi sigur ca pierzi o oportunitate insemnata de a te scufunda. De a asculta taceri.
Suntem salvati uneori de convorbirea lamuritoare. Sunt insa si lucruri inexprimabile - oricat de mult incercam sa ne cocosim cu potentele noastre de comunicare. Niciodata, dar absolut niciodata, nu reusim sa ne punem in cuvinte, in gesturi, in glume, in adevaruri, in minciuni, in furie, in curiozitate batjocoritoare. Atunci de unde pretentiile pe care le au ceilalti? "Te-am citit smechere" - o atitudine.
Unii incearca sa le atribuie si celorlalti diferitele lor deviatii si patimi. "Adica daca eu imi insel nevasta cei care nu fac asta sunt niste farisei sau sunt niste lasi care nu au taria sa isi urmeze instinctele".
Acestia din urma sunt cei mai suparatori pentru ca sunt mult mai incuiati decat primii. Unul "te-am citi smechere" poate sa fie usor pus la punct printr-o atitudine sau vorba care sa nu fie in "abecedarul" lui. In cel de-al doilea caz este mult mai greu. Pentru ca orice demers ai face este inteles intr-un fel (e un fariseu) ori, daca actionezi in conformitate cu parerea lui despre sine si despre lume, o sa-si zica "am stiut eu...".
Desi in principiu sunt destul de putine motive sa te lovesti ontologic de astfel de reprezentanti ai speciei umane, in cazurile concrete indecenta si nerusinarea lor nu te lasa in pasivitatea ta voit sau nevoit discreta.
Cea mai nerusinata afirmatie care se poate face la adresa unui om este "il cunosc". Cand il cunosti il omori in tine si te sinucizi si pe tine in relatie cu el.
Limitele accesului la ceea ce esti arata si limitele a ceea ce poti cunoaste. Deci, in consecinta, am putea spune ca un om, care are un acces minim la propriul "eveniment existential", ii cunoaste cel mai usor pe ceilalti. Aceasta cunoastere insa, este una ucigasa, una care te aduce in fata faptului ca te cobori din pat pentru ca trebuie, functionezi pentru ca trebuie.
Un om de bun simt niciodata nu va spune "te cunosc".
In urma acestor marunte franturi consider ca cea mai frumoasa declaratie de respect si de iubire intre doi oameni ar fi "taina mea", "tain-ul meu".
Cine sunt eu pana la urma sa iti spun tie cel mai iubit al meu "tu", un "tu" grosolan pe care eu l-am epuizat.
In acest context vad si acel "nu ma mai satur de tine", nu te pot epuiza.
Nu cred ca exagerarile sunt utile, dar o reflectie asupra unei perspective pe care eu am inteles-o astfel poate ajuta sa nu ne dam jos din pat pentru ca trebuie (acest trebuie inteles kantian).
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (51):


Homo Stultus - de latu la: 23/12/2006 23:03:36
Cea mai nerusinata afirmatie care se poate face la adresa unui om este "il cunosc".
Eu nu-i zic nerusinare, ci inconstientza.
Iar pe autor nu-l consider nerusinat, ci doar in necunostinta de cauza. Diferenta e in reactie: Nerusinarea ma provoaca, necunostinta de cauza o ignor. Cand e militanta, o ignor cu atat mai usor.
Din pacate, uneori "trebuie" sa functionez. Sa functioneze compromisul.
Dar cu cat acumulez mai multa experienta de viata, capacitatea de diferentiere creste si numarul de "trebuie" scade.
Este probabil apanajul varstei. Ca nepasare fata de semeni, nu-i.

Sarbatori fericite!
__________________
Things to do today: 1) Get up; 2) Survive; 3) Go back to bed.
#164935 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
latu - de Homo Stultus la: 23/12/2006 23:23:01
"Somnul ratiunii naste monstrii" - Goya

S-ar putea sa ai dreptate in legatura cu nerusinarea. E mai potrivit termenul gasit de tine - inconstienta. Problema mea e cu inconstienta "care se da la tine". Care are pretentii asupra ta. Asta e insa o alta discutie si necesita alt cadru.

Tocmai pe acel "din pacate", pe care il amintesti, incerc din tot sufletul sa il evit (uneori fara succes). Cred ca am prins pe langa teama si o ura pe "trebuie". De aceea incerc sa nu las ceea ce sunt numai in sfera lui trebuie. Chiar daca "trebuie sa ceva" incerc sa gasesc o motivare suplimentara.
Sarbatori Fericite si tie si celor iubiti ai tai.
#164939 (raspuns la: #164935) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
* - de picky la: 23/12/2006 23:24:54
Adrian Fuchs :

Trebuie. Hmm.
De unde incepe si pana unde poate dainui un "trebuie" ?
Si mai ales care este raportarea lui la " ispaseste" ?
Iar vointa tatuata-n "NU trebuie" , pretext de ispitire a ispitei !
#164940 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Trebuie sa trebuie - de Andre29 la: 23/12/2006 23:32:10
Fiecare dram de energie este consumat pentru conservarea sistemului, pentru a te tine intreg si functionabil pentru ca nu? ceilalti se asteapta sa faci fata, sa mergi mai departe cand de fapt ai vrea doar sa poti sta in liniste, facand ceea ce nu trebuie ci ceea ce vrei.
Reversul este cand concentrarea 'intru' distruge orice punte 'inspre', cand ajungi sa vrei spre ceilalti dar nu mai gasesti limbajul comun si iti devii propriul gardian si prizonier.
Echilibrul intru si inspre, intre trebuie si vreau, intre eu si ceilalti - cum ajungem la echilibru?

Un om de bun simt niciodata nu va spune "te cunosc".
Si cred ca nici 'ma cunosc'.


________
Dumnezeu în palmă avea doar linia vieţii, o gaură şi lumină bătătorită, o mulţime de bătături orbitoare ca blitz-urile, a spus că le are de la cât ne mângâie când dormim - Dan Carlea
#164942 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Domnu` picky - de Homo Stultus la: 23/12/2006 23:38:32
"Somnul ratiunii naste monstrii" - Goya

Ai dreptate cu "Hmm". Si eu am ezitat mult pana sa aduc in spatiul asta cateva cuvinte despre trebuie. "Ispitire a ispitei" corect! Un fel de aporie. Acel nu trebuie...trebuie? Just.
Sunt mai multe feluri de trebuie...
Trebuie sa respir...
Trebuie sa ma duc la serviciu...
Trebuie sa citesc ultima carte aparuta la editura x.
Raportarea la aceste diferite "trebuinte" ne ofera un cadru oarecare (subiectiv pentru ca nu incerc sa inchid nimic in definitii) in ceea ce priveste dainuirea.
Eu m-am gandit un pic asupra vietuirii sub acest "trebuie". El considerat ca un dat antropologic, un dat ontologic.
Si am ajuns la concluzia ca ar fi util sa incercam in vietuire sa ne gasim alte motivatii pe langa trebuie sau, uneori, impotriva lui trebuie.
Departe de mine gandul ca prin cateva randuri am epuizat o problema atat de complexa.
#164943 (raspuns la: #164940) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Andre29 - de Homo Stultus la: 23/12/2006 23:50:18
"Somnul ratiunii naste monstrii" - Goya

"Echilibrul intru si inspre, intre trebuie si vreau, intre eu si ceilalti - cum ajungem la echilibru? Un om de bun simt....si nici ma cunosc"

E de la sine inteles. Cand nu epuizezi pe celalalt ai cel mai bun semn ca nu te-ai epuizat nici pe tine. Deci atat timp cat zici "taina mea" ramai tu insuti o taina. Si asta e cea mai adanca forma de cunoastere pe care mi-o pot imagina. Aceasta forma mai are o caracteristica - e mereu dinamica, ca insasi viata.
Tocmai pentru echilibru de multe ori in loc sa asculti taceri le ucizi in convorbiri lamuritoare. Nu am spus ca asta e un lucru rau. Dar nici una nici alta "doar pentru ca trebuie".
#164947 (raspuns la: #164942) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Homo Stultus - de Andre29 la: 24/12/2006 00:01:25
Dar nu ai cum sa-l epuizezi pe celalalt, este ca si cum ai spune ca toate frunzele sunt la fel. Nu, nimic nu e la fel si aici e bucuria lui 'inspre', in descoperirea faramelor de celalalt in tine si ale tale in celalalt. Te poti epuiza pe tine in incremenirea 'intru' pentru ca fara relatia cu celalat nici tu nu te re-gasesti. Insa te poti pierde de tine 'inspre' cand trebuie si nu este nici macar trebuie al tau.

'Trebuie sa fie bine' - autoamagire, incurajare?

________
Dumnezeu în palmă avea doar linia vieţii, o gaură şi lumină bătătorită, o mulţime de bătături orbitoare ca blitz-urile, a spus că le are de la cât ne mângâie când dormim - Dan Carlea
#164950 (raspuns la: #164947) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
trist si plicticos - de zaraza la: 24/12/2006 00:10:35
in loc sa filosofam in legatura cu a trebui sau a nu trebui sa respiram, zic sa ne concentram pe chestii care au cat de cat o urmare interesanta, un viitor, ca sa zic asa.

domnilor, ma plictisiti.

zaraza
#164951 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Andre29 - de Homo Stultus la: 24/12/2006 00:14:53
"Somnul ratiunii naste monstrii" - Goya

Asta spuneam si eu. Nu il si nu te poti epuiza. Si totusi se intampla. De multe ori cadem in relationarea obiectivata, folosim contexte fabricare si mai cu seama ne plasam singuri la marginile "evenimentului nostru existential" Nu reinventez eu roata. Perspectiva mea relationala e clara. Ceea ce incercam sa surprind si sa problematizez (daca pretentia nu este prea mare) era tocmai fiintarea lui trebuie, fiintarea doar pentru ca trebuie (vorbind punctual).

In legatura cu "trebuie sa fie bine". Acest trebuie e unul impersonal, nu e nici macar "sa-mi fie bine", "sa-ti fie bine". Deci, din punctul meu de vedere, poate sa fie si una si alta (curaj gaina ca te tai sau ce-o fi o fi nu o sa imi ia nimeni capul)- e mai putin important. Important e ce fel de raportare am eu la continutul acestei perspective. Ma limitez la trebuie sau imi caut o motivatie complementara?
#164952 (raspuns la: #164950) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
zaraza - de Homo Stultus la: 24/12/2006 00:18:51
"Somnul ratiunii naste monstrii" - Goya

Sa ma apuc de agricultura?
Eu nu incercam sa "intretin" (in sensul sa distrez) pe nimeni. Nu te obliga nimeni sa citesti.
#164953 (raspuns la: #164951) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Homo Stultus - de Andre29 la: 24/12/2006 00:24:29
Asa-i, recitind comentariul dupa trimitere mi-am dat seama ca spunem acelasi lucruri cu alte cuvinte, greseala-i de partea-mi pentru ca acum trebuie sa fiu vesela (doar e decembrie). Oscilez intre 'nu vreau ca trebuie' si 'daca voi fi vesela nu-i voi intrista pe ceilalti'.

Fiintarea lui trebuie.. tot e bun la ceva, ori atunci cand functioneaza ca motivatie exterioara ori atunci cand este hotarare personala, determinare.

________
Dumnezeu în palmă avea doar linia vieţii, o gaură şi lumină bătătorită, o mulţime de bătături orbitoare ca blitz-urile, a spus că le are de la cât ne mângâie când dormim - Dan Carlea
#164954 (raspuns la: #164952) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Andre29 - de Homo Stultus la: 24/12/2006 00:33:22
"Somnul ratiunii naste monstrii" - Goya

"Fiintarea lui trebuie..tot e bun la ceva, ..."

Stand stramb si judecand drept cred ca il pot accepta pe trebuie (cu oarecare rezerve) doar in perioadele de ..."uscaciune sufleteasca". In rest motivatia e, sau asa ar fi normal sa fie, launtrica. (dupa opinia mea care nu e lege).
Da "trebuie" este o motivatie, subliniez insa faptul ca nu e normal sa fie SINGURA motivatie.
#164955 (raspuns la: #164954) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
homo stultus - de zaraza la: 24/12/2006 00:35:46
Sa ma apuc de agricultura?

sa stii ca ar fi o idee. astfel te-ai scula de dimineata fiindca trebuie, si ce-i foarte important, ai intelege de ce trebuie. n-ai mai simti nevoia sa-ti pui intrebari sterile si inutile. apreciez filosofeala - uneori - dar zau, cand pui problema la modul "oare de ce trebuie sa mananc ouale fierte si nu prajite", cred ca tre' sa apara cineva sa-ti opreasca calvarul alegerii. zau, nu trebuie nimic. esti tu fraier ca-ti imaginezi ca trebuie sa mananci oua. asta e alta chestie. nu te pot ajuta.

zaraza
#164956 (raspuns la: #164953) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Zaraza - de Homo Stultus la: 24/12/2006 00:37:32
"Somnul ratiunii naste monstrii" - Goya

Sarbatori Fericite!
#164957 (raspuns la: #164956) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
:) - de zaraza la: 24/12/2006 00:41:17
multumesc, asemenea.

zaraza
#164958 (raspuns la: #164957) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
apropos, imi amintesti de exa - de zaraza la: 24/12/2006 00:43:52
apropos, imi amintesti de exarhu, de la evenimentul zilei. o foarte trista figura. vireaza-te, cat mai poti.

zaraza
#164959 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
homo stultus - de Cri Cri la: 24/12/2006 00:50:27
Una peste alta, declarandu-ma fara incorsetari conventionale, sunt nevoita sa constat ca, peste tot, trebuie.
Trebuie sa traiesti fiindca te-ai nascut, trebuie sa te trezesti fiindca nu mai poti dormi, trebuie sa te duci la baie, trebuie sa te invarti in jurul soarelui, odata cu Pamantul. Nu poti exista in afara lui "trebuie". A, dar acestea sunt atat de... firesti incat ne scapa perceptia lui "trebuie" din ele. Si tocmai acolo e "trebuie" cel absolut. Nu in simpla aparitie a cuvantului in conversatie e limitarea, nici in idee, mai ales ca acest "trebuie" al faptei urmatoare contine multiple posibilitati, in cadrul unui "trebuie" mult mai mare, fix si in afara controlului nostru. Tot liberul-arbitru e o dinamica a lui "trebuie". Motivatiile suplimentare sunt alte fatete ale sale. So... vorba zarazei, care-i discutia aici?
Evident ca poti spune: "te cunosc". Cunosc tot ce mi s-a revelat din tine. Si cunoasterea e dinamica. Te cunosc azi, iti adaug maine cunoastere. Sunt impotriva lui "credeam ca esti altfel". Cu asta ai plafonat cunoasterea, nu cu "te cunosc". "Taina mea?" Hai sa fim seriosi! "Tain-ul"? scuze, dar suna ilar deja. Nu exista taine, doar lucruri pe care nu le-ai vazut inca, pe care altii poate ca le stiu deja.
--------------------------------------------
"Cine nu se teme de nimic e mai puternic decat acela de care se tem toti."
#164960 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
cri cri - de Homo Stultus la: 24/12/2006 00:58:28
"Somnul ratiunii naste monstrii" - Goya

Ultimul rand din text spune asa (acest trebuie inteles kantian). In limba germana sunt trei cuvinte diferite pentru trebuie. Si am dat mai jos exemple. Ma rog, nu e in intentia mea sa ma contrazic inutil.
Acel te cunosc este specificat in text (in sens de epuizare, te stiu, persoana ta nu imi mai spune nimic). Si acel "credeam ca esti altfel" nu are nici un rost aici. Ceea ce cunosc in plus nu e obligatoriu in contradictie cu ceea ce cunosc deja.
Nu exista taine.Sa inteleg ca exista un punct la care omul poate sa spuna ...gata stiu cine sunt? Nu de alta dar de cateva milenii o armata de filosofi incearca si nici unul nu a avut pretentia ca a reusit.
#164963 (raspuns la: #164960) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
homo stultus - de Cri Cri la: 24/12/2006 01:15:35
Am picat ca musca-n lapte :))
eu n-am vazut decat "trebuie"-le acela enervant, impreuna cu fondul de culoare rosie.
Si nu, nu trebuie sa intelegi nimic din ce spun, ca n-ai cum. Fara legatura cu inteligentza ta sau capacitatea de a intelege.
Considera ca n-am spus nimic.
--------------------------------------------
"Cine nu se teme de nimic e mai puternic decat acela de care se tem toti."
#164968 (raspuns la: #164963) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Cri - de Homo Stultus la: 24/12/2006 01:20:59
"Somnul ratiunii naste monstrii" - Goya

Chiar, ai spus ceva?:)
#164970 (raspuns la: #164968) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
homo stultus - de Cri Cri la: 24/12/2006 01:28:10
merci.:)
--------------------------------------------
"Cine nu se teme de nimic e mai puternic decat acela de care se tem toti."
#164973 (raspuns la: #164970) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
sh-adica - de maan la: 26/12/2006 15:40:33

"Limitele accesului la ceea ce esti arata si limitele a ceea ce poti cunoaste. Deci, in consecinta, am putea spune ca un om, care are un acces minim la propriul "eveniment existential", ii cunoaste cel mai usor pe ceilalti. "

sa-nteleg ca si reciproca-i valabila?

Cea mai nerusinata afirmatie care se poate face la adresa unui om este "il cunosc".

Nu!
cea mai nerusinata afirmatie la adresa unui om, e "il am", "i-al meu".
#165271 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
maan - de Homo Stultus la: 26/12/2006 16:51:42
"Somnul ratiunii naste monstrii" - Goya

In text, sensul lui "il cunosc" este "il contin", "l-am epuizat" deci "il am". Ai dreptate. "Il am".
Din punctul meu de vedere era cam acelasi lucru. Intr-un alt limbaj, ai dreptate, "il am" deci ii sunt superior. E corect ce spui.
Ma gandesc mult la treaba cu "i need you". O sa dezvolt (probabil tot intr-un text personal) si problema lui "am nevoie de tine" (tot in sensul de obiect).
Ca sa scurtez. Se poate spune ceea ce ai afirmat. Numai ca acel "il am" este mai evident si poate sa fie usor evitat, "il cunosc" (in sensul din text) este tot o posedare, una mai subtila si poate de aceea mai periculoasa.
#165278 (raspuns la: #165271) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Homo Stultus - de picky la: 27/12/2006 09:50:59
Adrian Fuchs :

Se "da" trebuie. Se cere organizarea lui.

Driblarea lui trebuie este o pendulare intre ontologie si antropologie.

#165344 (raspuns la: #164943) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
picky - de Homo Stultus la: 27/12/2006 10:08:58
"Somnul ratiunii naste monstrii" - Goya

"Driblarea lui trebuie este o pendulare intre ontologie si antropologie."

Este! Din pacate nu ne nastem doar "maradone" sau "noici".
#165350 (raspuns la: #165344) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Homo Stultus si Homo Picky - de alex andra la: 27/12/2006 14:11:15
- Driblarea lui trebuie este o pendulare intre ontologie si antropologie.
- Este! Din pacate nu ne nastem doar "maradone" sau "noici".

Da cu blondele ce-ati avut ? Ce, ele nu e fiinte pendulande intre ontologic si antropologic ? Sau intre logic si analogic :P Remember ? :)))

Lost without music in a world of noises
#165381 (raspuns la: #165350) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Homo Stultus - de picky la: 27/12/2006 14:24:14
Adrian Fuchs :

Decat Maradona, mai bine golan! Decat Dinu, mai bine Rafail ? Sau mai bine calofil. Da' nu pen' ca trebuie ! Ci pentru ca trebuie sa lasati cuvintele sa vina la mine ...
#165385 (raspuns la: #165350) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
alex andra - de picky la: 27/12/2006 14:31:21
Adrian Fuchs :

Nu. Blondele e dementiale !!! Si mai ales afla ca nu ele sunt posesoarele pendulului absolut. Ele au doar dreptul de folosinta. Da' castigat cinstit. :)
#165387 (raspuns la: #165381) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
picky - de alex andra la: 27/12/2006 23:55:31
Unde-i maan, sa moara de ras ?:)))

Lost without music in a world of noises
#165464 (raspuns la: #165387) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
alex andra - de picky la: 28/12/2006 08:28:09
Adrian Fuchs :

La piata, cumpara verdeata ...
#165475 (raspuns la: #165464) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
da - de maan la: 28/12/2006 10:24:53

nu-n fiintarea lui trebuie ma-mpotmolesc io, ci-n desfiintarea lui.
#165501 (raspuns la: #165475) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
* - de picky la: 28/12/2006 10:31:28
Adrian Fuchs :

Hmm. Atunci nu-i nimic de facut. Poate doar oaresce concentrari. De trupe.
#165502 (raspuns la: #165501) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
:))) - de maan la: 28/12/2006 10:37:01
Hmm. Atunci nu-i nimic de facut. Poate doar oaresce concentrari. De trupe.
mici, in concentratii mari.
#165505 (raspuns la: #165502) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
! - de maan la: 28/12/2006 10:38:46
"il am" deci ii sunt superior.

e mai mult decat superioritate!
"il am" deci mi-l supun cand vreu si mi-l fac sclav.
jmekeria-n iubire ii draceasca voluptate de-a avea un rob de care nu vei dispune niciodata.
aici e pentru mine taina si-asta-i taìnul inimii mele.
#165506 (raspuns la: #165278) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
maan - de Homo Stultus la: 28/12/2006 11:05:31
"Somnul ratiunii naste monstrii" - Goya

"jmekeria-n iubire ii draceasca voluptate de-a avea un rob..."

de aia iubirea jmekera nu dureaza probabil. sau dureaza ceva asemanator cu iubirea dar diferit "pe ici pe colo, in partile esentiale".
#165509 (raspuns la: #165506) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
:( - de maan la: 28/12/2006 11:35:08
cand satul de-a-si face singur rau, nemultumindu-se doar cu-atata (nu, durerea nu-i asa de mare cand ti-o faci cu mana ta!) cand unul (sau amandoi) ii mai inclinat catre voluptatea de-a suferi inrobindu-se unul pe celalalt, nici iubirea adevarata nu cred ca dureaza.
vei zice ca aia nu-i iubire.
t-oi raspunde ca doar oamenii-s imperfecti si nerecunoscatori in fata frumusetii sentimentelor ce-i lovesc.
#165514 (raspuns la: #165509) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
maan - de Homo Stultus la: 28/12/2006 11:53:40
"Somnul ratiunii naste monstrii" - Goya

nu am pretentii de a spune "chestiuni" nec plus ultra, se poate ca in fiecare sa existe un mic masochist care sa accepte suferinta provocata de un celalalt, un celalalt care are pretentii asupra fiintei tale. Nu stiu. nici nu cred ca sunt curios sa aflu. Daca iubirea are dimensiunea de robie, atunci aceasta robie tre' sa fie musai una voluntara, sensul lui "agape' sensul dedicarii.
eu nu vad voluptate intr-un cuplu in care el o baga in spital si ea il acopera, din ...iubire. Vad altceva...vad prostie. Cei mai nenorociti barbati, cei care isi chinuie femeile, o sa planga cand aceasta pleaca. Si multe "pun botul", da ma iubeste, plange dupa mine. De fapt el plange pentru ca ii pleaca sclavul. In momentul in care simti voluptatea de a face pe celalalt sa sufere, cred ca problema e una de raportare la el ca la un obiect.
In spatiul mai larg unul care gaseste voluptate in suferinta celuilalt o sa gaseasca poate voluptate in a isi face copii sa sufere. Si nu stiu daca acestia din urma vor fi recunoscatori sentimentelor care ii lovesc pe parintii lor, oameni imperfecti.
Sentimentul poate sa fie frumos dar, in acelasi timp poate sa fie si grotesc.
Personal cred ca tine de perceptie, adica celalalt este o persoana sau un obiect?
Desi nu are legatura cu tema pe care o propusesem, mi se pare foarte interesanta si aceasta problema pe care nu am elucidat-o pana acum. probabil ca nu o voi elucida niciodata.
#165518 (raspuns la: #165514) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
:0) - de maan la: 28/12/2006 12:13:22


celalalt va fi intotdeauna o persoana, fiindca obiectele se lasa firesc posedate, pe omul are nevoie de-mpotrivire - nu multa -atata cat sa-ntretina interesul.
viziunea ta nu difera de-a mea, doar ca se petrece la alt nivel in lantul trofic.
nu mai bun, nu mai rau - altu'!
#165519 (raspuns la: #165518) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
* - de picky la: 28/12/2006 12:24:40
Adrian Fuchs :

Excesul in iubire la fel ca si robirea, duc la aplatizare. Facand neinteresanta curgerea. Cand dispare tresarirea, iubirea e pe duca !
#165523 (raspuns la: #165519) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Domnu` picky - de Homo Stultus la: 28/12/2006 12:35:18
"Somnul ratiunii naste monstrii" - Goya

privind din perspectiva personalismului metodologic (cel putin la nivel teoretic) aplatizarea nu se poate. Persoana este mereu dinamica. Deci tresarire da, palmuire nu. Spontaneitate se poate si dincolo de brutalitate, dincolo de voluptatea cauzarii de suferinta. Domnu` Picky stiti foarte bine asta. E o lupta pastrarea noului in vietuire, dar e o lupta conforma datului ontologic, nu contrara lui.
#165527 (raspuns la: #165523) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Homo Stultus - de picky la: 28/12/2006 13:19:50
Adrian Fuchs :

Nu stiu, nu vreau sa stiu.

Datul ontologic ? Nz !
Suferintza e o simtire. Devenita stare, coboara-n patologic.
#165540 (raspuns la: #165527) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Suferintza e o simtire. Deven - de maan la: 28/12/2006 14:04:45
Suferintza e o simtire. Devenita stare, coboara-n patologic.
suferinta i-o nesimtire la adresa propriei fiinte.
d-aia lupta impotriva lui "trebuie" sa suferi.
cand, in fapt, nu trebuie decat sa-ti stergi curu' de praf.
#165553 (raspuns la: #165540) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
* - de picky la: 28/12/2006 15:12:02
Adrian Fuchs :

Ca sa faci loc altui praf. Ce va sa vie !
#165563 (raspuns la: #165553) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Homo Stultus - de zaraza sc la: 28/12/2006 15:41:35
Pe mine lupta de aici impotriva lui "trebuie" m-a dus la Nichita Stanescu. Mi se pare opusul lui "trebuie" : "Ce minune ca esti, ce-ntimplare ca sint!"

Si vreau si mai si reusesc sa renunt la "trebuie".
Doar minuni si intimplari.
Va doresc sa aveti parte de minuni si intimplari frumoase...

Aici sint nisipuri miscatoare si ne misca pina la lacrimi.
#165570 (raspuns la: #165563) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
corect - de maan la: 28/12/2006 15:53:32
fiindca noi suntem de-aceea care nu-s de-acord cu vorba aia "sa nu schimbam chilotii, ca tot ii muldarim!"
vrem ca prafu ce va sa vie, sa ne gaseasca curati si placut uscati.

a-popou, se prolifereaza neste skutece la orizont!:)))
#165572 (raspuns la: #165563) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
* - de picky la: 28/12/2006 23:09:10
Adrian Fuchs :

Treaba cu chilotzii are deja cazuistica. Da' nu mai stiu unde-i pusa. Da' tot pe la Alexandra pe undeva.
Vis-a-vis de agresivitate nu exista decat doua perspective cu obiect chilotzii : sus chilotzii, jos chilotzii. Sigur ca tre' lamurit cand e agresivitatea in expansiune si cand e retractila. Adica cu chilotzii in care pozitie.

Praful in acest singular caz, poate ca trebuie tolerat. Ca mijloc antisoc.

Hmm. Scutece. Nu-i rau ! Folosite sau noi ?
#165628 (raspuns la: #165572) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
) - de maan la: 30/12/2006 17:34:18
sus chilotzii, jos chilotzii.
daca-i tragem din spate direct peste urechi, ii dilatare au constrictie?
Hmm. Scutece. Nu-i rau ! Folosite sau noi ?
daca nu ne-am iubi, noi!
#165821 (raspuns la: #165628) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
In cazul dat, e in mod cert - de picky la: 30/12/2006 18:00:55
Adrian Fuchs :

inchilotzare caudalo-craniala. Da' plastic spus, e doar o escargotare. O repliere spre catre.

Comoda iubire e noi.
#165828 (raspuns la: #165821) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Comoda iubire e noi. da. - de maan la: 02/01/2007 10:03:40
Comoda iubire e noi.

da.
cat ii bine e "noi" si "nostru", dup-aia e "tu", "eu" si Tatal Nostru.
#166080 (raspuns la: #165828) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
si uite asa - de picky la: 02/01/2007 10:11:58
Adrian Fuchs :

iar ramane copilu' nemancat ! Si indopat cu Tatal Vostru.
#166083 (raspuns la: #166080) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
coment. - de Homo Stultus la: 15/04/2007 17:54:26
doar sa nu se poata modifica.
#187535 (raspuns la: #164959) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...