-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

MOS CRACIUN


de val manescu la: 23/12/2006 00:42:00
modificat la: 23/12/2006 12:08:26
taguri: Proza_scurta 
voteaza:
EUROPO, VENIM!
MOŞ CRĂCIUN
de VAL Mănescu

Nu ştiu dacă şi în anul 2006, ca să vină Moş Crăciun cu brăduţ, bomboane şi jucării, e obligatoriu să fii tare cuminte încă înainte cu două-trei săptămîni de 24 decembrie. Să nu mai sari gardul la vecinul Ercuţă după minge, să mănînci tot ce ţi se pune în farfurie, să ai numai 9 şi 10 în carnet, să nu te baţi cu soră-ta şi să n-o mai porecleşti, să nu faci aia, să nu faci ailaltă, în general, să fii un copil model.
Ia mai repetă colinda, să nu te faci de rîs. Vezi că naş-tu Paisa abia aşteaptă să greşeşti ca să te ia la-ntrebări din istorie şi din geografie! Unde pleci fără fular? Ţi-ai pus ciorapii de lînă? Că s-a lăsat un ger…
Pe la cinci, cînd cădea noaptea, o porneam cu colinda. Mirosea a cozonaci, a vanilie, a scorţişoară şi a coajă de lămîie pe toată strada. Zăpada scîrţîia sub bocănceii talpă de talpă, din piele adevărată, adică. Nu prea erau becuri pe stîlpi, aşa că trebuia să-ţi învingi teama de întuneric şi unde găseai o poartă deschisă, intrai să colinzi. Gospodarii legau cîinii, dar trebuia să fii tare curajos să te avînţi prin întuneric pînă la uşa casei. Primiţi cu colinda? Soră-mea dădea tonul: O, ce veste minunată din Betleem ni se-arată, c-astăzi a născut prunc din duhul sfînt, Fecioara Maria…Cîntam scuturînd steaua de hîrtie creponată în mijlocul căreia ardea o lumînare. Cînd am mai crescut, am pus în locul lumînării care se tot stingea, un bec cu o baterie ELBA de 4,5 volţi. Iote-te bă, s-a mirat taică-meu cînd a văzut inovaţia. Parc-aţi fi nemţi! Da’ n-o fi păcat? Că pe vremea aia nu erau modernizări d-astea! Ia să-l întrebi pe popa Ardeleanu, că el tre’ să ştie!
Preotul Ardeleanu m-a mîngîiat pe căciula de miel şi-a zis că nu-i problemă, că mai bine cu baterie ELBA decît să ne dăm foc, Doamne-fereşte!, la haine, în ajun de Crăciun.
Erau multe porţi deschise, semn că vestitorii erau aşteptaţi. La tovarăşul miliţian Tocilă şi la cei care lucrau „la partid” puteai să baţi în poartă mult şi bine. Şi la profesori te primeau, dar ei te trăgeau repede în casă, uitîndu-se să vadă cine mai era pe stradă să-l vadă c-a primit cu steaua şi, după ce-ţi ascultau „O ce veste minunată”, îţi dădeau bomboane învelite în poleială, fondante sau cozonac cu rahat şi smochine.
La de-alde Doliş, Stoica, Pardoseanu, Răuleac, Chiriac, Gînju, Onea, Ichim, Anastasiu, Macovei, Bobeică, primeai cîte un leuţ, doi. Era mult atunci. Un ecler costa un leu şi cincizeci de bani, o ciocolată era doi lei, iar pe o carte
dădeai cinci. La film, la Cinema 1 Mai, intrai cu un leu şi cincizeci. Nouă lei kilul de zahăr, un leu jumătate pîinea, 47 de lei biletul de tren pînă la Bucureşti. Un salariu bun de muncitor era 800 – 1000 de lei.
Cu un colindat, un copilaş făcea în jur de 150 de lei. Banii erau ai lui, făcea ce voia cu ei. Putea să-şi împlinească orice vis ar fi avut timp de un an, de la Crăciunul trecut. O pereche de patine cu cheiţă, care se puteau prinde de orice fel de încălţăminte, costa şaptezecişicinci de lei.
Nu ştiu cum se făcea, dar cînd terminam de colindat peste tot pe unde trebuia să colindăm, simţeam şi frigul. Cu bujori în obraji şi cu picioarele bocnă, ne scuturam de zăpadă şi ne repezeam să ne încălzim mîinile la sobă. N-a venit Moşul? N-a venit, cum era să vină şi noi să nu fim acasă? Moşul vine cînd copiii dorm, că nu trebuie să-l vadă nimeni cum se chinuieşte el să care sacul cu daruri. Bradul era la locul lui, în holul mare, frumos şi mirosind a pădure. Mama, ce-i aia Betleem? Cînd s-a născut Domnul Isus, era decembrie, era ger ca acuma , şi Maica lui, Maria, l-a aşezat într-o iesle cu fîn, la Betleem. Pruncuşorul ar fi îngheţat dacă nu veneau animalele să-l încălzească cu suflarea lor.
Adormeam greu, gîndindu-ne la pruncul Isus, la maşinuţe de tablă, la cei trei magi de la răsărit, la păpuşi şi la bombonelele fondante atîrnate pe lîngă globurile în care lumina se reflecta în culori nemaivăzute. Peste noapte auzeam forfotă pe lîngă brad, dar n-aveam voie să ne ridicăm din pat. Trebuia să-l lăsăm pe Moş să-şi facă treaba. Cum în hol nu era coş de fum, ai mei ne-au spus că el se strecura prin tabloul electric, printr-o crăpătură aflată între buşoane şi contor. Eu credeam că vine chiar prin firele de electricitate, mi se părea mai logic. Deşi nu prea puteam să explic cum încape ditamai sacul cu daruri pentru toţi copiii cuminţi din Comăneşti printr-un fir aşa de subţire.
Cred că eram printr-a doua cînd i-am surprins pe ai mei aranjînd darurile lui Moş Crăciun sub brad. M-am trezit noaptea şi mi-am zis, fie ce-o fi, trebuie să vorbesc direct cu Moşul, să-i spun că vreau un tanc teleghidat cum văzusem la domnul Bîrjoveanu. Dar în hol nu erau decît tata şi mama. Cică Moşul se grăbea şi-i lăsase pe ei să împodobească bradul. M-am uitat la tabloul electric şi am văzut scobitoarea pe care-o pusesem ca semn, exact la locul ei. M-am dus repede în pat şi m-am culcat.
Dimineaţa, mi-am luat darurile de sub pom şi-am mîncat portocale şi multe bomboane. Scobitoarea dintre buşoane nu mai era.
De atunci, sunt convins că Moş Crăciun există. El vine cum poate. Acum, în 2007, poate că aduce daruri copiilor prin Email sau SMS. Cine poate şti?comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (0):

Nu exista comentarii

-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...