-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Forma de sonata


de jackthepink la: 31/12/2006 00:14:00
modificat la: 04/01/2007 23:09:27
taguri: Proza_scurta 
voteaza:
Tema I
Pe peretele dinspre rasarit al camerei era atarnat un calendar vechi, cu paginile sifonate si ingalbenite de vreme, pe care nu se mai puteau citi decat cateva randuri scrise cu un pix albastru pe fila lunii noiembrie: "...pastreaza-l, caci pierzandu-l pierzi o lume intreaga!" Citat blestemat care in trecut mi-a adus numai banuieli si suspiciuni si iar banuieli si mai multe suspiciuni, cum ca una, cum ca alta... Cum ca nu as fi cine sunt, cum ca m-as fi transformat in praf de stele si in pudra de sunete, cum ca ma delectez imbratisand lumina si vazduhul, cum ca... Ca si cum as sti ceva, ca si cum m-as fi intors inspre soare si l-as fi ascuns intr-o petala de trandafir, ca si cum trandafirul ar inflori dintr-un un motiv anume...
Punte
Si totusi, una peste alta si amandoua peste cealalta, nu e rau... Viata merge inainte, pas-pas, incet, incet de tot, si noi dupa ea, la fel de incet; viata si cortegiul ei de furnici umane. Traim ca sa murim, traim ca sa iubim, traim ca sa traim, si alte inchipuiri omenesti. Traim ca o neregularitate in structura materiei, ca un rid al universului.
Tema II
Zgarie-mi genele cu genele-ti si ai sa vezi cum ma prabusesc fara oprire pe fruntea sufletului tau, si striveste-ma acolo pana ma scurg inauntru; si ai sa vezi ca nu este de fapt decat un tremur de pleoapa intre ieri si maine, intre unde si cand, intre mine si tine. Si ai sa vezi ca palatul tau de clestar are ziduri mai groase si turnuri mai inalte decat ai gandit vreodata. Si de acolo din turnul tau, întinde-ţi mâna înspre mine!


Dezvoltare

Pe spatele soarelui m-am avântat şi am urcat pe razele lui, căci numai acolo lumina este umbră şi ziua amurg. Amurg de toamnă, cu petale uscate de nufăr, cu palate de cleştar şi ziduri mai groase decât ai gândit vreodată.

Pereţi albi, reci, înlăcrimaţi de rouă, lacrimi uscate pe spini de trandafir. Unde e soarele? Unde e pulberea de stele pe care ţi-am lăsat-o aseară? Ai înflorit fără un motiv anume, trandafirule, şi te-ai mulţumit să spargi zidurile, când puteai să dărâmi turnurile.

Amurg de toamnă, cu frunze de castan, arse de ploaie, cu cer înstelat, cu raze întunecate de lumină pe boltă. Nu am mai văzut aşa amurg. Viaţa nu a mai văzut aşa amurg, nu l-a mai simţit aşa, trecând, pâş-pâş, amurgul şi cortegiul său de stele şi umbre.

Luna încă aşteaptă să-i mângâiem lumina, soarele încă ne roagă să-l strângem în braţe, stelele strălucesc noaptea şi se sfărâmă dimineaţa. Ce ai făcut cu pulberea de stele pe care ţi-am suflat-o în păr azi dimineaţă?

Ai zgâriat-o cu petalele tale, trandafirule, şi ai ocrotit-o cu spinii tăi. A vrut să se scurgă printre frunzele tale dar nu ai lăsat-o. A vrut să-ţi tremure pleoapele, să-ţi strivească rădăcinile dar zidurile tale erau mai groase decât ai gândit vreodată, şi lacrimile tale s-au uscat până la mine.
Unde e soarele?
În calendarul vechi de pe peretele dinspre răsărit al camerei?Repriza
Da, pe peretele dinspre răsărit stătea calendarul. Fila lunii noiembrie era ruptă şi pe ea era scris ceva, cu un pix albastru. Nu mai văd ce scria. Scria probabil că m-aş fi transformat cumva, că am fost cel de atunci şi sunt cel de acum, că nu mai văd lumina, că nu mai aud stelele, că sunt prizonierul sunetului, că mă pierd, undeva...

Şi totuşi trăiesc; trăiesc ca să mor, trăiesc ca să iubesc, trăiesc ca să trăiesc, trăiesc în propia mea închipuire despre mine, în propia mea închipuire despre alţii, mi-ar plăcea să trăiesc în închipuirile lor despre mine.

Palatul tău e uitat de mult, zidurile s-au năruit sub greutatea petalelor de trandafir, turnul tău s-a topit. Acum nu mai decât un tremur de pleoapă între azi şi mâine, între mine şi tine.

Coda
Întinde-ţi mâna înspre mine.
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (2):


jackthepink - de jeniffer la: 05/01/2007 00:01:05
Cauta ce-ti doresti si nu ai.
#166452 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
jack - de thebrightside la: 09/01/2007 14:39:41
Scrii foarte fain. Ma inclin, mai treci p'aci :).

Don't worry, have a coffee!
#167422 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...


loading...

cautari recente
mai multe...

linkuri de la Ghidoo: