Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Sunt "corect politic"?


de ARTEMISS la: 12/01/2007 13:07:00
modificat la: 15/01/2007 22:51:24
voteaza:
Am luat parte de curand la o conferinta pe tema aceasta si, desi plecasem convinsa ca ma incadrez in acest "curent", acum sunt in dilema totala si pe alocuri cetzoasa. Si asta mai ales pentru ca am citit texte si am aflat situatii in care non-discriminarea este intr-atat dusa la extrem incat este inlocuita cu o alta.

Si acum, sa-si dea fiecare cu parerea: cat de "corecti politic" suntem si ce inteleg prin aceasta?
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (85):


* - de picky la: 15/01/2007 23:55:19
Adrian Fuchs :

Sa nu faci pipi contra vantului si sa te incadrezi in mersul cirezii.
#168913 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
articol de Matei Vişniec din "România liberă" de azi - de Simeon Dascalul la: 16/01/2007 09:43:23
Americanii spun "politically correct". Francezii, care au preluat termenul de la americani, spun "politiquement correct". In romaneste se spune corect din punct de vedere politic. Formula, in toate limbile, desemneaza insa aceeasi realitate: o noua forma de dictatura, de cenzura si de autocenzura in sfera gandirii.
In mod paradoxal, fenomenul s-a nascut in tara cu cel mai mare grad de libertate din lume, in Statele Unite. Incepand de prin anii '70, in numeroase universitati americane, diverse grupuri minoritare, incepand de la miscarile feministe si terminand cu cele homosexuale, au impus un fel de "curatare a limbajului". Initial, aceste grupuri minoritare de presiune nu doreau altceva decat sa-si apere demnitatea si sa-si exprime dreptul la existenta si libera afirmare fara a suferi oprobiul public. Oprobiu exprimat deseori prin folosirea unor termeni considerati de respectivele grupuri ca fiind nedemni, peiorativi, continand o doza de ironie, de causticitate si de aluzii negative. Pentru a rezuma, primul teren de lucru al acestor grupuri "ofensate" a fost limbajul, pentru a-l curata de tot ceea ce considerau ele ca au potential degradant.
Lista acestei vaste operatiuni de "pieptanare" a limbajului este extrem de lunga si continua sa se lungeasca. Un negru devine "o persoana de culoare" sau un "afro-american", un indian devine "un nativ american". Unei femei de serviciu, ca sa n-o jignesti, trebuie sa-i spui "agent de intretinere a suprafetelor", un surd este un om avand un "handicap auditiv". Pentru cuvantul avort, considerat prea brutal, este sugerata formula "intrerupere voluntara de sarcina". In aceeasi logica, cuvantul batran este inlocuit cu expresia "persoana de varsta a treia", iar hotii, spargatorii, derbedeii si vandalii devin "persoane inadaptate social". Termenului puscarie i se prefera cel de penitenciar, iar gardianul devine "agent al sistemului corectional".
Cum spuneam, lista acestor expresii corecte din punct de vedere politic este extrem de lunga si nu am suficient spatiu ca sa o detaliez aici. In sine, aceasta dictatura la nivelul limbajului ar putea fi comica, din pacate insa este prea tarziu ca sa mai zambim in fata ei. Ea s-a impus in mediul universitar si in lucrarile de specialitate, in mediile politice si culturale, la radio si la televiziune. Ea a trecut oceanul si a inceput sa impregneze profund si societatea Europei Occidentale, iar din surse ale presei belgiene aflu ca, la Bruxelles, Comisia Europeana ar fi pe cale sa redacteze un "cod al bunelor maniere" in materie de exprimare corecta din punct de vedere politic.
Ceea ce era initial o presiune asupra limbajului a devenit o presiune asupra gandirii, o forma de cenzura si de autocenzura, o totala amputare a spiritului critic. Reflexul initial de autoaparare al unor grupuri minoritare si-a gasit, in mod stupefiant, un ecou enorm in sfera politicului. Norme de comportament din ce in ce mai aberante sunt decretate in numele unei noi viziuni privind egalitarismul si toleranta. Anul trecut, intr-un oras din Canada, un judecator a ordonat retragerea unui brad de Craciun din fata unei institutii publice pe motivul ca prezenta acestui simbol ar putea rani sensibilitatea celor care nu sunt crestini. In spiritul gandirii corecte din punct de vedere politic, asa-zisii "grafitisti" care mazgalesc orasele sunt de fapt persoane care creeaza un cod "cultural", or, in spiritul acestui curent de gandire, toate "culturile" sunt egale. In Franta au fost minti care au incercat sa inteleaga si "motivatiile profunde" ale tinerilor care dau foc la masini pentru a-si exprima "le mal de vivre", un rau existential, altfel spus, o frustrare de care nu poate fi vinovata decat societatea.
In spiritul gandirii politice corecte, a admira pe cineva sau creatia cuiva este o blasfemie, pentru ca inseamna a recunoaste inegalitatea dintre oameni. Ideea de a acorda premii pentru anumite merite este si ea condamnata pentru ca premierea unora ar insemna "jignirea" si "punerea in inferioritate" a altora. Cand ideile gandirii politice corecte incep sa patrunda pe terenul educatiei, monstruozitatile devin si mai evidente. In Statele Unite s-a discutat la un moment dat daca nu ar trebui sa fie interzise anumite jocuri sportive in scoli, pentru ca sa nu fie umiliti copiii invinsi... Iar in Franta, pentru evacuarea ideii de competitie in materie de asimilare a cunostintelor, este des vehiculata ideea ca scoala n-ar fi decat un loc de viata pentru copii, de unde fiecare asimileaza cat poate, si ca nimeni nu trebuie nici premiat, nici sanctionat pentru cat reuseste sau nu sa asimileze.
Sufocant, exasperant, stupid, dar impertinent, agitand un arsenal imens de constructii intelectuale puriste, curentul gandirii politice corecte castiga tot mai mult teren pe planeta, in ciuda multor critici care i se aduc. In Franta, un eminent intelectual de origine rusa, Vladimir Volkoff, a publicat in 2001 un excelent pamflet intitulat "Manualul gandirii politice corecte", in care demoleaza sute de expresii si idei aruncate in circulatie de aceasta noua forma de dictatura.
Interesant mi se pare in acest moment faptul ca tarile din Europa de Rasarit, proaspat iesite dintr-o alta dictatura, au reusit deocamdata sa nu se lase contaminate de fenomen. Nu stiu pana cand vor rezista in fata tavalugului, dar daca vor reusi sa reziste, daca intelectualii Europei de Rasarit vor face front comun in fata acestui virus, aceasta ar putea fi poate cea mai mare contributie a lor in sfera gandirii europene. Pentru ca gandirea politica corecta este o forma de spalare a creierelor mai subtila si mai perfida decat ideologia comunista.

#169031 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Simeon, - de Sancho Panza la: 16/01/2007 09:52:36
"Cine nu crede in minuni,nu e realist."I

In spiritul gandirii politice corecte, a admira pe cineva sau creatia cuiva este o blasfemie, pentru ca inseamna a recunoaste inegalitatea dintre oameni. Ideea de a acorda premii pentru anumite merite este si ea condamnata pentru ca premierea unora ar insemna "jignirea" si "punerea in inferioritate" a altora.

Binevent articolul!
Urmarind firul acestei gandiri, am putea ajunge la refuzul asumat de a ne imbratisha parintii - de teama ca-i voi jigni pe orfani, sau la refuzul asumat de-a face dragoste, de teama ca.......

Absurdul indicand Nordul!
#169034 (raspuns la: #169031) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
mie mi se pare o cumplită inepţie - de Simeon Dascalul la: 16/01/2007 09:55:16
când a fost scandalul din Ferentari ziarele corecte politic se efortau să-i numească pe cei implicaţi "oameni" şi "bucureşteni"
#169035 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
banc on topic - de irma la: 16/01/2007 10:22:35
Dear All,

I wanted to send you a holiday greeting. Then I realized that, starting
2007 after Romania's integration to EU, new rules and regulations apply. In
plus we will be part of the European community of people.

Because it is so difficult in today's world to know exactly what to say
without offending someone, I met with my attorney, and on his advice I
wish to say the following:

Please accept with no obligation, implied or implicit, my best wishes for
an environmentally conscious, socially responsible, low stress,
non-addictive, gender neutral celebration of the winter solstice holiday,
practiced with the most enjoyable traditions of religious persuasion or
secular practices of your choice with respect for the religious/secular
persuasions and/or traditions of others, or their choice not to practice
religious or secular traditions at all. I also wish you a fiscally
successful, personally fulfilling and medically uncomplicated recognition
of the onset of the generally accepted calendar year 2007, but not without
due respect for the calendars of choice of other cultures whose
contributions to society have helped make Europe great (not to imply that
EU is necessarily greater than any other country/union) and without regard
to the race, creed, colour, age, physical ability, religious faith or
sexual preference.

By accepting this greeting, you are accepting these terms:

This greeting is subject to clarification or withdrawal. It is freely
transferable with no alteration to the original greeting. It implies no
promise by the wisher to actually implement any of the wishes for
her/himself or others and is void where prohibited by law, and is revocable
at the sole discretion of the wisher. This wish is warranted to perform as
expected within the usual application of good tidings for a period of one
year or until the issuance of a subsequent holiday greeting, whichever
comes first, and warranty is limited to replacement of this wish or
issuance of a new wish at the sole discretion of the wisher.

Disclaimer: No trees were harmed in the sending of this message; however, a
significant number of electrons were slightly inconvenienced in order to
present you this great Christmas Tree!

sper sa aveti rabdare sa-l cititi pentru ca merita

_____________________________________
fetele bune ajung in rai dar cele cele rele se duc unde vor
#169042 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
### - de Baloo_ la: 16/01/2007 11:25:01
Oare sa fie "corectitudinea politica" (din articolul lui Simeon) ce a facut sa se ajunga ca violatorul sa fie mai protejat (social) decat persoana violata?
_________________________________________
Twin Peaks : " Bufnita nu este ceea ce pare ... "
#169060 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Baloo - de picky la: 16/01/2007 11:35:11
Adrian Fuchs :

Vezi ca poti sa pui si o problema de-adevaratelea si cu schepsis ?

#169064 (raspuns la: #169060) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
picky - de Baloo_ la: 16/01/2007 12:08:28
filtru'-i la carpit
_________________________________________
Twin Peaks : " Bufnita nu este ceea ce pare ... "
#169072 (raspuns la: #169064) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Baloo - de picky la: 16/01/2007 12:34:35
Adrian Fuchs :

... ca violatorul sa fie mai protejat (social) decat persoana violata?
Cred ca ar trebui la randul lor sa fie violati gospodareste si temeinic si pretutindeni (vezi conferintele de profil) de violatori profesionisti, pentru ca apoi sa beneficieze la randul lor de acea protectie sociala corecta dpdv politic.
#169084 (raspuns la: #169060) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
irmei - de Simeon Dascalul la: 16/01/2007 14:06:08
"No trees were harmed in the sending of this message; however, a
significant number of electrons were slightly inconvenienced in order to
present you this great Christmas Tree!"

îi faină :)
#169107 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
picky - de Baloo_ la: 16/01/2007 14:22:29
... si sa asiste (cel putin) cei ce dau protectia sociala (ambelor parti).
_________________________________________
Twin Peaks : " Bufnita nu este ceea ce pare ... "
#169112 (raspuns la: #169084) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Baloo - de picky la: 16/01/2007 14:29:17
Adrian Fuchs :

NU. Aia sa participe activ ... ca parte pasiva ! sau sa se constituie material didactic.
#169115 (raspuns la: #169112) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
picky - de Baloo_ la: 16/01/2007 14:44:10
Aia sa participe activ ... ca parte pasiva ! sau sa se constituie material didactic.
de acord, ei da, dar violatorii i-as scuti cred, i-as strimite la munca sociala. Cautatori de mine. Cu piciorul si cu dej'tele in urechi ca albanezii in al doilea razboi mondial :))
_________________________________________
Twin Peaks : " Bufnita nu este ceea ce pare ... "
#169117 (raspuns la: #169115) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
in acelasi spirit - de Yuki la: 16/01/2007 14:51:48
" A fost odata ca niciodata un carpaci dezavantajat din punct d evedere economic impreuna cu sotia lui.Faptul ca nu se realizase din punct de vedere material nu inseamna implicit ca toti carpacii sunt marginalizati din pucnt de vedere economic, sau, daca sunt, atunci isi merita soarta. Iar daca arhetipul capraciului este,in general, persoana care plange de suparare in basemele clasice de adormit copiii,acest individ era un adevarat carpaci de profesie si,printr-o coincidenta,dezavantajat din punct de vedere economic..."
( " salatica"--<' Povesti corecte politic de adormit copiii'>,de James Finn Garner, trad. Felicia Mardale, ed. Humanitas)

Lasand gluma la o parte si nedorind nici s-o fac pe avocatul diavolului, "political correctness theory" a eliminat din limbaj ( daca nu si din mentalitate) unele exprimari partinitoare. Insa trebuie sa fii cu adevarat 'mentally chalenged' ( :P) ca sa duci aceasta practica la extrem; rezultatele se vad in exemplul lui Balloo si in carti ca cele de mai sus.:)


-------------------------------------------------------------
i've often seen a cat without a grin, but a grin without a cat it's the most curious thing i ever saw in all my life!

om, cate beri e minutul?
#169121 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Baloo - de picky la: 16/01/2007 15:10:01
Adrian Fuchs :

Mai bine la minele ... de pe Marte.
#169126 (raspuns la: #169117) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
picky & baloo - de alex andra la: 16/01/2007 19:01:12
La mine ?
Mai bine la voi :P:P:P:P:P:P:P:P
:)))))))))))))

Lost without music in a world of noises
#169174 (raspuns la: #169126) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
alex andra - de picky la: 16/01/2007 19:37:50
Adrian Fuchs :

Aha. Deci ti se pare politic corect sa te dezici de problemele natiunii. Si sa dai pe deasupra si o lovitura miseleasca industriei mineritului.
#169178 (raspuns la: #169174) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
fuchs - de alex andra la: 16/01/2007 22:01:17
Sa-ti spui drept, am impresia ca americanii astia sunt un fel de mineri: ei muncesc, nu gandesc. Sau gandesc prin reprezentanti. Si reprezentantii gandesc prost. Vezi corectitudinea asta pe care o dezbateti voi pe aici. Si care se strecoara si pe la noi. Ca nu-i mai zici tiganului tigan, sa nu-l jignesti. Ii zici rrom, ca si cum asta ar schimba cu ceva fata lucrurilor. Ca el tot baragladina ramane:))) Stai linistit ! Nu sunt rasista. N-am nimic cu tiganii. "Baragladina" insa suna a naibii de poetic:)))

Lost without music in a world of noises
#169200 (raspuns la: #169178) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
alex andra - de Horia D la: 16/01/2007 22:44:06
m-ai facut sa rad. eu nu sunt "politically correct", asa ca propun sa vedem cine gaseste mai multe nume ptr negri:) Incep eu:
nigger
spade
tar baby
moon cricket
spook
jig-a-boo
porch monkey
spear chucker
coon
blue gum
rasmus
nut-head
pick-a-nanny
crow
jungle bunny
:))
#169207 (raspuns la: #169200) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Baloo - de Sancho Panza la: 16/01/2007 22:48:27
"Cine nu crede in minuni,nu e realist."

Cu piciorul si cu dej'tele in urechi ca albanezii in al doilea razboi mondial :))
Mi se pare mie, ori tocmai fost-ai "incorect politic"? :)))
#169208 (raspuns la: #169117) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Deci toata lumea e de acord c - de RSI la: 16/01/2007 23:02:58
Deci toata lumea e de acord ca junele "politically incorrect" din Spania care a facut niste versuri insultatoare la adresa romanilor din tara sa avea dreptate ? Sau..."eu voi egalitatea dar nu pentru catzei!..."
==================================================
"Beer is proof that God loves us and wants us to be happy."

~ Benjamin Franklin
#169210 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
* - de munteanu rodica la: 16/01/2007 23:35:14

Sa patricipe activ... ca parte pasiva!

"privitori ca la teatru"

Mult mai bine ca material didactic.
Sa-nvata si ei ceva;) pe pielea lor.
#169217 (raspuns la: #169115) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
...and the truth will set you free! - de maan la: 17/01/2007 10:06:13
'corect politic' inseamna echidistant si obiectiv.
poti face asta doar cand nu esti implicat sufleteste.
or inima-i into'deauna motor sau asa mi-e mie,ca sa nu vorbesc aci de 'lume'.
atunci cand vrei sa nu vezi raul, inima-ti devine dusman si-o ia imediat pe repede-napoi, scorneste circumstante atenuante, da rapid cu dejtu' muiet in gura peste impuritati, pune cotul la lustruit.

sa zicem ca-s pentru 100 de-ani pedeapsa pentru viol.
sa zicem ca am aflat ca un prieten tocmai mi-a violat prietena.
ce ma fac?
am aflat da' nu stiu nimica-n certitudine.
va zic io ce fac.
cand simt ca-mi vine sa-mi ieu campii, ma duc la dracu-ntr-o noapte.
si ala nu vrea sa ma primeasca.
ma trimite-napoi.
cica nu mi s-au irosit sansele.

trag aer in piept, il chem in gand pe Dumnezeu si-mi zic ca 'am aflat' poate fi minciuna.
de data asta nu ma mai rog sa nu aflu, ci-mi amintesc ca 'politic corect' nu inseamna sa fugi ci poate-nsemna doar sa fii consecvent cu tine-insuti si sa nu-i mai lasi pe-altii sa-ti impuna ce e si ce nu-i bine.
#169291 (raspuns la: #169217) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
RSI - de irma la: 17/01/2007 11:00:47
despre ce june spaniol e vorba?
da si tu un link aici pentru informare.
#169299 (raspuns la: #169210) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
junele spaniol - de Simeon Dascalul la: 17/01/2007 11:52:42
junele spaniol poate să zică din partea mea orice are chef pe motiv că:
1. nu stau în părerea lui
2. dacă asta crede, dar n-are voie să spună, nu văd unde-i gheşeftul
3. dulcea corectitudine politică a determinat ambiguitatea naţionalitate / cetăţenie şi ca atare la reputaţia noastră externă pune umărul serios şi o etnie mai colorată

eventual aş prefera, în ştirile cu delincvenţi, clarificarea etniei, dar asta ar fi foarte incorect politic ....
#169305 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Sancho - de Baloo_ la: 17/01/2007 12:03:30
De ce? Io i-am trimis? Io vreau sa-i schimb :)))
_________________________________________
Twin Peaks : " Bufnita nu este ceea ce pare ... "
#169309 (raspuns la: #169208) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
maan - de Baloo_ la: 17/01/2007 12:12:20
Ai vazut "The Crossing Guard" (1995) cu Jack Nicholson?
"Corectie politica" in pas alergator! Fain!
_________________________________________
Twin Peaks : " Bufnita nu este ceea ce pare ... "
#169310 (raspuns la: #169291) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Baloo... - de Sancho Panza la: 17/01/2007 12:30:38
"Cine nu crede in minuni,nu e realist."

"corectie politica" in pas alergator! fain!...chestia asta mi-a adus aminte de...scolile alea de corectie, care nu corecteau nimic! :P
#169312 (raspuns la: #169310) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
blaoo - de maan la: 17/01/2007 12:31:16
ntz!
da' place jack.

....sau l-am vazut da' nu tiu minte la titluri.:)
#169313 (raspuns la: #169310) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
maan - de Baloo_ la: 17/01/2007 12:44:14
ii da individului care o calcase pe fiica-sa cu masina o data cand il va omori, dupa ce l-a asteptat ani sa iasa din inchisoare... In fuga, isi schimba parerea.
_________________________________________
Twin Peaks : " Bufnita nu este ceea ce pare ... "
#169314 (raspuns la: #169313) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Sancho - de Baloo_ la: 17/01/2007 12:51:23
scolile alea de corectie, care nu corecteau nimic!
ba da! sira spinarii :)))
_________________________________________
Twin Peaks : " Bufnita nu este ceea ce pare ... "
#169315 (raspuns la: #169312) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
la #169315, de Baloo_ - de Sancho Panza la: 17/01/2007 12:58:46
"Cine nu crede in minuni,nu e realist."

da,corectura ortografica, ortoepica si mai ales de punctuatie. mai mult interogativ decat exclamativ...:P
#169316 (raspuns la: #169315) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
ursule, - de maan la: 17/01/2007 13:14:11
ii da individului care o calcase pe fiica-sa cu masina o data cand il va omori, dupa ce l-a asteptat ani sa iasa din inchisoare... in fuga, isi schimba parerea
io nu mi-am schimbat parerea fiindca n-am avut nici macar coraj sa mi-o formulez.
dar, in fuga, mi-am dat seama ca eram gata-gata comit aceeasi eroare pe care-a facut altcineva-ntr-o zi lasandu-ma fara suflare.

cat despre razbunare, am ajuns la varsta cand stiu deja ca nici macar nu ma adie, daramite sa ma-ncalzeasca.
#169320 (raspuns la: #169314) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
maan - de Baloo_ la: 17/01/2007 13:51:21
Razbunarea a fost chiar pe-acolo. Despre ea nu am nici eu ceva.
Cred totusi ca oricat m-as chinui sa fiu corect, sunt momente in care ratiunea isi pune mainile pe ochi si o zbungheste. Daca oi face ca Jack tine de domeniul dorintei.
_________________________________________
Twin Peaks : " Bufnita nu este ceea ce pare ... "
#169326 (raspuns la: #169320) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
alex - de Baloo_ la: 17/01/2007 14:02:10
Nu esti rasista. Sadica! :)))) Eu i-am scutit de chinuri, deci sunt "medical corect" :)))
_________________________________________
Twin Peaks : " Bufnita nu este ceea ce pare ... "
#169328 (raspuns la: #169174) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
corect politic - de irma la: 17/01/2007 14:28:13
'corect politic' inseamna echidistant si obiectiv.

grea treaba! ca doar suntem oameni, nu zei! (oups... am rostit cuvantul :)))

stiti cum e cu persoanele astea obiective? rar le reuseste si numai unora. cel mai adesea, de dragul echidistantei si din dorinta de a face cat mai putin rau nu reusesc decat sa faca rau ambelor parti. e drept, un rau mai mic. acelasi rau impartit la doi.
spuneti voi daca e bine sau nu, ca eu una nu stiu sa dau un raspuns general valabil.
_____________________________________
fetele bune ajung in rai dar cele cele rele se duc unde vor
#169333 (raspuns la: #169291) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Baloo - de maan la: 17/01/2007 15:05:18
Cred totusi ca oricat m-as chinui sa fiu corect, sunt momente in care ratiunea isi pune mainile pe ochi si o zbungheste.

nush ces zic aicea.
cred ca-i de-ajuns sa fii corect cu tine insuti si sa faci, orice-ai face, cu inima impacata ca cel putin ti-ai dat toata silinta sa alegi cea mai buna solutie.
stii ce-i haios?
ca asa cum ziceai si tu, dupa o ora doua de gandire, solutia de moment nu mai e identica cu aia de final.

eu n-am gresit decat atunci cand nu mi-am ascultat inima si-am lasat mintea sa-i dea la cap.
cred ca omul a pierdut pe scara aia evolutiva (au involuntiva, cum vreai s-o iei) una bucata simtz ce i-ar fi degraba de trebuinta : INTUITIA.
#169335 (raspuns la: #169326) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
#169305, de Simeon Dascalul - de RSI la: 17/01/2007 17:50:16
1. tu stai in parerea ta, fiecare in a lui,

2. problema este cum te exprimi. Asa, ca sa insulti o natiune intreaga?

3. nu exista ambiguitati, si nu cred ca numai o anume etnie pune umarul la chestia asta. Deci, sa inteleg ca daca-i balacarea numai pe "etnicii colorati" dar de cetatenie romana cum zici, te durea in freza.

Problema nu este corectitudinea politica, ci excesul ei. Si excesele nu fac bine niciodata.

==================================================
"Beer is proof that God loves us and wants us to be happy."

~ Benjamin Franklin
#169360 (raspuns la: #169305) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Picky - de Baloo_ la: 18/01/2007 08:41:31
ce esenta de lemn ar fi ales Vlad Tepes intru "corectitudine politica"?
_________________________________________
Twin Peaks : " Bufnita nu este ceea ce pare ... "
#169452 (raspuns la: #169178) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
maan - de Baloo_ la: 18/01/2007 08:55:14
dupa o ora doua de gandire, solutia de moment nu mai e identica cu aia de final
Corect. Pro ci contra gandirii inainte :
1. Pro : Furia. Exemplu cateva zile in urma. Daca imi luam acele 2 ore nu ma bagam si nu-l trageam nici pe Picky in imala (tipic de "incorectitudine politica" :)) ). Se intampla (lucru buuun) tot mai rar sa nu mi le iau. Imbatranesc? :))
2. Contra : INTUITIA. Am crezut ca-s mai chetz ca ea cu ani in urma, ca-i rebelizez si ... am tembelizat. Ghici cine trage acum! :)) Vesnica problema : increderea in intuitie. Poate ca se confunda cu prima incercare de a ghici? de genul : "shit! si m-am gandit intai la stema! Neee intuitia e clara, nu-i ghiceala... Acum stiu :)))
_________________________________________
Twin Peaks : " Bufnita nu este ceea ce pare ... "
#169453 (raspuns la: #169335) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Borat - de Baloo_ la: 18/01/2007 08:58:27
Ce inseamna oare "corectitudine politica" pentru Borat?
Prin satira se poate "corecta politic", dar pentru cine are ochi sa vada.
_________________________________________
Twin Peaks : " Bufnita nu este ceea ce pare ... "
#169454 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Baloo - de maan la: 18/01/2007 09:58:28
Furia. Exemplu cateva zile in urma. Daca imi luam acele 2 ore nu ma bagam si nu-l trageam nici pe Picky in imala (tipic de "incorectitudine politica" :))
pi nu-s de-acord ca 'l-ai tras' decat daca-l judecam pe pasha drept fiinta inferioara.
fireste, i-ai facut semn, dar el stia unde-i tras, iar faptul c-a cedat tentatiei e bucata lui de vina.

Imbatranesc? :))
:))) batranetea n-are nicio legatura cu intelepciunea, huh?:)))

Neee intuitia e clara, nu-i ghiceala...
coconditie:))!
sa nu zici niciodata: "stai sa vad ce-mi zice intuitia..."
cu doua conditii de fapt: s-avem grije la dorinta!
daca-mi doresc sa vad alb in loc de negru, ramasag ca o ametesc si pe mama intuitiei!

eram p-un forum acu fo cativa ani si-asteptam sa-mi vie mon maitre à moi...trrr! veni, cum nu, era de fapt acolo-n timp ce io-l confundam tembel si-ngretosat cu altcineva.
digeaba-mi urla mie intuitia ca 'el n-ar zice-asa ceva!', 'el ar fi subtil aicea'...
mi-am luat-o?
ohoho!
si intuitia-mi zice c-am sa mi-o mai ieu.

fireste, putem amesteca dor cu dorinta, si-ar sa ne explodeze-n cap.
toate astea supt aceeasi pelerina calduta al lui 'corect politic'.
ejti?
raspunsul, unul singur e: incerc!
#169465 (raspuns la: #169453) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
maan - de Baloo_ la: 18/01/2007 11:12:37
batranetea n-are nicio legatura cu intelepciunea
Da' poate cu inertia : porneste tot mai greu, franele lasa :)))

sa nu zici niciodata: "stai sa vad ce-mi zice intuitia..."
Sta crezi s-o intrebi? Vine pe la spate (cand vrea ea ...) iti zice ce-are de zis si o taie! :)) Da' 'niezau mamii ei ca are dreptate si de ce, se vede mai tarziu :))

raspunsul, unul singur e: incerc!
jawohl!
_________________________________________
Twin Peaks : " Bufnita nu este ceea ce pare ... "
#169480 (raspuns la: #169465) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
RSI - de Simeon Dascalul la: 18/01/2007 18:13:07
Corectitudinea politică în orice cantitate ar fi e ori ineptă, ori haioasă, ori ambele.

Dacă spaniolul ante-menţionat are o părere naşpa despre români şi-i penalizat când o exprimă, asta nu înseamnă că gândeşte mai frumos sau că s-ar purta în consecinţă. Şi nici România nu devine o ţară bogată şi respectată prin interzicerea opiniilor defăimătoare. Ăia de culeg căpşunile tot acolo or să lucreze, indiferent că spaniolii vorbesc urât sau numai se uită urât.

Şi e cam epuizant să te stresezi non-stop pentru opinia cetăţii, dar asta ţine de opţiunea proprie.

Dacă aş lucra acolo aş încerca să lămuresc figura cu etnia/cetăţenia. Expresia “cetăţean român” cred că nu-l înduioşează decât pe Băse şi şi pe el numai ocazional. Aşa că-i valabilă faza cu freza.
#169537 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Altă mostră de corectitudine - de Simeon Dascalul la: 18/01/2007 18:23:56
Mai demult, pe vremea când soţul nu avea probleme cu bileţele, tânăra, drăguţa şi blonda doamnă Tăriceanu a avut o iniţiativă lăudabilă.

Indiferent de motivaţie, era o idee bună. Sau ar fi fost, de nu se băga consiliul ăla cu discriminarea.
Mai exact Ioana Tăriceanu a demarat o campanie pentru controlul pre-natal în scopul evitării naşterii de copii cu deficienţe. Şi nu se poate spune că nu era nevoie de ceva de genul ăsta. Dar spaţiul mioritic e medieval în unele privinţe şi “european” în altele. S-a sesizat consiliul ante-menţionat şi s-a luat de madam Tăriceanu, cum adică prin clipurile şi acţiunile de promovare ea sugera că un copil cu malformaţii ar fi cumva mai puţin dezirabil ca unul sănătos. Părinţii acelor copii pot fi jigniţi de acţiunea respectivei doamne.
Nu cred că au amendat-o, dar sigur bietei femei i s-a cam făcut lehamite de iniţiativele sociale.
#169538 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Baloo - de munteanu rodica la: 18/01/2007 20:18:29
Satira e un tip de arta care cere foarte multa subtilitate.Dar Borat ,nu are asa ceva, este destul de direct si mai ales plin de vulgaritati in exprimari.
Poti oare "corecta politic"ceva folosind un asemenea limbaj cind sint atitea alte variante, feluri ,posibilitati de a satiriza in adevaratul sens al cuvintului?
Ar putea spune cineva ca e doar un semnal de alarma privind modul de exprimare tot mai des folosit in societate.Dar semnalele sint de obicei scurte.(nu pe durata unui film par eczemplu de la Chirita )
#169550 (raspuns la: #169454) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Baloo - de picky la: 19/01/2007 00:28:15
Adrian Fuchs :

ce esenta de lemn ar fi ales vlad tepes intru "corectitudine politica"?
De peshte spada ?
#169593 (raspuns la: #169452) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
* - de Intruder la: 19/01/2007 00:53:37
cel mai "corect politic" este apoliticul.
______________________________________
"on ne frappe pas un ennemi à terre. mais alors quand?"


#169601 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
* - de picky la: 19/01/2007 01:17:13
Adrian Fuchs :

Idem si topinamburul.
#169606 (raspuns la: #169601) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Rodica - de Baloo_ la: 19/01/2007 09:01:02
Satira e un tip de arta care cere foarte multa subtilitate
De acord. Precizez ca stilul de satira a lui Borat ma depaseste, nu l-am rumegat. Am limitele altundeva decat le are el :))).
DAR, ... am pus mana pe un interviu cu el si ii inteleg acum intentiile altfel. Intentia lui este ca prin shoc-satira sa dezgroape prejudecatiile ca apoi sa se elimine de la sine, ar vrea sa se mearga atat de departe sa-si spuna oamenii parerea fara sa le fie teama ca ceilalti se supara. Inchipuie-ti ca Horia D striga dupa negrii nigger
spade
tar baby
moon cricket
spook
jig-a-boo
porch monkey
spear chucker
coon
blue gum
rasmus
nut-head
pick-a-nanny
crow
jungle bunny
... si pleaca cu ei razand la bere. Ca evreu nu cultiva degeaba antisemitismul, dar prefera sa se rada de el decat sa fie ascuns dupa "corectitudinea politica" promovata acum. As zice ca el cultiva un alt tip de "corectitudine politica". Prin faptul ca filmu-i brutal de deplasat ar fi vrut sa arate clar ca-i satira si sa nu lase impresia ca ar putea fi si adevarat. Un punct de vedere. Individul nu-i prost, e bine informat, dar e ciudat rau, recunosc. Dar tocmai aici ma indoiesc ca mesajul lui ajunge unde trebuie. Si daca-i o metoda efectiva.
_________________________________________
Twin Peaks : " Bufnita nu este ceea ce pare ... "
#169655 (raspuns la: #169550) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Baloo - de picky la: 19/01/2007 10:22:22
Adrian Fuchs :

Tu vreai sa dzici ceva de genu' :

Hai sa te pup pa circumcizie jidovule si apoi hai sa facem shopping laolalta.
Sau :
Negrotei imputit, hai sa-ti fac felie din muierea mea.

???????????????
#169674 (raspuns la: #169655) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
picky - de Baloo_ la: 19/01/2007 10:44:49
la mine acasa ii spuneam lu' Gyuri "bozgor imputit" , pe el il lovea rasul, striga dupa mine "valah prost" si mai luam impreuna o gura de rachie.
In Harghita ... se sare cu shuriu la grumaz.
_________________________________________
Twin Peaks : " Bufnita nu este ceea ce pare ... "
#169678 (raspuns la: #169674) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Baloo - de picky la: 19/01/2007 11:03:03
Adrian Fuchs :

Raspuns fandat.

Cat de corecte politiceshte-s intrebarile mele ? Da' raspunsul tau care nu-i ?


#169685 (raspuns la: #169678) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
fandat - de maan la: 19/01/2007 11:47:18
da' fondant.
te-a si ocolit, te-a si sarit.
simultan.
#169699 (raspuns la: #169685) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
picky - de Baloo_ la: 19/01/2007 11:59:46
Raspuns fandat
... sau reghidat.

Ok! Nu-mi inchipui ca s-ar amuza un evreu daca i-ar povesti un neamt bancul cu sapunul 8x4. Aici am vazut si eu extremismul lui Borat. Daca aduce ceva ramane sub semnul intrebarii. Nu-mi inchipui nici ca ar functiona sa se simta generatii intregi datoare sa plateasca pacate strabune. Poate tactica strutzului : am luat la cunostinta, uitam, acum sa construim o relatie noua. Intrebarea e pe ce? (la noi s-a putut fiind baza "curata", ce-i drept...) Nu merge nici asta brici. Si iar o luam de la capat :))) Se ajunge la solutia imbecila : raul mai putin dureros?
La dracu! Nu stiu mai departe ca-s incurcate itele. Daca as fi Mafalda... As zice ca-i problema lor, nu a mea, dar totusi - ce inseamna "corect politic"? Sau depinde cine defineste? Sau cati?
_________________________________________
Twin Peaks : " Bufnita nu este ceea ce pare ... "
#169702 (raspuns la: #169685) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
m-o chiar si naucit - de picky la: 19/01/2007 12:07:03
Adrian Fuchs ;

cu raspunsu-i jenifferic. Ca ieream gata-gata sa dau fuga-n secuime sa confisc shishirile cele de braconeaza cu ele ursarii.
#169703 (raspuns la: #169699) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Baloo - de picky la: 19/01/2007 12:12:28
Adrian Fuchs :

Alfabetaru' si insectaru'.

Acum ca-i deja de amiaz, nu pot sa mai zic decat ca sintagma "corect politic" insemneaza numa' un pretext de-a da la spate. Sau supt covor.
#169705 (raspuns la: #169702) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Picky - de Baloo_ la: 19/01/2007 12:28:22
"corect politic" nu e scula nici minuscula. Cu atat mai putin presh.
Exemplu-i tras la intamplare. In context nu-i mai pretext. Si insemnatatea-i aceeasi pretutindeni.

_________________________________________
Twin Peaks : " Bufnita nu este ceea ce pare ... "
#169712 (raspuns la: #169705) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
baloo - de maan la: 19/01/2007 12:42:34
insemnatatea-i aceeasi pretutindeni.
atunci bufnita va fi mereu ceea ce pare.
#169715 (raspuns la: #169712) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
aia-i cucuveaua - de picky la: 19/01/2007 13:03:41
Adrian Fuchs ;

care nu-i totuna cu rindeaua. Politically correct vorbind.
#169722 (raspuns la: #169715) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...