-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Relaţia profesor-elev („cine dă şi cine primeşte?”)


de Lexis la: 12/01/2007 15:00:00
modificat la: 15/01/2007 22:51:27
taguri: Eseuri 
voteaza:
Elevii traiesc,cresc si se dezvolta acoperiti de zidurile acestor institutii si o data cu relatiile de prietenie care se leaga intre ei,se incheaga si legatura cu oamenii mai in varsta,adica profesorii.De cand sunt mici,copiii sunt invatati lucruri elementare si acestia incep sa dea semne de afectiune fata de invatatoare/invatator.O data cu clasa a cincea incepe si nivelul mai amplu de dezvoltare care se aplica pe parcursul a opt ani.
In clasele V-VIII si liceu se pun bazele unor relatii ce implica sentimente de respect,admiratie,ura,repulsie,vina etc,acestea dezvoltandu-se mult mai complex.
Astfel de relatii depind de la om la om si deci de la elev la elev si profesor de la profesor asadar nu putem vorbi la modul general pentru ca difera de la caz la caz.

Profesorul ideal?
In primul rand profesorul ar trebui sa fie decent imbracat pentru a da un bun exemplu elevilor (cel putin asa zic cartile). Din punctul meu de vedere insa vestimentatia nu ar trebui prea discutata pentru ca sunt si ei oameni si se imbraca dupa gust,posibilitati si de ce nu dupa lookul pe care vor sa il adopte. De exemplu daca ar fi sa aleg dintre un om cu aptitudini de predare dar cu 5 cercei in ureche si imbracat din cap pana in picioare in piele,si un om aparent respectabil dar fara sa aibe nici o tangenta cu elevii,scoala sau predare l-as alege fara discutie pe cel de la care am sanse sa plec cu ceva cunostinte.
Nu ar trebui sa intarzie la ore,iar cand isi incepe propriu zis predarea ar trebui sa stie sa se impuna pentru a pastra linistea dar prin metode in care nu ar ofensa sau maltrata elevul.Sa fie intelegator si indulgent,sa stie sa predea o lectie folosind metode atractive si originale,iar atunci cand un lucru nu este inteles sa explice de doua ori.Sa nu faca discriminari si notarile sa fie obiective evitand astfel niste conflicte nedorite.Sa nu trateze superficial nici slujba sa,nici cei pe care ii educa si uneori sa ia mici pauze cu scurte glume ca vorba aia „Pauzele lungi si dese,cheia marilor succese”.Ar fi bine sa nu isi implice viata personala in viata profesionala si ma refer la faptul ca unii vin si isi varsa nervii pe elevi,dandu-le note proaste sau pedepsindu-i atunci cand ei nu au nici o vina.Si nu in ultimul rand,oamenii care isi iau „catedra in maini” ar trebui sa fie constienti ca in aceste relatii „profesor-elev” ar trebui in primul rand sa ofere prietenia lor ajutand astfel la mai multe lucruri,insa totul cu o anume limita pentru ca tot ce e mult strica.

„Cine da si cine primeste?”
Din momentul in care un adult are slujba de a educa un copil, leaga un contract atat moral cat si pe foaie, oficial ca isi va impartasi cunostintele pe un anumit domeniu.Astfel incepe a preda elevilor notiuni noi cu care el este familiarizat si pe care este in stare sa le explice.Elevul primeste informatiile de la profesor,le proceseaza si le aplica mai departe conform cerintelor de la ore sau la un nivel mai amplu pe viitor.Totusi nu am raspuns in totalitate la intrebare.Consider ca se da si se primeste din ambele parti aproape in mod egal si zic „aproape” pentru ca balanta inclina putin in favoarea profesorului care se presupune ca are mai multa experienta in domeniu.
La o ora de curs se preda,se mentine linistea,se pun intrebari unde nu sunt lamurite lucrurile,se exerseaza si se noteaza.Asadar elevul da dovada de intelegere,rabdare si simtul responsabilitatii,iar profesorul pe cealalta parte ofera informatii (care sunt in stransa legatura cu aptitudinile de predare),disciplina si experienta.
Daca facem o mica paralela intre ce se da si ce se primeste veti observa multe puncte in comun precum : intelegerea,respectul,rabdarea si asa mai departe.Ce se da se primeste.Dupa cum am zis si cum ajung sa ma repet,nu se poate vorbi foarte usor „la modul general” pentru ca depindede mai multi factori,dar se poate vorbi „in mod normal”.Un profesor poate da respect elevilor dar invers sa nu se mai aplice regula.Una dintre diferentele dintre cele doua „parti” am putea-o considera faptul ca acesti oameni sunt platiti ca sa vina la catedra,iar in unele cazuri putin le pasa daca elevul a plecat din clasa cu notiuni intelese si bine stabilite sau cu un creier alb ca pana atunci,dar este si acesta un lucru discutabil.
As putea incepe sa dau exemple de cazuri in care cele doua parti au intrat in diferite conflicte,majore sau minore insa ar fi inutil deorece sigur ati trecut si voi prin asa ceva sau macar ati auzit despre ele.
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (1):


*** - de fifi la fourmi la: 15/04/2007 17:18:02
profesorul "ideal" pe care l-ai descris l-am intalnit o singura data in viata.Era noua in scoala.Am vazut-o pe hol, inainte de ora si nu stiam daca e femeie sau barbat.Era atata de simplu imbracata, parul tuns foarte scurt, nu avea, aparent, nimic deosebit. Am intrat in clasa dupa dansa, uitandu-ne foarte ciudat, ca de...prejudecatile celorlalti profesori ne-au fost insuflate si noua. De cum a deschis gura, ne-a fascinat...Toti "mistocarii" clasei erau muti atunci. Am urat toata viata materia pe care o preda. Si atunci a capatat un sens, unul captivant chiar. Orele erau speciale- ne provoca sa gandim:). Niciodata nu ne-a cerut respect fara sa ni-l dea dansa in primul rand. Nu stiu daca chiar e un raspuns la eseul tau, dar vroiam sa spun ca intr-o proportie fooooarte mica, mai exista si oameni, profesori, care vor sa imparta din pofta lor de viata si din cunostinte, si care nu vin la scoala doar pentru a-si mentine statutul de profesor...
#187521 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...