-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Partea mea de lumină


de alex andra la: 21/01/2007 08:06:00
modificat la: 22/01/2007 22:58:07
taguri: Proza_scurta 
voteaza:
Se dedică arhitecţilor Amberleei

O sa-mi trag pentru o vreme orasul suspendat şi sufletul pe nisipul alb al plajei voastre. Lest, ca sa coboare din nori, trei melci şi-o şopârliţă.
Oraşul aşteaptă să se dezvăluie pe sine, lustruit, dat cu var pe la colţuri, cu acoperişurile în poziţie de zbor, cu escadroanele de licurici gata de pus lumină în firidele părăsite de statui.
Sufletul aşteaptă să-l descoperiţi voi, fofilat în textele, pânzele şi partiturile numiţilor şi nenumiţilor făcători de minuni, dragi mie.

*
Există o cărare secretă, printre bolţi de verdeaţă, care duce spre inima locului. Păşeşti vătuit prin aer, cu capul în frunziş şi-ţi vine a doini. Rupi o frunză şi o duci la buze. Miracolul se produce. Cânţi la vioară ca Maestrul. Trei libelule îţi însoţesc paşii, de te întrebi dacă nu ele te susţin în aerul verzui de sub coroanele copacilor. Căci ai ajuns sus, gata să spargi bolta şi să negi gravitaţia. Mai ai un pic şi devii ciocârlie. Colivia ta e cerul deschis. Şi inima locului bate, reverberând în toate cele.

*
Oraşul meu. Daca pe moment nu-l puteti vedea de albastru transparent ce e, o sa-i simtiti adierea de aripa si o sa-i mirositi nuferii uitati de Monet pe pardoseala de apa a salonului meu. Apoi, pe la amiază, ideea de salcie va fi devenit salcie cu ramuri şi frunze plângătoare, nuferii îşi vor fi trimis formele şi culorile în lacul cu irizări sidefii – nori răsturnaţi în apă. Lumina violetă pluteşte deja ca o ceaţă străvezie peste străzile măturate de vânt şi spălate de ochii violeţi ai trecătorilor întâmplători.

*

Pe frunza cea mai mare din salon aş sta la nesfârşit de vorbă cu duhul apelor si cu ale lui rusalce. Ondine l-ar lua de mână pe Giraudoux şi s-ar urca într-o Hispano-Suiza cu pânze, vălurind spre o direcţie necunoscută nouă, muritorilor. Şi atunci m-aş arunca în apa cea mai adânca şi aş coborî pe trepte de oxigen spre hidrogenul de mai jos, până la negarea înecului, până la atingerea statutului de amfibie.

*
Ei, şi într-o bună dimineaţă ar poposi în oraşul albastru un voiajor pe nume Rimbaud, cu un pod de vise în desagă. I-ar dezlega şnurul de la gură şi ar arunca primul vis - pod peste ape învolburate. Ar mai întoarce o pagina şi hop, al doilea vis, vocale albe, albastre, verzi ...în consonante şi disonante sonuri şi culori. Pe la amurg un alt vis s-ar scurge prin rigolele oraşului. Mai apoi, omul ar intoarce desaga cu gura în jos şi ar lasa o cascadă de stele să se reverse spre noi, cei aşezaţi cuminţi, cu genunchii la gură, undeva între consoana a treia şi a patra. In fine, omul s-ar risipi ca lumina, făcându-ne semn din bărcuţa aia beată plutind în derivă pe mările nenumite ale lumii.
Si noi ne-am stinge încet, până la nemurire, în la minor.

*
Am tras lacul cu nuferi mai in stânga şi Monet s-a dus să mai picteze o catedrală in tonuri de violet. Pentru că astăzi vine Gaugain. De sus a început să ningă cu nisip galben. Si tahitienele cu sânii goi s-au imbrăcat de dimineaţă cu flori roşii. Ochii lor, boabe de cafea, privesc prin noi nemărginirea. Si totul pare à la portée de la main, deşi de mult nu mai este ...

*

La pas prin câmpuri nesfârşite de grâu şi maci. Diluări de gânduri... La Giverny e vară. Stampe japoneze. Fotografii îngălbenite de bruma timpului. Cratiţe şi polonice de aramă într-o lustruită ordine. Faianţă alb cu albastru. Alei cu pietriş. Mătasea broaştei şi nuferi, mulţi nuferi. O nebunie de flori şi de arbuşti. La Giverny e vară...

*

Orianne de Guermantes, Swann, Vinteuil, Charlus, Saint Loup ... în livada de meri în floare. Roz. Marcel şi-a trasat cu grijă cărarea pe mijloc, şi-a cănit niţel mustaţa şi şi-a aranjat floarea de la butonieră. O gardenie. Mesele albe cu feţe de masă diafane, înconjurate de scaune cu spatar, poartă servicii de ceai din porţelan de un roz transparent. Gilberte toarnă licoarea aromată în ceşti, în timp ce Françoise, bodogănind, pune des petits fours pe farfurii. Simfonie in alb şi roz de bomboane fondante. Doar amestecul de mare şi cer din peisajul elstirian pune o pată albastră în ochiul privitorului de pe colină. Mă grăbesc spre treptele de la intrare şi mă impiedic, pentru a câta oară, de dalele ingale din curtea interioară ce se deschide spre parc. Pentru o clipă mă văd în piaţa San Marco din Veneţia.

*
O alergare de cai în roua dimineţii. Pietre şi păsări. Păsări şi pietre. Atât de repede alunecătoare imagini. Atât de nemaiauzite poveşti. Atât de neîntâmplate întâmplări. Şi atâtea necuvinte prin mulţimea de noduri şi semne.

*

Ziduri înalte până la cer, vitralii albastre. Orga ca o lumină albă. Sunete pline, clare, egale în fuga lor spre şi mai alb. Până unde se poate urca ? Cât frumos poate îndura bietul muritor ? Bolta catedralei s-a spart în mii de fluturi.

*

Şi toate astea fura din vară până-n toamnă. Apoi căzu iarna peste oraşul transparent. Lebăda îngheţă sub apele în „i” minor şi cântecul ei se mai auzi o vreme... Apoi căzu tăcerea şi mai apoi, undeva în vis, ninsoare grea...

*

Păşesc în vârful picioarelor spre primăvara ce va să vie ...
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (6):


* - de picky la: 22/01/2007 23:27:32
Adrian Fuchs :

Un buchet. De Edelweiss.
#170614 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
fuchs:)) - de alex andra la: 23/01/2007 08:42:23
Miersi, dragutza:)
Ma si vad dand din "coltz" in "coltz" dupa floricele albe:)))

Lost without music in a world of noises
#170701 (raspuns la: #170614) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Alex - de thebrightside la: 23/01/2007 10:02:17
No... ti-as spune eu cum mi s-a facut pielea cand m-am plimbat prin Amberleea ta minunata, dar as parea .... bulgara. Asa c-am sa te rog doar sa ma mai iei cu tine s'altadat'. :)

Rather be wrong and be sorry
Than misjudge and don't worry.
#170726 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Bright:) - de alex andra la: 23/01/2007 10:24:09
Amberleea mea e parte din Amberleea voastra. Daca n-ar fi fost a vostra, a mea nu avea cum sa fie. Asa ca simte-te ca acasa:)

Lost without music in a world of noises
#170733 (raspuns la: #170726) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
"Până unde se poate urca ?" - de cosmacpan la: 28/01/2007 00:56:37
nu am fost invatati ca universul este infinit?
#171619 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
cosmacpan - de alex andra la: 28/01/2007 06:45:43
universul este infinit

Universul da, dar noi ?

Lost without music in a world of noises
#171652 (raspuns la: #171619) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...


loading...

cautari recente
mai multe...

linkuri de la Ghidoo: