Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

ETA, Spania


de gabriel.serbescu la: 11/03/2004 13:20:00
modificat la: 11/03/2004 16:07:36
voteaza:
Azi dimineata in Madrid, in urma unui multiplu atentat ETA, au murit peste 168 de persoane iar alte 800 au fost ranite, fie usor, fie mutilate, invalide, sau cu sechele psihologice pe viata. Printre ele se regasesc spanioli, columbieni, romani, arabi etc, pentru ca terorismul nu are nici un discernamant la ora de a-si alege victimele, la fel cum nu-si are nici o ratiune logica.
Atentatul, cel mai dezastruos din toata istoria moderna spaniola, vine in contextul ultimilor pregatiri pentru alegerile prezidentiale spaniole, a ultimei sute de metri electorale, si trist, foarte trist, compasiunea politica publica deja incepe sa castige sau sa forteze voturi.

Ca o succinta schita a peisajului politic, cei doi mari candidati sunt din partea PP (partidul popular) partid majoritar la putere, si PSOE (socialistii spanioli) actuala opozitie.
Cum insa Spania este o tara aproape federalizata, sau aproape federalizata la cele doua mari motoare economice: Catalunya si Tara Bascilor, partidele majoritare acolo sunt de stanga (CiU, IU)) sau nationaliste (cazul basc), partide ce sprijina sau sunt aliate ale socialistilor.
Socul s-a produs acum 2 saptamani, cand doi reprezentanti ETA au facut public un comunicat de presa prin care declarau intreruperea oricarui atentat in Catalunya,(desi de cinci ani nu se mai opera acolo) in urma unui acord facut cu insusi presedintele Generalitatii catalane, politic de stanga din partea CiU. De aici scenariul politic e previzibil, liderii PP au cerut socialistilor iesirea din rusinoasa alianta cu partidele de stanga catalane, care se aseaza la masa de negocieri cu lideri ETA.

Azi dimineata insa, absurdul terorist a obtinut un nou record in materie de victime, din care singurii care au avut de castigat au fost antreprenorii de pompe funebre, serviciile private de ambulanta, si Aznar, lider politic PP, un dobitoc ce a invadat Irakul pentru niste contracte petroliere.
Spania ramane deocamdata in doliu, si dupa o zi intreaga petrecuta in fata televizorului, nu mai asociaza atentatul decat cu un logo de trimitere trista: 11/..
Nu vreau, in urma aceleiasi analogii, sa-mi imaginez consecintele politice si sociale.
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (30):


Eroare - de Filip Antonio la: 11/03/2004 17:15:46
CiU nu este de stanga. Este un partid crestin democrat, membru al Partidului Popular European:

http://www.eppe.org/default.asp?CAT2=0&CAT1=106&CAT0=105&COM=106&MOD=0&SMD=0&SSMD=0&STA=&ID=0&PARAM=0

Si nu vad de ce Partidul Nationalist Basc (aflat la guvernare in Tara Bascilor) ar fi de stanga.

http://www.eaj-pnv.com/
#11842 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Al Qaeda - de Dantimis la: 11/03/2004 17:25:27
Se pare totusi ca s-au cam grabit sa dea vina pe ETA. Al Qaeda isi asuma responsabilitatea printr-o scrisoare, am citit undeva. Probabil nu se va sti cu adevarat niciodata.
#11844 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Al Qaeda - de (anonim) la: 11/03/2004 18:55:42
Din declaratiile de azi dimineata si de la pranz, ale ministrului de interne si vicepresedintelui PP, respectiv candidat din partea PP la prezidentiale, e vorba de ETA. materialele explozive folosite si modul de operare ii fac sa concluzioneze ca au fost ei. In plus, cum se afla in plina campanie electorala nu cred ca s-ar compromite in afirmatii false.
Poate ca la un nivel international convine Al Qaeda.
#11853 (raspuns la: #11844) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului .
Al Quaeda - de gabriel.serbescu la: 11/03/2004 18:56:53
Din declaratiile de azi dimineata si de la pranz, ale ministrului de interne si vicepresedintelui PP, respectiv candidat din partea PP la prezidentiale, e vorba de ETA. materialele explozive folosite si modul de operare ii fac sa concluzioneze ca au fost ei. In plus, cum se afla in plina campanie electorala nu cred ca s-ar compromite in afirmatii false.
Poate ca la un nivel international convine Al Qaeda.
#11855 (raspuns la: #11844) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
o lista cu ranitii - de hgrancea la: 12/03/2004 02:39:08
http://www.madrid112.org/not00.asp?id=212
sau
http://www.jurnalul.ro/forum/viewtopic.php?t=303
#11867 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
ETA sau Al Oaeda? - de ampop la: 12/03/2004 03:45:58
O examinare a "modus operandi" MO al ETA se poate face la : http://www.ict.org.il/inter_ter/orgattack.cfm?orgid=8.unde sunt prezentate atentatele din anul 1988.
Este interesant faptul ca de regula numarul de victime este foarte redus.
Sa-si fi schimbat brusc ETA MO-ul? Sa nu uitam ca au existat amenintari anterioare ale Al Qaeda. Cat despre proba compozitiei chimice a explozivului, nu exclude probabilitatea ca acelasi tip de exploziv sa fi fost folosit si de altii decat ETA. Nu pentru a disculpa ETA, dar ceva nu se potriveste in sablonul atacurilor ei teroriste.
Mario
#11871 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
lunk-uri - de belazur la: 12/03/2004 06:21:46
http://www.mae.ro/

http://www.mae.ro/poze_editare/victime.html
#11887 (raspuns la: #11867) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
nu este ETA - de (anonim) la: 12/03/2004 10:27:16
Nu este ETA. Ar fi fost ultima lor actiune. Mai mult, ar fi morti din punct de vedere politic. ETA, dupa cite stiu eu, nu lupta cu populatia, nu sunt adeptii terorismului de masa; ei lupta cu autoritatile de stat. Nimic nu se potriveste in toata povestea asta...
Pina si 3/11 pare sa spuna altceva...
#11906 (raspuns la: #11871) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului .
domnule anonim ce stii tu val - de gabriel.serbescu la: 12/03/2004 13:19:46
domnule anonim ce stii tu valoreaza cat un zero. Acum 4 ani ETA a plasat o bomba exact intr-un mall unde au murit peste 26 de persoane.
In alta ordine de idei nu e ETA. E acuzata doar din partea guvernului spaniol si a candidatilor din partea partidului majoritar la putere, aflati in plina campanie electorala.
In principiu peste 70% dintre spanioli s-au declarat impotriva interventiei in Irak, alaturi de SUA si Anglia. Aznar insa a facut ceea ce credea el ca-l va plasa printre primii lideri politici mondiali. Acum insa, impreuna cu cabinetul pe care-l conduce, nu poate asuma atentatul ca venit din partea Al Qaeda, pentru ca ar semnifica practic o puternica scadere de popularitate iar candidatul desemnat de el ar pierde alegerile.

Din pacate insa de aici e mult mai greu sa realizezi din prima spectacolul ca e prea multa informatie incarcata emotional si nimic mai mult.
Filip tu ai dreptate, sunt crestini democrati, nu vroiam sa intru in amanunte,nici nu prea mai am pofta. Insa participa in aliante de stanga. Spania e mai particulara la nivel politic decat alte tari. Aici socialistii au inventat aplicat primii politicile neoliberale, au inventat contractele de munca de tip ¨gunoi¨ , cum sunt denumite aici, iar Partidul Popular nici el nu prea stii de unde sa-l iei.
Ma scuzati pentru inexactitati dar fara sa vreau ma afecteaza, si asta se resimte si la scris.
Toate cele bune
#11917 (raspuns la: #11906) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Trăieşti în Spania dar nu prea le ştii - de Filip Antonio la: 12/03/2004 13:40:03
Tema războiului din Irak a fost folosită fără succes de socialişti. Nici un moment sondajele nu au indicat altceva decât o victorie a PP. Singura problemă este dacă partidul lui Mariano Rajoy obţine sau nu majoritatea absolută. În fond ar fi o victorie meritată a partidului care a modernizat economic Spania şi care a adus-o acolo unde merită - în fruntea Europei.

Iar CiU nu e nici de dreapta nici de stânga. Şantajează când pe socialişti (1993 - 1996) când PP (1996 - 2000) ca să mulgă cât mai mulţi bani pentru Catalonia.
#11920 (raspuns la: #11917) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Da Filip, m-am debarasat de t - de gabriel.serbescu la: 12/03/2004 18:30:08
Da Filip, m-am debarasat de talentul asta romanesc de a stii o gramada de lucruri inutile.
PP nu a modernizat Spania, Europa a facut-o, si un rol superimportant in tot travaliul asta l-a avut regele, insa poate nu atat de mult la vedere.
Partidul nu e a lui Rajoy, va fii intr-un viitor oarecare, el e vicepresedinte.
De altfel guvernarea populara nu a facut decat sa respecte directiile europene, si sa-i aduca pe spanioli intr-o alianta a caror consecinte se vad azi.
Catalunya aporta Spaniei mult mai mult decat poate sa ¨mulga¨un lider local sau altul. Atat financiar cat si stiintific si cultural.
Nu inteleg la ce bun exactitatile astea, si detaliile astea atat de minutioase cand ne aflam doar intr-o conferinta care vorbea despre totul si cu totul altceva, si nici nu am chef/timp sa dau search pe google si sa copiez date in nestire
#11939 (raspuns la: #11920) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
PP - de Filip Antonio la: 13/03/2004 11:41:52
Nu e partidul lui Rajoy? Dar cine va fi prim ministru dupa alegeri? Si vrei sa-mi spui si mie cine a injumatatit somajul din 1996 incoace daca nu politica PP (are cumva Regele un rol in politica economica)? Si vrei sa-mi spui si mie ce inseamna in limba romana "a aporta". Si pe urma cred ca tu esti acela care isi face educatia cu google dupa putinele lucruri pe care le stii despre Romania.
#11960 (raspuns la: #11939) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
As planta o ciuperca la MECCA !!! - de SIXPACK la: 13/03/2004 13:48:30
Oare se vor convinge vecinii Spaniei de acest pericol? Oh, mon dieux, am uitat...au fost eliberati de altii.
Imi cer scuze pentru agresivitatea titlului...
#11968 (raspuns la: #11960) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Mecca? - de Filip Antonio la: 13/03/2004 17:10:11
Ce treaba are Mecca cu atentatul de la Madrid?
#11983 (raspuns la: #11968) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
11983 - de Tombola la: 14/03/2004 12:07:22
Are treaba ca are "rude" al -queida
#12023 (raspuns la: #11983) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Al Qaeda si Mecca - de Filip Antonio la: 14/03/2004 18:01:03
Daca n-ai stiut pana acum Al Qaeda doreste inlocuirea dinastiei Saudite si preluarea controlului asupra Meccai.
#12041 (raspuns la: #12023) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Bautorul de bere: sixpack - de thelinuxguy la: 14/03/2004 18:51:37
Ce'ai spune daca ciuperca ar fi plantata in SUA sau Israel? C'est pas drole, n'est pas?

Nick
#12046 (raspuns la: #11968) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
12041/Mecca - de Tombola la: 15/03/2004 12:26:16
De fapt Al-Queida doreste inlocuirea religii crestine cu cea musulmana prin Mecca si prin atentatele care v-au atins si pe voi,noi, ei, de fapt este deja o chestie globala de care nu vom scapa pina nu-i omorim pe teroristi.subliniez ;OMORIM.Se pare ca nu mai este o intoarcere inapoi
Daca ai sugerat ca nu stiu despre Mecca sau religia musulmana te-ai inselat prietenul meu. Aicea-i legatura ...
Ce pot sa-ti spun este ca de data asta nu teroristii basci sint in spatele atentatelor din Spania ci Ben Laden.
Pacat ca Spania dupa caderea partidului de la guvernamint nu mai vrea sa stea cot la cot cu USA in lupta impotriva teroristilor.Asta inseamna ca teroristii au invins in cea ce priveste Spania. Pina la uram totusi actele de teroare vor continua dar mai putin sub Bush fiindca arabii ii stiu de frica dar mai mult in tari europene ca Spania unde opinia publica voteaza speriat si nu cu mintea limpede.

P.S. Lumea libera si in special cea europeana mai bine ar spera ca Bush sa cistige alegerile fiindca lumea musulmana ii stie de frica.Daca iese Kerry Al -Queida a cistigat.
Nu l-am votat pe Bush desi sint republican dar in 2 Noiembrie daca iese Kerry ne-am ars cu totii noi ,voi,ei si cei care au aliniat Romania cu USA in ultimii 4 ani asta in cea ce priveste zinzania din zona Transinistria unde trupele rusesti nu vor sa iasa asa cum au promis.De acolo in citeva ore pot sa ia cu asalt Bucurestiul si de la Bucuresti toata Romania avind in vedere pregatirea si dotarea slaba a armatei romane a carui numar de recruti o egaleaza pe cea a lui Putin din Transinistria. Cam aici aproape de noi in Rep.Moldova si in Transinistria se fac jocurilor D-lui fost KGB si "pretin" al Tov Iliescu and co. plus ca daca nu sintem atenti vom avea atentate teroriste si la Bucuresti,noi avind trupe in Afganistan si Irak. Deci este o legatura intre Mecca si Madrid. Inca ceva ai facut afirmatia ca teroristii Al-Queida vor sa preia puterea in Arabia Saudita. Greseti inca o data.Arabia Saudita este prietena teroristilor donind sume uriase prin tot felul de fundatii de caritate pentru lumea araba mai percis banii astia ajungind in taberele de antrenament ale lui Ben Laden, Hamas,PLO etc.Solutia ar fi ocuparea Arabiei Saudite si inlaturarea acestor farsori care o guverneaza. Simplu dar iti trebuie singe tare si nu un guvernator ultra liberal gen Kerry.:)

Cu Stima
Andre Morariu
#12089 (raspuns la: #12041) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Tombola!!! - de gabriel.serbescu la: 15/03/2004 15:21:23
¨de fapt este deja o chestie globala de care nu vom scapa pina nu-i omorim pe teroristi.subliniez ;OMORIM¨

¨Pacat ca Spania dupa caderea partidului de la guvernamint nu mai vrea sa stea cot la cot cu USA in lupta impotriva teroristilor¨

¨... din zona Transinistria unde trupele rusesti nu vor sa iasa asa cum au promis.De acolo in citeva ore pot sa ia cu asalt Bucurestiul ¨

¨Solutia ar fi ocuparea Arabiei Saudite si inlaturarea acestor farsori care o guverneaza¨

EXCELENT!!! FELICITARI DOMNULE!!! ESTI UN CLARVAZATOR!!! daca viata e suprasaturata de suprarealism vi dumenata si ii dai o rezolvare...
Ce medicamentatie folositi, daca nu va deranjeaza intrebarea mea?
#12107 (raspuns la: #12089) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Filip te rog nu te ambala, si - de gabriel.serbescu la: 15/03/2004 15:45:56
Filip te rog nu te ambala, si nici nu te supara pe mine, din discutiile de aici macar tu esti o persoana rationala, nu vreau sa te pierz.
A aporta nu exista in limba romana, dar ar fii putut exista fara nici un fel de probleme de latinitate sau estetica a limbii, dar in afara gafei mele cred ca s-a subinteles.
In teorie ar fii TREBUIT sa fie, ceea ce am si spus, intr-un viitor oarecare partidul lui Rajoy, dar la data la care vorbeam era inca a lui Aznar, si dupa analizele politice de aici ar mai fii fost inca, pentru ca Rajoy este prezentat de caricaturisti sau umoristii politici drept o papusa de carpa a ex-presedintelui. Ma rog, detalii din culise.
Iar regele a fost de nenumarate ori garant al unor afaceri, monopolii sau tranzactii economice. De aceea e inca popular, si mai popar decand principele a facut gestul restul caselor monarhice, sa-si aleaga o fata din popor. In cazul asta un fel de Andreea Esca a Spaniei.
Cat despre reducerea somajului discutia e mai lunga.
Educatia romaneasca cuprinde exact perioada varstei mele. Am 28 de ani
#12108 (raspuns la: #11960) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Incoerenta - de Filip Antonio la: 15/03/2004 17:06:27
te-as ruga sa fii mai coerent in exprimare. Te imprastii in sapte directii.

Pe scurt: nu poti nega rolul Partidului Popular in injumatatirea somajului prin flexibilizarea economiei spaniole osificata sub socialisti.

Regele este garantul democratiei, asa cum a aratat-o in 1981 cand a refuzat sa sprijine puciul.
#12118 (raspuns la: #12108) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Andre Morariu si lui Bush i-ar fi rusine cu tine - de Filip Antonio la: 15/03/2004 17:08:19
Partidul Republican nu are nevoie de extremisti si incitatori la ura ca tine.
#12120 (raspuns la: #12089) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Gabi!!!!!!!:):):)12107!!!! - de Tombola la: 16/03/2004 11:38:18
Nu folosesc nici un medicament daca iau o aspirina este mare lucru si nici nu fumez "funny cigarettes" :) dar am prieteni in locuri sus puse la Voda cu care punem tara la cale la o sueta.::)

Cu Stima

Andre Morariu
#12191 (raspuns la: #12107) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
12120/Filip Antonio - de Tombola la: 16/03/2004 11:57:45
Multumesc pentru insulte. Credeam ca asta este un forum civilizat.
Am observat ca cei care nu agreeaza cu tine sint insultati.
Daca citeai mai atent ce-am scris puteai sa vezi ca scrisesem eu ca nu am votat nici un Bush la putere nici tatal si nici fiul .De fapt la ultimile alegeri l-am votat pe Gore.
In legatura cu extremismul meu pe departe de mine de -a fi asa ceva.:)
Ramin la parerea mea ca socialistii spanioli au venit la putere tocmai din cauza atenatelor de la Madrid fiindca au bagat frica in populatie.
Daca este un aliat cel putin fi pina la capat.De fapt aceasta venire la putere a socialistilor in Spania este un semnal de alarma pentru Europa si America si anume ca Al-Queda pri atentatele lor nu numai ca pot ingenunchea economia unei tari dar de asemena influenta si soarta politica a acelei tari.
I mintea alegatorilor spanioli s-a instaurat confuzia: George Bush si America nu sint inamicii Spaniei ci teroristii arabi. De fapt aceasta confuzie este predominanta in Franta ,Germania si mai toat Europa de Vest. Cea de Est stie mai bine fiindca islamul si comunismul sin cam la fel .Amindoua depraveaza fiinta umana de libertate diferenta fiind numai ca una il are ca Dz-eu pe Stalin ia cealata pe Mohamed. De fapt tinta amindoura este aceiasi. Sa subjuge prin spalarea de creier si prin violenta libertatea omului.
Punct

Andre Morariu

#12195 (raspuns la: #12120) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Extremismul Tombolei - de Filip Antonio la: 16/03/2004 13:01:46
"Solutia ar fi ocuparea Arabiei Saudite si inlaturarea acestor farsori care o guverneaza".

Cred că şi în administraţia Bush ar fi greu să găseşti cineva care să susţină astfel de soluţii extremiste.
#12198 (raspuns la: #12195) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Filip Antonio - de Tombola la: 17/03/2004 12:30:47
De fapt gresesti.
Pentagonul are un plan de ocupare armata a Arabiei Saudite.
Parerea mea este ca trebuie aplicat iar bosorogii astia bogati din dinastia auto-intitulata , regi,seici, de fapt un fel de PCR model Ceausescu sau trintori daca vrei trebuie aruncati la lada de gunoi. O data cu caderea lor si finanatarea pe dedesupt a retelelor teroriste se va opri.
Poate ca asa se va ieftini si benzina mai mult ..:):):):)
#12277 (raspuns la: #12198) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Ce simplu pare totul - de Filip Antonio la: 18/03/2004 17:00:35
Daca totul ar fi asa de simplu cum spui, s-ar fi aplicat de mult. Nu esti altceva decat un extremist sau in cel mai bun caz un teribilist.
#12379 (raspuns la: #12277) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Cu benzina...suna a politica !!! - de SIXPACK la: 19/03/2004 00:17:48
Fiind un an prezidential sa ne gindim la urmatorul aspect: Bush nu are prea multi admiratori in Orientul Mijlociu, deci multe din tarile arabe se pregatesc sa-i faca realegerea tot mai dificila sau chiar imposibila... prin intelegerea OPEC-ului de a reduce fortat productia si astfel o inevitabila marire a petrolului. Sintem la ora aceasta la $38/barilul, deci un record al ultimelor 12 luni...cind consumul din vara se va mari nu stiu unde vom ajunge.
Salutari...
#12386 (raspuns la: #12277) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Consumul de petrol - de Filip Antonio la: 21/03/2004 16:27:23
1) Consumul de petrol e mai mare iarna, nu vara.

2) In buna masura sporirea pretului petrolului (si a altor materii prime) se datoreaza si boom-ului economic din China.
#12516 (raspuns la: #12386) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Filip, - de SIXPACK la: 23/03/2004 11:33:30
se poate ca te referi la heating oil. Conform statisticilor AAA, se circula mai mult vara deci un consum/pret mare al benzinei.
Salutari.
#12684 (raspuns la: #12516) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...