-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

MIRCEA ELIADE - personalitate internationala


de maria de las maravillas la: 30/01/2007 14:59:00
modificat la: 31/01/2007 23:32:47
taguri: Arta_si_Cultura 
voteaza:
Un coleg de a-l meu, Alejandro il citise pe Mircea Eliade si eu am ramas surprinsa.
Stiati ca numele si cartile sale ocupa un loc pe un raft in cea mai importanta librarie din Madrid, la Casa del Libro de pe Gran Via?
De pe toate meridianele lumii, sa vorbim acum despre el.
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (83):


* - de picky la: 01/02/2007 10:37:55
Adrian Fuchs :

Bine ca ai aflat. Mai bine mai tarziu decat niciodata.

Totusi, mai bine sa-l citesti decat sa te minunezi. Apoi putem vorbi despre ceea ce a scris si in subsidiar si de omul Mircea Eliade. Si de Nina si de Christinel.

Ca sa te ajut iti pot spune ca a locuit candva pe strada Melodiei ...
#172612 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
desigur - de maan la: 01/02/2007 10:55:19
da' eu n-am citit tot eliade.
si nici tot culianu, ca sa zic drept.

dac-as sti ce te intereseaza as putea sa vad daca se suprapune peste ce-am citit eu si-am discuta la o adica, asa cum ne pricepem.

stiu ca Eliade e mai citit 'afara' decat acasa.
stiu ca exista chiar Catedra "Mircea Eliade" (de istoria religiilor, daca nu ma insel si stiu ca nu ma-nsel!) a Universitatii din Chicago.
au infiintat-o prin anii '80, 85?, ca semn de recunoastere stiintifica.
are o gramada de titluri "honoris cauza" si o "legiune de onoare" din parte Academiei belgiene.

ai citit "cum am descoperit piatra filosofului"?
e o povestire fantastica pe care-a scris-o pe la 14 ani si pe care-o caut de multa vreme.
#172619 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
mircea eliade? - de dorinteodor la: 01/02/2007 14:19:27
acest tip de renume mondial nu a reusit sa dea mai nimic poporului de unde provine (nu este vina lui in intregime). totusi, citesti istoria religiilor si esti impresionat de vasta documentare, de modul cum se vad lucrurile in perspectiva unui erudit.

totusi, asa cum am spus, omul asta nu a facut mai nimic pentru poporul sau.

de exemplu, noi sintem un popor ortodox de origine latina. as fi vrut ca eliade sa arate daca spiritul latin si spiritul ortodox sint sau nu compatibile. eu inca mai caut raspuns si nu am de unde sa-l iau.

un astfel de raspuns am fi meritat de la asa personalitate. dar, la fel ca cioran (dupa ce a parasit tara), pentru el, poporul romin nu exista decit ca un popor european oarecare. (cioran are totusi citeva lucrari specifice poporului nostru).

pare-se ca astia ne sint oamenii de valoare. noica a stat aici dar nu a abordat niciodata cu seriozitate situatia poporului de unde provine (in schimb visa "cultura de performanta" de parca intelectualitatea este facuta ca sa ne faca reclama nu ca sa ne ajute sa nu gresim).

tutea, care de asemenea a "ramas" aici, ne-a ridicat in slavi ("cristos a fost romin") dar a revenit la realitate cu putin timp inainte de a muri ("numai un idiot ca mine a putut sa stea 11 ani in puscarie pentru un asemenea popor" ar fi zis dupa alegerile din 1992).

mai nou, cine citeste jurnalul de la paltinis este socat sa vada cum lumea reala din jurul autorului nici nu exista, de parca nu ei, elita, ar fi trebuit sa vegheze ca paranoici ca ceasca sa nu ajunga la putere..

mare tristete, si avem atitia oameni care umplu rafturi din biblioteci straine......dorinteodor
#172659 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
? - de maan la: 01/02/2007 16:29:08
acest tip de renume mondial nu a reusit sa dea mai nimic poporului de unde provine
da' tu ce-ai dat poporului de unde provii?
#172692 (raspuns la: #172659) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
dorinteodor - de picky la: 01/02/2007 16:47:09
Adrian Fuchs :

Te inseli.

Eliade a facut enorm pentru acest popor. S-a nascut aici. Si radacinile lui au fost aici. Pana la moarte. Problema o pui gresit. Cred ca ar trebui sa te intrebi ce a facut romanul pentru Eliade !

Si pana la urma ce ai fi vrut tu sa faca Eliade pentru poporul roman ?
#172698 (raspuns la: #172692) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
dorine - de Lascar Barca la: 01/02/2007 17:41:35
Eliade si cind visa,era pe romaneste.Stiai ca a fost si ambasadorul Romaniei la portughezi?

Ca s-a amintit si de Culianu,s-a aflat oare de ce a fost asasinat si cine a facut-o?
#172713 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
pai - de maan la: 01/02/2007 17:43:03
sa vie aia ... 'elitele' si sa ne dee, ca noi n-avem!!!
tu-i aia si pa dincolo de legionari si "'bun-vestitori" ca rau ma nervai!

si cand te gandesti ca daca-ntrebi fun calic de filolog japonez ceva de Romania, ala nu stie-a raspunde decat "m.eliade".
#172715 (raspuns la: #172698) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de picky la: 01/02/2007 18:12:29
Adrian Fuchs :

Mircea Eliade nu a fost niciodata ambasador ( de fapt termenul epocii era cel de ministru al Romaniei in Portugalia ), dar a lucrat la legatiile Romaniei de la Londra si ulterioar la cea de la Lisabona.
La Londra a fost secretar cultural, la Legatia Romaniei. Intre aprilie 1940 si februarie 1941.
La Lisabona, din februarie 1941 si pana in septembrie 1945, a fost intai atasat de presa si apoi consilier cultural, la Legatia Romaniei din Portugalia.

In aceasta perioada a organizat diverse actiuni specifice (simpozioane, seri culturale, comemorari, campanii de presa, expozitii, campanii de traduceri etc), uneori contribuind si cu bani personali, desigur in interesul si spre cunoasterea in lume a poporului ... guatemalez. Sau a tuaregilor, ca nu mai retin exact.

Daca e cazul putem aprofunda.

Dupa stiinta mea cazul Culianu a ramas clasat cu autor necunoscut si cu mobilul asisderea.
#172724 (raspuns la: #172713) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
mircea eliade? - de dorinteodor la: 01/02/2007 20:54:34
forumisti/e,

daca ma intrebati de eminescu si caragiale oricine stie cite au facut acesti stipi ai culturii rominesti pentru poporul romin: de la limba literara la aruncarea in fata a defectelor noastre nationale. chiar si cioran in schimbarea la fata a rominiei, ne-a arata din ce negura culturala venim. nu conteaza cine este vinovat, nu conteaza de ce s-a intimplata asa...conteaza doar sa contientizam, ca natie asta ca altfel nu stim ca avem ceva de corectat!

pentru mine, un om cu adevarat mare ar fi trebuit sa ne arunce in fata greselile si defectele noastre (cum a facut-o caragiale, partial cioran sau tutea). orice popor are defecte naturale iar daca acestea le sint aratate oamenilor zi de zi, oamenii ar sti sa se corecteze.

am dat exemplul cu spiritul ortodox si spiritul latin si cu compatibilitatea/incompatibilitatea intre ele. de la eliade as fi asteptat asta, nu sa-mi arate "analogii" intre india si rominia.

asa ca mai astept inca de la voi sa-mi spuneti CONCRET ce anume a facut eliade pentru poporul sau. nu veniti cu maruntisuri....eliade face parte din elita culturala mondiala dar ma intreb in ce masura face parte si din elita culturala romina.

in timpul celor 50 ani de comunism, nu a initiat o miscare anticomunista in occident, nu a adunat pe nimeni in jurul lui iar la un moment dat se vorbea chiar de o vizita in tara la invitatia comunistilor. spre cinstea lui a refuzat dar la un om de valoarea lui este muuuult prea putin. dorinteodor

#172757 (raspuns la: #172724) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
dorinteodor? - de dorinteodor la: 01/02/2007 21:15:22
maan,

zici: "da' tu ce-ai dat poporului de unde provii?"

buna intrebare. am scris o carte unde exista o sectiune despre citeva din defectele naturale ale poporului nostru. o gasesti usor: este singura carte in limba romina la editura electronica gutenberg si pentru tine, maan, downloadarea este gratuita. dorinteodor
#172765 (raspuns la: #172692) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
dorinteodor - de zaraza la: 01/02/2007 23:02:01
da' de cand o mare personalitate se raporteaza obligatoriu la popor? si de ce i s-ar cere cuiva sa se jertfeasca pentru "popor" si sa-si dedice viata "poporului"? iar cand acest "popor" este poporul roman, care in general doar si-a devorat personalitatile si n-a stiut sa cinsteasca pe nici una decat atunci cand era prea tarziu, zic ca eliade a fost un tip istet.

cat despre defectele poporului roman, chiar crezi ca mai era nevoie sa ni le arate si eliade? isi pierdea vremea, daca ma intrebi pe mine.

zaraza

#172791 (raspuns la: #172757) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
personalitate? - de dorinteodor la: 02/02/2007 09:17:33
zaraza,

zici: "da' de cand o mare personalitate se raporteaza obligatoriu la popor?"

vad ca ai intrat rau de tot pe aratura. cum sa fie o personalitate "mare" fara raportare la popor? sta asa in turnul sau de fildes si ce mama dracului face acolo? cujeta la nemurirea sufletului?

starea mizerabila in care ne aflam este direct legata de lipsa de personalitati care sa ne traga de mineca atunci cind gresim.

o elita responsabila ar fi blocat un paranoic sa ajunga conducator (la ceasca ma refer). o elita ar fi blocat constructia canalului dunare-mareaneagra. efortul si banii ar fi fost de ajuns pentru citeva autostrazi. efortul si banii bagati aiurea in casa poporului ar fi putut fi folositi pentru refacerea tuturor stazilor din bucuresti. cine daca nu o elita, ar fi putut impiedica toate aceste, sa le spunem, erori.

in plan cultural, avem atitia oameni "mari" care au facut imens rau tarii. consiliul judetean gorj a vrut sa faca tricouri cu coloana infinitului. nu s-a putut deoarece in 1950, un grup de "academicieni" (calinescu, jebeleanu, irimescu...) au hotarit ca brincusi este decadent si nu avem nevoie de el.

pe la 1880, doi stilpi ai culturii rominesti (eminescu si caragiale) au fost lipsiti se sprijinul academiei si amindoi au sfirsit tragic, avind in vedere valoarea lor.

asa ca, elita, daca nu exista sau daca este de proasta calitate, poate face imens rau poporului.

eliade nu s-a implicat cu nimic in combaterea comunismului. daca eliade s-ar fi declarat, prin fapte (!) contra comunismului, ar fi adunat in jurul lui multi romini de valoare din occident. este strigator la cer ca wurmbrand, total necunoscut noua, a luptat mai mult contra comunismului decit eliade. si comunismul este, de departe, cel mai mare dusman al poporului nostru. hai ca ma opresc aici....dorinteodor
#172833 (raspuns la: #172791) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
domnule Teodorescu, - de maan la: 02/02/2007 10:26:10
avem pareri diferite-n ceea ce priveste elitele si menirea acestora.
rolul 'elitei' e sa te faca sa gandesti, nu sa te traga de maneca.
trasul de maneca e inutil, daca mintea nu-i deschisa.
elitele-s lasate sa forjeze intelectul si sa contureze amfora pentru idei, nu sa le dea mura-n gura.

daca multimea-i cretina, nu-i vina elitelor!
norodul n-a acceptat o juma de secol de jug din vina unui pumn de oameni 'de rasa', ci fiindca boborului i-a convenit ideea ca cineva e dispus sa-i dea pe nemunca:de lucru, de papa, de ...

si-atunci le-o convenit "noi muncim, nu gandim".
am trait rezultatul refuzului de-a gandi si azi suportam consecintele.
#172854 (raspuns la: #172833) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
dorin teodor - de zaraza la: 02/02/2007 10:47:06
oi fi eu pe aratura, dar brazda matale e mai adanca!

vad ca ai intrat rau de tot pe aratura. cum sa fie o personalitate "mare" fara raportare la popor? sta asa in turnul sau de fildes si ce mama dracului face acolo? cujeta la nemurirea sufletului?

nu sta in turnul de fildes, sta printre OAMENI. iar faptul ca-si alege oamenii printre care vrea sa stea e un lucru natural. o personalitate nu-i un iobag legat de glie, pus sa dea cu plugul in nisip pentru eternitate. (ca tot eram la metafora cu brazda...).


daca tot dumneata zici, lucru cu care sunt de acord: nu s-a putut deoarece in 1950, un grup de "academicieni" (calinescu, jebeleanu, irimescu...) au hotarit ca brincusi este decadent si nu avem nevoie de el.

pe la 1880, doi stilpi ai culturii rominesti (eminescu si caragiale) au fost lipsiti se sprijinul academiei si amindoi au sfirsit tragic, avind in vedere valoarea lor.


ce ti se pare asa de uimitor ca toate elitele noastre si-au cautat recunoasterea aiurea? faptul ca n-au avut vocatie de martiri si n-au avut chef sa fie trasi pe roata ca sa traiesti matale mai bine acuma? asta e, ghinion! pune-o pe seama lasitatii poporului roman, si uite, ai mai gasit un defect. romani, ce poti sa le faci?

zaraza
#172861 (raspuns la: #172833) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
dorinteodor - de picky la: 02/02/2007 10:53:19
Adrian Fuchs :

Concluzia este ca Eliade a fost un neispravit ?

Al dreaq de usor este sa dai vina pe elite. Ce usurare ...

In plus anatemarea elitelor e si benefica pentru defulari !

#172863 (raspuns la: #172833) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
* - de maan la: 02/02/2007 11:21:00
In plus anatemarea elitelor e si benefica pentru defulari !
e si prielnic e si ... ' lez otr' "!
#172873 (raspuns la: #172863) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
lez otr' - de picky la: 02/02/2007 11:50:34
Adrian Fuchs :

sunt toti care nu-s lenotr'. Logic.

Elitele, bata-le sa le gate, poarta-n spinare si incalzirea globala. C-au lasat sa se-ntample. Moarte elitelor, deci ! Traiasca elitrele.
#172879 (raspuns la: #172873) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Traiasca elitrele:) - de M a o la: 03/02/2007 12:56:56
ca alea face vant si racoreste globu'! Da', nu racoreste si mintile. Ca e prea incinse din cauza de elite... ca n-au facut si n-au dres prostia pe cheltuiala lor. Telectuala.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Iote, al dracu', chinezoiu'! S-a facut mai mic!


#172995 (raspuns la: #172879) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
M a o - de picky la: 03/02/2007 14:39:43
Adrian Fuchs :

Jos elitele. Sus insectele cu elitrele lor cu tot. Sa faca ele ce n-a facut Eliade.
#173004 (raspuns la: #172995) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
* - de alex andra la: 03/02/2007 15:09:35
Elitele atzi zis ?
Clicile alea nenorocite ? Bleah !
Traiasca masele !
Traiasca spiritul gregar !
Vive la Place de Grève !
La ghilotina, birjar, la ghilotina !!!

Lost without music in a world of noises
#173009 (raspuns la: #173004) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
eliade, eliade - de dorinteodor la: 04/02/2007 17:49:01
maan,
zici: "daca multimea-i cretina nu e vina elitei"

da a cui e vina? si mai ales cine mama dracului o s-o scoata din starea asta? tata noe?

elita, vizibila sau invizibila, trebuie sa-i sustina pe cei de valoare si sa-i blocheze pe neispravitii cu priza la public.

eu n-am nimic cu eliade, a scris ceva carti de valoare fara prea mare legatura cu poporul din care se trage. contributia lui la dez-cretinizarea poporului este zero, nu a activat nici o miscare anticomunista (nu e singurul...) si nu ne-a aratat defectele noastre naturale pentru ca sa ne corectam singuri.

pe de alta parte, eliade este ridicat in slavi de tendinta rominilor de a-si crea idoli. reactiilr voastre la orice critica argumentata dovedeste, din pacate, asta. dorinteodor
#173215 (raspuns la: #172854) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
reactiilr voastre la orice critica argumentata - de M a o la: 04/02/2007 19:24:36
Numesti critica argumentata neimplicarea lui Eliade in gunoiul politic. Desi se stie ca simpatiza cu extrema dreapta, faptul ca nu s-a implicat politic (adica nu s-a manjit cu cacat) il situeaza in randul adevaratei elite intelectuale.

Nu vad nimic rau in a-l avea idol pe Eliade. Daca tot romanul ar avea idoli intelectuali si nu gunoaie umane poate ca i-am ajunge din urma pe patagonezi:(

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Iote, al dracu', chinezoiu'! S-a facut mai mic!


#173230 (raspuns la: #173215) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
dorinteodor - de picky la: 04/02/2007 19:51:58
Adrian Fuchs :

Aha. Si cu articolele publicate-n deceniul patru al veacului trecut, in presa, ce facem ? Zicem ca n-au existat ?

Daca Eliade participa activ la rezistenta din munti, era ok. Dupa tine.
#173235 (raspuns la: #173230) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
eliade...... - de dorinteodor la: 04/02/2007 20:36:47
mao,

inteleg ca a organiza o miscare anticomunista in vest este la tine "murdarie politica". rominii erau singurii care nu au avut o miscare anticomunista nici in interior nici in exterior. n-am cum sa nu leg asta de o elita de proasta calitate. si asta explica si de ce regimul comunist a fost asa represiv la noi. si cuvintul "represiv" inseamna crime, saracie, umilinte si o tara care nici acum nu reuseste sa se integreze, prin spirit, in ue.

chiar cel care ne este acum presedinte vorbea la strassbourg ca o sa ne dam silinta sa fim buni europeni. un psiholog fin ar fi observat ca omul nu se simte in interior, nu simte ca si noi sintem ue.

n-am cum sa nu leg asta de o elita de proasta calitate. inca odata spun: cine daca nu elita trebuie sa ne scoata din rahat. ce se intimpla acum este ca "rominii e smecheri" si mimeaza spiritul european. cit oare o sa mai tina asta? dorinteodor
#173246 (raspuns la: #173230) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
#172659, de dorinteodor la Th - de Cri Cri la: 05/02/2007 00:02:30
#172659, de dorinteodor la Thu, 01/02/2007 - 16:19
totusi, asa cum am spus, omul asta nu a facut mai nimic pentru poporul sau.

#172757, de dorinteodor la Thu, 01/02/2007 - 22:54
asa ca mai astept inca de la voi sa-mi spuneti CONCRET ce anume a facut eliade pentru poporul sau.

172833, de dorinteodor la Fri, 02/02/2007 - 11:17
cum sa fie o personalitate "mare" fara raportare la popor? sta asa in turnul sau de fildes si ce mama dracului face acolo? cujeta la nemurirea sufletului?...
eliade nu s-a implicat cu nimic in combaterea comunismului.

#173215, de dorinteodor la Sun, 04/02/2007 - 19:49
eu n-am nimic cu eliade, a scris ceva carti de valoare fara prea mare legatura cu poporul din care se trage. contributia lui la dez-cretinizarea poporului este zero,
elita, vizibila sau invizibila, trebuie sa-i sustina pe cei de valoare si sa-i blocheze pe neispravitii cu priza la public.

#173246, de dorinteodor la Sun, 04/02/2007 - 22:36
n-am cum sa nu leg asta de o elita de proasta calitate. inca odata spun: cine daca nu elita trebuie sa ne scoata din rahat.

etc.

Omule, ai o placere perversa in a repeta la infinit aceeasi idee, indiferent ce argumente primesti.
Varianta I: vrei sa ramai singur pe-aici, in care scop toci maruntel nervii celor care au ghinionul sa discute cu tine
Varianta II: in perspectiva ca elita ar trebui sa ne deschida mintea, vazand ce se intampla cu tine, sunt nevoita sa-ti dau dreptate: n-a iesit nimic din asta.
Da` nici nu-s convinsa ca un efort in plus poate schimba rezultatul :((
~~~~~~~~~~~~~~~~
Raspunsul exista, dar cineva trebuie sa puna intrebarea.
#173277 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
cri, cri,.... - de dorinteodor la: 05/02/2007 13:05:58
cri, cri,

scopul unui forum nu este de a-ti gasi parteneri care gindesc la fel ca tine.

tot ce am spus este argumentat si astept contraargumente legate direct de ce am spus.

multi oameni vad elita ca fiind formata din oameni care sa ne fie modele de urmat. si eu o vad asa si vad ca nu prea avem astfel de oameni.

n-am nimic cu eliade care a avut legaturi cu legionarii si a scris articole antisemite. dar fiind faptul ca legionarismul nu este nici acum cunoscut cu obiectivitate, nu-l condamn chiar daca a fost legionar (unii zic ca n-ar fi fost decit simpatizant sporadic).

a scris cel putin un articol antisemit. unii au spus ca nu era propriuzis antisemit ci doar lua pozitie fata ca numarul mult prea mare de evrei care s-au refugiat in rominia acelor vremi, peste capacitatea de absorbtie din parea societatii rominesti. altii au spus ca desi articolul era semnat de el, nu el l-a scris. nici pentru aceste lucruri nu am ceva contra lui.

obiectia mea principala contra lui am mai spus-o si o repet: noi sintem singurul popor ortodox de origine latina. de la el am fi asteptat (eu mai astept, de la oricine) o analiza a acestui lucru: este sau nu compatibil spiritul latin cu ortodoxia?

nu stiu raspunsul si nu fac ipoteze dar de acest raspuns depind multe din istoria noastra ca popor. pentru ca nu a abordat acesta problema desi ar fi fost super-calificat, eu nu-l pot considera un om mare pentru noi, rominii. pentru altii, ok, a fost mare si merita tot respectul. ce prostii am mai spus de data asta? dorinteodor
#173343 (raspuns la: #173277) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
dorinteodor - de Cri Cri la: 05/02/2007 14:13:20
Eu nu sustin c-ai spus prostii. Ci ca, indiferent de argumentele care ti se aduc, repeti acelasi lucru, zgarietor de des.
Eliade pe mine m-a lasat rece, imi pare rau, deci nu-i voi sustine cauza in fatza ta. In schimb, am citit toate comentariile de la inceput si mi s-a parut ca ar fi facut cate ceva.
Stii care-i problema? Ca "una dintre elitele noastre" e tot un om, nu mai mult, un om care trebuie plasat in timpul lui cat se poate de exact pentru a fi inteles. Mie, de exemplu, imi placea Antonescu, si-s in stare sa pariez ca n-as gasi prea multi care sa simpatizeze cu placerea mea.
Fara sa ma pronunt asupra lui Eliade in special, sustin parerea antecomentatorilor, pe care o scrii si tu, insa nu pricep ce inteles ii dai: "multi oameni vad elita ca fiind formata din oameni care sa ne fie modele de urmat. si eu o vad asa si vad ca nu prea avem astfel de oameni."
Oamenii acestia au existat, exista si nu stau degeaba. Dar a le urma modelul e chestie de alegere, elita nu-i dictatura. In loc sa te intrebi unde sunt oamenii de valoare, mai bine te-ai intreba de ce se gaseste oricand cineva care sa le nege valoarea, care sa-i infunde in mizerie, care sa-i aduca la lehamite.
~~~~~~~~~~~~~~~~
Raspunsul exista, dar cineva trebuie sa puna intrebarea.
#173350 (raspuns la: #173343) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
valoare... - de dorinteodor la: 05/02/2007 18:56:12
cri cri,

eu nu am negat valoarea lui eliade. am spus doar ca nu a facut mai nimic pentru poporul sau.

sint destui oameni care se presupune ca erau "elita" si care au facut rau tarii (academicienii care l-ar respins pe brincusi, sadoveanu care a legitimat crimele comunistilor prin nuvela "mitrea cocor", dar si academicienii care nu i-au sustinut pe eminescu si caragiale....e o list foarte lunga cu fapte rele implicite sau explicite). evident eliade nu este in capul listei. el ar fi trebuit sa faca si nu a facut.

atunci eu ma uit la rominia si zic: de ce starea si pozitia noastra in europa este asa de slaba? de ce nemtii ne resping, de ce englezii ne considera ne-europeni....

si atunci am dat vina pe elita ca doar n-o sa dau vina pe popor...

si merg mai departe si zic: ce mama dracului (ne) facem? si vad ca eliade nu ne-a ajutat de lor desi clar nu ne-a facut rau... dorinteodor
#173395 (raspuns la: #173350) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
dorinteodor - de jeniffer la: 05/02/2007 19:14:35
Identitatea unui popor nu se rezuma la scrierile specifice unui mod de gindire antic, la evrei, printr-un zeu creator.
#173400 (raspuns la: #173343) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
dorinteodor - de Intruder la: 06/02/2007 07:51:14
eu nu am negat valoarea lui eliade. am spus doar ca nu a facut mai nimic pentru poporul sau.

tu ce ai facut pentru poporul tau?
eu ce am facut?
ok, sa zicem ca noi facem parte din vulg...suntem fanul din caruta, nu carutasul! nici macar boii. :))
cred ca-i o greseala faptul, c-asteptam mereu ca un om de valoare "sa faca ceva pentru poporul sau".
el exista sau a existat; a scris sau a creat ceva si e de-ajuns ca-i roman si basta!
Eliade nu-i de vina ca occidentul ne respinge...mai degraba muta-ti privirile in istorie si-n aia care ne conduc sau ne-au condus!
...si la urma urmei, istoria o face poporul; la urne, tot poporul decide!
daca Eliade nu se nastea, pentru nemti, englezi, s.a... eram aceeasi!
Eliade a scris, e roman, nu si-a negat apartenenta la poporul sau...ce vrem mai mult?

______________________________________
La mort est un état de non-existence. Ce qui n'est pas n'existe pas. Donc la mort n'existe pas.#173478 (raspuns la: #173395) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
ce am facut.... - de dorinteodor la: 06/02/2007 08:43:51
intruder,

m-au mai intrebat si altii si am raspuns deja, citeva posturi mai inainte...

zici: "Eliade nu-i de vina ca occidentul ne respinge...mai degraba muta-ti privirile in istorie si-n aia care ne conduc sau ne-au condus!"

aici ti-ai dat cu firma in cap. cum au aparut cei care ne conduc? poporul i-a ales? ce gluma buna...

au afost alesi de cei care formau elita (elita nu se refera numai la oamenii de cultura ci la toti). poti fi sigur ca oamenii de cultura contribuie la formarea modului de gindire a poporului (deci si a elitei) si deci elita, oricare ar fi ea, este principala vinovata de pozitia noastra in lume (si tot de la ei ne vine speranta de schimbare). dupa cum elita formeaza pe invatatori si profesori depinde in ultima instanta modul nostru de gindire si de comportament. dorinteodor

ti-am spus ce-i reprosez concret lui eliade fara sa-i neg valoarea ca om de cultura.


jeniffer,

religia este o componenta foarte important in identitatea unui popor. religia ne modeleaza gindirea, ne determina modul general de comportament. de la eliade as fi asteptat sa abordeze aceasta problema nu sa-mi arate analogii cu india....dorinteodor
#173486 (raspuns la: #173478) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
* - de doctors la: 06/02/2007 14:13:45
S-au intrebat mai multi pe aici ce a facut Eliade pentru romani sau ce au facut romanii pentru Eliade.As mai pune si eu o intrebare:ce au facut romanii pentru ei insisi pentru a se scoate din starea in care se afla?De ce asteptam fiecare dintre noi sa ne salveze cineva din afara?Oare nu putem sa ne ridicam prin propriile forte?
#173585 (raspuns la: #172698) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
doctors - de picky la: 06/02/2007 14:31:45
Adrian Fuchs ;

hodoronc-tronc.
#173590 (raspuns la: #173585) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
intrebare... - de dorinteodor la: 06/02/2007 16:04:13
doctors,

elita rominiei nu este "cineva din afara". elita ar trebui sa-i selecteze pe invatatori si profesori astfel ca, in decursul generatiilor, sa ne mai atenuam sau chiar sa ne corectam defectele naturale (care defecte le are orice popor...).

pai daca eliade (care face parte din elita), nu a facut nimic concret pentru noi, ca popor, atunci eu nu pot sa-l apreciez decit la categoria "internationala". a facut pentru noi cam la fel cit a facut pentru india, franta,...ba pardon, ne-a facut ceva reclama la cei care-i stiau originea da' e cam putin...dorinteodor
#173609 (raspuns la: #173585) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
dorinteodor - de doctors la: 06/02/2007 17:16:45
Tu personal ai fi facut mai mult?Si inca ceva:din cate am inteles eu,subiectul deschis aici ne cere nu sa spunem ce a facut sau ce nu a facut Eliade pentru Romania si poporul roman,ci doar sa ne expunem parerea despre el.
#173624 (raspuns la: #173609) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
ANULAT - de RSI la: 06/02/2007 22:29:44
ANULAT
#173683 (raspuns la: #173624) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
ciudat - de RSI la: 06/02/2007 22:31:26
toti au dreptate, Eliade a fost deosebit de talentat, o personalitate mondiala in domeniul lui - studiul istoriei religiilor, un scriitor de talent (mai mult in alte limbi decat in romana, dar si in limba materna) dar si deosebit de egoist si lipsit de verticalitate morala in viata sa. Si-a schimbat directia dupa cum batea vantul, iar aici ii dau dreptate lui dorinteodor: nu a dat nimic natiunii sale , desi se pretindea nationalist si nu internationalist. Norocul lui este ca viata omului se uita si se sterge iar opera ramane si dupa disparitia lui.
==================================================
"Beer is proof that God loves us and wants us to be happy."

~ Benjamin Franklin
#173684 (raspuns la: #173624) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
dorinteodor - de Intruder la: 07/02/2007 01:49:52
aici ti-ai dat cu firma in cap. cum au aparut cei care ne conduc? poporul i-a ales? ce gluma buna...

nu-i nici o gluma...daca-ti apare un rahat in cale nu calci in el, pentru ca te uiti pe unde mergi, nu?

au afost alesi de cei care formau elita (elita nu se refera numai la oamenii de cultura ci la toti). poti fi sigur ca oamenii de cultura contribuie la formarea modului de gindire a poporului (deci si a elitei) si deci elita, oricare ar fi ea, este principala vinovata de pozitia noastra in lume (si tot de la ei ne vine speranta de schimbare). dupa cum elita formeaza pe invatatori si profesori depinde in ultima instanta modul nostru de gindire si de comportament.

greseala noastra e ca prea ne-am lasat la mana elitelor.
da, elita contribuie la formarea modului de gandire a unui popor dar un popor destept discerne!
ok, Eliade s-a dat cu legionarii dar nu aici e buba...daca as avea ceva de reprosat, este ca s-a dezis ulterior de pete negre, ca a apelat la chirurgie estetica pentru biografia sa. punct lovit, punct ratat!
ca veni vorba de elite, nu prea vad pe panoplia romaneasca multi oameni care sa se fi dat in vant dupa natie.
nu ma omor nici dupa conceptiile lui religioase (put a nationalism) dar Eliade a scris bine si il iau ca atare...

______________________________________
La mort est un état de non-existence. Ce qui n'est pas n'existe pas. Donc la mort n'existe pas.#173718 (raspuns la: #173486) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
"te uiti pe unde mergi..." - de dorinteodor la: 07/02/2007 07:48:59
intruder,

scopul elitelor este de a ne atrage atentia si de a preveni pericolele cu bataie lunga. de exemplu, partidul rominia mare are multe idei bune si atractive. totusi, daca s-ar pune in aplicatie, cu bataie lunga ar fi un dezastru pentru tara. noi, oamenii obisnuiti nu putem totdeauna sa ne dam seama de urmarile cu bataie lunga a unei politici sau alta. aici, elita este esentiala deoarece instinctul poporului nu este totdeauna cel mai bun lucru..

in legatura cu eliade, afara de faptul ca nu a facut nimic specific pentru noi, nu am ce sa-i reprosez. oameni sint, si cioran si-a "ajustat" biografia. in acea epoca tulbure, legionarismul nu putea fi vazut ca ceva rau data fiind situatia internationala. oricum, inca mai astept din partea cuiva din elita clarificarea problemei legionarismului.

zici: "nu prea vad pe panoplia romaneasca multi oameni care sa se fi dat in vant dupa natie. "

asa este si este tragic. de aia sintem asa de prost vazuti, ca popor nu ca personalitati, in lume. eu l-am gasit pe tutea care a lasat celebra cugetare (dupa alegerile din '92) "numai un timpit ca mine a putut sa stea 11 ani in puscarie pentru un astfel de popor..." sau cioran care a zis "ce-am facut doamne 1000 de ani...".

evident ca am fi asteptat mult mai mult de la ei. repet, de la eliade, sau de la oricine altcineva, inca mai astept clarificarea raportului "spirit latin"/ ortodoxie. dorinteodor
...
#173743 (raspuns la: #173718) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
domnule dorinteodor - de Sancho Panza la: 07/02/2007 07:53:44

Da,Eliade nu a facut nimic pentru POPOR....
O catedra din Chicago ii poarta numele. Universitati din Europa, SUA si America de Sud i-au acordat titlul de Doctor Honoris Causa. Cartile sale - scrise in limba romanasi traduse in 18 limbi – au facut pe multi din Occident sa afle ca Romania nu inseamna numai Ceausescu si Nadia Comaneci.
Dar nu, asta nu inseamna nimic, desigur...
Ma intreb cand ne vom debarasa de ideea ca trebuie sa fim dusi de manuta, sa ni se umple ghiozdanelul si sa ni se faca patucul, pentru un somnic odihnitor si pufos, de catre ELITE.Intre timp, masele se pot uita la „stirile de la ora 5”, la „tradati in dragoste” si pot vota cu lehamitea inecata in tzuica aceleasi clici, „ca tot nu sunt altii mai buni”.
Elitele sunt de vina pentru delatiunea din interior, care a intarit comunismul, pentru apetenta noastra intru descurcareala, pentru balcanism si pentru lene.
Hai sa ne dezicem de Eliade pentru ca este un „idol creat din dorinta de a avea idoli”.In locul lui, ce vom pune? Becalienii care ni se vantura acum pe toate canalele media? Oportunistii de doi bani, catarati in balcoanele Universitatii in '89? Sau ne ajung Eminescu si Caragiale? Comparand recunoasterea lor internationala cu cea a lui Eliade, in ce parte atarna, oare, balanta?
Pana si faptul ca operele lui Eliade sunt la loc de cinste intr-o librarie din Madrid este „ceva facut pentru popor”. Un „ceva” care dovedeste ca stim sa tinem in mana si condeiul, nu numai delicatele capsuni ori mistria.
Altii au ars in miscariea dizidenta...vezi Paul Goma. Ne amintim de el,oare? Mai mult - cati romani stiu ceva despre el? Din cate stiu, nici macar nu s-a reparat nedreptatea comisa in 1977...
As mai avea o intrebare: consideri ca „popor roman” inseamna doar populatia inscrisa in registrele de recensamant ale R.S.R?

"Cea mai inversunata lupta este lupta cu tine insuti.Te afli in ambele tabere."
#173746 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
„popor roman” - de dorinteodor la: 07/02/2007 08:13:03
sancho panza,

in mod surprinzator pentru tine, dar tot ce ai scris este, principial vorbind, compatibil cu ce am spus eu.

totusi, termenul de "popor romin" trebuie clarificat. in primul rind, poporul romin este cel care voteaza. in '92 s-a vazut ce fel de popor romin avem. o elita responsabila ar fi trebuit sa convinga poporul sa voteze altfel. am fi fost admisi in ue in primul val, de exemplu.

mai nou, ceva care tine locul elitei (cei 60 de intelectuali...)iau apararea lui base care este singurul care se bate cu mafia care este peste tot. de fapt, aceasta elita iresponsabila nu intelege ca nu poate fi stabila o tara cu doua gunerne: unul normal condus de un prim ministru si unul anormal si anume csat condus de un presedinte.

evident ca prim-ministrul are anumite surse de informatii si ia decizii in consecinta iar presedintele are alte surse de informatii si are alte puncte de vedere. elita care a facut acest sistem aberant ne-a pus sa votam aceasta prostie legislativa. (a auzit cineva de presedintele italiei, germaniei, sau are ceva de spus regele spaniei sau a angliei...). asa ca vezi cit de importanta este elita. dorinteodor (pe fuga...)
#173752 (raspuns la: #173746) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Dorinteodor - de Sancho Panza la: 07/02/2007 08:24:34
in mod surprinzator pentru tine, dar tot ce ai scris este, principial vorbind, compatibil cu ce am spus eu.

dorinteodor (pe fuga...)

inteleg ca si lectura tot "pe fuga" ai facut-o...:)
Astept sa te opresti.
La ceea ce mi-ai raspuns acum, nu am nimic de comentat...ar fi totuna cu a juca "telefonul fara fir."

"Cea mai inversunata lupta este lupta cu tine insuti.Te afli in ambele tabere."
#173757 (raspuns la: #173752) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
"telefonul fara fir"??? - de dorinteodor la: 07/02/2007 12:58:46
sancho panza,

calitatea elitei se vede in modul cum oamenii voteaza, in modul in care isi organizeaza institutiile, in calitatea societatii civile, in calitatea justitiei,...etc...

de toate acestea este responsabila doar elita. reactiile noastre, de bun simt, nu sint eficiente si au bataie scurta.

evident ca eliade a facut multe pentru poporul romin dar nu a contribuit cu nimic la ce am scris la inceput. el nu apartine elitei din interior.

nu ne foloseste la nimic sa ne laudam cu eliade, brincusi, coanda, vuia, gogu constantinescu si atitia multi altii, daca noi tot popor primitiv sintem dupa standardele din vest.

ce se intimpla acum este ca in lipsa elitei responsabile, sintem remorcati de ue. din cauza asta apar "remorcari" aberante (interzicerea transhumantei, interzicerea vinzarii brinzei,...) ca pe urma, sa-si dea unii seama ca astea sint non-probleme. elita ar fi trebuit nu numai sa ne arate non-problemele dar sa gaseasca solutii in avans pentru ca, la intrarea in ue, toate pseudo-problemele sa nu existe.

noi continuam sa suferim din cauza lipsei elitei responsabile si singura speranta este "remorcarea" din partea elitei din vest. in rest, e bine....dorinteodor

#173806 (raspuns la: #173757) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
dorin teodor - de zaraza la: 07/02/2007 13:36:47
de fapt, poporul roman nu vrea elite, poporul nostru rejecteaza elitele. "elita" politica actuala el a votat-o, dupa chipul si asemanarea sa si sa vezi ce "elita" frumusica va vota la viitoarele alegeri. eu deja ma ingrozesc. si asa a fost mereu, niciodata n-a fost in stare sa aleaga bine. oamenii de valoare care exista se feresc de politica ca dracu' de tamaie, caci au invatat de-a lungul istoriei ca in romania guverneaza 2 reguli de baza:

1. fiecare pentru el si ai lui
2. cum e unul mai bun ca tine, da-i in cap si ia-i locul.

si-atunci nu te mai mira ca nu avem echipe de elita. aia care sunt buni sunt singuri, lucreaza singuri si evident ca nu reusesc mai nimic. cred ca problema pe care o ridici tu nici macar nu are legatura cu elitele. are legatura cu incapacitatea noastra ca popor sa construim ceva in echipa, sa ne fixam un scop comun benefic si sa-l urmam.


zaraza
#173816 (raspuns la: #173806) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Dorinteodor,totusi... - de Sancho Panza la: 07/02/2007 14:19:07

ce vrei sa spui cu asta?
nu ne foloseste la nimic sa ne laudam cu eliade, brincusi, coanda, vuia, gogu constantinescu si atitia multi altii, daca noi tot popor primitiv sintem dupa standardele din vest.
Sa admitem ca nu ne foloseste la nimic. Buuun.Deci, daca tot sunt nefolositori, ii insiram pe fasia de granita si incepem sa aruncam in ei cu rosii?
Iarta-ma, dar gandul imi zboara spre o alta perioada (de care cu atata indarjire te dezici) cand intelectualii erau considerati "inutili in construirea socialismului"...:(

ce se intimpla acum este ca in lipsa elitei responsabile, sintem remorcati de ue.
O sa admit si asta...ce-am facut noi cu elita responsabila? Nu mi-ai raspuns la intrebarea despre Paul Goma...
Aruncand toata vina in spatele acestor oameni, care au facut totusi ceva pentru tara lor, crezi ca ritmul in care vom recupera handicapul va deveni mai alert? Oh, victimizarea...cu cata placere ne scufundam in ea!

de toate acestea este responsabila doar elita.reactiile noastre, de bun simt, nu sint eficiente si au bataie scurta.
NU, domnule Dorinteodor, cu asta nu mai pot fi de acord. De toate acestea suntem vinovati, in egala masura, si eu, si dumneata, si vanzatoarea de la aprozar,si soferul de taxi, si prostituata de pe centura Bucurestiului.Pentru ca toti avem drept de vot si capacitatea de a sintetiza..(Ce ne lipseste este interesul real.)Daca nu vom recunoaste asta, ar fi mai sanatos sa renuntam la acel drept sa si sa-l asezam frumos in mainile elitei. Reactiile noastre de bun simt sunt scurte pentru ca obosim ingrozitor de repede sa ne comportam cu bun simt.Si pentru ca nu reusim sa ne grupam nici macar in jurul putinilor oameni de valoare pe care ii avem.Ne e mult mai la indemana denigrarea.

noi continuam sa suferim din cauza lipsei elitei responsabile si singura speranta este "remorcarea" din partea elitei din vest.
Remorci am fost, remorci vom fi inca...
Cand vom invata verticalitatea,oare? desi, e drept, si remorca se poate apropia de o pozitie aproape verticala...daca e basculata.
Trist...

P.S. "elita" aceasta tinde sa semene tot mai mult cu "zeul" lui Jennifer, nu crezi? :(
P.P.S: care era, totusi, tema conferintei?


"Cea mai inversunata lupta este lupta cu tine insuti.Te afli in ambele tabere."
#173824 (raspuns la: #173806) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
elita si iar elita... - de dorinteodor la: 07/02/2007 15:35:13
sancho panza,

nu aruncam pe nimeni la gunoi. atragem doar atentia ca cei mai rasariti dintre noi ar trebui sa contribuie mai mult la civilizarea poporului. atita tot.

filozofia ca "toti avem o parte din vina" are ceva justificare dar nu ajuta cu nimic la rezolvarea problemei. degeaba protestam ca o lege este proasta sau cu nu stiu cine e corupt. vointa politica a elitei, de toate nivelele, este singura care conteaza. cum au fost formati astia, asa ii avem.

paul goma este un intelectual responsabil. a facut cam tot ce putea face dar nu l-a sprijinit nici macar colegii lui, scriitorii, ca si pentru ei se batea.

goma este un indicator a cit de jalnica este elita noastra: toti sint contra lui. goma are perfecta dreptate cind cere inapoi cetatenia fara cerere intrucit i s-a luat de asemenea fara sa o ceara. dar elita a dat o lege care zice ca trebuie cerere si nu exista vointa politica pentru schimbarea legii. am putea noi sa facem ceva in directia asta? evident ca nu.

inca odata repet: nu-l condamn pe eliade, as fi vrut sa scrie ceva depre relatia spirit latin versus ortodoxie dar in rest bine a facut ce a facut si in acelasi timp nu-l consider ca apatinind elitei din interior. asta e tot.

eu nu pot sa-mi reprosez prea multe in chestia votului: toate voturile mele s-ar risipit votind pro-occidentalii. nu am dat niciodata un vot nici macar pdului si nu am lipsit de la vot decit atunci cind a trebuit sa aleg intre iliescu si vadim. nu stiu ce as fi putut face mai mult. faptul ca oamenii au votat asa cum au votat este dat de lipsa lor de educatie civica si asta se poate reprosa direct elitei..

cu remorcarea asa este: sintem remorcati cam de la 1848 incoace (citeste radulescu-motru). daca insa citesti dumitru draghicescu iti dai seama ca nu mai este nici o speranta: multe pasaje din carte par scrise ieri desi cartea este din 1905...

tema conferintei este eliade si asta si dezbatem. pina acum nimeni nu i-a contestat valoarea (nici macar eu) dar am zis ca nu a facut nimic pentru poporul lui desi, din strainatate, a facut multe pentru tara lui. am mai aratat ca nu prea avem intelectuali care sa fi incercat sa ne scoata, ca popor, din starea de popor primitiv dupa standardele europene. asta nu este numai parerea mea: cioran o zice dur, de-a dreptul: ce am facut noi 1000 de ani?


zaraza,

cam ai dreptate dar nu ne foloseste la nimic. daca elita este asa cum este, iresponsabila, atunci fiecare se descurca cum poate. vezi vreo solutie? dorinteodor
#173837 (raspuns la: #173824) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
mdeah, sa traiti! - de maan la: 07/02/2007 16:27:18
nu am lipsit de la vot decit atunci cind a trebuit sa aleg intre iliescu si vadim. nu stiu ce as fi putut face mai mult. faptul ca oamenii au votat asa cum au votat este dat de lipsa lor de educatie civica si asta se poate reprosa direct elitei..

un om care nu mere la vot ii obligat sa-si vaza de indiferenta lui pana la noi alegeri.
si sa taca.
mai ales sa taca.

lipsa de la vot i se poate reprosa-n mod direct.
#173846 (raspuns la: #173837) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
dorin teodor - de zaraza la: 07/02/2007 16:43:42
vezi vreo solutie?

yep, mijloacele coercitive. inasprirea legii, pedepselor, amenzilor. nu prestezi corect, nu primesti. trisezi, pierzi si ce castigasesi cinstit. delapidezi, faci puscarie. etc, etc, etc... asta n-are nici o legatura cu elitele, o lege de bun simt poa' sa faca orice mediocru, poate chiar sa copieze de la altii mai inaintati, nu ne suparam. pan' la urma asta speram si de la uniune, sa ne ingradeasca, ca nu ne mai ramana decat o singura directie viabila, adica inainte.

zaraza
#173850 (raspuns la: #173837) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Dorinteodor - de Sancho Panza la: 07/02/2007 18:29:56
tema conferintei este eliade si asta si dezbatem.
ma bucur ca mi-ai spus...:)

pina acum nimeni nu i-a contestat valoarea (nici macar eu)
Oare?!

dar am zis ca nu a facut nimic pentru poporul lui desi, din strainatate, a facut multe pentru tara lui.
sa reluam: in diaspora fiind, a facut multe pentru tara lui( care? RSR? Regatul? ) dar nimica nimicutza pentru locuitorii acesteia.Probabil ca renumele sau si operele sale au imbunatatit considerabil cultura ursilor bruni,a cerbilor lopatari si cultura de secara.

cioran o zice dur, de-a dreptul: ce am facut noi 1000 de ani?
noi, bravul popor roman, aflat aici la Poarta Orientului, am incercat plini de curaj sa evoluam si sa ne aliniem standardelor. Dar mereu ne-au tradat elitele care, de-a lungul viforoasei noastre istorii, au dat bir cu fugitii incotro au vazut cu ochii: ba la leshi, ba la rusi, ba la Stanbul, da la habsburgi, ba la Paris, ba la Palermo.Apoi ne-au ignorat,lasandu-ne pre noi scufundati pana-n gat in colbul peisajelor noastre mirifice,pitoresti,bucolice,unice in lume.
ooooof!
Dorinteodor, da-mi voie sa fac haz de necaz...:)))))
O seara minunata iti doresc si - mai ales - sosirea acelei elite mesianice dispusa sa ne traga dupa ea, ca pe niste catelusi paraplegici...


"Cea mai inversunata lupta este lupta cu tine insuti.Te afli in ambele tabere."
#173865 (raspuns la: #173837) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
elita mesianica? - de dorinteodor la: 07/02/2007 20:22:36
sancho panza,

chiar daca incepind de miine vom avea o elita perfecta, la cele mai inalte standarde europene, primele rezultate ale actiunilor ei nu se vor vedea decit dupa cel putin o generatie. pina atunci, vom face ce am mai facut: ne descurcam, "producem" oameni de valoare care sa duca faima noastra in lume si noi, in c gol, o sa ne mindrim cu ei si cu geniul nostru national care are o soarta atit de tragica pentru ca tara noastra este in calea tuturor relelor. sara buna,

zaraza,
niciodata si in nici o tara metodele legislative si politienesti nu au rezolvat nimic. daca ai un fond rau, atunci asa sint si politistii si judecatorii...tocmai descriu o tara concreta din europa unde chiar traim. legile si politia sint pentru o minoritate.

din cauza asta am spus ca fara implicarea puternica a elitei, incepind cu educarea invatatorilor si profesorilor si terminind cu membrii curtii constitutionale, trasaturile rele de caracter ale noastre nu vor disparea.

ce se intimpla este ca atunci cind furatul, faradelegile, lucrurile necinstite de orice fel vor fi pedepsite in mod reprezentativ, atunci rominul se va adapta si va mima civilizatia (nu sintem singurul popor in aceasta situatie...). cam asta este metoda reala actual prin care vom rezista in ue.


maan,

am facut exact asa cum ai zis: in mandatu' 3 a lu' "ala" am tacut. pentru mine a fost absolut indiferent cine din cei doi ne-europeni va ajunge pres. nu cred ca sint singurul care acuza un popor de iresponsabilitate si cui sa-i ceri socoteala pentru asta? lu' tata noe? eu am zis ca elita iresponsabila e de vina. dorinteodor
#173877 (raspuns la: #173865) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
dorinteodor - de RSI la: 07/02/2007 21:24:26
care-i legatura cu subprefectura ?
==================================================
"Beer is proof that God loves us and wants us to be happy."

~ Benjamin Franklin
#173886 (raspuns la: #173877) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
subprefectura? - de dorinteodor la: 07/02/2007 23:27:41
rsi,
scuze ca nu raspund dar inca mai analizez criptograma ta. dorinteodor
#173901 (raspuns la: #173886) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
dorinteodor - de Cri Cri la: 08/02/2007 00:00:27
Nu-i asa ca tu n-ai chef de discutii? Ei? Te-am "mirosit" bine?
Pe unde intri plasezi o chestie decupata de nu stiu unde si tii de ea cu dintii.
Sincer, imi pari un tip cu creierul spalat cu peria de sarma apoi slefuit cu nadejde. Ai toate sinapsele programate si programul asta nu primeste update-uri decat, probabil, de unde provine el. Asa ca ai o idee centala fixa pe care se mai lipesc din cand in cand niscai "floricele".
Acum serios: parca am fi, toata gashca, la "ignore", vezi ca zicem ceva, dar nu stii ce, asa ca apesi iar "exe" la acelasi program.
Brr...
~~~~~~~~~~~~~~~~
Raspunsul exista, dar cineva trebuie sa puna intrebarea.
#173912 (raspuns la: #173877) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
creier spalat... - de dorinteodor la: 08/02/2007 08:07:50
cri, cri,

pe cap ma spal des, daca cineva-mi spala creieru' inca mai fac cercetari.

cind apare o tema pe forum este clar ca ea trebuie sa convearga catre ceva. daca tu o sa tragi niste concluzii, si eu o sa pot spune ca ai creieru' spalat.

in general raspund la argumente nu la pareri care nu sint sustinute si de o argumentatie. tu cum faci, ca sa invat din experienta ta. dorinteodor
#173945 (raspuns la: #173912) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
cri - de donquijote la: 08/02/2007 08:21:10
hi hi
ce bine ai caracterizat personajul.
pai cine esti tu sa contrazici pe cineva care emite afirmatii cu caracter de postulate incontestabile si imbatabile ca si geometria lui euclid si aduce contributii fundamentale pentru omenire (vezi celebra lui carte) cel putin la nivelul inventiei rotii ?
#173949 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
donq - de Cri Cri la: 08/02/2007 09:17:09
Cred ca acum ar fi momentul sa ma umflu in pene.:D
Da`, nush` de ce, ma apuca plansul. :((
~~~~~~~~~~~~~~~~
Raspunsul exista, dar cineva trebuie sa puna intrebarea.
#173961 (raspuns la: #173949) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
dorin, draga, atata mai zic sh`am plecat - de Cri Cri la: 08/02/2007 09:35:22
picky a dat o parere, maan a dat o parere
dorinteodor 172659, de dorinteodor; re:"omul asta nu a facut mai nimic pentru poporul sau."
apoi:maan pune o intrebare, da si argumente, picky da argumente, Lascar Barca da argumente
dorinteodor 172757, de dorinteodor; re:"astept inca de la voi sa-mi spuneti CONCRET ce anume a facut eliade pentru poporul sau. "
zaraza scrie, tot ea citeste, fiindca
dorinteodor vine cu 172833, de dorinteodor; re: "eliade nu s-a implicat cu nimic"
iar vine maan, iar zaraza, iar picky, ba li se alatura si MAO si alex_andra, dar ce folos!
revine "in forta" dorinteodor cu 173215, de dorinteodor; re: "contributia lui la dez-cretinizarea poporului este zero"

etc... n-am rabdare.
Mai trebuie argumente?
Am un fel de presimtire c-ai s`ajungi sa vorbesti singur :(
~~~~~~~~~~~~~~~~
Raspunsul exista, dar cineva trebuie sa puna intrebarea.
#173965 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
cri cri, - de dorinteodor la: 08/02/2007 10:02:37
cri, cri,

toate bune si frumoase dar de ce dai numai citate din dorinteodor?

donq,

pe gutenberg apar 10 carti in bulgara si numa' una in romina. pina si africaans au fo' 4. asa pentru informarea ta directa si personala. macar pentru asta ar trebui sa-mi acorzi circumstante atenuante.

a doua carte, aflata in "constructie", printre multe altele, este inspirata din modul de discutie pe forumuri. va cer scuze daca, uneori, mai fac experiente nevinovate, dar nu am alta modalitate de a intelege in ce tara traiesc. dorinteodor
#173978 (raspuns la: #173965) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de picky la: 08/02/2007 10:19:54
Adrian Fuchs :

Dorinteodor confunda elitele cu formatorii de opinie. La fel cum, l-ar vrea pe Mircea Eliade, Bunul Samaritean.

Largirea categoriei "elite" pana la nivelul de a cuprinde invatatorii rurali, duce la demonetizarea acestei categorii.

Varfurile intelectuale (gen Eliade) pot si trebuie sa fie modele si pilde pentru elite. (Lucru, de altfel, care s-a si intamplat.) Care la randul lor (elitele) trebuie sa fie exemple de urmat pentru dascali. De abia acestia din urma sunt si trebuie sa fie (asta e menirea lor !!!) responsabili pentru formarea si canalizarea neamului.
#173986 (raspuns la: #173961) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
elita si iar elita - de dorinteodor la: 08/02/2007 12:08:05
picky,

elita formeaza o piramida. cei de mai sus sint modele pe cei aflati mai jos. bineinteles ca intr-un sat invatatorul face/facea parte din elita locala.

cind elita este de proasta calitate, piramida (structura organizata spontan) dispare.

ia gindeste-te: ai profesori la facultate. modul tau de gindire va fi influientat, in mare, de ei. daca nu mai ai incredere in ei atunci ei sint de vina.

daca profesorul vinde examene atunci si tu esti indreptatit sa faci ca el cind vei avea pozitie corespunzatoare si invers, un profesor integru si competent te va influienta si pe tine in aceasta directie

a dracu' tot ce zic pare predica desi pentru mine sint lucruri atit de simple si de firesti, incit ar trebui sa actionam asa din instinct. dar acest instinct ar fi trebuit cultivat de catre o elita responsabile in decursul multor generatii....dorinteodor

#174010 (raspuns la: #173986) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...