-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Oameni frumosi din viata mea (mamaia)


de thebrightside la: 09/02/2007 11:52:00
modificat la: 17/02/2007 13:20:59 arata originalul
taguri: Ganduri_in_0_si_1 
voteaza:
E o femeie scundă, trist de slabă, cu jumătate de trup aplecat înainte. Ochii îi sunt duşi în fundul capului, faţa înnegrită de soare şi creaţă de riduri, iar buzele i s-au ascuns sub gingii. Ultimul ei dinte e într-un portofel vechi de-al meu, amintire.

Oamenii din sat îi spun Ioana lu’ Gane, c-aşa e obiceiul la noi în Sud. Femeilor li se zice “a lu’ Cutare”, iar bărbaţilor după poreclă. Pe tataie nu-l chema Gane, dar aşa îi strigă pe ăştia din neamul lui. Tataie a murit de cancer când eram eu cât o nucă (vecinu’ de peste gard, Nea Stan, mă mângâia Nuculiţo) şi mamaia a rămas singură. Doar ea în casa lungă cât juma’ de curte. Ce să facă o juma’ de femeie în opt camere pustii ca sufletul ei?!

Pe mamaia a lăsat-o viaţa asta împuţit de nedreaptă cu sufletul în fundul gol încă de la început. Mi-a povestit odată că s-a născut într-o familie foarte săracă cu mulţi, mulţi copii şi că mama ei a dat-o unei rude s-o crească, pentru că… aşa e viaţa asta – împuţit de nedreaptă. Zicea că pe vremea aia profesorii umblau prin sat să convingă lumea să dea copii la şcoala şi c-ar fi vrut să meargă, dar ei n-au vrut s-o dea. De atunci şi până azi a tot muncit, “cu ziua”.

Când m-am făcut mare, mă lua şi pe mine la câmp. Ne trezeam amândouă la cinci jumate, ne spălam pe ochi, mamaia punea de mâncare într-o boccea şi plecam la sosea prin zorile adormite, însotite de cântecul cocoşilor. La şase venea tractorul să ne ia de la şcoala veche. Ne urcam în remorcă, dădeam ziua bună şi până la câmp moţăiam. Nu ştiu când se ducea ziua, îmi amintesc doar câmpul auriu, gărgăriţele şi roata mare a remorcii sub care ne adăposteam la amiază să prânzim. Pe ştergarele întinse în iarbă, rupeam bucăţi din pâinea coaptă de cu seara şi puneam laolaltă ce adusese fiecare de-ale gurii. Întotdeauna era mai bun ce găteau celelalte femei. Mamaia nu prea ştia să gătească, n-avusese de la cine să înveţe şi mâncarea ei n-avea cine ştie ce gust, că nu punea carne. Făcea economie, asta a învăţat singură, că ei nimeni nu i-a dat nimic niciodată. Fiecare bănuţ muncit cu sapa în soare, îl strângea la ciorap. Şi de la ciorap îl ducea la CEC, să aibă de moarte.
- Cine mă îngroapă pe mine? N-are cine!
Pe mamaia n-a iubit-o nimeni. Tataie a luat-o fiindcă îi murise nevasta de tuberculoză şi îl lăsase c-o fată de doi anişori de crescut. A luat-o fiindcă şi ea rămăsese văduvă de tânără… De fapt cred c-a iubit-o Paul, primul ei bărbat. Trebuie să fie aşa, pentru că mereu îi rostea numele cu drag şi când mergea la cimitir să sape mormântul lui tataie, săpa şi la Paul.

O iubesc şi eu, dar n-ar trebui sa zic asta; merg atât de rar să o vad. O iubesc că s-a chinuit veri de-a rândul să mă aducă la ea în bătătură. Îmi petreceam vacanţele la ceilalţi bunici, că acolo venea şi vară-mea şi, credeam eu, erau mai mulţi copii. Mamaia venea pe jos de la ea din sat până dincoace – asta tot din cauza economiei – ca să mă vadă şi mă ruga:
- Hai, Cleuţo, şi la mamaia. E copii mulţi şi la noi, vino numa’ o dată, să vezi! Dacă nu-ţi place, te aduce mămăica înapoi şi nu mai vii altădată.
Cu asta m-a convins, mereu am picat la replica asta cu “dacă nu-ţi place, nu mai…”.
O iubeam pentru că mă distra grozav felul în care îmi pocea numele încercând să mă alinte şi faptul că, pur şi simplu, nu putea să pronunţe anumite cuvinte. Iar eu n-o lăsam o clipă:
- Te rog, mamaie, te rog eu mult, zi blugi!
Şi ea începea să râdă:
- Lasă-mă, fa, în pace, nu po’ să zic!
- Te rog eu, mamaie, o dată şi te las! Numai o dată şi gata!
- Glugi!

Discoteca era plişcotecă, iar computer nu poate să zică nici azi şi nici să înţeleagă la ce foloseşte.
O iubeam pentru că-şi încuiase inima atât de bine înăuntru încăt trebuia să rupi sute de lanţuri ca să ajungi la ea. Dar i-am găsit eu naşul. Marţea şi vinerea pe la trei, când pornea camionul de îngheţată de la Giurgiu, începeam:
- Mamaie, îmi dai şi mie doi lei?
- N-are, dică, mamaia, că ţi-ar da. N-am pensie, trebuie să-ţi iau lapte, brânză… N-are mămăica, zău n-are.
- Hai, mamaie, te rog eu, vreau şi eu o îngheţată, sunt doar doi lei, nu e mult …
- Ştie mămăica, ştie… da’ n-are. Crede-mă pe cuvânt că n-am. De un’ să am?!

Şi fiindcă şoseaua era departe, iar şoferul nu lăsa la cofetarie decât o cutie care se termina într-un sfert de ceas, nu mai pierdeam vremea cu negoţul şi mă puneam pe plâns. Şi boceam, fraţioare, până ce rugineau toate lanţurile de la inima mămăichii şi printre ele cădeau fix la mine în palmă doi lei prăfuiţi. Îi înşfăcam bucuroasă şi cu lacrimile mincinoase şiroind şi tălpile goale stârneam şi adunam înapoi tot colbul celor trei uliţe ce mă despărţeau de bucata de fericire congelată – de fistic.
O iubeam pentru că seara când ne băgam în pat mă râcâia pe spate cu mâinile ei aspre şi-mi spunea unica poveste cu Păcală pe care o ştia. Aia în care Păcală se duce să vândă vaca la târg. Obosit de drum, o leagă de un copac …
- Şi copacul făcea: Scâââârţ…şi Păcală zicea: Să vin marţi?!
Iar eu râdeam de mă prăpădeam că ştiam de c-o seara înainte ca prostu’ de Păcală chiar credea că îi vorbeşte copacul şi lăsa vaca acolo şi pleca… şi plecam şi eu la visat, fără să aflu vreodată dacă a vândut Joiana au ba.
Nici măcar vecinii n-o iubesc pe mamaia. N-o iubesc că umblă mereu grăbită, nimeni nu ştie unde merge, nu prea vorbeşte şi nici n-o prea auzi când dă bineţe. E mereu încruntată şi are o uitatură aiurea, parcă ar vrea să ascundă ceva. Eu zic că vrea să se ascundă pe ea. De-aia n-o iubesc şi tot de-aia nici măcar cu rudele nu s-a avut bine. Că nu i-au dat niciodată nimic - nici ele, nici viaţa. Şi-a muncit mâinile alea noduroase şi ţepene pentru fiecare vadră de grâu şi fiecare batistă strânsă pentru moarte.
Bărbaţii n-o iubesc pentru că-i o babă ofilită şi nu le pasă de ea, femeile n-o iubesc pentru că “Gănoaica are de toate”. O poroclesc fiindcă plezneşte fierea în ele când o văd mereu trecând pe linie – asta-i uliţa la noi – în haine noi. Târguieşte materiale de la Giurgiu şi tuşa Leana lu’ Dede le coase la maşină. Pizmaşele ştiu că şi în casa aia mare e la fel. N-au intrat prea multe acolo, dar alea de-au intrat au povestit mai departe. Mamaia văruieşte în fiecare primăvară toate odăile şi a strâns toata viaţa lucruri frumoase. Foloseşte doar două camere din şase, bucătaria şi a cu televizorul - unul nou, Nei, luat tot de la Giurgiu.

Într-o zi am citit un scenariu în care era chiar ea, Gănoaica, o ţărancă bătrână, încruntată şi cocoşată de atâtea zile însorite. Am pus mâna pe telefon ş-am sunat-o s-o întreb dacă nu vrea să apară într-o reclamă, câştigă şi ea un ban.
- Eh, mamaie, mă vrea ăia pe mine aşa bătrână şi urâtă?

- Da, mamaie, da!

- Bine, mamaie, vin.


A luat rolul şi le-a trimis în faţa televizorului pe babele capitaliste, cosmetizate care au concurat-o la preselecţie. Ea a ajuns direct în Nei-ul ei nou. Mă întreb ce culori or fi avut feţele pizmaşelor când au văzut-o pe Gănoaica superstar. A apărut vreo doi ani în reclamă. La filmări, pe înserat, mă întreba cu uitatura ei şuie, pe şoptite: Mai e, dică, mult? Din banii câştigaţi a cumpărat ciment şi a turnat iar aleea din curte, iar cu restul mi-a luat cizme noi.

Afară de celebritatea din pauza publicitară, de televizorul nou şi aleea straşnică nu s-a schimbat mare lucru… Gănoaica se trezeşte tot la cinci jumate, dă la păsări, mătură curtea din deal până la drum şi trăieşte drept, în ciuda vieţii ăsteia - împuţit de nedreaptă.

comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (26):


Oameni frumosi din viata mea - de mariro la: 11/03/2007 14:18:09
Foarte frumos ai povestit! Am citit din curiozitate prima fraza si nu m-am putut opri pana la sfarsit! Felicitari!
#176137 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Ai stil... - de coeus la: 12/03/2007 11:19:37
Frumos, un pic din stilul lui Creanga, terminandu-se cu un happy-end tipic Hollywoodian (care mai lasa si loc de un alt episod). Felicitari.
#176255 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
frumos... - de ivona la: 12/03/2007 14:34:11
mi-am regasit si eu mamaia, partial, in povestirea ta...:)
#176442 (raspuns la: #176137) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
mariro, coeus, ivona - de thebrightside la: 14/03/2007 09:09:07
Va multumesc. Sunt lucruri pe care daca nu le spunem se zbat in noi ca niste pasari in colivie, pana ce ne fac sa ne dezechilibram. Asa si povestea despre mamaica mea draga. :)
Sa ne auzim cu bine!
#177107 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Bright:)) - de munteanu rodica la: 14/03/2007 10:37:42
Hei, bine ca te vad.Intreaba lumea de tine si tu nimic?Trebuie sa deschidem sala de bal azi-maine:)
#177141 (raspuns la: #177107) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
rodica - de thebrightside la: 14/03/2007 15:52:16
Zice-se ca cei din urma vor fi cei dintai. Chiar, trebuie!

P.S. Probabil ca eu comentam pe confa ta cam in acelasi timp in care tu faceai asijderea pe aici. Gand la gand cu bucurie, bine ne-am regasit! :)
#177251 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
...aşa se mai poate atinge sufletul... - de Lady Allia la: 15/03/2007 12:49:19
...Bunica avea chipul unui înger...! Mereu am crezut că este raza soarelui de dimineaţă..., mereu am crezut că este lumina lunii noaptea..., dar era privirea şi mângâierea ei..., căldura şi grija..., iar acum când nu este sper să fie câte un pic din orice care mă atinge în treacăt...!


Mulţumesc pentru "mamaia" cu care ai ştiut atât, atât de frumos să ne atingi sufletele şi să ne săruţi cu amintirea!


#177590 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Lady Allia - de thebrightside la: 15/03/2007 15:15:16
Comentariul tau este al doilea cel mai frumos pe care l-am primit vreodata pe cafenea. Am o formula de multumire ce-i destinata unei singure persoane. Azi o trimit catre tine, revers al gandului tau bun: Cu multa dragoste! :)
#177613 (raspuns la: #177590) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Mulţumesc... - de Lady Allia la: 18/03/2007 17:20:23
Îţi mulţumesc din suflet pentru cuvintele frumoase şi îţi doresc doar ce este frumos şi plin de iubire!
#178274 (raspuns la: #177613) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Talent si suflet ! - de cher la: 21/03/2007 08:57:58
Emotionant !!! Ti-am scris si unmesaj cu laudele mele.
#179028 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
:) - de thebrightside la: 21/03/2007 14:09:57
Multumesc inca o data.
#179137 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
brighty... - de anisia la: 23/03/2007 00:03:34
sa-i citesti ce ai scris despre dansa. sa-i spui, ca sa stie ca o iubesti. si sa povestesti despre ea, lumii. ca tare frumos mai stii tu a povesti.

ce bine ca esti...:)
#179751 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
:((( - de thebrightside la: 23/03/2007 14:01:34
Stie ca o iubesc, i-am spus. Insa chestia asta nu i-o pot citi, pentru ca o sa se scuture plangand si nu vreau. Dar o sa-i spun ca am scris-o.

Multumesc, 'nisule!
#179960 (raspuns la: #179751) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
:(( - de oana-andreea la: 19/04/2007 20:56:14
Sunt sigura ca nu ai vrut sa iti intristezi cititorii,dar ai reusit sa misti ceva in mine...Sunt cuvinte simple,dar atat de expresive,incat ma gandesc la oamenii frumosi din viata mea intr-un alt mod(mai cu drag,mai cu intelegere). Multumesc...
#189175 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
oana-andreea - de thebrightside la: 20/04/2007 13:17:57
Eu multumesc.
Numai bine! :)
#189406 (raspuns la: #189175) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
spune-i.... - de ihriel la: 20/09/2007 13:10:32
Ai talent intr-adevar...ai povestit foarte frumos.

Ar fi si mai frumos daca i-ai spune cat o iubesti...e foarte important sa le spunem oamenilor pe care ii iubim asta

Cel putin eu asa cred...
#235659 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
ihriel - de thebrightside la: 20/09/2007 13:25:36
Multumiri. :)
Binenteles ca-i spun.

#235662 (raspuns la: #235659) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
ihriel - de Horia D la: 20/09/2007 14:21:36 Modificat la: 20/09/2007 14:32:22
ai mare dreptate.... din pacate eu am avut intotdeauna o problema in a exprima ceea ce simt. Cam trist dar asta e:(
Poate acum, ca am crescut mare sa pot:)

Bright,
frumos.... m-ai facut sa-mi aduc aminte de parti din copilaria mea. Ce pacat ca aceste amintiri se vor duce odata cu noi:(
#235677 (raspuns la: #235659) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Horia - de thebrightside la: 20/09/2007 14:57:26 Modificat la: 20/09/2007 14:57:40
Is this REALLY you?! I think some alien has taken over your body! :D :P

Multam. Da, pacat :(
#235694 (raspuns la: #235677) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
bright - de Horia D la: 20/09/2007 15:37:08
must be me:)
#235707 (raspuns la: #235694) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de Giordano Bruno la: 21/09/2007 14:00:38
:) "Şi totu-atârnă de-un cuvânt"... hmm care-i cuvantul care nu prea are ce cauta in text ? hai sa ti-l zic! "moarte" gaseste-i un inlocuitor sau renunta la el pt ca mamaia este un personaj pozitiv in viata ta. Creezi o atmosfera Bacoviana folosind figura de stil "slaba moarta" ( parerea mea ). M-am simtit oleaca imbrancit. Ilocuitor/i: slaba - intunecata, slaba - umbrita, slaba - inegurata.

Tot pasajul de la camp a fost ca o retraire sau copie aproape perfecta a unor zile din copilaria mea.
Iar cand am ajuns la fetita cu talpile goale A imugurit in mine un sentiment straniu :)) parca familiar pt ca daca as avea un copil as vrea sa fie o fetita. Doamne fereste! inca nu-mi tre copii.
#235857 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
GB - de thebrightside la: 21/09/2007 14:17:33
:) "Şi totu-atârnă de-un cuvânt"... hmm care-i cuvantul care nu prea are ce cauta in text ? hai sa ti-l zic! "moarte" gaseste-i un inlocuitor sau renunta la el pt ca mamaia este un personaj pozitiv in viata ta.

niet. mamaia este un personaj trist si demn. sa-l cosmetizez ar insemna sa-i iau jumatate din frumusete.
a bien tout! :)
#235860 (raspuns la: #235857) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de Giordano Bruno la: 21/09/2007 14:22:31
sa stergi moarte nu-i cozmetizare. Ma gandeam eu ca asa ai sa ma intampini. :PPP
Bun! daca-i trist spunei trist nu mort :P
#235862 (raspuns la: #235860) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
bine - de thebrightside la: 21/09/2007 14:58:22
dar ma tii minte la pomul de iarna. ;)
verifica din nou textul.
#235868 (raspuns la: #235862) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
thebrightside - de Giordano Bruno la: 22/09/2007 10:28:05
Asa mai merge! Iti fac si cadou de Craciun :)
#235927 (raspuns la: #235868) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
thebrghtside - de INSULA ALTUIA la: 26/08/2008 17:01:44
Ce sa zic,mamaia mea mergea la oras sa vinda pere ,mere la poarta uni combinat chimic,muncitorii o simpatizau si o cunosteau deja.
Cu banii care-i avea cumpara piine si unt ca acolo in catun nu erau,ei ce vremuri ,uscativa mergea pe jos cam 5 ore si ce bucuroase eram eu si sora mea.
Mincam piine cu unt si rosii din gradina.
Ne punea pelin sub perina sa alunge tintarii sau purecii:)))))))
Faina si povestirea ta,acum m-am prins cine e iubitul tau .
Sa fiti fericiti si sa aveti parte doar de bine dragilor.
#336340 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...


loading...

cautari recente
mai multe...

linkuri de la Ghidoo: