Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Avangarda literara in epoca virtualului


de Daniel Racovitan la: 16/03/2004 07:13:00
modificat la: 16/03/2004 11:03:18
taguri: Arta_si_Cultura 
voteaza:
Mircea Pricajan scrie intr-un articol despre noua avangarda:
"Pe lânga buna cunoastere a nivelului la care a ajuns literatura în occident, noul avangardist român trebuie sa posede si o foarte buna intuitie. Întotdeauna am fost de parere ca geniu este acela care stie sa spuna lucrul potrivit la timpul potrivit. Sa ne întelegem, Eminescu nu a fost un geniu tocmai pentru ca atunci când s-a gasit el sa spuna ce-a avut de spus era deja prea târziu: marii romantici fie murisera, fie-si traiau ultimii ani de viata în bratele senilitatii.
Am amintit de Eminescu pentru ca e simptomatic cazul lui pentru întreaga literatura româna. Chiar si când ne-am crezut mari avangardisti, a trebuit sa o facem din Franta, din buricul Parisului. Asta pentru ca la Bucuresti de-abia aparuse unul care spunea ca ar fi bine ca accentul în proza sa se mute de la sat la oras.
Noul tip de avangardist român, asadar, trebuie sa fie un om al timpului sau universal. Trebuie si el sa se mute de la sat (România, Balcanii), la oras (Europa, Occidentul). Si asta cât mai repede!"


Asadar, cum vedeti voi noua avangarda literara din Romania? Credeti ca se va renunta la provincialisme si la pashunisme?
In epoca informatiei si a virtualului, va reusi sa isi gaseasca un loc in satul global, sau se va crampona intr-o imitare a arhiuzatelor si stabilelor optzecisme?
Cine va avea curajul s-o rupa complet cu productiile (pseudo)postmoderniste ale ultimilor douazeci de ani? Cine va avea inspiratia sa se declare satul de evocarile obsesive ale negurosului trecut si sa priveasca inainte, aducand prospetime si un limbaj nou?
Cine va crea NOUA literatura romaneasca?
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (1):


Intre avangarda si integrare - de homeless la: 05/10/2004 08:41:56
Cred ca sunt puse doua probleme care, in buna parte, sunt independente.
a. Avangarda literara autohtona in epoca virtualului
Avangarda, experimentul, apare ca reactie la clasicism, la inchistare in forma si continut, la ruperea "artei oficiale/academice" de problemele omului contemporan. Foarte adevarat ca literatura romana mai mult a imitat revolutiile de prin alte parti decat sa le genereze ea singura, iar atunci cand a facut-o, si a facut-o, acest lucru s-a intamplat prin reprezentanti integrati altor culturi (Tzara, Ionesco).
Poate ca nu exista o avangarda activa si originala in literatura romana pentru ca nu avem un curent mainstream atat de consistent si influent pe piata culturala incat sa "enerveze". De aceea apar doar imitatii ale unor fenomene de pe alte meridiane, ce raman doar experimente literare, nu se constituie intr-o avangarda. Pe moment, totul este supravietuire in literatura romana, nici clasicismul nu o duce prea bine, asa ca avangarda ca protest innoitor nu are de ce sa apara.
b. Literatura romana in satul global
Desi la prima vedere pasunismul si provincialismul ar fi principalele frane in integrarea literaturii romane in satul global, cred ca nu este adevarat. Literaturile mici au "exportat" doar atunci cand au oferit ceva nou, ceva exotic, ceva altfel. Pentru a fi altfel, pentru a fi curiozitatea care se vinde, tocmai acel pasunism si provincialism, ca atmosfera, nu ca stil, poate fi o sansa.
Pentru ca tratarea de aici a temelor care circula in cultura anglo-saxona va ramane mai mult sau mai putin artificiala si fara acoperire. Au nevoie americanii sa afle de problemele bucuresteanului ingrozit de o mare metropola? Au deja sute de volume despre insingurarea in New York.
I-ar interesa insa, asa cum i-a interesat literatura sud-americana, sa descopere un alt univers, guvernat de alte reguli, cu alte probleme.
Oricat ar parea de ciudat, un roman despre cooperativizare, despre viata sub dictatura, un roman incarcat de magie ortodoxa, ar fi mari succese.
Cu o conditie!
Sa fie scrise pentru cititorii de acolo, sa aiba o poveste solida, sa ofere o interpretare interesanta, sa nu fie crispate, sa fie "ecranizabile".
De altfel, intr-o intalnire cu un scenarist american, am fost rugat sa caut in literatura romana contemporana tocmai astfel de lucruri, considerate si de el ca avand potential.
Inca nu am gasit...
#24216 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...


loading...

cautari recente
mai multe...

linkuri de la Ghidoo: