-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Frânturi de copilărie ... bunica ! =sfârşit=


de Lady Allia la: 26/03/2007 16:27:18
taguri: Eseuri 
voteaza:
Nu mai ştiu ce îmi amintesc cel mai bine: zâmbetul cald şi plin de iubire al bunicii sau odăiţa mică şi strălucitoare în care copilăria mea se trezea atât de
fericită şi liniştită în fiecare zi
Ştiu însă că iubeam să mă trezesc dimineaţa în miresme de prăjituri şi mâncăruri delicioase, în mijlocul unor melodii vechi susurate de glasul frumos al bunicii, în zeci de ciripituri vesele şi în odăiţa mea unde peretele crem pe care bunica dăduse cu rola nişte spirale
maro-vişinii. Cunoşteam fiecare unduire de spirală, fiecare punct de pe perete iubeam până şi pereţii pe care bunicii mei îi zugrăviseră cu atâta trudă. Tavanul era podit şi vopsit într-un albastru-gri pal şi îmi plăcea când se umplea de bobiţe de transpiraţie. Mi se părea că mă trezesc în mijlocul unei camere în care căzuse roua, iar soarele vroia să intre înăuntru prin fiecare ungher.
De fiecare dată era cineva acolo, cineva care să îmi apere visele, cineva care să îmi iubească zâmbetul şi fiinţa, cineva care să ştie printre zeci de pupături să mă ia de mânuţe şi să zică râzând şi sorbindu-mă de drag: „Hopa sus draga bunicii/bunicului! Îmi era dor
să te trezeşti să îţi mai aud glasul şi să îţi văd zâmbetul”, iar eu râdeam larg cuprinzând în braţele mele fiinţele acelea pline de dăruire, de dragoste şi căldură şi sărutându-le când obrajii, când mâinile care ştiau atât de frumos să mă alinte.
Am învăţat de la bunica să iubesc oamenii! Să îi iubesc necondiţionat şi să nu aştept nimic înainte de a dărui
pentru că zicea ea: „Te vei simţi atât de fericită atunci când dragostea se va întorce încât mereu vei da mai multă, mai multă...”. Am învăţat să preţuiesc zilele frumoase şi să mă folosesc de cele mai puţin frumoase. Toate au ceva bun în ele! Am învăţat să muncesc de mică şi am ştiut mereu că munca ne ajută în viaţă. Am muncit pe toate planurile şi chiar dacă satisfacţiile nu au venit la timp, sau unele deloc, am învăţat să ştiu să aştept.
Bunica..., bunica a fost o femeie simplă, născută din dragostea curată a unei învăţătoare şi a unui ţăran simplu, dragoste care pe străbunica mea a condamnat-o la dezmoştenire şi sărăcie, iar mai apoi, la trei ani după căsătorie la moarte! O boală grea şi necruţătoare a luat-o în timp ce bunica mea avea doar doi ani şi sora bunicii avea un an. Mereu îmi povestea de „măicuţa ei”: cât era de frumoasă, cât era de bună şi cât de mult şi-ar fi dorit să ştie şi ea ce înseamnă grija unei mame. Probabil, acum, în Cer unde este îngerul copilăriei, tinereţii şi vieţii mele..., probabil că acum ştie cum este grija şi dragostea mamei sale, iar ea la rândul ei de acolo de unde este ne protejează în continuare aşa cum a făcut-o mereu.
A muncit de mică şi nu a ştiut niciodată să urască!!! Eu în locul ei aş fi ştiut şi aş fi urât! A crescut lângă o mamă vitregă care o trimitea la câmp cu noaptea în cap, desculţă şi îmbrăcată doar într-o rochie lungă de cânepă, care i-a pus în braţe de mică trei copii de
care să aibă grijă şi care nu i-a permis până la 18 ani să îşi cumpere o rochie frumoasă cu care să iasă şi ea la bal. A fost o Cenuşăreasă, dar nu şi-a urât niciodată mama vitregă sau fraţii: „...a făcut şi ea ce a ştiut să facă...” îmi zicea mereu "şi aşa cum a fost măcar am
avut şi eu o mamă lângă mine". Ceea ce i-a reproşat doar mamei ei vitrege a fost că nu a lăsat-o să termine decât şapte clase şi nu a putut deveni învăţătoare, dar asta nu a oprit-o niciodată să nu fie un adevărat pedagog
pentru cei din jur.
Viaţa ei a fost plină de veselie, de fericire...a adus soarele peste tot unde era, soarele şi vorba caldă şi blândă, dar ea nu le-a avut. Oricât de grea a fost viaţa ei bunica a fost asemeni unei avalanşe de lumină şi bunătate, iar cei care au cunoscut-o ştiu cu cât întuneric au rămas acum.
În ziua în care bunica mea s-a stins măcinată de o boală crudă şi nepăsătoare în viaţa mea a coborât pentru totdeauna întunericul.
Cineva mi-a furat soarele de pe cer şi am rămas în eclipsă totală de...durere!
Uneori mai privesc către copilărie...nu mai găsesc nimic decât dragostea mea imensă şi nestinsă pentru bunicii mei, frânturi de amintiri despre zâmbetul larg al unei fetiţe, o amintire căruntă care fumează şi acum Mărăşeşti stând pe un scăunel pe prispa casei şi o altă amintire învăluită într-un zâmbet cald şi larg care şi acum aleargă către mine cu braţele deschise strigând cât o ţinea gura: "draga bunicii...ai venit!!!"...
Cât de dor poate să îţi fie de cineva şi cât de lung poate fi timpul când sufletul ţi-e sfâşiat de amintiri frumoase ce nu pot să mai prindă măcar o dată viaţă???
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (14):


hmm... - de Sancho Panza la: 27/03/2007 08:57:35
Bunica ta mi-aduce-aminte de madame Vulpescu si a sa Arta a conversatie.
oare de ce??! :)
#181544 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de picky la: 27/03/2007 09:14:35
Eseu ? Poate la rugby !
#181555 (raspuns la: #181544) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Sancho... - de Lady Allia la: 27/03/2007 10:14:35
Cu părere de rău ţin să recunosc că nu am citit "Arta conversatiei de Ileana Vulpescu"... Ştiu că sunt multe controverse legate de această carte, unora le place în mod deosebit, iar altora nu considerând-o o operă literară banală.
Indiferent de cum ar fi regret că nu am citit-o încă!

Eu aici mi-am exprimat nişte gânduri, amintiri, clipe trecute ale copilăriei şi cred că indiferent cine ar scrie aşa ceva sau indiferent de cum ar scrie...mereu ceva din acele fragmente ne vor duce cu gândul la...copilărie, iar Ileana Vulpescu asta a descris: copilăria şi copii.
Copilăriile aproape toate sunt la fel...noi suntem alţii!
#181574 (raspuns la: #181544) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Allia - de Sancho Panza la: 27/03/2007 10:34:11 Modificat la: 27/03/2007 13:03:57
Ileana Vulpescu nu copilaria o descrie - cel putin nu in Arta conversatiei ( fiind prima carte scrisa de ea care mi-a "picat in mana", a fost si ultima...) ci descrie femeia PERFECTA care a avut o mama PERFECTA si a dat nastere unor copii PERFECTI ( chiar daca tatal era departe de perfectiune); si EA, femeia perfecta, are PRINCIPII, VALORI...si mult nenoroc, evident...:)
Vrei sa mai dezvolt?

si, dupa umila mea parere de femeie imperfecta, nu-i nici o paguba ca n-ai citit-o.
#181593 (raspuns la: #181574) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Lady Allia - de thebrightside la: 28/03/2007 10:30:30
Cât de dor poate să îţi fie de cineva şi cât de lung poate fi timpul când sufletul ţi-e sfâşiat de amintiri frumoase ce nu pot să mai prindă măcar o dată viaţă???

Cat de dulce poate sa-ti fie reveria cand inchizi ochii si lasi amintirile sa te mangaie, nu sa te sfasie...
#181942 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
thebrightside - de Lady Allia la: 28/03/2007 18:55:29
...Mulţumesc pentru popasul asupra textului meu şi pentru încurajare! Amintirile sunt dulci şi aşa vor fi mereu! Nu am să uit niciodată glasul bunicii şi al bunicului meu, mirosul cozonacilor şi dragostea lor, dar golul pe care l-au lăsat în urmă este tare, tare greu..., mai ales că am stat nouă ani de zile lângă o bunică paralizată...şi am hrănit-o şi îmbracat-o ca pe un copil ... :(( ...! Toate visele mele pentru bătrâneţea ei fericită mi s-au năruit şi m-am trezit dintr-o dată neputincioasă...şi mă întreb şi acum...: "de ce"?
#182093 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de L'Aura la: 02/05/2007 14:11:52
Draga Allia,

se pare ca luna martie este luna in care se sfarsesc de obicei oamenii buni din lumea asta rea. In textul tau am regasit si o parte din propria mea experienta cu bunica mea care s-a sfarsit in martie, anul asta. Ma gandeam uneori cu groaza ca este extraordinar de greu sa supravietuiesti unor astfel de pierderi. Aveam senzatia ca nu ne vom desparti vreodata! Nu puteam sa concep o lume fara ea! Si nici acum nu pot! Pentru ca oamenii buni din viata noastra ne invata sa traim frumos! Am avut senzatia, pe 11 martie ca a murit copilaria mea, ca o etapa din viata mea pe care o doream nesfarsita, s-a stins! Atunci cand incetam sa fim copiii cuiva, incetam sa fim! Iti scriu randurile astea cu mana pe inima si crede-ma ca sunt putini cei care pot intelege cum este sa ai o astfel de bunica, ce "intamplare" minunata a vietii sunt astfel de oameni care sunt asemeni stelelor: nu mor, se duc sa lumineze in alta dimensiune, sa-si imprastie razele catre alte vazduhuri nestiute de noi. Sunt convinsa ca ele, dragele noastre, ne urmaresc pasii de acolo de sus in fiece clipa. Iti multumesc pentru eseul tau.
#192916 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
.... - de akanty la: 04/06/2007 14:55:39
in ceea ce priveste bunicii ...nu cred k poti comprima totul intr-un cuvant..si daca ai putea..acel cuvant ar fi dragoste..pentru copii, nepoti, stranepoti...
Bunica mea a murit acum 3 ani :(((..si cel mai mult am simtit lipsa ei..atunci cand am inceput sa duc dorul casei de la tara...unde ma trezeam dimineata si ascultam la radio povestea de duminica dimineata... nimic nu era mai placut decat acele minute pe care ke mai prindeam din poveste...doar eu si bunica.. pe bunicul meu nu l-am cunoscut prea bine..a murit cu mult inaintea bunei....amintirile sunt cel mai frumos lucru. fara ele nu am putea sa ne dam seama unde gresim sau unde nu punem suflet destul... Ele ne fac sa ne indraptam ca oameni...in amintirea lor macar..in amintirea celor care au avut un rol important in viata noastra!!!!!
CEEA CE REGRET CEL MAI MULT ESTE K NU AM VRUT SA VORBESC CU BUNICA MEA INAINTE SA MOARA PENTRU K ERAM SUPARATA PE EA...
si nu am putut sa-mi cer iertare pentru tot ce am facut rau.. Pentru unele lucruri este prea tarziu!!!
#202781 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de picky la: 04/06/2007 15:16:20
Cel caruia-i tzine supararea mai mult de trei ceasuri, e om rau!
#202787 (raspuns la: #202781) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
L'Aura - de Lady Allia la: 04/06/2007 15:22:30

Se spune ca atunci cand moare un om se naste o stea... Sa speram ca asa este, iar bunicile noastre stiu sa straluceasca frumos de oriunde ar fi...
Si eu iti multumesc pentru ganduri.

cu drag
#202789 (raspuns la: #192916) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
akanty - de Lady Allia la: 04/06/2007 15:26:05

"Pentru unele lucruri este prea tarziu!!! "

Pentru nimic nu este prea tarziu!
Ceva din bunica ta traieste inca prin tine. Traieste frumos! Fi fericita! Zambeste! Iubeste si invata sa te lasi iubita!
Traieste in asa fel incat bunica ta sa traiasca prin tine continuarea minunii!
#202791 (raspuns la: #202781) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
picky... - de Lady Allia la: 04/06/2007 15:27:29

Nu fi transant!
Uneori poate fi doar...un copil.
#202793 (raspuns la: #202787) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
L.A. - de picky la: 04/06/2007 15:31:32
Nz. Copilului ii trece dupa 3 minute!
#202795 (raspuns la: #202793) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de Lady Allia la: 04/06/2007 15:33:53

:)...stiu ca ai dreptate.
#202796 (raspuns la: #202795) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...


loading...

cautari recente
mai multe...

linkuri de la Ghidoo: