-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Ce relatii de viata ai ca roman in tara in care traiesti azi?


de Little Eagle la: 17/03/2004 14:16:00
modificat la: 17/03/2004 14:43:59
voteaza:
Hello Boys&Girls,

Am reaparut cu un alt subiect,ma gindesc ca foarte bine ar fi putut sa fie o continuare la topul zilei din forum, dar il gindesc mai personal decit in general.
Intrebarea mea ar fi mai pe larg daca aveti relatii de prietenie cu romani din tara unde traiti acum in sensul de grup etnic roman,sau si relatii de prietenie cu cei nascuti fiind de ex.francezi,englezi,americani etc.etc.ori strict numai relatii de prietenie cu ei si deloc cu romani?
Pe forum vorbim mereu despre ale noastre ca romani in tarile unde traim,nu stiu precis daca s-a abordat acest subiect mai personal pina acum?
Vreau sa spun ca in aceste relatii pot sau nu intra si cele de serviciu,initial insa ma refer daca mentineti relatiile cu romani doar legate de familie ori prin emails ori spre ex. doar prin cafenea?

Ca exemplu ma voi referi la mine :
Am f. putini romani prieteni,in USA am un vechi coleg de liceu ce locuieste in Montana si rareori vorbim la telefon sau ne scriem emails.La Paris am la fel un vechi coleg de liceu prieten casatorit cu o romanca,si recent in urma cu 1 an am dat peste el intimplator prin Colegi.ro. Anul trecut in toamna a venit in USA si stat citeva zile la noi acasa cu sotia,am fost f. fericiti de o reintilnire dupa...27 ani!
Ne scriem emails mereu,intr-o zi ii vom vizita noi pe ei.Mai am un prieten roman in Canada(in Ro a fost vicepresedintele Uniunii Artistilor Plastici)si sotia lui cu care nu m-am vazut de f.f.multi ani dar corespondam email si ne telefonam la fel de 1 an,si pe ei tot prin Colegi.ro i-am gasit.
La astea se reduc relatiile mele cu romani,bineinteles in afara de rudele ramase in Ro cele f. apropiate cu care corespondez in scris.
Relatii in modul REAL de a avea cunoscuti sau prieteni romani cu care sa ma vad aici din cind in cind chiar, nu am de fel.
Imi pare bine totusi ca exista aceasta cafenea,o idee f. buna si BRAVO celor care au creat-o!Incepusem sa -mi pierd scrisul in romaneste.Nu stiu cum e cu voi,dar personal mie imi vine f. usor sa scriu IN romaneste decit sa vorbesc,adica NU am pierdut limbajul insa uneori daca vorbesc uit cuvintele si toti romanii cu care am vorbit zic ca am un accent strain....
Relatia scris/vorba e usor diferita.Nu stiu voi CUM ginditi in sinea voastra?Giditi in franceza,engleza,etc ori in romana?ma refer la momentele cind singuri fiind vorbiti cu voi insiva in sine ori cu voce tare.Eu personal gindesc si imi vorbesc doar in engleza,imi vine automat in minte.
De mult cind am fost copil parintii mi-au luat profesor de franceza si am studiat deci particular timp de 5 ani si zbirniam franceza,Si azi pot citi si traduce dar...NU mai pot deloc conversa,gindesc mai intii in engleza si incerc sa-mi traduc in minte in franceza din engleza si iese o cacialma,mi-am dat seama cind cu ani in urma am fost cu sotia in vacanta la Paris.Ea stie f. bine pt. ca la facultate a luat diploma in franceza si istoria artelor.
Altfel,spun ca am avut si am numai prieteni,vecini,relatii de munca,rude americani.
Rareori cind sint in NY mai aud pe strada pe cineva vorbind romaneste,dar nu incerc sa intru in conversatie doar pe motivul ca si eu sint roman la origine.
Poate m-am instrainat mult prea mult?Cum voi stiti sint de 23 ani in USA si abia recent
de 1 an am descoperit acesti fosti amici scrisi mai sus si inca nu vorbesc cu ei decit extrem de f. rar.
Sotia mea este americana de origine italiana dupa parinti,desigur ca stie la perfectie limba italiana,stiu si eu putin(e usor sa inveti fiind roman)dar vorbim intre noi numai in engleza,cred ca atunci cind traiesti numai intre americani(de ex.)si nu ai deloc contacte cu romani pierzi limba ca vorbire in realul sens romanesc si fara sa stii cindva vei vorbi romaneste cu ...accent.
Personal insa nu caut relatii romanesti deloc,cite am azi sint de ajuns.
As dori sa aflu ce ginditi voi si care e experienta voastra personala pe acest subiect?

Aici nu ma refer deloc la patriotismul de a fi roman ori a fi american,francez,italian,englez,etcetc deci nu trageti concluzii pripite cum am observat prin forum!

LOVE&PEACE,
Ozzy
___________________________________________________________________

"Live a sincere life;be natural and honest to yourself"
Avatar Meher Baba(1894-1969)
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (4):


Ozzy - de amoore la: 18/03/2004 10:18:48
Idee buna...asa ajungem sa ne cunoastem unul pe altul.Eu sint in Uk din 1998,si am doar 3 romani cu care ma socializez
Nu locuim in acelasi oras dar ne sunam si ne vedem regulat.
pe 2 dintre ei ii stiu de 6 ani...si ne-am creat limbajul nostru fara se vrem romeng...vb in rom dar o "inflorim" cu cuvinte in eng

Am o sora in Roma deci romana-italiana cu ea.

Cred ca unele cuvinte ne vin mai usor intr-o limba decit alta..
Am sot pur englez ;acasa si la munca vb eng
Desi gindesc in eng uneori vb prin somn in rom
Am parintii si prieteni in tara
Si eu ca si tine vorbeam franceza fluent...acum intelg ce mi se spune dar daca vreau sa vb ....iese amestecat franceza romana engleza
Cu cit "folosesti" o limba si o auzi in jurul tau o mare parte din timpul tau,
cu atit mai mult mintea ta se "obisnuieste" cu ea
Repetarea este mama invatarii...cam asa ceva

Bineinteles ca am fost pe alt rom sites si am "chat" cu alti romani, dar acest site este mai altfel...mai bun...
Un inteligent mod de a ne practica romana prin scris dar si minte (multe lucruri interesante de citit)

Eu cred ca daca ai prieteni de alta nationaltate si vorbesti cu ei depre ro untr-un fel e ca si cum ai vorbi cu un roman.


"Personal insa nu caut relatii romanesti deloc,cite am azi sint de ajuns"

Nu trebuie sa cauti relatii rom, eu cred ca vin sigure, fara sa le programezi
Vrei sa spui ca ai de ajuns prieteni....ciudat? e oare de aface ca traiesti in afara ro?si ai devenit ca ei?

Poate gresesc dar dupa cum vad eu la familia mea noua de aici si prietenii mei eng ei nu prea au asa multi prieteni cum avem noi in ro.

Eu nu am sa intorc spatele unei relatii rom...
Si deja noi doi avem un fel de relatie romaneasca ...scriind.De cind am gasit acest site am "Probleme mari" la munca,cind vb la telefon, sau cu colegii "scap" cuvinte in ro..acasa la fel


Deci se poate vorbi romaneste chiar si cu cei care nu sint rom!


Adelina
#12347 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Mda. Eu sunt în SUA de 14 an - de ionel la: 18/03/2004 14:33:01
Mda. Eu sunt în SUA de 14 ani (am 32 in total). Prieteni în România nu consider că am. Am prieteni români (si americani) aici in SUA, prieteni pe care i-am cunoscut aici. Din foştii mei prieteni din România, menţin legătura cu unul singur care-i prin Israel acum.

De gândit şi visat, tot în engleză gândesc şi visez şi eu. Vorbesc amestecat cu soţia, deşi de cele mai multe ori vorbim în engleză, mai încercăm să vorbim câteodată doar pe limba nativă. Cât despre vorbit, şi mie mi s-a întâmplat acelaşi lucru: vorbesc cu accent vădit, deşi nu 100% american, ci şi puţin ardelean ;-) Interesant, nu? Mai ales că-s regăţean de origine. Explicaţia este simplă: în primii ani dupa emigrare m-am "înhăitat" mai mult cu emigranţi ardeleni şi de acolo cred că mi se trage accentul ciudat.

Iar despre situaţiile în care aud necunoscuţi vorbind româneşte pe stradă, mă apropii de unii, şi îi evit pe mulţi alţii. Cred că are de a face cu impresia care mi-o fac prin felul cum se poartă şi vorbesc. De ex., chestii ce-mi fac impresie proastă: ghiuluri, cercei şi lanţuri cât mai strălucitoare, designer clothes cu embleme mari de prost-gust, costum de calitate proastă, machiaj aplicat ca la cocote, gelul lins si înmuiat cu păr, înjurături duium, odrasle obraznice/ supraimpopoţănate/ supraponderale, purtători de parfum cu raza medie de acţiune, şamd. Partea proastă e că în majoritatea situaţiilor întâlnesc asemenea caractere.

Patriotism? Cuvântul nu are decât conotaţii negative pt mine. Adică, ceea ce observ eu a fi exprimat de majoritatea oamenilor (atât români cât si americani), este un patriotism retardat, simplificat până la fascism, propagandat şi umflat în mod artificial precum un curcan într-un supermarket american. Pe lânga abuzarea în extrem a religiei, patriotismul excesiv este probabil pe locul doi în istoria modernă cu privire la aţâţarea maselor întru provocarea şi susţinerea războaielor.
#12367 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Eu de mult mi-am facut o regu - de Ly la: 19/03/2004 00:17:50
Eu de mult mi-am facut o regula sa ma uit la om si mai putin la nationalitate, culoare sau religie.

Poate si asa a fost sa fie uneori ca am avut situatii in care nu era nici un alt roman nici in orasul unde stateam si nici la servici.

Oricum din punctul meu de vedere doar calitatea umana conteaza si mai putin nationalitatea. Nu exclud romanii, nu evit sa vorbesc dar nu ii caut.

Am si prieteni romani dar si tot felul de alte natii - putem pune de un mini ONU ! Romani ? Excluzindu-i pe cei din tara - cred ca ajung la un procent de 1/3 romani si restul nu.

Citeodata sunt dezamagita de "ai nostri" ca zilele trecute cind avind nevoie de un serviciu in legatura cu tara m-am intrebat daca am telefonat intr-un cotlon din Pantelimon (pe deasupra intepenit si in 1980, toamna - ca sa fie mai gloomy!) in loc de undeva in America de Nord !!!! - avand in vedere ce puncte de vedere si idei mi-au auzit urechile de la romanul in cauza. Si era cica de peste 10 ani aici !!!!

In fine nu am putut decit sa ma bucur inca o data ca imi aleg prietenii pe alte criterii decit etnice.

Cit priveste limba, nu se uita doar cind nu vorbesti mult timp exista tendinta de a o lua pe limba mai activa.

Alte limbi, nenative ? Well - vin inapoi odata cu practica si vad asta in fata unui film in alta limba decit engleza, in avion sau in fata unei publicatii....

E mai obositor dar incet, incet si o alta limba cindva invatata vine inapoi.

Instrainat prea mult ? Nu cred. Cel putin de la mine nu se vede asa. Poate dinafara.

Da, ne adaptam dar cladim pe o structura mai veche, cea din coplilarie si experientele anterioare.

Vreau sa cred ca pot intelege cele doua lumi (sau mai multe in cazul meu) si sa fiu cit mai realista si sa nu vad numai in alb si negru. Lasand la o parte ca negrul sau albul isi pierd culoarea uneori cind sunt privite din unghiul potrivit, ba chiar trec si din negru in alb si viceversa.

Si nu sunt adepta ideei - te adaptezi afara din tara, automat nu mai esti adaptat nicaieri in alta parte.

Accent in romana ? Poate. Eu cind n-am vorbit deloc romana in jurul meu tot vorbeam o data pe saptamana acasa si tot o data pe saptamana cu vre-un prieten roman de departe la telefon. Deci tot aveam 1-2 ore de romana pe saptamana. N-am dat in accent in romana dar nici in accent excelent si spre nativ in engleza.#12387 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
tristete - de (anonim) la: 12/10/2004 21:54:13
Draga Adelina ,

Sa dea Domnul sa iti gasesti fericirea ....
#24865 (raspuns la: #12347) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului .


-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...