-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

MULTICULTURALITATE SI INTERCULTURALITATE


de kali alina la: 29/03/2007 14:44:57
modificat la: 03/04/2007 13:46:30
taguri:
voteaza:
Ma gandeam ca ar fi interesanta o discutie despre perspectivele culturale din care poate fi privita societetea romaneasca.
E-adevarat ca e inevitabila constatarea multiculturalitatii, insa cred ca putem discuta despre cum vede fiecare din noi o posibila dezvoltate, schimbare evidenta si durabila.
Sa avem in vedere faptul ca multiculturalitatea scade stabilitatea societatii, iar interculturalitatea conduce la asimilare (?).
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (14):


Doing - de thebrightside la: 29/03/2007 15:51:36 Modificat la: 29/03/2007 15:52:12
Cine ma interculturalinta si pe mine?

Ptiu, nici macar nu am putut sa-l scriu corect din prima ... :)))
#182368 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de picky la: 29/03/2007 15:53:34
1. Corecteaza titlul sa nu creaza lumea ca iar e vorba despre secs cu "alintatele" alea.
2. Poate ca exista un manunchi de culturi in Romania, dar interculturalitate, mai va. Intr-o tara a carei Constitutie face vorbire despre "un stat national", cand in acest stat traiesc doua minoritati care au fiecare circa 10% din populatia totala a statului, daca vorbesti de multiculturalitate risti sa fi urecheat in cel mai bun caz. Daca statul este trinational si cultura este cu aripi multiple. Interferentele acestor culturi sunt imposibil de oprit. Ele exista si nimic nu le poate face sa nu se impleteasca. Cu cat sunt mai multe si cu cat se amesteca mai tare, cu atat are mai mult de castigat intregul.
#182369 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
kali alina - de Alexandros la: 29/03/2007 15:56:21
Sa avem in vedere faptul ca multiculturalitatea scade stabilitatea societatii, iar interculturalitatea conduce la asimilare (?).

Tare as vrea sa-mi explici si mie cum scade multiculturalitatea stabilitatea societatii.


#182371 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
de ce? - de cosmacpan la: 29/03/2007 22:12:00
"cand in acest stat traiesc doua minoritati care au fiecare circa 10% din populatia totala a statului, daca vorbesti de multiculturalitate risti sa fi urecheat"
io as fi putin mai rezervat. plecand de la Franta: stat national (sau poate gresesc?) care are recunoscute sau nu mai multe minoritati (basci? corsicani? bretoni? germani? magrebieni etc.....) da exemplu de multiculturalitate cu varf si indesat. De Elvetia nu ne legam ca are multe cantoane. IOncercam o mama rusia? Ori poate Grecia? Turcia inca nu-i in Europa....Pana la Londra e cale lunga....iar statele unite sunt ca este multe si e unite nu....unitare....si culmea ca peste tot, sunt doua pedale cea rationala si open mind in care pot coexista diferente culturale si cealalta ca a "stiloului" care face atac de apoplexie cand aude de emigranti si ...muilticulturalitate....
cat despre multialintatura...sau culturalintatura,,,,aaaa,,,,,n-a ca m-am incurcat si io.....
#182427 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
mai fata - de anisia la: 29/03/2007 23:07:04
tu ai vrut sa aduci in discutie un subiect interesant, numai ca nu-ti facusi lectiile cum trebuie inainte sa te prezinti la catedra.
diferentele de cultura (ca la asta cred ca te referi) formeaza o tema de discutie tare vasta si aducatoare de nou. daca n-ai fi alambicat asa cuvintele, ai fi avut mai multa priza la public.
#182433 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
cosmacpan - de picky la: 30/03/2007 07:09:09
1. Magrebienii nu sunt o etnie ci o numire generica a ... ?
2. Nu inseamna ca Franta e etalonul bunului. Chiar per a contrario.
3. Nici Marea Britanie, nici Confederatia elvetiana, nu-s state nationale.
#182459 (raspuns la: #182427) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Magrebienii nu sunt o etnie - de cosmacpan la: 30/03/2007 07:31:19
da minoritate is? (ce-i drept ca la Londra am uitat ca-i Regatul Unit al Marii Britanii, deh.....)
#182465 (raspuns la: #182459) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Magrebienii - de picky la: 30/03/2007 08:13:48
Da, sunt o minoritate care se praseste exponential. De unde si falsa afirmatie cum ca Franta-i stat national.
Stat national nu poate fi decat cel care are minoritati nesemnificative. Cand minoritatile sunt consistente procentual, statul devine multinational, fie ca ar conveni sau nu. De aceea afirmatia din Constitutia Romaniei precum si din cea a Frantei sunt false.
Amestecul culturilor minoritatilor insa este benefic si aducator de prospetime.
#182483 (raspuns la: #182465) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de donquijote la: 30/03/2007 23:00:23
interesant subiect si e mult de discutat.

multiculturalitatea n-a dat rezultatele scontate pe unde s-a aplicat. pana la urma se ajunge la conflict. mai ales cand prapastiile dintre culturi sunt de netrecut.
ca intr-o casnicie: atunci cand sunt interese economice comune afinitati in domenii variate si lipsesc motivele de conflict, casnicia merge. daca toate aprtile implicate in multiculturalitate respecta cam aceleasi principii social-morale: respectul pentru viata altuia, proprietatea, dreptul de opinie si de a fi diferit, merge. vezi elvetia.
in canada n-a mers desi nu se omoara intre ei.

in franta nu exista. se merge pe idea ca respectarea principiilor revolutiei franceze liberte, egalite, fraternite, e suficienta.

in turcia, ataturk a 'revolutionat' mostenirea culturala transformand turcia intr-o tara moderna ( despartit religia de stat, schimbat alfabetul in alfabet latin, drepturi egale femeii, cod civil modern) care bate la portile ue. daca ramanea cum era la sfarsitul ww1 astazi era o tara a lumii a treia bantuita de boli foamete si razboaie etnice (nu ca lipsesc cu desvarsire, dar sunt tinute in frau).

exemplu in tema: acum cativa ani intr-o familie pakistaneza stabilita in italia, cred ca la brescia, tatal si-a ucis fiica invocand onaorea familiei, singurul ei pacat fiind dorinta de a se comporta ca cei din jur: discoteci, prieteni, imbracaminte...

deci unde incepe multiculturalitatea si unde se termina dreptul la opinie?

pana la ce limita poate tolera o societate moderna si democrata dreptul 'celorlalti' de a-si pastra propriile obicieiuri?

exemple sunt multe...
#182747 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
anisia - de kali alina la: 02/04/2007 15:08:02
Din fericire intentia mea nu este sa am priza la public, insa se pare ca intentia unora este sa aiba reactii pur distructive!
Vreau sa discutam, sa ne exprimam punctele de vedere, sa intelegem, sa vedem ce si cum se poate face/schimba.
Atata tot.
Daca eram in necunostinta de cauza, as fi spus, pt a ma ajuta sa inteleg.
#183494 (raspuns la: #182433) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Alexandros - de kali alina la: 02/04/2007 17:59:43
E ft simplu:
este evident ca o societate stabila este aceea in care este posibila si existenta comunicarea interculturala.
Ori numai stabila nu se poate numi acea societate in care predomina multiculturalitatea- teama fata de necunostul, teama de asimilare, aversiunea fata de tot ceea ce este diferit.
Rasismul, discriminarea, inegalitatea de sanse in competitia sociala, sunt semne ale unei instabilitati dureroase.
Si cu toate astea, depinde din ce perspectiva privim lucrurile, intrucat egalitatea ca si inegalitatea absoluta, pot exprima uneori nedreptate.
#183572 (raspuns la: #182371) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
cateva idei - de kali alina la: 02/04/2007 18:44:49
Mi s-a parut important de precizat ca exemplul interculturalitatii Banatului, ar trebui sa fie relevant pt societatea romaneasca, moderna si democrata.
Pana la ce limita poate fi tolerat dreptul fiecaruia de a-si pastra obiceiurile, e greu de spus...
Imi amintesc de cazul acela renumit al tatalui care a fost tras la raspundere de protectia copiilor, pt faptul ca si-a casatorit fiica, dupa obiceiurile traditionale tiganesti, la 12 sau 13 ani.
Am spus ca exemplul Banatului ar trebui promovat, intrucat forma de interculturalitate a societatii, nu presupune asimilare in adevaratul sens al cuvantului, ci din contra - comunicare interculturala, acceptarea obiceiurilor in masura in care acestea nu afecteaza cu nimic binele colectiv.
In fond, legile sunt aceleasi si trebuiesc respectate indiferent de apartenenta culturala.
E o realitate faptul ca in comunitatile traditionale, ideea de comunicare interculturala nici nu se vrea ascultata, insa va mai trece destul timp pana cand va fi acceptata, ca fiind o necesitate.
E ft greu pt o persoana traditionala sa treaca brusc spre modernism, iar transferul, implica renuntarea la un intreg sistem de norme si valori pe care si-a intemeiat existenta.-in special pt cei varstnici; asta se poate realiza, desi necesita activitati sustinute si indelungate.
Cazul acelui tata care si-a ucis fiica din niste motive care sunt indirect proportionale cu fapta sa, poate parea absurd pt cei mai multi dintre noi, care suntem obisnuiti cu o viata destul de moderna, insa pt un traditional asa cum am mai spus, este de neconceput vreo posibila asemanare cu ceilalti si deci renuntare.
Discursul majoritar ar fi cam acesta: "si ei sunt oameni, ca si noi" in timp ce discursul minoritar ar fi urmatorul: "suntem diferiti si asa vrem sa ramanem!"
Problema minoritatilor este una nationala, dar va mai dura ceva pana acest lucru va fi constientizat de fiecare individ.
#183580 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
kali-alina - de zaraza la: 03/04/2007 00:38:00 Modificat la: 03/04/2007 00:40:43
o dezvoltare durabila a unei societati multiculturale nu se poate realiza decat atunci cand toate etniile din respectiva societate respecta LEGEA. de aceea, exemplul tau cu casatoriile la 12 ani nu e relevant. mergand la extrem ne putem imagina cum s-ar putea integra in romania (sa zicem!) membrii unui trib canibal, care-si respecta cu sfintenie traditiile.

poate vrei sa ne dai alt exemplu pentru discutie?

zaraza
#183674 (raspuns la: #183580) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
draga mea - de anisia la: 03/04/2007 21:13:01
subiectul "diferente intre culturi" este super interesant, si ma fascineaza. dar modul in care ai abordat problema initial, nu mi s-a parut o invitatie la dialog.
sa facem o noua incercare. am sa-ti adresesz niste intrebari, ca un semn de bunavointa si inceput de dialog :

- ce parere ai despre lejeritatea in comunicare a australienilor si politetea exagerata (data fiind ierarhia, ca valoare indubitabil respectata in societate) a japoneziilor? de ce discrepanta asta asa de mare? cum poate afecta necunostiinta de cauza nivelul unui dialog, si chiar reusita lui? ce indatorire are vizitatorul de orginte straina, inainte de a pasi pragul? cine este dator sa-si insuseasca modul de a comunica, gazda sau musafirul? cine trebuie sa-si adapteze comportamentul? si cum e corect, sa fii degajat ca si australianul, sau scortos ca si japonezul?

acesta e un inceput de dialog. pun punct deocamdata, lansandu-ti invitatia sa faci din el o virgula, prilej de noi cuvinte...
#183941 (raspuns la: #183494) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...


loading...

cautari recente
mai multe...

linkuri de la Ghidoo: