Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Dupa atentate. Motive ale retragerii din Irak


de gabriel.serbescu la: 21/03/2004 14:51:00
modificat la: 28/04/2004 03:41:04
voteaza:
Dupa atentate

Martie e luna in care in Madrid au murit peste 200 de oameni in urma unui multiplu atac terorist, dar e si luna in care se implineste un an de la invadarea Irakului in cautarea unor arme de distrugere in masa si a indepartarii dicatorului Sadam Husein de la putere. Amara coincidenta. Daca ar fi sa se comemoreze ambele date s-ar aduna mortii din Madrid plus alti 10 000 de civili irakieni.
La astfel de date presedintii de state vorbesc, iar cel care conduce aceasta cruciada, devenita in contra lumii islamice, spune: ¨Nimeni nu poate ramane neutru in razboiul dintre lumea civilizata si teroare¨ . Continua Bush, la fel de evlavios si la fel de mesianic: ¨pentru lumea civilizata exista doar un singur drum catre salvare: sa ramanem uniti, si sa luptam impotriva inamicului pana il vom distruge¨

Acum, e bine insa de specificat ca ¨lumea civilizata¨nu exista, e doar o inventie ideologica care sa includa tarile occidentale intr-o singura oala, intr-un singur front comun contra terorismului, a ¨terorii¨. Exista in schimb ¨tari bogate¨ (asa le numeste Kofi Annan printr-o fericita corectie), intradevar afectate de terorism, insa terorismul loveste depotriva pe bogati ca si pe cei saraci, ¨marturii stau atentatele din Bali, Bombay, Nairobi sau Casablanca¨ adauga secretarul general ONU.

Retrospectiv, razboiul din Irak nu a fost legitim atata vreme cat nu a primit girul favorabil ONU, adica a unui organism de securitate modiala, a unui organism menit sa detensioneze si a reglementeze relatiile mondiale. Daca consiliul ONU nu aproba o astfel de decizie precum invadarea unei tari ¨din motive preventive¨, atunci fie atacul in sine nu se justifica fie insasi ONU nu-si are nici un sens. Aceasta se numeste o criza politica mondiala, si continua sa fie o criza politica atat vreme cat la un an dupa invadarea Irakului, contrar promisiunilor, nici securitatea planetei nu e mai buna, si nici in Irak lucrurile nu par sa se stabilizeze. De arme de distrugere masiva nici macar nu mai poate fi vorba, retorica celor care anul trecut au fost dispusi sa apere la sange politica lui Bush, spargandu-se ca o bula de sapun.

De la o criza politica s-a ajuns insa la una economica, sabotarea exploatarii campurilor petrolifere irakiene fiind una dintre cele mai grave probleme pe care Bush inca nu o poate solutiona. Atrasa in acest joc al impartirii resurselor irakiene, si a unui program de reconstructie de dupa distrugere, o tara aliata, Spania in cazul asta, se declara nemultumita. I-a revenit deci prea putini bani din cei ¨investiti¨ in ceea ce, in viziunea unor lideri mondiali, parea a fi afacerea secolului. Analisti, manageri directori de corporatii spaniole afirma ca s-au ales cu doar 10 milioane de tone de barili de petrol crud pentru Petronor si Cepsa, ori asta este mai degraba ¨o mica marturie¨ din ceea ce era candva productia totala de petrol irakian. De restul ¨reconstructiei¨ irakiene mai beneficiaza o alta firma basca, ce produce... tutun.

In conditiile unui razboi esuat intr-o absurda ocupatie, a unor constante manifestatii si demonstratii, atentatul din Madrid pica ca o bomba, lasand consternata o Europa intreaga, si provocand comotii in randul propriilor spanioli. Soc total.
In principiu, parte majoritara dintre ei (se vorbeste de trei sferturi din tara) se declarase contra unei interventii militare in Irak. Nu doar populatia ci insasi elitele spaniole se declarau contra razboiului, atat in Guvern cat si la diverse gale artistice masiv mediatizate- premiile Goya sau Oscar. Decizia lui Aznar, pe atunci presedinte, de a continua ¨cruciada aliata contra terorismului¨ l-a facut impopular, creand totodata si o criza politica la nivel european, in randul intregii Comunitati neutre.
Din punct de vedere al electoratului spaniol, era de asteptat ca partidul de guvernamant sa piarda voturi, insa cum nici figura contracandidatului din partea socialistilor nu convingea, alegerile nu ar fi adus nimic nou.

Atentatul din Madrid nu a mai dat insa nici o oportunitate Partidului Popular. In dimineata lui 11 martie, se creaza o imansa tragedie si o criza politica interna. Constient sau nu Guvernul manipuleaza datele obtinute punand atentatul pe seama ETA. Momentan reactiile opiniei publice spaniole se manifesta doar in campul solidaritatii umane: mii de donatori de sange, sute de psihologi voluntari.
Cu doar o zi inainte de alegeri ministrul de interne spaniol decalara ca ultimele date cu privire la atentat duc la concluzia ca tragicul eveniment a fost provocat de Al Qaeda.
A doua zi -14 martie, dincolo de orice alt rationament si doar actionat de un sistem defensiv, electoratul spaniol, dintr-o data trezit la realitatea cotidiana, voteaza, dar NU voteaza in favoarea candidatului socialist, ci CONTRA candidatului din partea partidului de guvernamant. A fost o reactie de adversiune totala fata de o politica populara care i-a adus in ciuda protestelor lor, in mijlocul unui conflict irakian, aliati de nevoie si din necesitati economice cu o tara pe care in mod normal o detesta (antiamericanismul e un curent comun)
Acum retragerea din Irak este o imperioasa, iar una din asigurarile date de noul presedinte spaniol, fiind: ¨trupele aflate pe teritoriu irakian vor fi retrase cel mai tarziu la sfarsitul lui iulie¨, in conditiile in care ONU nu autorizeaza continuitatea ocupatiei Irakului.

E un gest de lasitate? Nu! E unul reparabil fata de organismele internationale, fata de dreptul international; e in primul rand un gest reparabil fata de un electorat ce oricum nu dorea o interventie in Irak. Prezenta trupelor spaniole in Irak nu este justificata nici de pompoasele discursuri emotionante americane, si nici de necesitati sau profituri economice.
Luna martie e fara indoiala una dintre cele mai intense pe plan politic, social si moral.
Pe de-o parte se afla Bush ce traseaza apoteotic lumea in ¨civilizati¨si ¨teroristi¨ iar victimele civile nu-l fac sa se opreasca din delirul retoric ci il fac sa continue.
Iar pe de alta parte, Kofi Annan, secretarul general ONU, atrage atentia doar ca prin razboiele preventive, ce nu sunt girate si autorizate de organismul care-l prezideaza, nu se ajunge la o stabilitate modiala, ci la opusul ei. Nu e vorba de doar interventia americana in Irak, impreuna cu aliatii sai contextuali, ci de insasi sensul si rostul ONU. ¨Acest moment poate fi tot atat de decisiv ca in 1945, cand s-a fodat Organizatia Natiunilor Unite¨ mai spune Anan.
Dupa atentate din Madrid, liderii europeni par a fi dispusi sa renegocieze relatiile lor cu Spania, iar populatia civila spaniola pare dispusa a uita acest tragic eveniment si sa continue existenta dupa canoanele unui proverb local: ¨traieste si lasa-i si pe ceilalti a o faca¨. Nimeni nu vede posibil un nou atentat terorist din partea Al Qaeda, sau cel putin nu atata vreme cat se afla la marginea conflictului irakian si neimplicati in el.
(comentariile sunt inchise) . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (16):


Lasitate si ignoranta - de Filip Antonio la: 22/03/2004 03:42:39
"Nimeni nu vede posibil un nou atentat terorist din partea Al Qaeda, sau cel putin nu atata vreme cat se afla la marginea conflictului irakian si neimplicati in el".

Seamana cu paicifistii care inainte de 1939 isi imaginau ca Hitler poate fi "impacat" cu concesii. Daca ar fi asa, stimate pacifist, de ce atentate ca cel de la Bali, din Indonezia, cele din Maroc, Tunisia, Filipine sau chiar Arabia Saudita?
#12534 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Perfecta dreptate - de dorrina la: 22/03/2004 06:24:07
Gabi,
nu stiu cine esti si unde esti, dar citind comentariul tau m-am bucurat c-am dat peste un roman bine informat si cu mintea limpede ca tine. Eu nu sunt acum in Romania, dar citind ziarele romanesti pe internet am ramas cu un gust amar din cauza superficialitatii si a neprofesionalitatii ziaristilor romani si mai ales a editorialistilor. Cu o asa mass-media de doi lei si trei parale, mi-am zis, la ce sa ma astept de la restul romanilor? Sa ma surprind daca mai cred multi in povestea cu "armele de distrugere in masa". Intr-un comentariu anterior tie, "Politica in Spania asa cum este ea" incercam si eu, intr-un mod necizelat recunosc, sa ma opun curentului pro-american din Romania, sa descriu de ce vrea Zapatero sa retraga trupele spaniole din Irak si sa explic ca nu teroristii au votat in Spania (asa cum cu stupoare sustine Bogdan Chirieac, editorialistul de la "Adevarul" care spune nici mai mult nici mai putin ca "Teroristii au invatat in Spania ca pot schimba guverne omorand nevinovati si ca noii lideri se vor supune politicii lor") .
#12547 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Nu numai mass media din România - de Filip Antonio la: 22/03/2004 07:23:54
Ipoteza influenţării rezultatului alegerilor prin atentate teroriste nu a fost avansată doar de mass media din România. Dacă cunoşti limba engleză poţi lectura ziare mult mai influente decât Adevărul care au scris despe asta. Precedentul a fost creat şi a fost urmat la doar câteva zile în Taiwan. Nu-ţi fă grijă, vor urma cât de curând şi alte astfel de atentate în ajun de alegeri.
#12551 (raspuns la: #12547) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
ONU si valoarea ??? - de SIXPACK la: 22/03/2004 09:59:16
Chiar crezi ca tine contul sau urmareste Al Qaida cum voteaza Camerunul?
Chiar crezi ca Belizele au forta informationala in lume si pot vota concret, cu o buna cunostinta de cauza impotriva Statelor Unite ?
-Fiti va rog, mai seriosi !!!
#12567 (raspuns la: #12547) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
GabiBoldis?economia politica - de Tombola la: 22/03/2004 11:07:39
Citindu-ti gindurile despre atentatele din Spania si anti-americanismul tau plin de venin si anti-Bush, m-am simtit intr-un deja-vu.Orele de economie politica din din clasa 11-a si a 12-a...:) in care ni se spunea cit de mareata este economia de tip socialist condusa de un partid comunist care nici el nu se stia bine de fapt ce era .Cind era socialist cind comunist cind eram Republica populara cind socialista...rezultatele s-au vazut si se vor vedea si-n Spania din punct de vedere economic.
Vice Pres Cheney spunea ieri ca aliatii americani in Irak sint mai degraba o problema ,de fapt un "pain in the ass" si mai bine America ar merge singura in re- constructia Irakului fara ei.
De fapt in Irak astazi este mai bine decit acum un an.
Lumea este libera sa deschida afaceri,sa posede un telefon celular un automobil care acum un an trebuiau sa astepte 20 de ani ca sa-l achizitioneze,femeile au drept la vot si ocupa functii de raspundere in noua coalitie guvernamentala,lumea-i libera sa demonstreze pe strada si in sa-si spuna parerile libere fara frica securitatii lui Sadam copii merg la gradinita ,gradinite noi nu facute de Sadam si putem sa venim cu si mai multe exemple nu cele din care va arata voua televiziunile europene majoritatea de stinga la fel ca si presa europeana.
Deci totu-i mai bine decit acum un an sau decit acum 20 de ani.
Pacifistii europeni ii stim .Au stat cu miinile in buzunar si au privit cum Wermachtul german i-a ocupat ,majoritatea in citeva saprtamini,ei asteptind eliberarea de la americani si englezi.
Povestea se repetea si astazi.
Pacifistii sa stea acasa la ei in Spania ,Franta ,Germania,Romania... Poate ca ai dreptate mai bine s-ar concentra la salvarea economiilor proprii si a problemei somajului in special in Germania si Franta si Romania

Andre Morariu
#12574 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Filip, imi dau seama ca sarca - de gabriel.serbescu la: 22/03/2004 15:08:58
Filip, imi dau seama ca sarcasmul tau nu are limite, insa nu vad legatura intre cele scrise de mine si pacisfismul interbelic. Traim in secolul XXI.
Inca nu am vazut un om mai negativist ca dumneata. Ai incercat sa-ti canalizezi inteligenta catre ceva constructiv?
#12586 (raspuns la: #12534) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Dorrina multumesc de aprecier - de gabriel.serbescu la: 22/03/2004 15:11:02
Dorrina multumesc de aprecieri.
Am publicat chestia asta si p-orma am vazut si post-ul tau.
Am sa incerc sa pun umarul alaturi de tine la o mai buna intelegere a celor petrecute in Madrid.
#12587 (raspuns la: #12547) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Dorrina multumesc de aprecier - de gabriel.serbescu la: 22/03/2004 15:13:14
Dorrina multumesc de aprecieri.
Am publicat chestia asta si p-orma am vazut si post-ul tau. E sincer si vine din suflet.
Am sa incerc sa pun umarul alaturi de tine la o mai buna intelegere a celor petrecute in Madrid:).

#12588 (raspuns la: #12547) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Negativismul meu - de Filip Antonio la: 22/03/2004 17:59:11
Ai incercat sa gandesti altfel de cum gandesti? Ai incercat si alte lecturi decat acelea din zona extremei stangi altermondialiste?
#12602 (raspuns la: #12586) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
De-ale diasporei - de dorrina la: 23/03/2004 07:01:38
Gabi, in ce oras din Spania te afli?
Eu - in Zaragoza. Ma chinui de doua luni sa constitui cu niste prieteni o Asociatie de Romani aici si ne-am poticnit ca nu avem sediu si nu ne primeste nimeni in gazduire (in afara de niste evanghelisti, ca astia sunt numai un zambet si caldura sufleteasca numai numai sa te lepezi de religia ta si sa treci la ei).
Pana una alta ne-am intalnit intr-o cafenea dar cum am crescut numeric de la o saptamana la alta nu mai incapem la o masa cu sase scaune.
N-am prea facut nimic pana acuma in afara de "charlas" si risc sa pierd jumate din cei 9 membri daca nu organizez o discoteca (asa intelege romanul termenul de asociatie de imigranti:))dar chiar si asa mi-am permis sa trimit un comunicat de presa din partea asociatiei in ziua atentatelor si am avut surpriza sa vad ca mi l-au publicat cei de la "Periodico de Aragón", un ziar local.
#12653 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
#12574 Tombola: economia politica - de thelinuxguy la: 29/03/2004 15:59:07
Care este legatura dintre atentatele din Spania (si anti-americanismul) si citez: "Orele de economie politica din din clasa 11-a si a 12-a..."?

In plus, si eu cred ca Gabi are dreptate in ceea ce priveste razboiul din Irak. Razboiul a fost inceput pentru ca (dupa Bush) Irakul reprezenta un pericol iminent la adresa SUA (datorita Armelor de Distrugere Masiva). Si pliz, nu insulta inteligenta persoanelor de pe acest forum cu fraze de genul: "De fapt in Irak astazi este mai bine decit acum un an". Of course, ca Irakul este mai bine decat acum un an; so what?! Insa cauza razboiului din Irak raman ADM si ele nu au fost inca gasite. In plus America plateste oalele sparte in Irak (80 miliarde $ + vieti omenesti).

In ceea ce priveste pacifistii europeeni; lista pacifistilor este mai lunga decat lasi tu sa se'nteleaga: Canada fiind una din tarile care nu a fost de acord cu razboiul din Irak.
Even UK (populatia) nu a fost de accord cu razboiul din Irak; in ciuda acestui lucru Blair a decis sa mearga cu SUA in razboi.

#13009 (raspuns la: #12574) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
#12602 Filip Antonio: Negativismul meu - de thelinuxguy la: 29/03/2004 16:16:45
Dom' Antonio nu poti cere altora sa faca ceea ce tu insuti nu practici, right?
#13010 (raspuns la: #12602) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Hai sa-ti raspund simplu si tie si lui Gabi/12574 - de Tombola la: 30/03/2004 02:46:40
Irakienii sint mai bine astazi in Irak decit au fost in 25 de ani de tiranie sub mina unui dictator criminal si a unei securitati la fel de criminale asemanatoare celei ceausiste si care nu a construit nimic bun.
Exemplul cel mai bun este libera exprimare pe care o au astzi irakienii de-a iesi si urla pe strazi in loc sa-si faca ordine singuri in casa,vor sa le-o faca altii ,americanii , la fel cum asteapta ,astazi multi si-n Romania.
Dar sint si irakieni care nu sint lenesi si fac treaba dar asta nu va arata voua presa liberala de stinga din Europa si nici CNN-ul care din pacate a devenit un post la fel de inept ca cele europene.
Chiar daca nu au fost gasite arme de distrugere in masa cel putin a fost inlaturat un dictator ordinar tot cu ajutorul armatei americane...ca europenii il ridicau in slavi la fel cum l-au ridicat si pe ceausescu.
Voi pacifizati in continuare in loc sa fiti ingrijorati ca Romania este deja vizata de ben-Laden.

Andre Morariu

P.S.Ptr Duduia Lizuca ...nu citi asta daca esti slaba de inger :)


#13021 (raspuns la: #13009) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Tombola, - de gabriel.serbescu la: 10/04/2004 13:02:57
Nu realizez inca de ce un telefon celular, sau achizitionarea unui automobil iti ridica statutul social. Dar daca nu inteleg asta, mi se pare o ineptie sa crezi ca ptr. asta Bush si-a trimis in Irak oamenii. Tombola, tu ce dracu citesti pe acolo? Nu! intrebarea e, tu citesti ceva pe acolo pe unde te afli?
Daca vrei iti fac o schema, bine?
Irak are oil. Mult oil. Dar si Sua are, insa alea-s rezerve strategice. Saddam e dictatorul Irakului, cu ajutorul lui Bush father. Ma urmaresti? Saddam incepe sa vanda oil. Mult, mult oil. Dar nici la Bush father, nici la Bush mother, iar la Bush Jr nici atat.
In plus umbla vorba cum ca ar fi vrut sa vanda oilu´pe euro. Intelegi? PE EURO, ceea ce nu s-ar fii vrut, nu?? ca poate restul OPEC_ului ar fii facut la fel. Daca oil inseamna euro, oil nu mai inseamna petrodolar. Du iu andarstend mi, Tombola?!?
Atunci, next step: vechii consilieri si directori din companiile petrolifere americane, actuali membrii de guvern se duc dupa petrol. Oki doki? And then inventeaza o campanie propagandistica cum ca: war= peace, IU ES EI inseamna democratie (sau celulare, cum vrei tu), Saddam=bad bad guy, are si arme chimice, si e terorist etc etc et
O gramada de publicisti, de consilieri de securitate sau politologi avertizau ca razboiul asta e o greseala, a mistake adica, a big fukin´ one,
1. pentru ca Irakul si Sadam nu are legaturi cu Al Qaeda, dar ca in urma unei invazii cu siguranta va avea
2. ca armele chimice nu exista
3. ca ar fii un razboi costisitor
4. nu poti (deja vu) sa opui ultimele tehnologii unor luptatori de gherila. (asta ar fii un corolar al punctului 3)
5. risti un conflict islamist la scala mondiala.

Nu mai insist ca p-orma te incarc prea tare.
Raspunde-mi te rog la 2 intrebari. Ce inseama ¨nu va arata voua presa liberala de stinga din Europa¨?. Ce e aia presa liberala de stanga?
De ce nu ne mai saluti cu ¨cu respect, Andre Morarariu¨
#13673 (raspuns la: #13021) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Thumbs up gabi.boldis! - de Paianjenul la: 26/04/2004 00:30:42
- Zi-i inainte man... ca ADEVAR graiesti!... (...Poate-poate se vor mai DESCHIDE si alte perechi de ochi!...)...
#14518 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Ce ar fi daca dupa teoria ast - de Pasagerul la: 27/04/2004 14:29:08
Ce ar fi daca dupa teoria asta,toate tarile,inclusiv USA si-ar retrage trupele din Irak?
Irakienii vor fi mai fericiti?
Al-Qaeda s-ar retrage la pensie?
#14609 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...