-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Consumatorul de stupefiante nu este un infractor


de thebrightside la: 13/04/2007 15:09:16
voteaza:

Dis de dimineata pe TVR un reprezentant al Agentiei Nationale Antidrog explica prezentatoarei si audientei matinale titlul de mai sus.
Stupefiantele si consumul de stupefiante sunt - INCA SI DIN NEFERICIRE - un subiect delicat la noi. Avem prostul obicei de a ascunde mizeria sub pres si a uita de ea. De a fugi de cei bolnavi. Pentru ca in aceasta categorie se incadreza cei pe care noi ii etichetam drogati.
Conform declaratiei domnului de la ANA romanii percep consumatorii de stupefiante drept infractori, iar acest fapt conduce la izolarea acestora si finalmente la imposibilitatea reintegrarii lor sociale. E trist si nedrept, ca tot vorbeam de sanse.

Recunosc ca pana mai dimineata gandeam precum majoritatea. Atarnam langa tagul 'drogat' si altele 'paria', 'imoral' etc. Mi-e rusine de cat de ingust priveam.

Voi cum ii vedeti pe consumatorii de stupefiante?
Putem sa schimbam segmentul asta de mentalitate?
Ati accepta sa-i ajutati, poate chiar angajati?
Ati fost martori ai discriminarii lor?
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (49):


*** - de Sancho Panza la: 13/04/2007 15:26:59
Ati accepta sa-i ajutati, poate chiar angajati?

sa-i angajez?
atata vreme cat inca nu renunta la consumul de stupefiante? atata vreme cat ei insisi nu face ceva pentru ei?
Nu.

#187120 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de cosmacpan la: 13/04/2007 15:36:53 Modificat la: 13/04/2007 15:38:08
"Avem prostul obicei de a ascunde mizeria sub pres "
si cata mizerie ascundem.........
referitor la titlu nu stiu ce sa zic, poate ca sunt, poate ca nu sunt infractori. dar de aici si pana la intrebarile finale? imi e greu sa fac acum o anamneza: de ce s-a apucat de stupefiante si a devenit dependent? de prea mult bine? de prea mult rau? de curiozitate? a-mi iubi aproapele nu inseamna a face ceva impotriva lui doar pentru ca preceptele sociale o cer. daca a deveniot dependent inseamna ca la origine a fost vorba de o optiune. pe mine, cine ma scapa de cafenea, ca sunt addicted rau....si daca-mi lipseste tre' sa ma lege in casa de scaun sau sa ma puie sub dush (ce daca n-am?) sau un shoc la 220 ceva, da de cand s-au ars sigurantele nu mai incearca ei asa ceva, ma lasa sa ma ostoiesc si apoi, arde-o Nae....

poa' sa treaca foarte bine la cealalta conferinta
#187124 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
sanchita - de thebrightside la: 13/04/2007 15:46:34
Programul de reabilitare are 3 pasi (daca am receptionat eu bine la ora aia:). Primul e renuntarea la consum si solicitarea de consiliere centrului specializat. Al doilea este tratamentul, urmat de reinsertia sociala. Ideea este ca ei nu se pot vindeca si reveni la o functionare 'normala' social daca sunt respinsi si etichetati gresit. Intrebarea mea este daca ati face acest lucru ca actiune complementara a pasului trei din programul de reabilitare.
#187125 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de picky la: 13/04/2007 15:47:41 Modificat la: 13/04/2007 15:49:46
Da. I-as ajuta daca s-ar ivi ocazia. Personal nu cunosc asemenea oameni.

I-as angaja, fara reticenta, dar in posturi in care sa nu poata fura. De regula (si) fura pentru a-si cumpara doza.

Nu consider ca-s infractori atata vreme cat nu-s si dealeri.
Consider ca-s doar niste napastuiti ai sortii, prin propria lor vointa. Si din cauza slabiciunii lor sau din cauza lipsei de discernamant.
#187126 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
cosmacpan - de thebrightside la: 13/04/2007 15:48:18
dar de aici si pana la intrebarile finale?

E DOAR UN PAS. Daca il percepi ca infractor nu vrei sa ai de-a face cu el.
#187127 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
picky - de thebrightside la: 13/04/2007 15:51:37
Nu consider ca-s infractori atata vreme cat nu-s si dealeri.

Exact asta spunea si reprezentantul ANA. Atata vreme cat ei nu au infaptuit o infractiune, NU TREBUIE perceputi ca infractori.


#187128 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Bright - de munteanu rodica la: 13/04/2007 16:05:30
Atit aceasta categorie cit si cei bolnavi de sida au mare nevoie de ajutor.
Primul pas ar fi ca ei sa constientizeze acest lucru si sa accepte acest ajutor.Si acest lucru depinde foarte mult de cei din jur.Abea apoi trebuie intervenit cu
ajutorul profesionist.Una din probleme ar fi si numarul foarte mic de institutii specializate la noi si costul destul de ridicat caci destul de rar oameni foarte amariti ajung sa fie tratati .
Bineinteles ca as angaja un astfel de tinar dar sub stricta mea supraveghere pentru a vedea daca vrea cu adevarat sa se reabiliteze.
#187131 (raspuns la: #187128) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Infractori? - de gheorghe_cnstntn la: 13/04/2007 16:10:46
Cum sa fie bietii de ei,infractori?Ei
sunt niste victime.Infractori sunt cei care produc astfel de "chestii"!Dar,din pacate,sunt greu de oprit!Sau,nici macar nu se doreste acest lucru în totalitate.Parerea mea...
#187134 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Rodica draga - de thebrightside la: 13/04/2007 16:13:26 Modificat la: 13/04/2007 16:15:21
Cu siguranta eu, tu sau sancho nu-i putem opri sau obliga sa ceara ajutor. Si apropos, nu-i poti face sa accepte. Daca ei nu solicita ajutor sansele de reabilitare sunt nule.
Eu ma refer EXCLUSIV la ce PUTEM face. Si anume sa nu ii marginalizam, privim ca pe niste gunoaie, pentru ca nu sunt asta, sunt oameni bolnavi.
Nu ma intelegeti gresit, dezaprob consumul de stupefiante si pe cei care fac asta, insa de la a dezaproba un comportament pana la a respinge o persoana e ceva de mers.
#187135 (raspuns la: #187131) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Bright - de Sancho Panza la: 13/04/2007 16:42:38
Motivul pentru care nu as angaja un utilizator de droguri e unul singur, si tine de o latura a personalitatii mele: nu pot sa lucrez cu oameni instabili.Cred ca partea colerica din temperamentul meu ar iesi prea des la iveala...In final, in loc sa-l ajut, i-as face si mai mult rau.
#187138 (raspuns la: #187125) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de Alexandros la: 13/04/2007 17:05:05
Consumatorul de droguri e o victima a coruptiei din politie(cum stie orice idiot de unde sa-si procure drogul si o face zilnic, iar politia nu stie? ) a educatiei mai tolerante, a anturajului si nu in ultimul rand a propriei ignorante. Nu e un infractor dar e aproape sigur unul in devenire din cauza resurselor materiale epuizabile si a necesarului crescut de drog. E mult de discutat pe tema asta.
L-as angaja dar sub stricta supraveghere. la noi drogul e foarte scump raportat la veniturile consumatorilor(care au) si tentatia de a fura e iminenta.
Cunosc personal doi consumatori din Italia dar acolo nu devin consumatorii infractori pentru ca nu au bani de drog.
#187143 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
% - de mushil78 la: 13/04/2007 17:34:01
cei mai multi,incurajati de anturaj, probeaza din curiozitate o data,de doua ori...pana nu se mai pot opri-sunt tineri,foarte tineri.ii vad in parc,seara langa "barul de negri"(frecventat de negri),mai incolo fetele carliontate,cu piele de abanos urca in beamveuri si mercedesuri cum urc eu in autobuz;copii se dau pe topogan sub okii ocrotitori ai mamicilor-o noua generatie care poate fi mai buna.pentru a te opri trebuie sa vrei tu sa primesti ajutorul chiar cand iti vine sa dai orice pentru o doza.tentatia piere mai greu,in timp,iar prejudecatile-niciodata.parerea mea.
#187148 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de M a o la: 13/04/2007 18:03:06
In primul rand (ma refer la Romanica)hai sa ne intrebam cine devine dependent? Taranul de la coada vacii? Muncitorul care trage la strung si saiba? Familistii? Nu cred. 90% din drogati sunt baiatul lu' taticu' sau a lu' mamica'. Se cheama paraziti. Chiar daca suna a slogan proletar, e adevarat.
Ce as face eu? As legaliza consumul de droguri.
Nu as angaja un drogat sub nicio forma, nu pentru ca sunt eu rau ci pentru ca este iresponsabil, nu poate judeca decat prin prisma drogului. Hai sa nu fim demagogi, drogatul nu da randament, chiar daca nu fura.
Comparatia cu SIDA nu tine. Sidosul e bolnav, boala nu se ia oricum, teama e nejustificata. Drogatul, in schimb, e periculos tocmai din cauza dependentei.
Daca i-as ajuta? Desigur, dar selectiv. Motivele care au dus la dependenta pot fi diferite. In niciun caz nu as trece nepasator pe langa un dependent picat ca prostu' in plasa dealerilor, care ar avea sanse clare de vindecare. Dar nici nu as intinde mana unui Ionut Tiriac (am dat si io un exemplu, nu am dat cu bata) picat in dizgratie, respins de toata lumea din cauza dependentei, scuipat de prieteni si nebagat in seama de dusmani, chiar daca ar fi pe marginea prapastiei. Daca ma gandesc bine, i-as da chiar un branci:)
Asta-i.
#187154 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de vikip la: 13/04/2007 18:47:59
Infractor e cel ce comite o infractiune, si daca consumul de droguri este consemnat ca atare in codul legislativ al unei tari, atunci sunt infractori vrand nevrand.

"Sancţionarea traficului şi a altor operaţiuni ilicite cu substanţe aflate sub control naţional sunt prevăzute în capitolul 2 al Legii Nr.143 din 26 iulie 2000 PRIVIND COMBATEREA TRAFICULUI ŞI CONSUMULUI ILICIT DE DROGURI. Conform art.2 (alin1): cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, oferirea, punerea în vânzare, vânzarea, distribuirea, livrarea sub orice titlu, trimiterea, transportul, procurarea, cumpărarea, deţinerea ori alte operaţiuni privind circulaţia drogurilor de risc, fără drept, se pedepsesc cu închisoarea de la 3 la 15 ani şi interzicerea unor drepturi.

Dacă faptele de mai sus au ca obiect droguri de mare risc, pedeapsa este închisoarea de la 3 la 15 ani şi interzicerea unor drepturi (art.2 alin2).

În art. 4 se prevede: cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, cumpărarea sau deţinerea de droguri pentru consum propriu, fără drept, se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 5 ani.

În art. 5 se arată că: punerea la dispoziţie, cu ştiinţă, cu orice titlu, a unui local, a unei locuinţe sau a oricărui alt loc amenajat, în care are acces publicul, pentru consumul ilicit de droguri ori tolerarea consumului ilicit în asemenea locuri se pedepseşte cu închisoarea de la 3 la 10 ani şi interzicerea unor drepturi."

Cred ca i-as ajuta de la caz la caz dar nu promit pana nu sunt in situatia respectiva, depinzand mult de dorinta lor de a se reabilita. De angajat, am si facut-o in conditii foarte stricte.

Cel mai logic e sa-i ajute cei apropiati, familia, iar daca n-au, intr-o tara civilizata (ceea ce nu-i Romanica) ar trebui sa existe programe de ajutor social. Chiar si la piscarie ar trebui sa existe (nu vreau sa ma gandesc la piscariile din Romanica).

E absurd sa bagi in aceeasi categorie consumatorul de droguri si bolnavul de SIDA. Cum spunea cineva pe aici, de ce nu i-am baga si pe cei dependenti de internet ca si ei au nevoie de ajutor ca orice alt dependent.
#187165 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de vikip la: 13/04/2007 18:55:21
Inca ceva, alcoolul este si el un drog, dependenta de alcool e mult mai periculoasa ca cea de droguri "tari". reabilitarea unui alcoolic este practic imposibila si presupune riscul de deces. Si consumul constant si peste masura de alcool nu-i infractiune. Din ce in ce mai multi tineri devin alcoolici incepand cu 15 ani. Ati vazut vreodata un pusti de 14-15 ani in coma alcoolica? E trist...
#187166 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
din internet - de vikip la: 13/04/2007 18:58:11
" Curiozitatea - Cei mai multi tineri incep sa consume droguri din pura curiozitate de a cunoaste efectele pe care le au asupra lor sau din dorinta de a avea noi senzatii, noi trairi.

Teribilismul - Consumul de droguri poate fi incitant si provocator. Unii sunt tentati sa infrunte riscurile fara a fi opriti de cuvinte ca "pericol".

Presiunea de grup

Probleme ( familie, prieteni, scoala ) - Unii tineri consuma droguri pentru a ascunde sau a depasi problemele zilnice pe care le au (divortul parintilor, abuzul sau indiferenta parintilor sau a scolii).
Izolarea de colectivitate si societate - Consumul de droguri poate fi o reactie la singuratate, o reactie la probleme ca izolarea sau dispretuirea de sine. "
#187169 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
brightie - de anisia la: 13/04/2007 20:31:25
este o situatie tare delicata cu acesti consumatori de droguri. ca si alcoolistii, dau dovada de slabiciune de caracter. unii motiveaza ca au avut un soc, doua si au gasit acest subterfugiu prin care sa vada lumea ca fiind mai buna. o porcarie, dupa parerea mea. sa te lasi prada bauturii sau drogurilor, din motiv de nu stiu ce necaz - e doar dovada de slabiciune si caracter autodistructiv.
de ajutat, e cam dificil. trebuie sa fie stofa cat de cat croibila. altfel risti sa tai cu foarfeca si sa faci rani mai adanci, in loc sa ajuti. in primul rand trebuie sa-si doreasca ei sa iasa din situatia asta. si e nevoie de o vointa imensa. uriasa. nebanuita. cati au? cum sa aiba daca ei nu au fost in stare (prin vointa) sa reziste primei tentatii. primei prize? pentru ca ajutorul sa fie un succes, trebuie o dedicare 24/24 pana cand individul in cauza este pe picioarele lui, si scapat de sub mrejele acestui viciu. cere timp, cere energie, cere resurse financiare. cine are timp sa daruiasca asa, in nestire? of, e trist, dar asa e!

de angajat... iara e o problema. caci indivizii care consuma droguri, nu mai au capacitatea sa-si indeplineasca profesional sarcinile de serviciu. ori nu vin deloc, ori daca vin sunt cu capul in nori si privirea dusa, ori dumnezeu stie. calitatea muncii depuse lasa de dorit. si atunci? ce facem? platim un om degeaba? nu mai sunt vremurile sa facem acte caritabile. afacerea e afacere.

repet, e trist. dar asta-i situatia. am o cunostiinta al carei sot a luat-o pe calea asta. s-a inhaitat cu niste amici si dus a fost. n-a mai fost cale de intoarcere. saraca nevasta-sa a trecut prin iad, nu alta. daca nu-i dadea bani sa-si ia doza, o batea mar. pana intr-o zi cand si-a luat inima in dinti si l-a parasit. el nu se stie prin ce colt de strada zace. a vandut casa lor, a prizat toti banii si acum e cersetor. groaznic.

bat in masa... fereasca domnul sa ne pierdem mintile si sa clacam la un esec major. ca uite unde poate duce slabiciunea umana :(
#187195 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de donquijote la: 13/04/2007 20:56:19
consumul de droguri este ilegal. cat timp este ilegal, cel care consuma e incalca legea.
acuma ramane dilema filozofica daca o incalcare a legii poate fi justificata de alta (pai ala care vinde si face multi bani din ea e un infractor mai mare...daca ala fura de ce eu nu...). dupa cate stiu eu nu. mai ales ca nu e vorba de o legislatie aiurea sau antisociala cum erau unele legi de pe vremea comunismului ( ex legea avortului), ci de una cu consecinte sociale largi, menita sa protejeze populatia.
intrebarea mai corecta ar fi daca s-ar aplica legi draconice referitoare la droguri ca in tailanda, egipt, etc. unde infractorii sun bagati la parnaie si uitati acolo, sau dimpotriva s-ar legaliza consumul de droguri usoare, care ar fi consecintele.
si sa nu uitam ca ce e bun pentru olandezi (si aia au inceput sa limiteze in ultima vreme) nu se potriveste in romania.
ceea mai mare greseala e politica strutului si de transformare a subiectului in tabu.
#187208 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de Alexandros la: 13/04/2007 22:08:28
In seara asta pe un post tv la stiri se spunea ca s-a facut un studiu recent si s-a constatat ca alcoolul e mai nociv decat multe droguri. Se dadeau exemple ca: hasis,LSD,ecstazi care ar fi mai putin nocive decat alcoolul. E o mare problema si asta dar tocmai faptul ca e accesibil ca pret multor consumatori alcoolul nu transforma in infractor pe consumator decat prin efectul asupra creierului si nu prin dificultatea procurarii.
#187228 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
! - de Sancho Panza la: 13/04/2007 22:11:29 Modificat la: 13/04/2007 22:13:15
sa te lasi prada bauturii sau drogurilor, din motiv de nu stiu ce necaz - e doar dovada de slabiciune si caracter autodistructiv

intru totul de-acord.
se aplica zicala aceea cu "ai grija ce cauti..."
si nu bravez, nu spun asta pentru ca tentatia a fost mereu departe de mine ori pentru ca - vezi Doamne - viata mea a fost o intinsa campie inflorita si n-as fi avut pretexte.
cand n-am mai putut, am gasit un alt drog:munca. Dar nici pe acela nu-l recomand.Si el are efecte grave.
#187229 (raspuns la: #187195) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Mao - de mushil78 la: 13/04/2007 23:00:15
du-te de te spovedeste maine-n ziurel de ziua.
#187238 (raspuns la: #187154) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
este, cum s-a mai zis, propria lui victima - de valys la: 14/04/2007 00:39:01
am cunoscut un dependent de alcool, timp de cinci ani am crezut ca-l pot ajuta, acum am ridicat a neputinta din umeri si am plecat, demult, am cunoscut si un dependent de droguri, era baiat bun,si radea cu pofta, a murit si el, de septicemie. VOINTA lor a murit inaintea trupurilor lor, care aveai senzatia ca sunt umbre. cel care se droga pierduse apartament, familie, tot, fusese si la dezintoxicare, si nimic, mi-a spus ca sunt dealeri si pe acolo, dar nu mai pot da vina doar pe cei cu pachetelele de ispite albe, cred ca ce le trebuia era un tratament psihiatric serios...
#187241 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Alexandros - de picky la: 14/04/2007 07:24:14
Poate ca se referea la intinderea consumului de alcool comparativ cu cel al psihotropelor stupefiante.
#187258 (raspuns la: #187228) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
mushil78 - de M a o la: 14/04/2007 08:49:56 Modificat la: 14/04/2007 08:53:27
te-ai simtit atins? Fii linistit, pe cei din prima categorie ii ajut.
#187277 (raspuns la: #187238) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
pt Bright, offtopic - de Sancho Panza la: 14/04/2007 08:58:24
don'soara, maine sunt Junii!
hai acasa! :)
#187282 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
:) - de maan la: 14/04/2007 10:50:27 Modificat la: 14/04/2007 10:51:29
stiu ce-nseamna dependenta de-alcool.
am trait langa ea vreme indelungata,cativa ani mai tarziu m-am speriat mirosind-o din nou, rece si perfida ...
nu, nu vorbesc de oameni dragi ci de oameni care traiesc in mine oricat de departe-ar fi, de oameni fara care-s handicapata.

si niciunul dintre ei nu ducea lipsa de vointa.
cu mana pe inima jur - cand isi pun ceva-n cap is cei mai incrancenati oameni pe care i-am cunoscut.

de-aceea NU.
nu vointa moare-n ei.
si n-am de gand sa spun mai mult.
#187300 (raspuns la: #187282) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de maan la: 14/04/2007 10:58:09
Voi cum ii vedeti pe consumatorii de stupefiante?
...is oameni care-au facut o alegere si le-o respect atata timp cat nu incearca sa ma convinga - pe mine si pe altii - ca e bine ce fac.

Putem sa schimbam segmentul asta de mentalitate?
in general nu narcomanii is condamnati ci consumul/comercializarea de stupefiante.
nu poti condamna fapta fara sa-l incriminezi, in consecinta, pe faptas.

Ati accepta sa-i ajutati, poate chiar angajati?
nu cred ca a le oferi un loc de munca inseamna ajutor.

Ati fost martori ai discriminarii lor?
nu.


#187302 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de vikip la: 14/04/2007 12:05:36
nu vointa moare-n ei.

Nu, le mor neuronii, li se subtiaza creierul si chiar daca le mai ramane aparenta vointei e invinsa sau amanata de nevoia urgenta de a bea din ce in ce mai mult alcool. Vointa isi cam pierde sensul in fata sindromului de abstinenta.
#187318 (raspuns la: #187300) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
picky - de Alexandros la: 14/04/2007 12:39:09
Poate ca se referea la intinderea consumului de alcool comparativ cu cel al psihotropelor stupefiante.

Cam asa suna si stirea de la tv:

Potrivit unui studiu realizat in Marea Britanie, alcoolul si tutunul sunt la fel de nocive pentru organismul
uman ca unele substante halucinogene considerate ilegale (marijuana sau Ecstasy).

Autorul studiului, profesorul David Nutt, alaturi de alti cercetatori din cadrul Universitatii Bristol
a alcatuit un top 10 pentru a clasifica substantele puternic daunatoare pentru organism. Pe primele locuri
ale acestui clasament se afla alcoolul si tutunul, doua produse legale ce pot cauza probleme mari de sanatate:
afectiuni ale ficatului, afectiuni al sistemului cardiac, circulator si disfunctii ale aparatului respirator.

Studiul a avut in vedere analizarea problemelor medicale ce pot aparea in urma consumului de droguri, alcool
si tutun, alaturi de modul in care cele trei variabile amintite mai sus creeaza disfunctii psihice si dependenta.

Cercetatorii britanici au discutat cu o serie de psihologi, oficiali din cadrul politiei si psihiatri pentru
a obtine ajutor in clasificarea unor substante halucinogene, printre care se numara heroina, cocaina, anfetaminele,
canabisul, LSD-ul, alcoolul si tutunul. Clasificarea a fost facuta in functie de efectul nefast pe il are unul dintre
drogurile de mai sus asupra unui consumator.

Profesorul David Nutt a declarat ca pe primele doua locuri in acest top se calseaza heroina si cocaina ce sunt urmate
de alcool pe locul cinci si de tutun pe locul noua.

In Marea Britanie tutunul cauzeaza peste 40% din imbolnavirile ce necesita spitalizare in timp


(http://www.news365.ro/Alcoolul_si_tutunul_la_fel_de_nocive_ca_si_drogurile_IDN96297.html)


Tutunul, printre drogurile periculoase
Expertii în narcotice din Marea Britanie cer Guvernului de la Londra sa introduca pe lista drogurilor
periculoase alcoolul si tigarile, informeaza „The Guardian”. Oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca alcoolul
si tutunul sunt mai nocive pentru consumator decât drogurile gen canabis, Extasy sau LSD, dupa ce au facut experimente.
Presedintele Centrului de Cercetare Medicala avertizeaza ca problema este cu atât mai grava cu cât droguri precum bautura
si tigarile se gasesc la pretu ...continuare
(http://www.ultima-ora.ro/categories.php?category_id=10)
#187324 (raspuns la: #187258) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
"Drogatii" - de Honey in the Sunshine la: 14/04/2007 12:50:33 Modificat la: 14/04/2007 15:07:22
pe care ii cunosc eu, cumpara coicaina de parca ar fi faina de malai.
Majoritatea au, bineinteles, marea problema de a-si permite sa se drogheze (economic vorbind).
Nu mi-au cerut ajutorul, si nici nu mi-l vor cere vreodata. Desi poate ca ar avea nevoie.

Cat despre cealalta categorie, cei care se lasa de droguri (de multe ori din lipsa de resurse materiale) nu stiu ce sa zic, sincer.
Mi se pare logic si omenesc sa li se acorde o sansa si sa primeasca ajutor daca il cer. Dar pe de alta parte ma gandesc ca probabil constransi de necesitatea de a gasi bani pentru droguri au devenit oarecum "viciosi" moralmente. Adica o persoana care s-a obisnuit cu ideea ca trebuie sa minta sau sa fure pentru a face rost de banii necesari nu mai are aceleasi valori dinainte.
Astea sunt idei personale. Adevarul e ca desi cunosc cazuri nu m-am apropiat niciodata cu adevarat de o astfel de persoana.
Nu de scarba, ci doar pentru ca nu ma simt in stare sa-mi asum responsabilitatea dand sfaturi unei persoane care se afla intr-adevar intr-o situatie critica.
#187332 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Mao - de mushil78 la: 14/04/2007 13:37:41
singurul drog pe care il consum e cafeaua,dar nu despre asta-i vorba,ci despre ce pe care i-ai impinge binisor cand sunt pe marginea prapastiei:nu e o solutie,te-ai transforma intr-un mic monstrulet manat de radicalismul si entuziasmul cu care a actionat Hitler de exemplu.Si SS-istii erau convinsi ca fac bine,ca nu exista alta solutie.Ai vazut rezultatul?Nu sunt pentru daca vine vorba de masuri radicale.Nu moartea pacatosului e solutia.
#187341 (raspuns la: #187277) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
mushil78 - de M a o la: 16/04/2007 09:24:45
Ciudata comparatie. Si gratuita.
Daca tot ai pomenit de pacatosi, trebuie facuta diferenta intre pacatosii cu voie si cei fara de voie. Te-ai intrebat de ce un criminal in serie e condamnat la moarte daca e sanatos si doar inchis in ospiciu daca e considerat nebun? De ce copii sunt iertati de lege iar adultii condamnati, chiar daca fapta e la fel de grava? Daca gasesti raspunsul, nu-ti va mai parea ciudat modul meu de gandire.
#187800 (raspuns la: #187341) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
! - de thebrightside la: 16/04/2007 09:58:19
Sunt 'in ceata'. Din declaratia omului acela eu am dedus ca nu se pedepseste consumul.
Acum mi-am furat putin timp si am aruncat un ochi pe situl ANA. Legislatia specifica zice ca este ilegal consumul. Atunci cum sa nu-i vezi ca infractori?!?

Dumnezeule... asta numesc ei strategie! :(((#187817 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
vikip - de thebrightside la: 16/04/2007 10:04:45
Cred ca i-as ajuta de la caz la caz dar nu promit pana nu sunt in situatia respectiva, depinzand mult de dorinta lor de a se reabilita. De angajat, am si facut-o in conditii foarte stricte.

Mi se pare corect. Asa as proceda si eu. Trebuie luat in considerare ca exista si cazuri nefericite. Nu poti cere discernamant de la un adolescent, de exemplu. Teoretic ar trebui sa-l aiba, insa exista X factori care il influienteaza.

#187820 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
anisule - de thebrightside la: 16/04/2007 10:20:46 Modificat la: 16/04/2007 10:21:58
o porcarie, dupa parerea mea. sa te lasi prada bauturii sau drogurilor, din motiv de nu stiu ce necaz - e doar dovada de slabiciune si caracter autodistructiv.

La un nivel superficial al discutiei, ti-as da dreptate fara ezitare - niste ratati. Dar lucrurile nu sunt atat de simple precum par. Am cunoscut indeaproape o astfel de persoana. Sarmanul incerca, insa nu avea suficienta vointa - nu era vb de droguri, ci de alte metehne. Nu-i poti cere omului mai mult decat poate. Si nu cred ca-i totalmente 'vina' lor ca sunt slabi. Educatia, mediul familial, anturajul sunt factori determinanti.

pentru ca ajutorul sa fie un succes, trebuie o dedicare 24/24 pana cand individul in cauza este pe picioarele lui, si scapat de sub mrejele acestui viciu. cere timp, cere energie, cere resurse financiare. cine are timp sa daruiasca asa, in nestire?

Mama. Parintii. Insa ei il pot ajuta doar in ce priveste tratamentul, nu-l pot angaja, de exemplu. E vorba de a sprijini, nu de a sustine in totalitate.
Atata vreme cat X nu mai consuma droguri de peste un an - sa zicem -, face tratament si vrea sa se reintegreze social... de sa nu-l ajut?
Eu cred cu tarie in faptul ca cei mai norocosi au datoria morala de a-i ajuta pe cei mai putin norocosi. Chiar si atunci cand 'norocul' care lipseste se numeste tarie de caracter.

caci indivizii care consuma droguri, nu mai au capacitatea sa-si indeplineasca profesional sarcinile de serviciu. ori nu vin deloc, ori daca vin sunt cu capul in nori si privirea dusa, ori dumnezeu stie. calitatea muncii depuse lasa de dorit.

I se poate acorda un post cu raspundere limitata. Baiat bun la toate, croitoreasca. Nu conteaza. Important e sa aiba o ocupatie. Daca nu-si vede de treaba - la revedere, binenteles. Nimeni nu cere absurdul. Doar o sansa, mica.

#187837 (raspuns la: #187195) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
sancho - de thebrightside la: 16/04/2007 10:40:36 Modificat la: 16/04/2007 10:48:45
se aplica zicala aceea cu "ai grija ce cauti..."
si nu bravez, nu spun asta pentru ca tentatia a fost mereu departe de mine ori pentru ca - vezi Doamne - viata mea a fost o intinsa campie inflorita si n-as fi avut pretexte. cand n-am mai putut, am gasit un alt drog:munca.


Sancho, nu suntem toti inzestrati cu o constiinta alerta, ca nu stiu cum sa spun altfel. Cei care cad in plasa acestui 'criminal' nu sunt ca mine si ca tine, sunt mai ... moi, mai influientabili. Sau pur si simplu la locul nepotrivit, cu oamenii nepotriviti etc.

Acum vreo 6 ani am avut unica mea experienta cu drogurile. Eram cu o prietena la un amic de-al ei si individul a preparat o tigara. Habar n-am ce a pus in ea. Cert e ca mie mi s-a facut frica, instantaneu (citisem, vazusem filme despre droguri care ma ingrozisera / am vazut intr-un documentar prin ce chinuri teribile trece un dependent atunci cand intra in sevraj). Cand mi-a venit randul sa trag din tigara, am mimat doar. Si am stat si le-am studiat reactiile. OAMENII ACEIA NU MAI ERAU ACOLO. Erau foarte vag constienti de prezenta mea si de propriile gesturi. In fine... ideea e urmatoarea... daca eu as fi consumat un pic mai mult alcool de cat trebuia inainte de asta, as mai fi respins ideea asa cum am facut-o in circumstantele de mai sus?! Nu bag mana in foc.
Sau Xulescu poate si-ar fi zis. Hai trag un fum, doua, sa vad care e treaba, ca nu devii dependent din prima. Ar fi incercat si a doua oara... asa de fun. Si uite asa ajung public-tinta ANA. Povestea nu-i intotdeauna cea a unui om fara vointa, lenes, etc. Povestea poate fi a oricui. Pune-l doar in anumite circumstante si vei vedea.

P.S. offtopic - Mi-a spus si mama, dar timpul ... it's a bitch! :D
#187845 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
mushil78 - de thebrightside la: 16/04/2007 10:46:55
Daca ai mesaje private pt Mao, foloseste instrumentul creat special pentru asta.
#187848 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
maan - de thebrightside la: 16/04/2007 10:51:09
nu cred ca a le oferi un loc de munca inseamna ajutor.

Cum nu?#187850 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Mao - de thebrightside la: 16/04/2007 10:59:22
In primul rand (ma refer la Romanica)hai sa ne intrebam cine devine dependent? Taranul de la coada vacii? Muncitorul care trage la strung si saiba? Familistii?

Si ei. Vezi exemplul Anisiei si iti mai dau si eu unul. Provine dintr-o familie saraca si la momentul la care a inceput sa consume nu avea nici o ocupatie. Inca unul - studenta, saracuta, o face ca 'sa se simta bine' (e vorba de tipa descrisa in comentul meu de mai jos, care - btw - in noaptea respectiva era sa moara, a alunecat pe gresie in baie pentru ca era ametita si a cazut cu capul de cada).

Daca ar fi sa-ti raspund logic la intrebarea cred ca o fac oamenii introvertiti, oamenii cu probleme de la incipiente pana la grave la mansarda si prostii.
#187853 (raspuns la: #187154) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
bright - de maan la: 16/04/2007 11:42:25 Modificat la: 16/04/2007 11:45:59
de ce nu le-ofer ajutor dandu-le loc de munca?

fiindca-n majoritatea timpului is drogati si se pot accidenta la coasa, sau la masina de tuns iarba.
sau ar putea da foc la cosmelia cu oameni in ea.

sau daca n-ar face nimic din toate astea, i-as plati pentru munci pe care oricum nu le-ar face la fel de bine ca un om care nu se drogheaza.
si-ar lua si droguri cu ei.
#187869 (raspuns la: #187850) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
maan / reformulez - de thebrightside la: 16/04/2007 11:48:43 Modificat la: 16/04/2007 11:49:25
De ce un loc de munca nu-i un ajutor? (Asa te-ai exprimat tu)

Si daca nu e, cum altfel am putea sa-i ajutam?#187871 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
bright - de M a o la: 16/04/2007 14:45:25
Normal ca sunt si exceptii. Si-am si spus ca pe astia i-as ajuta. Nu i-as angaja pentru ca, fara indoiala, mi-ar creste procentul de risc. As dona insa (daca as mai avea, dupa multe alte prioritati) ceva pentru ei. Problema e ca societatea ii baga pe toti in aceeasi oala si nu mi se pare corect. Pentru copii de bani gata, de exemplu, nu as dona nici macar un gand de bine, oricat ar parea de crud.
Nu exista niciun drog care sa creeze dependenta dupa o singura doza. Aia pe care de regula ti-o ofera dealerii gratis. Dupa asta, poti gandi fara influente din afara. Daca perseverezi, nu este decat vina ta si a celui care-ti foloseste slabiciunea, dar a lui mai putin.
De acord cu cei insirati de tine ca fiind tinta drogurilor. Cu o conditie. Prostii sa cuprinda multe alte categorii.
#187942 (raspuns la: #187853) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
uite, - de maan la: 16/04/2007 14:52:30
io, si-i drept ca nu de multa vreme, nu cred in ajutoru' fortat mai ales cand vine de la straini.
asta-i una.
a doua ar fi ca nu cred ca acelor oameni dependenti de droguri le lipseste vointa, ci altceva, mult mai important pe care doar oamenii dragi is capabili sa-l furnizeze/compenseze.
da, ii posibil sa fi prizat prima doza din curiozitate, din spirit de fronda, dar nu cred ca atata e destul ca sa faca din om o epava.
cred ca prima priza e pasul inapoi care-aduce-n actualitate traume din trecut, uneori nici macar constientizate.
io is doar 'societatea civila' care am obligatia sa nu arunc cu oua in ce nu inteleg chiar de pare condamnabil la prima ocheada si sa dau un banut - cand mi se cere si simt ca-l pot dona -cu increderea-ntr-o lume mai buna.
de-am castiga un om si tot i-o victorie.

ai citit notita Informatorului despre masa de Paste, organizata-n scop de binefacere?
uite, io m-am saturat sa ma manifest ultragrijulie fara de semenii mei, atunci cand stiu ca nu pot, nu stiu cum sa-i ajut.#187952 (raspuns la: #187871) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Mao :)))) - de thebrightside la: 16/04/2007 15:04:29
Prostii sa cuprinda multe alte categorii.

Deal!


#187960 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
maan - de thebrightside la: 16/04/2007 15:35:42
io is doar 'societatea civila' care am obligatia sa nu arunc cu oua in ce nu inteleg chiar de pare condamnabil la prima ocheada

eu cred ca asta e cel mai important lucru pe care fiecare dintre noi il poate face. cu efort minim.

ai citit notita Informatorului despre masa de Paste, organizata-n scop de binefacere?
uite, io m-am saturat sa ma manifest ultragrijulie fara de semenii mei, atunci cand stiu ca nu pot, nu stiu cum sa-i ajut.


N-am citit. Si sper ca din discursul meu n-a reiesit c-as fi ultragrijulie. Intentia mea era doar sa aflu cum ii vedeti voi pe acesti oameni si in ce masura ati fi dispusi sa 'socializati' cu ei. Si-am aflat.
Departe de mine gandul c-as fi o atat de buna crestina incat sa il iau pe vreunul acasa si sa-l pun pe picioare. Nu am resursele necesare, de nici un tip.
Insa ma bucur c-am vazut discutia aceea la TV. Pentru ca acum langa eticheta 'drogat', nu mai atarna altele la fel de negre, ci una pe care scrie 'om bolnav'. Pentru ca indiferent de cauzele decaderii lor, ajung la un moment dat in punctul in care le este practic imposibil sa se ajute singuri.
N-as ezita sa-i ajut - cu unica conditie de a-si fi probat buna credinta. In ce ma priveste conteaza foarte mult pentru echilibrarea acelei balante a sanselor de care vorbeai tu.

#187982 (raspuns la: #187952) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
bright - de maan la: 17/04/2007 14:50:43
N-am citit. Si sper ca din discursul meu n-a reiesit c-as fi ultragrijulie.
nici nu am vrut sa subliniez ca ai fi.
nici tu si nici Informatorul.

ziceam de mine, ca-s o multime de oameni care fac bine si tac si ca io, nefacand aproape nimic, incep sa ma simt najpa proclamandu-mi grija pentru semeni.
#188477 (raspuns la: #187982) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de kytty_11 la: 23/06/2007 22:57:22
consumatorii de stupefiante sunt doar oameni grav bolnavi...nu ai cum sa ii angajezi pana nu se vindeca.. datorita starii provocate de droguri nu sunt in stare de munk, cum ar putea sa munceasca daca nici macar nu inteleg ce se intampla cu ei? un om care traieste numai pt a-si lua doza e capabil de a munci??nu cred...
#209579 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
kytty - de thebrightside la: 25/06/2007 09:57:51 Modificat la: 25/06/2007 09:59:23
nimeni nu cere asta, citeste comentariile anterioare, e vorba de a-l ajuta dupa ce el a facut primii pasi catre recuperare. ;)

mai exact:
"Programul de reabilitare are 3 pasi. Primul e renuntarea la consum si solicitarea de consiliere centrului specializat. Al doilea este tratamentul, urmat de reinsertia sociala. "

ar urma deci ca tu sa intervii in etapa a treia: reinsertia sociala.

#209831 (raspuns la: #209579) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de Prizonieru din Azkaban la: 24/12/2008 03:12:00
De acord. Imi aduc aminte de mine insumi cand deabia terminasem liceul si eram in facultate. Viata de liceu, petrecerile din timpul facultatii, etc.
Ajunsesem proape dependent de alcohol. Nu reuseam sa fac diferenta dintre starea de trazie si cea de "matoleala".
Intr-o buna zi am avut un moment de luciditate si mi-am zis ca singura cale de iesire este sa ma indepartez de anturaj si sa ma izolez undeva unde sa nu am acces la tentatii. .... Am lasat facultatea (care oricum numa prea atragea) si....
M-am inrolat in armata!
Nu orice arma, ci trupele antitero. Undeva, unde cu adevarat se face armata.
M-am intors inapoi lecuit!
(Vorbim de douzeci si ceva de ani in urma).
Acum am o viata de familie linistita,(lucrez ca si garda de corp intr-o tara din vestul europei, am propria mea companie de secuirtate, si... mai sunt si donator de sange regular!?), si studiez cu mare interes consumatorii de droguri si de alcohol din barurile, discotecile si night-cluburile unde mai lucrez din cand in cand ca om de ordine. Morala?
Domnule, daca continui sa te minti singur, totul nu este decat o pacaleala nerusinata. Nu problemele(am trecut prin cateva la viata mea), nu societatea, nu economia, nu familia si nu necuratul il impinge la droguri si la alcohol, ci .... lasitatea sa. Daca i-e cu adevarat frica de ceva sa se sa-si infrunte singur frica. Sa-i dau un job unui drog addict? Nu! In nici un caz nu pot! Motivul? Vointa! Asta e cheia tuturor lucrurilor. Daca realizezi ca ceva nu e in regula stai o secunda si gandeste-te si evlueaza-te. Vezi ce nu merge si schimba! Nu sta si-ti plange de mila singur si nu astepta mila nimanui! Cred ca am spus destul ca sa fac inteleasa ideea. Peste tot oamenii invoca aceleasi motive si blameaza pe oricine altcineva sau altceva in afara de ei insisi. Situatia nu e numai in Romania, este peste tot.
Nu trebuie sa tragediem, face parte din natura umana. E in noi...
#377160 (raspuns la: #187195) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...