-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

CITATE 3


de ana maria botnaru la: 23/04/2007 14:12:05
taguri:
voteaza:
#

Gândul suprem pe care îl putem gândi e Dumnezeu. Dar e limpede că nu-l putem gândi până la capăt. Există o disproporţie uriaşă între înzestrarea noastră curentă şi anvergura acestui gând. Miraculos e până şi faptul că realizăm această disproporţie. [...] Tensiunea activă spre Dumnezeu ţine de statutul ontologic al creaturii. Mi se cere, deci, să nu uit că am de a face cu un dat infinit (şi, ca atare, de neposedat), dar să mă situez faţă de el în postura efortului plin de speranţă: să-mi valorific maximal capacităţile, pentru a mă apropia de Dumnezeu cât mai mult cu putinţă. Pe scurt, e vorba a lua imposibilul ca ţintă, ştiind că e imposibil: a gândi la limita puterilor tale de gândire, a încerca să pricepi la limita puterilor tale de pricepere. A fi într-o harnică ofensivă, fără iluzii, dar plin de încredere. Efortul şi îndrăzneala sunt comportamentul cel mai adecvat dinaintea lui Dumnezeu. Ambele, dublate de conştiinţa perpetuă a transcendenţei Sale. [...] În fond, problema se pune la fel în plan ascetic şi etic: Dumnezeu îmi cere mereu o performanţă care mă depăşeşte (vezi predica de pe munte). Orice credincios ştie că nu va fi niciodată - în planul virtuţii - la nivelul cerut. Dar nimeni nu se gândeşte să abdice de la efortul ascetic, sub cuvânt că, oricum, el e de neîmplinit. Aspir ofensiv la desăvârşire, ştiind bine că n-o voi dobândi. La fel, trebuie să aspir ofensiv la cunoaştere, ştiind bine că n-o pot deţine. Vom fi măsuraţi cu măsura aspiraţiei noastre şi nu cu aceea a realizării ei. Dacă n-ar fi aşa, nimeni dintre noi nu s-ar mântui. (Andrei Pleşu - Jurnalul de la Tescani)

#

Fundamentala necesitate a omului întrucât vieţuieşte ca om: de a nu fi robul niciuneia din creaţiile sale, de a nu fi încai robul personalităţii sale deja realizate, ci de a încerca întotdeauna depăşirea, creşterea, rodirea, în pofida oricăror victorii sau agonii. Acesta e unul din sensurile existenţei: de a o epuiza conştient şi glorios, în cât mai multe văzduhuri, de a te împlini şi rotunji continuu, de a afla ascensiunea, iar nu circumferinţa, drum care să înfăptuiască toate virtuţile şi să reveleze nu o inteligenţă sau o încrengătură de instincte, ci omul. (Mircea Eliade - Soliloquii)

#

La ce sunt bune cărţile? Îmi vine să răspund: la totul şi la nimic. Poţi trăi foarte bine fără să citeşti. Milioane de oameni n-au deschis niciodată o carte. A vrea să le explici ce pierd e totuna cu a explica unui surd frumuseţea muzicii lui Mozart. În ce mă priveşte, mă număr printre cei care nu pot trăi fără cărţi. Sunt un vicios al lecturii. Am nevoie să citesc aşa cum am nevoie să mănânc şi să beau. Hrana pe care mi-o oferă lectura îmi este la fel de indispensabilă ca şi aceea materială. Resimt fiecare zi fără o carte ca pe o zi pierdută. (Nicolae Manolescu - Cititul şi scrisul)

#

M-a scutit Dumnezeu să nu cred, aşa cum m-a scutit să merg în patru labe sau să mănânc iarbă. (Julien Green - Jurnal)

#

Cotidianul nu este umil decât pentru ne-simţirea noastră. În fapt, ceea ce trăim este un miracol continuu, egalat doar de faptul că trăim într-adevăr. (H.-R. Patapievici - Zbor în bătaia săgeţii)

#

Timpul e făcut din credinţă nestrămutată şi din îndurare fără margini. (Hölderlin)

#

Ideea unui suflet este un lucru atât de mare şi atât de capabil să farmece spiritele cu frumuseţea sa încât, dacă ai avea ideea sufletului tău, nu te-ai mai putea gândi la altceva. (Malebranche)

#

Când spun cuiva "Te iubesc", îi spun de fapt că nu va muri niciodată. (Gabriel Marcel)

#

Dacă fazele cristalizării iubirii pot fi oarecum precizate, momentul îndrăgostirii niciodată. Moartea şi iubirea intră în noi prin intermediul unor clipe care nu sunt ale timpului. (H.-R. Patapievici - Zbor în bătaia săgeţii)

#

Când ai înţeles că nu este nimic degradant în a fi fost îngenunchiat de iubire, deja în tine s-a născut ceva care nu îţi va putea fi smuls niciodată. Nici tortura, nici decrepitudinea bătrâneţii, nici moartea violentă, nici măcar senilitatea nu pot anula demnitatea fundamentală a omului care a fost iubit, şi care a dăruit iubire. (H.-R. Patapievici - Zbor în bătaia săgeţii)

#

Ştiu să gândesc. Ştiu să aştept. Ştiu să postesc. (Hermann Hesse - Siddhartha)

#

Cea dintâi şi singura datorie esenţială a omului este caritatea, adică o neobosită justificare a bucuriei existenţei. A face din viaţa ta o permanentă bucurie - în pofida tuturor mizeriilor, şi întunecimilor, şi păcatelor, şi neputinţelor, şi dezamăgirilor - iată o datorie adevărată a omului şi a omeniei din tine. Cred că binele se justifică şi se recunoaşte prin bucurie. Cel mai mare păcat contra umanităţii este tristeţea disperată ridicată la valoarea supremă a spiritualităţii. (Mircea Eliade - Oceanografie)

#

Toate făpturile pe care le-am iubit sunt zidite în mine până la Judecata de Apoi. Iar motivul pentru care le-am iubit este că ele existau în mine încă de mult, cu mult înainte ca înţelegerea să dea seamă. [...] Tot ce nu mi s-a întâmplat, şi am iubit, mi se va întâmpla. Iar tot ce am iubit, se va reîntoarce mereu, fără răgaz, în mine. (H.-R. Patapievici - Zbor în bătaia săgeţii)

#

Ceea ce este greu nu este să-l găseşti pe Dumnezeu, ci să-l pierzi, pentru că el se află pretutindeni. (Monseniorul Vladimir Ghika)
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (4):


eu am o curiozitate: - de Sancho Panza la: 23/04/2007 17:18:31
la ce-ti folosesc?
#190260 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
daca aveam chef... - de andante la: 23/04/2007 22:04:12
...sa citesc textele date de dumneata exemplu, le gaseam singura aiurea. Aici vin sa citesc creatiile celor de pe cafenea.
#190325 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de picky la: 24/04/2007 15:47:38
Vaz ca ai o slabiciune pentru Patapievici. Nu zic mai mult ca sare mushil si zice ca-ti stric topicul.
#190538 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de jeniffer la: 27/04/2007 00:00:42 Modificat la: 27/04/2007 00:05:11
Lipseste cel in care Dumnezeu este o fiinta imaginata de oameni.
#191387 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...


loading...

cautari recente
mai multe...

linkuri de la Ghidoo: