-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Ieri


de monte_oro la: 02/05/2007 15:38:55
taguri:
voteaza:
Ieri

Nisipul cald
al cuvintelor nebotezate inca
se scurge ca-ntr-o clepsidra
prin sufletul meu.
Ce mult a fost!
Ce nimic a ramas!
Mai taci o secunda...
Te-as ruga sa existi
in aceasta tacere
ca-ntr-o mie de vieti.
Esti ultima mea amintire...
Dar peste toate
timpul isi poarta crucea.
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (11):


*** - de picky la: 03/05/2007 12:07:39
Joc neinspirat cu si despre ... cuvintele de sticla.
#193101 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
picky de picky - de monte_oro la: 03/05/2007 15:03:17
Uneori...sau de cele mai multe ori...cam tre' sa traiesti starea, situatia respectiva ca sa poti pricepe, adicatelea patrunde ce-a vrut carevasazica a glasui neshte versuri. Altfel, tu-nu-nu, bum-bum-bum...toata ziua....pici intr-o extrema periculoasa chiar pentru autoritatea ta. "Timpul isi poarta crucea" este...cred...un vers bunicel..daca il vizualizezi...iar "nisipul cald al cuvintelor nebotezate inca"...deci nespuse inca - si poate niciodata - intre mine si ea (care o fi fost), e absolut digerabil, chiar frumos mirositor si bine prajit. Parerea mea... Dar, sigur, cu un picky nu se face primavara, dar nici harakiri...din cauza lui. Serios...esti un element "purificator" pe-aci, prin zona...altfel multi agatatori s-ar perinda bagandu-se in seama...
#193169 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de latu la: 03/05/2007 22:48:54 Modificat la: 03/05/2007 22:56:57
cam tre' sa traiesti starea, situatia respectiva ca sa poti pricepe...
Sh-atunci, de ce mai am nevoie de poezia ta?
Altfel spus: Daca sh-asha n-am cum sa pricep ce scrii, de ce scrii? Doar ca sa nu citesc? Sau ca sa poti face bashcau, sau... ma rog.. ceva de genu' asta?

Ti-am citit cateva lucrari si cateva raspunsuri la comentarii: Sincer sa fiu, mi-ar place sa am o siguranta de sine asa de circumvolutic pirogravata ca a ta: Nimeni nu te poate convinge ca poate totusi nu-s capodopere versurile pe care ai facut cinstea de a le publica...
Atunci fii sanatos, stimate poet necunoscut, si scrie mai departe.
Interventia mea sa nu te irite rogu-te, ea e oricum izvorata doar din incapacitatea-mi de a-ti intelege atat versurile, cat si pornirea de a le scrie, cat si statica eshafodajului de plinatate care te inalta in sfere cu siguranta inaccesibile mie...
#193297 (raspuns la: #193169) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Latu - de monte_oro la: 04/05/2007 09:08:30
Nu stiu de ce in orice nepotrivire de opinii trebuie sa aducem vorba automat de iritare, sa simtim tensiunea verbului netratat cu ceai de tei. Tu ai dreptate oarecum, dar: 1)Aici nu consider ca se "publica" versuri, ci se impartasesc altora incercarile fiecaruia, dupa puteri, de a pune lumea si viata in cuvinte; 2) Ai tot dreptul, ca la televizor, sa zappezi pe alt program, daca cel pe care-l vezi acum nu-ti place; 3) De ce ai mai avea nevoie de poezia mea sau de a altuia? Habar n-am. Sa scrii e un act orgolios si egoist...nu-l faci (nu in primul rand, daca exista mai multe randuri) pentru ceilalti, ci pentru tine insuti. Se poate intampla totusi ca ceea ce scrii tu sa nasca un ecou sau chiar mai mult in cineva, asa cum pot naste ecouri orice acte artistice, ca sa nu le zic opere, desi pot fi chiar dubioase, estetic vorbind. Conteaza cata nevoie ai tu de versul meu, oricare ar fi autorul, nu-ti imagina ca el a fost facut tocmai ca sa ai tu unde sa-ti ostoiesti nevoile launtrice. Sa nu-ti faci iluzia ca cititorul e important pentru cel care scrie, in clipa in care scrie. Astea sunt bla-bla-uri pentru lansari si vernisaje. Sentimentul asta se naste eventual ulterior zamislirii cuvintelor si tot din orgoliu. Deci: arta inseamna in primul rand orgoliu si egoism. Cititorul vine si ia ce are nevoie el din raft. Dupa nevoi... Parerea mea.
#193350 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
monte_oro - de latu la: 05/05/2007 00:49:36 Modificat la: 05/05/2007 09:48:31
Nu stiu de ce in orice nepotrivire de opinii trebuie sa aducem vorba automat de iritare...
Am adus vorba cu intentzie profilactica. N-am dorit sa te simti atacat in vreun fel, cum avusesem senzatia citind alte raspunsuri, la alte comentarii ale altor useri. De aceea iti multumesc pentru lamuriri, cu care in parte sunt de acord.

Aici nu consider ca se "publica" versuri, ci se impartasesc altora incercarile fiecaruia...
Poti desigur sa interpretezi actiunea de a deschide conferinte cu texte proprii. Numai ca din momentul in care le-ai pus la dispozitia unor oameni necunoscuti pentru a le citi, nu stiu daca putem ocoli termenul "publicat", desi terminologia sigur nu e o problema majora.
Ramanand la definitia ta, ma intreb insa, daca iti impartasesti incercarile, de ce nu esti dispus sa discuti pareri cu oamenii care si le-au expus, ci pleci de la ideea ca ei sunt niste netotzi (Probabil ca exagerez).

Ai tot dreptul, ca la televizor, sa zappezi pe alt program...
Daca as vrea sa devin polemic, as raspunde ca si decizia ta de a publica / impartasi texte in cafenea, e tot un fel de decizie pro sau contra zapping. Dar nu vreau sa polemizam.

Sa scrii e un act orgolios si egoist
Sunt perfect de acord cu asta, ca si cu fraza:
Sa nu-ti faci iluzia ca cititorul e important pentru cel care scrie, in clipa in care scrie.
Numai ca efectele celui de-al doilea citat nu se termina aici, dupa cum istoria unei lucrari nu se incheie cu publicarea / impartasirea, ci dimpotriva, atunci abia incepe. Exista o multime de artisti care au murit de inima rea sau s-au sinucis, tocmai pentru ca le-a lipsit ecoul. Ca poate au fost captivii orgoliului si/sau egoismului propriu, nu neg.

Revenind, unele din raspunsurile tale la comentarii sunt pur si simplu arogante (este impresia mea), pentru ca nu sunt manate de dorinta de a discuta, ci de orgoliu. Iar acesta din urma nu e cel mai bun sfatuitor, afara doar daca parerea celor din jur ti-e egala, ceea ce insa contrazici prin insasi faptul ca raspunzi, ca si prin felul in care o faci: atacand.
Poate ca intr-adevar nu te deranjeaza parerea mea ca cititor despre lucrarea ta, dar nici indiferenta nu pare a-ti fi imprejurarea ca nu mi-a placut. Iar din acest punct, nici nu mai e prea important ce anume aperi atacand: Calitatea versurilor (care bunaoara mi-a scapat) sau parerea ta proprie despre ele (ceea ce ar insemna ca de fapt te deranjeaza doar ca nu-s de parerea ta si ca prin urmare te-am contrazis, ceea ce e deja o trasatura de caracter a omului nu doar a artistului).

Sorry, daca am divagat, dar a-ti raspunde mi-a facut placere.
#193558 (raspuns la: #193350) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
latu - de monte_oro la: 05/05/2007 09:58:55
Departe de mine intentia de a ataca, chiar daca au fost alte cazuri, la comentariile altora, cand am fost, recunosc, cuprins de o iritare, autoprotectoare probabil. Sincer, daca e sa stam stramb, dar sa judecam drept, tot acest raspuns al tau ar putea fi interpretat ca un imens ranjet de superioritate, persiflare si chiar dispret. Iar finalul e apoteotic, daca s-ar descifra in cheie ironica, lucru de inteles eventual intre doi oameni care nu se cunosc, nu-si stiu ochii si reactiile. Si n-o spun avand tensiunea 22. Da, exista o tendinta aproape fireasca de a-ti si apara "puiii" facuti din cuvinte, mai ales - si aici revin la acea initiala intelegere a starii si situatiei (de care-i vorbeam lui picky) ce au dus la nasterea acelor cuvinte - cand, tu stiindu-le aureolate de o anume traire, le vezi uneori tavalite prin glodul cine stie caror pareri sau chiar incompetente ori lipse totale de "organ" poetic. Dar stiu, asta e riscul asumat atunci cand intri in acest "joc", mai ales aici la cafenea. Mai e insa un lucru, cu aparenta de "loc comun" si arhideclarat cu diferite ocazii de diferiti nascatori de arta (ori incercari de arta): daca din 100 de oameni, macar 1 se regaseste in ceea ce "nascocitorul" respectiv a pus pe hartie, pe panza, in note, in piatra sau cum vrei tu, atunci e inca bine, ba chiar multumitor pentru cel care a creat posibilitatea acelei intamplari. Poate e deja o banalitate, dar sunt adesea banalitati ori lucruri extrem de simple ale caror vestminte invechite nu sunt mai putin adevarate. Materialul de calitate si croiala fina se recunosc chiar si dupa ce nimeni nu mai poarta asa ceva. Dar stii doar ca si moda revine, dupa o vreme, la ceea ce a fost candva. Doar stilistii vorbesc mai complicat si mai afectati.
#193606 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
monte_oro - de latu la: 05/05/2007 13:39:07 Modificat la: 05/05/2007 13:40:48
...tot acest raspuns al tau ar putea fi interpretat ca un imens ranjet de superioritate, persiflare si chiar dispret.
Nu e stilul meu. Ironie da (in raspunsul la care te referi nu e cazul), dar energia risipita pentru a concepe un raspuns pentru cineva pe care-l dispretzuiesc, mi s-ar parea risipita.

Da, exista o tendinta aproape fireasca de a-ti si apara "puiii" facuti din cuvinte...
Aceasta tendinta este intr-adevar fireasca si nu la acest reflex natural m-am referit, ci la faptul ca mi s-a parut a vedea o contradictie intre ceea ce am citit scris de tine (nu doar lucrarile) si tendinta de a inabusi orice dialog despre lucrarea in discutie, dupa motto-ul "N-aveti voi cum sa ma intelegeti". Sunt de acord, ca incercarea de a explica o figura de stil sau o imagine folosita ar fi lipsit de sens, dupa cum si a ti-o cere ar fi o impietate. Dar a intreba un comentator "De ce scrii asta sau aia?" ar fi un inceput de dialog. In schimb "Las'ca stiu eu ce-am scris si daca nu-ti convine - umbla" (n-ai folosit asa formulari, stiu) ucide dialogul inainte de a fi inceput iar asta e pacat, pentru ca multi dintre cei care ti-au scris au habar, iar un schimb de mesaje constructiv cu ei, n-are cum sa strice. Poate ca n-ajuta, dar de stricat nu strica.

...daca din 100 de oameni, macar 1 se regaseste in ceea ce "nascocitorul" respectiv a pus pe hartie, (...) atunci e inca bine, ba chiar multumitor pentru cel care a creat posibilitatea acelei intamplari.
Asta contine pericolul, ca ceilalti 99 au intr-o mai mare sau mai mica masura dreptate.
Desigur, plecam de la ideea unor 100 despre care tu - autorul - stii, ca nu scriu ca sa se afle in treaba.
Impedimentul e, ca nedialogand, n-o sa ajungi niciodata sa-i deosebesti pe cei 99 de acela 1 si pe toti 100 de ceilalti care au mai citit si eventual comentat. Cred ca si astea sunt parti ale "jocului" cum l-ai numit tu. Cat priveste necesitatea de a te prinde in el sunt de acord, doar cu precizarea pe care ai facut-o: "mai ales in cafenea", nu sunt de acord, ci dimpotriva: Facand comparatia cu alte locuri similare pe net, procentajul de competentza pe metru patrat mi se pare foarte ridicat in cafenea.

Materialul de calitate si croiala fina se recunosc chiar si dupa ce nimeni nu mai poarta asa ceva.
De acord, dupa cum si tu tre' sa fii de acord cu mine, ca si reciproca a) exista si b) e, nu de putine ori valabila, chiar daca, aducand reciproca in discutie, nu ma refer la lucrarea ta.

Te rog sa nu intelegi tot ce ti-am scris ca pe dorinta mea de a te converti sau convinge. Si te mai rog sa ma crezi, ca daca aveam senzatia ca n-are rost, nu-ti raspundeam nici prima oara si nici acum.
Last but not least: N-am fost nici ironic, nici zeflemitor si mai ales n-am fost dispretuitor.
#193684 (raspuns la: #193606) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
latu - de monte_oro la: 07/05/2007 15:15:11
Am spus "mai ales pe cafenea" tocmai avand in vedere nivelul ridicat de aici, fata de alte locuri cu pretentii similare. Dialogul... Da, e absolut necesar si ar putea incepe si cu intrebarea pusa unui comentator "de ce ai scris asa cum ai scris?". Dar lucrurile nu sunt mereu atat de simple. Ai nevoie si de o anumita incredere (chiar respect) pentru opinia cuiva - atata cata poate fi in spatiul asta virtual si plin de Nemo - altfel mi se pare o alta pierdere de timp bagarea in seama a oricarei subiectivitati si pareri. Dupa cum vezi, pe picky l-am luat ca atare....la el cazul e nerezolvabil, dar asta e farmecul si autoritatea lui benefice locului...iar in cazul tau...uite ca iti tot raspund, ceea ce inseamna...ca bag in/de seama ce spui. Iar raspunsul intarziat e doar un efect al unor cauze obiective, nicidecum o lene a comunicarii. Repet, insa...ceea ce am postat aici, cu 2-3 exceptii, sunt incercari de acum mai bine de 2 decenii...Eram chiar curios ce mai inseamna ele azi, dupa ce o vreme, candva, au insemnat ceva pentru oamenii care le vor fi citit atunci.
#194669 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
monte_oro - de latu la: 14/05/2007 21:41:02 Modificat la: 14/05/2007 21:43:12
Ai nevoie si de o anumita incredere (chiar respect) pentru opinia cuiva...
Intr-un loc necunoscut, n-ai cum sa ai vreuna dintre ele. Deci, va trebui sa te ghidezi dupa cele ce sunt scrise, de ex. orientandu-te dupa continut si dupa gradul de profunzime al comentariului. Iar aceasta profunzime poate fi atinsa prin decavarea strat cu strat, sau printr-o strapungere expresa pana la radacini. Ambele pot fi la fel de obiective si/sau fundamentate - sau nu.

iar in cazul tau...uite ca iti tot raspund, ceea ce inseamna...ca bag in/de seama ce spui.
Multumesc. Asemenea.
Nici in ce ma priveste, intarzierea n-a fost voita ci fortuita.

...dupa ce o vreme, candva, au insemnat ceva pentru oamenii care le vor fi citit atunci.
Poate, ca acum mai bine de doua decenii, le-as fi citit altfel, avand in vedere decalajul dintre atunci si acum. Dar: Incantatii de pe-atunci, acum oare ce ar scrie/spune despre ele?
#197405 (raspuns la: #194669) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
latu - de monte_oro la: 16/05/2007 14:28:11
1) Despre incredere...
Da, exact asta se intampla uneori. Pas cu pas, din ceea ce cineva scrie aici, cu o anumita constanta a stilului, limbajului si ideilor, poti gasi rezonante si, eventual, incredere. Chiar si in neconcordantele de opinii, ba chiar cu atat mai mult, daca aceste neconcordante se infrunta amical pe acelasi palier al expresiei si subiectivitatii. Si asta, din cauza ca, pe net, cel mai simplu lucru, e sa fii ceea ce altcineva cauta...
2) Incantatii de atunci...
Probabil ca ei ar reactiona subiectiv, pentru ca ar asocia o anumita poezie cu propriile amintiri despre acea varsta. Dar mi-ar placea sa mai cred un lucru(si am in particular astfel de semnale)ca vor spune: "da, am avut nevoie si a contat acel vers al tau in care ne-am regasit". Chiar daca a fost ...atunci.
3) Nu vreau sa par chitzibusar, desi inevitabil voi parea...intr-un anume fel...neplacut probabil, dar sper ca "fortuit" il vei fi folosit in sensul lui, de "intamplator", desi asocierea lui in antiteza cu "voita" ar putea sugera altceva...
#197760 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
monte_oro - de latu la: 16/05/2007 20:24:40
1) Si asta, din cauza ca, pe net, cel mai simplu lucru, e sa fii ceea ce altcineva cauta...
Da, dar nu pentru multa vreme.
Intr-un dialog mai lung, pe net ca si in real se ivesc ocazii in care interiorul strapunge fatada, strafulgerand pentru o fractiune de secunda. Sunt acele strafulgerari pe care le ignoram mult prea des, placandu-ne sa ne incredem in ceea ce vrem sa vedem. Un exemplu paralel ar fi prima impresie: A o ignora a fost de multe ori o greseala. Chiar daca pe net principiul primei impresii asa cum il cunoastem din real nu poate fi aplicat, el nu-si pierde valabilitatea.

2) Probabil ca ei ar reactiona subiectiv...
Da, s-ar putea.
Iti doresc, sa-ti spuna macar unul ce-ti doresti sa auzi:-)

3) ... sper ca "fortuit" il vei fi folosit in sensul lui, de "intamplator"...
Mai mult in sensul de neprevazut. Adevarul e, ca imi propun sa scriu pe cafenea mult mai des decat o pot face. Ma incapatzanez sa numesc asta neprevazut, desi intre timp ar fi trebuit sa ma obisnuiesc cu gandul ca rareori ma pot tzine de un plan de actiune care prevede un anumit punct terminus la capatul unei zile de lucru.
#197911 (raspuns la: #197760) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...