-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Doamne vechi, doamne trecute ( II )


de esteu la: 02/06/2007 12:21:43
rezumat: blocuri si mansarde
taguri: Proza_scurta 
voteaza:

Doamne vechi, doamne trecute ( II )


Pe la cinci după-amiaza m-am proţăpit în faţa uşii de la etajul unu, în acelaşi bloc cu noi, şi iată-mă lăsîndu-mi greutatea corpului pe butonul de-un roşu-disperat al soneriei. Doamna Svetlana deschise uşa ca-n filmele de război, cu un scîrţ, scîrţ, un teribil scîrţ. Dumnezeule mare, e pace, cea mai obositoare pace pe care o ştiu ! Întunericul s-a fisurat o clipă, iar vocea a înseninat holul. Doamna Svetlana se arătă în slava unei bune colaborări: Poftiţi, poftiţi, domnu’ Fisurache! Dacă nu eraţi dumneavoastră, azi mîncam cartofi fierţi. Mai tîrziu mi s-a destăinuit: Eu în general mănînc cartofi fierţi, legume în special. Ce mai strîng şi eu bani îi dau lu’ parintele. Nu ştiam ce să mai înţeleg. Detaliile referitoare la Parintele, fiul ei, stareţ la o manastire din Oltenia, m-au rupt din gîndurile mele, şi am asistat cum, încet, pe nesimţite, preablînda doamnă Svetlana se instalează relaxată în după-amiaza mea ponosită de cerşelile pe la diverşi amici. Eu, băiat bun, cum sînt obişnuit să cedez, mă văd nevoit să pun temelie încă unui moment fast pentru mîntuirea mea. Admit desigur că sînt participant la ora consilierii geronto-psihologice. Pentru o clipă m-a amuzant faptul că nora ei, soţia celui de-al doilea băiat, are un cabinet de consiliere psihologică chiar la etajul doi al blocului în care locuim. Dar, nod înghiţit pe nemestecate, iată-mă lumînare nestinsă în faţă abisului doamnei Svetlana, pîlpîind pentru echilibrul unei bătrîneţi neconsolate. De fapt, de cînd am pus piciorul în apartamentul ei, consimţind să fim chiriaş şi proprietară, a băgat la cap că le mai am pe ici, pe colo, cu cele bisericeşti, şi cum vine vremea chiriei, a întreţinerii, ţup-ţup în sufleţelul meu.
Într-o zi mă chemase în camera de la stradă să-mi arate operas bătrîneţii ei. Începuse cu o enormă dispoziţie de travaliu neurologic să compileze o enciclopedie de prin anii ‘60. Aduna toate datele legate de statele cele mai puternice din Europa. Am suspectat-o că ar face parte dintr-o dubioasă grupare religioasă afiliată unei biserici de cartier dominată de fioruri naţionalist-şovine. Cu alte cuvinte, planuri mari pentru forţe mici. O şi vedeam alături de alte credincioase bricolînd broşurele anti-NATO, lipind afişe A4 pe stîlpi binecuvîntaţi, strecurînd fluturaşi în cutiile poştale stropite apoi cu un spray duhovnicesc pe care scrie AGHEASMĂ. Informaţiile pe care mi le pusese în faţă apăreau disparat în dicţionarul enciclopedic. Doamna Svetlana fişase zile întregi, avea un teanc de foi apreciabil şi, aflam în sfîrşit, se gîndea că poate n-ar fi rău dacă ar trimite extrasele astea, centralizate pe generoasa temă politico-geografică, să zicem, la o… editură. Pentru un compendiu, o broşură, zisese, ceva care să aducă a cunoştinţe generale. Despre Franţa, Anglia, Germania, Italia, Rusia… Cam atît. A urmat întrebarea pe care o aşteptam, o bănuiam: Ce ziceţi, am vreo şansă ? Într-un sfîrşit am reuşit s-o conving că e cazul mai degrabă să iasă prin parc, că Cişmigiul e la doi paşi, iar bătrîneţea nu iartă, Doamne fereşte, şi-am bătut de trei ori în masă, sau măcar să se limiteze la o simplă lectură. Dar, deh, pornire de fostă contabilă, poftă şi dragoste de scris. Abia am rupt-o de proasta deprindere. Era de admirat spiritul ăsta voluntarist care o punea în mişcare. Şi era o puştoaică pe lîngă Eugenia Ionescu, o posibilă soră cu antecedente grele : 70 de caiete x peste 400 de pagini caietul.
Într-altă zi îmi spusese solemn ca o bate gîndul să se mute la mansardă unde stau, pentru că trebuia să-şi rezolve nu ştiu ce lucrare la dinţi şi avea urgentă nevoie de bani. Pentru asemenea scop ar fi închiriat apartamentul de la etajul unu, unde stătea, cu siguranţă ar fi luat mai mulţi bani, şi s-ar fi mutat în locul meu. Auzind că nu prea am unde să mă duc, că e o întreagă tevatură cu mutatul şi că am o experienţă grea în materie de ocupare şi cunoaştere a Bucureştiului, aveam aproape 17 mutări la activ în ultimii şase ani, a zis: Eeee, atunci lăsaţi, o să renunţ la lucrarea mea. Poate o s-o fac la primăvară, mai vedem noi ! Şi, ca să zic aşa, m-a înduioşat. Aş zice că de-atunci am locuit atît la mansardă cît şi în cavitatea bucală a doamnei Svetlana, pe locurile unor premolari sătui de întuneric, miros neplăcut şi rugăciuni. Ca un sfînt.
Comod instalat în fotoliul doamnei Svetlana, m-am pus în poziţie de audiţie. Trebuia să exprim suprema dispoziţie pentru o oră de conversaţie cu propietăreasa mea. De asemenea costisitoare întîlniri mai avusesem parte pe vremea cînd locuiam tot aproape de Cişmigiu, dar pe partea cealaltă a parcului, şi la doctorul Radu Nicolau. Cînd mergeam la cealaltă propietareasă, trebuia să cobor în istoria copilăriei ei de la Chişinău, cu arestări, case simandicoase, grădini care dădeau în cimitire, subterane, execuţii şi gărzile secrete ale comuniştilor. Urmau poveşti grele cu fiul ei, un tip de 40 şi ceva de ani care, săracul, fusese cucerit de-o copleşitoare schizofrenie. Excursiile pe care propietăreasa era nevoită să le facă la Cernica, la sanatoriul inuman unde era internat, mă căpiau. Într-o după-amiază, atmosfera m-a terminat cu totul, şi pentru a rămîne în realitate, întindeam mîinile de-a lungul pereţilor doamnei Pansi. Doamna Pansi mă întreba: Vă e rău, domnu’ Fisurache ? Eu: Da !, şi doamna Pansi continua nu ştiu ce altă poveste neterminată, iar mie mi se făcea rău din nou, încleştam iaraşi degetele în aer, atingeam varul pereţilor, îl colectam în unghiile paralizate, iar doamna Pansi, amabilă, o dădea din nou cu: Vă e rău din nou, domnu’ Fisurache ? Eu răspunedam din ce în ce mai stins: Da… Pîna cînd îi venea ideea să-mi aducă un scaun, apoi îmi plasa un pahar cu apă, şi povestea continua în hol, ca şi cum eram restanţier nu la întreţinere, telefon sau lumină, ci la apropiere sufletească. Ea în picioare, cu o tromboflebită la fel de căpietoare ca situaţia mea, eu cu depozitul de calciu devalizat, şi ca atare şezător pe scaun, continuam. Datoria tinerilor de a mirosi aerul închis al vîrstei a treia era îndeplinita cu success, eram, fir-ar să fie, un erou exemplar. În cele din urmă scăpam precum un ciine lăsîndu-şi lanţul să zăngăne părăsit pe caldarîm. Mă simţeam de parcă aş fi fost condamnat la închisoare pe viaţă şi Doamne-Doamne voia să-mi dovedească nu ştiu ce. Nu trebuia să uit însă că aveam o permisie de o lună doar, pînă la data achitării urmatoarei chirii.
Dar să revin. Iată-mă faţă în faţă cu doamna Svetlana, care, slavă Domnului, aveam sa constat că avea vagi înclinaţii artistice. Dacă am vreun zbucium, mi-a zis, am şansa de a le ocoli ca la schi alpin, printre metafore şi culori. Îmi dădea idei cum s-o ocolesc chiar pe ea. Poate că nu va mai fi nevoie de epuizarea calciului din corp, ca la doamna Pansi, mi-am zis. Interiorul apartamentului de la etajul unu era populat de intenţiile picturale ale doamnei Svetlana. Dacă odata posedase o admiraţie nemarginită pentru Van Gogh - n-am putut uita un lan de floarea soarelui care mă ţintuieşte de fiecare dată cînd mă aşez în acelaşi fotoliu cu arcuri rupte -, de data asta doamna Svetlana poarta un dialog intens cu divinitatea. Regula este schimbată. Cînd Iisus, îmbrăcat cu o mandorlă de blăniţă, împrumutată de la vreun cioban cătrănit pe viaţă, cînd Maica Domnului, serios plînsă şi îndurerată mai abitir decît în tradiţia icoanelor pe sticlă, mă săgetează cu o încruntare absolută, după cum vor fi fost zilele şi nopţile artistice ale doamnei Svetlana. Cele trecute, care i-au copleşit serios spatele, picioarele, ochii, mintea – cele care continuă să se scurgă şovăitor, precum întrebările pe care mi le strecoară pe hol, cînd urc hăituit: V-aţi întors cu taxiul?, sugerînd că am întîrziat să plătesc chiria, întreţinerea, că azi ar fi trebuit să plătim lumina…

comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (0):

Nu exista comentarii

-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...