-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Profan (1)


de Omerta la: 05/06/2007 23:18:29
taguri: proza scurta 
voteaza:
Usa trosni greoi, lasand zgomotul ploii ce cadea afara sa patrunda in linistea bisericii. Paltonul din piele maronie dezgolea marsav picioarele cafenii ale femeii. Nu trebuia sa-si scoata palaria maronie de pe cap, caci femeilor li se permite sa ramana cu palaria in biserica. Marmura albicioasa de pe jos gazduia urme posace si fine de noroi, cum intrasera si altii sa-si spuna pasul vreunui sfant, sa aduca multumiri sau, pur si simplu sa scape de potopul de afara.
Polua cu galeata.
In biserica era o liniste ireala, desprinsa din alta dimensiune. Lumanarile ardeau ferm cu flacari voluptoase si mici. Nici un zgomot.
Copilul urmari femeia inmuindu-si trei degete in aghiasma din potirul de pe stalp. Ingenunche cuviincios si-si facu semnul crucii, asa cum, poate a fost invatata de mama ei sau de vreo femeie batrana ce frecventa locasul sfant. Voi sa-si intrebe mama de ce face acest gest ciudat, insa atmosfera ii domoli graiul.
- De …?!
- Sstt…
Tacu. Nu era voie sa spargi linistea. Se resemna scurt cand isi vazu mama ce se apropie de altar cu pasi domoli, incercand sa nu calce pe tocuri prea mult. Copilul facu doi pasi, se prinse de marginea potirului cu mainile si-si inaltase barbia. Ramase dezamagit cand vazu apa din scobitura stalpului. Voia sa intrebe, dar ii veneau in minte clipele de inainte. Nu trebuia sa faca nici un zgomot. Se hotari sa-si urmeze mama ce se opri intr-o banca undeva mai in fata. Ajunse langa ea si admira picturile. Una ii atrase atentia. Rastignirea. Privi atent imaginea.
Bratele dislocate, aproape smulse din umeri ale lui Cristos pareau sugrumate pe toata lungimea de franghiile rasucite ale muschilor. Subtioara franta parea ca trosneste; palmele larg deschise isi raschirau degetele crispate – dar care totusi binecuvantau cu un gest echivoc de ruga si de repros; pectoralii frematau, scaldati in sudoare; torsul era varstat de brazdele marcate de cusca infoiata a coastelor; carnea se umfla invinetita, punctata de intepaturi ca de insect, impanata cu spinii rupti din nuiele, ramasi sub pielea lovita.
Vremea puroiului venise; rana cea mare din coasta curgea in valuri, inunda soldul cu un sange gros, intunecat ca sucul de mure; seriozitati batand in roz, secretii ca un zer si zemuri ca vinurile tulburi de Moselle picurau de pe piept, udau pantecul sub care cadea faldul valurit al unui petec de panza; mai jos, genunchii adunati cu sila isi ciocneau rotulele, pulpele scobite se inchirceau iar labele picioarelor, tintuite una sub cealalta se inverzeau sub cheaguri de sange. Aceste picioare spongiose erau cumplite; carnea crestea, trecea peste capul pironului, iar degetele crispate tagaduiau gestul rugator al mainilor, blestemau, aproape scormoneau, cu cornul albastru al unghiilor, tarana ruginie, tarcata de oxizi de fier, asemeni pamanturilor roscate ale Turingiei.
Deasupra cadavrului martirizat, capul aparea framantat si enorm; incins cu o coroana incalcita de spini, atarna vlaguit, iar in ochiul stins, abia intredescis, mai licarea o privire chinuita si infricosata; fata era tumefiata, fruntea naruita, obrajii trasi; toate trasaturile cazute plangeau, in timp ce gura intredeschisa radea schimonosita de atroce contractii tetanice.
Pruncul trecu peste porunci si reguli si indrazni sa intrebe:
- De ce? De ce, mami?
Femeia tresari speriata de vocea pe care-o stia atat de bine. Suna sparta, profana.
- Am sa-ti povestesc pe drum.
- Uite cum curge sange. Uite, uite… copilul, bezmeticit de plinatatea de detaii, incepu sa puna intrebari din ce in ce mai haotice.
Agasata, femeia il apuca de brat pe copil si incepu sa faca pasi mari spre iesire. Nu-I mai pasa acum de unde se afla si de cata galagie face. Telefonul vibra, anuntand mesajul pentru care s-a rugat atat. Stia ca nu o sa-I raspunda vreodata copilululi la intrebarile ce voia sa le puna, dar se minti cu gandul ca, dimineata, la micul dejun o sa-I spuna cate ceva despre religie, sau ceea ce numeau unii religie.

comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (3):


*** - de picky la: 06/06/2007 08:49:12
Mijto cu vârf, înjghebarea asta.
#203309 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
omerta - de thebrightside la: 06/06/2007 09:40:33
fain, asteptam urmarea.

#203324 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
faina, asta - de maan la: 09/06/2007 16:49:06
m-o racait paltonul din piele maronie si palaria tot maronie...
#204503 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...


loading...

cautari recente
mai multe...

linkuri de la Ghidoo: