-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

2 AURICI


de esteu la: 08/06/2007 22:57:39
rezumat: bunici
taguri: Proza_scurta 
voteaza:
2 AURICI


Vacanţele la ţară începeau dimineaţa. Benzile rulante de porumb şi terasele cu viţă-de-vie îmi lăsau senzaţia că autobuzul o să urce dealurile zile întregi. Tăiam podgoriile Tohanilor cu voma în gît. În autobuzul îmbîcsit cu miros de motorină şi sudoare de ţăran angajat în industrie, îmi descopeream stomacul decalat. Ajuns la Călugăreni, căutam cu privirea sudul plat, îngălbenit. Pînă la Tătaru mai aveam ceva drum pe picioare. Alte pante, plus o apăsătoare diferenţă de zgomot. Muntele-deal mă dematerializa cu fiecare pas. Era prea multă linişte. Pe tataie îl găseam mereu postat pe banca de la drum. Învîrtea în aer un băţ, mesteca ceva nedesluşit şi întreba copiii ce au în cap. Puştimea derutată de întrebare se apropia de bancă şi spunea în cor: Păr!, apoi se pomeneau ciufuliţi: Păi, ia să vedem dacă are pere! Am rămas năuc văzînd cum glumiţa lui are succes zi de zi. Munteni lipsiţi de simţul realităţii, am zis. Eu l-aş fi trimis repede la plimbare: Pleacă bre cu gluma asta băşită!, dar aşa am început să-l descopăr. Cînd şi cînd ne căuta prin vie cu felii de pîine pe care presăra zahăr, iar duminica scotea pe prispă un patefon His Master Voice pentru tangouri şi valsuri date mai mult pe repede. Apoi, din nou, tăcerea, şi privirea unui ochi răsucit de pe la vîrsta de şapte ani, cînd o căruţă îi trecuse peste cap. Vorba lungă a oraşului, de unde veneam, îl lăsa rece. Habar n-avea cît îmi lipseau blocurile. Seara, pe cîmpie, cînd se iveau luminile de-acasă printre ale sute de lumini, îmi începeam disperarea risipită apoi de somn. Tataie abandona tăcerea cînd îşi mai altoia consoarta. Bunică-mea, cu toate cele ale casei, părea mai conturată, el însă îmi părea un tip nedus la bun sfîrşit. Am fost conştient că ne leagă un grad de rudenie abia cînd îi mai rămăseseră doar reflexele.
L-am dibuit abia la înmormîntare, cînd m-am holbat la fotografia de nuntă. Pusă frumos în ramă, imaginea era un trucaj comis demult într-un atelier foto din Ploesci, un colaj din două fotografii anterioare căsătoriei. De fapt, amîndoi erau la al doilea mariaj. Mi s-a părut fascinant.
Apoi, detaliile. Pînă la schela unde lucra avea de mers pe jos vreo douăzeci de kilometri. Pentru că lucrase în petrol, a scăpat de toate cele ale războiului. La schelă stătea cu ochii pe nişte ceasuri şi manometre. Şi pentru că drumul pînă acolo era periculos, purta un revolver, de unde şi zvonul că ar fi fost legionar.Venea acasă la săptămînă, în cazul cel mai fericit. Din prima căsătorie a avut doi copii. După divorţ, un băiat a rămas la Aurica, pe celălalt l-a luat el. Bunicii mele, a doua lui soţie, Ioana după buletin, i-a spus întotdeauna tot Aurica, şi au făcut o casă nouă lîngă Aurica abia părăsită. Mi s-a părut amuzant. Resturi din istoria asta auzisem aiurea şi în copilărie, dar la capul mortului povestea, respusă în claca babelor, părea să se lege altfel. De parcă ar fi pus la poştă un mecanism sofisticat însoţit de cartea tehnică.
Nici nu vreau să-mi închipui cum trebuie să se fi simţit tataie Ion, cu o Aurică în casă şi cu o alta vecină. Probabil a avut nervi de fier. Poate de-aici tăcerea şi reflexele în care se izolase. Cînd moartea începuse să-i dădea semne lui tataie, Marcel, fiul transferat dintr-o căsnicie în alta, l-a convins să-i lase lui casa în schimbul îngrijirii pe ultima sută de metri. Răspunsul scurt, da, un cuvînt din puţinele-i rămase, a fost ocazia a rostirii adevărului cu necesitate. Certurile au adeverit că Marcel nu era băiatul lui Ion. Prima Aurică îl făcuse cu unu’ de pe coastă... Şi, cică, unchi-miu ar semăna leit cu sus-zisul. Îmi era limpede, moşul avusese o viaţă ciudată. De la cimitir, ambele Aurici s-au întors cu aceeaşi maşină, tăcînd împreună pe bancheta din spate.
Acum nu mai am acces la fotografia lui de nuntă, dar cînd pun capul pe pernă se mai iţeşte din cînd în cînd împreună cu Marin, celălalt bunic. Acum, bunicii mei sunt somnul meu, iar senzaţia că dimineţile sînt rupte din copilărie mă pune întotdeauna pe picioare.

comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (5):


esteu - de alex andra la: 09/06/2007 05:28:17
Bunică-mea, cu toate cele ale casei, părea mai conturată, el însă îmi părea un tip nedus la bun sfîrşit. :)

Subtil portret ai reusit sa faci:)
#204348 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de picky la: 09/06/2007 10:53:45
Zglobie, si povestea si povestirea ei.
#204404 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
five stars - de Guinevere la: 09/06/2007 19:03:55
Foare fain scrisa, mi-a mers la suflet.
#204513 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de zaraza la: 09/06/2007 23:28:23
ca lumea, mi-a placut! doua aurici, gavitand in jurul unui "el" mediocru si chior. si afectiunea pentru acest el, care iti e bunic. fain.

zaraza
#204574 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
esteu vecinul meu :))) - de thebrightside la: 11/06/2007 11:10:04
cu textul asta mi-ai confirmat banuielile. ce mica-i muntenia si imaginarul ei. :))) incredibil -
si eu mergeam spre bunici pe acelasi drum, cu aceeasi voma in gat rugandu-ma sa scap odata de -putinele, dealtfel- serpentine, admirand aceleasi vii supraetajate si muscand aceeasi gluma cu parul pe care-o faceau batranii satului. si crezi au ba, cand ii ziceam mamaichii c-as vrea ceva dulce, taia o felie mare de paine, o muia cu apa salcie, da' rece - din fantana, o presara cu zahar si gata desertul. :D#204967 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...