Pentru a accesa aceasta pagina trebuie sa fii conectat

Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

NEBUNARIU ( VI )


de esteu la: 18/06/2007 17:08:32
rezumat: PASAJUL ENGLEZ
taguri: Proza_scurta 
voteaza:

NEBUNARIU ( VI )

Într-o seară mi-a băgat un telefon, să mă scoată la o bere în localul în care deja îşi făcuse cunoştinţe şi la un moment dat mă lasă la palavre cu tipa care părea să fie cu el. Un sfert de oră m-am întreţinut cu piţipoanca, un fel de na-ţi-o ţie, dă-mi-o mie. Că Sebastian este deştept, dar îşi bate joc de viaţă, că nu acordă suficientă atenţie prietenelor, cîte-un bla-bla, după care venea o referire la propria persoană, poză de victimă a cinismului frăţiorului meu. Tot aşa, gagicheta mistuită de sprintene fioruri se dădea adîncă-n braţele mele. Braţele mele firave, evident. Responsabilitate. Răbdare. Ţinută. Cuvinte dintre cele mai apretate îmi goleau mintea ca un virus. Probabil că pentru frate-miu bla-bla-ul cinic era regula de fiecare seară cu care le dobora popicăreşte, dar habar n-am cum reuşea producă un efect atît de devastator. Asta, deşi părea să mai posede o doză de luciditate, se lăsase cuprinsă cu totul de umbra lui. Nu-l invidiam. Treaba care mă enerva era alta. În urmă cu un an se cutremurase de lipsa mea de pragmatism în ale dragostei şi îmi trimisese o scrisoare devastatoare. Trebuia să-mi dea lecţii de viaţă, era o urgenţă. Şi-o răzbunare a copilăriei. Pentru că eram departe unul de altul, alesese Poşta Română să se facă auzit. O jumătate de oră monumentală din viaţa lui. Nu trebuie să-i fi luat mai mult punere pe hîrtie a comunicatului. Cînd am deschis scrisoarea am înlemnit.

“Dragă frăţioare,
de la început insist prin a te ruga să citeşti cu atenţie şi să reflectezi îndelung la tot ce este scris. Cu ceva timp în urmă tu erai moralizatorul meu. Acum, vei vedea, s-au cam inversat rolurile fiindcă nu mai pot accepta situaţia în care persişti a te gasi.
Cu sinceritate îţi spun că mi-a fost tîrşă să mai stau de vb cu tine cînd ai fost acasă. De ce ? Dă-ţi singur seama ! Îţi pun o întrebare. Tu ce ai de gînd să faci cu viaţa ta, frate, în viitorul apropiat ? Zic viitorul apropiat fiindcă ai deja 29 ani iar timpul trece şi tu nu ai realizat nimic pe nici un plan, absolut nici unul. Ai rămas de căruţă. Eu ţi-am luat mult timp partea în faţa alor noştri părinţi, am crezut sincer in tine, dar, acum, nu văd în tine decît un om aproape de pragul ratării. Poate sunt prea dur, dar ăsta-i cruntul adevăr. Cînd un om-doi îţi reproşează ceva nu e nevoie să bagi în seamă, dar cînd cei care te iubesc şi îţi doresc tot binele din lume îţi reproşează toţi acelaşi lucru, drăguţule, tre` să-ţi pui întrebări, e ceva în neregulă...
Nu ţin neapărat să-ţi spun ce crezi tu, ce părere ai tu despre mine ca să-ţi demonstrez că am dreptate, nu vreau să mă dau mare, dar, crede-mă, mă pricep cum nici nu-ţi închipui la oameni şi te cunosc destul de bine ca să fiu îndreptăţit să te critic. Eşti un visător, un idealist, un încăpăţînat extraordinar, orgolios, nu accepţi critica.. dar eşti şi foarte inteligent. Eşti asemeni tipologiei alcoolicului care nu recunoaşte public că este dependent, deşi realizează acest lucru, dar nu întreprinde vreun demers spre a scăpa de acest viciu. Dragă frate, valoarea unui om rezidă din realizarile lui. Tu ce ai realizat pînă acum ? Nimic, eşti un visător pierdut în spaţiu, eşti paralel cu ce se întîmplă în lumea asta. Pe plan sentimental ai dat chix, nu ştii ce vrei, zici că dacă-i înţelegere nu mai contează nimic. Ei bine, rezultatul ? Eşti solooooooooo ! Se pare că principiul înţelegerii nu prea funcţionează, nici tactica paşilor mărunţi ; cum vrei să se uite o femeie la tine măi dacă tu probabil porţi împuţitele alea de haine cu care ai venit acasă ? Ai vreun parfum ? Vrei să-ţi dau eu lecţii de seducţie ? Cu mare plăcere, dar cred că n-ai accepta că, deh, mă cam desconsideri...
Dar să revin, cum poţi suporta tu să stai în Bucureşti cu 3 mil pe lună ? Mai vrei să-ţi întemeiezi şi o familie ? Cu ce o să-ţi asumi tu rolul de bărbat ? Păi să-ţi spun eu. Ca bărbat burlac, ca să trăieşti rezonabil îţi tre` 5 mil pe lună, iar ca familist minim 7 mil. În `98 ce-ai facut ? Ai plecat ca un cîine scăpat din lanţ în Bucureşti, ai fost ca un absolvent de liceu plecat la muncă, la produs prin Bucureşti. Ai hălăduit, cum tu însă o spui în memoriile tale, vreo 2 ani, ai "vagabondat". Fiindcă un om cu capul pe umeri îşi găsea ceva cît de cît. Ai o licenţă, te-ai şters cu ea la cur, puteai să profesezi în domeniu, nu ai vrut, puteai să începi altă facultate, nu ai făcut-o. Tu nu vezi că n-ai realizat absolut nimic ? Ai un serviciu de rahat care nu necesită mari eforturi, responsabilităţi, iar tu te complaci în situaţia asta, desi e pe bani puţini.
Nu ai vrut să profesezi în domeniul tău, ţi-am propus o treabă cu SRI, ai zis că nu-i de tine. De unde ştii că nu-i de tine ? Ai încercat cumva şi ai ajuns la concluzia asta ? Să-ţi spun eu cum stă treaba cu tine, căci văd că tu nu ai realizat. Frăţioare, tu eşti un leneş, un comod, un om care nu e în stare să-şi asume nişte responsabilităţi. În situaţia în care te afli nu o să realizezi nimic în viaţă. Tu cîştigi nici cît să trăieşti, dar nici cît să mori. Bag de seamă că mai matur în anumite privinţe eram eu cînd am plecat la şi de la mănăstire fiindcă am luat nişte decizii importante pt viaţa mea şi mi-am asumat responsabilitatea acelor decizii. Uită-te la Gabi, are familie, are un rost, am auzit că acum nu mai lucrează la BRD, cică are un job de $ 1500 pe lună, o fi, nu o fi adevărat, are oricum un rost, Mihai, şi el, la fel Dorian, Florian. Tu ? Pauză. Tu ai rămas cu ăştia mici care sunt la începutul drumului, Bogdan, Rolex... Cum poţi suporta asta, măi ? Nu trebuie să fii sclavul banului, dar înţelege că fără bani nu-ţi poţi face nimic, familie, viitor, nimic, iar tu donezi şi sînge.....fără cuvinte. Beeeeeey, banu-ban, arta-artă, sufletul-suflet. Un om deştept se poate ocupa de fiecare în parte. Dar tu, ori n-ai curaj, ori nu vrei, ori visezi, ori eşti naiv, ori eşti... Eu te ştiu deştept, ai o minte, încă nu ai arătat că ai folosit-o pe deplin. Îţi poţi vedea de literatura gîndurilor şi poţi avea şi un servici k lumea pe deasupra.
Nu lăsa viaţa să te copleşească cu greutăţile ei. Cum ai îndrăznit tu să vii acasă fără bani ? Păi în loc să-mi dai tu mie ca unui frate mai mic, care are nevoie, tu aştepţi de la tata şi mama să-ţi dea ? Să-ţi fie ruşine. Eşti într-o situaţie jalnică, demnă de milă. Te dispreţuiesc pt asta. Nu te dispreţuiesc ca frate, ci ca om, fiindcă mie-mi plac oamenii puternici, cu caracter, care iau taurul de coarne şi îl pun jos. Tu eşti moale. Întăreşte-te frate, nu te-ai călit destul în viaţă ? Trezeşte-te ! Nu eşti fratele pe care-l ştiam.
Mi s-a spus de multe ori că-s un bun sfătuitor şi un excelent partener de discuţie ; deşi am şi eu aroganţa mea, nu o confunda cu infatuarea. Voi, mama, tata, Claudia, tu, nu mă cunoaşteţi deloc, eu am o viaţă dublă... Meditează la ce ţi-am spus căci este purul şi cruntul adevăr care-ţi aparţine, iar eu sunt dispus să te ajut cum pot. Gîndeşte-te iar la propunerea mea cu SRI-ul, e unica ta şansă pe termen scurt. Sper că vrei să ieşi din obscuritate ; viaţa trece pe lîngă tine, anii trec, îmbătrîneşti fără să-ţi dai seama, fă-ţi şi tu un proces amplu de conştiinţă şi trage concluziile de rigoare. Te Pup Pe Curînd Ai Grijă De Tine “

Cu alte cuvinte, îngerul a cam strigat: băiete, bagă de seamă, sînt pus pe scalpat ! Fusesem pur şi simplu disecat. Pe naiba, scrisoarea asta era curat masacru. Să fi fost dispus să-mi concesioneze 75% din experienţele lui amoroase, împachetate cu scuzele de rigoare, şi tot nu m-aş mai fi uitat la faţa lui o vreme, chit că am fi rămas singuri în galaxie. De fapt, un an de zile asta s-a şi întîmplat între noi, o tăcere prelungă. Dă-o naibii de treabă, sensibilitatea pe care acum încercam s-o vitaminizez cu pilulele indiferenţei totale în Nebunariul lui Adrian fusese făcută harcea-parcea. Nervii mei musteau, un process complex de interesant sau interesant de complex, ceva de genu-ăsta. Acum, la un an şi ceva, devenise un frate spăşit, şi-mi telefonase:
- Vezi că vin şi eu în Bucureşti ! Vreau să găsesc ceva de lucru şi n-am unde să stau !
M-am dus la gară, l-am luat, comportare civilizată, tot dichisul. Faza era că trăgeam amîndoi de nişte bagaje infernale. Începuse să-mi miroasă ciudat. Nu era de la nici unul din bagaje, ştiam foarte bine că adusese mîncare de la părinţi. Nu-mi mirosea a situaţie clară. Dar nici n-am fost decis s-o clarific. A tot căutat vreo lună şi ceva. Pînă la urmă chestia cu filmele porno a picat şi a trebuit să dormim în acelaşi pat mai mult decît mi-am închipuit. Pînă cînd l-am mutat în bucătărie, între patru pereţi îmbîcsiţi de reprizele de gătit cu care alterna somnul şi căutarea unui serviciu.
Îmi era o jenă, aproape de nepermis, să-i pun geanta în braţe şi să-l scot pe uşă. Mi se făcea o milă, deveneam 200% uman, luptîndu-mă cu greu să-mi iau o figură fermă. Ca în copilărie, cînd scriam foarte frumos, dar prea înghesuit şi rîndurile nu aveau spaţiu între ele. Literele se îngrămădeau în cuvinte enorme din care nu se mai înţelegea nimic. Ca atuinci, acum. Adunam, adunam, ţineam în mine, dar pînă cînd ? Învăţătoarea m-a tot pisat multă vreme. Îmi tot zicea:
- Scrie şi tu mai aerisit ! Apoi mă urechea. Am nişte urechi imense. Uneori, aşa, dintr-o dată, mă apucă nişte dureri... De-atunci m-a cuprins o scîrbă pentru reţete de orice fel, sfaturi date din amvonul experienţelor de nedepăşit. Futu-i mama mă-sii ! Noroc că-mi place să povestesc. Şi să mai iau cite-o carte în mînă.
Cînd am mers la controlul medical superamănunţit pentru examenul de la SRI, doctorul sesizase ceva probleme cu respiraţia. Zicea că respir greu.
- Respiră şi spune 33 !
Mă gîndeam în timpu-ăla că Iisus avea 33 de ani cînd a murit. Nu am respirat cum trebuie, mă gîndeam aiurea. Că Samuel, văru-miu, scrie Isus, cu un singur "I". Aveam senzaţia că este în inferioritate cumva. Doctorul tot voia să-şi mai verifice presupunerea şi repeta:
- Respiră şi spune 33 !
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (0):

Nu exista comentarii

Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...