-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

BEŢIVĂNELI MARI ŞI MICI


de esteu la: 02/07/2007 09:08:54
modificat la: 02/07/2007 09:12:29 arata originalul
rezumat: amintiri
taguri: Proza_scurta 
voteaza:
Nr. 1. O tobă mare, imensă
Prima mea beţie a fost o sărbătoare. Mă rog, e necesară o corecţie. S-a petrecut cu ocazia unei sărbători. O nuntă la care părinţii mei erau naşi. O nuntă la ţară, într-unul din satele de deal înconjurate de podgorii. Aveam şase ani şi ceva. Şi iată-mă abia descins în sat, satul pe care-l uram, pentru că de fiecare dată cînd aterizam acolo, pe dealurile pietroase şi profund viticole, trebuia să mă despart de hărmălaia din Teilor, cartierul în care locuiam. Am deschis larg ochii şi am înţeles că trebuie să mă acomodez cumva cu situaţia. Repede. De data asta nu trebuia să stau cu săptămînile, cum se întîmpla în vacanţele de vară. De data asta aveam să scap uşor. O nuntă ţine maxim trei zile, aşa că n-aveam mult de aşteptat pînă la reîntîlnirea cu gaşca de la bloc.

Cum am sosit în curţile umplute de alaiul nunţii, am descoperit că un copil mă privea încruntat. Probabil că mă duşmănea aşa, dintr-o dată. Asta am şi crezut. Curînd, în cîteva ore, aveam să aflu că era venit din partea miresii, de la Roşiorii de Vede. Ce naiba căuta ăsta aici, tocmai de la Roşiori ? Am decis că trebuia duşmănit şi răspunsul meu a fost o privire asemănătoare cu a lui. În ziua aia ne-am tot întîlnit, ne-am tot privit. Pînă cînd la un moment dat ne-am pomenit stînd unul lîngă celălalt, pe scena pe care se producea formaţia. Formaţia care avea să înveselească nuntaşii în timpul nopţii. Şi am început să dau din cap, dar nu ca rockerii. Era un fel de acompaniament gestual, un fel de bas vizual, o aprobare meditativ-critică, dacă-mi este permis derapajul. Întorcînd capul în dreapta, am observat că roşioreanul făcea la fel. Ei bine, aici este punctul în care duşmănia dispare şi se instalează o prietenie neprevăzută. Una scurtă, dar intensă. Am început să ne povestim una alta şi am dat ture în mare viteză printre mese, bănci şi nuntaşi. Şi, cel mai important, am înmuiat pişcoturi în toate paharele posibile. Pline cu orice. Vin şi ţuică, în primul rînd.

În scurt timp părinţii ne-au reperat, după avertizarea nuntaşilor, şi ne-au transportat de urgenţă la o casă din apropiere. A fost prima aventură bahică. În curînd aveam să şi borăsc. Nu ştiu cît şi pe ce suprafaţă, dar sînt absolut sigur că mi s-a întîmplat. Cred că era vorba de un covor tradiţional. A fost prima nuntă de la care am lipsit, deşi eram acolo, aproape, între veselia lor şi delirul meu.


Nr.2 Matei Basarab

Liceu. Escapadele de vineri, de la orele de geogra. Ce mă enervează acum prescurtările-astea. Mate, geogra şi conta erau singurele noastre prescurtări la începutul anilor ’90. Aşa că în timpul orelor de geogra presupuneam că ne doare-n toate încheieturile globului pămîntesc, pe la călcîiele lui, unde vor fi fost ele atunci, la rărunchi, în diverse ascunzişuri, cavităţi, locuri vulnerabile şi suspecte şi ne căram undeva unde ne putea fi mai bine. Ne durea în special în locul numit România. Era ca un fel de vînătaie, echimoză – parcă – în limbaj specializat. Regula era că trebuia să punem bănuţii la bătaie şi să luăm cîte ceva de ronţăit. Băutura o asigura Preda Amalia. O gaşcă de vreo şapte-opt liceeni post-decembrişti. De pe strada Maior Ivanovici făceam dreapta pe Matei Basarab. Locul unde trebuia să înfulecăm şi să bem era pe la mijlocul strazii. Spuneam bancuri, îl luam la mişto pe geniul orelor de mate, Iosif Aurelian, care se enerva într-un mod cît se poate de evident, pentru că reacţiile proveneau din alt regn. Eram mai mulţi. Diaconu Adriana, Gică Edurad, Alexe Viorel, Constantin Iulian, cred că şi Lazăr Dumitru, Matache Magdalena... În general ne trotilam destul de repede. Era vorba de caisată. Specialitate de familie. Tatăl Amaliei era prieten din tinereţe cu taică-miu. Bătrînul meu îmi zicea, bă, aveţi grijă ce beţi pe la Cantalup – nu ştiu de ce i se zicea aşa domnului Preda – pentru că ăsta face amestec. Vi se face rău la primii paşi după ce-aţi plecat. Atunci era la modă să foloseşti expresia „cocteil Molotov”. Nu ştiu cum de nu făcusem legătura. Caisata Amaliei, după ce fusese caisata tatălui ei, devenea, o dată scursă în instalaţiile tinere, plăpînde ale unor ageamii de 17-18 ani, adevărate cocteiluri Molotov. Partea prostă a comparaţiei e că nu prea aveam ce să inflamăm, să aprindem. Flacăra ne scădea încet, încet, pînă spre capătul străzii, după ce fiecare o luam în direcţia lui.

O primă concluzie:
De fapt, aici nu este vorba despre nici o poveste. E vorba de tinereţe şi de multă prostie. Neştiinţa de a bea. Doar, poate, dorinţa de a face spectacol în faţa fetelor care ne însoţeau. Şi Amalia scotea ediţia precar tipărită atunci din DH Lawrence – Amantul doamnei Chatterley – deschidea ritualic în cîteva locuri şi presupuneam că ne simţim sau ar trebui să ne simţim bine. O, Doamne!

Variantă:
De fiecare dată ieşeam rangă din curtea Amaliei Preda. Rangă ne făcea prostia noastră pentru că ne subjuga unui jeg de caisată, bine amestecată cu o împuţiciune de drojdie, arheologia butoiului din magazia susnumitei. Într-una din zilele-astea am prins-o pe maică-mea acasă. De regulă, cum soseam mă prăbuşeam în pat evitînd orice drum pe la bucătărie. Dar uite şi o vineri mai puţin fastă. Prăbuşirea acelei zile şi-a ales fotoliul din sufragerie, un loc potrivit pentru preumbările maică-mii prin casă. M-a luat în primire de cum m-a văzut, mănînci? Am bîiguit ceva, nimeni nu mai poate şti adevărul, la care a răspuns cu oarece înţelegere, hai că-ţi fac nişte cartofi pai ! După vreun sfert de oră de ameţeală în fotoliu, în solitudinea dorită, m-am trezit avînd în faţă o farfurie plină. Trebuia să preiau cartofii prăjiţi, ouăle ochiuri şi o vorbă bună şi, mai ales, ai băut ca un porc!

Sfîrşit:
În continuare am făcut ceea ce mai era de făcut. Am mîncat şi-am tăcut pe înţelesul meu.
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (2):


*** - de Sancho Panza la: 02/07/2007 21:50:24
prima e tare faina. ;)
#212000 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de zaraza la: 02/07/2007 22:09:47
mi-a placut.

zaraza
#212002 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...


loading...

cautari recente
mai multe...

linkuri de la Ghidoo: