-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

COSTA BARBARUL ( III )


de esteu la: 08/07/2007 10:32:46
rezumat: cazonă
voteaza:
CUM PUTUSE SĂ treacã cu vederea peste povestile pe care foarte bine le stia de la cei din sat: Costa era spaima zonei cu o razã de aproape treizeci de kilometri, avea renumele unui trecut vîrstat cu ani buni de celulã, si nu oriunde, Colibasiul era un nume în materie de penitenciare, o stia foarte bine. Motorul se lãsa ambalat pînã cînd motocicleta se izbi de-un un parapet pe care nu izbuti sã-l escaladeze si-l rãsturnã pe politist. Tropotele cailor se auzeau pierdute spre inima deltei, si la cîteva clipe un tipãt ca un chiot, era Costa, tulburã noaptea pentru ca apoi zgomotele sã se stingã încet.
Sergentul major se ridicã cu chiu cu vai din santul în care aterizase si, pipãindu-se, constatã cã încã nu fusese dotatã politia cu motociclete care sã-i cauzeze lui vreo fracturã fie eacchiar si una banalã. Porni pe urma perdelei de praf care continua sã se astearnã si la vreo trei sute de metri o gãsi pe Laura trîntitã pe drumul de pãmînt. Abia respira:
“ Ati pãtit ceva ? “
“ Niste zgîrieturi. Ãsta-i maniac, fir-ar al dracului sã fie ! Era dracul gol, stătea întins în cãrutã ca o pomanã tigãneascã. “
“ Domnisoara Laura, cred c-a fãcut-o intentionat, sã vã impresioneze. Mîine o sã punem patrule cu grãnicerii, sã-l caute. La naiba, ãsta chiar o sã dea de dracu’“, spuse ca pentru el si o ridicã pe Laura sprijinindu-i mersul pînã cînd ajunserã în centrul satului, între cele paisprezece blocuri cu douã etaje unde era concentrat tot ce tinea de administratia unei asezãri care voia sã se numeascã mãcar sat sau comunã.
“ Aveti nevoie de ceva de la dispensar ? Sã vã ajut cu ceva ?“, încercã politistul sã prelungeascã discutia.
“ Nu, n-am nimic. Îmi e doar teamã ca nu cumva sã se întoarcã nebunu’. “
“ Lãsati cã eu oricum sunt de gardã noaptea asta. O sã stau la scara blocului unde locuiti, nici o problemã. E bine asa ? “
“ Multumesc. Vorbim mîine ! “ si descuie usa lãsîndu-l pe sergentul major în întunericul care apãsa casa scãrii.
Povestea asta i-o spusese în acea noapte de revelion înfigîndu-se în pieptul lui. Voia ca el sã simtã pînã profunzimea urechilor cît de fricã îi fusese ei de Costa. Îsi închipuise atunci cã bruta o va viola si-o va arunca moartã în vreun canal din miezul deltei.

AU INTRAT ÎN cosmelia acoperitã cu stuf si s-au pus în prima camerã, la masa lipitã de peretele plin ochi cu file din reviste BD frantuzeşti, pe care, cu timpul, locotenentul avea sã le ştie pe de rost, ceea ce înseamnã cã era un obisnuit al lui Cojoc Ion, sau urma sã devinã. Îl vizita destul de des.
Trupurile lor fãceau umbre pe varul albãstrui de pe pereti, ceea ce personajele colorate de pe peretii lui Cojoc nu puteau... locotenentului îi vin în minte scenele-astea, îsi imagineazã, pofta lui de-a avea o femeie alãturi, o poftã vie dupã nunta la care a fost sãptãmîna trecutã, la vãrul sãu. O verisoarã a miresii îi mãrturisi acesteia cã-l place pe tipul ãla blond, iar locotenentul se pomenise cu fata asta, Giorgiana care îi amintea într-un fel de Laura.


LA CÎTEVA CLIPE dupã intrarea locotenentului în cãsuta lui Cojoc, în fata usii a apãrut si Costa, slab ca trestia din propria-i grãdinã, inundatã atunci, si cu pieptul tatuat, un bazar înghitit de grafitti. Costa, despre care si locotenentul aflase cã fãcuse sapte ani de puscãrie la Colibasi.
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (9):


*** - de picky la: 08/07/2007 11:13:09 Modificat la: 08/07/2007 11:15:42
Este o proza! Cursiva si care te prinde (de cititor, zic). Din pacate, la fel ca la aceea cu aerul conditionat, si nu numai, se dilueaza progresiv, care final.
#213420 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
eseu? - de orlando la: 08/07/2007 12:35:52
Eseul este o specie de proză literară, fixată la graniţa cu literatura, care îmbină elemente ale tuturor stilurilor funcţionale. Compoziţia eseistică oferă posibilităţi mari de a asocia idei venite din diferite domenii culturale.Eseul este o specie cameleonică, în care ideile iau forma vasului în care sunt puse. Stilul eseistic este erudit, iar conţinutul se bazează pe o viziune complexă asupra vieţii. Varietatea procedeelor stilistice, ca şi faptul că nu presupune un tipar strict, fac ca această specie să se bucure de interes cam în toate domeniile culturale. Eseul constă în consemnarea unor idei, a conexiunilor dintre ele, a părerii personale, într-o manieră eleganta (stil elevat, trimiteri culturale numeroase, informaţie bogată etc.).Deci pana la urma ce este ca eu unul nu am inteles...
#213446 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Orlando? - de Sancho Panza la: 08/07/2007 12:41:57
despre ce vorbesti matale acolo??
ti-ai uitat ochelarii sau ai vrut sa ne arati ca stii ce-i ala eseu?
ca pe ESTEU nu-l cunosti...asta mi-e clar.
#213447 (raspuns la: #213446) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Sancho panza - de orlando la: 08/07/2007 12:53:50
cafeneaua.com te provoaca sa gandesti cred ca este timpul ca sa mai gandesti si tu inainte sa zici ceva...
#213450 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
sancho - de anisia la: 08/07/2007 15:01:17
nu-i recunosti stilul? lui nea' orlando, adica. asa asemanare limpede n-am mai vazut demult :)

hai mai bine sa bem o cafeluta, sa-ti povestesc cum a fost in croaziera. vrei?
#213489 (raspuns la: #213450) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Orlando - de Sancho Panza la: 08/07/2007 15:24:47
mai omule...tu te simti bine?
e prea cald?
esti prea singur?
prea.........

scuze, Esteu..:(
#213508 (raspuns la: #213450) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Esteu - de Sancho Panza la: 08/07/2007 19:11:44
mie nu mi se pare deloc ca merge spre dilutie, dimpotriva.
o placere sa te citesc.
mi-am facut un obicei: cand am ceva timp liber, al meu si numai al meu, stiind ca nimeni si nimic nu ma poate deranja, abia atunci deschid prozele tale.
asa ca prozele tale au gust de cafea...;)
#213540 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
comentatorilor acestui text - de esteu la: 09/07/2007 13:04:52
nu e vorba de un eseu. asta cred ca le este clar tuturor. nu exista nici un indiciu. daca orlando tine sa-mi demonstreze ipoteza lui, nici o problema. accept un comentariu pe text. un rezumat a ceea ce poate fi un eseu - asta e cu totul altceva. se aplica textelor de felul asta. un roman eseu, de pilda, are Enrique Villa-Matas, numit Bartleby & Co, aparuta la RAO. o carte care strineste invidia celor in cautare de idei de romane, de pilda. in comparatie cu romanul asta, textul meu e mai degraba o proza neaosa. nu zic extraordinara.

cit despre diluare - se prea poate. de fapt este un fragment de roman. nu poate satisface suta la suta cerintele unei proze. personajul Costa infaptuieste multe atit inainte cit si dupa acest fragment.

oricum, va multumesc pt lectura. asta e lucrul cel mai important pt mine.
#213794 (raspuns la: #213540) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
orlando, - de limpede la: 09/07/2007 13:40:38 Modificat la: 09/07/2007 13:54:13
cand spui o parere care nu e emisa de imteligenta ta dar o accepti, o poti face in doua feluri: ori citezi cuvant cu cuvant cum ai facut tu dar obligatoriu cu mentionarea sursei, ori folosesti cuvintele tale.

Orlando:
Eseul este o specie de proză literară, fixată la graniţa cu literatura, care îmbină elemente ale tuturor stilurilor funcţionale. Compoziţia eseistică oferă posibilităţi mari de a asocia idei venite din diferite domenii culturale.Eseul este o specie cameleonică, în care ideile iau forma vasului în care sunt puse. Stilul eseistic este erudit, iar conţinutul se bazează pe o viziune complexă asupra vieţii. Varietatea procedeelor stilistice, ca şi faptul că nu presupune un tipar strict, fac ca această specie să se bucure de interes cam în toate domeniile culturale. Eseul constă în consemnarea unor idei, a conexiunilor dintre ele, a părerii personale, într-o manieră eleganta (stil elevat, trimiteri culturale numeroase, informaţie bogată etc.)

http://ro.wikipedia.org/wiki/Eseu:
Eseul este o specie de proză literară, fixată la graniţa cu literatura, care îmbină elemente ale tuturor stilurilor funcţionale. Compoziţia eseistică oferă posibilităţi mari de a asocia idei venite din diferite domenii culturale. Poate tocmai de aceea este foarte greu de găsit o definiţie unică.

Eseul este o specie cameleonică, în care ideile iau forma vasului în care sunt puse. Stilul eseistic este erudit, iar conţinutul se bazează pe o viziune complexă asupra vieţii. Varietatea procedeelor stilistice, ca şi faptul că nu presupune un tipar strict, fac ca această specie să se bucure de interes cam în toate domeniile culturale. Eseul constă în consemnarea unor idei, a conexiunilor dintre ele, a părerii personale, într-o manieră eleganta (stil elevat, trimiteri culturale numeroase, informaţie bogată etc.).#213822 (raspuns la: #213446) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...