te provoaca sa gandesti
"Fragmente din discursul lui Traian Basescu:
# E adevarat ca avem varfuri, elevi exceptionali, dar acestia sunt exceptii care castiga concursuri; # Avem varfuri in multe domenii, insa trebuie sa scapam de pacatul de a generaliza; # Invatamantul preuniversitar are nevoie de o structura consistenta; # Un invatamant obligatoriu si gratuit de 13 ani mi se par urgente; # Raportul insista asupra educatiei timpurii; # Programa scolara este incarcata, iar evaluarea elevilor este subiectiva; # Descentralizarea este cea mai importanta cale de a reaseza scoala in mediul comunitar; # Ierarhizarea universitatilor reprezinta modalitatea de sincornizare a realitatii cu lumea dezvoltata; # Sunt universitati care produc doctorate pe banda rulanta; # Invatamantul superior trebuie sa beneficieze de un management performant; # Nu putem fi la coada clasei, tragand in jos performantele Uniunii; # Avem nevoie de o comunitate de dascali care sa nu faca compromisuri." Articol complet: http://www.hotnews.ro/articol_78400-Basescu-Invatamantul-romanesc-este-ineficient-nerelevant-inechitabil-si-de-slaba-calitate.htm
comentarii (20):
***
- de
Bitterdream
la: 12/07/2007 18:54:29
Cenusa in cap pentru subfinantarea educatiei si sanatatii nu si-a pus?
Asa, in numele clasei politice, nu a lui in mod personal.
***
- de
Baloo_
la: 12/07/2007 19:24:08
Un invatamant obligatoriu si gratuit de 13 ani
aberatie. Nemtii tocmai ce renunta la sistemul de 13 ani - fiind falimentar - si se indreapta spre cel de 12 ani cu 9 clase obligatorii. De prosti, oare?
***
- de
Bitterdream
la: 12/07/2007 19:26:02
Originalitatea (citeste aberatia) romaneasca.
Si falsa impresie, nesustinuta de nimic, cum ca am fi buricul pamantului.
***
- de
Baloo_
la: 12/07/2007 19:36:18
Cu asta sunt de acord :
# E adevarat ca avem varfuri, elevi exceptionali, dar acestia sunt exceptii care castiga concursuri; # Avem varfuri in multe domenii, insa trebuie sa scapam de pacatul de a generaliza; # Invatamantul preuniversitar are nevoie de o structura consistenta; # Raportul insista asupra educatiei timpurii; # Programa scolara este incarcata, iar evaluarea elevilor este subiectiva; Linguseala : Nu putem fi la coada clasei, tragand in jos performantele Uniunii; Populism : # Avem nevoie de o comunitate de dascali care sa nu faca compromisuri."
ABERATII
- de
roina
la: 12/07/2007 20:15:45
Invatamantul obligatoriu de 10 ani reprezinta o politica falimentara: elevii acumuleaza sute de absente si pot face acte de indisciplina aproape de orice tip ca nu pot fi sanctionati cu exmatriculare.
Ma intreb ce instrumente de corectie vor fi la un invatamant obligatoriu de 12 ani? Stupid.
***
- de
Bitterdream
la: 12/07/2007 20:26:40
De dupa '90 pana cum, nu a existat niciodata o strategie coerenta in domeniul invatamantului.
Si nici acum nu exista. Doar experimente falimentare. Sa va spun de cate ori s-au schimbat planurile de invatamant in 17 ani? De cate ori s-au introdus cursuri pentru oameni si nu pentru nevoile studentilor? Se pot scrie romane despre asta. Din pacate...
pentru dom' Prezident, in cazul ca e conectat pe cafenea...:)))
- de
Intruder
la: 12/07/2007 22:39:39
da, avem varfuri si elevi exceptionali. pacat ca nu formeaza majoritatea! :D
la varfurile care le avem, tot atatea vagauni! invatamantul preuniversitar are nevoie de capete limpezi! invatamantul obligatoriu si gratuit, poate sa fie si de 20 de ani, tot acolo suntem daca nu se dinamiteaza din temelii si nu se schimba arhitectura. de acord cu raportul timpuriu, copii o sa fim la maturitate. programa scolara a trecut prin toate birourile si ministerele de resort, evaluarea elevilor- doar intre peretii clasei. descentralizarea trebuia facuta demult, dar nu s-a gasit dinamita. cand se vor ierarhiza universitatile, atunci se va vedea clar care e scoala veritabila si care ferma de gaini. proaspetii doctoranzi pe banda rulanta sunt viitorul "de aur" a intelectualitatii romane. invatamantul superior o sa beneficieze de un management performant cand se va descentraliza. pana atunci, mai invatam sa scriem "Ana are mere"! sa fim in fruntea clasei pentru ca e o miscare desteapta, nu ca sa ne aratam fitzele Uniunii. avem nevoie de dascali platiti bine.
***
- de
maan
la: 13/07/2007 10:23:10
Sunt universitati care produc doctorate pe banda rulanta;
hohoho...si preparatori universitari, si asistenti si lectori...tot asa. bani s-avem (sau pe tata profesor), ca posturi se gasesc!
***
- de
picky
la: 13/07/2007 10:28:51
Doctoratele le produce Google. Universitatile matriţează si ştanţează doctorii.
LICEU
- de
firuflorin82
la: 13/07/2007 12:41:30
Nu sunt de acord cu propunerea de a se elimina obligativitatea sustinerii testelor nationale pentru adimiterea la liceu!
Pai se spune ca diploma de bac (media de la bac) nu poate inlocui rigorile unui examen scris pentru admiterea la facultate si ca acesta este un motiv pentru pregatorea insuficienta si coruptia de la admitere si acum vor sa se intre la liceu fara examen??? Care sunt metodele pentru un invatamant eficient si echitabil? Sa vedem...
***
- de
Bitterdream
la: 13/07/2007 18:00:02
Modificat la: 13/07/2007 18:00:18
hohoho...si preparatori universitari, si asistenti si lectori...tot asa.
Nu stiu daca stii exact, desi banuiesc ca ai informatii despre lucrul acesta, insa "gradele" didactice universitare nu au cum a fi produse pe banda, precum doctoratele de care s-a spus. Exista un set de conditii de indeplinit, iar ce pot sa-ti spun este ca evaluarea in vederea promovarii este din ce in ce mai aproape de standardele vestice. Evident, nu in toate domeniile. Ce spun se aplica la domeniul stiintelor mai mult sau mai putin [:)] exacte. bani s-avem (sau pe tata profesor), ca posturi se gasesc! Asta e-o problema separata de prima si partial reala. Din nou insa, nu vorbesc de universitati in general, ci, in special, de situatia pe care o cunosc.
***
- de
Bitterdream
la: 13/07/2007 18:06:23
Sa incercam a nu vulgariza si exagera.
Nu contest faptul ca se poate "produce" o teza de doctorat, cu ajutotul sfantului Internet, dar sa spui "doctoratele le produce Google", arunca totul in derizoriu. Si ma poti crede pe cuvant in domeniul asta. Exista si oameni care chiar si-au muncit doctoratele. Si oameni care muncesc sa le faca. Deci.... Altfel, ne situam la nivel de generalizare de tip - cadrele didactice universitare au lefuri foarte mari. Ceea ce nu este decat un fals. :)
bitter
- de
onutza
la: 13/07/2007 18:58:35
nu stiu cu care sfant se poate produce un doctorat, dar am aflat ca ar costa in jur de 60 de mil.(sa-l ai gata facut, evident)
la fel ca si tine, stiu persoane care realmente si-au muncit doctoratele. la ce fel de rigori te referi cand vorbesti ds gradele didactice?daca te referi cumva la cele preuniversitare. la master fiind, imi spunea profu cu care mi-am facut disertatia ca ei sunt constienti ca putini ar merita realmente sa primeasca gradul I didactic,si totusi ei il acorda...
***
- de
Bitterdream
la: 13/07/2007 20:05:23
nu stiu cu care sfant se poate produce un doctorat, dar am aflat ca ar costa in jur de 60 de mil.(sa-l ai gata facut, evident)
Drept sa-ti spun, nu sunt la curent cu tarifele. Banuiesc ca exista domenii unde a devenit o alternativa comoda. As putea sa-ti spun cat a costat al meu insa - mult par alb, mult consum nervos, multe nopti nedormite si multa munca (si sa stii ca nu-mi pasa daca va spune careva acum, ca ma laud). la ce fel de rigori te referi cand vorbesti ds gradele didactice?daca te referi cumva la cele preuniversitare. La cele universitare faceam referinta :) la master fiind, imi spunea profu cu care mi-am facut disertatia ca ei sunt constienti ca putini ar merita realmente sa primeasca gradul I didactic,si totusi ei il acorda... Oarecum fara legatura cu ce ai scris mai sus. Una din cauzele neperformantei in invatamantul superior este si finantarea in functie de numarul de studenti. Ceea ce forteaza cadrul didactic sa scada pretentiile fata de studenti. Se produce un cerc vicios, studentul nu mai raspunde, profesorul nu mai simte nevoia sa fie extrem de performant, feed-back-ul se stinge si tot asa.... Cand nu va mai fi invatamant de masa, cum este acum, se vor schimba multe :)
intrebari
- de
zaraza
la: 13/07/2007 20:23:05
Modificat la: 13/07/2007 20:25:17
1. la ce foloseste sa ai un doctorat in romania? primesti mai multi bani daca esti profesor? primesti mai multi bani daca lucrezi in domeniul privat?
daca e asa usor sa cumperi un doctorat, presupun ca valoarea titlului cam tinde spre zero, adica nimeni nu te mai ia in serios cand zici ca esti doctor, chiar daca ti-ai luat pe bune doctoratul. 2. cum poti sa dai 2000 de euro si sa ai diploma de doctor? nu tre' sa ai articole publicate, nu tre' sa treci examene? cum le treci pe alea, daca habar n-ai ce scrie in teza ta de doctorat? cum iti sustii disertatia?!!! 3. in general, la ce foloseste sa ai titluri si diplome? le mai ia cineva in serios la angajare? conteaza ca valoare daca sunt obtinute in romania sau in strainatate? zaraza
***
- de
Bitterdream
la: 13/07/2007 21:00:17
Modificat la: 13/07/2007 21:09:27
1. la ce foloseste sa ai un doctorat in romania? primesti mai multi bani daca esti profesor? primesti mai multi bani daca lucrezi in domeniul privat?
Doctoratul reprezinta o specializare si nu un punct terminus. In cadrul carierei universitare reprezinta si o conditie care permite inscrierea la un concurs pentru ocuparea unei pozitii superioare (lector, conferentiar, profesor. Sporul salarial reprezinta 15%. In domeniul privat (de regula, de cercetare) salariile sunt, de obicei, mai mari. Banuiesc ca si acolo conteaza un doctorat, daca e vorba de pozitie si salariu. 2. cum poti sa dai 2000 de euro si sa ai diploma de doctor? nu tre' sa ai articole publicate, nu tre' sa treci examene? cum le treci pe alea, daca habar n-ai ce scrie in teza ta de doctorat? cum iti sustii disertatia?!!! Desfasurarea unui doctorat cu frecventa, cu durata de trei ani, in momentul de fata (si precizez, situatia la care fac referire se refera la domeniile stiintelor exacte, precum si ale stiintelor vietii si pamantului, dupa noua nomenclatura), implica mai multe examene de specialitate si circa trei referate pe parcurs, in care se prezinta (primul) un review de litaratura pe problema abordata, iar in celelalte doua, date personale obtinute in urma cercetarilor efectuate. In final este redactata teza care, dupa ce este supusa atentiei referentilor stiintifici (de regula, nume in domeniul respectiv), primeste, eventual, acordul pentru sustinerea publica. Comisia prezenta la sustinere, propune acordarea titlului, iar titlul de doctor in domeniul...., specialitatea....este conferit, in final, de catre o Comisie speciala de diplome si titluri universitare, de la Minister, in urma examinarii atat a tezei, cat si a referatelor intocmite de referentii oficiali din comisia de doctorat, inclusiv a referatului conducatorului de doctorat al candidatului. Una dintre conditiile obligatorii este ca doctorandul, sa publice pe parcursul celor trei ani de pregatire a tezei, cel putin trei lucrari stiintifice. Asta este calea legala si normala de obtinere a titlului de doctor, in domeniile de care vorbesc. 3. in general, la ce foloseste sa ai titluri si diplome? le mai ia cineva in serios la angajare? conteaza ca valoare daca sunt obtinute in romania sau in strainatate? In mod normal, foloseste. Iar eu cred ca pot fi luate, in mare parte, in serios, la angajare. Evident, pot avea "impact" mai mare, daca sunt obtinute la o universitate prestigioasa din strainatate.
bitterdream
- de
zaraza
la: 14/07/2007 00:07:27
multumesc pentru explicatii.
ma uimeste un pic fenomenul. pe cine auzi, doar ce a terminat facultatea si habar n-are oricum cu ce sa mananca disciplina respectiva, dar declara nonsalant " m-am inscris si la un doctorat!". mai sa fie! pai sa fii doctor in ceva, mi se pare recunoasterea suprema. adica, nu se poate mai sus, esti extra, mega specializat. ori la noi ploua cu doctori! :( zaraza
zaraza
- de
onutza
la: 14/07/2007 09:29:28
am sa ma refer la situatia in care nu muncesti pentru propriul doctorat, ci ti-l cumperi.
alternativa aceasta i-a fost propusa unui coleg de-al meu cand s-a inscris la grad didactic de chiar proful la care s-a inscris. el i-a spus si pretul.articolele probabil ca le-ar publica tot proful, dar cu numele tau.nu stiu cum s-ar rezolva cu sustinerea. chiar nu stiu pe cine ar interesa un doctorat in educatie fizica si sport. la restul intrebarilor a raspuns bitter.
invatamintul romanesc
- de
enescu
la: 06/05/2012 17:32:47
Multi dintre dascalii nostrii spala strachini sau alte ocupatii pe la Londra,Paris,Oslo s.a,la asa situatie si deprimare in care se afla dascalul roman.In aceasta situatie sunt si eu,colac peste pupaza am ramas si fara post,ceva normal daca nu umbli cu traista plina pe la usile mari.Sunt multe de spus pe acest subiect!
|
![]() |
o, da, atunci chiar ca or sa invete toti copiii.