-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Romania, al doilea Kuweit


de SB_one la: 17/04/2004 10:40:00
modificat la: 18/04/2004 07:03:06
voteaza:
"Potrivit ziarului “Trud”, pozitia strategica si zacamintele romanesti de petrol au atras atentia SUA
Ministerul Apararii Nationale din Romania si compania americana “Northrop Grumman”, specializata in crearea infrastructurilor pentru bazele militare SUA si intretinerea lor in strainatate, au semnat un memorandum de colaborare, referitor la “livrarea urgenta” a echipamentelor necesare, releva un comentariu al cotidianului “Trud”, preluat de agentia “Rusia la zi”. Bulgaria si Romania nu au permis niciodata sa se creeze baze straine pe teritoriile lor, chiar cind faceau parte din Tratatul de la Varsovia. La ora actuala, se pare ca Sofia si Bucurestiul au oferit singure teritoriile lor pentru amplasarea trupelor americane, scrie agentia citata, facind referire la informatii aparute in presa romana. Pe teritoriul romanesc, SUA se pregatesc sa amplaseze doua baze militare: una maritima si una aeriana, cea de la Mihail Kogalniceanu, adauga sursa citata, amintind ca americanii au aparut pe aerodromurile romanesti inca din primavara anului trecut, in ajunul razboiului cu Irak.
Locatia aleasa de americani este deosebit de relevanta, caci zona Constanta este cheia Dunarii, cea mai mare artera de transport fluvial din Europa. In plus, baza de la Constanta poate sa devina prima baza militara maritima a SUA de la Marea Neagra, cu toate consecintele care decurg din aceasta situatie. Dunarea insasi ar putea sa devina cu timpul unul dintre cele mai importante coridoare pentru transportul titeiului caspic spre tarile Uniunii Europene.

Noi zacaminte descoperite la Ploiesti

Bazele americane din Constanta vor trebui, poate, sa asigure protectia pentru extractia si transportul “aurului negru” romanesc de la Ploiesti. Astazi, zacamintele de petrol de aici sint considerate fara perspectiva, insa specialistii occidentali sint convinsi ca, peste zece ani, Romania ar putea sa devina un “al doilea Kuweit”. Recent, un grup de geologi americani au descoperit in aceeasi zona a Ploiestilor cea de a doua “garnitura” a combustibilului natural, care este situata mult mai adinc decit cea dintii. In plus, titeiul descoperit s-a dovedit a fi de cea mai buna calitate, scrie agentia “Rusia la zi”. "

text complet
http://www.expres.ro/externe/?news_id=151907

comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (8):


eu... - de ofemeie la: 19/04/2004 02:50:36
Credeam aproape acelasi lucrul anul trecut si i-l mai si scriam intr-unul din subiectele mele,dar nu i s-a dat importanta.Ar fi o buna ocazie sa redeschidem subiectul unei viitoare "demostenire" a Romaniei.
#14080 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
are cineva si alte informatzi - de SB_one la: 19/04/2004 14:43:11
are cineva si alte informatzii?

SB
................................................................
it's nice to be important, but it's more important to be nice !
#14140 (raspuns la: #14080) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Imbatatul cu titei rece :-) - de RSI la: 20/04/2004 07:38:41
Am ceva experienta profesionala in domeniul petrolului, asa ca pot sa va spun ca poate cu exceptia zonei din largul Marii Negre nu stiu sa mai existe zone interesante pentru forari de puturi de petrol. Petrolul romanesc se gaseste la mare adancime si zacamintele sunt sub presiune mica. A se compara cu Orientul Mijlociu unde zacamintele de petrol sunt aproape de scoarta si sub presiune mare asa ca o sonda acolo e o teava infipta in pamant cu o vana de reglare a debitului. Diferenta de investitii e enorma.
Transportul pe Dunare a petrolului din regiunea Caspicii? De-abia astept sa vad pe ecologisti facand demonstratii contra poluarii Dunarii, care si-asa e poluata. Daca articolul ar fi vorbit de conductele de petrol ce urmeaza a fi construite (dar din cate stiu nu pe teritoriul Romaniei) mai ziceam ca este un interes de a le pazi.
Singurul avantaj strategic este portul Constanta, cel mai bun port din vestul marii Negre.
#14173 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
iata ca vin... - de Coralie la: 21/04/2004 05:33:33
pai de când asteptau românii sa vina americanii... :)
#14225 (raspuns la: #14080) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
RSI are dreptate - de Dantimis la: 21/04/2004 11:08:11
Imediat dupa articolul cu pricina, un oficial a dezmintit stirea, zicand ceva similar cu ce spunea RSI mai devreme.

Articolul cu pricina sper ca il mai puteti citi aici:

http://www.expres.ro/afaceri/?news_id=151993

Ma distreaza de numa-numa jurnalistii astia: prima data publica un articol de-o pagina cu o stire senzationala si dupa cateva zile publica un aricol de-o schioapa in care cineva dezminte ce s-a spus anterior. Nu ar fi mai corect ca prima data dansii sa verifice cat este de adevarata stirea, inainte de a o prelua in paginile ziarului?

#14246 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
#14246, de Dantimis - de RSI la: 22/04/2004 07:28:41
Multumesc pentru confirmarea celor spuse de mine. Ziarul asta Trud dupa care s-au luat vajnicii reporteri de la Evenimentul am impresia ca e rusesc. Tonul lui si ideile imi aduc aminte de politica traditionala a Rusiei de la tzari si pana la bolsevici: controlul regiunii carpato-danubiene. Pentru a-si asigura iesirea la Dunare, atat de importanta pentru "jandarmul Europei" de atunci, Rusia tzarista a smuls Romaniei in 1878 cele 3 judete dunarene: Cahul, Ismail si Bolgrad. Asta ca multumire pt ca erau aliati, iar in 1877 Romania intrase in razboi (Razboiul de Independenta) si scosese pe rusi din noroiul in care se impotmolisera in Bulgaria in campania anti-otomana. Bun, atunci au dat in schimb Romaniei Dobrogea (ca sa le taie bulgarilor din aripi si teritoriu).
Iar petrolul Romaniei a avut un rol important in al 2-lea razboi mondial dar de-atunci...Ia ghiciti cine l-a exploatat in primii ani de comunism? Nu cumva fratele cel mare de la Rasarit?
Deci idei vechi si perimate exprimate de cei ce nu vad cu ochi buni aderarea Romaniei la NATO si nu vor sa-i aiba pe americani in coasta. Nimic nou sub soarele de la Moscova, fie ea tzarista, comunista sau putinista. Pacat ca jurnalistii de lemn preiau un astfel de "scoop".
Personal cred ca e mai bine un "jandarm mondial" dar la distanta de Romania, decat un fost "jandarm al Europei" de pe vremea Sf. Aliante dar care ti-e in coasta si e cam hamesit dupa avutul vecinului.
#14317 (raspuns la: #14246) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
RSI - ai dreptate - de Ly la: 22/04/2004 11:31:47
Si cum stii ce vorbesti (si pot confirma) s-ar putea sa te intereseze un anunt pe care l-am afisat la "cum iti asterni...".

Let me know.
#14341 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Se poate visa ori când... - de Jimmy_Cecilia la: 27/06/2004 07:28:29
mai ales ca asta intretine moralul si speranta unei vieti mai bune...
#16838 (raspuns la: #14080) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...