-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Tot inainte, dar pana cand?


de om la: 05/08/2007 22:07:18
modificat la: 05/08/2007 22:15:47 arata originalul
rezumat: spatio/temporal
taguri: Salonul 
voteaza:
Confa inspirata de Cometa numita Pittis (http://www.cafeneaua.com/nodes/show/14496/cometa-numita-pittis/1) si de comentariul “ramanem tot mai seci, pe zi ce trece” (** - de Sancho Panza la: 05/08/2007 21:13:33)

Credeti ca:
(i) ne limitam (identificam) personal numai la o anumita perioada limitata din viata noastra.? De exemplu, iubiti si intelegeti muzica anilor ’80, iar tot ce vine dupa nu mai este inteles/iubit/acceptat. Atunci este normal sa va simtiti din ce in ce mai singuri odata cu trecerea timpului si in nefiinta a celor care au reprezentat aceea perioada.
Daca DA, cam care credeti ca este aceea perioada (14-18 ani, 19 –28 ani, 29-40 ani, 40-…)


(ii) nu avem incredere in viitor. Nu dam credit noilor generatii/talente care ar avea potentialul ca sa se ridice cel putin la nivelul predecesorilor? Consideram “predecesorii” ca fiind sacrii, iar disparitia lor ca pe o tragedie.

(iii) unii pleaca, altii noi vin avand cel putin calitatile (talentul) predecesorilor lor

(iv) alte variante, pls exemplificati.

PS: nu as vrea sa discutam despre copii, parinti, membrii ai familiei sau alti binefacatori cu care ati intrat in contact DIRECT!
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (23):


om, nu prea am inteles bine ... - de Intruder la: 06/08/2007 00:05:45
care-i mesajul?
#224319 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
intruder - de om la: 06/08/2007 03:27:05 Modificat la: 06/08/2007 03:28:34
hmmm, hai sa mai trag o data.

Am observat, citind confa "epitafului" pitishian (a nu se citi pickyan- :), ca anumite persoane sunt legate temporal de o anumita personalitate/curent cultural.
Atunci cand aceea personalitate dispare, persoanele in cauza se considera mai saracite, singure, etc. Banuiec ca persoanele peste 30 de ani intra in aceasta categorie de sentimente saracite odata cu disparitia lui pittis.

Alte persoane care nu sunt legate temporal, nu se simt saracite, cu toate ca in mod normal disparitia unei valori ar trebui sa-i afecteze. Banuiesc ca adolescentii din ziua de astazi nu prea varsa lacrimi de crocos pt Pittis.

Mesajul: oare avem o perioada in viata cu care ne identificam? Care este perioada (transe pe ani)? Oare dupa aceasta perioada (cu care ne identificam), orice nou (chiar daca este valoric superior) nu mai intereseaza la acelasi nivel inalt?
Daca cele de mai sus sunt adevarate, oare de ce ne oprim/identificam numai cu o anumita perioada si nu cu toata viata (cu evenimentele ei)? Oare sa fie din stagnare fizica si intelectuala ? Pesimism/lipsa de motivatie ?

Exemplu final :))
de cate ori auzim persoane de peste 40-50 de ani spunand "pe vremea mea"? Pai in mod normal si ACUM este tot vremea lor! Oare de ce nu o considera?
#224336 (raspuns la: #224319) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
om - de Paianjenul la: 06/08/2007 06:23:49 Modificat la: 06/08/2007 06:58:11
"de cate ori auzim persoane de peste 40-50 de ani spunand "pe vremea mea"? Pai in mod normal si ACUM este tot vremea lor! Oare de ce nu o considera?"


- Cînd eram mai tînăr nici eu nu prea înţelegeam de ce ăi mai în vîrstă nu manifestau acelaşi entuziasm pt. lucrurile care pe mine - ca tînăr - mă entuziasmau. Acum, ajuns la vîrsta lor, îi înţeleg: odată cu trecerea timpului omul îşi dă seama că o mulţime de lucruri pe lumea asta sînt doar "căcaturi"... chestii fără nici o valoare, cu care nu merită să-ţi împuiezi creierul...

Expresia "pe vremea mea" s-ar putea deci traduce şi prin expresia "pe vremea cînd credeam că unele nimicuri însemnau totuşi ceva"...
#224341 (raspuns la: #224336) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
om - de Baloo_ la: 06/08/2007 07:31:01
Problematica este corecta, asta incercam sa-i atrag atentia lui Sancho sa nu uite ca viata asta se bazeaza pe legi de pastrarea echilibrului, adica, cum spui tu : unii pleaca, altii vin. Locul spatial nu ramane neocupat, ne ramane noua sa ne recunoastem ca si noul are calitati, chiar daca o infatisare cu care nu mai suntem obisnuiti. Sau legea dupa care : nimic si nimeni nu este de neinlocuit. Mai putin daca se pun piedici din inertie sau alte motive mai mult sau mai putin constiente.

Da, cred ca exista o inertie mascata sub nostalgie, adica ne-am invatat cu ceva si cand nu mai exista sa vedem viata mai saraca. Daca o imbogatim in mod continuu, vom vedea ca se inlocuiesc acelea doar cu altele. Ce-i drept altfel.
#224351 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
baluu - de Guinevere la: 06/08/2007 07:43:41
nimic si nimeni nu este de neinlocuit.

Corect, dar accept asta cu o grimasa, ca sa-mi dai zece si sa-mi spui ca sunt desteapta (inteleapta din vaful muntelui, vezi Asterix si Obelix!).
Sufleteste nu vreau, nu pot, n-am chef, nici nu ma straduiesc sa accept. M-ar face sa ma gandesc la iubire ca la un magazin de cristale. Se sparge una, te duci si-ti iei alta, viata ca un parbriz cu stergatoare in buna functionare. Cah.
Sunt o idealista si-mi place asa, eu pariez pe oamenii de neinlocuit. Cu pioneze, ca n-am atatia bani de pierdut! :oD
#224356 (raspuns la: #224351) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Guine - de Baloo_ la: 06/08/2007 07:54:02
ok, fiecare are locul lui, amintirea lui. Felul lui, pretul lui. Nu tagaduiesc. Dar nici nu e in regula sa inchidem locul sa-l sigilam si sa-l lasam prafului. I-am rapi altora sansa de a fi la randul lor pretuiti sau iubiti sau urati sau ... pur si simplu bagati in seama.
Nu intelege gresit. Nu sa fie lasati uitarii cei disparuti, dar nici sa nu ne lasam insaraciti si pustiiti. Viata are potential. Daca-l ignoram nu ne facem singuri rau?
#224360 (raspuns la: #224356) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
baluu - de Guinevere la: 06/08/2007 08:03:18 Modificat la: 06/08/2007 08:03:40
Ma indragostesc si in somn, ursule. Sigur ca viata are potential, dar si noi avem, e loc destul si pentru iubiri noi dar si pentru dor. Mie mi se face dor de-mi dau lacrimile, sunt o curca, asta e. :o)
#224363 (raspuns la: #224360) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
? - de anisia la: 06/08/2007 09:41:56
cum adica "persoane legate temporal"?

intr-adevar, entuziasmul scade cu varsta. dar nu cred ca asta se datoreaza unui nivel de interes mai scazut, ci pur si simplu filtrului cu care inaintarea in varsta ne face sa privim fiecare amanunt din jurul nostru.

mi-a placut odata chopin. si o sa-mi placa toata viata. nu ma simt "temporal legata" de muzica lui. gandesc ca or fi si altii ca mine care, odata legati (unde prin asta inteleg atasati) de o felie din tortul culturii universale, nu se dezmint de ea, doar pentru ca au inaintat in varsta.

alt exemplu: primul film pe care l-am vazut la video in viata mea, a fost cu Bruce Lee. mi-a placut atunci. retraiesc fascinatia de atunci cu acelasi zambet in coltul gurii, ori de cate ori imi amintesc. si privesc cu aceeasi placere filme apartinand genului. de ce? pentru ca m-am legat atunci de genul cu pricina, si mi-a ramas asa.

nu reusesc sa gasesc in amintiri ceva care sa-mi fi placut "pe vremea mea", si sa nu mai imi placa acum, ca sa inteleg ce ai vrut sa spui cu "legat temporal".
#224399 (raspuns la: #224336) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Anisia - de zaraza sc la: 06/08/2007 10:26:33
Om nu se refera la ceva care nu-ti mai place, ci la ceva care ti-a placut odata si de atunci oftezi, "nu mai este nimic ca atunci!"

Un exemplu ar fi cenaclul Flacara pentru mine. Dorul de el ar fi minim daca as avea prieteni cu care sa ascult melodii folk, inclusiv cele de la Pasarea Colibri, Emeric Imre care mi-a scapat pina acum, si cred ca mai sint melodii si texte frumoase care mi-ar place, sint mai noi, dar nu le stiu.

#224412 (raspuns la: #224399) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
om - de Intruder la: 06/08/2007 11:04:52
ok, am inteles...

Am observat, citind confa "epitafului" pitishian (a nu se citi pickyan- :), ca anumite persoane sunt legate temporal de o anumita personalitate/curent cultural.
probabil ca acea personalitate/ curent cultural a patruns mai adanc in constiinta lor, intr-o perioada de "foame" culturala...toti avem perioade de "identificari".

Atunci cand aceea personalitate dispare, persoanele in cauza se considera mai saracite, singure, etc. Banuiec ca persoanele peste 30 de ani intra in aceasta categorie de sentimente saracite odata cu disparitia lui pittis.
totu-i simplu: romanii sunt prea sensibili cand e vorba de personalitatile (sau "personalitatile") lor, mai ales cand acestea dispar. suntem un popor care stie sa-si boceasca mortii. :D

Alte persoane care nu sunt legate temporal, nu se simt saracite, cu toate ca in mod normal disparitia unei valori ar trebui sa-i afecteze. Banuiesc ca adolescentii din ziua de astazi nu prea varsa lacrimi de crocos pt Pittis.
adolescentii isi au si ei valorile lor, mai mult sau mai putin discutabile. ei vor varsa lacrimi de "croco" cand aceste personalitati vor da coltzul, peste 20-30 de ani. nu e o regula, dar figurile marcante (si "marcate") de tineri sunt tot tineri.

Mesajul: oare avem o perioada in viata cu care ne identificam? Care este perioada (transe pe ani)? Oare dupa aceasta perioada (cu care ne identificam), orice nou (chiar daca este valoric superior) nu mai intereseaza la acelasi nivel inalt?
in ceea ce ma priveste, nu.
de fapt, n-am cautat niciodata sa ma identific cu vreo personalitate, am fost doar un simplu observator si mi-am zis: "uite dom'le, cam asa gandesc si eu...are dreptate!"
...sau: "astia nu canta rau, voi cumpara CD-ul".
a fost perioada de glorie Beatles, nu? dupa cat am observat, tinerilor le place si acum Beatles, dar n-o sa mai vezi acea isterie din anii 60...dar adu-i pe cei de la Savatage (sa zicem...) in Piata Constituiei...eh?

Exemplu final :))
de cate ori auzim persoane de peste 40-50 de ani spunand "pe vremea mea"? Pai in mod normal si ACUM este tot vremea lor! Oare de ce nu o considera?


eu ma uit la ai mei...si ei au obiceiul sa spuna "pe vremea mea"!
pe vremea lor, inseamna comunism, Ceausescu, excursii la Moscova si Praga, concedii la Marea Neagra, defilari, conducatorul iubit, PCR si tot tacamul.
da, dar ei erau tineri atunci, erau la apogeu cum s-ar zice...cred ca nimic nu e mai sublim decat perioada tineretii.
ma gandesc ca de la 60 de ani incolo, am sa zic si eu: "e-heeee...pe vremea mea navigam pe cafeneaua.com, nu ma destrabalam in vacantele oferite de Agentiile Turistice Virtuale"!

#224429 (raspuns la: #224336) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de maan la: 06/08/2007 11:15:40
'pe vremea mea' inseamna doar 'pe vremea cand aveam varsta celor despre care vorbim'.
#224437 (raspuns la: #224429) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
om - de picky la: 06/08/2007 12:14:02
Cred ca si cand ai deschis conferinta si cand ai venit cu precizarile cerute de Intrus, tot arbitrar ai pus problemele.
Iar secarea de care zicea Sanchita, functioneaza de cateva mii de ani incoace.
Si mai cred ca nu de nostalgii e vorba ci de incapacitatea golirii depozitului pentru a primi in loc noul, pana la preaplin.
#224467 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
picky + - de om la: 06/08/2007 15:51:36
Si mai cred ca nu de nostalgii e vorba ci de incapacitatea golirii depozitului pentru a primi in loc noul, pana la preaplin. = sa fie, in alte cuvinte, LIMITARE?! ;)

+, foarte interesante interpretari pt "pe vremea mea"!
#224574 (raspuns la: #224467) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
golirea "depozitului". (picky) - de Intruder la: 06/08/2007 16:04:15
nu pricep cum e cu golirea depozitului.
de ce sa te dezici de propriile valori acumulate in timp ca sa faci loc la altele?
trebuie neaparat o substituire?
#224586 (raspuns la: #224574) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
om - de picky la: 06/08/2007 16:04:47
Limitare? Poate.

Dar o limitare sinonimă şi cu frica şi cu obtuzitatea şi cu fronda şi cu .. slăbirea vederii. Noroc că toate sunt dispuse-n formă de spirală.
#224587 (raspuns la: #224574) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Intruderul - de picky la: 06/08/2007 16:08:40
E limitat depozitul. Ca să bagi încă-n el, tre' să scoţi din conţinut. Probabil că survine şi o lene a delăsării. Şi, mai ales, obişnuinţa cu conţinutul propriului ambalaj.
#224588 (raspuns la: #224586) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de motanelul la: 06/08/2007 19:20:21
cred ca expresia 'pe vremea mea' se leaga de perioada formarii personalitatzii, de perioada idealurilor si a visurilor neingradite, de perioada cand spui 'am toata viata inainte'. Cred ca e vorba de perioada adolescentei.
si eu folosesc expresia, nu m/am gandit pana acum la asta, mi s/a parut de la sine inteleasa
#224653 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de Cri Cri la: 06/08/2007 20:38:52
nu cred in "golire" ca sa faci loc, cum nu cred in "gluma" nustiucarui prof (se pare ca nu-i singurul, c-am citit-o parca si pe-aici): "ca sa tin minte asta ar trebui sa uit lucruri mai importante". Cred ca orice nou e altceva, asa cum altceva era la vremea lui si vechiul de acum, nou atunci. Cred mai mult in disponibilitate diferita decat in capacitati limitate.
Nici cu "nimeni nu e de neinlocuit" nu sunt de acord. In sens larg, asa o fi, "different day, same shit", insa exact la fel nu va fi nimic, niciodata. Si nu se va inlocui ceva vreodata, cel mult se va nuanta.
Nu ramanem mai singuri, mai fara valori, asa cum nimic din ce va urma nu se va putea suprapune aidoma pe ceva din ce a fost, doar ca tot ce urmeaza va fi privit cu ochii timpului sau, filtrat, constient sau ba, prin tot ce a fost trait deja. Cred ca reticentza la nou nu vine din preaplin ci dintr-o improprie administrare a "filtrelor".
Asta spun acum. Mai vorbim peste doua`j de ani, d`Artagnan ;))
#224670 (raspuns la: #224653) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
picky - de Lascar Barca la: 06/08/2007 21:07:16 Modificat la: 06/08/2007 21:10:44
"Ca să bagi încă-n el, tre' să scoţi din conţinut"

Ai vrea tu sa poti manipula "mansarda" in felul asta:))Adevarul este ca totul ramine stocat si poate fi dezgropat printr-o gramada de cai... cunoscute si necunoscute:))Cri,avem o cale comuna in gindire:)Unisonul relativ?:)))

#224688 (raspuns la: #224588) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
iar lu' picky:)) - de Lascar Barca la: 06/08/2007 21:16:03
"E limitat depozitul"

asta e valabil la autisti,care au mintea pe shine,ca trenu':))Fa ceva cu ei,daca poti!!:))
#224693 (raspuns la: #224588) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
lascar - de Guinevere la: 06/08/2007 22:10:29
Adevarul este ca totul ramine stocat si poate fi dezgropat printr-o gramada de cai

Am citit cai in loc de căi.
Bine si-asa cata vreme nu se schimba intelesu'. :oD
#224717 (raspuns la: #224688) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Lascar - de Cri Cri la: 06/08/2007 22:12:48
Cri,avem o cale comuna in gindire:)Unisonul relativ?:)))

o cale comuna, mai multe diferite... da, relativ :))
(inca n-am uitat confa cu "dacii"; tre` sa pun urgent ceva in loc) :))))))))))
#224718 (raspuns la: #224688) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de zaraza sc la: 07/08/2007 07:29:19
Nu trebuie sa ne referim la informatia bruta, ca un calculator care baga in el mega de bitzi, ci informatia modelatoare, pe care omul, asimilind-o, isi imbunatateste viata, si-o nuanteaza, trece pe trepte superioare. Cu timpul, asimilind informatii, cade partea grosiera si ramine doar ceea ce se adauga in scopul perfectionarii noastre.

#224817 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...