-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Mircea Cartarescu: "Climatul vetust al literaturii de azi"


de Daniel Racovitan la: 17/04/2004 12:49:00
modificat la: 17/04/2004 12:56:11
taguri: Arta_si_Cultura 
voteaza:
Mircea [Cartarescu], intr-un articol in [Jurnalul National], scrie:

"As ruga distinsul cititor al acestor randuri sa se gandeasca daca stie macar un singur nume de [scriitor] roman (nu mai vorbesc de muzicieni, de [artist|artisti] plastici si chiar de [actor|actori]), care n-a depasit inca varsta de patruzeci de ani.
Sunt gata sa pariez ca nu va sti nici unul. As risca chiar si cu varsta maxima de cincizeci de ani. Totusi, nu trebuie sa va faceti un complex din asta: e doar firesc. Ignoranta dumneavoastra in domeniu nu se datoreaza cine stie carei carente in cultura generala, ci unei situatii anormale in ceea ce as numi „managementul notorietatii“ in [Romania] de azi. (...)"

"Ar trebui sa ne [iubi|iubim] scriitorii tineri, nu sa ne temem de ei. Pana la urma, noi am spus ce-am avut de spus, si ce-i al nostru nu ni-l poate lua nimeni. Dar sansa noastra in lume (pe care cei mai varstnici au ratat-o incleindu-se in obscure batalii locale) sunt acesti oameni care-ar trebui sa fie publicati, promovati, trimisi peste hotare, premiati acum, cand mai pot inca gasi un mod placut de a-si cheltui [bani|banii]. Doar printr-o schimbare de atitudine culturala fata de tinerii de valoare vom ajunge sa vedem din nou un poet de treizeci de ani recunoscut de public(...)"

Articol complet:
http://www.jurnalul.ro/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=2685&
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (3):


Nu acesta e raspunsul la arti - de teo30967 la: 12/08/2004 15:51:45
Nu acesta e raspunsul la articolul tau, dar am o observatie. Cu ceva timp in urma in statia de autobuz (una moderna) am vazut un afis mare cu titlul unei carti si autorul ei : PAULO COELHO. Mai tarziu am gasit un articol chiar si intr-un ghid TV., nu mai vorbesc de reviste . La putin timp in presa am citit ca acest autor a vandut un numar mare de carti si a castigat o suma record sau cam asa ceva. Si atunci m-am gandit cum sa nu castige, cum sa nu i se vanda cartile cat i s-a facut atata publicitate ?
In schimb n-am vazut pe nicaieri nici emisiuni in care sa vina vreun scriitor ROMAN tanar, n-am vazut nici afise prin statiile de autobuz de 2/1.5 m iar in ziare doar niste articole cu carti publicate de anumite edituri.
De unde sa-i cunoastem noi pe scriitorii tineri romani?
#19656 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
...nu numai al literaturii - de catcri la: 02/11/2004 17:55:55
Da, d-nule Racovitan, aveti dreptate sa pariati pt. ca veti cistiga cu siguranta.
Din pacate cultura romana lasa mult de dorit. Mai bine zis “manageriatul” ei.
Anul acesta am venit in Romania, dupa 4 ani, dornica de “a-mi face plinul” de cultura romanesca contemporana.
Am cumparat multe carti (numai autori romani, ultimele scrieri, dar f. tineri... putini), am hoinarit prin galeriile de arta si mai ales am vazut multe spectacole de teatru.
Si aici vine marea mea dezamagire.
Ramasesem cu o imagine a teatrului romanesc undeva pe piscuri; spectacole bune, puneri in scena splendite si interpretari magnifice.
Stiti ce am gasit?
In primul rind o enorma discrepanta intre arta interpretarii teatrale a “vechilor” actori si noua generatie (cei sub 30 ani). Generatia tinara nu-i la inaltimea teatrului cu care eram obisnuiti.
Multe spectacole comerciale pt. un public sau mai bine zis marea lui majoritate, din pacate, nepregatit cultural, ignorant si snob.
Un alt aspect care m-a revoltat e faptul ca biletele la un spectacol teatral costa cit un bilet la un film, la o multiplex. Poate e bine in asa fel este incurajat publicul care atunci cind alege intre teatru si film sa opteze pt. teatru. Dar vazind publicul care vine azi la teatru tind sa afirm caustic:“Ducati-va mai bine la film.”
Ca o paranteza zilele acestea Bulandra e cu Titus la Milano (la Piccolo). Sper cronici bune salile stiu ca vor fi pline.
O mare satisfactie tinind cont ca trupa implicata in spectacol e relativ tinara, incepind cu al sau director-regizor Darie.
Intorcindu-ma la subiectul discutiei noastre am costatat ca editurile dau putin spatiu literaturii nostre contemporane. La un moment dat ma intrebam daca ea esista cu adevarat.
Editurile traduc mult, asta e bine, dar calitatea textelor e de cele mai multe ori derizorie. Si ceea ce m-a surprins e ca ac. maculatura se cumpara chiar daca nu are un pret f. accesibil.
Dar poate...
"Fara infruntarea zadarniciei nu exista, probabil, grandoare."
O. Paler
#27350 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Nu stiu daca intr-adevar prob - de creata la: 12/06/2006 20:10:42
Nu stiu daca intr-adevar problema sta in lipsa de promovare..nu neg ca ea exista pe plan general, dar in cazul meu m-am lovit de alt obstacol si anume calitatea. Eleva de liceu fiind si pe deasupra interesata de tot ce inseamna litaratura moderna, post-moderna si contemporana am aflat de noile aparitii literare romanesti, dar n-as putea sa-i numesc inca scriitori, pentru ca un scriitor adevarat nu este facut de publicitate...managementul nu poate decat sa atraga atentia asupra lui, sa-l transforme chiar intr-un trend- cazul lui Coelho- dar calitatea este cea care da valoarea de literatura adevarata. La noi exista incercari, dar mai trebuie lucrat. Intotdeauna m-a atras genul acesta de literatura de dupa proust...ca s-o numesc asa, dar implica anumite riscuri. Pentru ca libertatea de exprimare are nevoie de o anumita maturitate care literaturii noastre frustrate de perioada comunista ii cam lipseste. De fapt orice libertate are nevoie de maturitatea de a-ti cantari propriile decizii, iar daca nu sunt cele mai reusite trebuie sa-ti asumi responsabilitatea...este pana la urma o lectie a vietii, care aplicata in literatura inseamna sa gasesti un echilibru intre originalitate, libertate de exprimare, autenticitate si stil, estetica, simt artistic. Se face exces de sexualitatea, limbaj obscen, droguri...nu sunt impotriva acestor subiecte, ma deranjaza excesul, potentialul comercial scontat prin atingerea unor astfel de subiect. Atata timp cat fac parte din realitatea noastra de toate zilele nu trebuie ignorate, dar literatura e cava mai mult decat realitate, mai mult decat atingerea unei teme dupa modelul producatorilor de emisiuni TV al caror unic scop este rating-ul. Nu vreau sa fac pe moralista, tin doar la calitate si cred ca problemele trebuie spuse ca sa-si gaseasca rezolvare si nici nu sunt lovita de pudibonderie...citind Pascal Bruckner ( "Luni de fiere") am apreciat, dincolo de subiectul abordat, scriitura, simtul estetic...chiar daca indreptat usor spre estetica uratului..literatura, pana la urma... Si chiar si pe plaiul mioritic fara sa ma contrazic, am intalnit la Ioana Baietica unele pasaje de literatura. Si ca sa arat ce spuneam mai sus, de exemplu Dragos Bucurenci, adoptand subiectul drogurilor...atrage atentia, personal, a fost prima carte din acesta serie pe care am citit-o..asteptandu-ma sa gasesc in ea scene onirice pentru care drogurile ar fi creat cadrul perfect...ei bine, aceste scene, acolo unde au fost, s-au dovedit stangace.

"A suprima speranta inseamna a readuce gandirea la trup. Si trupul trebuie sa putrezeasca" Camus
#127488 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...