Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Taina soaptelor


de cosmacpan la: 10/08/2007 19:44:47
rezumat: 6
voteaza:
Isi ostoi baietanul ostenelile si dupa nici doua zile se pregatira de drum, lasand in urma talazurile marii plina de suspine si jale. Mersera ei, zi de vara pana-n seara, si apoi in ziua iara necătând nici la dealuri cu fanete, nici la varfurile semete, nici la oameni nici la sate, nici la paseri sagetate, nici la cerul fara pata, nici la noaptea instelata, ci tot cu gandul la trebusoarele pe care le mai avea de facut si totdeauna cătând in strafundurile sale pentru a vedea unde a gresit si cum poate indrepta acele greseli, caci dorul de casa prinse a-i parjoli sufletul si mintile. Dar iata ca la un moment dat, fara sa bage de seama ajunse intr-un loc ciudat si curios: totul in jur era chircit si chinuit, trunchiurile copacilor parca erau rasucite ca niste fire, iarba nu era nici palita dar nici verde, plina de seva, si pana si stancile preau a fi trupuri de oameni sau animale chinuite si impietrite intr-o clipita sub povara celei mai cumplite spaime si grozavii.
Intr-o seara pe cand isi pregatise culcus de hodina si aprinsese focul sa se mai dezmorteasca si sa-si domoleasca foamea, simti sarpele tremurand si incremenind a asteptare.
“Intâmpina fiecare zi cu iubire în inimă” paru sa-i sopteasca vantul la ureche.
- Chiar asa sa fie voinice? Se auzi de alaturi un glas pitigaiat dar in acelasi timp dogit si scartait ca fara de voie te cuprindeau fiori auzindu-l.
- Ce spusei matusa? Intreba baietanul nostru privind uimit la aratarea ce se lasase langa el la foc...
- Ia ma intrebam si eu daca cele spuse sunt adevarate.
- Tot ce se spune trebuie sa fie adevarat. Caci daca nici atunci cand esti singur nu tii calea dreapta a adevarului, inseamna ca nici macar nu mai......
- Si tu tii calea asta?
- Apoi matusa ma straduiesc si eu cat de mult pot. Da iarta-ma ca te intreb, de unde aparusi matusa acu pe inserate, ca nu vaz nici o lumina pri-mprejur. Ori te-ai ratacit de sat?
- Ei, si eu cu ale mele. Da nu ai cumva ceva de mancare care sa-ti prisoseasca?
- Apoi chiar te rog sa ma ierti ca m-am luat cu vorba si am uitat sa te poftesc. Uita aici sunt bucatele, aici plosca cu vinisor de cel dulce, ia de te infrupta....... dupa cat ti-i voia si nevoia, mai zise voinicul nostru privind la aratarea care cu greu putea fi numita matusa......
“Intâmpina fiecare zi cu iubire în inimă” paru a-i spune focul ce trosnea vesel in noapte. Privi iar la batrana si parca nu mai era la fel de spaimoasa ca ‘nainte. Capul mare cat o banita se sprijinea anevoie pe gatul subtire ca un fir de trestie. Nasul coroiat se incapatana sa cate sfada la gura ce se deschidea dintr-o parte in alta ca o crapatura in namolul uscat al baltilor. Ochii rataciti sub spancenele stufoase sfredeleau orice intalneau in cale incat baiatului, numai privindu-i i se facea pielea gaina. Iar barbia ascutita impungea aerul cautand a trage de nasul cel coroiat. Totul era o alcatuire ce se destrama la vederea parului incalcit si sarmos de ziceai ca toate vanturile lumii se caznisera sa-l incurce. “Intâmpina fiecare zi cu iubire în inimă” clipira stelele din inaltul boltii iar teama baiatului disparu incet, incet, putand privi nestingherit la trupul chircit sub ditamai cocoasa ce stramba si scalambaia spatele adus al femeii. Noroc cu straiele lălâi si rufoase care mai ascundeau din peticeala acelui trup chinuit, incat la un moment dat, baiatului nu-i mai fu nici teama nici sila ci doar intelegere pentru un suflet calator ratacitor, neandragit si neanteles.
- Da ce ai in san voinice, daca nu ti-i cu suparare?
- Apoi ce sa am, ia un prieten care ma insoteste in peregrinarile mele. Da mai intai trebuie sa trecem peste mosia Urlatoarei si apoi sa ajungem in pustiul de cenusa. Drept sa-ti spun, nici macar nu stiu cine poate fi aceasta faptura si de ce se cheama asa. Si mai apoi este ceva ciudat, ca de fiecare data prietenul meu imi povestea cate ceva despre ce ma asteapta in cale si eram pregatit cat de cat, dar acu tace malc si nu scoate nici un sasait.
- Poate ca nici el nu stie ce sa spuna.
- Oare? Asa sa fie?
- Eh, o fi si el cu ale lui sau poate ca si-a inghitit limba.....or i s-or fi inclestat falcile.....numai el poate sa ne spuna....
- Da, dar n-o face....
- Si spui ca te duci in pustiul de cenusa?
- Da matusa. Trebuie sa strang lacrimi de inger ca pentru o salba si apoi sa iau niste cenusa pentru sufletele din marea suspinelor si alta parte pentru padurea pustiita.....deh, o nimica toata....
- Si plata?
- Plata?
- Rasplata atunci?
- Pai in primul rand imi scap viata.......
- Si ?
- Si atat.....incerc sa mai invat cate ceva ca sa-i mai alin necazul taichii dar parca nu se prinde nica de mine, abia dupa ce termin cu aste trebusoare si altele mai apoi, oi vedea ce am de facut....
- Si nu ti-i mila de timpul si de viata ta risipite?
- Atata timp cat pot ajuta un suflet, n-are de ce sa-mi para rau.
- Si n-ai vrea sa ma ajuti si pe mine?
- Apoi cum de nu matusa. Numai sa se crape de ziua si pornim unde ti-i treaba daca nu-i graba mare. Da amu mai bine, ia si te lungeste colo in culcusul meu ca eu m-oi lungi colea langa foc si oi mai pune si niste vreascuri cand si cand.
- Apoi daca spui tu voinice. Da ia spune nu ti-i teama de mine? Ca doar nu ma cunosti si nu stii cine mi-s. Daca ma trezesc peste noapte si te hacuiesc?
- Apoi eu atata stiu, geaba te vaiti de semenul tau daca tu nu-i arati dragostea ta si mai cred ca numai Dumnezeu le stie pe toate. Iar daca ata s-a gatat in noaptea asta pentru mine, nimeni si nimic nu poate sa mai adauge nici un capatel. Poti sa ai tot aurul din lume ca nu poti cumpara nici macar o singura clipa. De aceea nu-mi este frica.
- Bine graisi baiete si pentru ca nu am vazut in sufletul si-n cugetul tau sila sau scarba te iert.
- De ce matusa?
- De indrazneala de a-mi fi calcat mosia, caci de doua zile esti pe mosia Urlatoarei si cine imi calca mosia piere.
- Iertare Marita Doamna........dar daca stiam iti ceream voie......si nodurosul ăst de sarpe, de ce nu mi-o fi spus nimic?
- Pentru ca a avut falcile inclestate de puterea vrajei mele si n-a avut dreptul sa-ti spuna nica. Trebuia ca sa te incerc, sa vad din ce aluat esti.
Si-ntr-o clipita matusa fu in picioare si unde nu prinse a se scutura ca batuta de vanturile cele cumplite, a se sfarama si a se aduna intruchipand un alt trup si o alta faptura. Si deodata prinse a se lungi astupand o fasie de cer si stelele voioasele, pana trecu dincolo de norii cei scamosi si mare unde nu se rostogoli din inalt un urlet mai fioros ca orice inchipuire, dar pentru ca se rostogolise de la o astfel de inaltime nimeni nu fu vatamat. Ce-i drept ca toate vietatile de primprejur prinsera a sburatacii si a se feri, alergand de colo-colo, dar incet, incet, totul se aseza si noaptea cea linistita se instapani peste tot locul.
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (7):


*** - de Cri Cri la: 10/08/2007 23:27:38 Modificat la: 10/08/2007 23:37:33
"neindragit", "neinteles"... deocamdata, sa nu uit :)
revin

asa...
foarte frumos pana aici, numa` iar ma lasasi cu istoria neterminata :))
catre urma, n-am inteles prea bine cum devine cu "zburatacitul", ca eu retinusem ca-s toate impietrite, dar poate n-am prins eu ideea.

..."si uite-asa, mai ca zorii se arata", zise sultanul trimitand-o pe seherezada la culcare... "`om continua povestea maine seara"... :))
#226218 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
heiiii! - de Cri Cri la: 12/08/2007 22:16:03
unde-i povestea mea?
#226583 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
cri cri - de Raul_n00b_liric la: 13/08/2007 18:32:11
rabdare vine si ea,nui asa cosmacpac?;))
normal ca mai scri o poveste nu?:)
hai...stiu ca vrei...sa am si eu ce sa citesc :D
nu vezi ca deabia asteapta si cri cri?:)
#226909 (raspuns la: #226583) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
cosmacpan!!! - de Raul_n00b_liric la: 13/08/2007 18:39:34
acuma vad ca ultima parte e postata in 8 si noi nis in 13 si nici urma de continuare X(

!!! !!! !!!


!!! CONTINUARE!CONTINUARE!CONTINUARE !!!


!!! !!! !!!
#226911 (raspuns la: #226583) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Raul_n00b_liric - de Cri Cri la: 13/08/2007 19:12:16
E?
ce ziceam de copii nerabdatori?
macar eu nu bat din picior si nu tip :)))
#226917 (raspuns la: #226911) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Cri Cri - de Raul_n00b_liric la: 13/08/2007 23:20:51
:P
si ce?:P bebe vrea....si daca e ca acolo...sti u...."cere si ti se va da"

:D poate chiar primesc daca bat din picior si tip :P
#226956 (raspuns la: #226917) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Raul_n00b_liric - de Cri Cri la: 14/08/2007 17:13:03
daca primesti tu, primesc si eu
si fara efort
sic! :P
#227112 (raspuns la: #226956) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...


loading...

cautari recente
mai multe...

linkuri de la Ghidoo: